Vaaliteemoja ja medianhallintaa

Kokoomus lähtee ensi kevään kuntavaaleihin teemoinaan koulutus ja varhaiskasvatus. Pääministeri Juha Sipilä perustaa työryhmän eriarvoistumisen pysäyttämiseksi. Nämä kaksi uutista kertovat kansalaisille, että poliitikot ovat ylittäneet parodiahorisontin.

Juuri kokoomus on profiloitunut koulutuksen ja varhaiskasvatuksen leikkaajana, joten puolueen kuntavaaliteemana on joko sen oman politiikan vastustaminen tai sitten jossain on keksitty, että koulutus ja varhaiskasvatus ovat ainoat yhtiöittämiseltä, yksityistämiseltä ja kilpailuttamiselta säästyneet alat.

Pääministeripuolue keskustan johdolla on toteutettu eriarvoistavaa politiikkaa leikkaamalla juuri niiltä, joilla ei kaiken järjen ja inhimillisyyden nimissä ole mitään leikattavaa. Pääministerin perustaman työryhmän tehtävänä on siis pääministeripuolueen harjoittaman politiikan vastustaminen. Tai sitten pääministeri haluaa kuulla lisää hätää kärsivien ääntä, jota hän ainakin tuon uutisen mukaan niin kovasti arvostaa.

Tällä logiikalla kolmannen hallituspuolueen perussuomalaisten vaaliteemana pitäisi tietenkin olla taas alle tuhannella eurolla eläviin kohdistuvien  leikkausten vastustaminen. Kuntavaalien teemanahan näyttää olevan juuri oman toiminnan vastustaminen.

Toinen viikonlopun uutinen on pääministeri Juha Sipilän heikko medianhallintataito. Näyttää siltä, että hän ei ole koskaan elämässään tottunut saamaan kritiikkiä, sillä niin lapsellisia ovat olleet hänen reaktionsa Terrafamen ympärille syntyneisiin jääviysepäilyihin. Ensin vallitsi syvä hiljaisuus ja sitten esiin tuli tavattoman närkästynyt pääministeri syyttämään mediaa hänen sukulaistensa vetämisestä lokaan. Kaiken huippuna hän kertoi julkisuudessa saaneensa joltain kansanedustajalta viestin, jonka mukaan edustaja aikoo tehdä aloitteen perustuslain muuttamisesta siten, että pääministerillä ei saa olla sukulaisia.

Tällainen kevennys on mauton, sillä koko aikana kukaan ei ole esittänyt minkäänlaisia moitteita Sipilän sukulaisten toiminnasta. Kyse on koko ajan ollut vain pääministerin mahdollisesta jääviydestä, jonka selvittäminen etukäteen kuullu poikkeuksetta kaikkeen poliittiseen päätöksentekoon.

Sipilällä on ennenkin ollut ongelmia medianhallinnan suhteen. Närkästyminen median toiminnasta on tietenkin ihan inhimillistä, mutta kertoo paljon liike-elämästä kylmiltään politiikkaan tulleen pääministerin kokemattomuudesta poliitikon roolissa. Sipilän ansioksi on luettava hänen oma pyyntönsä oikeuskanslerille selvittää jääviyskysymys, mutta sen olisi voinut tehdä ihan ilman noita edeltäviä prinsessanelkeitä.

kaleva-27-11

Kuva: Kaleva 27.11.2016

Mitä me tänäkin viikonloppuna opimme? Ainakin sen, että hallituspuolueilla ei näytä olevan aavistustakaan kansan tympiintymisen määrästä.

EDIT 29.11. klo 11.30

Sipilän mahdollista esteellisyyttä ei tutki oikeuskansleri, vaan eduskunnan oikeusasiamies, koska ensimmäinen kantelu saapui hänelle http://yle.fi/uutiset/3-9320060

Kommentit (22)
 1. Raili Pajula
  28.11.2016, 09:44

  Sipilä teki ilmoituksen oikeuskansleri Jaakko Jonkalle, joka omistaa myös Terrafame osakkeita. Onko Jaakko Jonkka oikea henkilö arvioimaan Sipilän jääviyden? Lukekaa Suomenmaassa ollut professori Olli Mäenpään arvio.
  ”Kyse ei professorin mielestä ole osakkeiden arvosta, vaan periaatteesta.
  – Erityinen hyöty tai vahinko on yksi esteel­li­syys­pe­ruste, mutta toinen on yleinen luottamus puolu­eet­to­muu­teen ja sen vaarantuminen erityisistä syistä. En sano, että hän olisi esteellinen senkään perusteella, mutta pieni kysymysmerkki tässä nousee, Mäenpää toteaa.
  – Hänellä on tietysti omistamisen vapaus, mutta kun kyseessä on vieläpä risti­rii­taisia näkemyksiä herättävä yhtiö, joka on toistuvasti lail­li­suus­val­vonnan kohteena, liikutaan jo hiukan harmaalla alueella.”

 2. Median eräs tehtävä on paljastaa kytköksiä. Ihan muutenkin kun Matti Nykäsen ryyppykavereita.

Kommentointi suljettu.