Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkkaa vai sosiaaliturvaa?

Ajatus vastikkeettoman palkan maksamisesta luopumisesta on varteenotettava. Yhteiskunnassamme on paljon tekemätöntä työtä ja työ on terapiaa. Tietenkin työn määrä on mukautettava saatavaan korvaukseen, mutta vastikkeettomasta rahan saamisesta olisi hyvä luopua. Tämä ei tietenkään saa koskea lapsia, sairaita ja vanhuksia.

Tällaisia kommentteja on näkynyt sosiaalisessa mediassa paljon sen jälkeen, kun Kelan uuden pääjohtajan haastattelu julkaistiin Suomen Kuvalehdessä ja sitä referoitiin laajasti muissa lehdissä.

Näin ajattelevat kansalaiset ovat varmaankin ihan vilpittömiä uskossaan, mutta kovin syvällisesti he eivät ole asiaan perehtyneet. Itse he kokevat oman asemansa turvatuksi ja heille työttömät näyttäytyvät yhtenäisenä joukkona ”niitä työttömiä”,  jotka ovat toimepiteiden kohteina ja jotka tarvitsevat palkatonta työtä terapiaksi. Muuten uhkaa syrjäytyminen, alkoholismi, masennus ja se surullisenkuuluisa kotisohva, jolla työtön lojuu.

Näin ajattelevat tekevät monta perusvirhettä. Pahin virhe on mieltää työttömyysturva ja yleensäkin sosiaaliturva ”palkaksi olemisesta”. Ne eivät ole palkkaa, vaan niiden avulla vaikeassa elämäntilanteessa olevaa ihmistä autetaan selviytymään. Jos työttömyysetuus rinnastetaan palkkaan, niin silloin pitää palkaksi katsoa myös eläkkeet, lapsilisät ja ihan kaikki rahana annettava sosiaaliturva. Johdonmukaisuuden nimissä niidenkin eteen on tehtävä jotain työksi katsottavaa.

Toinen virhe on nähdä ympärillään tekemätöntä työtä ja saada loistava ajatus panna työttömät tekemään sitä työtä palkatta. Ei tässä maassa työstä ole koskaan ollut puutetta eikä tule. Palkan maksajia meiltä puuttuu ja mitä enemmän teetetään palkatonta työtä, niin sitä harvinaisemmiksi maksuhalukkaatkin käyvät.

Kolmas virhe on on pitää työtä itseisarvona ja jopa terapiana. Terapia on hoitomuoto ja kyllä työkin voi olla terapiaa joissain tapauksissa. On kuitenkin suuri virhe määrätä terapiaa lääkkeeksi ihan kaikille työttömille, sillä suurin osa työttömistä ei tarvitse mitään muuta terapiaa kuin palkkatyötä. Ei heillä ole mitään sellaista fyysistä tai henkistä vammaa, joka vaatisi työterapiaa. Itsetunto-ongelma on monella se pahin vamma, mutta siihen on paras lääke palkkatyö. Palkatta teetettävä työ vain pahentaa ongelmaa.

Sosiaalietuuksia vastaan teetetty palkaton työ heikentää taloutta monella tavalla. Sitä tekevä ei saa palkkaa, hänelle ei kerry eläkettä eikä hänellä ole lomaoikeutta. Hän on täysin paarialuokkaa samassa työyhteisössä, jossa toisille maksetaan samasta työstä TES:n mukaista palkkaa.

Tämä ongelma tietysti korjaantuu sitä mukaa kuin palkaton työ yleistyy. Kun työntekijöitä saa ilmaiseksi, niin ei kannatakaan palkata ketään. Jos naapurifirma saa ilmaisia työntekijöitä, niin ei kenenkään kannata maksaa enää palkkaa ja antaa naapurille kilpailuetua.

Tämä toimii aikansa, mutta sitten molemmat firmat menevät nurin. Palkatta työskenteleviltä puuttuu ostovoimaa ja liikkeiden saranat ruostuvat kiinni asiakkaiden puutteesta. Kohta molemmat yrittäjät ovat työttöminä työnhakijoina ja heidät ohjataan johonkin kolmanteen firmaan palkattomaan työhön.

Kun seuraavan kerran tunnette moraalista ylemmyyttä ja haluatte patistaa työttömät tekemään palkonta työtä vaatimattomien tukiensa saamiseksi, niin ajatelkaapa kuitenkin hiukan pitemmälle. Jope Ruonansuun sanoin aatelkaapa ihan ite omalle kohalle.

Kommentit (55)

 1. Tomi Pasanen

  Näiden toimenpiteiden seuraus lähestyy orjuutta mitä suomalaiset ovat ylemmyydentunnossaan vierastaneet.

 2. Joni Jurmu

  Enpä olisi uskonut että yksi ainoa hallitus pystyy romuttamaan totaalisesti koko hyvinvointivaltion, mutta kaikki merkit viittaa siihen, että väärässä olin. Mistä sellainen ajatus on tullut että vastikkeeton työ olisi ok? Ei toidellakaan ole, työstä tulee maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Se on asia josta ei saa yhtään lipsua!

  • J-P

   > työstä tulee maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

   Eihän sekään oikein olisi, mutta itsekin olen ihmetellyt, miksei kukaan tunnu ehdottavan mitään ”välimallia”, jossa työn tekijälle jäisi kuitenkin käytännössä enemmän rahaa kuin työttömänä olevana (9e/pv kulukorvausta ei lasketa, koska kulut nousevat käytännössä enemmän)

   Miksi tämän pitää olla ”Ei mitään tai… öö, ei mitään?”

 3. tyätön

  Kelan pääjohtaja sanoo, että on turha maksaa ihmiselle olemisesta. Mitä jos palkattaisiin pääjohtaja, jolle maksetaan ihmisenä olemisesta.

 4. jorma lehikoinen

  Eletään aikaa, jolloin on ensin Valhe, Emävalhe ja Tilasto. ” Jotta talousjärjestelmämme pyörisi, pitää saada aikaan kasvua vähintään 2 %” on kabinettien mantra. Deflaatio-sanaa käytettiin vielä vuosi sitten. Nyt sitä ei kuule ollenkaan. Se on kauhea mörkö ja pelottava ja uhkaa sijoittajien salkkuja.
  Työllisyysasteen nostamiseksi 68 % aina 72 prosenttiin taistellaan. Ruotsissa eletään nyt tasolla 76%. ICT tarvitsisi lisää työvoimaa. Oikean osaamisen tyyppien löytäminen kestää lähes vuoden. Työ ja tekijät eivät kohtaa.
  Onneksi Saku on pankollansa hereillä. Kiitos!

 5. Angie

  Nyt oli taas ihan helmee Uuninpankkopoikaa. Kiitos ja kumarrus hienosta blogitekstistä.
  Uuninankkopoika presidentiksi!

 6. Mark Andersson

  Tämä oli varmaankin paras kiteytys tästä aiheesta. Kiitos, tätä käytettäköön esimerkkinä kaikkialla, missä asiasta keskustellaan.

  Laaja lainaaminen lienee suotavaa.

 7. Marjut

  Lyhyestä virsi kaunis. Iso sydän sinulle Uuninpankkopoika.

  Voi kun kansanedustajat joskus vastaisivat tällä tavoin loogisiin ja yksinkertaistettuihin väitteisiin niin, että kaikki kansalaiset voisivat heitä ja heidän ajatuksenjuoksuaan seurata ja ymmärtää. Vastausten ja ajatusten hyväksyminen on sitten asia erikseen.

 8. Tanja Takalo

  Palkattoman työntekijä ei ole myöskään työterveyshuollon piirissä. Tämäkin unohtuu aina näiltä ”työ on terapiaa”-hokemaan uskovilta. Kiitos hyvästä kannanotosta jälleen.

  • Nina

   Työ voi olla terapiaa. Parhaimmat edellytykset on silloin, kun:
   – siitä saa asianmukaisen palkan, muutenkin palkitaan ja kannustetaan sekä arvostetaan
   – työkuormitus on kohdillaan

   Lannistavaa työ on silloin, kun joku näistä ei toteudu. Työ voi silloin sairastuttaa.

 9. Jensku

  Hienosti puettu sanoiksi tämä suunnaton epäkohta. Olen todistanut vierestä kuinka läheistä ihmistä on pakotettu työvoimatoimiston ja kansaneläkelaitoksen tahoilta työkokeiluun, harjoitteluun, työkokeiluun ja vielä kerran harjoitteluun. Ja samaan yritykseen. Ilmeisesti se, että henkilö on koulutuksen omaava ja työkokemustakin on kertynyt jo kivasti kaiken sen työkokeilun ja harjoittelun merkeissä, ei kuitenkaan riitä yritykselle että ihan palkkaisivat puljuunsa. Ja miksi ihmeessä palkkaisivat, kun saavat ilmaiseksi. Kuulin kautta rantain, että useat yritykset ovat lobanneet ehtonsa työvoimatoimistoon; eivät ota vastaan paikkakunnan opiskelijoita harjoitteluun, ellei työvoimatoimisto pakota sanktioiden uhalla. Ja jossakinhan niiden opiskelijoiden pitää päästä harjoittelemaankin. Itse olen tällä hetkellä työvoimapoliittisessa karenssissa. Irtisanouduin, koska työnantaja rikkoi törkeästi työsopimusta ja todisteetkin löytyvät. Ei auta. Kysyin piruuttani työvoimatoimistosta, että millä minä elän kolme kuukautta, kun en ole oikeutettu toimeentulotukeenkaan. Eivät osanneet vastata. Työkkärin hyökkyytyksestä oppineena kituuttelin sen verran työssä että sain säästettyä vuokraan rahat karenssin ajalle. Mutta monellehan tämä ei ole mahdollista. Ja miksi ihmeessä minä korkeakoulutettu, yli 10 vuoden työkokemuksen omaava menisin työkokeiluun oman alani yritykseen? En minä töitä vieroksu, en missään nimessä, mutta orjatyöhön en rupea. Äänestämisenkin ajattelin lopettaa. Miten valita ruton ja syövän väliltä parempi vaihtoehto, siinäpä pulma.

 10. AK

  Tässä linkki kuvaan mielenterveysongelmaisista valtion tarjoamassa ilmaisterapiassa: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/fd/4c/71/fd4c71113402ac7d1085b4986158f9ca.jpg

 11. Papi

  Tässäpä valmista vastausta kirjallisessa muodossa niille, jotka puhuvat edes ajatuksen asteella palkattoman työn teettämisestä, vastineeksi sosiaaliturvasta, köyhäinavusta.
  Kyllä työtöntä monella tapaa nöyryytetään ja alistetaan: ”pitäisi tulla pois mukavuusalueelta”
  ” ammattitaitonne on vanhentunut” Perusteita kun väitteille alkaa kyselemään ja kuka asian
  on todennut, menee väittäjä hiljaiseksi.

 12. Pirkko Aura

  ”- – – maksamisesta luopumisesta”: olen asunut melkein 40 vuotta pois Suomesta, ja vàhàn kieli ruostuu, mutta tuossa pitàisi lukea: maksamisen luopumisesta!!!

  Artikkeli tàynnà totuutta.

 13. Tuomas S

  Suomessa tehdään merkittävä määrä vapaaehtoistyötä, osa liittyen hyväntekeväisyyteen tai harrastuksiin, joko pakosta, velvollisuudentunnosta tai vain omaatuntoa lievittämään. Syitä ja motiiveja on varmasti lähes yhtä paljon kuin on työtä tekeviä. Jokainen meistä uskoakseni kokee tarvetta olla jollain tavalla merkittävä osa jotain yhteisöä. En itse näe, että virkamieskoneisto haluaa kohdentaa ilmaistyötä nimeenomaisesti aloille, jossa on jo, enemmän tai vähemmän, markkinaehtoisesti toimivaa päätoimista työvoimaa. Siinähän ei oikeasti ole mitään järkeä? Ihmisten aktivointi, merkityksen luominen, osaamisen ja itseluottamuksen kasvattaminen ovat vain positiivisia asioita joihin uskon tämän tyyppisellä ratkaisulla päästävän.

  • töytön

   Saapiha sitä uskoo. Minä uskon, että paska on paskaa vaikka kääris minkälaiseen hymynaama 9€- paperiin.

   Tämä aktivointi on hauska sana. Varmaan jatkossa näissä kuulusteluissa yksityinen kuulustelija orjatyölomakkeeseen allekirjoituksen saatuaan koskettaa työttömän otsaa sanoen ”Nyt sinut on aktivoitu. Sinunkin työpanos on nyt eliitin hyväksi otettu.” Työtön makaa vähän aikaa lattialla kouristellen ja vaahto suusta valuen.

  • Emilia Kallinen

   Ei minulla ainakaan ole mitään hinkua päästä ”merkittäväksi osaksi jotakin yhteisöä”. Jos todella saisin palkkaa vain ”olemisesta” niin totta hitossa jäisin kotiin koiran kanssa ja tekisin itseäni kiinnostavia asioita, ihan sama kostuuko joku muu siitä hikipisaran vertaa. Nyt voisin mainita, että olen työtön ja työvoimapoliittisessa koulutuksessa, koska töitä ei löydy mutta jotain pitää kuulemma tehdä. Tämä on nyt ilmeisesti sitä aktivointia, mutta minusta enemmänkin kiusaamista; meneppä vaikka opiskelemaan itsellesi uusi ammatti, kun ei nyt tähän hätään muuta keksitä. Jos et mene, niin karenssia napsahtaa nuin ja nuin paljon, eikä noilla sinun tuilla sitten kyllä elämistä kustanna. Pakkohan se on vuokrat ja laskut jollain maksaa, kun OLEMISESTA ei saa mitään. Ei pennin hyrrää.

  • Erkki Posti

   Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista, osallistava työttömyystuki on orjuutta. Toki orjatyöstä voi kieltäytyä, jos pystyy hankkimaan elantonsa esimerkiksi ryöstämällä tai varastamalla. Epäilemättä näitäkin henkilöitä on… ja tulee oleman yhä enemmän, kun hyvinvointivaltion romuttamista jatketaan.

  • Mirja Pekkonen

   Mitä minä juuri luin ?

   Tekisi mieli luetella tähän joukko kirosanoja huutomerkkien kera mutta en oikein taida viitsiä.

   ”En itse näe, että virkamieskoneisto haluaa kohdentaa ilmaistyötä nimeenomaisesti aloille, jossa on jo, enemmän tai vähemmän, markkinaehtoisesti toimivaa päätoimista työvoimaa. Siinähän ei oikeasti ole mitään järkeä?”

   Ihanko totta ? Et itse näe ? Oletko koskaan kuullut lähihoitajista, kiinteistönhoitajista, siivoojista, puistotyöntekijöistä, metsureista, pesulatyöntekijöistä, keittiöapulaisista, toimistotyöntekijöistä, kouluavustajista, hyllyttäjistä, varastotyöntekijöistä ja omaistaan 24/7 hoitavista omaishoitajista sekä juristeista ja opettajista ?

   Ainakin näihin ammattikuntiin kuuluvia olen joko itse ilmaistöistä tavannut tai saanut lukea tiedotusvälineistä. Ja kovin innokkaasti roskien keruuta, risusavottaa, kauppojen hyllyjen täyttämistä, vanhustenhoitoa ja omaishoitoa on eri tahoilta ilmaistyöntekijöiden tehtäviksi ehdotettu.

 14. HTK

  Uuninpaikkapoika Saku arvosteli erittäin hyvin perustein pääjohtajan väitteitä.

  Jotta pääjohtaja Elli Aaltonen olisi kaikkia yhteiskuntaluokkia kohtaan tasapuolinen, niin hänen tulisi vaatia työvelvoitteen koskemaan myös koskemaan pääomatuloilla ja koroillaan eläviä. Eikö voitaisi velvoittaa pääomatuloja nauttivia viranomaisten heille osoittamiin töihin? Vai onko pääomatulojen ansainta raskasta, ympärivuorokautista omistustyötä?

  Pääomatulot ja perinnöt ovat muiden tekemän tulon tulosten haltuunottoa. Vajaa sata vuotta sitten Neuvosto-Venäjällä pääomatulojen varassa eläminen lopetettiin ja kaikki pakotettiin töihin. Sen seuraukset nyt tiedämme. Natsi-Saksassa ”työ teki vapaaksi”. Senkin kokeilun saavutukset tunnemme.

  Ylimielisyydessään pääjohtajan mielestä työttömät ja sosiaaliturvaa saavat on asetettava holhoukseen, koska he eivät muka ymmärrä omaa parastaan. Syrjäyttämisen menetelmänä on ihmisten jakaminen kunniallisiin kansalaisiin eli ”meihin” ja vähäarvoisempiin ”muihin eli toisiin”. Toiset voivat olla leimattuja, esimerkiksi työttömiä, alkoholisteja, narkomaaneja, ulkomaalaisia, sosiaalitukea saavia.

  Suomalainen yhteiskuntaa ollaan nyt jakamassa armottomaan vallasväkeen, kelvollisiin keskivertokansalaisiin ja arvottomaan alaluokkaan. Arvottomien kansalais- ja perusoikeuksia ollaan kyseenalaistamassa, ulkomaalaisilta ollaan kiistämässä myös ihmisoikeudet.

  Onko KELA:n uusi sosiaalipolitiikka kuin Lapin jenkassa: ”Jätkä jäntevä voimallansa palkkansa saa, mutta luonto ei heikkoja auta.”

 15. Sauli

  Hassua miten erilaisissa kuplissa me elämme. Itse siinä kuplassa eläneenä jossa työ merkitsee känsiä käsiin, särkyä ja pelkoa terveyden menettämisestä en aina ymmärrä puheita työstä uutena mielialalääkkeenä.

  Risusavotat, roskien keräämiset ym. muut firaabelityöt ovat yleensä osa suurempaa työkokonaisuutta. Harva pelkästään kerää roskia, vaan sitä tehdään muun ja mielenkiintoisemman työn ohessa, kuten mm. kiinteistönhoitajat ja siivoojat. Ja mikä tärkeintä työntekijän kannalta, työstä maksetaan palkkaa ja olet osa ryhmää, työyhteisöä.

  Ilmaisentyöntekijänä et ole mitään. Sinua ei välttämättä oteta mukaan ryhmään, olet se työharjoittelija tai mikä hitto milloinkin. Sinä et jaa ryhmän edes pienintä yhteistä tekijää, et ole edes vuokratyöfirman apukäsi, olet ilmaa.

  Ja ellei yhteiskunnan arvomaailmassa tapahdu seuraavien viikkojen aikana jotain ihmettä, niin tämänkö pitäisi kannustaa ja kohentaa jo valmiiksi alas poljettua työttömän itsetuntoa.

  Lainaan ylempää toista työtöntä ”Kelan pääjohtaja sanoo, että on turha maksaa ihmiselle olemisesta. Mitä jos palkattaisiin pääjohtaja, jolle maksetaan ihmisenä olemisesta”.

  Se on juuri näin. Kelan pääjohtajan motto voisi olla aivan hyvin ”arbeit macht frei”. Jos pelkkä työ tekee autuaaksi, on aika vaikeaa perustella 20 000 euron pääjohtajat kuukausipalkkaa. Tässä yhteiskunnassa vain raha vapauttaa ja sekin vain siinä tapauksessa, että sitä pystyy kahmimaan yli oman tarpeensa. Muussa tapauksessa se orjuuttaa.

  Jälleen kerran kiitos Sakulle mainiosta blokista, mutta pahoin pelkään, että keskustelumme jää yhden kuplan yhteiseksi huolenaiheeksi.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Juuri näin. Kun sinulta on ensin viety pois kohtuullinen toimeentulo, sinulta viedään sen jälkeen vielä vapauskin – työttömästä tehdään orja ja on vaikea nähdä miten tämä ”terapia” parantaa tilannetta. Työttömällä kun saattaa olla omastakin takaa mielekästä tekemistä tai ainakin mielekkäämpää ja varmasti mielenterveyttä paremmin ylläpitävää tekemistä kuin orjatyö – esim. luonnossa samoilu, lasten kanssa oleminen tai itsensä kehittäminen. Mihinkään mihin tarvitaan oikeasti rahaa, ei kyllä ole varaa.

   Kiitos Sakulle taas tärkeästä kirjoituksesta,

   ”Itsekin vielä muutama kuukausi sitten ’ei kai se työttömyys minuun voi iskeä’ -kuplassa elänyt nykyinen työtön”

   • töytön

    Jep. Tulee mieleen yksi puliveivaripilipalikouluttaja, kun tuli tapaamiseen oikein silmät loistaen ”löysin sulle töitä” Yritti saada allekirjoitustani työkokeilusoppariin 6kk/9€/päivä yhteen ennestään tuntemaani puljuun. Sanoi, että ”tottakai menet, onpahan sinullakin sitten jotain tekemistä”. Totesin, että sitä tekemistä on kyllä ihan tarpeeksi omasta takaa, vieläpä ilmaista työpanosta antamaan firmaan mikä ei todellakaan aio palkata, harjoittelija sun muuta kokeilijaa niillä toisensa perään.

 16. Saija Vartiainen

  Sen jälkeen kun jäin yksinhuoltajaksi ja masennuin, rukoilin päivittäin että saisin palkkatyön. Sellaisen ihanan vakituisen, josta saisi tilille rahaa joka kuukausi. Olin tehnyt töitä koko elämäni, 12-vuotiaasta ja saanut aina töitä. Olen korkeakoulutettu ja jo poikkeuksellisen nuorena ollut töissä oman alani töissä. Vaikeina aikoina ja opintojen ohessa olen siivonnut, tehnyt tarjoilijan töitä ja tiskannut. Teen mitä vaan työtä.

  Kunnes jäin yksinhuoltajaksi ja uuvuin ja sitten masennuin. Ei, en jäänyt kotisohvalle. Menin töihin kun lapsi oli 1-vuotias, mutta uuvuin vuorotyössä tarjoilijana vauvan koliikkivuoden jälkeisen univelan jälkeen. Aloin masentua. Hain töitä koko ajan ja kaikkialta. Minulta kysyttiin viidessä haastattelussa jonne minut aina kutsuttiin, oliko minulla lapsia. Sanottiin suoraan ettei haluta pienen lapsen äitiä töihin. Jopa paikkakunnan isoin sanomalehti lupaili työtä kunnes selvisi että minulla on lapsi.

  Tein keikkaa, työtä freelancerina, yritin pitää työn päivätyönä ja välttää uupumuksen ja hirveän äärirajoille kamppailun. En onnistunut. Nostin soviteltua päivärahaa. Tein töitä, ihan koko ajan. Öisin kun olisi pitänyt nukkua, selasin Molista työpaikkoja. Hain Lidlin kassalle, 200 hakijaa, en päässyt. Olin ylikoulutettu. Hain ja hain. Pakko päästä töihin. Pakko saada palkkaa joka kuukausi ja ostaa lapselle vaatteet. Haluan matkustaa ja tarjota lapselle mahdollisuuksia.

  Perustin yrityksen. Tein töitä uupumuksen rajoilla. Jos vähensin, aloitusmaksut, yel ja verot veivät kaikki tulot. Vain yötä päivää puskemalla jäi rahaa nostaa palkkaa. Tein töitä vaikka lapsi oli koko ajan hoidossa ja sydän sanoi että nosta mieluummin työttömyysturva ja lepää, sinulla on lapsi.

  Mitä minä teen että saisin sen työpaikan? Minkä tahansa josta uupumatta saisin 2000-2500 e tilille kuukausittain. Oman alani minimipalkan. Vaadinko liikaa? Joudunko tästä sohvalla makoilusta nyt rankaisuksi ilmaisiin töihin lakaisemaan katuja jos en onnistu yrittämisessäkään? Entä jos en enää jaksa?

 17. Risto Rumpunen

  Nuo blogithan ovat kaikki hyviä mutta ilmeisesti kukaan ei ole niiden kirjoittamisesta mitään palkkaa tai palkkiota maksanut?
  Tällaista henkistä kirjoitustyötähän Suomessa saisi tehdä loputtomiin palkattta tai hyvin pienillä palkkioilla.

 18. Jari Kähkönen

  Ja jottei totuus unohtuisi, samaa mantraa minkä Sakari nyt nosti ylös tarkasteltavaksi, on hoettu vastaanotoilla, asiakastapaamisissa sekä asioinnin yhteydessä ainakin kymmenen vuotta. Se vain ei kiinnosta ketään ja suurinpiirtein yhtä monella on kykyä penetroida ne salassapitokuvitelmat, joiden takana tuo muka-auttajuus luuraa. Miksi näin on? Länsimainen ajattelu on syntyperältään tavattoman autoritääristä eikä hieman ennen minun syntymääni pidetty pieni rytinä muuttanut asioita ratkaisevasti miksikään, vaikka siinä oli osana isompaa sirkusta joku pieni antiautoritäärisyyden väliaikaohjelmakin. Typeryys häkellyttää, asioita uskotaan todeksi eikä testata, kuvitellen totuuden olevan ilmeinen ja kaikkien nähtävissä.

  Sen vaikeampi ei ole ymmärtää, että miksi lapsuuteni vasemmistoradikaali oli jo lukioaikani uusliberaali/oikeistososialisti. Voi se kyllä johtua ihan siitä päänsisäisestä kellertävästä nesteestäkin tai omaneduntavoittelusta minkä vetämänä se ”keksi itsensä uudestaan”, kuten tässä jälkimodernissa huomiotalouden sisäisessä sankaruudessa on tapana sanoa. Eikä sovi unohtaa sitäkään, että työ ei ole enää ollut vuosikymmeniin mikään ilmoitusasia. No, sitä nyt tuskin tajuaa joku sellainen pöljäeetvartti joka oli tilastollisessa mielessä työttömänä jonkun hetken lukio-armeija-yliopisto -polkunsa taitoskohdissa, kun maassa oli vielä työvoimatoimisto missä oli kaikki seinät peittävät ilmoitustaulut, joihin avoimet työpaikat kiinnitettiin nuppineuloin paperilapuille kirjattuina. Niitä tämän maan virkamiehistö, työsuhteiset toimittajat ja sun muiden keski-ikäisten keskiluokkaisten keskinkertaisuuksien rivit ovat täynnä.

  On siis aika huikaisevaa huomata, että keskiajan yleiskieleksi messuava kauhtanahyypiö, massiivisen valkoisen kauluksen takaa myyttejä sulkakynäilevä uskomaton ja vallankumousta odottava tarkoituksenmukainen valehtelija ovat oikeasti saman perinteen jatkumoa. Pokerini ei enää pidä kutsua sitä älylliseksi. Ei tämä kuitenkaan mikään salaliitto ole, ylhäältä johdetun yhteiskunnan tahaton seuraus vain. Kova on vinkuminen, kun vähänkään mitään kyseenalaistaa, edistyksen summa on ehkäpä siinä etteivät sortajan otteet ole enää tänään yhtä karkeat kuin ovat joskus olleet. Jos vedät työllisyysjesseä turpaan, seuraa siitä sama käypä taksa kuin ihmisestäkin, ja mikäli änkeät väkisin rahaholviin niin nahkoihin tulee innostuksen perusteella soveltuvimmasta voimakeinosta.

  Tottakai tämä omaan napaan tuijottava uskopohjainen humpuukin kauppaaminen aiheuttaa kaikkein suurinta vahinkoa siellä missä vastapuolella on heikoimmat mahdollisuudet laittaa hanttiin. Uskojat eivät oikeasti tiedä itsekään, että mitä puhuvat. Heidät saadaan tuntemaan erityiseksi kutsumalla johonkin mukasalaseuran mukasuljettuun kokoukseen, mutta ei sinne väittelemään tai häiriöksi kutsuta, ei ainakaan montaa kertaa peräkkäin. Saavatpahan vain sieltä, heh, niitä ”uusia käskyjä”. Ehkä näin ei pitäisi kirjoittaa kun en tunne kaikkien lukijoideni paranoiatasoa, mutta valitettavasti, heheh, säännöllisten kävijöiden, herkkäuskoisuutta ja nokastatalutettavuutta ei pysty muuten saattamaan arvostelun alaiseksi. Se on se keskeneräinen ja puolitekoinen inhimillinen identiteetti mikä niitä riivaa.

  Siksi työn ylistys ja osalliseksi tekeminen on nyt uusinta hottia. Eivät ne yksinkertaisesti pysty käsittelemään sitä työläisylioppilaalle täysin itsestäänselvää ajatusta, että jonkun pitäisi itseasiassa olla valmis ostamaan se tuote/palvelu minkä valmistaminen tai tuottaminen ollaan työnä teettävinään. Eikä tuotantokustannuksillaan eikä tappiokseen. Tai sitten ne ovat vain hyväuskoisia hölmöjä, joissa ei ole riittävää liberaalista perinnettä ettei yhteiskuntansa instituutio muuttuisi sellaisiksi heikompiensa sortajiksi mikä sosiaali- ja työvoimapolitiikassa on tapana. Viimeisimpä esimerkkinä Sakarin bloggauksessaan kritisoima syvästi perverssi ajatus, että etuus olisi muka joku palkka. Köyhiä sekä työttömiä suvaitaan eli siedetään yhteiskunnassa juuri ja juuri, kunhan kuitenkin sen vastikkeena heitä saadaan nöyryyttää-kyykyttää vapaasti.

  Jos ei osaa kysyä, että onko tämä työ totta ja toimeenpanna testiä sen falsifoimiseksi, on tuomittu päätymään henkisesti johonkin vastaavaan syväabsurdiuteen, kun mikä kohtasi vaikkapa nyt asevelvollisuusikäiset nuoret miehet kutsuntalautakunnan edessa Harppi-Saksassa ennenmuinoin. Vaikka joku varmaan siitäkin tykkäsi, en minä sillä. Joku sellainen kenen minäkuva on kyllin vinossa, ja nyt meidän ajassamme sekä paikassamme se leikkii hyvää ihmistä soveltamalla käytäntöön kuvitelmaa, että muka käsittää todellisuuden 100%:sesti heti sen nähdessään ja ”pitäähän sitä nyt jotain tehdä”. Juu, on tässä tietty määrä pelkuruuttakin mukana, ehdottomasti. Ei ne muuten. Kenenhän ne mahtavat muuten kuvitella itseään rankaisevan ”toimimattomuudestaan” tässä meidän ajassamme?

  Toivottavasti kuitenkaan näiden selkärangattomien älyllisesti heikkojen pelkureiden, jotka ovat maassamme valtaa pitävinään, takia yhteiskuntamme ei mene uusiksi. Katsokaas, ei ole revoluutiota ilman edeltävän yhteiskunnan perinteiden ja rakenteiden särkemistä, josta väistämättä seuraa aina, ihan aina, ydintalvi/nollavuoden visio. Sosiaalipolitiikassa pelkään paluuta kunnan jauhoihin ja perunohin. Työvoimapolitiikassa pelkään amerikkalaistyyppistä nälkäpalkkatyötä. Vaikka aina vahvemmat tekevät kaikkensa saadakseen heikommat uskomaan, että sananvaltaa ei ole, yhteiskunta on silti aina sopimus. Ei kenenkään ole pakko sopia itseään kuolemaan tai vastaavaan heikkouteen.

  Sananen yhteiskunnan rakenteesta. Siinä on yksilöiden lisäksi oltava instituutiot ja tärkeimpänä kaikesta liberaali henki. Muussa tapauksessa yksilöt alkavat aina sortaa toisia ja instituutiot kykenevät korkeintaan aika karkeaan vahvemman oikeuteen. Jos voisin olettaa että Björn Walhroos tämän lukisi, haastaisin hänet näin: joo, tee sinä Nalle kuule vaan se minimipalkkasi ja romuta tessit, kunhan samalla säädetään myös kustannustasoa objektiivisesti sekä luotettavasti peesaavasta korotusautomaatiosta. Ja jos sinä, oligarkki, keksit potkaista minut, proletaarin, pois työstäni, tulee minulla olla oikeus haastaa sinut ilman kuluriskiä oikeuteen mikä voi turvaamistoimena julistaa irtisanomisen mitättömäksi sekä tuomiolla pakottaa sinut ottamaan minut takaisin töihin, jos irtisanominen oli perusteeton. Eikö? No siehän oligarkki oot!

  Elli Aaltoselle taas tilataan Hietaniemenkadun Hiltonilta punkka+aterialaput, HSL:ltä Helsingin sisäisen liikenteen kausikortti, pyykkikassi VVA:n pesulassa käyntiä varten ja ainoaksi viihteeksi kirjastokortti. Aiempi varallisuus, oikeutettujen etuuksien tason ylittävä palkka sekä luontoisedut otetaan pois ja Töölön tiililäävän vahtimestarit/niin monta piirivartijaa kuin siihen tarvitaan ajavat pääjohtajan joka virastotyöpäivän päätteeksi ulos. Sihteeri pitää mekaaniset avaimet, kulkulätkän saa vain tarkoitusta vastaavalla aikarajoituksella mikäli sen pystyy jossain säilyttämään turvallisesti ja hälytysjärjestelmän käyttöoikeuksia ei ole(maija kuskaa Kisikselle mikäli edes yrittää jotain). Jos pitää muka jotain edustaa, vaatteita sopii kysyä diakoniasta/Pelastusarmeijasta. Eikö? Pummi! Ihmisen pitää tehdä jotain eikä vaan olla! Loinen! Kuntouttava työtoiminta oikeasti auttaa!

 19. Risto Rumpunen

  Tästä aiheesta kyllä kannattaisi tehdä lisää eri näkökulmista tutkivia juttuja, mutta koska sellaisten tekeminen maksaisi enemmän kuin niistä tavallisesti tarvitsee maksaa, sitä ei voida pitää kannattavana työnä. Osa syy noihin kehotuksiin ja muihin lienee erilaisten mm pääministerin edustaman elämänkatsomullisten ja uskonnollisten suuntautusten itsensä käyttämä palkaton työ. Hyvää tekevä työhän on kovin terpeuttista.

 20. jaana virtanen

  Mitenhän meillä on varaa julkisen talouden 20.000 euron kuukausipalkkoihin?
  Siihen vielä Alkon pääjohtajan ja ties kenen johtoporsaan ruokkiminen.
  Kiitokseksi nämä sylkevät kansalaisia vasten kuonoa.

 21. Jaakko Lautaoja

  Keskiajalla taisivat perustella aatelisten tarvitsevan enemmän rahaa korvaukseksi siitä, etteivät he saneet tehdä työtä. Koska rahvas sai nauttia työn tekemisestä, heille ei tarvinnut maksaa niin paljoa. Edelleen pyritään ylistämään työn välttämättömyyttä ihmisen terveydelle, mutta kas kun ei tekemättömyttä haluta korvata rahalla, paitsi niillä, jotka nauttivat vaikkapa pääomansa tuotoista. Joku voisi kyllä lyödä pöytään rätingin siitäkin, miten monta ihmistä työ vie vuosittain hautaan. Sekään ei ole pieni luku.

 22. Jyrki


  Tämä ongelma tietysti korjaantuu sitä mukaa kuin palkaton työ yleistyy. Kun työntekijöitä saa ilmaiseksi, niin ei kannatakaan palkata ketään. Jos naapurifirma saa ilmaisia työntekijöitä, niin ei kenenkään kannata maksaa enää palkkaa ja antaa naapurille kilpailuetua.

  Itsellä ei olisi palkatonta työtä vastaan yhtään mitään, jos palkaton työ malli läpäisisi kaikki vielä palkkaa saavatkin räjähdyksen omaisesti. Vaikka ensi vuoden 1 päivästä jo 3 päivänä tammikuuta kukaan ei saa enää palkkaa ei kukaan.

  Kaikki saa vain sosiaalietuuksia tehtyä työtä vastaan oli se työ mitä hyvänsä. Ja tämä sosiaalietuus on tarkasti määritelty sen mukaan onko lapsia, sairauksia jne. Toisin sanoen on aivan sama kuinka lahjakas, opiskellut, ahkera, kokenut jne. Olet niin aivan sama. Saat sen saman sosiaalietuuden palkkana mitä muutkin.

  Kuulostaako typerältä? Entä kommunismilta? Motivoisiko tekemään juuri mitään? Niinpä, mutta tähän tullaan suurin osa kansasta pakottaan. Seuraamuksista onneksi tulee kärsimään aivan kaikki tavalla tai toisella. Nimittäin Neuvostoliitto nimistä valtiotakaan ei enää ole olemassa. Ja niin tulee loppumaan myös Suomi nimisen valtion olemassa olokin ennemmin tai myöhemmin…

 23. Annika

  Lopetettava myös välittömästi TE keskuksen maksama työllisyystuki, jolla yritykset saavat ilmaisen työntekijän! Oiva keino saada jatkuvasti yritykseen ilmainen tekijä. Edellinen työllistettävä pois vain. Me yrittäjät, jotka emme halua väärinkäyttää ihmisiä, emme saa sitä kilpailuetua niihin verrattuna, jotka surutta hyödyntävät ilmaista työpanosta. Näin vääristyy myös käsitys työn oikeasta hinnasta.

 24. Rintsu

  Sivistyssanakirja: palkka
  palkka
  substantiivi
  rahallinen korvaus sovitusti tehdystä työstä

  Sivistyssanakirja: sosiaaliturva
  sosiaaliturva
  vars. yhteiskunnan antama taloudellinen turva sairauden, työttömyyden tms. varalta. esim. Työntekijän, perheen sosiaaliturva.

  Perskekohallitus on kirjoittamassa sanakirjaakin uusiksi. En tosin ihmettele, että hallituksesta kukaan koskaan ei ole vilkaissutkaan sivistyssanakirjaa. Ovat mitä ilmeisimmin allergisia sivistykselle.

  • töytön

   Mielessäni naureskelin vähän vitutuksissani, että mitenhä tuo englanti-suomi sanakirja menee jatkossa työllisyys-sanastoltaan.

   workman, worker, manual laborer = työtön

   wage, pay, salary = sosiaaliturva, osallistumistulo, 9€

   work, job = kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, työnäyte, vaapaehtoistyö, työharjoittelu, työ

   foreman, supervisor = kapo

   leader, boss, captain, mastermind, lord, head, ringleader = Elli Aaltonen

   Noin alkuun.

 25. Unna

  Tänään juttelin Te-keskuksen virkailijan kanssa, pyysin saada jatkaa työharjoittelupaikassani vielä ensi kevään juuri sillä 9€/ pv .
  Olen siis opiskellut työttömänä uuden ammatin, eli aktivoitu. Opintojen lopussa olen ollut nyt syksyn työharjoittelussa. Tarjouduin soi töihin 9€ päiväpalkalla, jotta saisin yhteensä vuoden työkokemuksen tältä uudelta alalta, jotta voisin hakea ihan oikeisiin töihin.
  Mutta ei käy. Aktivointi on minun kohdallani nyt hoidettu. Eli työnhakuun vaan täysin uudelle alalle. Ilman työkokemusta. Eli toisin sanoen nyt minusta tulee taas tavallinen työtön.
  Toki aloitan heti työnhaun, mutta vähän huonot on mahdollisuudet, kun alalla pitäisi olla vähintään yhden vuoden kokemus, mielellään viiden vuoden.
  Noh, tällästä täällä.

  • Tupu

   Tuossa viestissäsi on tavallaan selitys päätökseen: ”Tarjouduin…”.

   Jos olisit malttanut odottaa TE-keskuksen virkailijan määräystä jatkaa työharjoittelua, niin mitään estettä työharjoittelun jatkamisessa ei olisi ilmennyt. Jostakin syytä vallalle on päässyt asenne, että virkailijoiden kirjaamaton velvollisuus on toimia aina juuri päinvastoin kuin työtön itse haluaa.

   Parhaiten TE-keskuksessa pärjää, kun opetteleen johdattemaan toinen henkilö ehdottamaan sitä, mitä itse haluaa.

 26. Tarmo Tuononen

  Jätetään siis suosiolla sellainen työ tekemättä, josta ei ole varaa maksaa täyttä palkkaa.

 27. Veijo

  Sinulla on hyvää pohdintaa. Olen useista asioista samaa mieltä kanssasi. Mutta työn olemuksen suhteen olen lievästi sanoen ymmälläni. Olen aloittanut vuonna -64 palkkatyön 14 vuotiaana, kun ennenaikaisen koulunkäynnin aloittamisen vuoksi sain sen oppivelvollisuuteni valmiiksi myös siinä iässä, ettei minua huolittu ammattikouluun ”alaikäisyyteni” vuoksi.
  Siihen aikaan pääsi töihin ilman ammattikoulutusta, kun vaan oli halua tehdä töitä. Niin minusta muovautui metallimies ja 35 vuotiaana saman alan yrittäjä. Töissä minulla oli muutaman vuoden yrityksen kasvamisen jälkeen noin 25 metallimiestä itseni lisäksi. Sama paja toimii edelleen. Itse olen nyt mielestäni eläkkeellä enkä sosiaalituen saaja – olenko elänyt harhassa jo kolme vuotta. Lisäksi olen ennen eläkkeelle ryhtymistäni tehnyt mielestäni töitä. Minulle on kerrottu harrastuksen muuttuvan työksi silloin, harrastuksesta aletaan maksamaan vastiketta. Olenko tässä oikeassa?
  Sen haluaisin ymmärtää, että mitä sitten tapahtuu, jos kaikki lopettavat ns. työn tekemisen. Tiedän esim. Nallen ajatukset tästä aiheesta, joten niitä ei tarvitse kertoa.

  • Saku Timonen

   Kukaan ei ole itse maksanut kokonaan omaa eläkettään, sillä meillä on vain osittain rahastoiva eläkejärjestelmä. Töissä käyvät veronmaksajat maksavat koko ajan 75-80 % eläkkeistä, loput ovat eläkeläisten itse aikoinaan maksamaa. Tämä järjestelmä on nimeltään sukupolvisopimus.

 28. Kommu

  Suomi on kommunisti valtio ja sinä olet kommunisti! Pysy siellä pankolla ja lopeta tämä sonnan suoltaminen..

  • Saku Timonen

   Haistapa paska.

 29. Jukka Rikama

  Huomioni herätti erityisesti kohta ”Jos työttömyysetuus rinnastetaan palkkaan, niin silloin pitää palkaksi katsoa myös eläkkeet, lapsilisät ja ihan kaikki rahana annettava sosiaaliturva”. Miten lapsilisä voidaan edes mainita tässä asiassa? Sitähän saa myös työssäkäyvätkin aikuiset, jos on alle 17-vuotiaita lapsia. Se on sitä paitsi korjaus lapsesta, ei aikuisesta. Sitä paitsi eläkkeet on suurilta osin itse ansaittuja. Toki ei aina, mutta miten kansaneläkkeellä oleva ihminen voisi kartuttaa elämäntilannettaan muutoin kuin käytännössä perinnön kautta? Onko se monellekaan edes realistista? Niinpä. Yksittäinen aikuinen voi vaikuttaa oman tilanteeseensa mutta usein pienituloiset eläkeläiset sekä erityisesti lapset ovat ns. ”olosuhteiden uhreja”. Ottaen huomioon, että monet pienituloiset eläkeläiset ovat esim. hoitaneet lapsia ollessaan nuorempia ja siten eläke jäänyr pieneksi. Pointtini on se, että mielestäni hyvästä kirjoituksesta huolimatta sekoitat sosiaalietuja, joita ei mielestäni voi rinnastaa toisiinsa. Lähtökohta on niille täysin eri.

  • Saku Timonen

   Eläke ei ole itse ansaittua kuin osittain. 75-80 % maksavat työssäkäyvät veroina. Lapsilisä on rahana maksettava sosiaalietuus siinä kuin työttömyysetuuskin, joten miksi ne eivät olisi samalla viivalla?

 30. Pekka Laitinen

  Ihan hyvin voisi ajatella että, työtön kun saa päivärahaa ,työmarkkinatukea, kotoutustukea tai asumistukea tekisi viikon kuukaudessa töitä kunnan tai valtion töissä (ei yrityksissä) Hoiva, lumi, puutarha, kunnostus, risu ym työt tulisivat yhteiskunnalle ihan tarpeeseen. Ja tasa-arvoista olisi että kaikki jotka em tukia nostavat osallistuisivat.
  En oikein ymmärrä tätä vastustusta tällaista yhteiskuntaan osallistuvaa työtä kohtaan.
  On oikein kun on työttömänä niin maksetaan tukia ja yhtä reiluna näkisin että sitä vastaan tehtäisiin jotain mikä tukee tätä yhteiskuntaa.
  Vaai onko se että ollaan esim vuosikausia tekemättä mitään antaen yhteiskunnan elättää itsensä ja kun pitäisi jotain tehdä sen eteen niin se kauhistus ja valituksen paikka epäoikeudenmukaisuudesta (nyyh)
  Onko se oikeudenmukaista niitä kohtaan jotka yhteiskunnan pitävät pystyssä kuka pienemmällä tai kuka isommalla palkalla ja kustantavat tämän kaiken.
  Nimimerkillä itsekin pitkä-aikais työtön

  • Saku Timonen

   Työmarkkinatuella ei kovin montaa tuntia tehdä töitä TES:n mukaisella palkalla, joka kuitenkin pitää olla vähimmäisvaatimus. Työstä maksetaan palkkaa, ei sosiaalitukea.

   • Jyrki

    Juuri näin, siksi työttömyyskorvaus pitää muuttaa palkaksi. Ja tunnin sen mukaan. Minipalkka on oltava sanotaanko 10,5e/h. Ylärajaa tuntipalkalle ei ole. Jos työ on vaativaa oli mitä sitten hyvänsä niin tuntipalkka sitten sen mukaan vaikka 25e/h.

    Tästä sitten työttömyyskorvaus+muut tuet/vaikka 11e/h. Niin eipä siinä montaa tuntia tule. Mutta mikään ei estä maksamasta palkkaa enemmänkin kuin työttömyyskorvaus+muut tuet. Se on sitten maksettava firman tililtä niin kuin pitäisi muutenkin.

    Että en voi tajuta miten tämän asian jakeluun meneminen on niin kovin vaikeaa?
    Tietty tähän muuten tulee sitten vielä päälle työterveyshuolta, työvaatteet, lomat jne. Aivan kuten normaalissa työsuhteessakin ne kertyisi. Uskon, että moni työtön on heti paljon tyytyväisempi ja tunne Ö-luokan ihmisestä hälvenee muttei poistu. Koska on edelleen vain se työtön joka saa palkkansa kelasta, ei työnantajan tililtä.

    Mutta askel parempaan suuntaan tästä sitten päästäänkin siihen, että muutetaanko koko palkanmaksu yhteiskunnan vastuulle kaikilla. Sitähän tässä työttömien orjatyössä pyritään tekemään niin kuin kunnon kommunismissa pitääkin.

  • Mirja Pekkonen

   ”Hoiva, lumi, puutarha, kunnostus, risu ym työt tulisivat yhteiskunnalle ihan tarpeeseen. Ja tasa-arvoista olisi että kaikki jotka em tukia nostavat osallistuisivat.”

   Sinun mielestäsi olisi siis tasa-arvoista, että näitä töitä tekemään otettaisiin orjatyövoimaa ja ko töitä nyt palkan edestä tekeville annettaisiin potkut. Sillä näinhän siinä on käynyt ja tulee käymään.

 31. whatif

  Tehtäisiin niin että osallistumisesta saisi lisää palkkaa tuen päälle. Se olisi oikeaa kannustamista ja silloin motoriikka ja retoriikka kohtaisivat. Tee jotain ja saat enemmän vs pakko tehdä jotain tai rangaistaan. Raha keskeinen maailmankuva johtaa aina negatiiviseen ajatteluun ja ihmiskuvaa. Josta kaikki kärsii. Jos saat lisää rahaa sopivasti kaikki hyötyy

  • Mirja Pekkonen

   Näinhän sen toki kuuluisi olla. Esimerkiksi jos tekee neljä tuntia risusavottaa päivässä siitä maksettaisiin 4×10 euroa ja lopulta päivältä 4×4 euroa eli loppusumma olisi sellaiselta päivältä 56 euroa sen 32 euroa ja risat tilalle. Tuon lisäksi parempi tulo ei saisi vaikuttaa suoraan esim asumistukea pienentävästi.

   En tiedä onko tuo 10 euroa tunnilta sopiva summa risusavotasta, koska kaikki tutut metsurit tekevät sitä joko kuukausipalkalla tai itsenäisinä yrittäjinä ja heidän tulonsa ovat kyllä hieman paremmat.

   • Mirja Pekkonen

    Pitää vielä lisätä tähän, että työtön pitäisi liittää välittömästi ryhmähenkivakuutuksen, tapaturmavakuutuksen ja työterveyshuollon piiriin.

 32. Tarmo Tuononen

  Mistä tämä vinkuminen palkatta tehtävästä työstä? Eihän sitä ole toteutettu, eikä todennäköisesti toteuteta. Olkoon ne työt tekemättä ja eletään niin kuin ennenkin. Korvaukset tilille niin kuin ennenkin ja veronmaksajat maksaa. Tämä on kuin etukäteen ärhentelyä sieltäkin uuninpankolta, kun ei muutakaan sanomista tai tekemistä ole. Saavutettuihin etuihin ei saa koskea ja sillä hyvä. Mitä tuota suotta riitaa rakentaa?
  Niin kauan kun korvaus tulee tilille, Kauniit ja Rohkeat ja Salkkarit telkkarissa pyörii ja lätkä kaukalossa kulkee, niin kaikki on hyvin. Ja ennen kaikkea kansansuosiota agiteerauksella tulee. Vitut siitä, jos osa kansasta niska limassa töitä tekee ja älyttömien veroprosenttien mukaan veroa maksaa. Ja paskaa voi haistattaa kanssa, sekin lienee mukavaa.

  • Jyrki

   Jos niin sanotusti vituttaa niskalimassa raataminen. Niin tervetuloa työttömäksi täältä löytyy aivan varmasti joku raatamaan niskalimassa sinunkin puolesta PALKALLA. Itse voit sitten keskittyä orjatyön hienouksiin toistaiseksi vielä 9e/pvä. Nimittäin joku päivä sekin on 0e/pvä.

 33. Mirja Pekkonen

  ”Mistä tämä vinkuminen palkatta tehtävästä työstä? Eihän sitä ole toteutettu, eikä todennäköisesti toteuteta. Olkoon ne työt tekemättä ja eletään niin kuin ennenkin. ”

  Ilmeisesti et ole lukenut näitä kommentteja.

  Otetaanpa uusiksi tämä kohta minun kommentistani.

  ” Oletko koskaan kuullut lähihoitajista, kiinteistönhoitajista, siivoojista, puistotyöntekijöistä, metsureista, pesulatyöntekijöistä, keittiöapulaisista, toimistotyöntekijöistä, kouluavustajista, hyllyttäjistä, varastotyöntekijöistä ja omaistaan 24/7 hoitavista omaishoitajista sekä juristeista ja opettajista ?

  Ainakin näihin ammattikuntiin kuuluvia olen joko itse ilmaistöistä tavannut tai saanut lukea tiedotusvälineistä. Ja kovin innokkaasti roskien keruuta, risusavottaa, kauppojen hyllyjen täyttämistä, vanhustenhoitoa ja omaishoitoa on eri tahoilta ilmaistyöntekijöiden tehtäviksi ehdotettu.”

  En minä tätä huvikseni kirjoittanut. Ja voin avata sen verran, että ihan varma en ole siitä, että onko joku juristituttavani tehnyt ilmaista työtä muutoin kuin lähimmäisenrakkaudesta mutta YLE:llä oli juuri juttu, kuinka juristiharjoittelijat tekevät ilmaiseksi töitä joista harjoittelupaikka saa jopa ihan tuntuvankin korvauksen. Kaikkien muiden luettelemieni ammattien edustajia olen siis tavannut ilmaistöissä henkilökohtaisesti. Eli sitä on tapahtunut ja tapahtuu ihan jatkuvasti lähes kaikilla aloilla.

  Osa näistä ilmaistöitä tehneistä on päässyt rimpuilemaan palkkatöihin tai ryhtynyt yrittäjiksi mutta tiedän ja tunnen sellaisiakin henkilöitä, joilla tuo ilmaistöiden tekeminen on jatkunut vuosikausia.

 34. Tarmo Tuononen

  Tarkoitin kylläkin tuota Timosen blogia ja siinä tarkoitettua ”työpakkoa”, joka toteutettaisiin lain tmv. nojalla. Sitä ei ole toteutettu ja tuskin toteutetaankaan. Mitä tulee muuhun ilmaiseen työhön, se tuskin on pakko, vaan enemmän tai vähemmän kunkin omassa harkinnassa.

 35. Pekka Pehkonen

  Kovin tietämätöntä näyttää osa kommentoijista olevan. Vanha fraasi ”lue enemmän – luulet vähemmän” pätee edelleenkin…

 36. jalmari

  Syy, miksi rikkaat ihmiset haluavat työttömiä ilmaistöihin on kateus ja itsekkyys. Heidän ”kovalla työllä” ansaitsemillaan verovaroilla elätetään työttömiä. Kukaan ei halua, että juuri hänen rahoillaan kannetaan vastuuta huonommassa asemassa olevista.

  Tosiasia on kuitenkin se, että tällainen ilmaistyö lopulta lisää työttömyyttä. Ainut keino työtömyyden pienentämiseksi on jakaa työ useammalle henkilölle työaikaa lyhentämällä (esim 1kk/vuosi pakkolomalla) tai eläkeikää pudottamalla. 10% pois työajasta poistaa käytännöllisesti katsoen työttömyyden. Tällöin jokainen joutuisi kantamaan vastuuta työttömien työllistämiseksi.

Kommentoi »

Comments are closed