Mitä tässä maassa tapahtuu?

Virkakoneiston rattaat jauhavat tunnetusti pitkään, mutta harvoin näin tyhjäkäynnillä. Hallitus on julistanut olemassaolevan lainsäädännön täysin riittäväksi uusnatsijärjestön laittamiseksi ruotuun, mutta siitä huolimatta poliisin edustaja vaatii edelleenkin asiasta uusia lakeja. Ironian huippuna lakkautuskanteen nostaminen on nimenomaan poliisin ylijohdon käsissä, ja mitään ei edelleenkään ole tapahtunut. Kahdessa kuukaudessa yhteiskuntariskinä pidetty äärijärjestö, jonka toimintaan poliisi oli puuttumassa, on muuttunut kertaheitolla laillista mielenilmausta toteuttavaksi ryhmittymäksi, jonka kokoontumista poliisi suojelee.

Näin ihmettelee historioitsija Jussi Jalonen blogissaan poliisin kyvyttömyyttä puuttua Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimintaan. Kaksi kuukautta sitten kaikki olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että laki riittää tämän natsijärjestön toimintaan puuttumiseen, mutta nyt järjestö marssii poliisin suojeluksessa.

On ihan totta, että kokoontumisvapauden rajoittamiseen vaaditaan paljon. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen näytöt riittäisivät kuitenkin Poliisilain 2 luvun säädösten käyttämiseen. Niitä valtuuksia voisi käyttää jopa yksittäinen poliisimies, mutta Helsingin poliisilaitos ei ilmeisesti halua sitä tehdä.

Erityisen hyvin soveltuisi lain 2 luvun 10 §.

Poliisimiehellä on oikeus poistaa paikalta henkilö, jos hänen uhkaustensa tai muun käyttäytymisensä perusteella on perusteltua syytä olettaa tai hänen aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on todennäköistä, että hän syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

PVL:n yksittäiset jäsenet poliisi voisi poistaa paikalta aiempien näyttöjen perusteella. Aloittaa voisi vaikkapa törkeästä kuolemantuottamuksesta epäillystä ja jatkaa väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta ja sen johtamisesta sekä useista pahoinpiteyistä tuomittuihin.

PVL marssii aina lippujen takana ja kuvista päätelleen järeät lipputangot soveltuvat astaloiksi. Lisäksi PVL:n sisäisissä toimintaohjeissa korostetaan lipun symboliarvoa ja lipusta taistelemista viimeiseen asti.

Poliisilan 2 luvun 14 § sanoo näin:

Sen lisäksi, mitä muussa laissa säädetään, poliisimiehellä on oikeus ottaa tilapäisesti poliisin haltuun räjähdysaineet ja muut vaaralliset esineet tai aineet siltä, jonka voidaan perustellusti epäillä ikänsä, päihtymyksensä, mielentilansa tai muiden olosuhteiden perusteella aiheuttavan välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Tämän lainkohdan käyttäminen on onnistunut oikein hyvin Vasemmistonuorten tapauksessa, kun poliisi otti haltuunsa ja katkoi heidän vuosia käytössä olleet lipputankonsa. Myöhemmin poliisi tosin myönsi ylilyönnin tapahtuneen, mutta PVL:n tapauksessa tätä vaaraa tuskin olisi. Myös anarkistien lippukeppejä on takavarikoitu.

Sitten ihan toiseen asiaan, joka sekin kuvastaa maan tilaa. Tämän aamun ehdoton ykkösuutinen on pääministeri Juha Sipilän raju puuttuminen Ylen sananvapauteen ja toimitukselliseen sisältöön. Jos uutinen pitää paikkansa, niin Sipilä on toiminut diktaattorin tavoin. Vielä käsittämättömämpää on, että Ylen johto on nöyrästi totellut diktaattorin valtuudet itselleen ottanutta pääministeriä.

Ihan oikeasti, mitä tässä maassa tapahtuu? Natsit marssivat avoimesti kaduilla poliisin suojeluksessa ja pääministeri määrää mitä hänen toiminnastaan saa uutisoida ja mitä ei. Tasavallan Presidentti kehuu ihan pohjoiskorealaisittain, että Suomi on loistava maa elää.

Ei tämä voi olla se Suomi, jossa haluamme elää.

skpvl

 

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (45)
 1. Antero Pönni
  30.11.2016, 08:41

  Noihin kahteen Sakun mainitsemaan lainkohtaan viitaten, poliisilla on täydet valtuudet kieltää SVLn itsenäisyyspäivän marssi.
  Mikäli vain tahtoa löytyisi!

 2. Veera Luhtala
  30.11.2016, 08:46

  Tämähän on kuin parisuhde painajaisista: yksi puoli yrittää saada toista edes tunnustamaan asiattomuutensa, mutta toinen lähinnä mesoaa miten kaikki on tämän hankalan valittajan vikaa, joka sitä paitsi on väkivaltainen.

  Henkilökohtaisesti en taida jaksaa enää. Ottaisin avooeron kepusta, kokkareista, persuista ja natsilaahuksestaan jos voisin.

Kommentointi suljettu.