Lain yli kävellen

Maan hallituksella on vireillä monenlaisia kokeiluhankkeita, joilla kävellään voimassaolevan lainsäädännön yli. Näillä kokeiluilla yritetään siirtää valtion tehtäviä kuntien hoidettavaksi ja kuntia painostetaan kiireeseen vedoten antamaan sitova vastauksensa parissa päivässä.

Kaikki Pohjois-Karjalan kunnanjohtajat saivat 29. marraskuuta klo 16.20 sähköpostiviestin Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta. Viestissä ilmoitetaan, että maakunnassa luovutaan kuntouttavasta työtoiminnasta ja korvataan se työkokeilulla. Kuntien pitäisi ottaa tämä tehtävä vastuulleen ja vastaus pitäisi antaa jo tänään 2.12. klo 15 mennessä.

Koko maakunnallisella kokeilualueella ei sovellettaisi lakia kuntouttavasta työtoiminnasta ollenkaan, vaan otettaisiin kuntouttavan työtoiminnan korvaavien palveluiden järjestäminen käyttöön.

Tämä tarkoittaa, että kunta voisi tehdä työkokeilusopimuksen omiin hallintokuntiinsa ja korvata tällä kuntouttavan työtoiminnan.

Laitetaan vielä kirjeestä kuva:

te

Joku voisi kuvitella minun ilahtuvan tästä ajatuksesta, koska olen kirjoittanut niin paljon kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä. En ilahdu, sillä tällä kokeilulla valtiovalta myöntää suoraan, että kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus ei ole mikään muu kuin palkattoman työvoiman saaminen ja kuntien työmarkkintukimaksujen säästäminen. Siis juuri ne väärinkäytökset, joita vastaan olen vuosia kirjoittanut. Kuntouttava työtoiminta joutaa valtion mielestä korvata työkokeilun nimellä tehtävällä palkattomalla työtä.

Näin voitaisiin kiertää sekin lain määräys, jonka mukaan kuntouttavaa työtoimintaa ei saa tehdä yrityksissä. Työkokeilua tehdään nimenomaan yrityksissä, joten kuntien pitäisi antaa sosiaalipalvelun asiakkaansa yritysten palkattomaksi työvoimaksi.

Nyt siis pitäisi unohtaa laki, jonka mukaan kuntouttava työtoiminta on vajaatyökykyisille tarkoitettua sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua. Enää ei olisi, vaan se korvattaisiin pelkällä palkatta tehtävällä työllä. Monissa kunnissa muutosta nykyiseen ei edes huomaisi, mutta meillä Juuassa huomaisi kyllä. Meillä on ihan oikeasti sisäistetty kuntouttava työtoiminta sosiaalipalveluksi ja tarkoitetuksi niille, joiden työkyvyssä on puutteita.

Sosiaalipalvelu on kunnan lakisääteistä toimintaa ja ensi vuoden alusta juuri työllisyysasioiden hoitoon kuuluva kuntouttava työtoiminta on yksi tärkeimpiä kuntiin jääviä sosiaalipalvelun muotoja. Siis silloin, kun se tehdään oikein ja lakia noudattaen. Nyt kunnan pitäisi luopua yhdestä keskeisesta toiminnastaan ja päättää asiasta neljässä päivässä, koska asialla on kiire.

Yksikään kunta ei voi lakkauttaa yhtä keskeistä toimintaansa ja ottaa sen korvaavaa TE-toimistolle kuuluvaa tehtävää hoitaakseen pelkällä kunnanjohtajan vastauksella ELY-keskuksen sähköpostiin. Ei ainkaan silloin, kun päätös merkitsisi lain yli kävelemistä ihan kokeilumielessä. Kunnan toimialan muutos vaatii valtuustotason päätöksen ja siihen menee aina vähintään kuukausi. En ymmärrä miten ELY-keskus kuvittelee kuntien päätöksenteon oikein etenevän,  mutta ainakaan meidän kunnanjohtajamme ei tällaista päätöstä tule tekemään.

Näillä hallituksen kokeilijoilla ei taida olla hajuakaan kokeilujaan koskevasta lainsäädännöstä enempää kuin kunnallishallinnostakaan.

EDIT 2.12. klo 17.15: Lisätty yrityksissä tapahtuvan kuntouttavan työtoiminnan kieltoa koskeva kappale. Kiitos Meri-Pauliina Sundénille asian ottamisesta esille Facebookissa.

Kommentit (13)
 1. en tiedä, koska kuuntelin vain neljänneskorvalla, mutta nnkohan Kelä uuden johtajan aatteet i samoilla linjoilla

 2. Rosa Warski
  2.12.2016, 12:45

  Miten tällaista voidaan edes ehdottaa?

  Jos ELY-keskus yrittää painostaa kunnanjohtajia lainvastaiseen toimintaan perusteella ”kokeilu”, ja sen perusteella sosiaalipalvelua tarvitsevat, työkyvyttömät ihmiset laitetaan laittomasti töihin, eivätkö he silloin ole oikeutettuja mittaviin korvauksiin sekä humanitaarisin, lääketieteellisin, että työvoimapoliittisin perustein? Ja eikö korvauksia joutuisi maksamaan sekä ELY-keskus, lainvastaisen päätöksen tehnyt kunnanjohtaja, sekä lainvastaisesti inhimillistä työtä hyödyntänyt työnantaja?

  Eihän ”kokeilu” edes voi olla minkäänlainen peruste lainvastaiselle toiminnalle? Muutenhan laki käytännössä menettäisi merkityksensä. ”Hyvät poliisit, kokeilin varastamista”, ”Ai kyseessä oli kokeilu, no sittenhän asia on ok. Ei tästä kauppiaalta tarvitse enää kysyä.”
  Eikä tarvitse kysyä pakkotyöllistetyiltäkään.

  Mitä on tapahtunut yhteiskunnalle, jonka muodostavat ihmiset yksilöllisine oikeuksineen ?

  1. On kyl jännä. Jos joku joskus päättäis nostaa haloon lainvastasuuden suhteen, ni ois vähän turhaa johdolle sanoo et kyl me ELYltä lupa saatiin, ku se on sit todennäkösesti vähän niinku laittomasti otettu käyttöön ilman valtuuston päätöstä.

Kommentointi suljettu.