Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Leijonan alennustila

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tänään Helsingissä on useampia äärioikeistolaisia tapahtumia. Natsit järjestävät ikioman kulkueen Hakaniemestä Kaisaniemeen ja Narinkkatorilla on kansallismielisiksi itseään sanovan Rajat kiinni -porukan tapahtuma. Kansalaistorilla kokoontuvat Linnake Suomen sotajoukot. Lopuksi kaikki osallistuvat 612-soihtukulkueeseen. Sitä väitetään epäpoliittiseksi ja puhtaasti isänmaalliseksi tapahtumaksi, mutta ei se ole. Suomen Vastarintaliikkeen perustanut Henrik Holappa on kertonut, että alusta lähtien SVL teki yhteistyötä kulkueen järjestävän 612-yhdistyksen kanssa. Ensimmäisessä kulkueessa kaksi vuotta sitten järjestysmiehet tulivat SVL:n riveistä.

Tälläkin kertaa nykyisin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen nimeä käyttävät natsit osallistuvat kulkueeseen. Yksi osallistujista on törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty Jesse Torniainen, jota liike juhlii sankarina.

jesse

Tämä sopii kulkueen järjestäjille oikein hyvin. Kulkueen järjestävä Kordelinin säätiön apurahalla palkittu kirjailija Timo Hännikäinen ei piittaa tippaakaan.

th

Nähtäväksi jää mitä poliisi tekee. Poliisilain 2 luvun 10 § 1 momentin mukaan kulkueesta voitaisiin poistaa useita henkilöitä ja joka tapauksessa ainakin Torniainen.

Poliisimiehellä on oikeus poistaa paikalta henkilö, jos hänen uhkaustensa tai muun käyttäytymisensä perusteella on perusteltua syytä olettaa tai hänen aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on todennäköistä, että hän syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Onhan hänelläkin oikeus esittää mielipiteensä, niinkö? Onpa tietenkin. Hän on esittänyt sen monta kertaa ihan konkreettisesti ja näyttöjen perusteella hän on turvallisuusriski.

Suomen Sisu aikoo kuulemma tänään yksinoikeudella määritellä suomalaisuuden. Odotan mielenkiinnolla riittävätkö omat edellytykseni vai julistetaanko minut epäsuomalaiseksi.

ssisu

Sanotaan tämä nyt ihan suoraan:

15356680_10211247798220465_7875283415842516013_n

Itsenäisyyspäivästä on mennyt maku. Itsenäisyyden ovat omineet itselleen natsit ja äärioikeistolaiset kansalliskiihkoilijat. He näyttävät pitävän itsenäisyyttä peräti omana ansionaan ihan vain sillä perusteella, että ovat julistautuneet ainoiksi oikeiksi isänmaallisiksi.

Toisin kuin poliittiset populistit haluavat uskotella, Suomen itsenäisyys elää ja voi hyvin, mutta itsenäisyyspäivä on kuollut jo ajat sitten. Tätä nykyä päivämäärän merkitsevät kalentereihinsa enää vain uusnatsit, anarkistit, mellakkapoliisit, kampaajat ja vaatesuunnittelijat.

Näin sanoo historioitsija Jussi Jalonen blogikirjoituksessaan, joka kannattaa lukea kokonaan.

15285044_1009514372493714_5067038734958732929_n

Kuva: Demokraatti/Ville Ranta.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (35)

 1. Pauli Räsänen

  Tosiasiahan on ettemme ole enää itsenäinen,olemmehan liittyneet YK n jäseneksi, kuulumme europan neuvostoon sekä erityisesti Europan unioni, mikä on hivuttaen muodostumassa federatioksi määräävät pääosin meillä vallitsevan lainsäädännön.

  Asemamme on siis tavalaan epäitsenäisempi, kuin Venäjän vallan aikana, kun tuolloin ainoastaan ulko ja puolustus politikka oli yhteistä .

  Siksipä tulisikkin pelkästään rehellisyyden vuoksi juhlia kansallispäivää, jos meille enää sellainen kuin Suomi omintakeisena maana ja kultuurina on ja olisi tärkeä.

  Joidenkin sanoisinko pölkkypäiden mielestä itsenäisyys meille ja heille merkitsee lähinnä itsenäisyttä suhtessa Venäjään, eli emme heidän mielestään ole itsenäisiä, ennen kuin olemme menettäneet kaiken päätäntävallan itseltämme kansaiväliselle arvoyhteisölle, eli Natolle,noin karikoiden sanoen.

  • Hannu Ala-Olla

   Ei liittoutuminen itsenäisyyttä poista tai vähennä. Edes sellainen liittoutuminen, joka sovituin osin rajoittaa omaa päätöksentekoa.

   • Jouni Hämäläinen

    Kyllä vähentää ja/tai poistaa silloin kun liittoutumisen seurauksena ylin lainsäädäntö- ja talouspäätäntävalta siirtyy pois liittoutuvalta valtiolta. Kuten nyt Suomen kohdalla on käynyt.

 2. Mika Pajari

  Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi meno äityy vuosina 2017 ja 2018. Varsinkin jälkimmäistä odotan mielenkiinnolla. Hakeeko äärioikeisto (ent. valkoiset) lopullista revanssia koko muusta kansakunnasta? Jos nuo ruotsalaisetkin vielä tulevat tänne Suomen itsenäisyyspäivänä, niin luulisi sokeimmankin huomaavan, että marsseilla ei ole mitään tekoa itsenäisyyden kanssa. Siitä sopasta ei puutu enää kuin venäläiset natsien tukijoukot. Jos sotainvalidi isävainaani tietäisi, mihin tilaan Suomi onkaan joutunut niin varmaan niin varmaan painuisi haudassaan syvemmälle.

 3. Jussi Airaksinen

  Apulaisoikeuskansleri on arvioinut tuota poliisilain toimivaltuuden käyttöä rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi päin vastoin. http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2004/20041890

  • Marko Turunen

   Apulaisoikeuskansleri on tehnyt arvionsa jonkin yksittäisen tapauksen kohdalta ja päätynyt sillä kertaa tulokseen, jossa totesi ettei poliisilla ollut perusteltua syytä riistää kyseisen mielenosoittajan vapautta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että poliisilaki olisi täysin hampaaton. Poliisilla on edelleenkin oikeus ja velvollisuus yleisen turvallisuuden turvaamiseen, jonka johdosta poliisilla on velvollisuus toimia kyseisen lain velvotteiden mukaisesti. Eli myös poistaa paikalta väkivaltaa tai muuta uhkaa aiheuttavia henkilöitä.

   • Jussi Airaksinen

    Jos tuosta jonkun oikeusohjeen voi saada, niin poliisi ei saa viedä mielenosoitusoikeutta vain sillä perusteella, että henkilö on aiemmissa mielenosoituksissa syyllistynyt rikokseen. Arvio uusiin rikoksiin syyllistymisen uhasta on perustuttava johonkin muuhun näyttöön.

    • Jari Kähkönen

     Melko avutonta alkaa muodostamaan ”oikeuskäytäntöä” lähtökohtaisesti tapauskohtaisesta jälkikäteisestä viranomaistoiminnan laillisuus- ja perusoikeuksien toteutumisen valvonnnasta. Eli mikään ei takaa valvojan edes käsittelevän asiaa, olevan kahta kertaa peräkkäin samanlaisessa asiassa samaa mieltä tai että mielenoleminesta siitäkään seuraisi tapauskohtaisesti tai edes vastaisuuden varalle kovinkaan paljoa. Missä luullaan oltavan, Englannissako missä magistrate voi kieltää tuomittua tulemasta vuoden kuluessa siihen osaan kaupunkia missä todennäköisimmin kohtaa rikoksen uhrin? Tai poliisi antaa kirjallisen poistumiskäskyn karttaan merkityltä alueelta uhalla että…[ketä kiinnostaa, ottakoon itse selvän].

     No ei ihan. Mutta on sitä mennessä noutoryhmä/kebabrooteli osannut noutaa oikeudenistuntoa pakoilevan ennen vuorokausirytminsä alkamista tai päättymistä ja toimittaa ajallaan Yllätysten Taloon. Sekä presidenttiä uhanneet, arvostelleet tai edes sellaiseksi väitetyt ovat niinikään saaneet istua koko paikkakunnalla vierailun aikoja putkassa. Sellaista on vallankäyttö. Ei valtaa silloin käytetä, jos tavallinen kansalainen jotain sanoo tai poliittisesti marginaalinen sanoo yhtään mitään. Sitten vasta, jos vertaisekseen tunnustamallaan on hätä, kunnianarvoisalla kansalaisella on tarve tai omien puoliksi tiedostamattomien mielennouteiden perusteella saa äkillisesti jostain kalloonsa että näin edes saattaisi ehkä olla.

     Tarkoituksenmukaisen vallankäytön mahdollistamiseksi kelpaa siis huonompikin hypoteesi tai jos ne ovat loppu eikä tiedosta edes valistunutta arvausta niin hypotenuusa tai mikä hyvänsä p-tä puhallettu hätap-kin välttää. On se ystävämme poliisi vain sellainen eläjä, että moni ei todeksi uskokaan, jos ei kertaakaan kohtaa sitä alisteisessa tai puolustuskyvyttömässä asemassa. Tai muussa olosuhteessa missä ollaan vailla merkkejä kuulumisesta keskiluokkaan ja sitä korkeampaan yhteiskunnalliseen asemaan.

 4. Minna Ylitalo

  Sytytän rakkaudella ikkunalle perinteisen kynttilän ja katan sinivalkoisen ruokapöydän karjalaisen pitopyödän herkkuja. Juhlin Suomen itsenäisyyspäivää hillityn arvokkaasti, kuten olen lapsuudenkodissani oppinut. Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on illan viihdenumero ja loppukevennys. Juhlin Suomileijonaa, lippua ja itsenäistä isänmaatani. En tasan tarkkaan anna riitaahaastavien rähinäporukoitten kaapata arvokkaita ja rakkaita perinteitäni.

  • Heli Heikkinen

   Oikein: me myös juhlimme ulkotulin, herkutellen ja (sic!) Linnan juhlia katsellen keskimääräistä siistimmässä kodissa. Jos olisi lipputanko, olisin vetänyt siniristin salkoon – oikein päin. Kyllä meillä kaikilla on oikeus juhlia kansallisia merkkipäiviä. Jos emme juhli, jätämme tanteren vapaaksi äärioikeiston temmeltää.

   Hyvää syntymäpäivää, Suomi!

 5. AikaMies

  Olet oikeassa Saku. Jalosen teksti (provosoivanakin) on lukemisen arvoinen.

  Vouhottajat voisivat lukea ja jopa yrittää ymmärtää historiaa.
  Selviäisi sekin, että Suomi valtakuntana on kohta satavuotias.
  Siis vain satavuotias!

  Vuoteen 1805 Suomi, alueena, ei järjestätyneenä valtiona, oli osa Ruotsia.
  Ruotsin Venäjälle menetetyn alueen hallinto järjestettiin (Ruotsin lakeja noudattaen!) autonomisena itsehallintoalueena, itsenäistymiseen asti.

  Aiheeseen liittyen: Mitä kieltä fennomaanit puhuivat?

  Leijonakin on vain ”laina” Kustaa Vaasan hautamuistomerkistä 1500-luvun lopulta. Suomen leijona Upsalassa, Ruotsissa Ruotsin kuninkaan hautamuistomerkissä ei tunnu kovin kansalliselta, vaikka tunnuksena sitä varmasti on.
  Mikael Agricola sentään tuolloin (1500-luvulla) oli njo kirjoittanut suomenkileisen raamatun – ja samalla pitkälti luonut yhteisen kielen murteita yhdistellen ja uudissanoja luoden ja siten omalla tavallaan luonut ”kansallisuuden”.
  Sitäkö juhlimme?

  • AikaMies

   Kirotusvihre muiden joukossa – Vuosi jolloin Ruotsi pakon edessä luovutti itäisen ”provonssinsa” Venäjän hallintaan oli tietysti 1809.

   • Rauno A. Hakanen

    AikaMies? Miksi ei omalla nimellä?

    • Saku Timonen

     AikaMies on sopinut kanssani nimimerkin käytöstä.

     • Rauno A. Hakanen

      Niinhän tuolla sanotaan. En vain ymmärrä, miksi. Vastaus on sama kuin lapselle. – Miksi? – No siksi kun minä sanon! 😉

 6. Jani Virtanen

  Timo Hännikäinen on saanut julkisuutta ulosantiinsa nähden jo ihan liikaa, mutta yksi huomio: Hännikäisen apuraha ei ole palkinto, eli Kordelinin säätiö ei ole ”palkinnut” häntä (etenkään ala-arvoisista lausunnoistaan), vaan apuraha on kirjoittamistyöhön tarkoitettua tuloa. En ole nähnyt hänen työsuunnitelmaansa, enkä haluakaan nähdä, mutta joka tapauksessa apuraha on myönnetty sen perusteella, ei öyhötyksen.

 7. Arto Alila

  Liekö sattumaa näin juuri itsenäisyyspäivän alla, toivottavasti ei. Tunnettu nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss (kok) kirjoitti eilen uusisuomi.fi:n sivuilla pitkän kolumnin, jossa yksityiskohtaisesti selitettiin, mitä sosiaalisessa mediassa söheltävät äidin pikku mussukat ja muut nikupetterit voivat kirjoittaa ja mistä kenties saattaa joissain tapauksissa tulla syyte. Nettipoliisin kirjoitus oli lähes täydellinen opas ja samalla käsikirja kaikenkarvaisilla sivuilla isänmaallisuuttaan korostaville.

  Kirjoitus on nyt poistettu us.fi:n sivuilta, mutta googlehan löytää sanotun ”Puheenvuoron” käden käänteessä.

  • Jartsa Kangas

   Arvostukseni Fobbaa kohtaa karisi jo vuosia sitten.

 8. Kirsi

  Vielä muutama vuosi sitten olin ylpeä suomalaisista, kun eivät lähteneet kaikkiin vouhotuksiin mukaan(esim. jalkapallohulihaganismi). Enää en ole. Enkä tiedä mistä olla ylpeä. Sisukin on menettänyt merkityksensä.

 9. Konfetteja vai kiviä: kuka muistaa itsenäisyyttä? | Eden in Reverse

  […] Samoilla linjoilla on Saku Timonen omassa uuninpanko-blogissaan: […]

 10. Eero Heikkinen

  PVR tavoittelee pohjoismaista natsivaltiota, siis Suomen itsenäisyyden lakkauttamista. Jos siellä 612-kulkueessa olisi oikeita patriootteja, niin varmasti heittäisivät nämä pellet saman tien Töölönlahteen.

  • Heli Heikkinen

   Samaa ihmettelin eilen. Mitä tekoa PVL:llä (huom, ei ärrävika) on isänmaallisessa liikehdinnässä, tai edes ”isäm maallisessa”?
   – No sitäpä justiinsa, kun ei se liikehdintä oikeasti ole isänmaallista vaan äärinationalistista ja fasistista.

 11. Anssi Lähde

  Tämän vuoden syyskuun lopussa ministerit Risikko, Sipilä ja Lindström ilmestyivät pitämään tiedotustilaisuutta. Kullakin oli leijonakoristeinen pönttö edessään. Ilmoittivat topakasti suitsivansa ääriliikehdintää Suomessa. Sitten on ollut hiljaisempaa sillä puolella. Ehkä suitsittiinkin vain harjaamisen ajaksi.

  Itsenäisyyspäivä on Suomessa iloton uskonnollistyyppinen rituaali, jota kukin sitten hyödyntää omiin tarkoitusperiinsä.

 12. juha louhelainen

  Torniaisen oikeuskäsittely käsittääkseni on kesken joten eikö tuo ole jo varsin raskauttava asianhaara osallistua tuohon tilaisuuteen? Olisiko poliisin paras estää tätä pöhelöä osallistumasta jo oman tilanteensa tähden. Vaikka samahan se minulle.

  • Karo Kankus

   Torniaisen oman Twitter-tilin mukaan poliisi määräsi hänet poistumaan Helsingin keskustasta. Ilmeisesti hän totteli.

 13. Jartsa Kangas

  Vastarintanatsien omien sivujen mukaan:

  Julkaistu 16.20:
  Poliisi hääti Jesse Torniaisen paikalta tämän taustan vuoksi.

  Poliisi oli siis ajan tasalla, mutta ei voinut poistaa henkilöä ennaltaehkäisevästi.

  Seurasin PVL:n ja vastamielenosoittajien miekkaria livenä IS:n striimin kautta, ja aika säälittävän lyhyeksi jäi natsien paikallaolo Kaisaniemessä. Mitähän siellä matkalla on tapahtunut, kun n. sadan ihmisen liikuttaminen sinne Hakaniemestä kesti niin kauan?

 14. Jari Kähkönen

  Yhteiskunnallisen edistyksen aikana oli muinoin ollut tapana huomauttaa, että pidä hillua tai mouhota, koska se kenen edessä moista teatteria pidettiin oli itsekin kansalainen jonka yhteiskunta tämän katsottiin olevan. Näin ei ilmeisesti välttämättä enää ole, joskin ainahan kukin ihmisten piiri on juhlinut milloin mitäkinomalla tavallaan. Arvonimettömät, kunniamerkittömät, virattomat ja ylennystä saamattomat maalta kaupunkiin muuttaneet vuoro- sekä epäsäännöllisen työajan tekijät tapasivat juoda itsensä ikävänkarkoitustarkoituksessa päihdyksiin Itsenäisyyspäivän aattona, jos olivat soveltuvin osin vapaalla. Ikäänkuin vuosikymmen olisi ollut 1960-luku eikä kaksituhattajotain ja päivä rukouslauantai eikä Itsenäisyyspäivä. Itse katsoin tänään kalsareiden ja sukkien uhkaavan vähenemisen vaatehuoneeni hyllyllä sellaiseksi hätätilanteeksi, että päätin henkilökohtaiseen poikkeustilaan joutumisen ehkäisemiseksi pestä ja rumpukuivata säkintäyden pyykkiä siihen katsomatta, josko joidenkuiden mielestä tämä olisikin ollut jokin juhlapäivä.

 15. Miika

  Eräs Suomen Sisun kannattaja: ”Me olemme järjen valo sekaisin olevassa maailmassa”. Surkuhupaisaa. Tarkoittaakohan hän Herakleitoksen ”logosta” (λóγος), jonka asemasta Anaksagoras käytti termiä nus (νοῦς) ”maailmankaikkeutta hallitseva henki = järki”? Toki filosofia (so. tieto-oppi) on kehittynyt esisokraatikkojen ajoista, mutta jostain ss:läisenkin on hyvä aloittaa. Mutta täytyy myöntää, että ahtaissa rajoissa ja varsin suppeasti määriteltynä tietynlainen mielipide on tuo edellä esitetty väite.

 16. Korkki

  Yllätys että ainoat jotka taas kerran harrastivat väkivaltaa olivat anarkisteja. On se vaan kumma että tämä yksi joukko saa mellastaa ilman median jatkuvaa puuttumista siihen. Noh, tällä kertaa on sentään jo mainintoja ”poliisin vanhasta tutusta”. Eikä Jari ainoa kantarähisijä tuolla ole. Pahempaa porukkaa nuo ovat kuin uusnatsit. Vaikka yksi Torniainen nyt pahoinpiteli yhden sällin niin nämä anarkistit ovat rähinöineet itsenäisyyspäivinä jo 90-luvulta alkaen.

  Tuskin saa projektiili-Jarikaan ensi vuonna osallistua kulkueisiin vaan poliisi voi myös käskeä hänen poistumaan paikalta ihan lain mukaan (niinkuin olet täällä jo maininnut).

  Rehellisesti Sakari, sinun kantasi äärioikeistoon tiedetään jo mutta mitä mieltä olet anarkisteista?

  • Saku Timonen

   Kantani kaikenlaiseen rikollisuuteen tiedetään oikein hyvin.

   Natsit osaavat marssia siististi, mtä nyt joskus tappavat.

 17. sankarin sukulainen

  Toivon, että Saku julkaisee kommenttini, vaikka nimettömänä pysyn.

  Minulla on pappani veli haudattuna sankarihautoihin. Minua rehellisesti ottaen kyrsii se, että nämä riemuidiootit käyvät möyhöämässä minun sukulaiseni haudalla.

  Miltä mahtaisi heistä tuntua, jos heidän sukulaisten haudoilla käytäisiin samalla tapaa rällästämässä ja puhumassa kuolleiden puolesta ihan mitä sattuu.

 18. Jan

  Ottamatta kantaa 612 kulkueen mahdollisiin järjestäjiin, niin kyseinen kulkue pysyi todellakin puolueettomana eikä poliittista propagandaa tai iskulauseita huudeltu.Olihan se kokonaan kiellettyä. Paikalla oli henkilöitä useista poliittisista aatteista.

  Ihan samaa mitä järjestetään, niin jokaiseen tapahtumaan tulee aina kyseenalaisia henkilöitä jne.

  • Saku Timonen

   Kulkue, jossa on natsitunnuksia, ei ole koskaan puolueeton. On ihmeellistä, miten joitain ujostuttaa sanoa natseja natseiksi ja natsien myötäiljöitä natsien myötäilijöiksi.

   • Jan

    Ainakin vetäjän mukaan ainoastaan Suomen lippu oli sallittu. Kaikki muut mahdolliset symboolit tuli poistaa tai sitten järjestyksenvalvoja poistaa henkilön kulkueelta. Toisaalta, 2000 hengen kulkueessa tämä lienee hyvin vaikeaa valvoa.

Kommentoi »

Comments are closed