Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Natsi marssii nätisti

Ei Suomessa ole natseja! 

Entä vasemmistoanarkistien marssit, kirjoita niistä. Vai hyväksytkö vasemmiston väkivallan?

Ja niin edelleen, loputtomiin. Tällaisia kommentteja tuli taas eiliseen juttuuni läjäpäin, kuten aina näistä aiheista kirjoittaessani. Näin kommentoivat osoittavat selkeästi, että ensinnäkään he eivät näytä lukevan juttujani ja toiseksi he kulkevat muutenkin silmät kiinni ja puuroa korvissa.

Keitä sitten olivat ne Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen järjestämälle marssille osallistujat, jotka vaativat Suomen itsenäisyyden lakkauttamista ja pohjoismaisen natsivaltion perustamista? Partiopoikiako, koska he osaavat marssia hyvin ja häiriötä aiheuttamatta?

Natsit ovat aina osanneet marssia hyvin ja komeasti. Marssimisen jälkeen alkaa sitten erilainen komento. Tästä meillä on esimerkkinä törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty Jesse Torniainen, joka eilen näytti rupattelevan leppoisasti poliisien kanssa.

jesse-ja-poliisi

Yksi kiiinniotettu vastamielenosoittaja ilmeisesti hyökkäsi kiinniotetun natsin kimppuun poliisiautossa. En totisesti ymmärrä miten heidät yleensä on onnistuttu survomaan samaan poliisiautoon, kun autoja kuitenkin oli paikalla kymmenittäin. En minä tuotakaan väkivallantekoa hyväksy sen enempää kuin mitään muutakaan väkivaltaa, mutta ainakin tämä mies yritti vastustaa natseja.

Niin eivät tehneet ne yli 2 000 ihmistä, jotka osallistuivat yhdessä natsien kanssa yhteiseen 612-soihtukulkueeseen. He ovat myötäilijöitä, joista hyvin helposti tulisi natsiaatteen kannattajia. He sanovat kirkkain silmin marssineensa isänmaan ja sankarivainajien puolesta, mutta tosiasiassa he tulivat kannattaneeksi natsiaatetta. Kerro minulle millaisia ystäväsi ovat, niin minä kerron millainen sinä olet.

Siellä marssivat sulassa sovussa yhteispohjoismaisten natsien kanssa Perussuomalaiset, Suomen Sisu, Rajat kiinni -liike, Suomi Ensin -liike ja Linnake Suomi. Lisäksi mukana oli paljon hiljaisia kannattajia. Perussuomalaisia edusti ainakin nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka näin tunustaa väriä.

Suurin osa kansasta katseli televisiota ja paheksui tissivakoja ja nännejä. He häiriintyvät suunnattomasti siitä, että minä otan taas esille natsit. Heitähän ei ole ja jos onkin, niin heitä ei haluta nähdä. Isänmaan ja itsenäisyyden puolesta on natsillakin oikeus marssia, varsinkin kun natsi marssiikin niin nätisti. Viis siitä, että natsi haluaa lakkauttaa sekä isänmaan että itsenäisyyden.

Onneksi paikalla oli moninkertainen määrä rauhallisia vastamielernosoittajia. Heidän lukumääränsä kertoo selkeää kieltään siitä, että natseilla ei ole tässä maassa tulevaisuutta. Ei sittenkään, vaikka hiljaisia myötäilijöitä löytyy aina.

***
Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (63)

 1. Natsi marssii nätisti | Suomi Tykkää

  […] Ei Suomessa ole natseja! Entä vasemmistoanarkistien marssit, kirjoita niistä. Vai hyväksytkö vasemmiston väkivallan? Ja niin edelleen, loputtomiin. Tällaisia kommentteja tuli taas eiliseen juttuun… …read more […]

 2. AikaMies

  Tarkastelin edesmenneen isäni sotilaspassia. Mäntsälän kapinan aikaisesta (kun lomautetut kutsuttiin takaisin palvelukseen) ei mainintaa ole, mutta on paljon muuta… eli olivat pojat silloin jo miehiä. Nyt ihan miehen näköiset ovat ymmärtääkseni vain ”poikia”
  Tekikö ukko viiden vuoden hukkareissun jotta hakaristiporukka saisi ”sananvapautensa”.
  (Lainaus: Hukkareissu – tulipa tehtyä). Ei sentään, muutoin olisi monen marssin suunta Siperiaan ja pakkoruotsikysymyskin olisi ratkaistu.

  Meinaan jotta ainahan tuo aikuistuminen on ollut ja on vaikeaa. Pitää uhoilla ja yrittää olla erilainen. Jos vaikka sitten vaikka saisi…

 3. Kirsti Kuusisto

  Jos vastuttettaisiin natseja passiivisesti. Ei vastamielenosoitusta, pysyttäisiin sisällä tai vähintään kahden korttelin päässä kulkueesta. Media ottaisi kuvia hyvin kaukaa jostain katolta ja pienesti uutisoisi: Natsimiekkari kuivui kokoon, vaivaiset satakunta marssijaa huutelivat tyhjille kaduille. Yksikään anarkisti ei ollut vaivautunut paikalle.

  Eikö se myös olisi selvä viesti, että että natsisympatioita ei ole?

  • Heli Heikkinen

   Ei toimi, ks. 30-luku. Vai oliko kommenttisi sarkasmia ns. ”tolkun ihmisiä” kohtaan?

 4. Jouko Norvapalo

  Ihmettelenpä suuresti miksi Rajat Kiinni poruksat ei ole osoittamassa mieltään ruotsalaisten uusnatsien invaasiota vastaa, eipä taida kuulua agendaan.

  • Minna Ylitalo

   Ulkoministeri Timo Soini voisi vallan isänmaallisena ihmisenä puhutella Ruotsia tästä natsimilitanttien maahantunkeutumisesta. Törkeää Suomen itsenäisyyspäivän häpäisyä.

  • Mirja Pekkonen

   Siellähän nuo marssivat rinta rinnan natsien kanssa 612-kulkueessa. Itse kyllä lasken heidät natsien kanssa samaan porukkaan ajatustensa ja arvojensa perusteella.

   • Jouko Norvapalo

    Sarkasmia, osin siteeksi totta nämä svenskinatsit ovat myös ”matuja”. Minkähän laatuinen ilonpurkaus olisi rajakki piireissä, jos joku natsi olisi hakannut tuossa mielenosoituksessa jonkun turvapaikanhakijan. Nyt pyydetään IL:n sivuilla poliisia pyytämään anteeksi, kun heillä kävi käpy ja kaksi vastapuolta joutui samaan maijaan, kun saapuvilla ei sillä hetkellä ollut muuta autoa ja hektisessä tilanteessa tulee arviovirheitä

    • Mirja Pekkonen

     Kai me voimme näiden ruotsalaisten uusnatsien kohdalla puhua ihan rehellisesti maahan tunkeutujista ilman lainausmerkkejä. 😉

 5. Angie

  Natseja kyllä kannattaa vastustaa ihan jo itsekkäistä syistä. Nimittäin, jos täällä aletaan pohjoismaista natsivaltiota perustamaan, niin minä, suvakkihuora, joudun siihen kaasukammiojonoon varmasti. Siihen jonoon joutuu myös moni muu, todennäköisesti Uuninpankkopoikakin.

  Toivottavasti ensi vuonna, kun juhlitaan 100-vuotiasta Suomea, Suomi ilman natseja -mielenosoituksessa on vähintään 100 000 ihmistä.

  • Mauri Pulkkinen

   Todellakin! Kannattaa ennakoida, milloin oma vuoro tulee natsien toimien kohteena. Jos on hiljaa silloin, kun toimet osuvat toisiin: työtovereihin, tuttuihin, naapureihin, sukulaisiin, on myöhäistä kun toimet osuvat itseensä ja toiset ovat hiljaa.

   For whom the bell tolls?

   • Heli Heikkinen

    Täälläkin niin monesti siteerattu, mutta kertaushan on opintojen äiti:
    ”First they came for the Socialists, and I did not speak out—
    Because I was not a Socialist.
    Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
    Because I was not a Trade Unionist.
    Then they came for the Jews, and I did not speak out—
    Because I was not a Jew.
    Then they came for me—and there was no one left to speak for me.”
    – Pastori Martin Niemöller

  • Janne J. M. Muhonen

   Jos nyt kuitenkin säilytettäisiin edes jonkinlainen suhteellisuudentaju. Natsien vallankaappaus maassa, jossa on todennäköisempää saada pysäköintisakko kuin olla sellaista saamatta väärin pysäköidyn ajoneuvon johdosta, on melkoisen kaukaa haettua.

   Puhumattakaan siitä, että ylivoimainen enemmistö halveksuu kansallissosialismia aatteena. Kansallissosialismilla ei ole eikä tule olemaankaan minkäänlaista kasvualustaa sellaiseen asemaan, jossa se todella uhkaisi suomalaista yhteiskuntajärjestystä.

   Siitä, että kourallinen natseja saa pari tuntia huudella älyttömyyksiään Helsingissä, on varsin pitkä matka siihen, että Angie, Timonen ja minä – perussuomalaisena, joita SVL:n natsit muiden parlamentaaristen puolueiden ohella vastustavat – seisovat jonossa kohti polttouunia.

   • Saana Heinänen

    Ihmisen historia on lyhyt. Mikään yhteiskunta ei ole immuuni ääri-ilmiöiden nousulle, joten ääriryhmien saadessa jalansijaa, on siihen puututtava heti.

 6. Joonas Mustonen

  Natseilla on oikeus marssia rauhallisesti, samoin anarkisteilla vaikka molemmat yrittävt ”haluaa lakkauttaa sekä isänmaan että itsenäisyyden.”. Se on sallittua koska vielä ainakin eletään demokraattisessa yhteiskunnassa jossa on sananvapaus ja kokoontumisvapaus.

  Vaikka poliisi olisi aikaisemmin esittelemiesi lakien perusteella voinut 612-kulkueen perua, niin hyvä ettei perunut. Nämä oikeudet on kirjattu nimenomaan eriäviä mielipiteitä varten.

  Älä nyt pahastu, mutta olen huomaavinani, että olet kiinnostuneempi puolustamaan eurooppalaisia arvoja, jotka sopivat poliittiseen kantaasi: ihmisoikeudet, tasa-arvo uskontoon katsomatta jne. Mutta Eurooppalaisista arvoista ne, joita äärioikeisto hyödyntää oman agendansa ajamiseen, olet valmis heti tinkimään (sananvapaus, kokoontumisvapaus. huom: arvot ei lait). En usko että teet sen tarkoituksella; pieni itsetutkiskelu mistä se johtuu voisi olla hyvä, ettet vahingossa sorru itse siihen mistä muita syytät.

  • Saku Timonen

   Oikeuksia ja vapauksia ei saa käyttää toisten oikeuksien ja vapauksien rajoittamiseen. Natsit pyrkivät juuri siihen ja siksi heitä on vastustettava.

   • Jorma Tuomainen

    Siinä tapauksessahan ongelmaksi syntyy myös vastamielenosoitukset joissa yritetään rajoittaa natsien oikeutta osoittaa mieltään…

    Yleisesti ottaen valtiolla alkaa mennä heikosti kun sallitut mielipiteet kirjataan lakiin.

    • Saku Timonen

     Oikeuisvaltiolla on oikeus puolustautua sen lakkauttamiseen pyrkiviä vastaan.

     • Erkki Posti

      Vain, jos lakkauttamiseen pyrkivät rikkovat lakia.

   • Walter Rydman

    Popperin ”Avoin yhteiskunta ja sen viholliset” vuodelta -45 on näköjään edelleen ajankohtainen. Siinähän käsitellään mm. juuri näitä kysymyksiä, jotka tässäkin ketjussa nousevat esille. Miten liberaalidemokraattisen avoimen yhteiskunnan tulee toimia niitä vastaan, jotka pyrkivät kaivamaan maata sen perustan alta? Jne.

  • Mauri Pulkkinen

   Olen sen verran iäkäs, etten kykene monen nuoremman arvioissa kuin semisuvakiksi.

   Jokaiselle meistä sopii pieni itsetutkistelu aina silloin tällöin. Viimeinen kappaleesi on tulkittavissa pikkuoveluudeksi. Minulla on nuoruuden ajoilta työkokemusta palomiehen töistä. Ennaltaehkäisy on hyvin tärkeä osa paloturvallisuudessa. Toisaalta joissakin tilanteissa tulipalojen leviämisen ehkäisyssä saatetaan tarvita vastavalkeaa.

   Niin tai näin, demokraattinen yhteiskunta voi ja sen täytyy ehkäistä demokratian keskeisiä arvoja selvästi uhkaavat liikkeet. Saksa on oppinut kovan läksyn ja kukaan ei nykyistä Saksaa syytä totalitaarisuudesta sen kieltäessä ja estäessä ääriliikkeiden toiminnan jo heti alkuunsa.

 7. Ei natseja

  Itse olin vastamielenosoituksessa, ensimmäisen kerran missään mielenosoituksessa, vähän kulmia kurtistin kun uutisissa puhutaan anarkistien mielenosoituksesta, no varmaan niitä anarkisteja siellä oli myös, mutta minä ja ison osa joukosta oli aivan tavallisia suomalaisia. Itsellä ihan selkeä agenda on vastustaa kaikkea väkivaltaa ja sortoa. Tein sen olemalla paikalla ja osoittamalla että suurin osa meistä fiksuista suomalaisista eivät hyväksy kyseisiä x aatteita. Jotenkin itsellä on sellainen ajatus että kuvittelen että kaikilla fiksuilla suomalailla on sisäänrakennettu oikean tajua, ymmärtää että tuollaiset x liikkeet ja niiden julkinen toiminta pitäisi olla kielletyjä vaikka on sanan ja mielipiteen vapaus, johonkin se raja täytyisi kuitenkin vetää. Onko se raha x liikkeissä vai liikkeessä joka haluaa pedofiilian lailliseksi. Luulisi kaikkien historian tunneille hereillä olevin ymmärtävän että juuri tällaisesta pienestä hyväksynnästä minkä nykyinen poliittinen johto antaa kyseisille liikkeille on se siemen josta äärimmäinen paha saa alkunsa, historiassa on aivan liian paljon esimerkkejä siitä.

  Poikkeuksellisesti kirjoitan nimimerkillä, niin varovainen olen kyseisten liikkeiden suhteen, en itseni puolesta vaan lapseni. Hävettää pelätä…

  • Angie

   Älä häpeä. Pelko on normaalia. Pelon ei saa antaa liikaa lamaannuttaa. Hienoa, että olit rohkeasti vastustamassa natseja!
   Itse olen huomannut, että rohkeus myös kasvaa kokemuksen myötä. Itse olen kymmeniä ja kymmeniä kertoja metro- ja juna-asemilla puuttunut rasistiseen häiriköintiin viimeisen vuoden aikana. Usein huutelija siirtyy takavasemmalle häntä kopipien välissä, mutta usein saan kuulla kammoittavia törkeyksiä ja huorittelua. Pari kertaa olen jo luullut, että nyt tulee pataan, mutta ei ole tullut. Enää en pelkää läheskään yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerralla, kun hiljensin Pasilan asemalla nuorille huivipäisille naisille törkeyksiä huutaneen miehen.
   Rohkeutta ihmiset!

   • jore puusa

    Rohkeutta ihmiset – kirjoittaa hän nimimerkillä. Valtava elämys.

    • Angie

     Mikäs nimimerkkipoliisi joresta on tullut?
     Uuninpankkopoika varmaan ihan itse määrittelee nämä nimimerkkiasiat, vai kuinka? Hän tietää kuka olen. Hän voi täysin vapaasti poistaa kaikki kommenttini omasta blogistaan, jos katsoo sen tarpeelliseksi.

     • Jore Puusa

      Saku voi tietää nimesi, minä en – eikä kukaan muukaan tässä sivussa, siksi on huvittavaa kehottaa rohkeuteen nimimerkillä. Naurettavaa suorastaan.

  • Juha Ylä-Lahti

   Ei natseja-nimimerkille, Samoin Saulille alempana: Olen usein miettinyt, voisivatko 30-luvun tapahtumat ihan oikeasti toistua nykyaikana, sanotaan nyt sitten Suomessa. Jossakin mittakaavassa ainakin. Huomaamme, että elämme samankaltaisessa ilmapiirissä: Vihapuhe ja sen myötä ihmisarvon suhteellistuminen ovat uineet ihomme alle ja arkipäiväistyneet. Vihapuhe on saanut yhä kylmäävämpiä sävyjä. Holokausti ei alkanut kanssaihmisten järjestelmällisellä tappamisella, vaan sanoilla. Kärjistetysti voi sanoa, että juuri me olemme syyllisiä holokaustiin: Sen mahdollistivat tavalliset saksalaiset perheenisät ja -äidit. Maassamme on paljon syystä tai toisesta pettyneitä ihmisiä, joille toisten ihmisryhmien on uskoteltu edustavan pahuutta ja syyllisyyttä tilanteeseen. Ihmisluontomme on tälläinen pahimmillaan. Hallituksemme teatraalinen ja ontto pseudotyöskentely työttömyyden parissa ja työttömien kyykyttäminen eivät auta asiaa. En silti sano, että huono-osaisuus olisi minkäänlainen excuse halventaa toisia.

   Angie: Täytyy sanoa, että olet rohkea. Itse uskon myös, että jokainen voi tehdä jotakin turvallisemman tulevaisuuden eteen. Jos ei muuta, niin kasvattaa lapsensa (jos sellaisia on) kunnioittamaan ihmisarvoa, lakia, väkivallattomuutta ja sivistysvaltiota sekä sivistystä yleensä. Täälläkin kuulee joskus kommentoitavan, että natsit ym. tulisi jättää rauhaan keuhkoamaan yksikseen. En oikein usko, että se on järkevää. Joku voi sanoa, että natsismin ja rasismin äänekäs ja näkyvä vastustaminen aiheuttavat illuusion vastakkainasettelusta, joka taas ruokkii narkoosissa olevan kansanosan uhmaa. Samoin on selvää, että kuten vihapuhe, myös sitä vastustava puhe inflatisoituu. Kuitenkin rasismin vastustaminen on kuin siivoamista. Et voi tyytyväisenä jäädä lepäilemään kerran siivottuasi. Jos et jatkuvasti pidä nurkkia siisteinä, saasta lisääntyy ja lisääntyy. Olemme sodassa. Aseinamme ovat väkivallattomuus, lain ja ihmisoikeuksien kunnioitus, kärsivällisyys perustella järkiperäisesti kantamme, oikeuksista ja velvollisuuksista kiinni pitäminen ja henkilökohtainen esimerkki. Jos pidämme näistä tinkimättömästi kiinni, voi sanoa että olemme sitä kuuluisaa vastakkaista äärilaitaa. 😉 Katsokaa, mitkä ovat sen toisen äärilaidan aseet verrattuna omiimme.

 8. Sauli

  Mikäs on natsipoikien marssiessa, kun yksi todennäköisesti Suomen kalleimmista poliisioperaatioista turvasi heidän huutelunsa.

  Ihmeen hyvin natsien rivit pitivät ja ilmeisesti stabsscharführerien käskyt oli sisäistetty alokkaidenkin keskuudessa. Natsipoikien julkisuustempauksen lähtökohta lienee ollut esitellä liikkeen toimintaa tarttuvien iskulauseiden ja kivojen kylttien avulla. Varsinainen päämäärä, eli maailmanvalloitus ja puhdistukset onkin sitten tarkoitus toteuttaa, kun valta on siirtynyt valtakunnanjohtajalle. Silloin ei tarvitse väkivaltaakaan enää peitellä.

  En nyt haluaisi tätä sanoa, mutta natsipojat onnistuivat ihan hyvin tuomaan itseään esille. He eivät (vielä) sortuneet väkivaltaan ja saivat vastamielenosoittajat tai lähinnä sen yhden anarkistireppanan näyttämään väkivaltaiselta ja typerältä. Poliisikin saatiin ihan mukavasti näyttämään siltä, kuin he olisivat turvaamassa natseja, eikä päinvastoin.

  Vaikka natsien rivit ovat ehkä pienet, mutta ne ovat tiiviit. Koskaan ei kannata aliarvioida heidän aatteensa vetovoimaa väkivallasta nauttivan kansanosan keskuudessa.

 9. seppo mahkonen

  Katselin kättelyohjelmaa. Silmiin pisti usean perussuomalaisen kansanedustajan esiintyminen poliisin juhlapuvussa. Kysymättä tulee mieleen, onko virkavallalla mieltymyksiä ääriajatteluun?
  Kaikki kansanvaltaa vastustavat liikkeet pitää lopettaa. Aikoinaan SKP:kin olisi kuulunut listoille, mutta syystä jotka tiedämme, ei uskallettu.

  • Joonas Mustonen

   Ei pidä. Sellainen olisi täysin Eurooppalaisten arvojen vastaista. Demokratiaa ei puolusteta tuhoamalla sen arvoperusta.

   • Minna Ylitalo

    Ymmärrän toki mitä tarkoitat, en minäkään haluaisi, että joku natsipuolue pystyisi kieltämään inhokki-järjestöjä mielivaltaisesti. Mutta Saksan sisäministeriö on tämän vuoden aikana kieltänyt jo kolmen natsijärjestön toiminnan. Nämä vaaransivat maan sisäisen turvallisuuden. Saksalle natsiaate ei ole arvo tai mielipide. Ensin radikalisoitunut järjestö otetaan tarkkailuun ja tarpeen mukaan vihelletään peli poikki. Mutta mitäs joku Saksa natseista mitään tietäisi.

    • Angie

     Uskon, että Saksa voisi hyvinkin tomia esimerkkinä muille maille siitä, miten natsijärjestöihin pitää viranomaisten suhatautua.

   • Lauri Puhakainen

    Rikollisjärjestön toiminta voidaan kieltää myös demokratiassa. Eikä se ole millään tavalla demokratian arvopohjan rapauttamista.

    • Jorma Tuomainen

     Ei se vaan sitten enää ole länsimainen liberaalidemokratia. Demokratia on vain enemmistödiktatuuri.

     • Angie

      Höpö höpö Jorma. Länsimaisissa liberaalidemokratioissa todella moni asia on rikollista ja lailla kiellettyä.

      • Jorma Tuomainen

       Tässä ilmeisesti ollaan kuitenkin rajoittamassa mielipiteen vapautta ja sen rajoittaminen ennakkosensuurilla (mielenosoituksen kieltäminen) ei istu mitenkään liberaalidemokratiaan.

       Mikäli siellä huudellaan laittomuuksia niin niistä sitten annetaan syytteet jälkikäteen.

   • Veli-Pekka Saarinen

    Eikös tämä juuri ole natsien agenda? Demokratian tuhoaminen ja itselle epämieluisten ihmisten leireille sulkeminen ja elimoinointi, heidän omaisuutensa varastaminen ja kansallissosialistisen diktatuurin valtaansaattaminen. Kuten toisaalla on todettu näillä aikomuksilla varustetut yhteenliittoutumat, tms. on kielletty ihan kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, joita Suomessa ei nyt jostain syystä ole katsottu tarpeellisiksi valvoa. Tuo sananvapausargumentti on täyttä paskaa. Ei natsisympatiseeraajakaan varmaan halua antaa esim. länsimaista demokratiaa väkivaltaisestikin vastustaville ja islamilaista diktatuuria ajaville järjestöille sanan- ja kokoontumisenvapautta. Natsien ymmärtäjä on natsi ja historia on osoittanut ettei natsien kanssa kannata ryhtyä dialogiin. Eikä tarvitse. Itse en käy dialogia yhdenkään hiilipohjaisen elämänmuodon kanssa, joka haluaa kieltää toisilta yhtäläiset ihmisoikeudet heidän syntyperänsä, seksuaalisen suuntautumisensa, uskontonsa tms. perusteella.

    Mitä tulee tuohon ”enemmistödiktatuuriin” niin sitähän se demokratia on. En minäkään ole samaa mieltä nykyhallituksen kanssa juuri mistään, mutta en ole silti suunnittelemassa sen kaatamista väkivalloin, jotta ”mä ja Pena” saatais päättää mikä on muille hyväksi, vaan äänestän taas seuraavissa vaaleissa ja toivon, että riittävän suuri osa kansasta jakaa näkemyseni siitä, mikä tälle maalle ja maailmalle on parhaaksi.

    • Jorma Tuomainen

     Ja järjestöt jotka pyrkivät kaatamaan sen väkivaltaa käyttäen voikin kieltää. Se että jorkut marssii rauhallisesti (ne anarkistit käytti väkivaltaa) nykyistä hallitusmuotoa vastaan ei ole laitonta ja kuuluu sananvapauden piiriin, kuten kommunistien vappumarssitkin.

     Itse en pidä sosialisteista, kansallis-etuliitteellä tai ilman, mutta kaikilla niillä on oikeus ja pitää olla oikeus huudella mielipiteitään.

     • Jorma Tuomainen

      Tulipas typo, jotkut piti sanoa eikä jorkut.

     • Veli-Pekka Saarinen

      Jos sinä et ymmärrä mitä on vialla natsien ”sananvapauden” puolustamisessa a) olet itse natsi tai b) sinun kanssasi ei kannata keskustella.

      • Jorma Tuomainen

       Olen liberaali (klassinen) joten uskon noihin vapauksiin kun ne pakkaavat olemaan absoluuttisia, ensimmäisestä aiheesta puhuminen (ennakkosensuuri, tottakai tuomita voi jälkeenpäin esimerkiksi kunnianloukkauksesta) kun kielletään niin suunta on aina selvä.

       Kannatan sananvapautta kaikille, olivat sitten kansallissosialisteja, muita sosialisteja tai ei-totalitäristejä.

       Josset tätä ymmärrä lienet itse a) totalitäristi b) sinun kanssasi ei kannata keskustella.

 10. Mari Mattila

  En häiriintynyt aihden esille ottamisesta! Olen helpottunut siitä, että järjestys säilyi – mukavassa nojatuolissani katsoessani itsenäisyyspäivän vastaanottoa ja saadessani rauhassa päivitellä asuja ja kampauksia. Mietin, miten me näytämme uskovan, että asiat tulevat menemään ihan samalla tavalla kuin 30-luvulla, koska joitakin yhdistäviä tekijöitä näyttäisi olevan. Pelkään, että kun suuntaamme huomion valikoivasti kaikkeen siihen, mikä tuntuu vahvistavan tuota uskomusta, meiltä jää huomaamatta, mitä oikeasti tapahtuu! Kuten filosofi ammoin sanoi, samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa. Historialliset tapahtumat ovat sidotut ainutlaatuiseen tilanteeseensa, eikä kaikkea sen jälkeen tapahtunutta voi pyyhkiä pois. Mitkä ovat todelliset haasteet juuri nyt? Isojen asioiden ohella mm se, mitä lähteitä pidämme uskottavina, kenen esiintuomaa maailmankuvaa pidämme oikeana, mille suuntauksille annamme kannatuksemme, vähän kuten Saku tuolla sanoo: sano minulle, kenen kanssa seurustelet, minä sanon, millainen olet ja: seura tekee kaltaisekseen.

 11. jore puusa

  Natsit marssiin nätisti ja äänestäjän kommentti toimittajalle..” äänestin, koska hän pitää aina niin siistiä pukua” ………. Suomi!

 12. Niko Mikkanen

  Linnake Suomi on siis nimetty Festung Europa:n mukaan, joka oli natsien propagandaa siitä, ettei liittoutuneilla toisen maailmansodan aikana olisi asiaa Manner-Euroopan maaperälle. Pääpaino tällä porukalla lienee ”maahanmuuttokriittisyydessä”, mutta kerhosta kertonee jotain se, keneltä nimi on kopioitu.

 13. Tory Aarnela

  Natsien tuomitseminen on tärkeää ja perusteltua ja olen siinä kanssasi samoilla linjoilla. Ymmärrän myös sen miksi saat toistuvasti tollaisia kommentteja, sillä nään sen suorastaan kaksinaismoralistisena, miten vasemmistoväkivalta ohitetaan olankohautuksella (ihan laajasti tän päivän keskustelussa). Omaan ideologiaansa on helpompi suhtautua vähemmän kriittisesti.

  Lisäksi natseja käsitellään blogeissa, uutisissa, twitterissa todella provosoivasti faktoja tarkastamatta. Esimerkki jo tässä tekstissä jossa sanotaan Torniaisen olevan epäiltynä taposta, vaikka näin ei ole. Jos eilisessä poliisiauton käsirysyssä roolit olisivat olleet toisin päin, olisi se somen revitellyin aihe.

  Olisi kiinnostava lukea useammin ulostuloja näistä näkökulmista. Se ei tarkoita, että suojelee natseja, kuten ei poliisikaan suojellut.

 14. Peppa

  En ollut pääkaupungissa itsenäisyyspäivänä, enkä ole nähnyt mitä siellä yleensä tapahtuu. En tiedä, miltä 612-kulkueen kokoonpano näytti. Toivottavasti voit korjata etäältä muodostamaani näkemystä, niiltä osin kuin koet sen virheelliseksi.

  Kirjoitat, että kaikki 612-kulkueeseen osallistuneet ovat ”[natsiaatteen] myötäilijöitä, joista hyvin helposti tulisi natsiaatteen kannattajia. He sanovat kirkkain silmin marssineensa isänmaan ja sankarivainajien puolesta, mutta tosiasiassa he tulivat kannattaneeksi natsiaatetta.” Miten olet päätynyt tähän johtopäätökseen? Kun katsahdan 612.fi-verkkosivulle, heidän esittelytekstistään on vaikea repiä mitään isänmaallisuutta ’happamampaa’. He kieltävät poliittiset merkit ja tunnukset. He painottavat positiivisuutta, kunnioitusta ja yhteen hiileen puhaltamista. Jos kuka tahansa kynnelle kykenevä lukee tämän ja sen perusteella menee marssiin mukaan, on mielestäni kummallista olettaa hänen olevan natsiaatteen myötäilijä, kannattavan natsiaatetta tai edes olevansa heikompi kääntymään natsiaatteen kannattajaksi. 612-kulkueen poliittinen väri tuntuu minusta olevan sinun henkilökohtainen, virheellinen, näkemyksesi.

  Se, että natsit käyttävät Suomi-leijonaa ja Suomen lippua mielellään, ei tee niistä natsitunnuksia. On tärkeää ymmärtää se. Isänmaallisuus ei pidä sisällään syrjintää tai väkivallan ihannointia. Olisi kansamme kannalta haitallista mustamaalata isänmaallisuus sellaiseksi. Aion käyttää Suomen lippua ja Suomi-leijonaa, niiden oikeassa merkityksessään. Jos joku luulee minua täten natsiaatteen kannattajaksi, oikaisen heidän näkemyksensä. Ja jos kyseessä on natsi, yritän myös saada hänet oppimaan jotain tärkeää.

  On oikein sanoutua irti syrjivistä ja muista haitallisista aatteista. Sinä olet selvästi sen tehnyt ja niin on tehty myös 612-tapahtuman sivulla, kertomalla, että mitään poliittista kantaa ei edusteta. Mutta neutraalien ihmisten mustamaalaaminen on haitallista. Se luo jännitteitä entisestään.

  Lisäksi, vaikka on ymmärrettävää vihata ihmisiä, jotka kannattavat haitallisia ja hirvittäviäkin aatteita, vastakkainasettuminen heidän kanssaan lisää heidän defenssin tarpeen tuntemustaan. Ihmisten kahtia jakaminen etäännyttää. Lähelle päästäminen ja keskustelu ovat parhaat avaimet varsinkin nuorien hölmöjen ojentamiseksi.

  (Toivottavasti hyväksyt nimimerkkini. Koko nimeni käy ilmi sähköpostiosoitteesta. Olen täys tavis, enkä millään tavalla poliittisesti valveutunut saati aktiivinen.)

  • Saku Timonen

   PVL:n kannattajat toivotetettiin tervetulleiksi 612-kulkueeseen ja kaiken lisäksi he esiintyivät PVL:n tunnuksin. Lisäksi kulkue jätti Hietanimen sankarihautausmaan siivottomaan kuntoon http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000004971891.html?utm_medium=social&amp%3Butm_content=www.iltasanomat.fi&utm_source=facebook&utm_campaign=facebook-share

   • Peppa

    Kiitos vastauksesta. Jos kulkue olisi omani, myös toivottaisin kaikki tervetulleeksi, mutta ainoastaan yhdistävyyden takia, näyttäen, mistä isänmaallisuudessa on kyse ja mistä nimenomaan ei. Se olisi johdatusta. Poliittisten tunnusten salliminen on tuomittavaa, koska se rikkoi kulkueen sääntöä. Oliko kyse näkyvästäkin tunnuksesta?

  • Angie

   Olivatko ne vajaat 2000 ihmistä, jotka osallistvat pvl:än kanssa 612 kulkueeseen jotenkin isänmmaallisempia kuin Helsinki ilman natseja – mielenosoitukseen osallistuneet 3000 ihmistä?
   Eivät mun mielestä ole.

   • Peppa

    Vaikeaa arvata. Molemmissa on selviä teemoja isänmaallisuuden ympäriltä. Mutta eihän se ole se pointti? Yleistettynä pointtini on, että jos olet toisen kanssa samaa mieltä yhdestä asiasta, tämä ei missään tapauksessa tarkoita mitään sen lisäksi. Natsi marssii isänmaan puolesta, sinä marssit isänmaan puolesta, natsi on natsi, sinä et. Ei anneta natsien omia sellaista asiaa kuin isänmaallisuus. Se ei ole heidän omaisuuttaan.

    • Mirja Pekkonen

     Suo anteeksi mutta natsit eivät marssineet isänmaan puolesta. He ovat täysin selkeästi ilmoittaneet ajavansa Pohjoismaisen kansallissosialistisen valtion perustamista. Tämän valtion alueisiin he olisivat nykyisten Pohjoismaiden lisäksi ensialkuun ottamassa ainakin Viron mukaan.

     Minun isänmaani on yksiselitteisesti Suomi ja siksi en ikinä tule hyväksymään uusnatsien toimintaa. Toki heidän aatteissaan on paljon muutakin mitä en hyväksy mutta puhutaan tässä nyt ihan yksinkertaisin termein isänmaasta.

     Vähäsen enemmän kun tutustuu noihin muihin mukana olleisiin järjestöihin herää epäily, että Suomen asialla niistä eivät ole välttämättä muutkaan. Historiankirjansa tarkkaan lukeneilla menevät kylmät väreet pitkin selkärankaa Hitlerin ja Stalinin veljeilyä ja sen seurauksia muistellessa.

  • Pekka Potka

   612-kulkueen kehuminen poliittisesti kantaa ottamattomaksi on pelkästään joko naiivia tai tarkoitushakuista. Ensinnäkin ei ole olemassa mitään rekisteröityä 612-yhdistystä, on vain nettisivusto. Nettisivusto ei kerro mitään ihmisistä tai järjestöistä sen takana. Ne piilotetaan tarkoituksen mukaisesti. Tänä vuonna 612-marssin juhlapuheen piti Suomen Sisun piiripäällikkö. Tämä kertoo jo jotain. Kenellekään ei pitäisi olla epäselvää mikä Suomen Sisu on ja miten lähellä se on Pohjoismaista vastarintaliikettä. 612-marssilla sallittiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja sen paikallisen alajärjestön tunnukset. Tämäkin kertoo jo jotain. 612-marssin ydinjoukko tulee Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä, sitä liehakoivasta Suomen Sisusta sekä läntisten demokratioiden vastaisista ja venäläismielisistä Suomi ensin/Rajat kiinni -joukoista. 612-sivuston tarkoitus on luoda sumuverhoa tapahtuman ympärille ja saada hyödylliset idiootit mukaan. Kukaan oikeasti isänmaallinen ja Suomen etua ajava ei varmaankaan lähde tuonne mukaan hautausmaata tuhoamaan.

   • Peppa

    Minulla on ollut käsitys taka-ajatuksettomasta kulkueesta. Jos olisin pääkaupunkilainen, ties vaikka olisin heidän sivustonsa esittelyn perusteella mennyt kävelemään. Mutta koska syytökset ovat nämä, kysyisin mielelläni järjestäjältä muutaman kysymyksen.

    Olivatko poliittiset tunnukset näkyviä?

 15. Rosa Warski

  Vinkkaan jälleen aiheen. Tätä viestiä ei tarvitse puolestani julkaista.

  Täällä: http://www.talouselama.fi/uutiset/aktiivisimpien-tyottomien-tuloja-leikataan-saalimattomasti-1-1-2017-lahtee-noin-200-kk-6605214

  Ja lyhyt lainaus:

  ”Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä työttömyysturvalain muutoksiksi. Omaehtoiseen työllistymistä edistävään koulutukseen osallistuvalla ei enää vuoden 2017 alusta lukien olisi oikeutta päivittäiseen kulukorvaukseen. Hänellä, joka passiivisesti odottaa viranomaisen etsimää ja osoittamaa koulutusta, olisi edelleen oikeus kulukorvaukseen.”

 16. JoriN63

  Yksi 612 järjestäjistä. Timo ”Hevosenkyrpä” Hännikäinen kertoi, fb -sivullaan asiaa kysyttäessä, ettei häntä kiinnosta jos PVL osallistuu 612 -kulkueeseen. Eikä taida paljon kiinnostaa muitakaan osallistujia. Mikä kertoo taas kerran aika paljon esim. PS:n, Rajat Kiinni jne. porukoiden ajatusmaailmasta. Kuitenkin tyytyväisenä panin merkille, että PVL:ää kutsutaan mediassa juuri siksi mitä se onkin, eli natseiksi. Se, että PVL marssii Suomen Itsenäisyyspäivänä on aika täydellinen keskisormen näyttö Suomelle ja meidän Itsenäisyydellemme.

  • Jorma Hevonkoski

   Toiveessahan näillä on, että ensi vuonna marssii rinnallamme ”ystävällisen itäisen naapurimaamme” marssijat

 17. Jari Kähkönen

  Ihmekö tuo? Ihmiset ovat herkkäuskoisia, johdettavia, statusta palvovia(valta, voima ja jokasortin blingbling) sekä omaan napaan tuijottavaisia. Viimemainittu pätee sujuvasti niin natseihin keiden maailmankuva on yleensä silkkaa dystopiakirjallisuuden alaan kuuluvaa fiktiota, kuin myös anarkisti-vasemmistolaisiin keistä ei ihan aina saa selvää että viekö niitä oman erinomaisuutensa kuvitelma vai huomionkipeys. Ainahan sitä ollaan tavoittelemassa kaukaista haavekuvaa ajassa, jossa kaikki olisi täydellistä tai näkemässä omaan aatteellisuuteen sopivia historian merkkejä/tekijöitä omassa ajassaan. Tolkun ihmiset ovat sovellukseltaan moraalisia pelkureita, mutta aatteeltaan sekä ihan selkeitä rasisteja kuin haihattelijoitakin(mutkusitku sekä aina niin vasemmistolaisia kuin kulloinenkin seuransa on).

  Senkin ehdin eilisen arkipyhän mittaan huomata, että joillekuille riittää pelkkä uusnatsi -sana uutisjutun otsikossa, jotta sitä ollaan tekemässä hyvin pitkällemeneviä yleistyksiä niin mediasta kuin toimittajistakin. Eikä mene jakeluun, että syy katsoo vastaan omavalintaisesta heijastavasta pinnasta: mitäs annoit kotipaikkaasi tai aatemaailmaasi vastaavan lehden mennä konkkaan jo joskus 1990-luvulla. Ja kun jatkuva ilmaisen perässä laukkaaminen senkuin vain jatkuu ellei suorastaan ylly, pian ei ole plattaa millä pelata/leipää jota syödä kellään. Nii-in. Noin heikko lukeneisuus, ajattelu sekä aikansa seuraaminen, mitä muuta voi odottaakaan kuin Sakarin bloggauksessaan ylösnostamaa konventionaalisen viisauden tai medianarratiivin ö-versiota? Että natsidenialismi oli valttikortti.

  Sitähän se oli Suomen 1900-luvun historia täysi vaikken nyt vaihteen vuoksi kertaakaan tapahtumia, en sen paremmin sivuten enkä tarkemminkaan. Siitä ei kuitenkaan voi tehdä johtopäätöstä, että mihinkään ei voi vaikuttaa ja siksi tulee olla kiinnostumatta asioista, mutta keskeisiä toimijoita puhutellaan etunimellä(eivät ole koskaan tavanneetkaan) sekä arvuutellaan heidän toimintaansa omaa järkeilyään vasten(eikä ymmärretä sitä alkuunkaan). Näinhän se suomalainen heh ”tolkun ihminen” asioita järkeilee. Siksi vallanpitäjät valtiollisesta medialliseen eivät muka koskaan ole mitään mieltä mistään olleetkaan, jotta ei tarvitse ottaa takapakkia tai kunkin vakaumuksen mukainen Yliolento paratkoon myöntää olleensa väärässä.

  Kuinka tämä voisi olla johtamatta relativismiin, jossa ”kaikki on ihan sama” tai nihilismiin missä aletaan leikkiä sitä Yliolentoa konsanaan? Se on loogista seurausta autoritäärisyyden jälkeiseen aikaan siirtymisestä, jonka seuraukset näemmä jaksavat yhä vuodesta toiseen hämmästyttää suomalaisia. Kun ihmiset valtapoliitikkoineen ovat mitä ovat, instituutioiden luotettavuus on pelkkää kulissia eikä kansakunnassa ole alkuunkaan riittävää liberaalia henkeä. Tottakai ääriaatteet alkavat tällöin viehättää ja toiset ovat joko satiirisoimassa viehtyneet olemattomiin tai tietävinään etteivät he olekaan tosissaan. Kuinka hitossa kukaan ajatteleva ihminen voi sellaista sanoa, jos viehtymyksen kohteena on diffuusi, vallanjanoinen, ihmisvihaan ja johtajavaltaan perustuva ideologia? Juu, ei ne kummasti tainneet ajatella. Ei oikeasti.

  Kriittisen rationalismin opetuksia on halu ja kyky kompromissiin, jossa voidaan olla erimieltä, mutta tästä huolimatta debatin kautta opitaan lisää toisesta tai itsestään. Ellei sitten ole tulossa rautakantaisesta saappaasta tai kivääristä, kyllä tämäkin jo männävuosisadalla tiedettiin. Nii-i, kiusallisen ilmeistä on, että eivät useimmat ääriajattelijat sellaista debattia hae tai saata edes sietää, paitsi oman suuruuden kuvitelmassaan, jossa muuttavat tilaisuuden omaksi julistuksekseen. Pressinkin virka oli korkeimmillaan siinä, että pakotettiin ne sietämään myös itseensä nähden vastakkaisia kantoja. Jossain vaiheessa tieto muuttui kuitenkin vanhanaikaiseksi, sanomalehtivirkanaisissa rupesi olemaan liikaa nasevia kurttuja ketkä tekivät vain vastenmielisiä ivamukaelmia mihin yrittivät pakottaa ottamaan kantaa ja kansa koki oikeuden välinpitämättömyyteen perusoikeudekseen.

  Ei muuten aina hyvältä näytä. Heh, olipa sekin menneen arkipyhän tapahtumia käsittelevä public servicen vuorossaolleen poliisia kiittelevä kolumni kummallinen lukuelämys tänään. Siinä sitä ollaan, sano. Nimittäin siinä, mitä minä joskus muinoin pääkirjoituksia kirjoittaneena miehenä kutsuin demokratian ironiaksi, jossa minkään korjaaminen ei onnistu ennen yhteistä käsitystä minkään täydellisestä rikkoontumisesta tai käyttökelvottomaksi tulemisesta jostain selkeästä, yleensä ulkoisesta syystä.

 18. Rintsu

  Taannoin nainen sai kokoomuksesta lähtöpassit. Ei välttämättä siksi, että meni Janitskinin palkkalistoille vaan todennäköisemmin siksi, että nimensä ilmestyi Janitskinin ”vaalilistaan”. Kas, ei voi tehdä pulueelle minkäänlaista vaalityötä jos samalla tekee toisaalla myyräntyötä ja yrittää kerätä puolueelta ääniä pois.

  Perussuomalaisten edustajat sen sijaan saavat ihan näkyvästi kannattaa mielummin natsiaatetta kuin perussuomalaisten puolueohjelmaa eikä se tunnu haittaavan perussuomalaisten johtoa yhtään.
  Jos minä olisin puoluejohtaja niin olisin äärimmäisen huolestunut jos puolueen jäseniä kiinnostaa natsijärjestöissä toimiminen ja niiden ohjelmat enemmän kuin oman puolueen puolueohjelma. Ja kysyisin itseltäni, että elätänkö kyytä povellani vai käenpoikasia?

  Kukaan joka kannattaa demokratiaa ei marssi samassa kulkueessa natsien kanssa.

  • Pekka Potka

   Timo Soini päätti jo ajat sitten ottaa äärimieliset kelkkaan mukaan, koska se toisi hänelle hallituspaikan. Kyy ja käki povella ei häntä häiritse, koska tavoite on saavutettu eikä tämän ministerinpestin jälkeistä poliittista uraa ole suunnitelmissa. Käenpoikanen valtaa Soinin jälkeisen persupuolueen.

 19. Jorma Hevonkoski

  Sain kuusamolaiselta äidiltän vihapiikityksen natseja kohtaan. Kannattaa lukea myös vaikka Paavo Rintalan ”aika ja uni”

 20. Mirja Pekkonen

  Eipä se loppujen lopuksi mennyt oikein nätisti tämä marssi.

  Sankarihautausmaalle oli jätetty palavia soihtuja ja roskattu ympäristöä. Kaiken huipuksi hautausmaan työntekijät joutuivat siivoamaan jäljet. Rauhanturvaajien muistomerkki on kärsinyt kaikkein pahimmat vauriot eikä sitä ole saatu kunnolla puhdistettua.

  Tässäpä se nyt näyttäytyi näiden marssijoiden arvomaailma kaikessa törkeydessään.

 21. Sirkku Pellinen

  Osallistun keskusteluun viiveellä. Olen ilmeisesti rasistien mielestä suvakki-kukkahattutäti, vaikka omasta mielestäni vain tavallinen Sirkku, joka on myös julkisesti avannut suunsa ihmisarvon puolesta. Ostin tänään itselleni joululahjaksi ISON hopeisen Suomi-leijonan. Aion kantaa sitä tyylikkäästi pitkässä hopeaketjussa rinnallani kannanottona nimenomaan jokaisen yksilön luovuttamatonta ihmisarvoa kohtaan. Se on itse asiassa hieno koru. Laittakaa muutkin kaulallenne!

 22. Pasi Viheraho

  Soitelkaa minulle Pasiradioon Uusnatsit.Niin tulee mielenkiintoisia puheluita Uudenvuoden Aattona.Koska olen olen uudenvuoden aattona humalassa Pasiradiossa.Niin otan silloin vastaan myös Uusnatsien puheluita.

Kommentoi »

Comments are closed