Tuttu lääke

Muistatte varmaan, että viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Paula Risikko yritti ajaa läpi vastikkeellista sosiaaliturvaa, jonka nimi muuttui hyvin nopeasti osallistavaksi sosiaaliturvasta. Sisältö pysyi samana eli minimisosiaaliturvaa vastaan pitäisi tehdä palkatonta työtä. Jos ette muista, niin virkistäkää muistianne täällä.

Ajatus ei ole kadonnut mihinkään, vaan se elää sinnikkäästi ja tulee epäilemättä toteutumaan jo tällä hallituskaudella. Tätä ennakoi tulevan Kelan pääjohtajan visio uudesta ja modernista maailmasta. Siinä maailmassa köyhä syö vain työpanosta vastaan. Tuleva pääjohtaja on ollut jo toista vuotta mukana suunnittelemassa tätä uutta hyvinvointia. Mukana työryhmässä on myös Antti Parpo, joka viime vaalikaudella Risikon työrukkasena toimiessaan löysikin paljon tekemätöntä työtä teetettäväksi työttömillä ilman palkkaa.

Kaikki keinot ovat sallittuja. Viikonloppuna Imatralla syrjäytynyt henkilö surmasi kolme naista ampumalla. Näinkin karmea tapaus kelpaa keppihevoseksi. Nyt sisäministeri Paula Risikko lupaa ottaa syrjäytymisen ehkäisemisen hallituksen kärkihankkeeksi.

Kuten Risikko sanoo, niin asia on totisesti ollut hänellä tapetilla ja hän on miettinyt sitä paljon. Voin arvata hänen ajatuskulkunsa ja sen menee suunnilleen näin:

Syrjäytynyt tappoi -> työttömät syrjäytyvät -> työttömät tappavat -> työttömyys on torjuttava -> syrjäytymisvaarassa olevat työttömät on aktivoitava -> osallistava sosiaaliturva on siihen ainoa keino.

Samaan aikaan hallitus tekee kaikkensa lisätäkseen syrjäytymistä. Koulutuksesta ja kaikkein köyhimmiltä leikataan jatkuvasti. Viimeisimpänä keksintönään hallitus leikkaa omin päin aktivoituvien työttömien etuuksia säälimättömästi. Jos työtön on itse etsinyt työllistymistä edistävän koulutuksen, hän ei enää ole oikeutettu kulukorvaukseen. Jos työtön odottaa passiivisesti viranomaisen määräystä mennä sen järjestämään koulutukseen, hän on edelleen oikeutettu nykyiseen kulukorvaukseen. Hallitus siis rankaisee aktivoitumisesta ja palkitsee syrjäytymistä aiheuttavaa passiivisuutta.

Tässä vaiheessa pitäisi tyhmimmänkin tajuta, että hallituksella ei ole pienintäkään aikomusta aktivoida ketään ottamaan elämä omiin käsiinsä. Tarkoituksena on vain ilmaistyövoiman hankkiminen osallistavan sosiaaliturvan avulla. Työtön aktivoidaan tekemään palkatonta työtä ja sitten ollaan tyytyväisiä, kun syrjätyminen on ehkäisty ja tulevat murhat estetty.

Missään vaiheessa hallituksen mieleen ei juolahda, että palkkatyö olisi kaikkein paras lääke syrjäytymisen ehkäisemiseen. Hallitus on saanut päähänsä, että osallistavan sosiaaliturvan lääkkeellä työttömyyden ja syrjäytymisen tauti kerta kaikkiaan paranee.

Kommentit (37)
  1. Jarno Paulamäki
    8.12.2016, 07:54

    Niin, joutilaan mieli on pirun verstas, vai miten se myy menikään.

  2. Jari-Jukka Annala
    8.12.2016, 08:19

    Syrjäytymisestä on aivan turha puhua, koska kyse ei ole siitä vaan syrjäyttämisestä.

Kommentointi suljettu.