Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tuttu lääke

Muistatte varmaan, että viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Paula Risikko yritti ajaa läpi vastikkeellista sosiaaliturvaa, jonka nimi muuttui hyvin nopeasti osallistavaksi sosiaaliturvasta. Sisältö pysyi samana eli minimisosiaaliturvaa vastaan pitäisi tehdä palkatonta työtä. Jos ette muista, niin virkistäkää muistianne täällä.

Ajatus ei ole kadonnut mihinkään, vaan se elää sinnikkäästi ja tulee epäilemättä toteutumaan jo tällä hallituskaudella. Tätä ennakoi tulevan Kelan pääjohtajan visio uudesta ja modernista maailmasta. Siinä maailmassa köyhä syö vain työpanosta vastaan. Tuleva pääjohtaja on ollut jo toista vuotta mukana suunnittelemassa tätä uutta hyvinvointia. Mukana työryhmässä on myös Antti Parpo, joka viime vaalikaudella Risikon työrukkasena toimiessaan löysikin paljon tekemätöntä työtä teetettäväksi työttömillä ilman palkkaa.

Kaikki keinot ovat sallittuja. Viikonloppuna Imatralla syrjäytynyt henkilö surmasi kolme naista ampumalla. Näinkin karmea tapaus kelpaa keppihevoseksi. Nyt sisäministeri Paula Risikko lupaa ottaa syrjäytymisen ehkäisemisen hallituksen kärkihankkeeksi.

Kuten Risikko sanoo, niin asia on totisesti ollut hänellä tapetilla ja hän on miettinyt sitä paljon. Voin arvata hänen ajatuskulkunsa ja sen menee suunnilleen näin:

Syrjäytynyt tappoi -> työttömät syrjäytyvät -> työttömät tappavat -> työttömyys on torjuttava -> syrjäytymisvaarassa olevat työttömät on aktivoitava -> osallistava sosiaaliturva on siihen ainoa keino.

Samaan aikaan hallitus tekee kaikkensa lisätäkseen syrjäytymistä. Koulutuksesta ja kaikkein köyhimmiltä leikataan jatkuvasti. Viimeisimpänä keksintönään hallitus leikkaa omin päin aktivoituvien työttömien etuuksia säälimättömästi. Jos työtön on itse etsinyt työllistymistä edistävän koulutuksen, hän ei enää ole oikeutettu kulukorvaukseen. Jos työtön odottaa passiivisesti viranomaisen määräystä mennä sen järjestämään koulutukseen, hän on edelleen oikeutettu nykyiseen kulukorvaukseen. Hallitus siis rankaisee aktivoitumisesta ja palkitsee syrjäytymistä aiheuttavaa passiivisuutta.

Tässä vaiheessa pitäisi tyhmimmänkin tajuta, että hallituksella ei ole pienintäkään aikomusta aktivoida ketään ottamaan elämä omiin käsiinsä. Tarkoituksena on vain ilmaistyövoiman hankkiminen osallistavan sosiaaliturvan avulla. Työtön aktivoidaan tekemään palkatonta työtä ja sitten ollaan tyytyväisiä, kun syrjätyminen on ehkäisty ja tulevat murhat estetty.

Missään vaiheessa hallituksen mieleen ei juolahda, että palkkatyö olisi kaikkein paras lääke syrjäytymisen ehkäisemiseen. Hallitus on saanut päähänsä, että osallistavan sosiaaliturvan lääkkeellä työttömyyden ja syrjäytymisen tauti kerta kaikkiaan paranee.

Kommentit (37)

 1. Jarno Paulamäki

  Niin, joutilaan mieli on pirun verstas, vai miten se myy menikään.

 2. Jari-Jukka Annala

  Syrjäytymisestä on aivan turha puhua, koska kyse ei ole siitä vaan syrjäyttämisestä.

 3. Mikael Segercrantz

  Työttömät eivät muka ole tarpeeksi aktiivisia, mutta miten olla aktiivinen kun siitä rangaistaan? Onneksi itselläni juoksee eläke tällä hetkellä…

 4. Reijo Liinamaa

  Olen aina arvostanut Sakun kirjoituksia. Niin nytkin. Ytimekästä, täsmäkohdennettua ja oikeudentuntoista. Kuvaus hallituksen virkakoneiston (nehän nämä lait suunnittelevat, SOS’n ohjeistuksella) työttömiin suuntaamasta ristiriitaisesta porkkanakepityksestä on myös tarkka.

  En tiedä, johtuuko siitä, että olen kotoisin Risikon kanssa samoilta kulmilta se, että näen tuossa Sakun sarkastiseksi tarkoittamassa ja kärjistetyssä ministerin ajatuskulun kuvauksessa hieman järkeä. Suomalaisessa kansanperinteessä on paljon sananlaskuja laiskuudesta. Eikä nyt pidä heti riemastua, että ”nyt se haukkuu työttömiä laiskoiksi”. Ei se hauku!
  Toteanpahan vaan, että myös meillä vasemmalla on aihetta käsitelty, sillä kukahan se lausuikaan, että ”jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeittensa mukaan”?

  Humaanilla tavalla järjestettynä näen vastikkeellisen yhteiskunnallisen tuen perusteltuna. Ja jos puhutaan kansalaispalkasta, näen vastikkeellisuuden suorastaan sen ehtona, julkisen sektorin tehtävissä suoritettuna.

  • Päivin Pylkkerö

   Jaahas. Meinaatko sitten, että annetaan kenkää julkisen sektorin tehtävissä oleville? Saavat tehdä entistä palkallista työtänsä työttömyyskorvausta vastaan? Saavat olla onnellisia, kun saavat osallistua yhteiskunnan toimintaan.

   Minun tuttavissani ei ainakaan ole sellaisia, jotka tekisivät töitä vain töiden tekemisen ilosta. Palkan takia töitä pääasiassa tehdään.

   • Sanna

    !!! Päivin Pylkkerön kanssa samaa mieltä .

  • Jape sinisalo

   Ss hallituksen mielessä lienee ciceron lause ”jokaiselle ansionsa mukaan”, se lukee buchenwaldin portissa.

 5. Juha Toivoniemi

  Minua häiritsee suunnattomasti tämän jutun uutiskeskeisyys. Onko oikein omaisia kohtasn että juttu pyörii televisiosss nauhana? Minä en ainakaan omaisena olisi moista media-ja somehärdelliä halunnut. Rattijuoppo tappaa jopa enemmän ihmisiä autollaan eikä siitä uutisoida. Rattijuoppo voi tappaa tahallaan eikä siitä uutisoida. Jokin tai joku häiritsee ja se on että uutinen on irroitettu uutiskehyksestä ja siitä on tehty hallituksen keppihevonen että työtön on syrjäytynyt ja hänet voidaan valjastaa siihen tehtävään. Tälläinen toiminta on moraalitonta sekä häpeällistä eikä kukaan tunnu tajuavan saati välittävän koko asiasta. Näinkö tyhmiä me todella olemme ettemme erota totuutta valheesta

 6. Pekka Rantamäki

  Eikö nyt jo viimein hallitukselle voisi löytyä joku oikea asiantuntija, joka kertoisi heille, kuinka asiat OIKEASTI ovat??? Hyi, Risikko ja muut päättäjät, jotka linnanjuhlissa Imatran surmien päälle ilakoivat!

  • Juha Sinkko

   Eikös Sipilä manannut jo tässä aiemmin maanrakoon kaikenmaailman dosentit, jotka voisivat kertoa, miten asiat ovat.

 7. Sauli

  Kyllä vain, Hallitus tarjoaa lääkettä itse aiheuttamaansa sairauteen lääkiten oireita, ei parantaen itse ongelmaa. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostuksessa.

  Kun ihan täältä leipäjonon välittömästä läheisyydestä katsoen sairauden ydin on väärää talouspolitiikkaa ajava hallitus. Kyseessä on ideologinen valinta, joka vääjäämättä johtaa tuloerojen kasvuun ja sitä kautta talouden stagnaatioon.

  Hallituksen ideologiset valinnat näkyvät työttömiin kohdistuvien päätösten toteutuksessa. Aktivointi on ihan hyväksyttävää, mutta kun se tehdään pakon ja sanktioiden kautta, sen luonne muuttuu aktivoinnista pakottamiseksi. Uusi uljas maailma todella tekee tuloaan.

  Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, että uudessa uljaassa maassa, nykyisellä suunnalla tullaan uusia Imatran kaltaisia tapahtumia näkemään lisää. Ruokajonot eivät ole sellaista yhteisöllisyyttä, jolla tulevaisuuden B- luokan kansalaiset, eli työttömät, pienituloiset, eläkeläiset saadaan mukaan yhteiskuntaan.

  Miksi helvetissä Risikot ja Aaltoset eivät koskaan kysy asiantuntijoiden, eli meidän syrjäytettyjen mielipidettä, emmekö me ole oikeita ja arvoisia ihmisiä päättämään siitä mikä meille on hyvä?

  • Maria Kynsijärvi

   Naulan kantaan. Etkö voisi lähettää viestiäsi suoraan Risikolle? (Jos nyt otat tuon ”helvetissä” pois, vaikka ihan paikallaan se siinä kyllä sinänsä on ;-). )

   Kiitos taas Sakulle oivasta artikkelista, ja kiitos myös linkeistä aiempiin juttuihin. Ne ovat tosi hyödyllisiä!

 8. Eeva Harju

  Olen kouluttautumassa uudelle alalle, omaehtoisesti, niin kuin tämä hieno termi nykyään kuuluu. Matkaa kotoa opintopaikkakunnalle on 77 km suuntaansa. Siitä tulee kuluja. Olen 58-vuotias pitkäaikaistyötön. Ikää, jolloin minun sallitaan jäädä eläkkeelle on vastikään nostettu. Nöyrästi kiitän näistä rangaistuksista sitten siellä risusavottaa?

 9. Seppo Laitinen

  Kun Sakun tekstejä lukee, viimeistään silloin huomaa tämän hallituksen vedättäminen ja hallituksen toimesta tapahtuva kansalaisten mädättäminen . Tuntuu, kuin mädäntyminen vaan kiihtyy ja kiihtyy.
  Kyllä nyt viimeistään kansalaisten tulisi seuraavissa eduskuntavaaleissa harkita käyttäytymistään ja äänestää järkevästi.
  Itselläni on tarkoitus käyttää seuraavissa vaaleissa kahta ääntä. Näin toivon muidenkin tekevän. Ota ensimmäinen ääni pois edustajalta, jota viimeksi äänestit ja anna uusi ääni jollekin mielipiteitäsi vastaavalle ehdokkaalle.Vain näin saadaan riittävän selvä muutos asioihin ja ihmisten kurjistaminen aisoihin.

  • Maana Backman

   Niin, riippuu tietenkin siitä, valehteleeko tuo omia mielipiteitä vastaava, vai ei.

 10. Angie

  Syrjäytymistä ja/tai syrjäyttämistä kai parhaiten torjutaan ennaltaehkäisevästi. Sen torjuminen alkaa lapsiperheiden tukemisella, varhaiskasvatuksen tukemisella, nuorten ja nuorten aikuisten tukemisella jne.

  Vastikkeellinen/ osallistava sosiaaliturva on vain köyhien kyykyttämistä ja hyväksikäyttöä. Pahimmillaan se jopa estää ihmisen omia mahdollisuuksia pärjätä. Sillä ei lisätä sen piirissä olevien hyvinvointia eikä estetä ketään syrjäytymästä.

 11. töytön

  Joo ihan selvästi ovat aitaamassa näitä omituisia työttömiä ilmaistyön ihmeelliseen- ja parantavaan maailmaan. Sieltä ei sitten ihan helpolla pois pääsekkään. Keppiä lisää, jos alkaa vaikkapa opiskeluinto työttömälle iskeä.

  Montakohan miljoonaa tämä hallitus kamuineen on panostanut näihin mielipiteenmuokkaus koneistoihinsa.. Ainakin työttömien lokaaminen on ollut näyttävää. Vielä loppukirin kun ottavat.

 12. Jussi Parviainen

  Tyhjän saa pyytämättäkin, laiskan nimen mitään tekemättä! Pidempiaikainen palkallinen työ on ainut asia, mikä nostaa työttömän montusta! Kaikki muu on kuin näytelmästä ” keisarin uudet vaatteet!”

 13. HTK

  Uuninpankkopoika Saku kirjoittaa hyvin perustellusti työttömän syrjäyttämisestä ja työttömien syrjinnästä.

  Sipilän hallituksen määräysvaltaan alentunut YLEkin osallistuu näyttävästi ”työtarjouksesta kieltäytyvien” työttömien moralisoivaan tuomitsemiseen. Tämän päiväinen uutisointi työstä kieltäytymisestä pohjautuu ainoastaan työttömien alisteista asemaa hyväksikäyttävien työnantajien näkemyksiin. Ilmeisesti YLE:lle ei ole huonoja ja kelvottomia työnantajia olemassakaan.

  Työvoimaviranomaiset ilmeisesti uskovat työnantajien selityksiä, jopa suoranaisia valheita. Työnantajien valehtelua ei liene sanktioitu mitenkään, sen sijaan työttömille napsahtaa karenssi herkästi. Mitkähän ovat olleet työehdot kieltäytymistapauksissa?

  Sallimalla äärioikeistolaiset natsimarssit Sipilän hallitus kääntää yleisön ja median huomion pois harjoittamastaan oikeistolaisesta syrjäyttämispolitiikasta. Oikeistolainen syrjäyttämispolitiikka luo aineelliset edellytykset vielä oikeistolaisemmalle vihapolitiikalle.

  • töytön

   http://yle.fi/uutiset/3-9333123

   Jooh eipäs tosiaan tarvinnut kauaa uusinta juttua odotella 🙂

   • Tupu

    Kuinkahan moni työtön on todella kieltäytynyt tarjotusta palkallisesta työpaikasta?

    Luultavasti suurin osa noista ”töistä” kieltäytymisistä tarkoittaa todellisuudessa:
    1. ei ole hakenut osoitettua työpaikkaa tai ei pysty todistamaan hakeneensa
    2. tulkitaan kieltäytyneen työpaikasta, vaikka työtön ei ole kieltäytynyt yhtään mistään
    3. kieltäytynyt tai tulkitaan kieltäytyneen kuntouttavasta työtoiminnasta
    4. kieltäytynyt tai tulkitaan kieltäytyneen työllisyyskurssista
    5. kieltäytynyt allekirjoittamasta nenän alle tyrkättyä sopimusta
    6. …ehkä kieltäytynyt tekemästä päivääkään palkattomia töitä

    … minusta pitäisi jo ryhtyä vaatimaan työttömiin kohdistuvan vihapropagandan perusteellista tutkimista ja tosiasioiden tuomista julkisuuteen.

    Tuon uutisen perusteella pitäisi voida olettaa, että työttömät ovat nimenomaan kieltäytyneet tarjotusta ja saatavilla olevasta palkkatyöstä.

    • töytön

     Nooh tuo työttömiin kohdistuva vihapuhe kun sattuu vaan olemaan hallituksen ja lähipiirin kärkihanke.

  • Mirja Pekkonen

   Käykää antamassa YLE:lle suoraa palautetta.

   Juuri selasin sen sivuja enkä tästä 200 euron heikennyksestä huomannut juttua. Sen sijaan AY-liikkeen taholta on otettu kantaa eli eihän tässä ole pienintäkään järkeä.

 14. Pekka Potka

  Kuten tuossa edellä on monella suulla sanottu, vain palkallinen työ on ratkaisu. Valitettavasti se tarkoittaa nykyisen kaltaista työn käsitettä. Tulevaisuus on toisenlainen. Digitalisaatio ja robotisaatio tulevat syrjäyttämään ison määrän nykyisiä ammatteja niin tehtaissa kuin toimistoissakin. Kaikille ei ole tulevaisuudessa työtä sen nykyisessä merkityksessä. Nyt olisi tärkeintä miettiä mikä on kansalaisen asema siinä yhteiskunnassa. Nykyinen syrjäytyminen on jo alkua ja esimakua siitä mihin ollaan menossa, ja siksi pitää lähteä tekemään korjausliikettä tulevaisuuteen eikä menneisyyteen katsoen. Yhteiskunnan nykyinen veropohja ei ole kestävä tulevaisuudessa. On mietittävä uudelleen mitä tuotannon tekijöitä ja millaista lisäarvoa verotetaan. Palkkatyöstä tuleva verokertymä ei jatkossa riitä yhtään mihinkään. Avain jo nykyisiin syrjäytymisongelmiin löytyy vain tulevan kautta. Meidän ei pidä nyt lähteä luomaan vuosi vuodelta kalliimmaksi tulevaa ja moraalitonta pakkopuuhastelubyrokratiaa, jonka jo nyt voidaan nähdä johtavan umpikujaan. Ihmisen inhimillinen arvo yhteiskunnassa on ymmärrettävä uudelleen. Se ei voi enää olla ainakaan työkeskeinen.

  Suomalaisen yhteiskunnan rakenteet ovat pahasti vinoutuneet haasteisiin nähden. Olemme pysähtyneet saavutettuihin kuoppiin. Kelankin kohdalla pääjohtajan tärkein tehtävä olisi ymmärtää miten Kelan ja koko systeemin olisi muututtava. Nyt on ymmärretty vain se jo kauan näkyvissä ollut: nykymenolla rahat loppuvat. Leikkaamalla rahat eivät lisäänny eivätkä rakenteet uusiudu.

 15. Marko Rantaiso

  Risikko siteerasi suomalaista sanontaa ”Työ on parasta sosiaaliturvaa” silloin kun lanseerasi alunperin tuon vastikkeellisen (myöhemmin siis osallistavan) sosiaaliturvan. Väärin siteerattu! Pelkkä työ ilman palkkaa ei ole parasta sosiaaliturvaa.

  Minusta on huolestuttavaa kehitystä, että on ruvettu ajattelemaan, että työ parantaa kaikki ongelmat. Se ongelma mitä työ itsessään ei paranna on köyhyys, jos työstä ei ole aikomuskaan maksaa palkkaa. Työtä tehdään palkan takia, ei omaksi iloksi ja huvin vuoksi. Kansantaloudelle palkkatyön korvautuminen palkattomalla työllä on tuhon tie. Jos työtä ruvetaan tekemään sosiaaliturvaa vastaan, niin meiltä loppuvat rahat maksaa sitä sosiaaliturvaa. Palkaton työ on yhteiskunnalle ja veronmaksajalle menoa, vaikka työn oikein ymmärrettynä pitää olla verotulojen lähde ja työntekijälle toimeentulon ja ostovoiman lähde. Palkaton työ ei nosta ihmistä pois köyhyydestä eikä paranna ostovoimaa. Se ei siis hyödytä veronmaksajaa eikä yhteisöä.
  Minusta on kummallista, että tehdään samanlainen malli, jonka on huomattu pahentavan tilannetta Isossa Britanniassa. Palkkatyö on tietyissä tehtävissä korvautunut palkattomalla. Minusta meidän ei ole järkevää toistaa tätä Suomessa ja odottaa jotain parempaa lopputulosta kuin Britanniassa, Irlannissa, Saksassa tai Italiassa. Kansantulo alenee, jos työt muuttuvat palkattomiksi.

 16. Rintsu

  Imatran tapaus tuo mieleeni muutaman vuoden takaisen murhan jossa nuori mies surmasi nuoren tytön, ihan sattumanvaraisen ohikulkijan ja lehtitietojen mukaan teon ainoa motiivi oli halu päästä hoitoon.
  Ei siis sinänsä liity syrjäytymiseen koska syrjäytynyt on sellainen joka on tuupattu sivuraiteelle. Tämmöiset henkilöt taas ovat täysin poissa raiteiltaan. Heidän paikkansa ei ole työllisyyspuuhastelun kaltainen ”aktivointi” vaan psykiatrinen- tai päihdehoito.

  Mutta sekin on ajettu järjestelmällisesti alas koko tämän vuosituhannen ajan ja työnnetty vakavasti harhaiset heitteille kutsuen sitä avohoidoksi.

  Imatran teon motiiveista minulla ei ole aavistustakaan, mutta jos 23- vuotiaalla on takanaan väkivaltatuomioita ja tapon yritys niin hyvä ratkaisu ei ole se, että hän istuu hetken vankilassa ja sen jälkeen vankilan ulkopuolella ilman, että kukaan mitenkään seuraa mitä hänen päässään liikkuu. Ja kummallakaan noista nuorukaisista ei päässä liikkunut, että hitto kun pakotettaisiin kuntouttavaan työtoimintaan niin sitten en varmasti murhaisi ketään.

 17. Toni Tapio

  Työttömyys on käsillä. Tällä hetkellä juoksen jo ammatinvalinnnan ohjauksen kynsissä Uudenmaan työvoimatoimistossa. Työttömiä päiviä 268 kalenterissa kertyneenä. Juurikin hakeutunut työvoimakoulutukseen lähihoitajan papereita tavoittelemaan ja soveltuvuus testit takana päin. Kyseinen ilmoitetaan virallista tietä, eli kirjeen pitäisi saapua kotiin kannettuna posteljoonin tuomana. Tätä siis aika mennen odotellessa!

  YTK kassalta tupsahti kyllä vuosittainen jäsenmaksu ajoissa tänään postiluukusta. Tätä suoritetta ollaan myöskin kiristelty ettei tätä kyseistä maksua voi tulevana enään siirtää ajallisesti. Maksettava siis eräpäivään mennessä!

  Tähänkin ovat saanet ilmeisemmin jonkin pätevän patentti ratkaisun aikaan saannokseksi hallituksen puolelta kenties?! YTK eivät muka voi mitään asialle että hallitus on tehnyt omat päätöksensä tiukentaen maksettujen päivien kohdalla rahallista suoritettaan? Ja he niitä sittemmin talkoissa toteuttavat saamattomille työttömille toteen. He eivät kykene tekemään asialle mitään että hallitus näin toimii? Suomalainen on siis sanojensa mukaan kääntynyt omaa vastaan! Kun asialle ei saada ohjenuorana mitään järkeen käyvää tolkkua. Mikä on idea tälle yhdistykselle jos ei aja työttömien etua?

  -Se että riittää että kun katsoo metsää junan ikkunasta ja siellä on tekemistä kyllä!
  Oli yhden poliitikon taannoin kommentti kyseiseen työttömyyteen avaavaksi lääkkeeksi? Ja kumma kyllä kun tarvitsen siihen toiminimen ja jonkin asianomaisen tutkinnon alle ennen kuin menet kaatamaan puun. Ja jos meenee tekemään hoitamatonta metsää pilkkoen tukeiksi asti, on laadittava metsän hoitosuunnitelma tätä ennen.

  Ehdotanki työttömänä seuraavaa miten voin tehdä hallitukselle palvelusta. Voin kernaasti saapua eduskuntatalon talkoisiin leka mukanani(tekemällä sitä ilmaista työn jälkeä!), kun se tuntuu hetkittäin olevan remonttin tarpeessa. Lekan voin laittaa todellakin heilumaan siltä osin ja varmasti tulee sileää jälkeä arvoisat herrat ja rouvat.

  -Metsuri isäni sanoja lainaten ´Voi sun, saatana! Se ote vaan lipsahti` hutiloidessani ihan viimestä huutoa jälkien kanssa. Toden teolla saatte sittemmin telttamajoituksen turvin pärjäillä, perseen lämmittien kanssa ihan talvi pakkasella, sitä täysi-istuntoa työn alle ja ihan alku vuodesta lähtien 2017 hallituksen tiimoilta ->

  -Eikö olisikin houkutteleva tarjous arvoisa Sipilä, Orpo & Soini? Ihan kuin olisi SOS ja niin kaunista? Ja ei maksaisi mitään ja ainoastaan sen järjellisen päättömyyden hinnan?
  Ja niin upeaa käden jälkeä saaden ilmatteeksi? Ai että!!

  -Taidanpa tässä hipsiä suoraan puun kaato hommiin tuohon tien varren tuntumaan. Kun sitä nyt piti kataa sitä hoitamatonta metsää! Sitä tekemätöntä työtä tekemään, saamatta sitä oikeutettua maksua siitä!

 18. Jari Kähkönen

  Mikäs siinä, Risikon ajattelu sopii vallan mainiosti yhteen länsimaisen ajattelun autoritaarisen perinteen kanssa. Ensin uskonto, sitten järki ja nyt kai sitten työ. Kyllä, vaikka olisikin niin että aika on täydellisen yksilökeskeinen, mihinkäänuskomaton sekä mitä hyvänsä muuta mitä ikinä keksitäänkään itsekehuksi ottaa. Kyllä sitä aina perusteet runoilla osaa, kun on ensin sovittu lopputuloksesta tai luovuttu avoimesta lopputuloksen hakemisesta. Etenemistapa ei ole popperilaisuuden arvaus ja kumoaminen, se on saarnaavan hegeliläisyyden kaikkein ahdistavin dialektiikan muoto. En minä muuten, mutta kun oikeasti toimiakseen menetelmä vaatisi kykenevää vastaväittäjää, eikä nykytilanteessa ole tarjolla kuin pelkkää alistumaan junttaamista ja maksimaaliseen epäolennaisuuden ympärille kiertyvä jonninjoutavuus.

  Työvoimapolitiikan ympärillä tämä tapaa johtaa siihen, että mikä hyvänsä uskomuspohjainen p-a menee täysin läpi. Mitäpä sitten, jos olisi niin ettei työtä luoda, olemassaolevaa sellaista käsitellään lähinnä mikroskooppisesti kuin hyönteistutkimuksesta puhuttaisiin ja työllä ei voisi elättää itseään? Ei tarvinne olla kummoinenkaan filosofi tai yhdyskuntasuunnittelija, että ymmärtää tämän johtavan perusteellisiin muutoksiin. Miksi tulee olla lainkuuliainen, maksaa yhtään mitään yhtään mistään tai suostua kulloinkin kierrossa olevan normaliteetin ahtauteen? Olkoonkin, että pohdinta on teoreettinen, ei ole mikään ihme että työttömyys halutaan nähdä jonakin omituisena sosiaalisairautena, jota halutaan hoitaa ja holhota kuntoon. Ja tästä alkaa jälkimodernin hyväuskoisen hölmön tuskailu:”Täytyyhän sitä nyt jotain tehdä?”

  Yleisradion kuukausipalkkaiset journalistivirkamiehet ovat saman huokailun sujuvana jatkumona tänäkin iltapäivänä ainakin radiouutisissa muokanneet maailmankuvaa, että työttömien työstäkieltäytyminen on muka nelinkertaistunut. Ja lässynlässyn. Ei ole oletusta, että jokainen heh työtarjous ent. työhönosoitus olisi muka yhtäkuin selkeä ja varma työpaikka mikä tarvitsee vain ottaa. Jos jotain tietää, älyää että näin se ei enää ollut sen perään kun työhallinto lakkasi kirjoittelemasta litteroita. Osoitukseen kirjoitetulla työnantajalla on aivan yhtä pieni oikeutettu oletus siitä, että työkkärin e-kirjeen printtipalvelu muka tulostaisi ihannetyöntekijöitä 3D:nä eikä pelkkiä kuoritettavia papereita. Eikä sillä ole mitään työvoimapoliittista merkitystäkään, jos työnantaja ei valitse jotakuta työhön, koska hän ei ole siihen oikea henkilö. Vai työnantajalleko se karsseri eiku karenssi pitäisi määrätä?

  Mitä siis jos nämä meitä johtavat tyypit vain diipadaapailee jonninjoutavaa parasta toivoen ja pahinta peläten, mutta oikeasti niillä ei ole mitään tietoa siitä paraneeko työllisyys koskaan ikinä? Ja siinä välilllä tapahtuvan soveltuvan ellunkanailun toimittamisen sisältö on pelkkä hyväksyttävyyden ulkoisen vaikutelman säilyttäminen. Koska Sakarin bloggaus käsittelee ampumalla toteutettuun väkivaltarikollisuuteen ajautumista syrjäytymisilmiönä, leikin Penteleen asianajajaa kysyen seuraavaa:”Mikä estää kiduttavan työtoiminnan asiakasta laskemasta kuulalla läpi tomppelivalmentajasta, harhaanohjaajasta, sossusta ja työllisyysjessestä, kun olemassaolon totaalinen pilkansekainen herjaava tarkoituksettomuus mielessä kajoaa tahi kaskeaa?” Aina ne luulevat osaavansa havaita, hoitoonohjata sekä kannettavan hälyttimen auttavan.

  Koska kaikkien lukijoideni käsityskyky ja turvallisuudentunne on minulle arvoitus, sanottakoon selvyyden vuoksi ettei edellinen kysymys koske itseäni enkä liioin tunne tai tiedä ketään joka ajattelisi sen osoittamalla tavalla. Jos näin olisi, te lukisitte siitä lehdestä minun kirjoittamanani, kun ottaisin kiinniottouutisesta skuupin. Erityisen herkkäuskoisia tolloja ovat muka sisäisen turvallisuuden viranomaiset, jotka varmasti saisivat täydellisen hälytystilan aikaan vaikka puheena ei olisi kuin umpipäissään sattumantuurilla onnistuneesti itärajan takaa luvatta tuotu hehe yhden käden projektiililaukaisin ”voimankäyttöväline”. En minä sillä, vaarallinen varmasti sekin on enkä missään tapauksessa halua laskea leikkiä väkivallasta tai inhimillisestä kärsimyksestä. Mutta kysymyksestä ei voida syyttää, ei, nyt kun syrjäytyminen on kaiken pahan alku ja juuri eikä muu auta kuin ohjattu sekä palkaton risusavotta tai linnunpöntönnaulaus. Muka.

  Tahdon tai en, muuhun en saata päätyä kuin vuoden 1918 kevään ensimmäisten useimmiten porvarillisten sanomalehtien hämmästeleviin ”no, kuinka ne nyt sellaista tekivät” -pääkirjoituksiin, joita muistan joskus nuorempana lukeneeni. Tämän tulisi olla pätevä varoitus kaikille itseään täynnä oleville, empatikyvyttömille, tietämättömille ja heikoille ajattelijoille, jotka tänään pönötellen paradeeraavat julkisessa tilassamme. Heitä, jotka vouhaavat kuka mistäkin, kämäneuvos Kökkönen(huom. tah. pilk) maakuntalehdessa esimerkisi vouhasi muka opettajien palkoista versus satamien ahtaajien palkat. Ja ei varmasti tarkoittanut, että opettajille tulisi antaa kauttalinjan puutteen poistava iso palkankorotus. Se on se oman tietämättömyyden tietämisen mahdollisuus, joka näiltä puhuvilta päiltä säännönmuokaisesti puuttuu. Siksi ne niin isoon ääneen mölisevätkin.

  Tästä seuraa kysymys, että miksi proletaarin asemassa olevan ei sitten annettaisi sanoa työnantajia yleisesti ottaen p-ksi, työtä elinkelvottomaksi pelleilyksi+huijaukseksi ja olla johtopäätöksenä sitä mieltä että yksityinen omistusoikeus, sekä entisten omistajien hengen-, terveyden ja ruumiinkoskemattomuuden suoja tulee poistaa? Tai pitkäaikaistyöttömän, että koko maan laillinen yhteiskuntajärjestys on kokonaisuutena kumottava, koska se on ilmeisen epäonnistunut? Väitän, että kysymykset ovat niin kiperiä, ettei niitä saa edes valtakunnanverkossa esittää. Jos näin kävisi, joko kysyjä pitäisi jotenkin nolata tai jättää yksinään puhumattomaan hiljaisuuteen odottamaan häpeäntunteen puhkeamista.

  Näin vallanpitäjät näyttäisivät taas jälleen kerran valtansa. Vai…Mitä…luuliko joko tosiaan, että tasavalta tarkoittaa muka kaikkien ihmisten tasa-arvoista asemaa…Sellainen humoristi nyt ei ollut Rousseaukaan, mitä nyt sulkakynäili jotenkin näin että epätasa-arvo on tasavallassa vaikeasti perusteltavissa. Tai että…tämä yhteiskunta on muka jotenkin oikeudenmukainen paikka vai? Heh.

 19. Rintsu

  ”Miksi tulee olla lainkuuliainen, maksaa yhtään mitään yhtään mistään tai suostua kulloinkin kierrossa olevan normaliteetin ahtauteen? Olkoonkin, että pohdinta on teoreettinen…”

  Ei ole teoreettista. Kokeiles humpansoittoa.
  Mieti tapa jolla saat kirjoitettua tilaajalle laskun ja saadaksesi sen satunnaisen satasen palkkana. Olematta yrittäjäksi tulkittava, koska palkkiopalvelunkin käyttö tulkitaan yrittäjyydeksi. Niin ja siis siten, että se satunnainen satanen ei katkaise kaikkia tukiasi epämääräiseksi ajaksi jolloin jäät ihmettelemään kauanko sen satasen on riitettävä.

  Semmoista tapaa ei ole. Vaikka kuinka tekisi mieli saada rahat palkkana joka kerryttää eläkettä ja josta mielellään maksaisi verot niin se yleensä johtaa vain ongelmiin.
  Niinpä vaikkapa hääkeikat ovat vieläkin semmoisia joista raha tulee ruskeassa kirjekuoressa Tai olivat milloin viimeksi keikalla kävin, mutta en usko, että tilanne on neljässä vuodessa muuttunut. Maksajalle ongelmatonta koska kukaan ei ihmettele mihin appiukon lompakosta katosi häähumussa tonni. Se on voinut mennä vaikka viinaan ja naisiin tai turhuuksiin. Saajille ongelmatonta koska rahan voi tilillä käymättä käyttää vaikka lasten joululahjoihin.

  Mutta järjestelmä joka ei tarjoa mitään realistista laillista vaihtoehtoa ei ole kovinkaan hyvä järjestelmä. Ja tämän vuosituhannen hallituksilla on ollut kärkihankkeina kehittää sitä vielä huonommaksi.

 20. janne

  Hakunilan kirppis nöyryytäjä kusipää
  olavi kumpulainen
  pukee työharjoitelijoille nöyryyrys liivit ja puhuu kuin palkkaisi ihmisiä oikeisiin töihin
  ja YLEN IDIOOTIT KOMPAA SATA LASISSA Koska toimitajat ovat pihalla asioista kuin lumiukot
  mikä ei ole mitään palkaamista vaan ilmaistyön teetämistä ja kehtaa vielä itkeä ja solvata orjatyöstä kieltäytyjiä vihtu mikä nilkki Olavi Kumpulainen on
  https://areena.yle.fi/1-3067612?autoplay=true
  katso 5.30 min kohdalta
  YLEISRADIO ON HALLITUKSEN KANSSA TYÖTTÖMÄN VIHOLINEN
  NUMERO YKSI AI NIIN ATTE JÄSKELÄINENHÄN EI KIRJOITA TAI JULKAISE TOTUUKSIA JOISSA NÄITÄ TOIMIA KRITISOITAISIIN
  SIPILÄ ON KIELTÄNYT

 21. töytön

  Oli siellä puol ysin uutisissa kans juttuu. Loppupätkää ehdin vilkasta niin kirppisyrittäjä kovasti tuntui moittivan työttömiä ja vaativan karensseja. Muutama työntekijä touhusi Työharjoittelija-liiveissään..

 22. mari miettinen

  Imatran tapauksessa kysymys enemmän psykiatrisen kuntoutuksen ja vankilastavapautuneen seurannan riittämätömyydestä kuin normaalista työelämästä ja opiskelusta tipahtaneesta. Tapauksella ratsastelu haavoittaa sekä tavallista työtöntä että psyykkistä suojaa tarvitsevia.

 23. Satu

  Ainoa reilu tapa järjestää vastikkeellisuus olisi se, ettei työtä saa teettää rahan eteen enempää, kuin jollain kohtuullisella minimipalkalla. Esimerkiksi pienen työttömyysrahan eteen n. 1 päivä viikossa. Kyllä silläkin jo saavutettaisiin syrjäytymistä ehkäisevät edut ilman orjuutta.

  Toki on vähän ristiriitaista, jos halutaan ihmiset töihin, mutta pidetään heidät kiinni jossain täytetyöpaikassa tukien eteen. Pitäisihän töiden etsimiselle ja työhaastatteluille olla aikaa.

  • töytön

   Minimipalkka ja pieni työttömyysraha? Mitäs jos maksettas vaikka ihan sitä PALKKAA siltä yhdeltä päivältä, jos kerran töitä on??

Kommentoi »

Comments are closed