Laiskat työttömät ja konsulttien kultakaivos

Eilisessä uutistarjonnassa syyllistettiin taas kerran työttömiä ja vaivihkaa kerrottiin, että konsulteille avataan oma kultakaivos, kun he rupeavat valmentamaan työttömiä kolmen kuukauden välein TE-toimistossa tapahtuviin kuulusteluihin.

Otetaanpa ensin tuo tuttu syyllistäminen. Yle kertoi näyttävästi, että edes työttömyyskorvauksen menettäminen ei estä työttömiä kieltäytymästä tarjotuista töistä. Karenssit lisääntyvät, koska työtarjouksia on tehty enemmän ja seurantaa on tehostettu.

Kaiken huippuna pääuutislähetyksessä kahdeksan minuutin kohdalla kirpputoriyrittäjä oli vaatimassa työstä kieltäytyjille karenssia. Hänen takanaan teki töitä mies työharjoittelijan liivi päällään. Tällä kirpputoriyrittäjällä ei ole avoinna yhtään työpaikkaa eikä hän kaikesta päätelleen aio koskaan palkatakaan ketään. Hän haluaa palkattomia työntekijöitä. Toimittajat eivät koskaan muista kysyä näiltä työttömien laiskuutta valittavilta työnantajilta, että ajattelitko muuten maksaa palkkaa.

Kerrotaan nyt toimittajillekin, että ne TE-toimiston työtarjoukset eivät ole mitään kutsuja kävellä palkkatöihin valmiiseen työpaikkaan. Ne ovat pelkkiä määräyksiä hakea jotain avoinna olevaa työpaikkaa ja sama käsky lähetetään monelle työttömälle. Sen jälkeen alkaa normaali valintaprosessi ja työnantaja valitsee yhden hakijan.

Se TE-toimiston käskykirje voi tulla niin lyhyellä varoitusajalla, että siihen ei ehdi reagoida. Usein työttömälle tulee samaan aikaan kaksi kirjettä. Toisessa käsketään hakemaan avointa työpaikkaa viimeistään eilen ja toisessa ilmoitetaan tuen maksatuksen keskeyttämisestä työstä kieltäytymisen takia. Työtön ei ollut reagoinut eilen siihen tänään tulleeseen kirjeeseen.

Työn pätevyysvaatimukset voivat olla valovuoden päässä työttömän ammattitaidosta ja osaamisesta. Kun kolmen kuukauden ammattitaitosuoja on kulunut, niin ajokorttinsa menettänyt voi saada määräyksen hakea taksikuskin paikkaa. Tärkeintä on saada aikaan kieltäytymisiä ja karensseja.

Koska työttömät ovat laiskoja, niin heitä pitää ruveta valmentamaan kolmen kuukauden välein tapahtuviin työhaastetteluihin. Hallitus tuli loppukesällä luvanneeksi konsulttikavereilleen, että nämä haastattelut ulkoistetaan ostopalveluksi.

Kun hallitukselle lopulta selvisi, että viranomaistoimintaa ei voi yksityistää, niin päätettiin pitää lupaus toisella tavalla. Hallitus ohjaa viisi miljoonaa euroa “tulosperusteisten osopalvelujen hankintaan”. Tämä tarkoittaa työttömien valmentamista niihin kolmen kuukauden välein tapahtuviin viranomaiskuulusteluihin, joita ei saatukaan ulkoistettua.

Näin saadaan lisätyötä konsulteille, jotka tähän asti ovat järjestäneet käsipäivän sanomiskursseja isommille ryhmille työvoimakoulutuksen nimellä. Nyt ilmeisesti ruvetaan antamaan ihan henkilökohtaista kättelyopetusta hyvää korvausta vastaan. Kun tuli luvatuksi kavereille rahaa, niin onhan lupaus pidettävä. Viis siitä, että ohjamalla sekin viisi miljoonaa palkkatukeen oltaisiin saatu aika moni tekemään palkkaa vastaan sitä tekemätöntä työtä, jota tässä maassa on kuulemma kaikkialla.

Niinpä niin. Työttömät ovat laiskoja eivätkä mene palkattomiin töihin. Heitä pitää sparrata valtion kustannuksella ottamaan vastaan palkatonta työtä. Palkkatyössä olevien olisi syytä olla huolissaan omasta työpaikastaan.

kuty

 

 

 

 

 

Kommentit (46)
 1. Markku T Koivisto
  9.12.2016, 08:52

  Eikö se nyt pikkuhiljaa mene jakeluun, että puute palkanmaksajista ei ole työttömien syy! Aikoinaan työttömänä ollessani kävin yhden kurssin. “Anti” oli se, että työhaastatteluun pitää mennä ajoissa. Tosin oli myös ATK-alkeiskurssi, josta oli oikeasti hyötyä.

  1. Niko Mikkanen
   9.12.2016, 09:08

   Mulle opetettiin aikanaan kurssilla, että työhaastatteluun mennessä pitää käydä suihkussa ja solmia kengännauhat. Ihan siis oikeasti, aikuisille ihmisille. Kaipa se on mahdollista, että tämä ei kaikille ole selvää, mutta itselle jäi siitä kurssista vähän sellainen maku, että oikeaa työtä tarvitsevat eivät istuneet pulpeteissa, vaan seisoivat siellä edessä piirtoheittimen vieressä.

   1. Mirja Pekkonen
    9.12.2016, 09:42

    On siellä varmaankin paljon sellaisiakin, joille on tarpeen sanoa kengännauhojen solmimisesta, suihkussa käymisestä ja puhtaiden vaatteiden pukemisesta.

    Siinä kohden pitäisi vain kysyä, että olisiko sellaiselle henkilölle psykiatrinen sairaanhoitaja, sosionomi tai mielenterveystyöhön suuntautunut lähihoitaja se oikea konsultti ja konsultointiympäristö jokin elämisen taitoihin tukeva asumisyksikkö kera psykiatrin ja psykologin konsultaatioiden.

    Ei ole terve ja työkuntoinen sellainen henkilö joka ei näitä hallitse ilman ohjausta.

  2. Antti Kautiainen
   9.12.2016, 09:15

   Se ei ole ideologisesti oikein, niin siitä ei saa puhua, Markku. Se on sitä saatanan keynesiläistä sosialismia, joka osoittitoimivansa, ja siksi piti tappaa ja demonisoida, jotta rahat saataisiin “tuottamaan” rikkaiden veroparatiisifirmoihin.

 2. Juurakon Hulda
  9.12.2016, 09:01

  Uudet ohjeet puuttuvat kokonaan, miten käy työmarkkinatuen tai – päivärahan suhteen. Vuoden alussa saattaa keskeytys tuhansien päivärahamaksatukset. Uusina muotona tulee myös te-toimistojen kutsua ‘näpäytyskarenssit”joiden pituus on vähintään 14 vuorokautta, jonka voi saada esimerkiksi myöhästymisestä.
  Aktivoinnissa voi joutua suuren rahastuksen kohteeksi, kun konsulttifirman aktiivisen työllistämisenohjelmaan joutuneet tai päässeet voivat työskennellä esimerkiksi kolme kuukautta Näyttääksesi työnantajalle osaamisensa, siis täysin ilmainen työntekijä, joka ei saa edes sitä 9 euroa, koska tämä on niitä uusia malleja.
  Työttömän tappolinja on kovaa kyytiä.

Kommentointi suljettu.