Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ämpäri tunkiolle

Tähän asti olen silloin tällöin oikonut MV:n valeuutisia, mutta nyt näköjään pitää jo oikoa Ylenkin uutisia. Eilen MV:n perustaja Ilja Janitskin kirjoitti Facebookiin matkustaneensa Venäjälle ja Yle teki siitä uutisen.

yle

Uutinen on sikäli oikein, että sen kerrotaan perustuvan Janitskinin omaan päivitykseen. Siinä kuitenkin kerrotaan virheellisesti, että espanjalainen tuomioistuin vapautti hänet.

Ei vapauttanut, vaan päästi vastaamaan vapaalta jalalta. Kyseessä on kansainväliseen pidätysmääräykseen perustuva prosessi, jossa luovuttavan maan tuomioistuin ensin tutkii vastustaako pidätettäväksi määrätty pidätystä ja luovuttamista ja jos vastustaa, niin siitä 60 päivän kuluessa on pidettävä luovutusoikeudenkäynti. Sitä voi oikeuden harkinnan mukaan odotella vapaalta jalalta, mutta käytännössä Suomen matkustuskieltoa vastaavilla rajoituksilla.

Eikä Janitskin edes matkustanut minnekään, vaan oli koko ajan Espanjassa. Facebookissa voi ilmoittaa olevansa vaikka Etelämantereella ja seuraavassa päivityksessä Pohjoisnavalla.

ij

Janitskinin vedätys kelpasi myös Helsingin Sanomille. Siellä sentään ymmärrettiin espanjalaisen oikeusprosessin luonne, mutta yhtä kaikki uutinen tehtiin pelkän päivityksen perusteella. Lisäksi vaivattiin vielä rikos- ja prosessioikeuden professoriakin asialla, joka olisi pitänyt arvata bluffiksi. Ei tästä kauan ole, kun Janitskin ilmoitti matkustaneensa Andorraan turvaan espanjalaiselta tuomioistuimelta. Sitä ennen hän kertoi saaneensa turvapaikan Donetskin kansantasavallasta.

Mediaa vietiin kuin ämpäriä tunkiolle, vaikka sen kuuluisi kuvaannollisesti sanoen viedä Janitskinin tarjoilema ämpäri tunkiolle sen sisältöä tonkimatta.

Vaan ehkä Janitskin on katsonut Velipuolikuuta aikojen takaa.

Kommentit (9)

 1. Turo Mustakallio

  Janitskille pitää nostaa hattua, sen verran hyvin hän vie mediaa, kuin pässiä narussa.

 2. Antero Pönni

  Osoittaa medialta huonoa luottamusta Espanjan viranomaisiin, kun näin helposti Janiskin vedätys menee läpi.
  Eiköhän siellä ole Janiskinin passi Espanjan viranomaisten hallussa. Joten se on aika vaikea päästä Venäjälle lähtevään koneeseen ilman passia.
  Sen lisäksi varmaankin ilmoitusvelvollisuus määrätyin väliajoin Espanjan viranomaisille.

 3. Johannes Keränen

  Tämä(kin) tapaus osoittaa ikävä kyllä sen kuinka kritiikittömästi media suhtautuu sosiaalisen median viesteihin kun halutaan saada juttu ulos ensimmäisenä suuret lukijamäärät mielessä.
  Toinen hyvä esimerkki lienee se rumba minkä Matias Turkkila sai aikaan alkuvuodesta vihjailemalla kuinka turvapaikanhakijat suunnittelivat joukkoraiskauksia Helsingissä. Syötin nielivät niin muu mediakenttä kuin poliisikin.

  Yhdysvalloissa useampikin uutislähetys juoksuttaa ruudun alalaidassa twitter-viestejä. Suomessa tätä sentään tapahtuu vähemmän, mutta juurikin YLE on omaksunut tämän tavan.

  Median rapautumista ei ole mukavaa seurata.

 4. Jari Kähkönen

  Liiasta kiimaisuudesta seuraa usein virhearviointeja ja epäterveellisellä myötävaikuttamisella osin itse aikaansaatujakin uutisia. Ilmiö on universaali, se voisi periaatteessa koskea kaikkia vuorovaikutusammatteja sinänsä sitä kysymättä, että oltiinko toimittajia vai ei. Onko esimerkiksi vaikeneminen todiste yhtään mistään? Tai kuinka paljon tilanteelle antaa vauhtia se, että jotain erityisesti tivataan? Sitä voisi miettiä esimerkiksi Helsingin (sinä vuonna kihlakunnan) poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli x, joka avasi keskustelun selin itseensä olevan kohdehenkilön kanssa Mondeon vähän raollaan olevasta sivuikkunasta töksäyttäen:”Mitä sä täällä päivystät?” Oli muuten niin pöljä äijä, että tuollaiselle ei pitäisi antaa muuta vyötä kuin mitä housujen ylhäälläpito vaatii ja kantoon pelkkä kännykkä+avaimet mikäli minimaalisen ihmiskontaktin tupaukon työssä sellaisia käytetään. Eikä sitten ulkotupakkapaikkaa kauemmas poliisiasemasta, ei milloinkaan työvuorossa.

  Ei sillä kuitenkaan ole projektiiliasetta, kukaan ei sitten 1940-luvun Turun ole viskannut vastaavassa paikassa kasapanoksella ja kaikki tiiliskivestä pienemmät/lyömistä sisältävät vaihtoehdot eivät tunnu missään? Usko hurskaasti niin kuulet kirstuusi, kun urut soittaa, sano. Sellaista on vallan mukanaantuoma ylimielisyys, jossa kuvitellaan simppelin autoritäärisen mielen päiväunena voitavan käsitellä kanssaihmisiään pelottelemalla tai provosoimalla heitä. Että ihan sama, ensimmäisessä vaihtoehdossa se tottelee ja toisessa pilasi itse asiansa kun nyt muuten tuota tyyppiä viedään. Joka ihmistä tuntee, huvittuu ohuesti, kun provosoi pilkkaamalla keskimääräistä vakiintuneen median uutispäällikköä kyllin, että käytöstavat unohtuvat. Menetelmä on iva&nauru ja aihe jalka suussa/läpi päässä, kun jotain päätti muttei kykene näkemään virhettään eikä sitä myöntämään. Se voi huutaa maisterinpapereistaan, mutta sisäisesti ei ole milliäkään jo mainitun kytän yläpuolella.

  Tästä päästään Sakarin bloggaamaan ämpäri tunkiolle -tematiikkaan, kun kiusallisella tavalla paljastuu, ettei ollutkaan sitä todellisuuden muokkaamisvaltaa. Näin siksi, että ei ole ymmärrystä maailmallisesta punk the [sinun mediasi tähän] -kulttuurista, Suomessa ei yleensäkään pystytä käsittelemään median totuudenmukaisuutta aiheena ja sitten pirullisin viimeksi eli ongelmapersoonat. Luotettavat mediat -brändi perustuu totuudenmukaisuuteen pyrkimykseen, riippumattomuuteen, faktantarkistukseen, yleisen edun kunnioitukseen ja itsesäätelyyn, mutta karussa arjessa sillä ei ole kummoistakaan merkitystä. Kaksikymmentä vuotta sitten väitetty näköhavainto pakenevasta poliisimurhaajasta tietyssä kaupungissa ei johtanut etusivulle, vain siihen että ensin käytiin paikalla toteamassa olematon ja sitten varmistettiin se puhelimella poliisilta. Nyt ne kirjoittelevat uutisia sillä perusteella, että joku on kirjoittanut jotain Facebookkiin.

  Ongelmapersoona on hyvin lähellä aikakauslehden vakiokansijulkkista, mutta toisin kuin luulisi, hänestä ei silti voi kirjoittaa mitä tahansa kyseenalaistamatta ja ennenkaikkea ilman jälkiseurauksia. Jos sen tyyppi on käräjämaakari, se pyrkii itse provosoimaan tilanteen sellaiseksi. Mikäli taas ulospäin reagoiva, pidä huoli ettet ikinä kohtaa häntä ilman aseistettua henkilösuojelumiestä tai kilvin+kylmin asein varustettua kolmimiehistä turvaryhmää. Muitakin tyyppejä on, mutta kosken kirjoita kirjaa niin ei nyt tämän enempää. Joskus saatat kuitenkin huomata tekeväsi hommia samanlaisen kanssa. Jonkun joka joutuu aina mitä uskomattomampiin seikkailuihin, tekee käsittämätöntä yhteistyötä kenen kanssa vaan ja jonka jutut ovat kummallista kyllä, vähän turhankin hyviä. Mitäs luullaan, jos toimituksessa olisi kunnon mytomaani, saisiko hänet kiinni saava mainetta&kunniaa vai kaikkien vihat päälleen sekä urasivuraiteen mikä vie kohti exit only -ovea? Niinpä.

  Lankapuhelimen ja äänekkäästi räksyttävän matriisiprintterin aikaan oli siis vielä niitä auktoriteettejä. Tai oikeammin ottaen mediallinen omaan napaan tuijottaminen oli vain vaikeampaa havaita, jos ei henkilökohtaisesti sattunut paikalle eikä tuntenut suoraan ketään joka olisi. Sama omaan napaan tuijottaminen, joka hassutti viikko-pari sitten Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtoa pahemman kerran, sekä on Sakarin ylösnoston perusteella pääteltynä nyt johtanut kahteen medialliseen väärinkäytökseen. Näin siksi, että ennen oli ulkomaankirjeenvaihtajaVERKOSTO eikä lärvi siellä-täällä, lähetettiin kotimaasta ulkomaille keikalle sekä sitten oli myös paikan päällä asuvat avustajat. Tiedettiin prosessin kulku, milloin on seuraava istunto ja niin edelleen, yksittäiset ongelmapersoonat eivät päässeet syöttämään törinöitään uutisvirtaan tavalla mikä ei onnistu aina edes Spin Master/Spin Doctor -luokan viestintäasiantuntijoiltakaan.

  Silläkö on ajateltu nyt selvittävän, että selitetään etteivät Ilja Janitskinin sanomiset muka ole olleet lehdessä vaan hänen FB -seinänsä väitteitä on käsitelty kriittisesti, monipuolisesti ja hahahaa etäisyyttä ottaen? Niinpäniin, se on noille ihan yhtä kiusallista kuin Neljälle Ruusulle Juovuksissa Lieksassa -kappaleen soittaminen nykyään. Jos oikeudellinen riskinhallinta niin osoittaa, seuraus on itemien bittiavaruuteen ampuminen ja muuten tapahtuneesta vain yksinkertaisesti vaietaan. Niinhän on tehty aina ennenkin, jolloin lopputuloksesta valittajalle sanottiin rannikolla ettei sitä kukaan enää huomenna muista kun tähän lehteen kääritään jo torilla kalaa, ja sisämaassa taas että jo huomenna tällä lehdellä sytytetään jo tuli saunan kiukaan tai vesipadan alle.

  Että jos siltikin kaikki joko uskoisivat tai ainakin olisivat hiljaa, kun totaaliseen pahamaineisuuteen kietoutuneesta hahmosta sai kirjoittaa aivan mitä tahansa? Niin, en minä muuten, mutta kun tässä maailmassa on jo ihan kyllin pilkattavaksi kelpaavia salaliittoteoreetikkoja ja mediadenialisteja, jotka lietsovat itseään juuri näillä. Ja jos taas kohteena oli ongelmapersoona, hän onanoi onnesta, sekä omassa intrapersoonallisessa rikkinäisyydessään ja tasapainottomuudessaan luisuu jälleen kerran vähän kauemmas avusta/pysäyttämisestä. Ja jos sovellus on huomionkipeys sekä mediallinen tarttuvuus, niin se muuten tekee tämän uudestaan, ties kuinka monta kertaa. Julmaa kyllä, mutta josko on sittenkin niin, että maamme media muuten ansaitseekin tämän kaiken?

  Kunhan ongelmapersoona ei vain ole poliittiseen valtaan tavoitteluun suuntautunut. Oli Hitler ja moni muu, nyt on Trump, mutta opikseen ei vain näytetä kykenevän ottamaan. Se taas olisi kokolailla julmaa koko tätä kielialuetta ajatellen.

  • jorma

   Kirjoittele lyhyemmin, niin jaksaa lukeakin!

 5. Pentti A

  Aikaisemmin tällä viikolla Janitskin väitti olevansa mm. Argentiinassa ja Pohjois-Amerikassa mutta poisti nämä päivitykset, kun media ei näihin tarttunut. Venäjä sai kuitenkin median reagoimaan, kun Bäckmankin twiittasi, että Janitskin todella olisi saapunut Venäjälle.

 6. Marko

  Ikävä kyllä journalismin taso on laskenut viime vuosina. Juttuja tehdään perustuen ihmisten fb-päivityksiin ja kiireen takia (pakko julkaista juttu ennen kilpailijaa) faktoja ei ehditä selvittää.

  Paras ase ”valhemedioiden vastaisessa taistelussa” olisi median luotettava ja puolueeton, faktapitoinen uutisointi. Jokainen uutinen, joka osoittautuu edes jollain tasolla perättömäksi (etenkin koskien mamuja/pakolaisia) sataa suoraan mv:n laariin. Huonolla uutisoinnilla media kaivaa omaa kuoppaansa.

 7. Heli Heikkinen

  On uskottaviakin valeuutisia, jotka voivat lipsahtaa perinteisessä mediassa läpi, mutta että tämä? Uskoa nyt kritiikittömästi paatunutta valehtelijaa! Todella noloa.

 8. JoriN63

  Kiitos oikaisusta, Janitskin väite Pietarista meni läpi minullekin. Täytyypä olla jatkossa tarkempi.
  Ilmeisesti Ilja kuluttaa aikaansa syöttämällä medialle paskaa.

Kommentoi »

Comments are closed