Ämpäri tunkiolle

Tähän asti olen silloin tällöin oikonut MV:n valeuutisia, mutta nyt näköjään pitää jo oikoa Ylenkin uutisia. Eilen MV:n perustaja Ilja Janitskin kirjoitti Facebookiin matkustaneensa Venäjälle ja Yle teki siitä uutisen.

yle

Uutinen on sikäli oikein, että sen kerrotaan perustuvan Janitskinin omaan päivitykseen. Siinä kuitenkin kerrotaan virheellisesti, että espanjalainen tuomioistuin vapautti hänet.

Ei vapauttanut, vaan päästi vastaamaan vapaalta jalalta. Kyseessä on kansainväliseen pidätysmääräykseen perustuva prosessi, jossa luovuttavan maan tuomioistuin ensin tutkii vastustaako pidätettäväksi määrätty pidätystä ja luovuttamista ja jos vastustaa, niin siitä 60 päivän kuluessa on pidettävä luovutusoikeudenkäynti. Sitä voi oikeuden harkinnan mukaan odotella vapaalta jalalta, mutta käytännössä Suomen matkustuskieltoa vastaavilla rajoituksilla.

Eikä Janitskin edes matkustanut minnekään, vaan oli koko ajan Espanjassa. Facebookissa voi ilmoittaa olevansa vaikka Etelämantereella ja seuraavassa päivityksessä Pohjoisnavalla.

ij

Janitskinin vedätys kelpasi myös Helsingin Sanomille. Siellä sentään ymmärrettiin espanjalaisen oikeusprosessin luonne, mutta yhtä kaikki uutinen tehtiin pelkän päivityksen perusteella. Lisäksi vaivattiin vielä rikos- ja prosessioikeuden professoriakin asialla, joka olisi pitänyt arvata bluffiksi. Ei tästä kauan ole, kun Janitskin ilmoitti matkustaneensa Andorraan turvaan espanjalaiselta tuomioistuimelta. Sitä ennen hän kertoi saaneensa turvapaikan Donetskin kansantasavallasta.

Mediaa vietiin kuin ämpäriä tunkiolle, vaikka sen kuuluisi kuvaannollisesti sanoen viedä Janitskinin tarjoilema ämpäri tunkiolle sen sisältöä tonkimatta.

Vaan ehkä Janitskin on katsonut Velipuolikuuta aikojen takaa.

Kommentit (9)
 1. Turo Mustakallio
  11.12.2016, 20:40

  Janitskille pitää nostaa hattua, sen verran hyvin hän vie mediaa, kuin pässiä narussa.

 2. Antero Pönni
  11.12.2016, 21:15

  Osoittaa medialta huonoa luottamusta Espanjan viranomaisiin, kun näin helposti Janiskin vedätys menee läpi.
  Eiköhän siellä ole Janiskinin passi Espanjan viranomaisten hallussa. Joten se on aika vaikea päästä Venäjälle lähtevään koneeseen ilman passia.
  Sen lisäksi varmaankin ilmoitusvelvollisuus määrätyin väliajoin Espanjan viranomaisille.

Kommentointi suljettu.