Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ikuisen karenssin loppu

Miettikääpä miltä tuntuisi, jos teidät tuomittaisiin kymmenen vuoden rangaistukseen laiminlyönnistä, johon ette edes tiedä syyyllistyneenne. Näistä tuntemuksista kertoo blogissaan Keijo Nevaranta, joka vuonna 2006 tuomittiin ikuiseen karenssiin ja joka nyt pyytää avoimessan kirjeessään armahdusta, johon hänellä lain mukaan on oikeus vuoden 2017 alussa.

Ikuinen karenssi on tiettävästi minun keksimäni nimitys työttömyysturvalainsäädännön viime vuosien synkimmälle episodille. Se toteutettiin nousukauden ylimielisyydessä niihin aikoihin, kun Jyrki Katainen julisti, että jokaiselle suomalaiselle on työpaikka ja on oma valinta, jos sitä ei ota vastaan.

Elettiin vuoden 2005 joulukuuta, kun työttömyysturvalain 8 lukuun lisättiin vähin äänin uusi 4a §, joka määritteli uusiksi 500 päivää työmarkkinatukea saaneen pitkäaikaistyöttömän aseman ns. kieltäytymistilanteissa. Lyhyen karenssin sijaan hän menetti kokonaan oikeutensa saada työmarkkinatukea. Oikeus palautui vasta sitten, kun henkilö oli ollut viisi kuukautta työssä, työkokeilussa, työelämävalmennuksessa tai työharjoittelussa.

Tästä muutoksesta ei juuri tiedotettu eikä varoiteltu, joten ikuinen karenssi tuli yllätyksenä. Kieltäytymisen tulkinta jäi yksin työvoimaviranomaisille eikä valittaminen auttanut.

Näin elettiin kuusi vuotta, eikä kukaan tiedä ikuisen karenssin saaneiden määrää. Vuoden 2012 heinäkuun alussa lakia muutettiin uudelleen ja ikuisesta karenssista luovuttiin. Käyttöön otettiin taas määräaikaiset karenssit.

Lain siirtymäsäännökset määräsivät kuitenkin kaikki ennen 1.7.2012 ikuiseen karenssiin tuomitut jatkamaan rangaistuksensa kärsimistä vuoden 2016 loppuun saakka. Jos henkilön katsottiin kieltäytyneen työstä 30.6.2012, niin karenssi oli ikuinen. Seuraavana päivänä kieltäytynyt selvisi kolmen kuukauden karenssilla. Pahiten tämä tietenkin rankaisi niitä, jotka Nevarannan tavoin oli määrätty karenssiin jo vuonna 2006. Heille siirtymäsäännökset tiesivät kymmenen vuoden kakkua eli turvautumista toimeentulotukeen.

Ikuinenkaan ei ole ikuista, vaan lain siirtymäsäännökset lupasivat armahduksen kaikille vuoden 2017 alusta lähtien. Nyt kaikilla hengissä selvinneillä on mahdollisuus saada taas työmarkkinatukea. Töihin tuskin monikaan pääsee sen paremmin kuin ennenkään, sillä kymmenen vuoden sossu- ja leipäjonorumba on luultavasti tehnyt monista pysyvästi työkyvyttömiä.

Tästä synkästä episodista ei moni päättäjäkään ole tietoinen. Vuoden 2012 lakimuutos päätettiin viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa ja siirtymäsäännökset ovat niin vaikealukuiset, että minulta kesti aikoinaan puoli tuntia ymmärtää mitä siellä sanotaan. Toinen puoli tuntia meni lukemani uskomiseen.

Neuvon kaikkia ikuisessa karenssissa olleita hakemaan välittömästi työmarkkinatukea. Olette kärsineet kohtuuttoman rangaistuksenne, josta häpeäminen kuuluu päättäjillemme.

xlarge-012003-1848214

Kommentit (28)

 1. Maaria

  Aivan uskomaton juttu! Miten tällainen asia on voinut mennä ohi kaikilta? Vaikea uskoa mutta pakko on!

 2. Reija Östman

  En oikein usko, että E-P:ltä ei ole löytynyt toimittajan hommia, koska jokainen paikallinen lehti ja läpyskä on vihervasemmiston hallussa.

  • Esko

   Reija, jos kommenttisi jotenkin liitty tähän Sakun Ikuisen karenssin loppu -blogiin, voisitko hiukan täsmentää?
   Tälläisenään siinä ei ole mitään järkeä.

   • Johannes Aaltonen

    ”Olen ammattitaitoinen toimittaja, mutta en näe tällä alalla enää työmahdollisuuksia, kun minua Pohjanmaalla asuessa poliittisen työväenlehtitaustan vuoksi ei vuoden 2004 jälkeen ole huolittu edes avustajaksi mihinkään lehteen.”

    http://nevaranta.blogspot.fi/2016/12/avoin-kirje-te-keskukselle.html

   • Juha Pengerkoski

    Esko, Reija viittaa varmaankin tuohon Keijo Nevarannan blogiin joka on linkitetty tämän blogin alkupuolelle.

 3. Tarja

  En tiennyt tällaista olevankaan. Tämähän on kauhea häpeä tälle maalle. Tämäkin.

 4. Harmaasusi

  AYE’TEI’H wanha valkoinen veljeni,
  joka ei puhu käärmeenkielellä.

  Ettei vain ollut peräti työnsankari Tarja Filatovin
  suuri suksee tämä meidän ystävämme Keijon
  kompastus ja ryöttäsyntisyys?

  Sallisin itselleni niin mieluusti sanoa hieman
  Kiannon Illua mukaellen:
  ”Oma koiru puraisi ja syvältä, sielusta saakka.”

  • Saku Timonen

   Vuonna 2005 Vanhasen ykköshallituksen työministeri oli tosiaan Filatov. Nykyisin hän on kirjoitustensa perusteella muuttanut käsityksiään ainakin palkattomista töistä. Toivottavasti muistakin asioista.

  • tuula mäkinen

   Kysyin asiaa sähköpostitse Tarja Filatovilta jo 2-3 vuotta sitten, johon tämä lyhyesti ja ytimekkäästi vastasi ”Ei ollut lain takoituksena”….
   Tiedän ainakin taatun keinon, jolla pääsee karenssista kun karenssista pois.. on lähteä töihin.
   Jos on ansiosidonnaisella , niin peruspäivärahalle tippumisen voi välttää myös työllistyminen muutamaksi kuukaudeksi, aika taisi olla pari vuotta, joten pätkäjuttujakin kannattaa ottaa vastaan.
   Mitä tulee karenssiin ja siitä pääsyyn takaisin työmarkkinatuelle, niin sos.toimi maksaa enemmän. Taitaa olla jotain alle 700 reilusti peruspäiväraha.

 5. Harmi vaan että tätäkin opistoa alas ajetaan.

  Voi helvetti!
  Juhlapäivä! Meikä sai ikuisen karenssin kun lukion jälkeen pidin välivuoden, sen jälkeen oon kouluihin hakenut ja töitä tehnyt muttei koskaan töitä säännöllisesti. Vaikka nyt opiskelenkin niin ei viimiset 3 vuotta olleet helppoja.

 6. Anssi Keskiväli

  Mäkin sain tietää tuosta ikikarenssista silloin kun se napsahti omalle kohdalle. Karenssi poistui mentyäni opiskelemaan.
  Viime syksynä napsahti kohdalle toinen ikikarenssi, 12 kalenteriviikon työllistymisvelvoitteella.

  Tänään sain työmarkkinatukioikeuden takaisin omaehtoisen opiskelun takia, mutta tokihan tässä pitää ne opinnot vetää loppuun ihan vaan jo senkin takia, että saa koko opiskeluajalta sen ylläpitokorvauksen, joka ensi vuoden alussa poistuu omaehtoiseen opiskeluun menijöiltä.

 7. Tanja Takalo

  Eipä huudeltu turhan paljoa siitäkään pykälästä jolla velvoitettiin hankkimaan tutkinto tai työllistymään tietty viikko/tuntimäärä, jotta saa päivärahat. Oppimishäiriöiset rankattiin ulos työmarkkinatuesta sujuvasti saivartellen ”omasta tahdosta opiskella” , eikä niitä työpaikkoja yhä edelleenkään tipu taivaasta.

 8. Karenssilainen

  Karenssissa oltu joulukuusta 2006 saakka myös. TE-tsto:n huuhaakurssilta olisi pitänyt jatkaa työharjoiteluun toiselle paikkakunnalle, matkakulut olisivat olleet 21,20€/pvä (10,60€ suuntaansa) ja tästä olisin saanut sen 8€:n ruokarahan (nykyisin 9€). Ei työmarkkinatuella tuollaiseen ollut varaa kun piti vuokrakin maksaa. Sosiaalitoimistosta ei apua heltynyt, olinhan saanut perinnöksi kolmasosan mökistä, se olisi pitänyt myydä, mutta kuka ostaa kolmasosan, kun ei muillakaan osakkailla rahaa ostamiseen ollut. Aika reilua toimintaa tässä paremminvointivaltiossa.

  No elää sitä näköjään ilman valtion apuakin, kunhan vaan luopuu lainkuuliaisuudesta ja moraalista. Nallea mukaillakseni, ”ne ovat kauniita ajatuksia”, mutta niillä ei makseta vuokraa tai kauppalaskua. Ehkäpä ensi vuonna noihin ajatuksiin on taas varaa.

  • Sonofhades

   Joo. Ei tässä maassa köyhän parane mitään osuuksia perinnöistä ottaa vastaan. Ei varsinkaan jostain mummon mökistä tai metsämaasta, jota ei saa Erkkikään myytyä kenellekään…

 9. P. Kenttä

  ”Neuvon kaikkia ikuisessa karenssissa olleita hakemaan välittömästi työmarkkinatukea.”

  Kun ikikarenssilaisten oikeus työmarkkinatukeen alkaa 1.1.2017, niin ei kai sitä voi hakea ”välittömästi”, etukäteen, toisin kuin toimeentulotukea?

 10. Rintsu

  Kun olin nuori niin maailma oli mahdollisuuksia täynnä ja avoin. Töitä oli joka firmassa josta vaan hoksasi kysyä. Naiset olivat ihania ja sopivaan kun törmäsi niin perhettä perustamaan. Haaveissa oli omakotitalo, niin kas kummaa senkin unelman pystyi toteuttamaan. Ja sit kun asuntovelat on maksettu niin… no en edes tiedä mitä, mutta maailma oli sellainen, että aina oli haaveita ja unelmia joista monet olivat ihan toteutuskelpoisia. Niitä kannatti yrittää toteuttaa.

  Mutta mitä on maailma nykyään viiskymppiselle työttömälle?
  Onko näköpiirissä mitään haaveiden, unelmien tai tavoittelemisen arvoista? Ei. Ja hallitus kertoo päivittäin, että huomisesta tulee vieläkin huonompi. Milloin tunnelin päässä näkyy valoa niin se on vastaantuleva juna.

  Kyllä minä sen kestän ihan sillä, että olen elänyt maailmassa jossa haaveista ja unelmista voi tulla totta. Mutta miten sen kestää tämän päivän nuori? Jolle ei ole edes luvassa muuta kuin silpputöitä, risusavottaa ja loputonta kertomaa siitä kuinka huono hän onkaan.

  Ihmiset tarvitsevat toivoa, unelmia ja haaveita. Hölmöjäkin sellaisia.
  Jos ne otetaan pois niin ollaan tuhon tiellä.

 11. Pekka Rantamäki

  Oikeasti tosiaan kiinnostaisi tietää hieman lukuja: kuinka paljon ikuisen karenssin saaneita on/oli, ja kuinka monelta on lähtenyt henkin karenssinsa seurauksena. Ihmetyttää, ettei kukaan vasemmistolainen sosiologi ole tarttunut aiheeseen.

  • Jyrki

   Oikeasti tosiaan kiinnostaisi tietää hieman lukuja: kuinka paljon ikuisen karenssin saaneita on/oli, ja kuinka monelta on lähtenyt henkin karenssinsa seurauksena. Ihmetyttää, ettei kukaan vasemmistolainen sosiologi ole tarttunut aiheeseen.

   Eiköhän ne kaikki tapaukset ole saaneet luokituksen valitettava yksittäistapaus. Sillä tavalla asia kuin asia voidaan vaieta kuoliaaksi.

   Koska yksittäistapaus on sekin, että löydät vaikkapa vedestä kuolleen kalan ja sen vierestä toisen, kolmannen, neljännen ja lopulta miljoonannen. Ei mitään merkitystä yksittäistapauksia kaikki miljoona kalaa, ei aiheuta ongelmia eikä tutkintaa miksi näin käynyt. Ei vaikka viereen ajaisi samaan aikaan suolahappoa kuljettava auto ja kaataisi koko lastinsa järveen. Yksittäistapaus sekin ei aiheuta toimenpiteitä ei minkäänlaisia…

 12. AMK

  Niin minulla on kaksi ikuisuuskarenssia,sitä ennen olin puolisontulojen takia ilman työmarkkinatukea,karenssit olivat vuosilta 2008,2009,peruutusta en saanut aikaisemmasta,mielenkiinnolla odotan tuleeko kuntouttava työtoiminta seuraavaksi,olisihan se jatkumoa kyykytykseen,syynä olisi varmaan ”koska olet syrjäytynyt” ei niin kuin todellisuudessa on: he ovat minut syrjäyttäneet.
  Työmarkkinatuestahan tulee 7 päivän (karenssi) omavastuu,aivan kuin ei 8 vuotta riittäisi.

  • AMK

   jk. olisi tosi mielenkiintoista nähdä tai varmaan koetaankin kuinka homma lähtee kelan toimistolla pyörimään kun me ”isoontaloon antit ja rannanjärvet” päästään kahleista eroon kun toimeentulo asiatkin sinne siirtyivät.

 13. marita mattila

  Jos ikuiset karenssit jossain joskus loppuvat, niin ei hätää, uusia on tulossa. Täällä Iisalmessa ollaan jo hiukan jo etuajassa karenssien jakamisessa. Ensi vuonnahan piti astua voimaa 90 päivän karenssi työstäkieltäytyvälle.

  Kun nyt keppi ja kurituspolitiikka on laajenemassa niinpä seurakunnan diakoniatyökin on lähtenyt tälle trendikkäälle linjalle.Olinpa melkoisen tyrmistynyt kun kuulin että ruokajonossa jonottanut mies sai 3 kuukauden porttikiellon ruokajonoon. Näin siis diakonian empatia toimii viimeisellä luukulla.

  Kävin kuitenkin kuitenkin kysymässä ko.seurakunnan järjestyksen valvojalta pitääkö paikkansa että voidaan tällainen porttikielto antaa. Kyllä voidaan ja eikä paikalla ollut diakoni tuntunut tällaista vastustavan. Ilmaisin tyrmistykseni.Diakoni ei ollut tyyrmistynyt ja toivotti hyvää joulun odotusta.

  Tapahtuma: Iisalmi Seurakuntatalo 12.12.2016

  Varsinainen tapahtuma eteni seuraavasti. Alkoholita tuoksahtava mies seisoi pihalla ja sai viikon porttikiellon koska tuli päihtyneenä ruokajakeluun.Mies vastusti kieltoa epäkorrektein sanavalinnoin joten järjestyksesta vastaava henkilö langetti hänelle 3kk porttikiellon.

  • Jyrki

   Itse asiassa tuota jos olet niin sanotusti kännissä tai vähänkään vaikutat siltä. Niin sitä käytetään kuntoutettavassa työssäkin syynä laittaa vaikka tarvittaessa karenssiin. Kaikki riippuu pääsääntöisesti siitä orjatyö eli siis kuntouttavan työn järjestäjän puhtaasta mielivallasta harvemmin mistään muusta.

   Tässä ruokajonotapauksessa en ymmärrä, miksi laitettiin porttikielto. Paitsi ehkä sitten jos olisi haastanut riitaa jonossa jne. Mutta jos jonottanut asiallisesti ja niin pois päin. Niin en näe syytä poistaa jonosta tai olla saamatta ruokakassia vaikka olisikin kännissä jos vain käyttäytyy muuten asiallisesti. Ehkä tämä mielivalta on tulossa seurakuntiinkin heikompiosaisten tuhoamiseksi. Mikä siinä onpahan taas enemmän syitä erota kirkostakin.

 14. Jari Kähkönen

  Kyllähän näitä on ollut. Moniko muistaa, että 1990-luvulla keksittiin koulupakko? Juu, virkailijatkin puhuivat sellaisia ihan ääneen. Ensin ikäraja oli 20-vuotta, mutta sangen sadistisesti nostivat sitä hyvin nopeasti kahteenviiteen, sitä en saata muistaa että tapahtuiko tuo nyt yhdessä syksy-keväässä vai sitäkin lyhyemmässä ajassa. Oli haettava ammattikouluun, jos jo ollut sellaista käynyt. Mikään ei auttanut. Ei aikanaan ainoana olemassa ollut ohjesääntöisessä elinkeinossa ammatinharjoittamisoikeuden antava suoritettu kurssi, mikäli sitä ei oltu statuutin tyypittelyssä lueteltu. Eikä ollut sen suuremmin väliä vaikka olisi ollut hakuaikana armeijassa: lomakkeet ja hakuoppaat haetaan sekä palautetaan joukko-osaston sosiaalikuraattorille. Nyt se on pysyvä osa järjestelmää.

  Sitten tulivat elämäntapatyöttömät vai työvoiman ulkopuolisetko ne nyt virallisemmin sanottuna olivatkaan, jollaiseksi pääsi esimerkiksi kun ei ajokortittomana hakenut osoitettua laitosmiehen työtä missä keskeinen pointti oli kyetä ajamaan tuotantopakettiautoa. En muista saaneeni koskaan varmuutta, että napsahtiko karsseria oho eiku karenssia sittenkin vain määräajan vai elinkautisesti. Tosin niitä aikoja maailma ei ollut vielä täysin lohduton, sentään joitain töitä oli, jos ei muuten niin sitten suhteilla, sukulaisuudella tai konspiratiivisesti saatavaa sellaista(joku jo sisälläoleva oli värvärinä/suosittelijana). Ihmiset oli sentään tapana jakaa edes a, b ja c -luokkiin: yhä töissäoleviin, lomautettuihin sekä heihin keistä yhtiö vain halusi eroon. Ja hei, lomautukseltakin saattoi sentään vielä kohtalaisen varmasti odottaa pääsevänsä määräajan jälkeen takaisin töihin.

  Näin siis jo vuosikymmeniä sitten, kun kukaan paitsi puolueosastossaan Filatov vai Halonen -tappeluun osallistuneet demarit ei olleet Tarja Filatovista kuulleetkaan ja Matti Vanhanen oli vasta joku tuikituntematon uusmaalainen rivikansanedustaja. Vähä vähältä ilkeydellä ja pelkuruudella tehty julmuus lakkaa olemasta julmuutta ja muuttuu hallinnolliseksi käytännöksi. ”Kansa” hurraa, luulee jopa apua tarvitsevaa autettavan ja alkaa mouhoamaan tyyliin ’pitäähän sitä nyt jotain tehdä [kulloinkin puheena oleva asia tähän]’. Ah, niin asiallista, koska onhan nyt lakia noudatettava, ja syistä miksi se on säädetty sekä miksi tuonnäköiseksi, ei yksinkertaisesti pystytä keskustelemaan. Niin, monastiko jo yksin tämän keskustelun aikana kuultiin, ettei puhuja ollut edes elinkautisesti karenssista kuullutkaan?

 15. Kennett Ylitalo

  Itse jouduin ikuiskarenssiin kaks viikkoa enen lain muutosta, nopeassa käsittelyssä. Syy: olin hakenut siivouskurssille kun tarpeeksi kauan painostivat ja muutin suunnitelmia (alotin c# ohjelmointikurssin, jonka avulla nyt oon saamassa töitä, eka palkallinen keikka takana).

  -20% perusturva neljä vuotta ja nyt -40% puolisen vuotta. Kun alki kmuuttui, oli erikoita että vanhan lain rangaistukset piti silti kärsiä ja koska uudessa laissa ei työehtoa korjattu lainkaan, jäi osa meistä tosiaan lain ulkopuolelle. Voin sanoa että on ollu ihan helevetin kovaa aikaa mut nyt en antanut periks. Se hyvä puoli kun nääs siitä -20% on että eivät voineet mua uhkailla neljään vuoteen yhtään millään. Otin kepin kiinni ja omin sen. Se tietty tässä on että aikaa on menny vähintään puolet hukkaan, nopeemminkin olisin työllistynyt mutta kun pitää laskea kaloreita sen mukaan kun liikkuu, kaikki hidastuu (ja kävin kovan masennuksen läpi sekä 7kk ilman YHTÄÄN rahaa, työkkärin database virheen takia, piti ottaa ennakkoperinnöstä että sai pidettyä asunnon, ilman sitä voin sanoa että olisin asunnoton ja livennyt rikosten maailmaan).

 16. rami l

  Työllisyys/työttömyys-asiaa, niin kommentoin viimeiseen sen aiheen parissa olleeseen juttuun.
  Tästä tuli samalla ajatus, että olisiko mahdollista tehdä imagen alustalla nostopostauksia (ns. sticky) että se säilyisi listan alussa tai sivupalkissa aina – esimerkiksi uutisvinkit lukijoilta näistä asioista sinulle, omansa työttömyysjutuille, toinen pakolaisasialle jne?

  Pirkanmaan Yrittäjä-lehdessä joulukuu 2016 (ilm. 13.12.2016) oli parikin hehkutusjuttua, joissa taaskan se karu totuus ei ole kuten jutuissa annetaan ymmärtää.

  http://py-lehti.fi/ tai suoraan http://py-lehti.fi/Portals/py/py/py_09_16/index.html
  Sivut 46 sekä 60.

  Ensimmäisessä on ”Onnistunut rekrytointihanke Pirkanmaalla”, Suomen Valmennustalo Oy.
  Työllistettyjä kehutaan olevan 60, mutta mitään mainintaa palkka-asioista ei ole. Ensi vuoden toiminta riippuu taas valtiolta tulevista ilmaisista avustuksista, tämä kuuluu Työpankki-hankkeeseen.

  ”Suurin osa hankkeista tarjoaa kohderyhmälleen erilaisia valmennuksia ja työtoimintaa (työpajat) työllistymisen tueksi. Harva hanke kuitenkaan konkreettisesti etsii työnhakijoille työpaikkoja avoimilta työmarkkinoilta.
  kuvassa ovat tiimin jäsenistä Terhi Heinonen (HR), Iina Korpivaara (HR), Nina Ranne (myynti), Pauliina Huiku (myynti).”

  Toisessa jutussa on Kangasalan Uusi Osakeyhtiö Kuusi Oy.
  Korulauseita jalosta toiminnasta, mutta kas kummaa kun silti toimitaan yrityksenä. Tämähän on kuin suoraan Sipilän unelmasta?

  ”Seuraavaksi lähdettiin hakemaan mukaan asiantuntijoita, joita tämän toiminnan osalta löytyi kunnan ylläpitämän kuntouttavan työtoiminnan yksiköstä.
  Rekolan-pajan toiminnassa mukana olleet Hannele Kumpula ja Matti Suikkonen saatiin vetämään käytännön toimintaa Kuusen osalta. (joskin nyt titteliksi leivottiin palveluneuvoja.)”

  Oho, kuinka yllättävää, että orjuuttavan työtoiminnan puolelta.

  ”Tarpeiden mukaan töitä on pyritty löytämään myös omissa tiloissa. Kuusen toimipisteessä sijaitsee melkoinen määrä lahjoituksena saatuja huonekaluja, jotka on tarkoitus entisöidä ja huoltaa myyntikuntoon. Niitä on myyty Kuusen toimesta suoraan Tori.fi-palvelun kautta ja niitä on viety myös läheiselle kirpputorille.”

  Kenen tarpeiden? On taas niin perustouhua tämä, ilmaista tavaraa huolletaan ilmaisilla orjilla ja myydään 100% voitolla.

  ”Kaiken kaikkiaan työpaikkojen osalta mukaan on lähtenyt jo parikymmentä yritystä ja yhdistystä, ja mikä parasta, niistä käytännössä kaikki ovat käyttäneet Kuusen työntekijöitä useampaan otteeseen.”

  ”Yritysten lisäksi työpanosta voivat ostaa myös yksittäiset kuluttajat. Esimerkiksi nurmikonleikkuut, erilaiset muut pihatyöt ja vaikkapa huonekalujen kokoaminen ovat kaikki olleet askareita, joissa Kuusen työvoimasta on ollut hyötyä.”

  ”Itse asiassa kokonaistoimintaa on koko ajan myös systemaattisesti tuotteistettu helpommin ostetuiksi valmiiksi konsepteiksi. Näitä yrityksen valmiiksi
  paketoituja palvelukokonaisuuksia ovat nykyään Kotikuusi, Pihakuusi, Raksakuusi, Yrityskuusi, Kierrätyskuusi ja Muuttokuusi”

  ”– Nimet kuvaavat aika tarkkaan sitä, mitä palvelu pitää sisällään, joskin yksityiskohdat päätetään aina asiakaskohtaisesti.
  Esimerkiksi Pihakuusi-palveluun voi kuulua esimerkiksi perennapenkkien harvennusta tai nurmikonleikkuuta, kun taas Kotikuusi voi tarkoittaa esimerkiksi asiointi- ja ulkoiluapua tai vaikkapa huonekalun kokoamista tai muita kodin pieniä korjausaskareita, Saija Haavisto kertoo.”

  Olisipa mielenkiintoista kuulla paikallisten näillä aloilla toimivien (yksityis)yrittäjien mietteitä tästä.

  ”Tänä päivänä Kuusi pyörittää myös Kangasalan lukion kahvilaa, joka on muuten nimetty lokalisaatiota korostaen Kummelikahvilaksi.
  – Siitä olemme olleet vetovastuussa lokakuun alusta, Saija Haavisto kertoo. Idea kahvilatoimintaan laajentamisesta tuli elinkeinojohtajaltamme Lasse Silvanilta”

  ”Tällä viikolla Kuusi avasi myös joulukautensa, sillä 12 päivä joulukuuta eli päivä ennen tämän aviisin ilmestymistä Kangasalan keskustaan nousi heidän toimestaan oma lastenvaatekirpputori.”

  ”Kenties se on ollut isoin yllätys, että työvoimaa on löytynyt ehkä vähän niukemmin kuin olisimme olettaneet.”

  No ohhoh. Yllättyineitä olivat:

 17. penzu.com

  penzu.com

  Ikuisen karenssin loppu – Image-blogit

Kommentoi »

Comments are closed