Maisteri heinäpellolla

Eilen eduskunta hyväksyi hallituspuolueiden äänin historiallisen suuret leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ja opintorahaan, mutta uutisissa tämä on sivuutettu korkeintaan pienellä maininnalla. Uutisoimatta jäi myös perintö- ja lahjaveron alennusten painottuminen suurituloisille. Eilisen tärkein uutinen oli pelkästään Suomen Pankin ilmoitukseen perustuva hehkutus laman taittumisella eli käytännössä hallituksen leikkausten ylistäminen.

Ammatillisen koulutuksen rahoja leikattiin  190 miljoonaa. Leikkaus heikentää koulutuksen laatua sekä ammatillista aikuisopiskelua ja vaikeuttaa koulutustakuun toteutumista. Leikkaukset vähentävät koulutuspaikkoja erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, eikä koulutustakuu enää toteudu koko maassa.

Opintorahasta leikattiin 122 miljoonaa euroa eli jokaiselta opiskelijalta otettiin tukea pois yli 85 euroa kuukaudessa. Opintorahan määrä on leikkauksen jälkeen maksimissaan 250,28 euroa kuukaudessa. Lisäksi opintotukiaikaa lyhennettiin 10 kuukautta.

Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin vie asumistuen kokonaan 50 000 opiskelijalta.

Hallituksen viesti on harvinaisen selkeä. Köyhien jälkeläisillä ei ole mitään asiaa opiskelemaan ainakaan yliopistoon, eikä ammatillinenkaan koulutus ole hallituksen ongelma. Opiskelkoot tai olkoot opiskelematta. Ilman tutkintoa olevista tehdään osallistavalla sosiaaliturvalla palkattominen työläisten armeija, sillä tekemätöntä työtä kyllä löytyy vaikka vain junan ikkunasta katsomalla.

Jos vanhemmilla on rahaa, niin asia on kunnossa ja paremman väen tyhmemmätkin jälkeläiset saavat säätynsä mukaisen koulutuksen. Eipähän ainakaan alempien kansankerrosten älykäs jälkikasvu vie heiltä opiskelupaikkoja ja tulevaisuuden yhteiskunnallista asemaa. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa 14 % vuonna 1987 syntyneiden ikäluokasta ei ole suorittanut peruskoulun jälkeen mitään tutkintoa. Monet nuo­rista tarvitsevat toimeen­tulotukea ja monilla on psykiatrinen diagnoosi ja psyykelääkitys jo ennen 25. ikävuotta.

Viime viikolla pääministeri hurskasteli perustamalla työryhmän pohtimaan syrjäytymisen ehkäisemistä. Toisella kädellä siis syrjäytetään nuoria ihan tietoisesti ja toisella perustetaan työryhmä muka pohtimaan ongelmaa. Minusta näyttää siltä, että työryhmän toimeksiantona on syrjäytymisen lisääminen.

Olemme luisumassa takaisin luokka- ja sääty-yhteiskuntaan pelottavan kovaa vauhtia. Jokainen pysyköön siinä säädyssä, johon on sattunut syntymään ja sittipörri pysyköön paskakikkareen alla. Joku kansan syvistä riveistä nouseva nero voi ihan kuriositeetin vuoksi tervata jalkapohjansa ja kävellä kerjätyt eväät tuohikontissa kaupunkiin opiskelemaan, mutta hänen on oltava harvinainen poikkeus.

Paremman väen jälkikasvu menee yliopistoon ja tulee kesäksi kotipuoleen ylioppilaslakki päässä. Häntä puhutellaan kunnioittavasti herra maisteriksi. Töihin hän osallistuu vain näön vuoksi ja päästäkseen vokottelemaan piikoja talkootansseissa. Palaamme Suomi-Filmin ihanneyhteiskuntaan.

sf

 

Kommentit (62)
 1. Tälle syrjäytymisen ehkäisemistä pohtivalle työryhmälle ilmainen vinkki. 90-luvulla iski Suomeen lama. Kaikesta karsittiin ja kaikesta leikattiin. Tuon ajan lapset ovat nyt 20-30v nuoria aikuisia. On mielenterveysongelmia, oppimishäiriöitä jne. Pääministeripuolueena Keskusta. Mitkä olivat leikkausten pitkäaikaiset vaikutukset?
  Vuonna 2016, pääministeripuolueena Keskusta, haluaa karsia ja leikata vähän kaikesta. Miltä siis näyttää Suomi vuonna 2040?

  1. liisa hirvonen
   14.12.2016, 19:49

   Keskustapuolue (ja myös muut hallituspuolueet) sekä Sipilän uskonsisaret ja -veljet ovat kuin Venäjän oligarkit tai Italian mafiasuvut. Kansalaisilta otetaan rahat ja omaisuus, ne jaetaan sisäpiirin tuttavien ja sukulaisten kesken.

   Tuotot piilotetaan verottajan ulottumattomiin. Kähvelletään valtion rahat, yhteiseyt varat, vain oman yksityisomaisuuden kartuttamiseksi. Sote -uudistuksen alkuperäinen lähtökohta (laadukkaat palvelut kaikille koko maassa) on SOS hallitukselle yhdentekevää, kun useita miljardeja on nyt jaossa.

   Sipilän iltarukous on: “Herra, tee minusta miljardööri”. Ja koska kansalaiset voivat tämän estää, niin meitä hallitaan pelolla ja uhkakuvilla, kurituksella ja herrojen nuhteilla. Pääministerin omaisuuden ja sukulaissuhteiden kautta olevia taloudellisia sidonnaisuuksia eivät saa enää toimittajat tutkia tai puhua niistä julkisesti. Toimittajien ajattelun- ja sananvapaus on viety. Yleisradio on valjastettu hallituksen äänitorveksi ja Julma Juha I:n mykäksi palvelijaksi.

   Kansalaiset maksavat.

 2. Markus Hämäläinen
  14.12.2016, 10:24

  Opiskelijoilta ei oikeasti vain poisteta asumistukea niin kuin monista lähteistä saa lukea vaan opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin. Monille tämä tarkoittaa tuen lisääntymistä. Tuet laskevat vain jos samassa taloudessa asuu töissäkäyvä. Itsellä tuet laskevat n. 20€ kuussa, joten ei tässä nyt olla tuhoamassa kaikkien mahdollisuuksia opiskeluun. Itse olen pieneltä kylältä kotoisin ja yliopistossa opiskelen lainan turvin niin kuin melkein kaikki muutkin. Vähän oli Saku taas yltiödramaattista tekstiä.

  1. Saku Timonen
   14.12.2016, 11:07

   Sanoin, että 50 000 opiskelijaa menettää asumistuksensa ja osoitin sen todeksi linkillä. Mikä siinä ei pidä paikkaansa? Jutun pääpointti ei kuitenkaan ollut asumistuki, vaan opintotuen ja ammatillisen koulutuksen leikkaukset sekä yleinen yhteiskunnallinen kehitys.

   1. Markku Hänninen
    14.12.2016, 13:23

    Jotta asumistuki häviää kokonaan niin ruokakunnan tulot kahdella aikuisella meinaa että bruttotulot ruokakunnassa n. 3000 euroa.

    Tämä laskettu Jyväskylässä asuvalle pariskunnalle, 700e vuokralla johon ei kuulu vesi eikä sähkö.

    Vielä esim. 2600e bruttotuloilla asumistukea tippuu 70 euroa. Että ei tässä nyt ihan köyhimmästä menosta ole kyse.

    1. liisa hirvonen
     14.12.2016, 19:56

     Keskiluokan etuuksien karsintaa.

    2. Maarit Korhonen
     15.12.2016, 10:56

     No ei pidä paikkaansa, emme saaneet asumistukea, vaikka yhteiset tulot olivat vain bruttona kahdelta työttömältä 1400 euroa! Tämä asia tarkistettu lokakuussa!

   2. Olavi Hillgren
    14.12.2016, 14:34

    En nyt suoralta kädeltä ole vakuuttunut Soste ry:n luvuista; enemmänkin väite lienee laskettavissa “edunvalvontapolitiikan” piikkiin. Myöskään opintotuen pienentäminen ei “työläisperheen” yliopisto-opintoja estä. Valtion takaaman opintolainan enimmäismäärää kasvatettiin. Ja mikäli opinnot tulee suoritettua kohtuullisessa ajassa valtio suorittaa merkittävän osan lainan pääomasta valmistuneen maisterin puolesta.
    Luen mielenkiinnolla blogiasi ja samalla kateellisena tuotteliaisuudestasi. Mutta ehkä hieman vähemmän asenteellisuutta; SDP:n arvoilla, jos niitä edes nykyään enää onkaan, nykyisessä globaalissa maailmassa ei suomalaisten hyvinvointia pelasteta. Ratkaisu ei ole työtätekevien tai perinnönsaajien entistä ankarampi verottaminen vaan työ sosiaalitukien sijaan.

    1. Vaan kerrotko, miten laina maksetaan takaisin, kun työtä ei ole ?

     Ja entäpä henkilöt, jotka eivät valmistu määräajassa terveydellisten ongelmien vuoksi? Suorittaako valtio merkittävän osan heidänkin lainansa pääomasta ?

     Viitteeksi: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/09/02/opiskelijoiden-mielenterveysongelmat-lisaantyneet—tyottomyyden-uhka-piinaa

     Viitteeksi myös: http://yle.fi/uutiset/3-9114618

    2. Jouni Hämäläinen
     15.12.2016, 01:22

     Mä en ihan oikeasti tajua tätä opintolainan hehkuttamista. Ymmärrättekö ihmiset, että se raha otetaan YKSITYISILTÄ lainanantajilta? Lainalle maksetaan korkoa ja ne korot menee yksityisiin taskuihin. Ja ihan takuuvarmasti ‘verosuunnitellaan’ pois tämän valtion käytöstä. Valtio voi maksaa lainasta suuren osan (tai olla maksamatta), mutta se maksu suoritetaan yksityisille rahoituslaitoksille. Näin se raha joka voisi jatkossakin pyörittää valtion taloutta, valuu suurelta osin jonnekin teille tietymättömille.
     Mun kannalta katsottuna tämä on äärimmäisen typerää taloudenhoitoa ja uskon ihan oikeasti ettei ole koskaan ollut tarkoituskaan tehdä tätä valtion, ja kaikista vähiten opiskelijoiden, tulevaisuutta ajatellen. Kyse on pelkästään tulonsiirrosta yksityisille rahoituslaitoksille pakkovelkaannuttamalla niitä joilla ei ole vaihtoehtoa. Ei mistään muusta.

   3. Juha Hälikkä
    14.12.2016, 17:51

    Jos hallitus pakottaa opiskelijat asumaan työssäkäyvän puolisonsa siivellä, niin lienisi vähintään kohtuullista katsoa myös verotettavaa tuloa talouden eikä yksilön näkökulmasta. Talous jossa molemmat tienaavat 2000e/kk maksaa aika eri tavalla veroja kuin talous, missä toinen ei tienaa mitään ja toinen 4000e/kk.

    Tuota nopeaa valmistumistakaan en ole ikinä ymmärtänyt. Yleensä opinnot viivästyvät työssäkäynnin takia ja monilla aloilla tämä harjoittelijoina työtä tekevien opiskelijoiden edullinen työpanos on elintärkeää. Lisäksi valmistumisen jälkeinen työllistyminen korkea-asteen koulutuksella voi olla todella vaikeaa ilman oman alan työkokemusta.

Kommentointi suljettu.