Sylttytehtaan painekattila

Eilen Ylen tv-uutisissa kerrottiin moneen kertaan, että perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho palaa kotimaan politiikkaan asettumalla ehdolle kevään kunnallisvaaleissa. Minä kun en ole journalisti, vaan tavallinen uutisten kuluttaja, niin mietin joka kerran, että mikähän tässä oli se uutinen.

Se olisi ollut uutinen, jos Halla-aho olisi osallistunut kaupunginvaltuuston kokoukseen ja käyttänyt siellä puheenvuoron. Halla-aho on tälläkin hetkellä Helsingin kaupunginvaltuutettu, mutta hän ei ole ollut yhdessäkään kokouksessa. Nämä tosiasiat jäivät kertomatta.

En tiedä onko Ylen uutistoimituksen uusi linja, että valtapuolueiden ehdokkaiden tiedotteet julkaistaan sellaisenaan tutkimatta asiaa sen kummemmin, mutta ainakin sain tästä aasinsillan varsinaiseen asiaani. Se on Ylen sylttytehtaan painekattila.

En haaskaa aikaanne kertomalla yksityiskohtaisesti Jussi Erosen ja Salla Vuorikosken eroilmoituksista, sillä olette niistä jo tietoisia. En myöskään pysty selittämään erojen syytä, koska en tiedä mitä Ylen sisällä tapahtuu. Sen voin kertoa, että Ylen hallintoneuvosto ei uutisoinnista huolimatta ole voinut antaa tukeaan päätoimittaja Atte Jääskeläiselle, sillä sellainen ei kuulu hallintoneuvoston toimivaltaan. Ylen hallitus on tukensa voinut antaa ja niin se käsittääkseni on tehnytkin.

Kattilaan alkoi kertyä painetta, kun pääministeri Juha Sipilä ei kyennyt hallitsemaan julkisuutta. Hän suhtautui raivokkaan tunnepitoisesti itseään koskeviin uutisiin ja lähetti kiivaita sähköposteja sekä Jääskeläiselle että Vuorikoskelle myöhään illalla. Jälkeenpäin Sipilä selitti toimintaansa sillä, että hänen arvojaan vastaan hyökättiin. Arvoikseen hän nimesi uskonnon, sukulaiset ja omaisuuden.

Mielestäni on selvää, että Sipilä yritti vaikuttaa uutisointiin. En osaa sanoa pystyikö hän siihen oikeasti vaikuttamaan. Nyt on kuitenkin pakko sanoa erästä puoluesihteeriä siteeraten, että onko tarina tosi vai ei, niin se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.

Olipa paineen nousemisen syy missä tahansa, niin varsinainen vika on Ylen rahoituksessa. Se siirrettiin budjettiraamin sisälle eli hallitus esittää Ylelle annettavan rahan määrän ja eduskunta hyväksyy sen hallituspuolueiden äänin.  Hallituksen päättämä rahoitus antaa mahtavan työkalun kiristämiseen, vaikka sitä ei edes käytettäisi. Pelkkä uhka riittää.

Toimittajat ja heidän esimiehensä päätoimittajaa myöten voivat olla kuinka ammattitaitoisia tahansa, mutta se ei auta. Koko ajan on olemassa painostuksen uhka, vaikka painostus ei toteutuisikaan.

Kannattaisi unohtaa lautakasajupakan aiheuttama katkeruus ja palauttaa Ylen rahoitus budjettikehyksen ulkopuolelle.

Silloin toimittaja voisi uutisoida myös vaikkapa Halla-ahon kunnallispoliittisista saavutuksista muutenkin kuin hänen oman tiedotteensa pohjalta. Ilman pelkoa vaikkapa hallintoneuvoston tietyn puolueen jäsenten ärähtämisestä.

 

 

Kommentit (10)
 1. V. Laulajainen
  15.12.2016, 14:49

  Veikkaan villisti seuraavaa:
  Halla-Aho osallistuu vaaleihin vain siksi, että puolue saa mahdollisimman paljon ääniä ja palaa Brysseliin.
  Ja todennäköisesti sama toistuu eduskuntavaaleissa

  Huom. kyse siis oli veikkauksesta, missä ei voittokerrointa muille kuin Perussuomalaisille

 2. Maija Pietilä
  15.12.2016, 15:26

  Itse luin Halla-Ahon paluusta ensimmäisen kerran Helsingin Sanomista, sen tuntui olevan uutinen joka suunnassa.

  1. Joni Pelkonen
   15.12.2016, 19:06

   Ainakin paperilehdessä parin sentin mittainen pikku-uutinen sisäsivun reunassa.

Kommentointi suljettu.