Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sylttytehtaan painekattila

Eilen Ylen tv-uutisissa kerrottiin moneen kertaan, että perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho palaa kotimaan politiikkaan asettumalla ehdolle kevään kunnallisvaaleissa. Minä kun en ole journalisti, vaan tavallinen uutisten kuluttaja, niin mietin joka kerran, että mikähän tässä oli se uutinen.

Se olisi ollut uutinen, jos Halla-aho olisi osallistunut kaupunginvaltuuston kokoukseen ja käyttänyt siellä puheenvuoron. Halla-aho on tälläkin hetkellä Helsingin kaupunginvaltuutettu, mutta hän ei ole ollut yhdessäkään kokouksessa. Nämä tosiasiat jäivät kertomatta.

En tiedä onko Ylen uutistoimituksen uusi linja, että valtapuolueiden ehdokkaiden tiedotteet julkaistaan sellaisenaan tutkimatta asiaa sen kummemmin, mutta ainakin sain tästä aasinsillan varsinaiseen asiaani. Se on Ylen sylttytehtaan painekattila.

En haaskaa aikaanne kertomalla yksityiskohtaisesti Jussi Erosen ja Salla Vuorikosken eroilmoituksista, sillä olette niistä jo tietoisia. En myöskään pysty selittämään erojen syytä, koska en tiedä mitä Ylen sisällä tapahtuu. Sen voin kertoa, että Ylen hallintoneuvosto ei uutisoinnista huolimatta ole voinut antaa tukeaan päätoimittaja Atte Jääskeläiselle, sillä sellainen ei kuulu hallintoneuvoston toimivaltaan. Ylen hallitus on tukensa voinut antaa ja niin se käsittääkseni on tehnytkin.

Kattilaan alkoi kertyä painetta, kun pääministeri Juha Sipilä ei kyennyt hallitsemaan julkisuutta. Hän suhtautui raivokkaan tunnepitoisesti itseään koskeviin uutisiin ja lähetti kiivaita sähköposteja sekä Jääskeläiselle että Vuorikoskelle myöhään illalla. Jälkeenpäin Sipilä selitti toimintaansa sillä, että hänen arvojaan vastaan hyökättiin. Arvoikseen hän nimesi uskonnon, sukulaiset ja omaisuuden.

Mielestäni on selvää, että Sipilä yritti vaikuttaa uutisointiin. En osaa sanoa pystyikö hän siihen oikeasti vaikuttamaan. Nyt on kuitenkin pakko sanoa erästä puoluesihteeriä siteeraten, että onko tarina tosi vai ei, niin se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.

Olipa paineen nousemisen syy missä tahansa, niin varsinainen vika on Ylen rahoituksessa. Se siirrettiin budjettiraamin sisälle eli hallitus esittää Ylelle annettavan rahan määrän ja eduskunta hyväksyy sen hallituspuolueiden äänin.  Hallituksen päättämä rahoitus antaa mahtavan työkalun kiristämiseen, vaikka sitä ei edes käytettäisi. Pelkkä uhka riittää.

Toimittajat ja heidän esimiehensä päätoimittajaa myöten voivat olla kuinka ammattitaitoisia tahansa, mutta se ei auta. Koko ajan on olemassa painostuksen uhka, vaikka painostus ei toteutuisikaan.

Kannattaisi unohtaa lautakasajupakan aiheuttama katkeruus ja palauttaa Ylen rahoitus budjettikehyksen ulkopuolelle.

Silloin toimittaja voisi uutisoida myös vaikkapa Halla-ahon kunnallispoliittisista saavutuksista muutenkin kuin hänen oman tiedotteensa pohjalta. Ilman pelkoa vaikkapa hallintoneuvoston tietyn puolueen jäsenten ärähtämisestä.

Kommentit (10)

 1. V. Laulajainen

  Veikkaan villisti seuraavaa:
  Halla-Aho osallistuu vaaleihin vain siksi, että puolue saa mahdollisimman paljon ääniä ja palaa Brysseliin.
  Ja todennäköisesti sama toistuu eduskuntavaaleissa

  Huom. kyse siis oli veikkauksesta, missä ei voittokerrointa muille kuin Perussuomalaisille

 2. Maija Pietilä

  Itse luin Halla-Ahon paluusta ensimmäisen kerran Helsingin Sanomista, sen tuntui olevan uutinen joka suunnassa.

  • Joni Pelkonen

   Ainakin paperilehdessä parin sentin mittainen pikku-uutinen sisäsivun reunassa.

 3. Antero Pönni

  Lautakasa jupakassa yleensä hyvä toimituksellinen ote lipsui pahasti kirjoitettiin, puhuttiin aidan seipäistä, kun olisi pitänyt kirjoittaa puhua itse aidasta.
  Siinä suomalainen laatujournalmismi löi kirveensä kiveen ja pahemman kerran.
  Tamperelainen tohtori/ tutkija Sinikka Torkkola muistaakseni teki vähän jälkeen lautakasajupakan tutkimuksen Suomen journalmismin tasosta. Se ei kyllä ollut tuolla nimellä, mutta se ei ole tässä oleellista.
  Sinikan tutkimuksen mukaan taso on yleensä hyvä, mutta ”lautakasan” kanssa notkahdettiin pohjalle.
  Se oli silloin se. Silloin ei ollut mitään MVn, Magneettimedian ja SuomenUutisten tapaisia valejulkaisuja!
  Sitten alkuun, kun lautakasa on aidan seipäät, sitten aita oli Keskustan nuorisosäätiö. Siellä ne ”konnat ja ketkut” oli, ei Vanhasen pihalla olevassa lautakasassa!

  • Antero Pönni

   Vielä senverran tuosta lautakasasta, tuppeensahatusta koivusta.
   Vanhanen rakensi juuri silloin ja tuo pieni läjä lautaa tuli joltain rakennusliikkeeltä, kun työnantajallani ei ollut sattumoisin saatavana kyseistä tuotetta.
   Sen voin kyllä vakuuttaa, että Vanhasen rakennustarvikkeista mitä meidän (työnantajani) pihasta lähti, niin jokainen ruuvikin laskutettiin. Isoimmista tuotteista puhumattakaan!

 4. Sylttytehtaan painekattila | Suomi Tykkää

  […] Eilen Ylen tv-uutisissa kerrottiin moneen kertaan, että perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho palaa kotimaan politiikkaan asettumalla ehdolle kevään kunnallisvaaleissa. Minä kun en… …read more […]

 5. Joni Pelkonen

  Halla-aho kunnostautui ensimmäisen kunnanvaltuutettukautensa aikana vetämällä rivin nollia, eli nolla puheenvuoroa, nolla aloitetta jne. Ei siis tehnyt useaan vuoteen yhtään mitään. Paitsi tietysti nosti kaikki mahdolliset kokouspalkkiot.

  Saavutus lienee melko ainutlaatuinen, onhan kyseessä sentään luottamustehtävään hakeutunut ja sinne äänestäjien luottamuksella päässyt henkilö joka etukäteen uhosi saavana aikaan vaikka mitä, jopa sulkea Suomen rajat maahanmuuttajilta. Selitykseksi saamattomuuteensa Halla-aho kertoi että oli muka vasta opettelemassa mitä kaupunginvaltuustossa tehdään. Sitten piti päästä eduskuntaan ja oikein europarlamenttiinkin, fanipojille vakuuteltiin että siellä viimein pääästään vähän vaikuttamaan.

  Todellinen syy saamattomuuteen tietysti oli että toisin kuin Halla-aho luuli, ei kaupunginvaltuustossa eikä varsinkaan Korkeasaaren johtokunnnassa voinutkaan keskittyä höpöttämään Suomen maahanmuuttopolitiikasta samaan tyyliin kuin hän netissä oli tottunut tekemään.

  Kaveri siis joutui vastakkain todellisuuden kanssa, joka ei ollutkaan yhtäpitävä hänen netissä rakennetun fantasiamaailmansa kanssa. Fanipojat olivat hyvin pettyneitä, mutta onneksi fiaskoa saatiin peiteltyä vetoamalla kerta toisensa jälkeen että ”ihan kohta saadaan jotakin aikaan”.

  Sittemmin hänen ”saavutuksensa” ovat noudattaneet samaa saamatonta linjaa. Tosimaailman ja fasistisen fantasimaailman ero lienee jo aikoja sitten valjennut Halla-aholle. Jostakin syystä hän ei ole informoinut asiasta fanipoikia, jotka edelleen jaksavat odottaa rajojen sulkemista, aseellisen kodinpuolustamisen sallimista, muslimien leirittämistä ja mitä muita ”ehdotuksia” löytyykään.

  Aika todella kaukana todellisuudesta siis Halla-ahon fantasiamaailmassa elettiin/eletään edelleen. Monia ehdotuksia voisi pitää jopa mielisairaina – ja toki Halla-aho on kommentoinut, kuinka mm. siellä Helsingin kaupunginvaltuustossa vähintään puolet edustajista on hulluja, eiväthän he ajattele pelkästään omaa napaansa.

  Nykyään hän ei viitsi kommentoida edes Facebookiin itse työtään poliitikkona vaan päivitykset tekee hänen avustajansa. Johtuneeko siitä, että kun mikään muu kuin rasismi ei kiinnosta ja sen keinoin ei saa mitään aikaan.

  Päivitysten väliin Halla-aho linkkailee iltapäivälehtien nettiversion otsikoita alkeellisilla provosointiyrityksillä höystettynä. Siis sitä samaa mitä viimeiset 10 vuotta. Harmi hänelle, että viiden pennin vitsi on jo vanhentunut myös mediassa eikä otsikoita ja helppoa julkisuutta enää synny.

  Kysyn kuitenkin varmuuden vuoksi: onko kenelläkään tietoa yhdestäkään Halla-ahon aloitteesta millään tasolla joka olisi edennyt millään tavalla lakialoitteeksi tai edes toimintaohjeeksi?

 6. Aaro Tulkki

  Olen samaa mieltä, ehdottomasti mieluummin tv-lupamaksu kuin kirottu yle-vero.

 7. Tapani T.

  Kaikenlaisia moniosaajia me meidän verorahoilla elätetäänkin!

  • Anssi Keskiväli

   …tai nykyisen hallituksen tulosta päätösten ja visiointien perumisten perusteella ”Moniosaamattomia” 😀

Kommentoi »

Comments are closed