Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vapaata riistaa

Ensi vuoden alusta työttömät muuttuvat vapaaksi riistaksi, jolla konsultti- ja koulutusyritykset voivat rahastaa valtiota antamatta mitään vastineeksi. Tähän asti työtön on voitu velvoittaa vain sellaiseen toimenpiteeseen, joka on kirjattu työllistymisuunnitelmaan. Nyt kirjauksesta ei tarvitse välittää ja jo eduskunnassa hyväksyttyjen lakimuutosten perusteluissa sanotaan suoraan, että ostettujen palvelujen tuottajille pitää saada tarpeeksi asiakkaita.

Tähän asti kursseista ja muista toimenpiteistä on pitänyt sopia työllistymisuunnitelmassa ja palvelun on pitänyt olla edes jollain tavalla työllistymistä edistävää. Enää ei tarvitse:

Työ- ja elinkeinotoimisto voi hankkia julkisia työvoima- ja yrityspalveluja ulkopuolisilta palveluntuottajilta myös siten, että palveluntuottajat voivat päättää palvelujen sisällöstä. Nykyisin työnhakijoilla ei ole velvollisuutta työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä osallistua sellaisiin palveluihin, joista ei ole sovittu työllistymissuunnitelmassa ja jotka eivät ole työttömyysturvalaissa tarkoitettuja työllistymistä edistäviä palveluja. Tämä on johtanut muun muassa siihen, ettei palveluntuottajille ole pystytty ohjaamaan riittävästi asiakkaita. Palveluprosessit olisivat tehokkaampia ja työttömyysetuuden vastikkeellisuus toteutuisi paremmin, jos työnhakijoilla olisi velvollisuus osallistua myös muihin kuin työttömyysturvalaissa tarkoitettuihin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työtöntä voidaan siis kohdella ihan laillisesti miten tahansa ja häntä voidaan viskellä kuin rukkasta hyödyttömältä kurssilta tuloksettomaan työharjoitteluun ja takaisin kurssille.

Työttömiä ei sentään ihan vielä kohdella yhtä huonosti kuin niitä turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa. Neljän ministerin ministerityöryhmä päätti lopettaa heidän kutsumisensa paperittomiksi ja puhua vastedes aina laittomasti maassa oleskelevista. Tämä termi tulee tietenkin yleisessä kielenkäytössä muuttumaan laittomiksi pakolaisiksi ja yleisen mielikuvan muokkautuessa heistä ruvetaan puhumaan laittomina ihmisinä.

Heitä varten aiotaan perustaa myös urkinta- ja ilmiantoverkosto, johon värvätään mukaan viranomaisten lisäksi myös yksittäiset kansalaiset. Ilmiantopalkkioista ei vielä puhuta, mutta sekin lienee vain ajan kysymys.

Sitten kun meillä on tällainen toimiva ilmiantoverkosto, niin hallitus voi perustaa muutaman ministerin työvoimapoliittisen työryhmän toimimaan samalla reseptillä. Ensi töikseen työryhmä nimeää pitkäaikaistyöttömät uudelleen laittomasti työtä vältteleviksi ja heitä ruvetaan ilmiantamaan viranomaisille samalla tavalla kuin paperittomia pakolaisia.

Jo kauan julkinen sana on leimannut työttömät laiskoiksi ja työtä vieroksuviksi. Jatkuvasti julkaistaan työnantajien valituksia työstä kieltäytyvistä työttömistä ja vaikka jutut osoittautuvat perättömiksi, niin silti ne ovat saavuttaneet tarkoituksensa. Mielikuva työtä välttelevistä laiskoista työttömistä vahvistuu. Kun se on vahvistunut tarpeeksi, niin hallitus voi kansan hurratessa julistaa ottavansa käyttöön kovat otteet moisia hylkiöitä ja epäihmisiä vastaan.

Liioitteluksiko luulette? Odottakaa, niin näette. Vielä pari vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että hallitus julistaa jonkin ihmisryhmän laittomaksi. Näin on nyt kuitenkin käynyt ja heille suunnitellaan liikkumisvapautta rajoittavaa asumisvelvollisuutta sekä vaaditaan perustettavaksi leirejä.

Kun alku on saatu, niin eivät ne leirit tyhjiksi jää eikä laittomiksi julistettavia ihmisryhmiä tule puuttumaan.

Kommentit (58)

 1. Mikko Makkonen

  En tiedä onko nyt niin asiallinen kommentti mutta heti tekstin luettuani mieleeni tuli tulevaisuuden työpajat työttömille ihmisille ja pajan oven yläpuolelle kyltti jossa lukee ” Arbeit macht frei ”…

  • Arvi Krogerus

   Aika osuvaa. ”Hanki työpaikka, pääset vapaaksi!”

  • liisa hirvonen

   Saku ei tosiaankaan liioittele, kunpa liiottelisikin, niin silloin tämä ei olisi totta. Kunpa tämän tajuaisivat mahdollisimman monet, sen että meillä tehdään kansalaisistakin jo ”laittomia”.

   Korvaisin kuitenkin sanan ”laiton” sanalla ”oikeudeton”, sillä mitään laitonta (rikollista) työtön tai turvapaikanhakija ei ole tehnyt. Näiltä ihmisiltä ollaan nyt viemässä oikeudet, mutta velvollisuudet kiristyvät sekä kovenevat. Oikeudet on tämän jälkeen helppoa viedä myös muilta ihmisiltä, aivan keiltä hyvänsä.

 2. Maria Kynsijärvi

  Et Saku liioittele yhtään. Kun laajalti katsoo sitä, mitä yhteiskunnan eri puolilla tapahtuu, sekä meillä että muualla, ihmisen täytyy olla sokea, tyhmä ja tietämätön, ellei hän näe, että yhteen ynnäyksen tulos on pelottava.

 3. Teppo Gustafsson

  Askartelisivat nyt vielä ihan rehellisesti irtolaislain uudelleen. Työtä vieroksuvat (eli työttömät) vaan työlaitoksiin. Ensimmäiset askeleet on jo otettu.

  Saku ei liioittele.

 4. Antero Pönni

  Tilanne alkaa olla kohta siinä että työttömien ja muiden vähäosaisten mitta alkaa olla täynnä.
  Tätä menoa kun hallitus jatkaa, niin enpä yhtään ihmettelisi, jos osa ihmisistä tarttuu jossain vaiheessa aseisiin, kun heidät on ajettu tarpeeksi ahtaalle.
  Kuka sitten vastaa seurauksista?

  • Erkki Hämäläinen

   Olen samaa mieltä, ihmettelen vain, että näinkin kauan onpinna venynyt

 5. töytön

  Luvassa on varmaanki todella innovatiivisia kursseja entisten pilipalien lisäksi, ainoastaan mielikuvitus rajana. Seuraavaksi otetaanki sitte työttömiltä omaisuus pois. Tulevilla kursseilla saatetaan kartoittaa löytyykö hallusta jotain rahan arvoista tavaraa 🙂

  • Jyrki

   Omakohtainen kokemus tuosta työttömän omaisuuden pois ottamisesta löytyy jo jossain muodossa. Ei tosin vielä aivan voitu ottaa työttömän omaisuutta käyttöön ja haltuun laki kun ei tässä vielä anna mahdollisuuksia siihen. Mutta annettiin ymmärtää, että kun sinulla tuo auto on. Niin sekin on orjatyönantajan omaisuutta siinä missä sinun työpanoskin ja käytettävissä orjatöiden sujuvuuden varmistamiseksi.

   Toki mainostettiin, että ei ilmaiseksi tarvitse vielä. Saat kilometrikorvauksen käytöstä. Joka on naurettava summa, eikä sillä auton käyttökuluja makseta. Sillä työtön on myös vastuussa, että auto on tieliikennekelpoinen, vakuutukset ja verot maksettu. Ja tietysti tankissa on polttoainetta. Ja huollotkin pitäisi tehdä. Kaiken lisäksi ajokorttikin on pitänyt hankkia jne.

   Mutta tulevaisuudessa olen aivan varma, että työttömien omaisuus alkaen jo vaikka työvälineistä vasarat, porat, ruuvarit, pesukonekin jne. Mitä on onnistunut hankkimaan. Aina kalliisiin autoihin, peräkärryihin asti jne. Niin ne luetteloidaan kun jäät työttömäksi. Ja niiden käyttöoikeus annetaan näille tuleville yksityisille orjatyö ”sutenööri” tahoille takuu varmasti ilman mitään korvausta. En usko ollenkaan etteikö näin tulla tekemään tulevaisuudessa.

   • töytön

    Minäkin uskon näin käyvän tällä menolla, härskiydellä kun ei oo rajoja. Peräkärry ja tieliikennekelpoinen auto äkkiä mielenkiinnon herättää monenkinlaiseen puuhasteluun, sekä työkalut on kuumaa kamaa.

 6. Jan

  Ja mitähän tässä ollaan ajateltu? Miten tämä tulee muuttamaan asioita? Edelleenkin työttömät tulevat pyörimään kuntouttavassa vuosi vuodelta. Muutaman tunnin kahvinjuonnit pari kertaa viikossa paikallisessa kierrätyskeskuksessa jatkuu mutta vähemmällä ”palkalla”. Kiusaamista tällainen touhu!

 7. Pertti I. Ikonen

  ”Heitä varten aiotaan perustaa myös urkinta- ja ilmiantoverkosto, johon värvätään mukaan viranomaisten lisäksi myös yksittäiset kansalaiset.”

  Kunnissa jo tarkkaillaan että hakevatko monialaisen työllistymispalvelun asiakkaat heille annettuja palkkatukipaikkoja. Kuntiin on perusttu koordinaattoreiden virkoja ja he raportoivat tiekokantoihin kuinka palkkatukityöpaikan hakijat ovat pakkohakua esittäneet. Noissa palkkatukipaikoissa kun on se vika, että työtunteja ja palkkaa on rajoitettu siten, että palkka asettuu ”tonnin pintaan”, nippa nappa tukien tasolle.

 8. Joonas Virta

  Jooh. Ylös, ulos ja kapina. Täytyy varmaan yksin mennä kun eipä tuolla oikein larppavien anarkistien lisäksi muita ole.

  • Angie

   Ei tässä mitään kapinaa tarvita: lakatkaa ihmiset äänestämästä kokoomusta, keskustaa ja persuja.
   Persujen kannatuksen laskun ymmärrän (ennusteissa tällä hetkellä jotain 9 prossan luokkaa).
   Minua ihmetyttää suuresti keskustan ja kokoomuksen suuri kannatus edelleen. Taitaa iso osa suomalaisista olla tyytyväisiä maan tilanteeseen…

   • Joonas Virta

    Ikinä en ole persuja tai kokkareita äänestänyt eivätkä kansan syvät rivit toiveestani huolimatta lopeta näiden puolueiden tukemista.

    Kyllä demokratiaan kuuluu myös kaikenlaisia keinoja mielenosoituksista kansalaistottelemattomuuteen. Näitä olisi syytä käyttää.

    Itsekin ihmettelen kokoomuksen ja keskustan suosiota. Sen ymmärrän että omassa elämässäni on vaikea löytää kokkareita, kun varmaan pyörivät eri paikoissa kuin me muut. Sitä en ymmärrä ettei heitä oikein löydy edes verkosta. Teimme eräällä sivustolla, noin 500 aktiivista käyttäjää, anonyymin kyselyn ja vaikka persuilla oli laajasti kannatusta, keskustaa vähäsen, kokkareita ei juuri ollenkaan. Sivu oli siis ei-poliittinen.

    Missä ne kokoomuksen tukijoukot ovat? 540k ääntä annettu mutta hyvin hiljaisia ja näkymättömiä ihmisiä tuntuvat olevan. Ainoa porukka jonka tiedän olevan vahvasti kokoomuslaisia ovat kuulemma opettajat ja poliisit. Varsinkin poliisin kanta on vahvasti perussuomalainen/kokoomuslainen: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002889853.html

    Lisäksi kun Jyrki valittiin niin vanhat rouvat kertoivat että äänestivät häntä koska ”hän oli niin suloinen oravapoika”.

    No ei kapinaa, äänestetään vaan ja nähdään tällä palstalla taas itkemässä miten taas hommat kusee.

    • töytön

     Hoitohenkilökunta, yrittäjät, opettajat, pollarit, oman elämänsä sankarit, kuntatyöntekijät, urheilijat, entiset urheilijat, työttömät heh, kirjastotyöntekijät heh, opiskelijat heh, moni eläkeläinenki toki kokkareita äänestää. On se vissii vaan niin fiiniä äänestellä entistä peliohjelman juontajaa, entistä urheilijaa, tyrkkyä jne. Joku kumilätkää hutkinu Selänne tms. on kohta tylsyyksissään eduskunnassa haukkumassa työttömiä Hjalliksen vierellä. Kait Beni (työttömien suuri ystävä) Zyskowicz joskus vaatimattomalle eläkkeelle jäänee, uutta verta tilalle puolue tarvii.

     • Kaija Laine

      Jos Töytön tarkoitti kokoomusta äänestävällä hoitohenkilökunnalla lääkäreitä, niin sitten voi pitää paikkansa. Sen verran mitä ehtii politiikkaa töissä puhua, niin me pari tonnia kuussa tienaavat lähihoitajat tai muut vastaavat, emme juuri Kokoomusta kiittele.

      • töytön

       Nooh vähä huulella heitetty. Pari tuttua nuorempaa naista ovat lähihoitajina ja yks sairaanhoitajana. Kilvan viime vaalien alla Kokoomusta sanoivat aina äänestäneen, toivottavasti on mielet muuttunut..

    • Angie

     Mitään epädemokraattisia keinoja ei pidä tähän yhteiskuntaan ajaa. Mielenosoittaminen on demokraattinen keino, kapina ei. Riittää, että uusnatsiporukat ajaa yhteispohjoismaista diktatuuria väkivallan keinoin. Muiden tahojen ei pidä syyllistyä samankaltaisen politiikan ajamiseen.

 9. Helena Linnanvirta

  Viime aikoina tullut useasti mieleen lausahdus George Orwellin kirjasta Eläinten vallankumous: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. Ja mihinkä se johtikaan?

 10. Jaakko Lautaoja

  Vanhasta lännestähän olisi jo ollut olemassa hyvä termi ”lainsuojaton”. Mihin nyt uusia ihmesanoja tarvitaan. Suunnittelevat tiettävästi myös puhelinnumeroa, johon voi epäillyt ”laittomat” ihmiset käräyttää. Ehkä samaan numeroon voi käräytellä kohta myös työttömiä ”hylkiökansalaisia”. Niitä on tosin niin paljon, että hallituksen suunnittelemat kyykytyksetkin osoittautuvat mahdottomiksi, tai niille tulee tuhottoman korkea hinta.
  Jos tuo porukka johtaa todellakin maata vielä kaksi vuotta, on tämä lopulta melko outo maailmankolkka ihmislapsen elää.

 11. AikaMies

  Hihamerkeistäkin pitää sopia, eihän kadulla kujkevaa työtöntä muuten erota.
  Eläkeläisille, jollei hihamerkkiä, niin ainakin kunnollinen henkilötodistus asianmukaisine leimoineen pitää saada aina mukan kulkemaan.
  Etninen alkuperäkään ei aina ulkonäöstä selviä. Tarvitaan siis henkilötodistukseen virallinen merkintä sukuselvityksineenkin.
  Isäni ei syntynyt Suomen tasavallassa, joten olenko maahanmuuttaja vaiko ihyväksyttävissä alkuasukkaaksi? Merkintä siitäkin kai tarvitaan, jottei leirille viedä.
  Mienaan jotta historia taitaa toistaa itseään…

  • Anssi Keskiväli

   Maassa syntynyt saa (yleensä) automaattisesti kansalaisuuden.

   • AikaMies

    No joo… Tuo oli vain koukku joidenkin nielaistavaksi.
    Sata vuotta sitten ei kukaan ollut Suomen tasavallassa syntynyt.
    Ainakin niin kauan kuin asiakirjoja täällä on tehty ovat esi-isäninikin asuneet.

    Senverran vakavaa asiaa Saku tekstiksi vääntää, että joskus on edes yritettävä keventää – eikös vain?

   • Katri

    Ei saa Suomessa automaattisesti. Sitä varten pitää olla ainakin toisella vanhemmista Suomen kansalaisuus. Yhdysvalloissa syntyvät saavat automaattisesti Yhdysvaltain kansalaisuuden.

    • Anssi Keskiväli

     ”Ei saa Suomessa automaattisesti. Sitä varten pitää olla ainakin toisella vanhemmista Suomen kansalaisuus. ”

     Ai niinkö?
     http://www.migri.fi/suomen_kansalaisuus/lapsi/suomessa_syntynyt

     ”Suomessa syntynyt lapsi

     Lapsi saa Suomen kansalaisuuden, jos

     hän ei saa syntyessään minkään toisen valtion kansalaisuutta vanhempiensa kansalaisuuden perusteella, ja
     hänellä ei ole syntymänsä perusteella edes toissijaisesti oikeutta saada minkään valtion kansalaisuutta esimerkiksi isyydenvahvistamisella tai ilmoitusmenettelyllä.
     Lapsi saa Suomen kansalaisuuden syntymäpaikan perusteella, jos

     lapsi ei saa kummankaan vanhempansa kansalaisuutta ilman kansalaisuusvaltion viranomaisten apua
     ja

     lapsen vanhemmilla on pakolaisen asema tai heille on annettu suojelua kansalaisuusvaltionsa viranomaisia vastaan.”

     Ellen mä nyt väärin lukenut, niin tuossa on lueteltu muutama tekijä, joiden perusteella lapsi saa automaattisesti kansalaisuuden.

 12. Juha Lindgren

  Varmaankin tarvitaan uutta ajattelua ja suhtautumista lähimmäisiin. Jokainen meistä haluaa elää paremmassa maailmassa, tuntea ja tietää omaavansa todellisia ystäviä ja antaa myös muille mahdollisuuden tähän.
  Saku kirjoittaa agressiivis-provokatiivisesti vakavasta asiasta. Voisiko tätä kuitenkin koettaa lähestyä myös hieman toisenlaisella asenteella?
  Työllistyminen ja yhteiskunnassa hyväksytyksi tuleminen on meille kaikille tärkeää. Asenteen muutoksen täytyy kuitenkin lähteä meistä jokaisesta.
  Aloitetaan heti!

  • Päivin Pylkkerö

   Lisätään tuohon, että työllistyminen palkkatyöhön on lähes jokaiselle tärkeää. Minua ei ainakaan kiinnosta perskarvan vertaa ”työllistyä” minnekään ilman palkkaa.

   Jäin kuitenkin miettimään, että mitenkäs sitä asennetta pitäisi muuttaa? Työtä ei ole, eikä sitä näytä olevan minkäänlaista aikomusta lisätäkään. Suuta vain hevosenkengälle, vaikka pakkotyöhön kohta pakotetaan?

  • töytön

   PALKKATYÖ tosiaan vois olla iha osuva ratkaisu ongelmaan.

 13. Tupu

  Ehkä työttömien pitäisi ryhtyä pistämään hanttiin laillistetulle pakkotyölle ja jättäytyä mahdollisuuksien mukaan työvoimapalveluiden ulkopuolelle ja pelkälle toimeentulotuelle. Kun tarpeeksi moni kieltäytyy pakkotyöstä, niin ehkä luotaisiin painetta muuttaa nykyistä kehityssuuntaa.

  Luultavasti perusosaa alennettaisiin, mutta myös siitä pitäisi tehdä valituksia, niin kauan kunnes palataan vanhaan järjestelmään, jossa kaikki ihmiset omaavat ihmisoikeudet ja työstä on maksettava työntekijälle palkkaa, jolla tulee toimeen.

  Nöyryyttävää, että yhteiskunta joutuu elättämään työkykyisiä ihmisiä, mutta vielä idioottomaisempaa on maksaa työttömien kyykytyksestä, jolla ei ole edes tarkoitusta edistää työllistymistä.

  • Eeva Harju

   Muuten kannattaisin, mutta toimeentulotuella ei tule toimeen.

  • Leo Vainikainen

   Toimeentulotukea ei työttömälle myönnetä jos työnhaku ei ole voimassa.

  • Joonas Virta

   Voidaan toki mutta siinä jää lääkkeet ostamatta ja lapset ruokkimatta. Mihinkään se ei johda paitsi omaan ja perheen kärsimykseen. Ajan myötä varmaan tuhoonkin.

   Jos siellä välitettäisiin köyhien rutinasta tätä ei oltaisi tehty alunperinkään. Nyt joko pelaat mukana tai käyt aktiivisesti vastarintaan. Sakun ase on tämä blogi, mikä on omasi?

   • Anssi Keskiväli

    Ai toimeentulotuella elävällä jää lääkkeet ostamatta? Aika hassua, sillä kyllä toimeentulotukiasiakkaat saa lääkkeet maksusitoumuksella.

    • Joonas Virta

     Enpäs tiedä, niin sen pitäisi mennä mutta jos luet uutisia, näitä näkee jatkuvasti:

     http://yle.fi/uutiset/3-5587186

     lyhyesti linkin takana on lääkäriliiton kertomaa miten osa lääkkeistä jää sosiaaliturvan ulkopuolelle.

     Eli mitään hassua tässä ei ole vaan ihmiset jäävät ilman lääkkeitä. En kai tässä jonkinlaista mielenosoitusta tjms huvikseni kaipaile.

   • Tupu

    Toimeentulotukea ei voida jättää myöntämättä sen perusteella ettei työnhaku ole voimassa, mutta sen perusteella voidaan perusosaa alentaa – yleensä sen maksimin eli 20 % tai 40 %:ia.

    Lapsiperheet eivät tietenkään voi osallistua ehdottamaani vastarintaan, vaikka vain kieltäytyjän omaa perusosaa alennetaan eikä koko toimeentulotukea, mutta taloudellisesti kituliaaseen elämään tottuneet aikuiset voisivat yrittää täyttä perusosaa valittamalla… koska nykyisellä sosiaaliturvan tasolla ei pitäisi voida vaatia se vastineeksi työpanosta.

    … ehkä joskus tulevaisuudessa ymmärrettäisiin ettei se muutama sata euroa ole ”useita tuhansia” kuten palkatonta pakkotyötä haluavat ihmiset väittävät.

    Itse olen myös ottanut yhdeksi aseeksi blogin pitämisen: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/

    Käsittääkseni toimeentulotuessa pitäisi käskeä laittamaan työnhaku voimaan tiettyyn päivämäärään mennessä, jonka jälkeen perusosaa voidaan alentaa kaksi kuukautta kyseisen päivämäärän jälkeiseltä ajalta. Kun kieltäytyminen jatkuu toistuvista kehotuksista huolimatta, niin toimeentulotuen perusosaa voidaan jatkaa 40 %:lla loputtomasti ellei tuohon perusosan alentamiseen saada ennakkopäätöstä, jonka mukaan alentaminen vaarantaa ihmisarvoisen elämän.

    Minulla on alennettu perusosaa sen perusteella ettei työnhaku ole voimassa. Päätöksissä minua on vain käsketty laittamaan työnhaku voimaan eikä mitään määräaikaa ole ilmoitettu: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/11/04/hallinto-oikeuden-paatos/ Olen siis ollut ikikarenssissa vuoden 2006 tammikuusta lähtien, joten minulla ei ole oikeutta työmarkkinatukeen, vaikka työnhaku olisi voimassa.

 14. Maarit Oinonen

  Mitäs jos ilmiantaisi tällaisen kyttäämispuhelimen täyteen hallituspuolueiden edustajia – taitaisi olla tuomittavaa sekin. Kylmäävää oli fb:ssä lukea tietämättömän ja kapeakatseisen henkilön hurraamista Unkarin päätöksille islamin ja turvapaikanhakijoiden kieltämisestä. Kommenteissa tunnustauduttiin avoimesti rasisteiksi ja fasisteiksi.Vaikka miten ajattelen tällaisten ihmisten olevan pieni vähemmistö, niin oikeasti minua pelottaa. Eivätkö ihmiset tosiaan tunne historiaa?

  • Joni Pelkonen

   Tuntevat oikein hyvin, ja fantasioivat itsensä niiden nahkahousuisten ruskeapaitaisten porukoihin.

 15. Markku Kemppainen

  Jumalauta tätä järjettömyyttä.

  • elm

   Jos ihmiset äänestäisivät jaloillaan, niin maailmassa ei olisi kuin eettisiä ja hyvintoimivia työnantajia. Ja yhteiskunnat olisivat voimissaan.

   Vaan kun toisin on ja työvelvoitteestakin pitää määrätä lailla, niin työpaikatkin saavat kasvaa kieroon. Ja siitä sitten maksetaan mm. lamoilla ja taantumilla. Työvoiman huonovointisuudesta ja tuotteiden laadusta (sekä tarpeellisuudesta) nyt puhumattakaan.

   Kumma, että tämä on monille poliitikoille vielä mysteeri.

   Työ ei ole itseisarvo. Ihminen on.

   Osa poliitikoista ei tunnu koskaan kyseenalaistavan sitä, kannattaako kannattamatonta työtä tehdä. Hilarious. Tehdään vaikka puusta paistinpannuja jos joku niillä vaan pystyy ihmisiä työllistämään. Vienti ei vedä senkään jälkeen mutta sehän nyt onkin sitten ”ihan eri ongelma”.

   Muistakaa kaikki työnhakijat, että teidän oma arvionne työpaikan hyvyydestä tai huonoudesta on arvokas asia ja siihen teidän tulee luottaa.

   Oman kriittisen arvostelukyvyn ja arvioinnin jatkuvasta käyttämisestä rakentuu toimiva yhteiskunta. Ei siitä, että sokeasti kuuntelee mitä joku toinen sanoo.

 16. Kalle*

  Parille luokattomalle työllisyyskurssille aikoinaan eksyneenä tämä hallituksen touhu kuvottaa. Saamme entistä enemmän ala-arvoista ”koulutusta” johon liittyy ilmainen harjoittelu tai ”työssä oppimista”. Sama yritys voi näppärästi järjestää koulutuksen, määrätä työttömän osallistumaan tähän koulutukseen ja ottaa lopuksi harjoitteluun omaan yritykseensä. Innovatiivista monialayritystoimintaa.

  Ja pakolaiset – pää hajoo kun seuraa hallituksen perseilyä. Ei voi hyväksyä. Hämmästelen vain sitä, ettei vielä ole koettu enempää väkivaltaa. Kun tarpeeksi monella ihmisellä ei ole enää mitään hävittävää, ei mitään mitä odottaa tulevaisuudelta, niin se johtaa seurauksista piittaamattomiin tekoihin.

 17. Sonofhades

  On päivänselvää, että karsintavaihe on menossa. Näillä näkymin ihmiskunta muistelee vielä 2. maailmansotaa tai Stalinin vainoja pikkujuttuna, jolloin ainoastaan pieni osa ihmisistä surmattiin keskitysleireissä. Sen verta rumaa puhe on kun osaa paremmissa piireissä olevia ihmisiä kuuntelee.

 18. Juha Sinkko

  Mutta … nuo työttömät saavat kuitenkin vielä äänestää. Miettivätköhän ministerinperhanat vielä koloissaan, kuinka mokomilta saataisiin vielä äänioikeuskin poies ?

 19. elm

  Jos oikeudenmukaisuus toteutuu, niin saamme hyvän perustulomallin ennen kuin nämä lisääntyvät mielivaltaisuudet (joita tässäkin blogissa on kuvattu) näkevät päivänvalon. Lähdetään siitä, että järki voittaa ja yritetään jo seuraavissa kuntavaaleissa vastuuttaa ehdokkaita tämän asian osalta vähän suurempaan oikeudenmukaisuuteen. Eihän tästä muuten mitään tule.

  Perustulo ja mahdollisesti tämä: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005005551.html

  Eli vastikkeeton perustulo plus vapaaehtoinen vastikkeellinen lisäosa siihen (niille, jotka eivät kokopäivätyötä saa tai pysty tekemään, voisivat siis halutessaan kuitenkin olla muulla tavoin aktiivisia oman kiinnostuksensa ja motivaationsa mukaan).

  Kyykytyksen pitää loppua ja sehän loppuu, jos me enemmistönä niin haluamme. Uskotaan siihen.

 20. elm

  Perustuslain 18 §: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

  Miksei nämä työnhakijoita kohtaan lisääntyvät mielivaltaisuudet kaadu perustuslakivaliokuntaan?

  Ihmetyttää todella.

  Muistuttakaahan jokainen omaa kuntavaaliehdokastanne ensi vuonna tuosta perustuslaillisesta jokaiselle kuuluvasta oikeudesta.

 21. Janne Rautio

  Saavat kapinan

 22. Johannes

  Monta laiskaa ja työtä vieroksuvaa lääkäriä ja insinööriäkin tässä maassa on. Vai mistä syystä perifeerian terveyskeskuksiin ei saada millään lääkäreitä palkattua.

  • Päivin Pylkkerö

   Lääkäreistä on pula. Heitä ei kouluteta tarpeeksi, siitä Lääkäriliitto pitää huolen. Pysyvät palkat mukavan korkeina. Kyllä sinne periferiaankin saadaan lääkäri, kun tarpeeksi monta tonnia lyödään tiskiin. Pitäähän sitä kunnon korvaus saada, jos vaivautuu muuttamaan tuppukylille työn perässä. Eräällekin hammaslääkäriharjoittelijalle maksettiin Lapissa 12 000e/kk (tämä tarina on tosi). Vaikka muilla aloilla työvoima liikkuu ihan normaalien palkkojen perässä, ei tartte maksaa ekstraa, kun palkkatyötä on niin turkasen vähän.

 23. Sinikka Tuli

  Olisipa palkattu konsulttien sijaan lääkäreitä, jotka olisivat haravoineet pitkäaikaistyöttömien joukosta pois pysyvästi työkyvyttömäksi, kuten Ilkka Taipale toimi 90-luvulla.

 24. elm

  Voisimmekohan me Suomessa jossain vaiheessa tällä vuosikymmenellä alkaa puhua siitä, miten kysynnän ja tarjonnan laki on a) välttämätöntä ja b) toimii työpaikkojen ja työntekijöiden suhteen prikulleen aivan yhtä hienosti kun tavaroiden ja kuluttajienkin suhteen. Kysynnän ja tarjonnan laki (myös työpaikkojen osalta) takaa sen, että huonokuntoiset ja elinkelvottomat tai muutoin huonot – myös siis työpaikat – eivät jää elämään ja heikentämään yhteiskuntaa. Siksi myös jaloillaan äänestäminen on niin samperin tärkeää. Joka osa-alueella. Ja ihmettelen kyllä suuresti, jos esimerkiksi Kokoomus vapaata työvoiman liikkumista ja itsemääräämisoikeutta työpaikan valitsemisen osalta tue.

  Valinnanvapautta ajetaan kyllä terveydenhuoltopalveluiden osalta mutta ei työpaikan valinnan osalta. Mikä logiikka?

  Ei ainakaan vapaan ja toimivan markkinatalouden logiikka. Aika helketin kaukana siitä.

  Ja se vielä, että kun taajaan saamme uutisia näistä työnantajista jotka niin kovasti valittavat työvoiman vähyyttä, niin olisikohan mahdollista, että heillä jossakin vaiheessa viimein se lamppu vihdoin syttyisi omassa päässään ja sen myötä tajuaisivat, että työpaikassakin (saati antajassa) voi joskus olla vikaa. Ja poliitikkojen sekä virkamiesten sietäisi ymmärtävän, että työpaikalla ja työehdoilla on työntekijälleen niin suuri väliä, että nämä kyllä oikeustoimikelpoisina ja älykkäinä kansalaisina osaavat päättää haluavatko olla tukemassa jonkun tietyn kyseisen työnantajan toimintaa vaiko ei. Kysyntä ja tarjonta toimivat juuri niin, eikö?

  Voisimme hiljakseen alkaa rankata myös työnantajia ja syyttää kunnolla välillä heitäkin. Jos ei muusta, niin tietämättömyydestä ja itsekritiikittömyydestä.

  Itsemääräämisoikeutta ei ihmisiltä voi pois ottaa. Ei työpaikan suhteen eikä minkään muunkaan. Muistakaa se.

  Ihmiset ovat yhteiskunnan sydän – rakenteita tulee muuttaa ja aika ajoin päivittää ihmisiä ja ihmisten toimintaa parhaiten tukeviksi. Ei toisin päin.

 25. rami l

  http://www.smkj.fi/myynnin-alalla-tyonhakijat-ja-tyopaikat-eivat-kohtaa

  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000005016885.html

  ”Ihmisten hyväksikäyttö on vallannut työmarkkinat myynnin alalla.” Näin kommentoi yksi Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n työpaikkakyselyyn vastanneista.
  Myyntialalla on tuhat työtöntä samaan aikaan, kun avoimia myynnin työpaikkoja on tuhansia. MMA halusi selvittää, miksi. Verkkokyselyymme vastasi 900, joista yli 400 kertoi omin sanoin kokemuksistaan työnhakijana.

  ”Suurin osa vapaista myynnin ammattilaisten paikoista on täyttä humpuukia. Julkisuudessa on täysin väärä kuva työvoimapulasta. Asiallisista työpaikoista on huutava pula.” Näin luonnehti tilannetta yksi vastaajista ja MMA:n kyselyn tulos vahvistaa tätä näkemystä.

 26. Lena Wiksten

  Työttömällä ei ole enää oikeutta edes sairastaa. Aiemmin fiksuimmat ”sossun tädit” ovat tähdentäneet, miten tärkeää on työttömänäkin sairastuttuaan hakea sairauspäivärahaa – esim. sen varalta että myöhemmin joutuu hakemaan työkyvyttömyyseläkettä.

  Nyt Kela linjaa työttymysspäivärahaa hakevalle työttömälle näin. ”Tavallisena työnäsi on pidetty oman talouden hoitoa. Ajankohtaisesti olet työtön”.

  Totta kai monelle työttömälle tulee siitä ”oman talouden hoidosta” ennen pitkää se tavallinen työ. Kuitenkin niin fyysinen kuin henkinenkin sairaus voi estää myös tämän ”tavallisen työn”. Voisivat tehdä KELA:sta (jos saavat luvan ao. henkilöiltä) ekskursion pidempään sairaina olleiden kotioloihin. Saattaa käydä ilmi, että siihen oman talouden hoitoon eivät ole enää rahkeet riittäneet.

  Lyhennetään siis näinkin peruspäivärahalta tippumista, jos sitä vielä sattuu saamaan.

  Olen itse jo kuusikymppinen, mutta en muista pahempaa hallitusta kuin tämä nykyinen. Aika kovaa oli 1990-luvun alussakin, jolloin omakin perheeni joutui koville, mutta kyllä tämä nykyinen hallitus pesee epäinhimillisyydessään sen aikaisenkin menen tullen. No, tietysti silloin tehtiin vääriä ratkaisuja, joita ei vieläkään aiota korjata, johon ei edes ole poliittista tahtoa. Onnea Soinille ja muille persuministereille. Olette syöneet sananne kaikessa muussa paitsi maahanmuuttopoltiikassa, jossa linjanne on pysynyt. Toivotatte Suomeen tervetulleeksi muualta vain hyvin koulutettuja ihmisiä – jotka olisivat oman maansa taloudellisen kehityksen kannalta välttämättömän tärkeitä – mutta hädässä oleville käänätte selkänne ja lähetätte heidät pois.

 27. Tarja Elonen

  Vaikka ei ehkä juuri tähän kirjoitukseen vastaa, niin laitan, sillä hämmästyin tätäkin, kun siihen tänä aamuna (vasta) ”törmäsin”
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612192200042603_uu.shtml

 28. Jyrki

  Ehkä tuollaisia juttuja oli kirjoitellut vaikka 20-25 vuotta sitten. Niin Saku ja vastaavat olisi ohjattu hoitoon sulassa yhteisymmärryksessä.

  Nyt melkein sama. Mutta ei siksi, että olisivat väärässä, vaan oikeassa. Se ei ole joillekin sopivaa, että joku näkee asioiden laajemman merkityksen. Ja ne ketkä ei edes näe asian laajempaa merkitystä mitä nyt tapahtuu parhaillaan. Tai eivät halua nähdä.

  Niin monet niistäkin haluaa olla sen puolella, joka/jotka huutaa ja meuhkaa eniten ja vaatii oikeuksien ottamista pois yhdeltä jos toiseltakin ihmisryhmältä tulevaisuudessa. Luulevat etteivät itse ole koskaan mitään näistä ryhmistä. Ja nyt nämäkin reppanat on saaneet uusia ihailun kohteita myös suoraan ministeritasolta.

 29. Markus Rekinen

  ”Nykyisin työnhakijoilla ei ole velvollisuutta työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä osallistua sellaisiin palveluihin, joista ei ole sovittu työllistymissuunnitelmassa ja jotka eivät ole työttömyysturvalaissa tarkoitettuja työllistymistä edistäviä palveluja.”

  Kylmä fakta jatkuu hallituksen hortoilusta huolimatta, että työttömät osaavat kyllä etuudensa hankkia kuten tähänkin asti. Työttömyyssuunnitelmat tulevat jatkossa jatkumaan linjassa ”pilvilinnoja ja sateenkaaria” vaikka todellisuus tuleekin pysymään tässä samassa, että työttömyyden arjessa samoilla rahoilla millä aikaisemminkin.

 30. työtönnn

  Onneksi sentään kyseisessä lainmuutoksessa säilyy 13 pykälä:
  ”Henkilöllä on pätevä syy kieltäytyä 12 §:n 1 tai 2 momentissa tarkoitetusta palvelusta ja keskeyttää palvelu, jos:”
  Kohta 5:
  ”5) palvelu olennaisesti poikkeaa työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa sovitusta.”
  Käsittääkseni tuo tarkoittaa jos tarjoavat jotain muuta kuin suunnitelmassa sovitunkaltaista asiaa niin on oikeus kieltäytyä edelleenkin.

  • Saku Timonen

   Ikävä kyllä ei ole kieltäytymismahdollisutta, sillä juuri tämä lainkohta muutetaan siten, että on osallistuttava myös sellaiseen,josta työllistymisuunnitelmassa ei ole sovittu.

   • työtönnn

    Kyllä tuo kohta edelleen säilyy. Tuo 13§ lainkohta muutetaan juuri tuohon muotoon ainoastaan 12§ 2 momentti kumotaan eli ”Edellytyksenä 1 momentin soveltamiselle on, että palveluun osallistumisesta on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa taikka henkilö on omatoimisesti hakenut työvoimakoulutukseen.”
    13§ pykälä säilyy ennallaan pykälä viittaus vaan muuttuu pykälässä ja pätevät syyt pysyvät ennallaan. Eli periaatteessa mikään ei muutu ainoastaan julkisessa keskustelussa ja esittelyssä sanotaan noin hieman virheellisesti.

Kommentoi »

Comments are closed