Vapaata riistaa

Ensi vuoden alusta työttömät muuttuvat vapaaksi riistaksi, jolla konsultti- ja koulutusyritykset voivat rahastaa valtiota antamatta mitään vastineeksi. Tähän asti työtön on voitu velvoittaa vain sellaiseen toimenpiteeseen, joka on kirjattu työllistymisuunnitelmaan. Nyt kirjauksesta ei tarvitse välittää ja jo eduskunnassa hyväksyttyjen lakimuutosten perusteluissa sanotaan suoraan, että ostettujen palvelujen tuottajille pitää saada tarpeeksi asiakkaita.

Tähän asti kursseista ja muista toimenpiteistä on pitänyt sopia työllistymisuunnitelmassa ja palvelun on pitänyt olla edes jollain tavalla työllistymistä edistävää. Enää ei tarvitse:

Työ- ja elinkeinotoimisto voi hankkia julkisia työvoima- ja yrityspalveluja ulkopuolisilta palveluntuottajilta myös siten, että palveluntuottajat voivat päättää palvelujen sisällöstä. Nykyisin työnhakijoilla ei ole velvollisuutta työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä osallistua sellaisiin palveluihin, joista ei ole sovittu työllistymissuunnitelmassa ja jotka eivät ole työttömyysturvalaissa tarkoitettuja työllistymistä edistäviä palveluja. Tämä on johtanut muun muassa siihen, ettei palveluntuottajille ole pystytty ohjaamaan riittävästi asiakkaita. Palveluprosessit olisivat tehokkaampia ja työttömyysetuuden vastikkeellisuus toteutuisi paremmin, jos työnhakijoilla olisi velvollisuus osallistua myös muihin kuin työttömyysturvalaissa tarkoitettuihin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työtöntä voidaan siis kohdella ihan laillisesti miten tahansa ja häntä voidaan viskellä kuin rukkasta hyödyttömältä kurssilta tuloksettomaan työharjoitteluun ja takaisin kurssille.

Työttömiä ei sentään ihan vielä kohdella yhtä huonosti kuin niitä turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa. Neljän ministerin ministerityöryhmä päätti lopettaa heidän kutsumisensa paperittomiksi ja puhua vastedes aina laittomasti maassa oleskelevista. Tämä termi tulee tietenkin yleisessä kielenkäytössä muuttumaan laittomiksi pakolaisiksi ja yleisen mielikuvan muokkautuessa heistä ruvetaan puhumaan laittomina ihmisinä.

Heitä varten aiotaan perustaa myös urkinta- ja ilmiantoverkosto, johon värvätään mukaan viranomaisten lisäksi myös yksittäiset kansalaiset. Ilmiantopalkkioista ei vielä puhuta, mutta sekin lienee vain ajan kysymys.

Sitten kun meillä on tällainen toimiva ilmiantoverkosto, niin hallitus voi perustaa muutaman ministerin työvoimapoliittisen työryhmän toimimaan samalla reseptillä. Ensi töikseen työryhmä nimeää pitkäaikaistyöttömät uudelleen laittomasti työtä vältteleviksi ja heitä ruvetaan ilmiantamaan viranomaisille samalla tavalla kuin paperittomia pakolaisia.

Jo kauan julkinen sana on leimannut työttömät laiskoiksi ja työtä vieroksuviksi. Jatkuvasti julkaistaan työnantajien valituksia työstä kieltäytyvistä työttömistä ja vaikka jutut osoittautuvat perättömiksi, niin silti ne ovat saavuttaneet tarkoituksensa. Mielikuva työtä välttelevistä laiskoista työttömistä vahvistuu. Kun se on vahvistunut tarpeeksi, niin hallitus voi kansan hurratessa julistaa ottavansa käyttöön kovat otteet moisia hylkiöitä ja epäihmisiä vastaan.

Liioitteluksiko luulette? Odottakaa, niin näette. Vielä pari vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että hallitus julistaa jonkin ihmisryhmän laittomaksi. Näin on nyt kuitenkin käynyt ja heille suunnitellaan liikkumisvapautta rajoittavaa asumisvelvollisuutta sekä vaaditaan perustettavaksi leirejä.

Kun alku on saatu, niin eivät ne leirit tyhjiksi jää eikä laittomiksi julistettavia ihmisryhmiä tule puuttumaan.

Kommentit (58)
 1. Mikko Makkonen
  21.12.2016, 13:18

  En tiedä onko nyt niin asiallinen kommentti mutta heti tekstin luettuani mieleeni tuli tulevaisuuden työpajat työttömille ihmisille ja pajan oven yläpuolelle kyltti jossa lukee ” Arbeit macht frei “…

  1. Arvi Krogerus
   21.12.2016, 18:29

   Aika osuvaa. “Hanki työpaikka, pääset vapaaksi!”

  2. liisa hirvonen
   21.12.2016, 20:38

   Saku ei tosiaankaan liioittele, kunpa liiottelisikin, niin silloin tämä ei olisi totta. Kunpa tämän tajuaisivat mahdollisimman monet, sen että meillä tehdään kansalaisistakin jo “laittomia”.

   Korvaisin kuitenkin sanan “laiton” sanalla “oikeudeton”, sillä mitään laitonta (rikollista) työtön tai turvapaikanhakija ei ole tehnyt. Näiltä ihmisiltä ollaan nyt viemässä oikeudet, mutta velvollisuudet kiristyvät sekä kovenevat. Oikeudet on tämän jälkeen helppoa viedä myös muilta ihmisiltä, aivan keiltä hyvänsä.

 2. Maria Kynsijärvi
  21.12.2016, 13:25

  Et Saku liioittele yhtään. Kun laajalti katsoo sitä, mitä yhteiskunnan eri puolilla tapahtuu, sekä meillä että muualla, ihmisen täytyy olla sokea, tyhmä ja tietämätön, ellei hän näe, että yhteen ynnäyksen tulos on pelottava.

Kommentointi suljettu.