Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kiky, sote, valinnanvapaus ja simsalabim

Suomen kieleen on viime aikoina tullut kolme uutta taikasanaa, joilla kaikki ongelmat ratkeavat. Kaksi niistä lausui Timo Soini eilen Työmiehen tuumaustunnilla, ja ne olivat kiky ja sote. Ajatus meni jotenkin niin, että kun kiky ja sote alkavat vaikuttaa, niin Suomi lähtee nousuun eikä lisäleikkauksia tarvita.

Hän tarkoitti tietenkin sanoa, että lisäleikkauksia ei tarvita ennen ensi kevään kunnallisvaaleja. Hallitus päätti ilman mitään pakottavaa syytä siirtää puoliväliriihensä pidettäväksi vasta vaalien jälkeen. Sitten voidaan taas leikata ja luottaa siihen, että kansa unohtaa nekin leikkaukset ennen seuraavia vaaleja.

Toissailtaisen sote-tiedotustilaisuuden yhteydessä esiteltiin kolmas taikasana, valinnanvapaus. Pääministeri Juha Sipilän mukaan se on joululahja ja jokaisen suomalaisen etutoikeus. Sillä aukeavat suunnilleen taivaan portit ja rahaakin tulee säästymään läjäpäin.

Onhan se joululahja, mutta vain isoille terveyskonserneille. Pihlajalinnan ja Hoivatilojen kurssit ampaisivat nousuun  ja Terveystalo osti pienemmän Porin Lääkäritalon. Ala keskittyy, koska sijoittajat ovat haistaneet verovaroilla toteutettavan miljardibisneksen.

Toissailtana siis hehkutettiin sote-ratkaisun suurta edistysaskelta. Tosiasiassa hallituksella ei ollut mitään muuta tiedotettavaa kuin jo kauan mainostetusta valinnanvapaudesta sopiminen. Kukaan ei vielä tiedä sen käytännön toteuttamisen yksityiskohtia, koska lakeja ei vielä ole edes kirjoitettu, saati sitten säädetty. Kunnanjohtajamme muisteli Helsingin Sanomien uutisoineen jo vuonna 2002, että sotessa on päästy lopulliseen sopuun. Sen jälkeen siihen on päästy lukemattomia kertoja.

Valinnanvapaus tarkoittaa siis sitä, että asiakas sairastuttuaan avaa minkä tahansa palveluntuottajan oven ja hoidattaa itsensä. Yhteiskunta maksaa kaikki viulut. Ei ole merkitystä sillä, onko kyseessä julkinen vai yksityinen lääkäriasema, asiakkaalle hinta on aina sama. Tällä tavalla säästetään kolme miljardia euroa.

Tämä on joululahjan lisäksi myös taianomainen ihme. Tällä hallituksella niitä ihmeitä riittää Talvivaarasta alkaen.

Tosiasiassa tulee käymään niin, että kustannukset nousevat huimasti. Koska säästöjä on kuitenkin saatava, niin sitten nostetaan asiakkaan maksamia palvelumaksuja ja heikennetään palvelua. Asiakas saa vähemmän, mutta kalliimpaa. Myöskään alueellinen yhdenvertaisuus ei toteudu. Kaikki myöntävät, että eri puolella maata ja jopa maakuntia palvelut ovat erilaisia. Valinnanvapautta ei käytännössä ole harvaan asutulla seudulla.

Yle on koonnut sivuilleen asiallisen tietopaketin sote-aloittelijoille. Ministereidenkin kannattaisi tutustua siihen, jotta he taikasanojen hokemisen sijaan olisivat edes hiukan jyvällä siitä, mitä ovat tekemässä.

taikatemput

EDIT 23.12. klo 10.35: Poistettu Meihiläistä koskeva maininta ja korvattu se maininalla Pihlajalinnan ja Hoivatilojen kurssinoususta. Kiitos oikaisijalle.

Kommentit (36)

 1. Eeva McLees

  Radiossa selitettiin, että valinnan voi tehdä juu, mutta valitsemassaan pitää pysyä vuosi! Jos haluaa palvelun tarjoajaa kesken vaihtaa, sitä pitää erikseen anoa! Ja sitten, jos vaihto myönnetään, saa palvelusetelin johonkin toiseen paikkaan. Mummun mielestä tämä on byrokratiaa!

  • risto

   Kyllä on nykyään liikaa köyhiä tässä maassa. Ja rikkaat sai veronkiertonsa anteeksi, kunhan palauttivat rahat. Ei siis tuomioita. Voi aikoja, voi tapoja

   • Jussi Parviainen

    Kyseessä nieneekin tuo ”maantapa”

 2. Tapani Karejoki

  Hoosiannaa näinäpäivinä karjutaan, ihan tavan vuoksi.

  Nyt olis aika laukoa jykevämpiä loitsuja KiKy/SoTe vastaan.

  Te uskoissanne väkevät, vääntäkää loitsunne meidän vähäväkisten suojaksi.

 3. Marko

  Kiitos jälleen kerran kun puet sanoiksi…sen , että keisarilla ei ole niitä vaatteita vieläkään.
  Oikein hyvää uutta vuotta Sakari.

 4. Korjaus/tarkistus

  Onko Mehiläinen pörssissä? Pihlajalinna ainakin teki eilen yli 5% korjausliikkeen.

  Eikö Mehiläinen ollut se ulkomaalaisten pääomasijoitusrahastojen omistama pulju, johon Lasse Männistö lähti hoitamaan ulkoistamistoimenpiteitä?

 5. Juha Aaltonen

  Ja noita kohonneita kustannuksia pitää varmaan hoitaa työttömien kyykyttämisellä lisää.
  Esim. suoraa toimeentulotuelle, niin pääsee valtio heti käsiksi työttömän mahdolliseen pieneenkin omaisuuteen. Siksi kait niitä karensseja niin hanakasti yritetään jakaa…vai?

 6. töytön

  Kiky, sote, valinnanvapaus, kärkihanke ja koppi. Ensi vuoden sloganeita odotellessa.

 7. Mirja Pekkonen

  En ole vielä ennättänyt tutustua YLE:n antiin mutta tuosta valinnanvapauden ylistyksestä pitäisi ensimmäisenä sanoa se, että suomalaisilla on erittäin suuri valinnanvapaus tällä hetkellä.

  Meillä on pitkästi yli 300 terveyskeskusta ja useita kymmeniä sairaaloita, joista voimme valita. Eikä valintaansa tarvitse sitoutua vuodeksi eteenpäin jos huomaa, että tuili valittua väärin. Tai jos sattuu muuttamaan Ivalosta Helsinkiin tai päinvastoin. Kuten sanottua, en ole katsonut vielä YLE:n sivuilta kuinka hallitus on kaavaillut tuossa tapauksessa toimittavan.

 8. Mirja Pekkonen

  Hallituksen kaavailema SOTE-uudistus on aivan järjetön.

  Se on äärimmäisen monimutkainen, vaatii valtavasti voimavaroja hallintoon ja pois ihmisten hoitamisesta ja sen lisäksi se on jo suunnitteluvaiheessa vanhanaikainen ja äärimmäisen byrokraattinen.

  Eikä sillä ole takanaan laajaa parlamentaarista tukea. Mutta kun kokoomuksella ja Sipilällä on ehdottomana tavoitteena yksityistää toiminnot niin uudistusta ajetaan kuin käärmettä putkeen. Ja kovalla kiireellä.

 9. Matti Meikäläinen

  ” flunssaan hoidon saa omalta lääkäriltä tai hoitajalta omassa sote-keskuksessa. Jos tarvitaan lisäpalveluja, esimerkiksi fysioterapiaa tai kiireellistä kotiapua, jos vaikka kädet ovat paketissa, sitä saa maksusetelillä.”
  Lue: saa, jos maksuseteleitä saa riittävästi, muussa tapauksessa jäät ilman hoitoa, kuten nytkin, jos rahaa ei ole.
  ”Toisin kuin nykyisessä järjestelmässä, tulevassa ei ole kannustetta tehdä ylimääräisiä tutkimuksia, niistä ei saa tuottoa. Sen sijaan voi saada miinusmaksuja, jos potilaalle ei tehdä kaikkia lääketieteellisesti perusteltuja hoitotoimia.”
  Lue: Tulevaisuudessa ei tehdä edes kaikkia lääketieteellisesti perusteltuja hoitotoimia, koska sillä saadaan säästöä yritykselle, eli niitä miinusmaksuja
  Haluaako joku kertoa minulle, mistä syystä olen väärässä?

  • Pirkko Aura

   Aivan niin, Italiassa, jossa siellà nyt alkava systeemi on paljon pidemmàllà, tuli viime vuonna hallituksen mààràykset, joiden mukaan suuri osa esim verikokeista, ja muista ennaltaehkàisevistà tai tutkimuksiin liittyvistà kokeista tuli ’ei suotavia’, ja jos lààkàrit niità vielà viljelevàt joutuvat syyniin. Esim riskiryhmien ’luotaus’ tyssàsi siihen: kilpirauhasen tai kolesterolin arvoja ei enàà mittailla! On se lààkàreillekin turhauttavaa varmaan kun voi perustaa diagnoosin mummuloiden vaivojen kertomuksien perusteella!

  • Pekka Rantamäki

   Eiköhän niiden palvelusetelien kanssa käy samoin kuin palkkatuenkin (silloin kun palkkatuki vielä oli olemassa) – niitä riittää kesäkuun puoleen väliin ja sitten ne loppuu. Sitten kun ne loppuu, niin niitä ei enää jaella, ja loppuvuosi onkin parempi olla sairastamatta.

  • Mirja Pekkonen

   Tämä flunssan hoito on oiva osoitus arvoisien ministerien ymmärryksestä. Se kun on tauti, joka paranee tehokkaasti hoidettuna kahdessa viikossa ja hoitamattomana 14 päivässä. Flunssassa pitäisi pysyä kotona lepäämässä eikä mennä lääkäriin tarttuttamaan muita.

   Mitä noihin tutkimuksiin tulee, niin muutaman vuoden kuluttua terveysteknologia on sillä tasolla, että lähes kaikki analyysit tehdään itsehoitomenetelmällä pienestä veripisarasta, syljestä tai lirauksesta virtsaa ja suurin osa tutkimuksista maksaa muutamia senttejä. Tavoitteena on, että laitteet kehittyvät siten ettei mitään konkreettista mitattavaakaan tarvita.

   Lähellä on jo myöskin aika, jolloin koneet sekä suorittavat analyysit että tekevät sadoista sairauksista diagnoosit. Terveydenhuolto tulee mullistumaan täysin. Miljardeja ja taas miljardeja maksavien uudistusten tekeminen tässä vaiheessa on täysin tyhmää.

   Laitteet ovat aluksi tietysti suhteellisen kalliita mutta hinnat tulevat laskemaan nopeasti. Esimerkkinä voisi olla esimerkiksi verensokerimittari, jonka ostin 20 vuotta sitten silloiselle työpaikalleni. Se maksoi nykyrahaksi arvioituna 1015 euroa. Nykyisin yhtä tarkan ja huomattavasti paremmilla ominaisuuksilla varustettun laitteen saa parilla kympillä tai monesti ilmaiseksikin, jos hankkii riittävän määrän testiliuskoja samalla.

 10. Anna-Katriina Lius

  Tänään oman kotiseutuni lehti Etelä-Suomen Sanomat uutisoi sote-uudistuksesta pääsääntöisesti erittäin myönteisesti. Pääkirjoituksessa pyrittiin kieltämään ja vähättelemään opposition kritiikkiä.

  Minua tämä yksisilmäinen uutisointi maakunnissa on alkanut tosissaan puuduttaa.

  Se, että hoitoon pääsisi jatkossa nopeammin on tietysti hieno tavoite ja toivon, että se onnistuu. Mutta minun järkeni ja tietoni talousasioista (jota jonkin verran on) sanoo, että kustannukset ja sitä kautta varsinkin asiakasmaksut tulevat nousemaan reilusti.

  Mitä hehkutettavaa tällaisessa on? Pienituloisen kannalta se on huono asia.

  Monia kysymysmerkkejä asiaan liittyy ja jopa keskustan kansanedustaja Martti Talja on kriittisesti puhunut suurien terveysfirmojen tulevasta hallitsevasta roolista. Mutta hän onkin asiantuntija eli lääkäri (ja kokemus vielä hallinnon puolelta ylilääkärinä toimimisesta).

 11. Pirkko Aura

  Asun Italiassa vuodesta -78. Tànà aikana olen nàhnyt julkisen terveydenpalvelun nousun, ja nyt sità nakertelevan tuhon. Tààllà on aina ollut julkisen kanssa rinnakkain myòs yksityinen, joka oli jumalattoman kallis, ja sità kàyttivàt vielà kymmenisen vuotta sitten vain rikkaat tai hyvin vakuutetut.
  Sitten otettiin kàytàntòòn sama malli joka nyt on tulossa sinne. Alettiin myòs perià maksua julkisen sairaanhoidon palveluista ”ticket’in” nimisenà , joka on eri hintainen eri tuloluokkaisille, ja jos ’tienaa’ alle 8.250 Euroa vuodessa, lysti on ilmaista. Lààkkeistà en tiedà, kun en niità popsi.
  Nyt asia on luisunut siihen malliin ettà yksityisklinikat tarjoavat EDULLISEMPIA ja nopeampia palveluita kuin julkinen sektori. Toinen asia mikà on tehnyt tulonsa julkiselle sektorille on sinnekin pesiytynyt malli jonka mukaan niidenkin rahoitus on kasvavalta osalta yksityisten sponsorien vastuulla. Jos sponsoreita ei ole, niin ei ole rahojakaan, eli luukku kiinni harvemmin asutuilla seuduilla, kuten vuoristossa, jossa erinomaiset julkiset sairaalat sulkevat ensin osastoja, ja sitten menevàt kokonaan kiinni, hoidot ja sità mukaa hoitajatkin pakkokeskitetààn isompiin kaupunkeihin. Hoitoon pààsy on usein pitkien ja hankalien matkojen pààssà.
  Ajatelkaapa asiaa siellà vàhàn kansainvàlisemmin: Jos ne palvelut on vielà kilpailutettu ulkomaisille yhtiòille; tààltà katsoen KOKO SUOMI on harvaan asuttu; muualla maailmassa ne 5 miljoonaa asukasta lòytyy yhdestà kaupungista!
  Ihmeellistà ettà jotkut, jotka kutsuvat itseààn perus-suomalaisiksi, ovat viemàssà perusturvan kansalta.

 12. Pirkko Aura

  …Ja edelliseen vielà yksi lisàys: sitten ja KUN julkista sektoria ei enàà ole olemassakaan, nii kuinkahan kày niiden hintojen ja myòs hoitohekilòkunnan oikeuksien? Yksityisellà puolella kun on PALJON heikommat oikeudet….

 13. Pauli Hyvölä

  Tässäpä mietittävää ja kerrottavaa vaikka tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniolle:

  1) Tietoturva. Kuka saa, miltä takautuvalta ajalta, missä laajuudessa ja kuinka kauan tarkastella potilastietoja?
  2) Kenelle niitä luovutetaan ja kenen luvalla? Kunhan firmat saavat jonkun potilaaksi, siellä potilassopimuksen sivulla 24 pienellä kirjoitetussa osassa on lupa jakaa tiedot lääkefirmoille, proteesipajoille ja optikkoliikkeille sekä apteekeille?
  3) Tietojen kirjaamiskäytännöt, käyttö terveydenhuollon parissa ja keskinäinen jakaminen (Luovatko firmat omia potilas- ja asiakastietokantojaan) ym.? Varmasti luovat ainakin asiakassuhteesta. Kuinka niiden tietosisällön rajaus ja salaus sujuu yleensä ja luovutus eri kilpailevien toimijoiden välillä? Miten kantoja saa yhdistellä? Joskus kantoja pitää tai halutaan yhdistellä esimerkiksi firmojen fuusioissa. Miten sen sujuvuus ja tietoturva taataan. Ostaako fuusioiva firma potilaan lisäksi potilaan tiedot, joita sitten viljellään kaupallisessa tarkoituksessa?
  4) Edelliseen jatkoa: Soittaako joku firman perushoitaja seurannan ja kaiken ihanan ja hyvän nimissä ex-potilaalle ja kolotukset kuultuaan ohjeistaa käymään meillä ilmaisessa pikku tarkistuksessa kun saat pian vaihtaa lekurifirmaa vuoden tultua täyteen? Niin, ilmaisessa ja joulun alla saat vielä kinkun kylkiäiseksi vaihtokaupassa? Onhan tuo sallittua, onhan?
  5) Miten estän tietojen luovutuksen firmalle X mutta sallin firmalle Y?
  6) Miten sovittaa yhteen erilaiset potilastietojärjestelmät? Syntyy tarve luoda yksi iso kanta. Kukas sen rahoittaa? HUS:n Apottikin on jo nyt yli puolen miljardin hanke.
  7) Millä tiedoilla ja kuka tekee virkalääkärille kuuluvat päätökset – niitäkin lienee – kun potilas on firman asiakas? Tuleeko virkamiehestä kumileimasin?
  8) Kuinkas terveysfirmojen mainontaa tullaan säätelemään? Tuleeko kolotuspostia kohta joka luukusta? Kyllä tulee ja myös kohdistettuna mainontana netissä ja jokaisesta tuutista kunhan annat nimesi lomakkeeseen jotain mainosta klikattuasi. Mites siis taataan, etteivät mediatoimistot (ja hakukonejätit) tee terveyttäsi koskevista tiedoista rekisteriä ja kauppatavaraa? Niiden parissa huomataan äkkiä, että ryhmä X on klikannut jotain vaivaa koskevaa mainosta. Tästä luodaan kanta ja niitä prospekteja ja suspekteja ja ihmiset omilla nimillään kulkevat vaikkapa apuvälinekauppiaan myyntimiehen myyntisuppilon läpi ja yhtenä päivänä saat soiton, jossa netissä osoittamasi kiinnostuksesi johonkin arkaluontoiseen hoitoon mainitaan. Tai ilmeinen vaivasi ja nimesi kaikkine yhteystietoineen myydään jollekin lääkärifirmalle, joka on erikoistunut kokemiisi vaivoihin.
  9) Tietojen luovutus EU:n ulkopuolelle? Jenkit eläkelaitoksineen ryntäävät joka tapauksessa ostamaan terveyspalvelufirmojamme.
  10) Kuinka Mane ei Mainonnan eettinen neuvosto kykenee säätelemään mainontaa? Entäs Aarnion paja? Joko siellä hiotaan kirveitä?
  11) Entäs miten JSN ja Journalistin ohjeet tulevat suhtautumaan uuteen terveysjournalismiin maksullisella ja maksuttomalla puolella? Jälkimmäisen kohdalle on työkaluja, edellisen ei.

  • maarit.oinonen

   Erinomaista analyysiä! Olen pohtinut tuota ’yksi yhteinen tietokanta’ -ajatusta ja päätynyt lopputulokseen, että se on mahdoton. Sipilän kommentti siitä, että tietojärjestelmät huolehtivat, että väliinputoamista ei tapahdu, oli naiivi ja kuulosti parikymmentä vuotta vanhalta kehnolta myyntipuheelta. Hallitus on tekemässä suuria yhteiskunnallisia muutoksia täydellisen tietämättömyyden suomalla suurella itsevarmuudella. Niin paitsi rahan jotenkin ymmärtävät, valinnanvapaus veroparatiisien suosimiseen.

 14. Jan

  Olisit myös voinut kirjoittaa työmies Matti Putkosesta. Putkonen sanoi suoraan tuumaustunnilla, että Suomen perustuslailla ei ole mitään merkitystä ja, että oikeusoppineet ovat huonoja ja irrelevantteja.

  • Saku Timonen

   Mielenkiintoinen näkemys, johon olisi mukava kuulla Putkosen perustelut.

 15. Mirja Pekkonen

  Kinkunsulattelun ohella voisimme lausua sanasen myöskin Metsähallituksen metsureista.

  http://yle.fi/uutiset/3-9370665

  Näin hankitaan uusia orjia risusavottaan.

  • töytön

   Siinäpä ois arvoisalle Susanna Koskelle linkkiä. Varmaan nyttenkin junassa tai audin takapenkillä metsiä katselee ja jupisee laiskoista työttömistä Twitteriin.

   • Jyrki

    No kyllä risusavotta on tarkoituskin muuttaa kokonaan 9e/pvä kuntouttavaksi työksi ja tulevaisuudessa 0e/pvä kuntouttavaksi työksi eli orjatyöksi. Että saadaan riittävästi tuleville työttömille paikkoja missä kuntoutua työkuntoon vuosikymmeniä. Siitä sitten kaavan mukaan seuraava työ ja ammattiala myös. Ja pikkuhiljaa hyvä tulee.

    Tosin hallituksen ja eduskunnan täytyy tässä välissä järjestää varmaan parit uudet nimileikki puuhapäivät. Ja keksiä uusia nasevia nimityksiä jo nyt aika pahasti kulahtaneelle kuntouttavalle työlle. Sisäänajossa onkin jo tosiaan 0e/pvä työkokeilu vai mikä sen nimi nyt olikaan. Siitä sitten hiomaan uutta ja uljasta mallia ja nimeä. Eiköhän siinäkin tule valmista parin vuoden sisään.

    • töytön

     Nojoo tosiaan sehän kevyttä ja helppoa puuhastelua metsurin työt, miksei sinnekin voida työttömiä laittaa ilman palkkaa (ajattelee kansanedustaja ja ministeri). Joku vaikkapa myrskytuhojen raivaustyökin vaaratonta hupailua mitä voi vihellellen vaan tehdä, sahaan vaan kierroksia lisää kun useempi puu konkelossa. Mielekästä tekemistä raittiissa ulkoilmassa. Ja eikös Koski sanonut että onhan se ihan kunniallista työtä. Ei taida työtön metsuri kelvata treffiseuraksi 😀

  • AMK

   ”Todistitko laitonta työtä? Hallitus kehottaa soittamaan poliisille

   Perjantai 23.12.2016 klo 20.11 (päivitetty klo 20.11) ”
   palkaton työnhän pitäisi olla laitonta,,tai työnteko ettei palkasta maksaveroa,alimitoittu palkka (pimeää työntekoa)jne, ei muutakuin soitellaan poliisille,kyllä sinne muutama puhelu menee.Eiks niin.
   ”Laittomaan työntekoon puuttuminen on osa laajempaa toimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteet on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden alusta lähtien. ” Kyl kai se nyt suomalaistakin koskee jos on laittomasti työmaalla tekee työtä mutta ei palkkaa saa eikä maksa jne..
   Eiks se ookkaa sama asia????

   • Jyrki

    Tuo sama osui kanssa silmään. Ja aloin pohtimaan, että onko se soiton paikka kun näen tätä 9e/pvä orjatyötä. Puhelin alkaisi käymään välittömästi kuumana jos ei tulikuumana. Joutuu varmaan hankkimaan jonkun tehoakun puhelimeen. Jos vaikka pukki toisi moisen ensi vuotta silmällä pitäen.

 16. Jorma Korhonen

  Tuota tuota… Jotta sote säästää niin palveluntarjoajat pitää jonkun kilpailuttaa. Tavallinen pulliainen ei sitä tee jos on maksulappu takataskussa (sama kuin ei vakuutuksen ottaneetkaan kysele lääkärin hintoja).
  Jos taas sote-alue kilpailutttaa halvimman / parhaimman tai jotakin siltäväliltä niin mitenkäs se tavallinen pulliainen enää mitään valitsee.

  Vai mennäänkö tässä kenties maksimi hinnoittelu periaatteeseen eli sote-alue määrää, jotta esimerkiksi kaikissa niissä lääkäreissä saa käydä, joiden tuntilaskutus on alle xxx e/tunti. Kuluttaja taas ylläpitää laatua valitsemalla parhaimman näistä….

 17. Pertti Merta

  Hyvää Joulun aikaa lukijoille, kommentoijille ja etenkin Sakulle!
  Toivottaa uskollinen blogin lukija,
  Pertti Merta

 18. Siru Pola

  Katsokaas vaan niin kikylle ja sotelle käy kuten ketsuille. Ketsuhan syntyi kun kettu ja susi söivät toinen toisensa (vai tappeliko ne mutta jotain kuitenkin). Sitten se ketsu söi itse itsensä. Siksi ei enää ole ketsuja.

  Jos sote ei siihen lopu niin loppuu ainakin samalla kun kansan maksukyky lakkaa = ei saada velkaa ko. humpuukiin enää mistään.

 19. Jyrki

  Taidetta joka kertoo ehkä paljon suomen nykytilasta:
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/210908-poliisi-tutkii-juha-sipilan-kasvot-ja-ase-ilmestyivat-asematunneliin-oulussa

  Minusta tässä taiteessa kiteytyy olennainen nykymenosta hyvin vahvasti. Ja sen voi tulkita itse kukin monella tapaa. Jätän omat tulkinnat tarkemmin kertomatta, koska jokainen saa itse pohtia asiaa tarkemmin. Ja niistä omista tulkinnoista voisi tulla aika pitkiäkin.

  Mutta jos sen verran kumminkin omasta tulkinnasta tässä taiteessa. Niin tuon kohutun aseen itse näen jonain muuna kuin tavanomaisena aseena. Näen sen aseen esimerkiksi 9e/pvä ja monena muuna, joka osoittaa kansan eri osiin.

  Puhumattakaan mitä muita mietteitä taideteoksen eri osaset luo itse kunkin mielessä. Esimerkiksi kärkikolmion merkityksen varmaan jokainen ajokortin omistava ainakin ymmärtää. Mutta toisaalta pääministerin kuvan edustaessa jotain isompaa asiaa. Tulee mieleen ylijyrätyt perustuslait jne. Pöydästä en viitsi edes nyt kertoa…

  Mitä muita mietteitä muilla sitten heräileekään tästä taiteesta?

 20. Arto Alila

  Sisäministeri Paula Risikko, tämä ”lujatahtoonen pohojalaasakka” (tämä ei ole solvaukseni, vaan hänen omaa luonnehdintaansa) kertoi Suuressa Valinnanvapausillassa, kuinka ”Ihminen voitti”. Ei hän tietenkään puhunut potilaista, vaivan ja ikeen alla olevista, vaan ihmisistä suurissa ja vähemmän suurissa ”terveystaloissa”. Näissä piireissä ”ihmiselle” tuli joulu tuli toissapäivänä. Oli varmaan hyvä syy tilata paremmat konjakit ja vielä paremmat lohisiivut joulupöytään, sillä juhlavuodet alkoivat pääministeri Sipilän avustamana ja kokoomuksen että persujen toimiessa torvensoittajana. Kuten kokenut ministeri Erkki Tuomioja tänään sanoi, kaikki sote’n aiemmat periaatteet unohdettiin, SOS lateli uudet säännöt ja niillä mennään.

  Arvelen, että jutun juoni on tämä. Alueet, kaikki 18, lienee arvottu jo etukäteen. Kilpailutettuna nykyiset kuntien/kuntainliittojen hoitamat alueet eivät pysy kisassa mukana, koska kansainvälinen, rahakas yhteisö, voi tarjota kokonaisen maakunnan sote-palveluja, vaikka muutaman vuoden alihintaan, siis tappiolla. Näin pestään toimivatkin kunnalliset yhteenliittymät pelistä pois. Tästähän varoitteli Suomen suurimman alueen HUSn toimitusjohtaja Aki Linden eilen. Hän, jos kuka, tietää, mistä puhutaan.

  Korjatkaa, jos olen väärässä.

  Tätähän on jo tapahtunutkin. Muistatteko Rääkkylän? Sen piti olla sote-palveluiden ”valioesimerkki” kilpailutuksesta. Se oli. Oli. Konkurssi olisi uhannut jo kuntaa, ellei valtion vierihoito olisi – jälleen kerran – tarjonnut suojaa lopulliselta romahdukselta.

  Sipilän hallitus toimii kuin katepillari. Se jyrää alleen kaiken. Pois risut ja männynkävyt, on vanha sanonta. Hallitus ei kysy. Se toimii. Eikä sen tarvitse vastata vahingoista. Kansa on sen valinnut.

 21. Jari Kähkönen

  Ilman tyhmentävää uuskieltä todelliset tapahtumat vaikutuksineen eivät jäisi pimentoon. Eivätkä ihmisetkään äänestäisi oman etunsa vastaisesti ja pysyisi rauhallisena kun niitä etuja käytännössä loukataan vallanvaihdon jälkeen. Siksi siis jokaisella aikaansa seuraavalla on lompakossaan Huuhaa-kortti minkä yhtestiedoilla saa arkena pyhänä yöllä päivällä paikan päälle toimitettuja syntipukkeja, olkiukkoja ja keppihevosia. Eli mikäli potkittaessa vain varpaat kipeytyivät sekä sytyttämisestä aiheutuikin silkkaa omaa tyhmyyttä kunnon roihu kera päällystöviranhaltijan johtaman pelastuslaitoksen komppanialähdön paikalletulon, saattaa tämän estämättä nelistää paikanpäältä karkuun, ja jättää syntynyt sotku toisten selvitettäväksi. Platinaplus -paketissa mukana myös satulalaukku, jossa on ”tämä on vain minun mielipiteeni, ja siihen minulla on oikeus” -kortti, ja useita muita käteviä verukepohjia, mikäli edesvastuu tästä huolimatta uhkaa. Tämä pätee sujuvasti niin soteen kuin kaikkeen muuhunkin politiikkaan.

 22. Lemon

  Mitenhän nuo yksityiset, voittoa tavoittelevat firmat voivat muka hallituksen mielestä tarjota sosiaali- ja terveyspalveluja HALVEMMIN kuin valtio itse niitä tuottaen? Miten jokaiselle kansalaiselle, eli potentiaaliselle potilaalle/asiakkaalle (sic) löytyy kokonainen tiimi terveydenhuoltohenkilökuntaa? Ja tietysti niitä jotka neuvovat sitten ihmisiä palveluntarjoajalle kun ihminen ei tiedä mihin vattuun pitäisi mennä saamaan terveydenhuoltoa ja tutkimuksia.

  Tää tulee olemaan maailmanluokan clusterfuck.

 23. Mika

  Sote-uudistus ei nykyisellään tule säästämään mitään, eikä edes korjaa suurimpia ongelmia, sen pystyy jo nyt sanomaan. Susi jo syntyessään.

  Tässä yksinkertaistettuna ne suurimmat ongelmat ja mitä niille voisi tehdä: bit.ly/8-TEESIÄ

  Tarkempi potilaslähtöinen analyysi löytyy täältä: https://drive.google.com/viewerng/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxhbGFzYWlyYXN0dXZha2F2YXN0aTF8Z3g6NzI4ZDRkZmM2OTdhMWEyZg

 24. Korkki

  Kyllähän se Sipilän ja kumppaneiden maailma pelastuu sillä että meikäläinen istuu joka päivä kuusi minuuttia kauemmin töissä. Todennäköisesti tuo kuusi minuuttia kuluu aina jauhaessa paskaa seuraavan vuoron ihmisen kanssa, joka kuitenkin tulee samaan aikaan töihin kuin aikaisemminkin.

  Tää Kiky on kyllä jotain käsittämätöntä.

Kommentoi »

Comments are closed