Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Talon hävittäjät

Kaikki muistamme vanhoista kotimaisista elokuvista ja kirjallisuudesta raikuli-isännän, joka juo ja pelaa perinnöksi saamansa talon. Itse olen ennenkin muistellut Pentti Haanpään pienoisromaanin Kolmen Töräpään tarina alkua, jossa takatalven yllättämä isäntä teurastaa mielenhäiriössä koko nelikymmenpäisen, talven näännyttämän lypsykarjansa ja tajuaa vasta työnsä tehtyään sen kauheuden. Siihen meni sukupolvien elämäntyö, kuolema tai ainakin kerjäläisen keppi odottivat.

Nyt meillä on isäntänä tällainen perinnöksi saatua kansallisomaisuutta joko hulluuttaan, taitamattomuuttaan tai puhtaasti ideologisista syistä hävittävä hallitus.

Eilen kerroin liikenneministeri Anne Bernerin suunnitelmista antaa yksityisten tahojen meille myytäväksi jo kertaalleen maksamiemme teiden käyttöoikeutta kuin kännykkäliittymää konsanaan. Jo viime keväänä arveltiin, että lopullisena tarkoituksena on yksityistää tiet ja muut liikenneväylät. Kovasti hallitus on kiistänyt tällaiset aikeet, mutta kansalaisten luottamus hallituksen vakuutuksiin ei ole kovin suuri.

Kansa ei luota siksi, että onhan tämä jo nähty. Television lähetysverkko Digita myytiin jo aikoja sitten ulkomaalaisille pääomasijoittajille ja sama tehtiin sähkönsiirtoverkko Carunalle. Sote-uudistuksen luvattu valinnanvapaus osoittautui vain puheeksi ja tosiasiassa harvaan asutulla alueella palvelut todennäköisesti heikkenevät. Yksityiset palveluntuottajat hakeutuvat kasvukeskuksiin ja maalla palattaneen vanhaan tapaan, jonka mukaan taudista joko parannutaan tai siihen kuollaan.

Valtion metsänhoito- ja puunkorjuutyöt yhtiöitetiin ja nyt tämä uusi osakeyhtiö Metsätalous Oy hankkiutuu eroon metsureistaan. Tämähän ei ole hallituksen vika, sillä hallitus vain yhtiöitti toiminnan ja yhtiö tekee mitä haluaa. Tässä tapauksessa se haluaa tehdä työttömiä.

Työttömät sitten ovatkin syyllisiä ihan kaikkeen ja heitä rankaisemalla asiat saadaan kuntoon.

Ihmeitä hallitus sen sijaan tuntuu tuottavan jatkuvalla syötöllä. Talvivaaran jätevedet ovat puhdistuneet, vaikka sinne ei ole vieläkään rakennettu vedenpuhdistamoa, ja kaivos alkaa tuottaa rahaa milloin tahansa. Lainvalmistelun havaitsi hallitus itse viime viikolla moitteettomaksi ja kansan luottamus oman talouden kasvuun on nousussa. Näin ainakin äsken Yle uutisoi kuluttajabarometrikyselyn tuloksia.

Nyt alan itsekin epäillä, että ei tässä kerratakaan vanhaa kotimaista draamaa. Asialla taitaakin olla Kummelin pääministeri Jermu, joka kiltin tollon näköisenä selittää toimittajille Penan viime metreillä kulloiseenkin ongelmaan keksimän ratkaisun oleellista sisältöä:

-Meille jää tästä jokaiselle mukava siivu!

EDIT 27.12. klo 20.05: Korjattu Metsätalous Oy:tä koskeva kappale. Valtio yhtiöitti metsänhoito- ja puunkorjuutyöt, ei ainakaan vielä metsävaroja.

Kommentit (16)

 1. Pi

  Italiassa on KUNTIA joiden vàkiluku vastaa koko Suomen kansaa. Niità johtaa pormestari ja kunnanvaltuutetut niinkuin siellàkin. Mità se nyt tàhàn taas kuuluu??? No, ihan vaan sità, ettà kun olen aikanani selitellyt tàkàlàisille (It) syità miksi Suomessa ei kierretà veroja, ja asiat sujuu selkeàsti ja ilman mielikuvituksellisia syrjàhyppyjà joita Italian kàytàntò on pullollaan, puhumattakaan rikollisuudesta, niin aina sanoin ettà on paljon helpompaa hallita pienilukuista kansaa, jota on tarvittaessa helppo pitàà tarkkailun alaisena. Siihen kun vielà lisàtààn suomalaisten perinteinen kasvatus rehtiyteen, ja synnynnàinen kunnioitus yhteiseen hyvààn ja lakeihin…
  Tàtà kaikkea on nàkòjààn myòs helppo kàyttàà hyvàksi, se ei suojaa vààrinkàytòksiltà. eikà johtoasemaan pààseiden pohattojen mààràttòmàltà ahneudelta, vaan sità voi oikeanlaisella start-up kavaluudella kààrià hyvàt voitot! Kokonainen 5-miljoonainen kansa lakeja kunnioittaen ja kàskijòità kumarrellen menee teuraalle ja luovuttaa elinkeinonsa pettureille. Tai jos… jatkakaa itse…

  • JormaK

   No hieman liioittelit noita Italian kuntien kokoa.

  • SakariK.

   Lääniä (regione) ehkä tarkoitit, niitä löytyy viiden miljoonan asukkaan luokassa. Suurin kunta eli Rooma taitaa olla 2,5 miljoonan asukkaan luokkaa. Läänin ja kunnan välissähän on vielä provinssi (pr), joten mutkia hallinnossa löytyy turhan paljon ja verojen maksamiseen oikein tarvitsee kyllä yksityishenkilökin kirjanpitäjän (esim. tämä lisätty kiinteistövero, jota talouskriisin alkaessa alettiin kerämään.) Onhan Suomen verohallinnosta tietääkseni käyty pyynnöstä konsultoimassa italialaisia kollegoita muutama vuosi sitten tehokkaan verojen keräämisen organisoimiseksi

 2. Turo Mustakallio

  Mitä ihmeellistä tässä on? Hallitus myy koko Suomen sijoituyhtiöille, niin Venäjä ei uskalla vallata Suomea. Vaikka kuinka mentäis NATOon.

  Kaikkein järkevintä olisi ollut, että eläkevakuutusyhtiöt olisivat sijoittaneet suomalaisiin rahantekokoneisiin. Mutta kun ei, niin ei. Silloinhan ei olisi voinut kiristää ja hankkia lisää valtaa, uhkaamalla maksujen korotuksilla.

  • timo harju

   Hallitus tuottaa lakeja niin ettei perustuslaki perässä pysy. Ja suurimmat lobbarit lakien sisältöön ovat Kuntaliitto. Elinkeinoelämän keskusliitto ja MTK. Tämän kertoo hallituksen oma tuore selvitys. http://nakoislehti.hs.fi/6e074047-4077-42b1-aae4-9eafd39dcf3e/4

   Eniten lakeja kirjoittaviin virkamiehiin on ollut yhteydessä EK. Ei tarvitse pohtia, mistä työttömiä jatkuvasti kurittavien lakien sisältö on peräisin.

   Tämä on monelta osalta kauniisti sanoen kokemattomista ihmisistä kokoon kursittu hallitus, jota vahvat vaikuttajat ohjaavat mielensä mukaan.

   Ferrarin hinta sentään näkyy ensi vuonna putoavan 100.000 €.

 3. Raili

  Katsoin juuri loka-marraskuun sähkölaskuani. Fortumin osuus on 95 € ja Carunan osuus 166 €. Vaikka kuinka yrittäisi sähköä säästää, niin lasku ei vaan pienene. Perusmaksutkin laskussa monta kymppiä ja ne menee, vaikka ei kilowattiakaan kuluttaisi.

  • Olavi Hillgren

   Taitaa kuitenkin olla niin, että siitä ”Carunan osuudesta” on tilitettävä valtiolle sähkövero ja arvonlisävero, jotka ovat varsin merkittäviä!

   • timo harju

    Mitä tarkoitat? Ns. sähkövero (eli valmistevero ja huoltovarmuusmaksu) kierrätetään laskussa kuluttajalle. Ei sitä Caruna maksa.

    • Olavi Hillgren

     Otin kantaa Railin väittämään sähkölaskun Fortumin ja Carunan osuuteen. Väittämässä Raili saa Carunan osuuden varsin suureksi verrattuna Fortumin osuuteen (varsinainen energian osuus). Energian siirtomaksu (eli tässä Carunan osuus) sisältää sähköveron ja arvonlisäveron, jotka Caruna tilittää valtiolle. Ja vielä selvennöksi Timolle: Kuluttaja maksa em. verot Carunalle ja Caruna tilittää ne valtiolle. Eli Railinkin laskussa siirron (Caruna) osuus on pienempi kuin energiantuottajan (Fortum) osuus.

  • Ilmatar

   Aivan liian paljon Suomessa sähköstä laskutetaan.
   Vai voiko verrata Railin laskua omaani, 76 Euroa kolmelle kuukaudelle 89 kvm asunnon virrasta? All inclusive, ei tarvitse palella. Lämmin talvi kylläkin. Asun Skoonessa Etelä-Ruotsissa mutta ei Suomessakaan Siperianpakkanen ole. Ainakaan säätiedotusten mukaan.

 4. Juhani Penttinen

  Kolmen töräpään tarina onkin mainio. Lukemisesta vierähtänyt yli 30 vuotta mutta muistan sen vieläkin ja varsinkin yksityiskohtia. Isäntä sitten päättäähirttäytyä hevosensa marhamintaan. Renki rientää viime tingassa apuun ja katkaisee puukolla marhaminnan. Isäntä virkoaa ja tiuskaisee rengille ”Hyvän marhaminnan katkaisit. Tilistäsi vedetään ” !

  En viitsi pilata iltaani nyt keskustelemalla hallituksesta vaan muistelen Haanpään Penttiä.

  Blogiasi on ilo seurata !

 5. Servitus

  Onko myöhäinen ajankohta sumentanut viimeisenkin järkeni vai onko tuossa linkitetyssä Ylen jutussa jokin virhe kohdassa ”Kolmen kuukauden ammattitaitosuojan jälkeen työttömällä ei enää ole pätevää syytä kieltäytyä tarjotusta kokoaikaisesta työtä. Se ei käy perusteeksi, että palkka jäisi työttömyyskorvausta pienemmäksi”? Siis miten pientä palkkaa kokoaikatyöstä voi maksaa, kun se jää työttömyyskorvausta pienemmäksi?

  • töytön

   Ilmeisesti alaraja on 0€/kk. Ovat viisaat ajatelleet että työllä elää ja työ on parasta sosiaaliturvaa, vai miten se meni. Nälkähä siinä toki tullee ja laskuja ei voi maksaa, noh onpahan töitä :p

  • Mirja Pekkonen

   Tuolta saa katsottua keskimääräisiä ansiopäivärahoja. Luulisi tuonkin kohdan sorvaajaa hävettävän, kun noita summia katsoo.

   http://yle.fi/uutiset/3-9339422

   Vähiin käy palkka ennenkuin kokonaan loppuu.

 6. Papi

  Tähänkin pätee: ”Kun kapitalisti näkee tilaisuuden, hän menee ja käyttää tilaisuuden. Sen jälkeen tilaisuutta ei enää ole! (Karl Marx) ”

 7. Jyrki

  Hävittämisvimma:
  http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3353149-hakamies-myi-pilkkahinnalla-nyt-lannoitteiden-hinnat-karkaavat-kasista

  ja tulosta myös tänä vuonna 2016 syntyy:

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/yara-nosti-taas-lannoitteiden-hintoja-1.173740

  Sitä mietin, että onkohan ne eduskunnassa miettineet miten kansallisvarallisuutemme ja ehtymättömät köyhien ruokajonot voisi kaupallistaa? Kyllä kait nekin jotenkin. Vaikka joku pakollinen jonotuslupa köyhille hintaan 1-2e per jonotuskerta. Jonotuslupien rahastus ja keruu oikeus yksityisille luonnollisesti.

Kommentoi »

Comments are closed