Talon hävittäjät

Kaikki muistamme vanhoista kotimaisista elokuvista ja kirjallisuudesta raikuli-isännän, joka juo ja pelaa perinnöksi saamansa talon. Itse olen ennenkin muistellut Pentti Haanpään pienoisromaanin Kolmen Töräpään tarina alkua, jossa takatalven yllättämä isäntä teurastaa mielenhäiriössä koko nelikymmenpäisen, talven näännyttämän lypsykarjansa ja tajuaa vasta työnsä tehtyään sen kauheuden. Siihen meni sukupolvien elämäntyö, kuolema tai ainakin kerjäläisen keppi odottivat.

Nyt meillä on isäntänä tällainen perinnöksi saatua kansallisomaisuutta joko hulluuttaan, taitamattomuuttaan tai puhtaasti ideologisista syistä hävittävä hallitus.

Eilen kerroin liikenneministeri Anne Bernerin suunnitelmista antaa yksityisten tahojen meille myytäväksi jo kertaalleen maksamiemme teiden käyttöoikeutta kuin kännykkäliittymää konsanaan. Jo viime keväänä arveltiin, että lopullisena tarkoituksena on yksityistää tiet ja muut liikenneväylät. Kovasti hallitus on kiistänyt tällaiset aikeet, mutta kansalaisten luottamus hallituksen vakuutuksiin ei ole kovin suuri.

Kansa ei luota siksi, että onhan tämä jo nähty. Television lähetysverkko Digita myytiin jo aikoja sitten ulkomaalaisille pääomasijoittajille ja sama tehtiin sähkönsiirtoverkko Carunalle. Sote-uudistuksen luvattu valinnanvapaus osoittautui vain puheeksi ja tosiasiassa harvaan asutulla alueella palvelut todennäköisesti heikkenevät. Yksityiset palveluntuottajat hakeutuvat kasvukeskuksiin ja maalla palattaneen vanhaan tapaan, jonka mukaan taudista joko parannutaan tai siihen kuollaan.

Valtion metsänhoito- ja puunkorjuutyöt yhtiöitetiin ja nyt tämä uusi osakeyhtiö Metsätalous Oy hankkiutuu eroon metsureistaan. Tämähän ei ole hallituksen vika, sillä hallitus vain yhtiöitti toiminnan ja yhtiö tekee mitä haluaa. Tässä tapauksessa se haluaa tehdä työttömiä.

Työttömät sitten ovatkin syyllisiä ihan kaikkeen ja heitä rankaisemalla asiat saadaan kuntoon.

Ihmeitä hallitus sen sijaan tuntuu tuottavan jatkuvalla syötöllä. Talvivaaran jätevedet ovat puhdistuneet, vaikka sinne ei ole vieläkään rakennettu vedenpuhdistamoa, ja kaivos alkaa tuottaa rahaa milloin tahansa. Lainvalmistelun havaitsi hallitus itse viime viikolla moitteettomaksi ja kansan luottamus oman talouden kasvuun on nousussa. Näin ainakin äsken Yle uutisoi kuluttajabarometrikyselyn tuloksia.

Nyt alan itsekin epäillä, että ei tässä kerratakaan vanhaa kotimaista draamaa. Asialla taitaakin olla Kummelin pääministeri Jermu, joka kiltin tollon näköisenä selittää toimittajille Penan viime metreillä kulloiseenkin ongelmaan keksimän ratkaisun oleellista sisältöä:

-Meille jää tästä jokaiselle mukava siivu!

 

EDIT 27.12. klo 20.05: Korjattu Metsätalous Oy:tä koskeva kappale. Valtio yhtiöitti metsänhoito- ja puunkorjuutyöt, ei ainakaan vielä metsävaroja.

Kommentit (16)
 1. Italiassa on KUNTIA joiden vàkiluku vastaa koko Suomen kansaa. Niità johtaa pormestari ja kunnanvaltuutetut niinkuin siellàkin. Mità se nyt tàhàn taas kuuluu??? No, ihan vaan sità, ettà kun olen aikanani selitellyt tàkàlàisille (It) syità miksi Suomessa ei kierretà veroja, ja asiat sujuu selkeàsti ja ilman mielikuvituksellisia syrjàhyppyjà joita Italian kàytàntò on pullollaan, puhumattakaan rikollisuudesta, niin aina sanoin ettà on paljon helpompaa hallita pienilukuista kansaa, jota on tarvittaessa helppo pitàà tarkkailun alaisena. Siihen kun vielà lisàtààn suomalaisten perinteinen kasvatus rehtiyteen, ja synnynnàinen kunnioitus yhteiseen hyvààn ja lakeihin…
  Tàtà kaikkea on nàkòjààn myòs helppo kàyttàà hyvàksi, se ei suojaa vààrinkàytòksiltà. eikà johtoasemaan pààseiden pohattojen mààràttòmàltà ahneudelta, vaan sità voi oikeanlaisella start-up kavaluudella kààrià hyvàt voitot! Kokonainen 5-miljoonainen kansa lakeja kunnioittaen ja kàskijòità kumarrellen menee teuraalle ja luovuttaa elinkeinonsa pettureille. Tai jos… jatkakaa itse…

  1. No hieman liioittelit noita Italian kuntien kokoa.

  2. Lääniä (regione) ehkä tarkoitit, niitä löytyy viiden miljoonan asukkaan luokassa. Suurin kunta eli Rooma taitaa olla 2,5 miljoonan asukkaan luokkaa. Läänin ja kunnan välissähän on vielä provinssi (pr), joten mutkia hallinnossa löytyy turhan paljon ja verojen maksamiseen oikein tarvitsee kyllä yksityishenkilökin kirjanpitäjän (esim. tämä lisätty kiinteistövero, jota talouskriisin alkaessa alettiin kerämään.) Onhan Suomen verohallinnosta tietääkseni käyty pyynnöstä konsultoimassa italialaisia kollegoita muutama vuosi sitten tehokkaan verojen keräämisen organisoimiseksi

 2. Turo Mustakallio
  27.12.2016, 19:58

  Mitä ihmeellistä tässä on? Hallitus myy koko Suomen sijoituyhtiöille, niin Venäjä ei uskalla vallata Suomea. Vaikka kuinka mentäis NATOon.

  Kaikkein järkevintä olisi ollut, että eläkevakuutusyhtiöt olisivat sijoittaneet suomalaisiin rahantekokoneisiin. Mutta kun ei, niin ei. Silloinhan ei olisi voinut kiristää ja hankkia lisää valtaa, uhkaamalla maksujen korotuksilla.

  1. Hallitus tuottaa lakeja niin ettei perustuslaki perässä pysy. Ja suurimmat lobbarit lakien sisältöön ovat Kuntaliitto. Elinkeinoelämän keskusliitto ja MTK. Tämän kertoo hallituksen oma tuore selvitys. http://nakoislehti.hs.fi/6e074047-4077-42b1-aae4-9eafd39dcf3e/4

   Eniten lakeja kirjoittaviin virkamiehiin on ollut yhteydessä EK. Ei tarvitse pohtia, mistä työttömiä jatkuvasti kurittavien lakien sisältö on peräisin.

   Tämä on monelta osalta kauniisti sanoen kokemattomista ihmisistä kokoon kursittu hallitus, jota vahvat vaikuttajat ohjaavat mielensä mukaan.

   Ferrarin hinta sentään näkyy ensi vuonna putoavan 100.000 €.

Kommentointi suljettu.