Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mitä täällä on tekeillä?

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen alla olevat yhtiöt ovat valtion omaisuutta, jonka käytöstä päättää eduskunta. Jos niitä myydään tai niistä tulee osinkotuottoja, nämä varat tilitetään valtiovarainministeriölle ja niiden käytöstä päättää eduskunta valtion talousarviossa.  Sen sijaan Vaken alla olevat yhtiöt ovat kehitysyhtiön itsensä omaisuutta. Niiden myyntituotot ja osingot jäävät Vakeen, ellei niitä erikseen päätetä yhtiöstä ottaa ulos. […]

Kun siis Vakeen siirretään selkeästi likvidoitavaksi tarkoitettua omaisuutta, ja sen varojen sijoittamisesta päättää pääministeri ja valtioneuvosto, on tätä kautta luotu pääministerille oma budjetti ohi eduskunnan budjettivallan. Alkuvaiheessa tämän budjetin koko on 2,4 miljardia.

Näin avaa blogissaan lakimies Valtteri Aaltonen eduskunnassa hyväksyttyjä muutoksia valtion yhtiöomistuksesta ja omistajaohjeuksesta annettuun lakiin. Muutosten seurauksena perustetaan uusi Valtion Kehitysyhtiö Vake Oy. Sinne siirreetään myytäviksi tarkoitetut valtion omistukset ja myynnistä saadut rahat jäävät yhtiöön eli eduskunnan budjettivallan ulkopuolelle. Rahojen käytöstä päättävät hallitus ja omistajaohjausministeri, joka on tällä hetkellä pääministeri Juha Sipilä.

Näin pääministeri saa ikioman budjetin omia kärkihankkeitaan varten ilman että eduskunnalla on siihen mitään sanomista.

Toinen esimerkki on suunnitteilla oleva Liikenneverkko Oyj, jonne on tarkoitus siirtää kaikki valtion liikenneväylät.

Yhtiöittämisen seurauksena päätösvaltaa hinnoittelusta ja investoinneista siirtyy yhtiöön, vaikka maksuista säädettäisiinkin lailla. Tämä tarkoittaa poliittisen vallan siirtymistä poliitikoilta yhtiön hallinnolle ja sitä ohjaaville virkamiehille. Yhtiöittämiseen sisältyy riski, että se etäännyttää päätöksentekoa ja tekee asioista liikesalaisuuksia, kuten Länsimetro Oy:n kohdalla on käynyt.

Pääministeri Juha Sipilä ei näistä asioista paljon puhu. Pääministeriksi tultuaan hän lupasi panna taseet töihin ja ottaa muutenkin käyttöön liike-elämän periaatteita valtion johtamisessa. Niin hän totisesti tekee ja apunaan hänellä on ministeriksi niinikään liike-elämästä yllättäen tullut ja vauhdilla Suomen kansalaisuuden saanut Anne Berner. Liike-elämässä johtajat päättävät ja muut tottelevat. Sama periaate on nyt tulossa valtionhallintoon.

On tekeillä vallankaappaus, jolla eduskunta syrjäytetään ylimmän budjettivallan käyttäjänä. Valtion omaisuus yhtiöitetään ja yksityistetään, jonka jälkeen ministerit ja liike-elämän hallitusammattilaiset päättävät tärkeimmistä asioista eli rahankäytöstä. Eduskunnasta ollaan tekemässä keskustelukerho, jossa vaahdotaan sosiaalisen median tavoin maahanmuutosta, tasa-arvoisesta avioliitosta, abortista, eutanasiasta, pakkoruotsista ja  milloin mistäkin mieliä kuohuttavasta aiheesta.

Keskustelun herättämistä varten hallituksessa ovat perussuomalaiset. He pitävät huolen siitä, että puheenaiheita riittää, kunhan vain saavat puuhastella maahanmuuton parissa. He eivät edes tunnu huomaavan, että heitä huijataan vastoin perustuslakia olevilla esityksillä maahanmuuttajien aseman huonontamiseksi. Lakiesityksillä ei ole mitään mahdollisuutta mennä läpi perustuslakivaliokunnan tarkastuksesta, mutta sitä ei tunnuta ymmärtävän.

Demokratialla on oikeus tehdä demokratiasta näennäisdemokratiaa, kunhan se tapahtuu laillisesti. Nyt näkyy näin tapahtuvan.

Kommentit (28)

 1. Mickey Macaroni

  Ovatko kansanedustajat aivan ulkona asioista? Minusta tärkeyslistalla olisi kiirehtiä Finnavia asiaa Bärnerin osalta

 2. Seppo Laitinen

  Eduskunta hoi, asian puitteissa täytyy olla hereillä, nyt ei olisi aikaa lomailla,
  Hyvä Saku, että jaksat nostaa näitä tärkeitä asioita esille, olisit ansainnut Finlandia mitalin !

 3. Mikko Kivinen

  Ajoitus! Ensimmäisen vaiheen siirrettävät yhtiöt ovat vasta nappikauppaa. Ei ole sattumaa, että ensi vuoden alusta yhdistetään kolme hunajakuppia ”uudeksi Veikkaukseksi”. Tuhat miljoonaa euroa vuodessa on vahva motiivi vaikka millaiseen puhallukseen. Suomalaista hyväntekeväisyyden historiaa tuhotaan kabineteissa.

 4. kr

  Siis eikö voida kirjoittaa lakia, joka antaa kansalle mahdollisuuden siirtää virkaa tekevä pääministeri sivuun? Vai onko se vastoin perustuslakia? Toisaalta, liekö sillä niin merkitystä kumminkaan, jos kierretään lait jotenkin…

 5. Eveliina Heikkilä

  Veikkaan että teiden yhtiöittäminen on työ jota ajetaan kun käärmettä piippuun. Ja kun Berner on ilmoittanut ettei jatka tämän kauden jälkeen- on homma selvä. Yhtiöttäminen tapahtuu, oltiin siitä mitä mieltä tahansa ja katsokaas vaan niin Berner tulee pääjohtajaksi. Riittävän röyhkeä ja sisäpiirin tietoa kerryttänyt ja vetää isot rahat Sipilän suojeluksessa….ja kun rahaa ei valtiolla ole niin arvatkaapa mitä tapahtuu. Miljardien leikkaukset ja kurmuutukset jotta kassa näyttäisi siltä että joku edes muka yrittää ”parhaansa”. Käy kuten Carunalle… hinnat karkaa pilviin ja vaihtoehtoja ei ole. Kun kuljetuskustannukset nousee yhä korkeammalle, näkyy se kaupan hinnoissa…kun rahat vähenee- pienenee ostovoima…alkaa konkurssiaalto…..

 6. Pedroo

  Tärkeää! Kiitos tästä!

 7. timo harju

  Vallankaappaushan tämä on. Ei sen tekemiseen aseita tarvita. Riittää kun kaappaa lainsäädännön ja hiljentää julkisen kritiikin kaikilla niillä keinoilla, joita uskaltaa käyttää.

  Molemmat keinot ovat Sipilän Suomessa ahkerassa käytössä. Lainsäädäntöä muokataan vimmatulla kiireellä ja kiirehän tässä onkin. Ei se valta iän kaiken hyppysissä pysy. Tänä aikana on kaiverrettava omat poliittiset näkemykset ( kaiken julkisen yksityistäminen ym.) sellaiseen kivijalkaan, että se siellä myös pysyy. Erityisesti EK tarvitsee oman mieluisen lakikirjan uudessa yhteiskunnassa ja ahkerin lakien lobbaaja se on ollutkin.

  Uusi yhteiskunta tarvitsee tietysti oman tiedonvälityksen. Eilisen 28.1.2016 pääuutislähetyksen kotimaan aiheet (TV1) olivat: eutanasia, susiturismi Pohjois-Karjalassa, parveketupakointi, pysäköinti invapaikoille ja Repoveden kansallispuisto. Tänään 29.12. aamupäivän uutisten aiheet olivat naislääkäreiden empatia ja Jari Aarnion oikeudenkäynti.

  Ne ovat tärkeintä, mitä maassa tapahtuu. Sitä, mistä ei puhuta ja mitä ei nähdä, ei ole olemassa. On sellainen kutina, että Sipilän sisäpiiri tietää tämän totuuden poikkeuksellisen hyvin.

  Tukka pystyssähän näitä

 8. Jyrki

  Lainaukset:


  Eduskunnasta ollaan tekemässä keskustelukerho, jossa vaahdotaan sosiaalisen median tavoin maahanmuutosta, tasa-arvoisesta avioliitosta, abortista, eutanasiasta, pakkoruotsista ja milloin mistäkin mieliä kuohuttavasta aiheesta.

  Demokratialla on oikeus tehdä demokratiasta näennäisdemokratiaa, kunhan se tapahtuu laillisesti. Nyt näkyy näin tapahtuvan.

  Kaikki on mennyt minun mielestä ennenkin juuri keskustelukerhon ja näennäisdemokratian merkeissä.
  Poikkeuksena tuleilla olevaan muutokseen tämä kaikki hoidettiin puoluekurilla.
  Eli jos olit erimieltä jostain asiasta, niin ei sillä ollut väliä.
  Joko äänestät niin kuin puoluekuri vaatii. Tai sitten tulee potkut puolueesta ja hyljeksintä päälle jne.

  Nyt tästäkin muinaisjäänteestä ja päätöksentekoa haittaavasta ongelmasta päästään ilmeisesti lopullisesti eroon merkittävissä määrin.
  Toki tyhmemmät edelleen luulee, että kansalla ja heidän valitsemallaan eduskunnalla olisi asioihin valtaa edelleen.

  Ja toki eduskuntavaalit pyörii tulevaisuudessakin 4 vuoden välein. Mutta hallitus kun muodostetaan niin aina varmistetaan, että valta pysyy ”oikeissa” käsissä.
  Kuten Suomen kansalaisuuden saanut Anne Bernerin tapaus todistaa asian.

  En tiedä moniko äänestysikäinen ja kelpoinen Suomen kansalainen edes ymmärtää, että hallitukseen voidaan valita henkilöitä, jotka ei ole vaaleilla valittuja.
  Tai olleet edes sitä ennen muutaman vuoden edes Suomen kansalainen ja asunut suomessa virallisesti. Minusta se on yksi edellytys kun puhutaan hallitukseen valitsemisesta.

  Aivan sama, mutta tulevaisuudessa varmasti myös vaalikausien pidentämistä tullaan pohtimaan. Näin saataisi työrauha parhaillaan syntyville uusille liike-elämän opeille. Miten olisi vaalit 10 vuoden välein?

 9. AikaMies

  Saivarrellen
  Jossain uutisessa jopa Stadin fillaritkin joutuvat verolle pantavaksi. Miten tuo meneekään? Saat ilmaiseksi käyttöösi fillarin, josta maksat jonnekin jotakin jollakin perusteella. Eikun SIMmi nahkan alle tai ainakin pakolliseksi muutoin mukana kannettavaksi. Maksueruste kaiketi on, että kuljet kaupungin (ts veronmaksajan eli itsesi) ylläpitämällä kadulla/pyörätiellä tai, että yleensä olet olemassa. Maksat siis toisen (tässä Stadi) omaisuuden (katuverkosto) käytöstä/ylläpidosta valtiolle? Sama koskisi tietysti kaupungin sisäistä [auto/bussi/vossikka/potkukellkka/suksi]liikennettä edellyttäen että ”valtiontieverkolla” tarkoitetaan myös katu- ja yksityisteiverkostoja. Tosin, jos kaupungit/kunnat ja yksityistiehoitokunnat perivät omia kautta- ja läpikulkumaksujaan ei SIMmipakkomaksuperuste voi olla kuin globaali. Jos Liikenneverkko Oyj hallitsee vain nykyisiä ”valtionteitä” ja niitä myös rahoittaa, niin tilanne on toinen.

  Kysyn, kun en tiedä, ovatko kaikki verotettavaksi aiotut meriväylät ”valtion vesillä” [satamat ainakaan eivät ole, vielä] ja koskeeko kuntahallinto edes pieneltä osin läpikulkevaa baanaa eli maksaako tien/väylänylitys vai tuleeko rakennettavaksi tunneli tai silta?
  Risteyksiä ainakin tulee lisää, sillä vanha paikallistieverkosto turvallisuudesta tinkienkin kai pitää ottaa käyttöön. [Näin tietysti vain jos paikallisteitä ei SIMmille ladata].
  Meinaan jotta: Ihan vakavana tuollaisietkin a aattelen – niinhän kai valtioneuvostokin B-suunnitelmia julkaistessaan tekee. Tai sitten ei!
  No niin — saivare on täin muna.

 10. Inko Gniitto

  Nyt kun on saatu Kiky, Sote ja Live, niin mullakin on uusi lyhenne. Paha. Paska hallitus.

 11. Samu Lamberg

  Jos kysymys oli tästä hallituksen esityksestä, niin eikös edelleen hallituksen valta ole hyvin rajoitettua ja edelleen eduskunta päätä mm. valtion määräysvallasta luopumisesta? Kts. § 3 ja §4, http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2016/20160233#idp355904

  • Saku Timonen

   Eduskunta päättää mitä pannaan myyntiin, mutta myynnistä saadut tulot menevät uuteen yhtiöön eduskunnan päätösvallan ulkopuolelle.

   • Samu Lamberg

    entä onko Sipilällä tai hallituksella määräenemmistö Vaken hallituksessa, jotta voivat päättää mitä Vake tekee niillä tuloilla?

    • Saku Timonen

     Sitä pitää kysyä omistajaohjausministeriltä, mutta yhtiö toimii joka tapauksessa osakeyhtiölain mukaan eikä kysy eduskunnalta mitään. http://vnk.fi/vake-oy

     • Samu Lamberg

      Kiitos. Toisaalta HE:n johdannossa määriteltiin Vaken lain (ja Vaken) tarkoitusta siten, ettei tuolla kassalla ihan mitä vaan pitäisi voida tehdä: ”Valtion kehitysyhtiön tehtävänä olisi olla valtion yhtiöomistuksen hallinnan työkalu, jolla valtio voisi synnyttää ja kehittää uuttaa yritystoimintaa, vahvistaa omistamiensa yhtiöiden pääomarakennetta ja toteuttaa tehokkaasti erilaisia yritysjärjestelyjä. Valtioneuvosto päättäisi jatkossakin kaikista valtion yhtiöomistusta koskevista osakemyynneistä, osakehankinnoista ja yritysjärjestelyistä. Eduskunnan myötävaikutusta tarvittaisiin jatkossa myös päätöksiin, joissa valtio voisi luopua yli yhden kolmasosan määrävähemmistöomistuksestaan. Uudet säännökset antaisivat valtiolle nykyistä joustavammat mahdollisuudet toteuttaa erilaisia yritysjärjestelyjä, lisätä investointeja ja mahdollistaa uuden yritystoiminnan kehittymisen nykyistä nopeammin.”

      • Saku Timonen

       ”…jolla valtio voisi synnyttää ja kehittää uuttaa yritystoimintaa…”

       Tämä mahdollistaa rahojen osoittamisen ihan mihin tahansa yritystoimintaan, jonka omistajaohjausministeri ja yhtiön hallitus katsovat sopivaksi.

      • Samu Lamberg

       kylläei. Ei tuo kuitenkaan anna omaa budjettia vapaasti käytettäväksi, tuskinpa kuntien tukeminen tai eläkkeet ovat menoja, joilla synnytetään ja kehitetään yritystoimintaa. Ja vaikka se yhtiö voisikin toimia vähemmällä julkisuudella kuin valtio, osakeyhtiön tilit on tarkastettava ja jokaista menoa varten on oltava validi kuitti ja menon pitää olla mielekäs ja uskottava yhtiön toiminnan kannalta eli ei Vakesta myöskään saa tehtyä mitään korruptiokassaa.

 12. J. Immonen

  Ei millään pahalla, mutta persujen vaalivoitto mahdollisti tämän kaiken. Sipilän/Bernerin omistajuus-ideologia on päässyt vallalle..huvittavaa sinänsä että nämä tyypit ovat maalaisliittolaisia…Santeri Alkion periaatteista ollaan kaukana. Onko niin että jopa kokkarit ei haluaisi tehdä näin liberaalia politiikkaa, joten käytetään hyväksi kepun iankaikkista 20-25 prosentin tuomaa valtaa? Ja kunnon kepulaiset ei sitä tajua? Pitääkö kepu siirtää sinne oikeaan laitaan ja kokkarit keskelle?

 13. Jenny Nyman

  Niinpä. Harmi että oppositio on hampaaton eikä halua tehdä mitään. Fasismi ja rasismi rehottavat opposition siunauksella.

  • Mirja Pekkonen

   Eivät ne kyllä opposition siunauksella rehota mutta mitäs teet kun nuo puljaukset saa tehtyä yksinkertaisella enemmistöllä, joka valitettavasti hallituspuolueilla on.

 14. Tanja Takalo

  Mitäkö tässä maassa tapahtuu? No minäpä kerron,vaikka suurin osa jo tietääkin. Joskus asiat on vain sanottava ääneen. Suomen valtiota ollaan lakkauttamassa. Eduskunnasta tulee nukkehallitus ja päätösvalta on kulissien pimennoissa eri yhtiöissä,joita johdetaan suuren rahan puolueesta. Me kansalaiset lakkaamme olemasta kansalaisia. Meistä tulee kuluttajia ja suuren rahan halpaa orjatyövoimaa tuottamaan hyödykkeitä joita meillä ei ole varaa ostaa. Kansan verovarat kerätään yhä,mutta ne käsittelee veroyhtiö jonka ei tarvitse eduskunnalle sevitystä tehdä. Osa rahoista kierrätetään takaisin eri yhtiöiden kautta,mutta aina osa katoaa matkalla veroparatiisiin,jossa se hyödyttää vain isoa pääomaa. Mitä, ettekö usko minua? No,miettikääpä mitä kaikkea jo yhtiöitettään, ja miten kansalaisia kohdellaan. Eutanasia ratkaisee isolle pääomalle hyödyttömien kansalaisten ongelman näppärästi,ja tienaahan siinäkin jokin valtionyhtiö, joka napit toimittaa teloituskäskyn saaneille. Menikö liian kammottavaksi tulevaisuuden ennustamiseksi. No ei tarvitse kauaa odotella. Ensi vuonna alkaa työttömien kuritus ja kansaa muokataan jo eutanasia myönteiseksi median avulla. Se näkee joka elää.

 15. HTK

  On tapahtumassa Juha Sipilän hallituksen toimeenpanema YLE:n entisen taloustoimittajan kirjan nimen mukainen ”Kansallisomaisuuden ryöstö”, jolla Suomen kansallisomaisuus pannaan alennusmyyntikuntoon halvalla ja nopeasti yksityistettäväksi. Sipilän hallitus on siinä juonessa ovelampi ja tehokkaampi kuin mitkään aikaisemmat hallitukset. Kaikki valtion ja kuntien myyntikelpoinen omaisuus tultaneen yksityistämään. Sote-ratkaisu enteillee myös sitä.Tuleeko Eduskuntakaan toimimaan enää valtion omistamassa talossa koska eduskuntatalon remonttirahat hankittaneen jostain muualta.

  Saku Timonen on oikeassa. Nykyinen hallitus on suurella yksimielisellä enemmistöllään tekemässä eduskunnassa pelkän vallattoman keskustelukerhon. Maailmankuulu näytelmäkirjailija Bertholt Brecht kysyi. ”Mikä on parlamentti?”. Hänen vastaus oli: ”Joukko rahattomia rupattelijoita?”

  Onko Sipilän – Soinin -Orpon hallitus se, joka käytännössä lakkauttaa Suomesta demokratian? Onko Suomen tie Puolan tie? Puolassa valtaa pitävät sekä hallituksessa että kansanedustuslaitoksessa Seijmissä Suomen SOS-hallituksen hengenheimolaiset oikeistopopulistit ja uusliberaalit. Puolassa äänestysaktiivisuus parlamenttivaaleissa on alle 50 % ja sikäläisessä kansanedustuslaitoksessa on edustettuna vain porvaripuolueita.

  Hallituksen julkilausumaton toive on, että mahdollisimman harva äänestäisi. Silloin se pääsee vastarinnatta toteuttamaan epätasa-arvoista ja epädemokraattista linjaansa.

 16. Kennett Ylitalo

  Just katoin Pohjois Koreasta dokkarin jossa selitettiin kuinka siellä talous toimii. Kimillä on oma budjetti johon ei voi kukaan muu puuttua. Siitä iso osa käytetään virkamiesten lahjomiseen, kirjaimellisesti: luksuslahjoja annetaan hyville virkamiehille jotta he pysyvät motivoituneina. Tämä varjotalous on se mikä pitää Kimin vallassa, antaen täydellisen tilaisuuden yhtiöittää se ulkomailla ilman että kukaan P-Koreassa saa tietää niistä varoista, ulkomaan valuutan virratessa tätä reittiä takaisin. Ilman luksustuotteita, P-Korea ei pysyis pystyssä, se koko homma perustuu lahjojen antamiseen..

  Sen varallisuuden on pakko vähän levitä jottei tule kapinaa virkamiesten ja armeijan upseeriston keskuudessa, ainoat voimat jotka sen systeemin voi hajottaa sisältä käsin. Kyseessä on rahamäärällisesti 60% P-korean taloudesta (operaation nimi on Room 39 ja valtion sisällä on kaks kassaa Peoples Economy ja Royal Court Economy, jos haluaa googlata asiasta lisää).

  Vähän liippaa samaan suuntaan jos Sipilä saa 2.4 miljardia henk koht käyttöön jolla pitää kaikkien suut makiana jotka tähän kähmäykseen osallistuu.. Tiedotusvälineet on jo kohta matalana, hyvinhän tässä menee.

  • Samu Lamberg

   liioittelit niin pitkälle ettei se enää pysy uskottavana: Vake on osakeyhtiö, joka on velvollinen kirjanpitoon ja tilintarkastukseen eikä siitä voi maksaa korruptiolle välttämättömästi käteisellä lahjuksia. Ei edes palkata ihmisiä tai ostaa olemattomia palveluita. Mutta jos se olisi totta, että Sipilä saisi oman 2,4 Mrd kassan käyttöönsä, niin sitten olisin samaa mieltä, että se olisi huono homma…

 17. Timo R.

  En ihan hahmottanut Aaltosen argumenttia siitä, että tällainen sateenvarjoyhtiö katkaisisi mahdollisuuden kerätä osinkoja ja myyntivoittotuloja valtion kassaan. Eihän tuo muuta nykytilannetta, jossa omistajaohjaukselle on asetettu tuottotavoitteensa ja se yrittää ne omistusyhtiöistä jotenkin kaapia kasaan. Rakenne pikemminkin selkiytyy kun pääoma on konsernirakenteen sisällä eikä tarvitse enää käyttää Teollisuussijoitusta tai muita rahoituslaitoksia pääomitukseen. Terrafame ei tietenkään jää viimeiseksi valtion omistusyhtiöksi joka lisäpääomaa tarvitsee: tuskin menee kovin kauaa kun Postin tasetta joudutaan tukemaan jotta tappiollinen postinjakelu saadaan pidettyä edes jollain tasolla toiminnassa.

  Yleisesti omistajaohjauksesta puhuttaessa kannattaa muuten tutustua valtioneuvoston omistajaohjauksen periaatepäätökseen. Sen ensimmäinen versio tuli voimaan noin 25 vuotta sitten ja on pysynyt sisällöltään suurin piirtein samana. Se tuo omistajaohjaukseen sellaisia corporate governance -itsestäänselvyyksiä kuten mikä on osakeyhtiö ja miten sitä hallinnoidaan ulkopuolelta (=yhtiökokouksessa) sekä määritellään, mitkä valtion omistamista yhtiöistä on strategisia omistuksia ja mitkä lähinnä sijoituksia, joilta odotetaan voittoa ja osinkoa. Lisäksi on päätetty, että mikäli omistajaohjauksessa yhtiötä velvoitettaisiin toimimaan ei-kannattavasti esim. työllisyyssyistä, valtion pitäisi korvata yhtiölle aiheutettu kustannus. Tällaisia korvauksia ei tiettävästi koskaan ole maksettu vaikka on vaadittu tehtaiden säilyttämistä milloin mistäkin syystä.

  http://vnk.fi/documents/10616/356365/VNn_periaatepaeaetoes_03112011.pdf/af8f288d-0762-4934-99d6-e9acfb1e4ffa

  • Samu Lamberg

   Hyvin kirjoitettu, kiitos. Tuosta korvauksien maksamattomuudesta luulisin, ettei niitä enää EU-aikana voisi oikein maksaakaan, koska silloin valtio kaiketi maksaisi EU:n perusperiaatteiden vastaista tukea suomalaiselle yritykselle.

 18. Kartio

  HALOO MITÄ KANSALAISET VOIVAT TEHDÄ TÄLLAISEN KEHITYKSEN PYSÄYTTÄMISEKSI?????!!!!!

 19. Jari Kähkönen

  Chicagon koulun, Friedmanin kannattajien tai monetarismin, sano sitä sillä nimellä kuin itsellesi sopii, valtaan joutuneiden, yhtenä tavoitteena monista on deregulaatio. Sen voi nähdä maakohtaisesti monellakin eri tavalla, jossain ajankohtaista on sääntelyn purku ja standardien höllennys, jossain toisaalla taas julkinen valta on merkittävä omistaja eli siellä omaisuus halutaan myydä yksityisille. Ja ovathan ne aiemmatkin hallitukset näitä myyntijuttuja tehneet, nytkö vasta herätään, kun sentähden jo maantiellä mennä viipottaminenkin on käymässä maksulliseksi? Heh. No, onhan sitä sääntelyn purkuakin toki Suomessa tehty tämän hallituksen aikana. Sanokaas, miksi luulette vaikkapa maan kauppojen olleen kohta päättyvän kuukauden keskimmäisen ja pisimmän arkipyhän aikana auki siten kuten jopa aikuisten iltasatu eli tv-uutiset sen näytti?

  On suuresti epäiltävä julistavia ja visionäärisiä yksilöitä, jotka messuavat pitävänsä hallussaan viisauden avaimia tai tietä utopiaan. Sen sijaan pitää panna suurempi toivo demokraattisiin instituutioihin tai ’a system of checks and balances’, jottei koskaan olisi valtaa vailla vastuuta sen käyttämisestä. Sekä mikäli muu ei auta, tulee koko kansan olla liberaalin demokraattisen hengen läpitunkema, jotteivät karkeat yksilönvapauden loukkaukset tai suoranainen fasismi ole mahdollista. Muussa tapauksessa hommat(pilkka tarkoitettu) menevät täysin hanskasta, jokasuhteessa. Natsi saa potkia sinut kuoliaaksi katuun, muttet saa edes minkäänsortin pilliautoa paikalle avuksesi ja tieverkkoyhtiö lähettää vielä perikunnallesi laskun siivouksesta/kaistan tukkimisesta. Keskisormennäyttö Helsingin käräjien Yllätysten Talon suuntaisesti.

  Poliitikko valehtelee aina, kun se väittää että nyt on pakko, rahat loppu tai huono aika. Ei niillä ole juuri minkäänsortin sitoutuneisuutta totuuteen. Vallanhimo ja huomionkipeys, tärkeys ja oikeassaolemisen tarve niitä vie. Siksi ne ovat niin intona menemässä jokasortin kokouksiin, joihin ”ei kuka tahansa pääsekään”. Ja hahahaa. Niitä ei siellä tarvitse käsitellä millään tahtoa, tajuntaa tai mainetta vaarantavalla tavalla, joista salaliittoteoreetikot kuolaavat ja vouhottavat. Innoissaanhan ne poliitikonreppanat ovat kaikista kuulemistaaan uussanoista sekä opinkappaleista, joiden voimin sitten kukin omissa maissaan tekee täsmällisesti samanlaista politiikkaa kuin tekevät kaikki muutkin. Hah, luuletteko kutsua tulevan toista kertaa, jos siellä kyseenalaistaa, väittää vastaan tai esittää vaihtoehtoja?

  Siksi liikepankkeja sosialisoiva äärivasemmistososialidemokraatti voi uudelleenajatella itsensä vuosisadan pahimmaksi julkisen talouden leikkaajaksi ja hyvinvointivaltion purkajaksi, kun pääministeriys kutsuu. Mistä siis nämä ei-mistään tulleet joitain myötätunnon osa-alueita aktivoivat häkellyttävän tavallisen oloiset ja ainakin näennäisesti helpostilähestyttävät bisnestyypit ovat politiikkaamme putkahtaneet? Odottakaas vain, kun tulee napit vastakkain -tilanne, niin johan lakkaa mukavuus ja manageri käskyttää mutkat suoriksi, sekä peittää kaiken salassapitoon. Ei tule olemaan muita kertomuksia kuin hänen todellisuudenkuvailunsa. Ja meidän yhteisiä rahoja se pitää sekä käyttelee kuin omiaan, sekä katsoo oikeudekseen pimittää senkin kuinka+mihin ne ovat menneet. Johan näitäkin likaisia legendoja on jo eräitä lötkähtänyt päivänpolitikan pirtinpöydän vahakankaalle.

  Syystä, että on Sakarilla on näinkin hehhehee elinkeinopainotteiden blogimerkintä, päätän kommenttini naureksimalla vasta valansa vannoneelle ministeri Lintilälle. Liekö valituksi tullut ole kuinkakin heikkolahjainen ja tahdoton nahjus? En minä muuten, mutta kun kattaukseen kuuluneessa tekojournalistisessa kuvatapetissa piti näyttää niin paljon sekä valakaavan esilukijana ollutta työvoimapalvelukeskuksen pitkäaikaistyötöntä sosiaalipalveluasiakas-Lehtomäkeä, että Sen Itsensä lailla seisovaa spinmaster Mantilaakin(ehkä laiha jäntevyys on sittenkin vain seuraus huonon palkan pakottamasta säännöllisestä ruoatta jäämisestä). Spinniä kuin se on niin paikalleen juntatun polkupyörän polkeminen kuntosalilla kuin mediamanipulaatiokin. Syyttäköön itseään, mitäs lavastivat, sillä näinhän minä sen näin ja tottahan sen sitten täytyy sitten olla kun kerran telkkarissa oli. 🙂

  Vai ehkäpä siellä oli sittenkin sinä päivänä niin kameraheppana kuin edittijojonakin joitain puuttuvan sukulaisuuden, jäsenkirjan tai sisäpiiriin kuulumattomuuden vuoksi junantuomia ja tämä oli silkka heidän kotiseutuhetkensä(tietäisi vain minkä kolmen mahdollisen niistä). Silloinhan tämä kaikki olisikin silkkaa sattumaa ja hyi minua kun sanoin näin rumasti pätevistä sekä pyyteettömistä maanisistä, -äideistä sekä heitä uhrautuen palvelevista ylevistä virkamiehistä. Sankareistamme ja esikuvistamme.

Kommentoi »

Comments are closed