Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Karenssipitoista uutta vuotta

Maan hallitus ja eduskunnan enemmistö toivottavat Kelan välityksellä kaikille maamme työttömille ikävää uutta vuotta. Työttömyysturvaan tulee paljon muutoksia ja karenssien määrä tulee lisääntymään. Nostan esille vain pari asiaa, mutta terveiset kokonaisuudessaan voitte lukea täältä.

Työttömien velvollisuutta hakea tarjottua työtä ja velvollisuutta osallistua aktiivitoimenpiteisiin tiukennetaan.

Korvaukseton määräaika eli niin sanottu karenssi voi seurata myös sellaisesta palvelun laiminlyönnistä, josta ei ole sovittu TE-toimiston kanssa tehtävässä työllistymissuunnitelmassa.

Jos työtön kieltäytyy työstä, johon hänet on valittu, hänelle asetetaan 90 päivän karenssi.  Karenssi alkaa 30 päivän päästä työstä kieltäytymisestä.

Avataanpa vähän näitä terveisiä. Hallituksen esityksessä 210/2016 käytetään huomattavasti palstatilaa työllistymissuunnitelman selostamiseen ja perustellaan sanktioita tilanteissa, joissa työtön kieltäytyy suunnitelman laadinnasta tai laiminlyö sen noudattamisen. Sitten koko suunnitelman merkitys mitätöidään. Työllistymisuunnitelmahan on se yhteinen sopimus, joka laaditaan työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä ja jota aika ajoin tarkistetaan. Ensi vuonna sitä tarkistetaan kolmen kuukauden välein pidettävissä haastatteluissa.

Tähän asti työllistymissuunnitelma on velvoittanut molempia osapuolia, mutta jatkossa se velvoittaa vain työtöntä. Tähän asti suunnitelmaan kirjatun toimenpiteen on pitänyt olla työllistymistä edistävää, mutta jatkossa ei enää tarvitse. Velvoittavaa toimenpidettä ei tarvitse kirjata suunnitelmaan ollenkaan, vaan se voi tulla ihan puskista.

TE-toimisto voi työllistymissuunnitelmasta piittaamatta määrätä työttömän ihan mihin tahansa toimenpiteeseen riippumatta siitä, onko sitä kirjattu yhteisesti sovittuun suunnitelmaan ja onko toimenpiteellä työllistymistä edistävää vaikutusta. Toimenpide voi olla vaikka kuntouttavaa kuviokelluntaa, mutta sinne on mentävä karenssin uhalla.

Hallituksen perustelujen mukaan muutosten tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä tiukentamalla heidän velvollisuuttaan osallistua palveluihin. Tämä perustelujen kohta ei oikein aukene, sillä vaikea on kuvitella työttömän työllistyvän yhtään entistä paremmin sillä, että hänet velvoitetaan tietoisesti toimenpiteeseen, joka ihan lain perustelujen mukaan ei millään tavalla edistä hänen työllistymistään.

Hallitus olisi voinut sanoa suoraan, että työttömille halutaan antaa keppiä ja samalla lisätä karenssien määrää.

Uutena lakiin tuli kieltäytyminen työstä, johon henkilö on valittu. Uudessa lakitekstissä tosiaankin lukee näin ja tällaisesta työstä kieltäytymisestä seuraa 90 päivän karenssi. Tämä ei tule muuttamaan juuri mitään, sillä harvapa taitaa kieltäytyä työstä, johon hänet on jo valittu.

Tätä ei pidä sekoittaa tarjottuun työhön, jota koskeva lainkohta säilyy ennallaan. Tarjottu työ on yhä edelleen se sadalle työttömälle lähetetty yhtä ja samaa työpaikkaa koskeva ilmoitus ja kaikkien on siihen haettava karenssin uhalla.

Kun työpaikkoja ei ole, niin hallitus piiskaa työttömiä ja säästää työttömyysturvan kustannuksista.

Kommentit (55)

 1. Markus Molari

  Työttömillä alkaa siis ”kvartaalitalous”, selviämistä kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan ja seuraavaa haastattelua pelolla odottaen. Signaali hallituksen taholta on, että työttömät ovat vapaata riistaa ja lyötyä saa lyödä vielä lisää. Koulutuksesta riippumatta ammattisuojan päättymisen jälkeen voidaan tarjota vaikka näitä ”nollatuntisopimuksella tarvittaessa töihin kutsuttavia” töitä. Mistään ei saa kieltäytyä, karenssi tulee muuten. Saatta mielivalta päästä valloilleen. Saakohan eniten karensseja antava virkailija jonkin bonuksen palkkaan? Näinä aikoina en enää ihmettelisi sitäkään.

  • liisa hirvonen

   Itseasiassa vuoteen 2013 asti oli käytäntö, että työttömän tuli käydä Te-tmstossa 2-3 kertaa vuodessa. Käyntipäivä sovittiin aina etukäteen. Useimmiten työllisyyssuunnitelma päivitettiin ja käytiin läpi tilanne. Ellei mennyt tapaamiseen, niin päiväraha katkaistiin.

   Uutta ovat nuo Sakun mainitsemat muutokset ja erityisesti se, että haastattelut tekee yksityiset yritykset eikä julkinen palvelu (Te-tmsto). Yritykset tienaavat, saavat siis ne miljoonat, joilla oltaisiin voitu oikeasti työllistää työttömiä. Lisäksi työttömien oikeusturvaa heikennettiin entisestään rajusti.

 2. Maarit Oinonen

  Ja hallitus tulee kiittelemään itseään ja näitä keksimiään menetelmiä, kun talous nyt näyttäisi alkavan nousta ja sen seurauksena työpaikkoja tulee lisää. No, hyvä ajoitus ja syy-seuraus suhde voi ilman kaikkia ulkoisia tekijöitä näyttää paperilla hyvältä sitten tulevaisuudessa.

  • Mirja Pekkonen

   En ole aivan varma työpaikkojen lisääntymisestä. Kiky vie laskujeni mukaan esim sotealoilta tuhansia työpaikkoja jollei jopa 10 000 työpaikkaa, kolmivuorotyössä kun on helppo ketjuttaa niitä vapaita niin, että sijaisia voi vähentää.

   Sitten toinen vaakalaudalla oleva asia ovat tukityöpaikat, joista jo kokenut Temin virkamieskin jo avautui YLE:lle.

   http://yle.fi/uutiset/3-9377960

   Rahaa tukityöllistämiseen ei ole tarpeeksi ja tuen määrä käsittääkseni laskee vuoden 2017 alussa, jolloin monet yhdistykset esimerkiksi eivät pysty työllistämään työntekijöitä vaikka työtä olisi ja työllistyminen olisi yhteiskunnalle kaikinpuolin hyödyllistä.

   • töytön

    Ne palkkatukirahat plumpsahti Talvivaaran jätejorpakkoon ja hyville kamuille.

   • Tarja Elonen

    Määrärahat ovat poliittisista päätöksistä kiinni. Esim. poliisin toimintamäärärahoja vähennetään ensi vuonna yli 30 milj. euroa ja samaan aikaan sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ympäri Suomen? Suojelupoliisi listasi hallintovaliokunnan pyynnöstä suomen turvallisuusriskejä, se kyllä uutisoitiin, mutta missä on kirjoitettu tästä yli 30 milj. euron vähennyksestä? Poliisien toimintamäärärahoja vähennetään reilusti, mm. rikostorjunnasta 11.6 milj. euroa, valvonnasta 8 milj. euroa ja hälytystoiminnasta 4 milj. euroa.
    Tämä ei voi olla näkymättä toiminnassa ensi vuonna (poliisien lukumäärä, vasteajat, …)
    Poliisin nettomenot/bruttomenot (M€)
    2015 toteuma 733,9/815,2
    2016 arvio 729,4/797,9
    2017 esitys 687,6/750,1

    Enpä malta olla tässäkään yhteydessä olla kertomatta, että
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085 ( Poliisin resurssien turvaaminen lailla ) on kansalaisaloite, joka ehdottaa poliisien määrän kirjaamista lakiin.
    tutustu https://www.facebook.com/poliisialoite/?fref=ts

    • Rintsu

     Kattoo asiaa millä mittarilla tahansa niin suomessa on Lontoon Bobbyjen ohella maailman paras poliisi. Oikeesti.

     Kulut ovat käytännössä pelkkiä palkkakuluja joten säästöissä ei mietitä sitä pitäiskö Maijalla ajaa vuosi/satatuhattakilsaa lisää vai pitäiskö jättää joku luotiliivi ostamatta. Määrärahaleikkauksissa puhutaan ihan suoraan siitä montako poliisia tasavallassa on.

   • Kaija Laine

    Työaikalaki asettaa aika kovat raamit nykyisin epäsäännölliselle kolmi- tai kaksivuorotyölle, sen kanssa ei voi paljon kikkailla. Mutta onneksi palkat ovat lähihoitajilla ja vastaavilla niin huonot, että minä ja lukemattomat muut kaltaiseni ovat jo hankkineet sivutoimiluvan ja tekevät omalle työnantajalleen vuokrafirman kautta töitä lähes kaiken vapaa-aikansa.
    En uskalla edes arvuutella montako työpaikkaa vapautuisi, jos jokainen tulisi normaalin työajan puitteissa tehtävällä työllään toimeen.
    Eikä asiaa liene tutkittukaan, ketään ei kiinnosta.

 3. Tarja Elonen

  Itku tuli, kun tämän kohdan kirjoituksesta luin:
  Tähän asti työllistymissuunnitelma on velvoittanut molempia osapuolia, mutta jatkossa se velvoittaa vain työtöntä. Tähän asti suunnitelmaan kirjatun toimenpiteen on pitänyt olla työllistymistä edistävää, mutta jatkossa ei enää tarvitse. Velvoittavaa toimenpidettä ei tarvitse kirjata suunnitelmaan ollenkaan, vaan se voi tulla ihan puskista.
  Kuinka joillakuilla voi olla tällaista toisen ihmisen polkemisvaltaa – eipä paljoa kiinnosta Suomen 100-vuotisjuhla, mielestäni mitään juhlan aihetta ei enää ole.
  En väheksy menneitä sukupolvia ja heidän saavutuksiaan, tämä nykyisyys on vaan niin lamaannuttavan tukehduttavaa ja masentavaa.

  • Virva Heinonen

   Surullista seurattavaa tällainen. Olen samaa mieltä. Hallituksen päätökset ovat ihmisarvoa alentavia. Häpeän tällaista falskia johtajuutta.

  • Reija Östman

   Mielestäni mihinkään sopimukseen ei toinen osapuoli voi tehdä jälkeenpäin mitään muutosta ilman, että toinenkin sen hyväksyy.

 4. tuuli kalliomäki

  Saanko yv yhteyden?

  • Saku Timonen

   En keskustele juttujeni aiheista yksityisviestein, koska joutuisin käyttämään siihen kaiken aikani eikä se edes riittäisi.

 5. Jorma Reijonen

  Tällainen puuhastelu on sadistista, onko edes laillista? Ihmisoikeuksia ei ainakaan kunnioiteta, työtön on nykypäivän orja, kaikenkarvaiset poliitikot pätevät kilpaa työttömän kyykyttämiseksi. Pompottelu ja uhkailu kirjauksineen ym. byrokratian lisääminen ei ole ilmaista. Nähtävästi työllistyminen ei olekaan tavoite. Jos tässä myllyssä joutuu pyörimään jonkun aikaa, ei varmasti ole työkykyinen.

 6. Johannes Aaltonen

  ”Tarjottu työ on yhä edelleen se sadalle työttömälle lähetetty yhtä ja samaa työpaikkaa koskeva”

  Ja sitä työtähän ei tietenkään voi hakea?

  • Saku Timonen

   Sitä ei pelkästään _voi_ hakea, vaan sitä _pitää_ hakea tukien menettämisen uhalla. Työnantajat ilahtuvat sadoista hakemuksista.

 7. Kaapo

  Ehkä tyhmä kysymys mutta jos jokin osaisi vastata tälläiselle onnekkaalle, joka ollut ikänsä työelämässä. Ymmärrän hyvin että työttömän kurittaminen on erittäin karua ja hallituksen edun mukaista lisätä niitä karensseja ja sillä valeverukkeella ilmeisesti ilmoittaa uusista työllistyneistä koska ovat pois tilastoista. Mutta mitä se karenssi käytännössä merkitsee? Ihminen ei siis saa avustuksia 90 päivään, mutta jollainhan sitä on elettävä, eli mistä toimeentulo ja millä summilla?

  • Saku Timonen

   Hän saa toimeentulotukea, jota alennetaan 20 % kieltäytymisen takia. Toisesta kieltäytymisestä alennus on 40 %. Toimeentulotuen täysi perusosa on ensi vuonna 487,89 euroa eli tästä summasta vähennetään 20 %.

 8. tyätön

  Usein mietin kuinka suureen rötökseen pitäisi pienituloisena syyllistyä, että joutuisi maksamaan päiväsakkoina vastaavan summan, minkä menettää jos joutuu 90 päivän karenssiin. Varsinkin jos olisi siinä tilanteessa, ettei saisi toimeentulotukea. Työttömyystukien menetys olisi silloin 2332,80 € verot vähennettynä. Ei varmaan ihan pikkurötöksestä olisi kyse.

  No, nämä asiathan eivät ole vertailukelpoisia, koska työstä kieltäytyminen ei ole rikos, eikä verrattavissa oikeisiin rötöksiin. Vaikka välillä kyllä ihan oikeasti tuntuu, että työttömänä olo on rikoksista pahin.

  • töytön

   Joo mieluummin oisin linnakundi, vois joku nainen vaikka kuumana käydä pahikseen 🙂 Vielähä tässä kerkee toki.

   Nojoo nyt alkaa Vartiaiset ja kumppanit olla mielensä päähän päässeet. Ens vuonna toki luvassa lisää näitä ”auttamiskeinoja” ja 2018 alkaa se osallistava sosiaaliturpaanveto. Vaan on se kiva kun otetaan työttömistä koppia (Lindström).

   • tyätön

    Lindström taitaa olla pesäpallomiehiä: ensin lyödään mailalla niin että tuntuu, ja sitten otetaan koppi. Uusi kansallisurheilulaji on syntynyt!

  • Karu Totuus

   ”Usein mietin kuinka suureen rötökseen pitäisi pienituloisena syyllistyä, että joutuisi maksamaan päiväsakkoina vastaavan summan, minkä menettää jos joutuu 90 päivän karenssiin.”

   Aika pahaan, päiväsakkojen maksimimäärä yhdestä rikoksesta on 12o kappaletta, jolloin kuukausiNETTOtulojen pitäisi olla yksinäisellä luokkaa 1650 euroa, jotta 120 päiväsakkoa vastaisi 90 päivän työmarkkinatuen menetystä.
   90 päiväsakolla kuukausinettotulojen pitäisi olla jo luokkaa 2200 euroa l. kyseessä on jo varsin hyvä bruttopalkka.

 9. Jari Kähkönen

  Kah, liekö menekkivaikeutta kunnallisen alan pitkälti keksityissä ”noin tonnin kuukausipalkan töissä” vai missä lienee pakotuksen syy? Eipä heti ottaisi uskoakseen. Niin hirviä ruljanssi alkuun ettei ole koko oulunmurteen koottu leveyskään riittää sitä kertomaan, yleisesti ottaen koko elämä menee nurinniskoin puoleksi tai koko vuodeksi ja kaiken tämän päätyttyä pääsee peräti noin peruspäivärahan/työmarkkinatuen tasoiselle ansiosidonnaiselle työttömyysetuudelle vuodenvaihteessa kaiketi…hahahahaa…asiakasprofiilin mukaan lyhentyvän keston ajaksi. Monikohan näistäkin tulee jo puolen vuoden keikkansa kestäessä hakemaan ruokarahansa Kelasta toimeentulotukena ja/tai syötävät ruokajonosta/muusta paikallisesti määräytyvästä jakopisteesta? Jos on etenkin viimeisessä kauttaviivan jälkeen tulevassa tapauksessa kipot mihin+kulku millä+mikroaaltouuni mihin laittaa.

  No, voihan tuo olla niinkin, että tämä on amerikkalaistyylinen from welfare to work -keikaus. Silloin tulollaan on nälkäpalkkatyöteollisuus, mutta t-sanaa ei tarvitse ymmärtää rajoittavasti, sillä olen täysin saletissa palveluelinkeinojenkin olevan kohta käsi pitkänä. Ruotsissahan ehti Allianssin aikaan syntyä useitakin erityisesti nuoria koskevia aliehtoisen ja kyseenalaisesti palkatun työn innovaatioita, tuskin ne ovat mihinkään kadonneet vaikkei asiasta tällä hetkellä puhutakaan. Seuraavaksiko Suomessa? No, vähän huonoa on tehdä, kun on tuo työehtosopimusten yleissitovuus ainakin vielä. Eikä niissä toisaalta ole mitään kakkosluokan tariffejakaan, jotka sitten koskisivat heitä keitä ollaan uuden työvoimapoliittisen pakon kautta ties minnekin työntämässä. Mutta jos on koneet olemassa valmiina niin ehkä ne nälkäpalkkatyötkin sitten löytyvät?

  Sehän siinä tosiaan on, että tuskin on TE:n jokaviskaali edes vielä viitsinyt lukea sitä oman hallintonsa diktaattia minkä mukaan niitä kolmen kuukauden välein pidettäviä haastatteluja tehdään. Tai kun työttömiä työnhakijoita on sellainen legioona, että sen määräaikaisen puhelimellasoittelunkin kanssa on lähimenneessä ollut vähän mitenkuten. Jos ei yksi vastaa niin uutta soittamaan, kuin ikään puhelinmyyjätyyliin konsanaan(anteeksi jos joku oikea puhelinmyyjä suuttui). Eikä ne osaa käyttää sähköpostia sitä vähää, että täppäisivät ”pyydä lukukuittaus” lähtevistä viesteistäänkään. Koko homman toimintavarmuus on siis niin huonoa luokkaa, että ihme on ellei vahinko satu. Sähköinen asiointikin toimii miten kuten ja enää toimisto ei edes viitsi kuitata ”asiakkaan”…hahahhaa…vastauksia käsitellyiksi.

  Tjoo-o. Te-Palvelut on siis uudistumassa merkittävästi vuodenvaihteessa ja leimallisesti huonompaan suuntaan. Uusi tunnuslause voisi siis olla:”Te-Palvelut – uskomattomat pakottamassa pahaa-aavistamattomia olemattomiin palveluihin ja työpaikkoihin.” Saa kopioida ja hyödyntää vapaasti, en esitä rojaltivaatimuksia ja ehdottomasti kiellän oman nimeni esittämisen samassa yhteydessä. Vai joko ne antoivat Valtorissa niin monelle kenkää, että sähköpostien vakiosignatuurienkaan vaihtaminen ei enää onnistu? 😀 Marxin Kalle oli loppujenlopuksi aika hyvin kartalla tästä kaikesta ainakin periaatteen tasolla jo alun puolitoistasataa vuotta sitten, kun Pääoman kirjoitti. Suomalaiset, kuka teille on antanut luvan uskoa kehityksen päättyneen toisen maailmansodan jälkeiseen kasvukauteen?

 10. Mikko Makkonen

  Missähän vaiheessa työnantajat käy ilmoittamaan ” kuntouttavista työkokeilusta ” yrityksissään, joihin on sitten pakko hakea, ettei karenssia napsaha. 2-3 ilmaisella orjallahan saadaan korvattua vaikka jonkun työntekijän sairausloma ( kun oikeen tarkkaa jakaa orjien kesken työtunnit / päivä / viikko ), eikä tarvitse varsinaisesti palkata ketään. 1-3 kk pituisen työkokeilun jälkeen sitte ilmoitetaan, että kiva kun kävit ja käteen ei känsien lisäksi taida mitään jäähä, kun ” korvaus ” tehdystä työstä menee työmatkoihin ja muuhun ylläpitoon.

 11. kr

  ”Uutena lakiin tuli kieltäytyminen työstä, johon henkilö on valittu. Uudessa lakitekstissä tosiaankin lukee näin ja tällaisesta työstä kieltäytymisestä seuraa 90 päivän karenssi. Tämä ei tule muuttamaan juuri mitään, sillä harvapa taitaa kieltäytyä työstä, johon hänet on jo valittu.” Tämäkin voi olla ongelma joissain tapauksissa. Olen ollut kahdessa työapikassa, joihin en voinut jäädä. Molemmissa tapauksissa työ oli eettisesti kestämätöntä ja työilmapiiri myrkyllinen. Suomessahan tällaisia työpakkoja ei varmaankaan ole, kun kyseessä on tutkitusti maailman vähiten korruptoitunein maa.

 12. AMK

  entäs työkyvytön,lääkärin todistus,mutta hän on silti työkykyinen ilmaisis töihin ,näinhän suoimi nousee,rammatkin pannaan tekeämään työtä mitä herrat eivät voi ,hehän vain kustantavat oman elämänsä työttömien kustannuksella..Kukaankaan ei ole ihmetylle tätä ,onko kaikki kok kes laisia no eutonisia tuloo ja ensimmäisenä ministeriöt päättävät jos laki menee läpi ,sen saa pitkäaikaistyöttömät,eläkeläiset mutta ennenkaikkea pitkäaikais työttömät hehän ovat ihan huvikseen työttöminä ja makaavat sohvalla ja nauttivat suuresta (ei muuten ole sama summa mitkä ei valitut kansanedutajat saavat nimekkäällä sopetusmiseläke- työttömyys”Kaikki kun eivät ole saman arvoisia.Ei kukaan hallituspuoluoeista pysty vastaamaan tähän,hyvä veli,oman …nIiinpäniin oma kukkaro on tärkeämpi kuin se millä meriitillä pääsit toisten kukkararoiden sisällätyksestä päättämään<<+++Luulis olevan ahdinkoa,mutta ei hänhän vie jutun loppuun asti,on tärkeä asia saada vähävaraisilta rikkaille kaikki vaikka tuhkatkin on jo viety,kai siltä vielä raapimista löytyy.Kuis sanoikaa jos,ei olisi tärkeestä asiasta kyse olisin lopettanut…ymmärsinkö väärän ,niin työttömistä tullee orjia,niinhän hän halusi tai haluaa kunhan vain elitiilä menee hyvin…onhan hän toimitusjohtaja jolla on omas
  …ihan oikeesti paska joka ajattelee vain omaa itseään…toimitusjohtaja.kansalaiset eivät kuulu hänen edes mielikuvitukseen vaan eliitti jne

 13. Eeva Harju

  Mietityttää, miksi olen 40 vuotta maksanut veroja, työttömyysvakuutusmaksua ja työttömyyskassan jäsenmaksuja. Nyt 58-vuotiaana työttömänä pohjasakkaa ja laiska loinen??? Millaiset työllistymisnäkymät arvelette minulla olevan?

 14. Eetu Hämäläinen

  Lait ovat täynnänsä näitä hienoja termejä, mm. työllistymissuunnitelmia, joihin ihmisellä, anteeksi, työttömällä on oikeus. Samoin termein annetaan sitten sanktiot. Ja sitten kun työtön omia tietojaan katselee tämän viranomaisen palvelusta, niin ei ole ikinä työllistymissuunnitelmaa nähnytkään, vaikka muutoin saisi neuvoja, kannustusta, konkreettista apua ja motivaatiolisäystä lisäkouluttautumiseen. Ehkä työttömyysuraa ei olisi pitänyt aloittaa akateemisista opinnoista päin vaan jäämällä työttömäksi.

 15. elm

  Tässä vaihteeksi toisensävyinen kirjoitus työttömyydestä ja työttömistä: http://www.hs.fi/elama/art-2000005024208.html

  Otsikko kuuluu ”Keppiä laiskureille – paitsi että 2 597 ihmistä on valmis lähtemään työn perässä Uuteenkaupunkiin”.

  Ja alaotsikko ”Roistojen määrä on mitätön verrattuna liian kunnollisiin ja epäitsekkäisiin. Liian moni yrittää pärjätä ihan itse silloinkin, kun apuun olisi oikeus, kirjoittaa HS:n toimittaja Maija Aalto.”.

  Kannattaa lukea.

 16. Rintsu

  Avataanpa hieman tuon karenssin merkitystä, koska sen julmuus ja armottomuus ei avaudu jos sitä ei pohdi tai jos se ei osu omalle kohdalle.

  Karenssi nimittäin tarkoittaa toimeentulotukea. Jota saadakseen on ensin realisoitava mahdollinen omaisuutensa ja syötävä se. Jos omaisuus on esim. vanha mummonmökki PeräHikiällä niin se nyt vaan on realisoitava oli ostajia tai ei. Niinpä se kannattaa myydä markalla jollekin lähisukulaiselle (sikäli kun verottaja ei tulkitse sitä lahjaksi)

  Myös auton tarve harkitaan, siis jos sinulla sellainen on. Jos sinua ei pakoteta sitä myymään ja syömään niin joudut niin tekemään hyvin pian, koska käyttömaksut, vakuutukset ja katsastukset ovat sellaisia summia, että niitä ei toimeentulotuella makseta vaikka et ajaisi metriäkään.

  Myös asunto on ongelma. Omistusasuntoa ei tarvitse myydä ja vastike huomioidaan asumiskuluna. Siis jos asunto on maksettu. Tilanne muuttuu jos asunnosta on velkaa. Toimeentulotuella ei pysty maksamaan penniäkään lainanlyhennyksiä, joten ennemmin tai myöhemmin velkainen asunto on myytävä. Myynnin jälkeen sinulla sitten on rahaa ja virkailija laskee montako kuukautta/vuotta sen on riitettävä ennen kuin voit saada toimeentulotukea.

  Toimeentulotuella et pysty pitämään yhtään mitään mitä olet joskus työlläsi ansainnut vaan kaikki valuu pois kuin Saharan hiekka sormien välistä.

  Ja tuo on vain rahaa. Raha on asia jota valtio painaa lisää jokaisena päivänä. Ja kaikki asiat jotka ratkeavat rahalla ovat halpoja asioita.

  Joten kerron kalliimmista asioista. Toimeentulotuki ei ole henkilökohtainen vaan talouskohtainen. Taloudeksi lasketaan ainakin sama jääkaappi, paitsi suhdettaan rekisteröimättömät homoparit voivat olla ”vain” kämppäkavereita. Muissa tapauksissa talouden tulot vaikuttavat siihen saatko mistään penniäkään omaa rahaa. Ja kun et saa niin jokainen rööki ja ruoanmuru on kerjättävä puolisoksi katsotulta. Niinpä milloin toimeentulotuelle tippuu niin kannattaa erota. Muuttaa vuokralle ja juoda pirusti kaljaa koska mihinkään muuhun systeemi ei kannusta.

  Avioliittolakiin on kirjattu puolisoiden keskinäinen elatusvelvollisuus ja hyvä niin, mutta sosiaaliturvassa kaikki parisuhteet ovat ”avioliittoja”. Ja kun joka kuukausi katkolla oleva tulottomuus alkaa vaikuttamaan perhe- ja parisuhteisiin tai siihen, että kenen kanssa ylipäänsä voi seurustella niin sit ollaan todella syvällä suossa.

  On olemassa helvetisti isompia asioita kuin raha. Niitä oikeita asioita joita ei millään rahalla saa. Mutta rahattomaksi tuomittuna et saa edes bussilippua niiden asioiden luokse.

  • Rosa Warski

   ”On olemassa helvetisti isompia asioita kuin raha. Niitä oikeita asioita joita ei millään rahalla saa. Mutta rahattomaksi tuomittuna et saa edes bussilippua niiden asioiden luokse.”

   Sepä se. Nykymaailmassa raha on aikalailla sama juttu kuin vapaus. Oli se sitten vapautta asua riittävän isossa huoneistossa, vapautta matkustella kokemaan suurta maailmaa, vapautta saada tarpeellista terveydenhoitoa tai vapautta nähdä lapsenlapsia.

   Ja oikeiston mielestä toki raha on myös sama kuin moraali. Siitähän puhutaankin samoilla sanoilla: ”ansaita” ”palkka” jne. Ne, keillä on vähän rahaa, eivät vapautta ansaitse. Ja ne, keillä on sitä enemmän, myös ansaitsevat enemmän.

   Todelliset tarpeet ovatkin sitten aikalailla päinvastoin.

  • töitön

   Muuten ihan oikein, Rintsu, mutta avo- ja aviopari ovat samaa ruokakuntaa, ja täysin riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta. Homoparit eivät pääse tässä yhtään sen helpommalla. Ruokakunnaksi katsotaan myös samassa taloudessa asuva vanhus joka asuu aikuisen lapsensa kanssa tai vammainen joka asuu samassa taloudessa esim. sisaruksensa kanssa.

 17. Tapani Toivanen

  ”Korvaukseton määräaika eli niin sanottu karenssi voi seurata myös sellaisesta palvelun laiminlyönnistä, josta ei ole sovittu TE-toimiston kanssa tehtävässä työllistymissuunnitelmassa.”

  En usko että ylityöllistetyillä virkailijoilla on aikaa keksiä työnhakijoille satunnaisesti uusia ”palveluja”, joita he nakuttelisivat työllistymissuunnitelman kylkiäisiksi mol.fi-järjestelmään hakijoiden asiointisivuille – josta ne voivat ihan hyvin jäädä huomaamatta ajoissa, mikä johtaa mahdollisesti karenssiin.

  Mutta tuo antaa mahdollisuuden hiillostaa työnhakijaa. En tosin tiedä, miksi yksittäinen TE-virkailija sellaiseenkaan kiusantekoon aikaansa käyttäisi, mutta kaipaan silti jonkinlaista seurantaa ja tilastointia tämän minemomaisen uudistuksen käyttöönotosta. Kuinka paljon ennalta sopimattomia ”palveluja” virkailijat lätkivät menemään, millaisia, kuinka pitkästi antopäivästä alkaen hakijalla on aikaa tehdä annettu tehtävä, ja millaisille hakijoille näitä ”palveluja” nakellaan?

  • elm

   Toivoisin itse, että jokainen työnhakija haastaa TE-virkailijan ajattelemaan.

   Ajattelemaan tätä tilannetta ihan kunnolla. Oikeasti. Kertokaa, miten tämä systeemi vaikuttaa teihin, niin että virkailija ainakin saa oikean kuvan. Älkää vähätelkö tilannetta, älkääkä sietäkö vääryyttä, jos kohtelu tai toimenpiteet sellaiselta tuntuu. Nämä TE-virkailijat ovat paljon vartijoina, onhan kyse ihmisen itsetunnosta, omanarvontunnosta, itsemääräämisoikeudesta ja elämänhalusta – elämän mielekkäänä kokemisesta. Oikeudenmukaisuudestakin. Ja se ei ole vähäpätöinen asia.

   Ihmiset ovat tämän yhteiskunnan sydän. Työvoimapolitiikka ei sitä ole.

   Meidän kaikkien verorahoista maksetaan TE-virkailijoiden palkat, joten se miten he käyttäytyvät, se kyllä kuuluu myös meille. Kertokaa siitäkin, että veronmaksajien rahoilla pitäisi rakentaa yhteiskuntaa, eikä hurjuttaa ja heikentää ihmisiä. Evätessään työnhakijan itsemääräämisoikeuden TE-virkailija mitätöi kokonaisuudessaan koko työnhakijan omanarvontunnon, eli nakertaa siten isoa lovea koko kansakunnan itsetuntoon. Emme me tarvitse pässejä narussa, vaan hyvä-itsetuntoisia kansalaisia, joiden mielipiteillä on väliä ja jotka uskaltavat omiin arvoihinsa uskoen poiketa myös ruodusta.

   Kertokaa heille tunteistanne ja tilanteestanne ja haastakaa heidät ajattelemaan. Kertokaa, että te ette ole vain tilasto, vaan kokonainen ihminen kokemuksineen ja elämänhistorioineen, unelmineen, tietoineen, taitoineen ja kiinnostuksineen.

   Kertokaa mikä merkitys teidän elämäänne olisi sillä, että te tulisitte kuulluksi ja oikeudenmukaisesti kohdelluiksi.

   Emme voi valittaa muutoksen puutteesta jos vain nielemme ja siedämme tämän kohtuuttoman kohtelun. Rakenteet on tehty muutettavaksi, silloin kun ne ovat aikansa eläneitä eivätkä enää palvele sen koommin yhteiskuntaa kuin meitä ihmisiäkään.

   Nykyinen työvoimapolitiikka yrittää muuttaa ihmistä sopimaan rakenteeseen, ja sehän ei käy. Poliitikotkin tulevat kyllä jossain vaiheessa ymmärtämään tämän. Ehkä jo ensi vaaleissa, jos osaamme tehdä asian selväksi.

   Yritetään ainakin.

   • Tarja Elonen

    Kiitos erittäin hyvästä kirjoituksestasi! Soisin, että kaikki lukisivat tämän. Ja me muut, esim. minä eläkeläisenä, omalta osaltamme myötäelämme, tuemme ja autamme, minkä voimme.
    Tsemppiä kaikille!

    • elm

     Kiitos paljon Tarja kommentistasi! Hyvä kuulla.

     Ja kyllä, tiedän paljon sekä työssäkäyviä että eläkeläisiä, joiden mielestä tämä nykyinen työllisyyden”hoito” kaipaisi radikaalia asennemuutosta.

     Sitä kohti!

     Uusi vuosi, uudet keinot. Toivotaan näin.

  • Rintsu

   Tossa on semmoinen juttu, että TE- tsto ei välitä töitä. Niitä siellä ei ole.
   Siellä on tarjolla lukuisia ”työvoimapoliittisia toimenpiteitä” joista karenssi on numero yksi.

   Hemmetin harva kieltäytyy työstä josta saa ihan oikeaa palkkaa.

 18. elm

  Lähdetään siitä, että viimeistään seuraavan vaalikauden aikana perustulosta saadaan kehitettyä toimiva malli, joka otetaan käyttöön. Sen jälkeen ihmisillä on paljon helpompi elää, paljon enemmän toiminta- ja työmahdollisuuksia, ja yleisesti paljon parempi olla. Lähdetään siitä, että näin tapahtuu.

  Hyvää uutta vuotta kaikki kanssaihmiset, tämä yhteiskunta on myös meidän.

  Ja meillä on sana sanottavanamme sen toiminnasta, omasta kohtelustamme puhumattakaan. Mielipiteemme ovat arvokkaita ja niiden tulee tulla kuulluiksi. Olemme iso osa yhteiskuntaa.

  Uskotaan itseemme ja toisiimme ja muistetaan, että meitä on aika monta. Kukaan meistä työnhakijoista ei ole yksin (vaikka siltä välillä tuntuisikin).

  Katsotaan, jos vuonna 2017 keksittäisiin joku keino järjestäytyä, tai löyhästi liittyä yhteen.

  Yksi tapa voisi olla hyvin perustellun kansalaisalotteen teko asiakaslähtöisen työnvälityksen puolesta (raadollisine, hyvin artikuloituine kuvauksineen nykyisen järjestelmän haitoista). Toinen voisi olla jonkinlainen joukkorahoituskampanja, jonka pohjalta työnhakijat voisivat yhdistää voimaansa.

  Kiitos Sakulle inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden johdonmukaisesta puolustamisesta ja epäkohtien esilletuonnista – paha saa aina palkkansa, mutta uskon, että pitkällä tähtäimellä saa hyväkin. Jaksan ainakin itse uskoa siihen.

  Jokaisen työnhakijan tulee pitää itseään lähtökohtaisesti arvokkaana ihmisenä. Ja systeemin tarkoitus on tukea meitä siinä. Piste.

 19. elm

  Kyllä ihmiset hiljakseen alkavat ymmärtää perustulon kiistattomat hyödyt: http://yle.fi/uutiset/3-9380530

  ”Laturikeksinnöllään maineeseen noussut yrittäjä hehkuttaa perustuloa”.

  Onneksi! Kenelläkään ei liene mitään sitä vastaan, että koko maan taloustilanne kohenisi..

  • Jyrki

   Tuossa on asia jota luulisi Sipilänkin kannattavan? Perustulo ja lupa kokeilla. Mutta pahoin pelkään, että juuri Sipilälle ei sovi. Mistä näin arvelen?

   No jokunen aika oliko nyt vielä 2016 vuonna. Kun Sipilältä kysyttiin mielipidettä mopoautojen korvaamista oikeilla autoilla, jotka säädetty kulkemaan 40km/h. Sipilä ensin innostu asiasta kertoi, että totta toki hänkin osaa auton muuttaa kulkemaan vain 40km/h.
   Mutta perään heti oli sitä mieltä, että näin ei voida tehdä, koska nuoriso, jotka noilla autoilla ajaisi. Kunnes saisi ajokortin ja luvan ajaa lujempaa kuin 40km/h. Niin Sipilä oli sitä mieltä, että lakia rikottaisi ja nuoret purkaisi rajoituksia lain vastaisesti ennen kuin ajokortti taskussa jne. Eli siis hän piti nuorisoakin epäluotettavana tahona heti kättelyssä.
   Joten ei näin ei voitaisi säätää lakia ja asetuksia, joka sallisi oikean auton korvaamaan rajoittimilla varustettuna turvattomat muovi/lasikuitu mopoautot.

   Samalla tavalla voidaan asiaa vääntäen ja kääntäen asioita nurinniskoin tarvittaessa, että perustulo ja kokeile periaatekin tullaan kieltämään. Koska ruokkisihan se omatoimisuuttakin. Joka ei ole soveliasta omatoimisessa opiskelussakaan, kun siitä 9e/pvä etu otettiin pois.

   Mutta Sipilää ei tunnu ollenkaan häiritsevän ajatus, että nykyiset ja tulevat lakipykälät heikko-osaisten kyykyttämisessä on jopa perustuslain vastaisia, niin kuin jo monesti todettu. Ja hän on yksi niistä, jotka niitä lakeja rikkoo pääministerinä siitä ei pääse mihinkään. Ja on turha paeta tuota mihinkään en minä yksin mitään päätä selittelyihin.

   • elm

    On nimenomaan merkillistä se, miten päättäjät puhuvat yhtä ja sitten tekevätkin toista, siis ovat huolissaan eriarvoistumisesta mutta juuri heidän päätöksensä on omiaan tuota eriarvoisuutta vielä entuudestaankin syventämään. Toivotaan, että tähän tulisi muutos. Jossainhan sen kommunikaatiokatkoksen täytyy olla. Pidetään äänemme kuuluvilla.

    Hesarissa lainataan Sipilän sanoja näin:
    ”Suomen suunta on parempaan päin, mutta etenkin meidän päättäjien on pidettävä mielessä, että kaikilla suomalaisilla ei mene hyvin. Yhteiskunnallisen eriarvoistumisen uhka on todellinen ja hallitus ottaa sen vakavasti”, Sipilä kirjoittaa.

    ”Pidän erittäin tärkeänä, että Suomea kuntoon laitettaessa pidämme kaikki suomalaiset mukana. Hallitusohjelmankin tärkeimpiä tavoitteita on ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen.”

    (koko juttu http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005027749.html)

    Jospa aloitettaisiin se eriarvoisuuden purkaminen vaikkapa perustuslain 18 pykälästä: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

    Ja laitetaan tämä pykälä koskemaan myös kaikkia nykyisiä työnhakijoita. Kiitos.

 20. Jyrki

  Nyt kaikilta huoli pois pääministerimme on herännyt eriarvoistumisen uhkaan juuri sopivasti vuoden vaihtuessa ja kunnallisvaalien läheisyydessä:

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/211357-juha-sipila-eriarvoistumisen-uhka-todellinen

  Eli uhkaan, jonka yksi arkkitehti itsekin ollut.

  Asialle pitäisikin nyt kuulemma tehdä jotain. Mutta odotellaan toki nyt kun ensin nämä työttömien, eläkeläisten, sairaiden jne. Kurjistamistoimien tehoamista. Kyllä tämä tästä. Odotellaan vain Elena Uusitalon http://elenauusitalo.weebly.com/blog/uusi-vuosi-uudet-kujeet blokkauksen loppukommentin tylyn ja hyvin selkeästi esitetyn toteamuksen todeksi tuloa:


  Näin hallitus toivottaa hyvää uutta vuotta kaikille niille, jotka selvisivät joulusta nälkävyötä kiristämällä. Hallitus toivoo, että työttömät ampuisivat rakettien sijaan itsensä.

  Ja eiköhän itsemurha, rikostilastoihin ja muihin lopullisiin syrjäytymismuotoihin tule 2017 ja siitä eteen päin joku selittämätön tsunamiaalto. Ehkä muodon vuoksi lisätään karenssi yms heikkoosaisten päähän potkaisu viestiin työttömille jne. Varmaan jokunen kriisipuhelinnumero hoitamaan käsien pesu puhtaaksi näiden toimien johdosta.

  Hoituuhan siinä tosiaan eriarvoistumisen pois hionta tehokkaasti ja lopullisesti monien kohdalla, joka selkeästi on hallituksen ja eduskunnan tavoite. Tämänhän näkee jo uuden vuoden tinoista. Ei tarvitse olla edes kovin kummoinen ennustaja.

  Aivan kuten Sipilä ”näkee” uudenvuoden tinoista jo parempaa olevan tulossa:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612312200047375_uu.shtml

  josta otsikko lainattuna:


  Pääministeri Juha Sipilä ennustaa tinoista Suomen tulevaisuuden: ”Suunta on todellakin kääntynyt parempaan”

  • elm

   Yksi ratkaisu voisi olla vaikkapa joku kansallinen nettisivu, johon alkaisimme koota ihmisten kokemuksia näistä TE-keskusten toiminnoista 2017 lakiuudistuksesta lähtien. Jotenkin niin, että ihmisten kohtelu (ja mahdollinen eriarvoisuus, jos eri puolilla maata saa erilaista kohtelua) saataisiin näkyväksi ja myös kaikkien päättäjien silmien eteen.

   Saisimme sitä kautta myös vertaistukea toisistamme.

   Ihan vaan vaikka yksinkertainen listaus:
   – tapaamisen tarkoitus
   – tapaamisessa tehdyt päätökset: yhteistyössä vai ei
   – tunnelmat haastattelun jälkeen
   – hyvät puolet / havaitut epäkohdat työnhakijan kannalta

   • Jyrki

    Saisikohan tuollaista sivustoa pyörittää 9e/pvä kuntouttavana työnä? Tuskin?

    Itse asiassa palkkaa olisi jo syytä maksaa, koska monitoroisi miten homma toimii vai toimiiko ollenkaan. Ja tieto tulisi suoraan ruohonjuuri tasolta kuten pitääkin. Ja aiheuttaisi toivon mukaan laajaa keskustelua. Eikä mielipiteitä toimivuudesta muodosteta kovaa palkkaa saavien päälliköiden pohdinnoista suljettujen ovien takana. Kaiken lisäksi tuollainen sivusto vaatii aivan varmasti moderointia jne. Mutta voisi olla toimiva juttu muuten.

    Vaikka en usko, että lopulta ketään asioista päättävää kiinnostaa sivustolle kerääntyvät kommentit jne. Eihän niitä kiinnosta nytkään.

  • AMK

   Todellakin suunta on kääntynyt parempaan,työttömät tekevät työtä saadakseen työttömyyskorvauksen koska tekevät työtä mistä kukaan ei halua maksaa palkkaa,mutta työ on tehtävä koska tekemätöntä työtä on hyrymykke,ja siihen löytyy apu työttömistä,he tekevät työn eikä tarvi maksaa edes palkkaa,hyvä kun edes hengissä pysyvät,suomalaista sosiaaliturvaa ala atria sipilä,ja hänen anteliaisuuttaan,omistaan ei luovu vaan lupaa työttömien panoksen kavereilleen onhan hänellä rahaa valtaa jne.Laiskoja ovat työttömät kun eivät halua palkatta työtä tehdä???Mitäs hän tekee,lomalla lomalla koska hänelle iskee kiky ai ei koske hänen perseensensä-olen toimitusjohtaja,käyrien (excelli)läppitaululle viivojen vetäjä insinöörimaista johtajuutta,kaikki suomen kansalaiset ovat hänen alamaisiaan,koskahan todellisuus iskee,ei voi ilman seuraamuksia yli päästä,ai hänhän kaiken päättää joten kumartakaamme herraa hän vie eliitin suureen nousuun ja reppanat saavat kokea karvaalla tavalla mitä on olla orja.Omaatuntoahan hänellä ei ole kaikki menee politiikan piikkiin,ja kansalaisten hyvinvointiin(lue eliitin).tietääkö mitä tekee???

  • Tarja Elonen

   Kolkolta tuntui lukea kommenttisi, vaan noinhan se on ja sinä rohkeasti kirjoitit näkyviin sen, mitä meistä moni muu tuntee/ajattelee.

   Sipilä ”näkee” uudenvuoden tinoista jo parempaa olevan tulossa
   Jahas näin se ”maa sitten makaapi”. =D

   elm sanoo kommentissaan todella huomionarvoisen asian:
   Jospa aloitettaisiin se eriarvoisuuden purkaminen vaikkapa perustuslain 18 pykälästä: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”
   Ja laitetaan tämä pykälä koskemaan myös kaikkia nykyisiä työnhakijoita

 21. Rintsu

  Jos viittii iltapäivälehtiä lukea niin siellä on säännöllisin välein samat naamat ruikuttamassa kuinka vaikeaa on saada ilmaistyöntekijöitä nollasopimuksella. Ja että sosiaaliturva on liian hyvä. Ja muuta lässynlässyä. Sanoisin ruman sanan jos en olisi kiltti ja kohtelias.

  Mutta kas kummaa, jos Uudenkaupungin autotehdas on oikeasti palkkaamassa väkeä niin hakemuksista ei ole pulaa, pikemminkin päinvastoin. Saavat jokaista avointa paikkaa kohti sata hakemusta.

  Että se siitä työttömien työhaluttomuudesta.

 22. Rintsu

  Ai niin.
  Joulun alla tuli käytyä Jalasjärven juustoportilla.
  Mainostavat sitä, että viimeiset parikytä vuotta ovat palkanneet henkilön lisää joka vuosi. Kuin myös sitä, että meijerin maito kerätään keskimäärin 15 km säteeltä.

  Mitä olen lehtiä lukenut niin eivät ole valittaneet työvoimapulaa tai maidon saatavuutta.

  Hupsiskeikkaa. Jos kaiken uskoisi niin työ ei kiinnostaisi ketään ja lehmät lakkaisivat lypsämästä.

  Maamme istuva hallitus vaan valitettavasti uskoo siihen, että työttömiä työ ei kiinnosta ja että lehmiä voi lypsää miten huvittaa.

  • AMK

   Työttämäthän ovat se lypsävä lehmä,politiikassa pitää olla työttömiä ja he haluavat pitää työttömien reserviä,jos vaikka sota syttyisi työttömät etulinjaan että oma henki säilyisi.nytkinkoko lama on työttömien syytä ei heidän päätöksien.Joo siellä jalasjärven juustoportilla itsekkin pysähdyn paprikajuustoa ja perinteistä narskujuustoa namnam,ei ole kyllä muutamaan vuoteen tullu käytyä,toimeentulotuki….

 23. Nikolas Koivukangas

  Okei. Siinäpähän haastattelevat 3kk välein. Tulevat repimaan tukkaansa minua haastatellessaan, sillä minä tulen olemaan juuri sellainen kuin ne työttömän olettavan olevan ja juuri sellainen toivoton tapaus miksi työtön on leimattu. Eli, tulen olemaan täysin osaamaton vätys, ja täysin ns. kyvytön yhtään mihinkään muuhun, kuin ehkä sisään ja uloshengitykseen. Ihme, että olen osannut siihen haastatteluun tulla.

  Ja jos ihan tyhjästä haluavat aloittaa, ja eivät mitään ennakkoon ole viitsineet työvoimatoimistolle antamistani tiedoista opiskella minusta (näin usein on ja se kertoo heidän motivaatiostaan) niin sittempä heittäydyn samanlaiseksi kuin he :

  Eli mistään en mitään tiedä, osaa, enkä muista ja
  hyvä, jos osaan omaa nimeäni kertoa, saati syntymäaikaa ilmoittaa, ja voi olla, että tulee myös suomen kielen kanssa ja puhumisessakin vaikeuksia, kirjoittamisesta puhumattakaan. Muistikin pätkii kokoajan. En edes muista missä asun. Hetuja on turha kysellä, mikä se on?

  Mihinkään työhistoriaan, koulutukseen, tms. liittyvään uteluun en osaa vastata, ja en muista onko minulla koulutusta ja tutkintojakaan ja reppuni varastettiin missä oli henkarit, joten sitäkään korttia ei ole siinä haastattelutilanteessa mukana, saati CV:itä sun muita, ne meni siinä mukana myös, jos edes ymmärrän mitä nekään paperit ovat, koska vähän sillai pätkii ja iskin päänikin varmaan katuun tms.

  Työkokemuksista en muista yhtään mitään/sellaista ei ole, riippuen siitä mitä ennakkotietoja ovat minusta kaivaneet. Mitään todistuksia ei mukana ole, koska se reppu varastettiin/katosi.

  Jos, kysyvät osaamistani mainitsen suomen kielen alkeet, ja sen että olen ollut tänään päihteetön. Huonoja puolia en osaa mainita, koska en ymmärrä kontekstia. Siinäpä hyvä CV:n pohja, jos käskevät laatimaan sen uudelleen jossain kurssilla. Siinä tulee olemaan nolla osaamista ja ei työkokemusta tms. ja se loistaa lyhyydellään ja ytimykkyydellään.

  Kun muutama tuhat käyttäytyy noissa haastatteluissa ja noille ulkoistetuille haastattelijoille jotenkin noin, niin hyvin harva haluaa enää haastattelijaksi. Mitättömyyksiä on vaikeata työllistää, eikä mitään rautakankea vaativampaa voi heille antaa käteen saati mihinkään vaativammalle kurssille laittaa, jos ollenkaan.

  Homma täytyy pistää siis täysin pelleilyksi, koska itse aloittivat tämän älyttömyyden.

  • Rintsu

   Kandee muistaa se, että rautakanget ovat nykyään kiinalaisia ja ne painavat viisi kiloa vähemmän kuin pitäisi. Niinpä ne saa käsivoimin mutkalle.
   Joten vaativa laite se on rautakankikin.

   Pitäis vissiin käydä työkkärin kurssi oppiakseen miten rautakankea kohdellaan niin hellästi, että se ei kärsi. Koska onhan se tosi ikävää jos työnantaja joutuu ostamaan uusia rautakankia vähän väliä.

  • Reija Östman

   Yksityisasioitaan ei tarvitse kertoa millekään haastattelufirmalle, eikä niillä ole mitään pääsyä ihmisen henkilötietoihin.

   • Nikolas Koivukangas

    Mutta, seuraako karenssi, siitä ettei satu muistamaan, eikä saa sanotuksi oikein mitään itsestään, koska syrjäytyminen sairastutti mielenterveyden ja kommunikointikyvyt ja sosiaaliset taidot ja henkilökorttikin hukkui eilen. Tai ei vain osaa sanoa mihinkään mitään, koska se elämänhallinta(tm) on rikki, todistukset hukassa jne. – karenssiako paukkuu ? Eli jos tuolla siis toimii kuten työttömän oletetaan olevan ?

    Mikä on minimisuoritus jota tuollaisessa haastattelussa pitää sanoa ? Kohteliaasti toki pitää käyttäytyä jne. Toki asiassa ei tarvitse pysyä, vaan puhua esim. koiran kissan veljen hautajaisista – kuin mummo apteekin tiskillä, jos siltä tuntuu.

 24. maaria

  TIETÄÄKÖ KUKAAN…?

  Onko kenelläkään tietoa koskeeko haastattelut osa-aikatyössä olevia, jotka saavat soviteltua työmarkkinatukea? Ainakaan ei ole tullut haastattelu kutsua, vaik muille on jo tullut aika, mol.fi palveluun omiin tietoihin. Tähän saakka en ole joutunut käymään haastatteluissa sen jälkeen kun aloitin osa-aikatyön. En todellakaan aio vaihtaa osa-aika työtäni orja työhön, enkä usko että sitä kukaan vaatisikaan. Ennemmin alennettu tttuki jos pakko valita 🙂

  MAARIA

 25. Huonon hallituksen uhri

  Tuntuu olevan niin monta eri kyykytysversiota, että on vaikea pitää selvillä, mitä kaikkea saattaa tulla vastaan. En päässyt perustulokokeiluun, edes tähän vesitettyyn – kai siihen valittiin sellaisia, jotka saavat lopputuloksen näyttämään siltä, että perustulo ei ole hyvä keino. Kolmen kuukauden kuulusteluista ei ole tullut tietoa, joten minut lienee pudotettu pois työnhakijakastista. Sen sijaan tuli käsky käydä kuulemaan, kun sossu ja työkkäri ottavat vastuun minulle tehtävistä toimenpiteistä mopassa.

  Nyt ei ole taas vähään aikaan puhuttu paljoa siitä, että asuinkunta pakotetaan maksamaan 70% pitkäaikaistyönhakijan työttömyyskorvauksesta. Eli työnhakija ja kunnan edustaja ovat tässä ongelmassa samalla puolella. Valtion työntekijä (työkkäri, ja jossain vaiheessa ehkä Kela) pitää huolta siitä, ettei sossulainen voi vapaasti sopia työnhakijan kanssa, miten tuo maksu saadaan vältettyä. Suosittelen kuitenkin keskittymään asian tähän puoleen ja ehdottamaan kunnan edustajalle, että tarjoaa jotain palveluaan ilmaiseksi kunnan vähävaraisille. Jotain, jolla ei sahaa omaa oksaansa eikä vie pankansaajilta tai yrittäjiltä töitä. Työkkärin virkailija saa sitten kuunnella sivusta ja päättää, läimäiseekö karenssia ehdotuksista huolimatta, vai hyväksyykö ne osallistumisen oireiksi ja jatkaa työmarkkinatukea.

  Vai siirretäänkö pitkään työttöminä olleet nyt toimeentulotuelle, vaikka sitä ei olisi koskaan hakenut? Ja vaatiiko Kela sitten tosiaan esimerkiksi myymään halpistalonsa, josta yhä maksaa pankille lainaa? Vuokralla asuminen jossain muualla tulisi paljon kalliimmaksi, ja senkö nyt sitten Kela maksaisi? Ovatko he kaikki nyt päättäneet, että työpaikkoja ei ole, ja siksi työttömiltä pitää kyniä kaikki omaisuus nyt, kun heillä vielä on, mitä ulosmitata?

Kommentoi »

Comments are closed