Politiikan käypäläiset

-Osana poliittisen kulttuurin muutosta on saatava uudenlaista tulosvastuullisuutta – tulos tai ulos. Näihin tehtäviin ei pidä jäädä roikkumaan, jos tuloksia ei tule. Jos emme nyt saa riittäviä tuloksia aikaiseksi, en ole tässä neljän vuoden päästä.

Näin sanoi hallitusta muodostanut Juha Sipilä huhtikuussa 2015.

Maakuntien keskustalaiset ovat epäilleet, että Berner on politiikassa vain pistäytymässä.

– Se pitää paikkansa. Jotta voin tehdä haastavia ratkaisuja ja nähdä isoja kokonaisuuksia, minulla pitää olla tiettyä riippumattomuutta, hän vastaa.

Näin vastaa Sipilääkin rakettimaisemman nousun liike-elämästä suoraan politiikan huipulle tehnyt liikenneministeri Anne Berner. Hän ei edes teeskentele olevansa millään tavalla vastuussa äänestäjilleen ja koko Suomen kansalle, vaan sanoo suoraan pitävänsä etäisyyttä sinne päin. Hän on kuin konsultti, joka on pantu tekemään likainen työ ja kun se on tehty, niin hän poistuu. Muut saavat siivota sotkun.

Siivottavaa sotkua riittää. Bernerillä on selkeä tarkoitus yksityistää VR, yhtiöittää tieverkosto ja pakottaa jokainen autoilija asennuttamaan kallis seurantalaite, jonka avulla teleoperaattorit ja muut yksityiset toimijat rupeavat laskuttamaan jo kertaalleen veroilla maksettujen teiden käytöstä. Postin hän on jo käytännössä tuhonnut ja Finavian vastuuhenkilöiden oikeudenkäynnin estäminen taidetaan painaa villaisella.

Berneriltä ei ole koskaan kuultu sanaakaan köyhyydestä ja eriarvoisuuden kasvamisesta. Ne eivät häntä kosketa, joten hän ei viitse edes teeskennellä piittaavansa. Pääministeri Sipilä sen sijaan viitsii teeskennellä, vaikka juuri hallituksen päätöksillä kansaneläkeindeksiin sidotut sosiaalietuudet pienenivät, työttömyysturva heikkeni ja asumistuki sekä lääkekorvaukset alenivat. Nyt hurskastelu eriarvoisuuden kasvusta huolestumisella on lähinnä irvokasta.

Mutta eipä hätää, Sipilän mielestä talous kasvaa nopeammin kuin yksikään asiantuntija on osannut ennustaa. Tätä ei usko kukaan muu kuin korkeintaan hallitus itse ja sekin vain virallisesti. Kansan enemmistö on saanut tarpeekseen sekä Sipilästä että hänen koko hallituksestaan. Ihan konkreettista näyttöä siitä saatiin, kun kansa buuasi ja vihelsi Sipilälle kansalaistorin uudenvuodenjuhlassa kuin aikoinaan Nicolae Ceaușesculle.

Nämä liike-elämästä tulleet politiikan käypäläiset voisivat häipyä tuhoamasta hyvinvointivaltiota. Jos he eivät ymmärrä miten tässä näin kävi, niin siteeraan juuri äsken lukemaani Pekka Vennamon Fb-päivitystä:

Yritin vakuuttaa poliitikkoja ja suurta yleisöä jo 1980-luvun lopulla siitä, että politiikan ja yhtiöiden johtaminen on kaksi eri asiaa ja niihin liittyy kaksi eri arvomaailmaa, joita ei pidä sekoittaa keskenään.

Yrityksen johtaminen on itsekästä puuhaa ja yrityksen oma etu on määräävä arvo. On vedettävä kotiin päin kaikin mahdollisin keinoin.

Poliittinen johtaminen on yhteisöllistä puuhaa, jossa tavoitellaan yhteistä etua ja heikomman auttaminen on määräävä arvo.

Mikäli yhteiskuntaa ryhdytään johtamaan yritysten arvoilla, saadaan aikaan itsekkäiden oman edun tavoittelijoiden yhteiskunta, jossa tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta ei ole tietoakaan.

Mikäli yrityksiä ryhdytään johtamaan politiikan arvoilla, saadaan aikaan kannattamattomia ja tuhoutuvia yrityksiä.

Puutuin asiaan aikanaan siksi, että kilpailutilanteeseen siirrettyjä Postia ja Teleä yritettiin johtaa politiikan arvoilla. Nyt näyttää ongelmana olevan se, että yhteiskuntaa yritetään johtaa yritysten arvoilla. Molemmat tavat ovat tuhoisia.

 

Kommentit (31)
 1. Joni Pelkonen
  2.1.2017, 12:06

  Turha kai kenenkään väittää, etteikö propaganda purisi. Keskustapuoluetta on vuosikymmeniä markkinoitu mielikuvilla: perhe, isänmaa, uskonto, maaseudun idylli (jokainen tehomaataloutta ja lannoitefosforilla ja ylikalastuksella pilattuja vesistöjä nähnyt on ”idyllistä” hieman eri mieltä), maltillisuus jne.

  Tosiasiassa puolueen liikeidea on aivan liikemaailman tavoin huolehtia pienen puolue-eliitin hyvinvoinnista, joka kiittää saamastaan tuesta sitä rahoittavia sidosryhmiä ja näin piiri pyöriii vuodesta toiseen kuin ikiliikkuja. Sidosryhmiin on kelvannut niin suuryritykset kuin lahkolaiset kuin hämäräliikemiehet, ainoa meriitti on raha ja valta. Suosiminen ja korruptio aiheuttavat yhteiskunnalle tietysti mittavia vahinkoja.

  Kun propagandalla onnistutaan peittämään tämä tosiasia, siirtyy aiheutettu vahinko jonnekin muualle. Jälleen propagandan keinoin syyllistetään jo valmiiksi huono-osaiset ja siirretään aiheutettu vahinko heidän kärsimyksikseen.

 2. Tarja Elonen
  2.1.2017, 12:29

  Kun poliisitointakin ajetaan alas
  Poliisin talousarviorahoitus vuosina 2014-2017 (tiedot sisäasianministeriöstä 29.12.2016, ),
  2014 2015 2016 2017
  731 422 000 736 316 000 730 286 000 696 678 000
  niin, onko tarkoitus tämäkin homma myydä yksityiselle.
  ( Huom. 2015 sisältää kertarahoituksen n. 3 milj. euroa turvapaikanhakijatilanteeseen.)
  VAI olisiko syytä kannattaa poliisin reusrssien (eli lkm) turvaamista lailla?
  Anna kannatuksesi nyt, 8.1. se on jo myöhäistä,
  linkistä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085

  1. Tarja Elonen
   2.1.2017, 12:31

   No enpä osannut taulukkoa oikein asetella, toivottavasti saatte siitä selvän.

  2. Mari Heimala
   3.1.2017, 16:01

   Poliisin yksityistämisen jälkeen käy näin.
   https://youtu.be/vLfghLQE3F4

   1. Mari Heimala
    3.1.2017, 16:04

    ja olihan siinä näköjään teidenkin yksityistämisestä. Onkohan Bernerin hanke saanut alun perin idean tästä?

Kommentointi suljettu.