Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kritiikki kielletty

-Suomi ei ole mikään punakaarti, jossa maan hallitus valitaan huutoäänestyksellä!

-Hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Kansan luottamus mitataan neljän vuoden välein vaaleissa. Ei maata viedä eteenpäin huutoäänestyksellä ja vihellyskonserteilla.

-Räksyttäjät, Timonen eturivissä myötähuutajineen, halventavat parlamentarismiamme näillä laukomisillaan. Meillä on – luojan kiitos – vaaleja, jotka hoidetaan rehellisesti ilman vilunkeja. Katsomosta räksyttämisen sijasta keskityttäköön hoitamaan yhteiskuntajärjestelmäämme ja varjelemaan demokratiaamme.

Muun muassa tällaisia kommentteja sain eiliseen juttuuni Politiikan käypäläiset ja samalaisia kommentteja tulee aina, kun arvostelen hallituksen toimintaa. Erityisesti eilinen mainintani pääministerin saamista buuauksista ja vihellyksistä herätti närkästystä.

Samasta asiasta kansalle närkästyi myös eduskunnan puhemies Maria Lohela. Hänen mielestään kansalla ei ole enää tapoja.

lohela

Sinänsä mielenkiintoista, että tapojen puutetta paheksuu henkilö, jonka omaa puoluetta on usein leimannut käytöstapojen puuttuminen ja joka itse pääsi eduskuntaan yksistään maahamuutto- ja muslimivastaisten tekstiensä ansiosta. Ne ovat enimmäkseen jo kadonneet netistä, mutta jotain löytyy vielä. Lohela ei myöskään ole erityisemmin siistinyt eduskunnan puheita, vaan ainakin minun havaintoni mukaan sallii melkoista revittelyä varsinkin hallituspuolueiden edustajilta.

Hallituksen ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän suosio on ennätysmäisen alhaalla ja mitä alemmaksi se laskee, niin sitä kovemmin vaaditaan hallituksen kritisoijia olemaan hiljaa. Tässäpä näille hiljaisuutta vaativille kaksi kovaa luuta vaiennettavaksi:

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen kysyi, kuka saisi hallituksen järkiinsä autojen sateliittipaikannukseen perustuvan verotuksen suunnittelussa ja Pertti Salolainen varoittaa sote-uudistuksen tuottavan koko palvelutotannon itselleen rohmuavia suurtoimijoita.

– Ettekö huomaa mitä kentällä jo tapahtuu? Parhaat lääkärit, yritys-strategit [siirtyvät sote-yrityksiin], raha etc., Salolainen kirjoittaa Twitterissä.

– Nämä toimijathan ovat palkanneet hyvin paljon ihmisiä poliittiselta puoleltakin, ja lisäksi näitä johtavia lääkäreitä, tähän yksityistämisen valmisteluun. Täytyy olla huolellinen, että tämä ei mene pieleen, hän jatkaa Uudelle Suomelle.

Riskinä on muun muassa kaikkien parhaiden lääkärien valuminen yksityiselle puolelle ja samalla julkisen puolen osaamisen rapautuminen.

Siellä se oppositio taas räksyttää, vaikka vaalit on pidetty ja mandaatti annettu. Suurin osa kansasta on äänestänyt porvaripuolueita, joten suut kiinni siellä. Ei kun hetkinen, nämä ovatkin arvostettuja kokoomuskonkareita…

Ei kansan ja poliitikkojen suuta voi tukkia vaalien välilläkään. Sitä ei pidä mennä edes yrittämään, sillä sellaiselle järjestelmälle on ihan oma nimensä. Käytöstavat ovat sitten toinen asia. Äsken Ylen uutisissa kerrottiin, että suurin osa äänestäjistä on valmis sallimaan kovankin puheen, kunhan ei valehdella.

Siinäpä olisi nykyisille hallituspuolueille oppimisen paikka. Taisi tulla luvattua, että köyhiltä ei leikata ja taisipa tulla luvattua sekin, että koulutuksesta ei ainakaan leikata. Taisipa tulla valehdeltua, joten ei pidä ihmetellä kansan reaktioita.

***

Minä muuten pidän noita siteeraamiani lukijoiden kommentteja ihan asiallisena keskusteluna ja toivon vastaavia lisää. Uskokaa pois, että minulla on paljon kokemusta oikeasti epäasiallisista kommenteista.

”Aku Korhoselle” voin kertoa, että ihan turhaan sinä sinne roskakoriin kirjoitat useita ivaa tihkuvia kommentteja joka päivä. Käyn joskus tyhjentämässä roskiksen ja poistan kommenttisi niitä sen tarkemmin lukematta.

Kommentit (47)

 1. Joni Pelkonen

  Kysyin Loheltalta Suoraan Facebookin välityksellä ollaanko kohta jo rajoittamassa mielenilmaisunvapautta. Vastaus kaikessa lyhykäisyydessään kuului ”mistä olet sellaista päätellyt?”.

  Mistäköhän? Jospa siitä, ettei olisi ensimmäinen kerta. Kun Lohelan kaltaiset ihmiset – enkä tarkoita ”kaltaisilla” poliitikkoa – ryhtyvät kiinnostumaan jostakin asiasta, siitä yleensä seuraa jotakin ikävää meille kaikille muillle. Tämä johtuu siitä, että Lohelan kaltaisten käsitys vapaudesta ja hyvästä elämästä on aika lailla kapeampi kuin useimmilla muilla: siihen ei kuulu sellaisia vapauksia kuin liikkumisen vapaus, vapaus valita oma asuinpaikkansa, vapaus olla kohtaamatta syrjintää syntyperän perusteella tms.

  Lohelan kaltaisten ”vapaus” on kyhjöttämistä sohvannurkassa kahvikuppi kourassa. Vähänkin aktiivisempi elämänpito on Lohelan mielestä häiritsevää. Mitä muuta kukaan voisi tarvita, se on hänen kaltaisilleen täysin käsittämätön kysymys. Kun voi tyytyä olemaan samaa mieltä Lohelan kaltaisten kanssa.

 2. Juho Palmroos

  Yleisötapahtuman isosta yleisöstä nyt on paha alkaa nykimään pääministeriä hihasta ja argumentoimaan järkipohjalta, joten kuorossa buuaaminen oli ihan paikallaan. Viesti lie mennyt perille.

  • Markku Saalasti

   EI SE MENE PERILLE. Sorry, että huudan, mut näin se vaan on.

 3. Mari Heimala

  Kritiikille ollaan nyt lanseeraamassa uutta termiä ”vihapuhe”, ja sehän ollaankin jo vauhdilla kieltämässä.

  • Pekka Nissinen

   Se on opposition puolesta lanseerattu jo aikoja sitten.

   • Matti

    En tiedä onko ”Mari Heimala” trolli vaiko ihan vaan rehellisesti helvetin typerä ihminen jolle on sanottu että kannattaa lukea Saku Timosen blogia.
    Veikkaan jälkimmäistä, joten tiivistettynä: Vihapuhe ei ole sama asia kuin kritiikki.

 4. Ismo Lehmonen

  ”Mielen osoittaminen” yhdyssana?
  No pilkunviilaamista, mutta kun olen suomalainen.

  • Matti

   Mielenosoitus=tapahtuma
   Mielen osoittaminen=toiminto

   Minun mielestä noin

 5. Vesa Sorvoja

  Kun katsoo osaa nykyisen Suomen poliittisista päättäjstiä, voi todella olla sitä mieltä, että tekes- ja aluepoliittisten tukien maassa on johdossa sellaisia, joita systeemi ja vihapuhe tuottavat. Siksi ei ole ollenkaan ihmeellistä, että kritiikkiä aletaan pitää joidenkin vääntämänä muka vihapuheena. Sen kuplan keskeltä ei synny sellaisia minuutteja kuin Helsingin Kansalaistorilla vuoden vaihtumisen ympärillä. Se ilotulitus sekä valo- ja muu show on saanut ansiosta kiitosta ympäri maailman, mutta tekijät olivatkin alojensa ammattilaisia, joiden yhteistuotosta sai ihastella tv-lähetyksestä ja nyt myös vaikka YouTubesta. Ei noilta päättäjiltä moista tasoa irtoa, mutta valitettavinta on, etteivät he tunnu sitä itse ymmärtävän.

 6. Rintsu

  Tossa on semmoinen juttu, että jos moiset kokoomuskonkarit ovat sitä mieltä, että juna liikkuu liian vauhdilla ja väärillä raiteilla niin tosiaan kannattais miettiä jarrun etsimistä. Jos politiikka on heidänkin mielestään liian oikealla niin se totisesti on.

  Pääministerille buuaaminen ei ole kohteliasta käytöstä… mutta kuinkas se yksi vaalilause menikään… sitä saa mitä tilaa.

  Minun elinaikanani suomessa ei ole ollut ainuttakaan pääministeriä jolle olisi avoimesti buuattu. Vaikka olis ollu huonompikin pää- tai mikä tahansa ministeri mutta tähän asti kansa on kunnioittanut huonojakin valintoja. Sipilä on ensimmäinen joka onnistuu muuttamaan uudenvuodenjuhlan buuaukseksi. Hänen kannattaisi miettiä, että miten hemmetissä tässä näin kävi?

  Se, että hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta ja eduskunta valitaan säännöllisin välein vaaleilla ei tarkoita sitä, etteikö hallituksen tai eduskunnan toimintaa saisi siinä välissä kritisoida. Demokratia ei ole sitä, että joskus tipahtaa vaalilippu postilaatikkoon ja saat äänestää mielestäsi vähiten harmitonta… kunhan pidät turpasi kiinni seuraaviin vaaleihin asti ja mitäs erehdyit äänestämään.

 7. maalaispoika

  Taisi Sipilän imago ”konsulentilta” tulla paha väärin arvio ajasta, paikasta, tilaisuudesta, jossa Sipilän tulisi esiintyä ns.”imagoaan” ja ”luottamustaan” vastuunsa tuntevana maan johtajana kohottaa. Juhliava porukka odotti ilmeisesti joitakin muita esintyjiä kuin valtakunnan ”satusetää”, joka ei toistuvasti tiedä rysän päältä kiinni jäätyään mistään mitään esteellisyydestään tai perustuslaista. Kyseistä herraa tosin jopa jotkut kutsuvat myös pääministeriksi. Demokraattisilla vaaleilla valituille päättäjille on annettu mandaatti toimia vaalilupaustensa mukaisesti. Oikaiskaa toki, jos muistan hallitusten lupausten ja niiden lunastuksen olevan pahasti ristiriidassa. Käytöstavoista ja moraalista tuskin kannattaa päättäjien sanoa yhtään mitäään. Vanhat sanonnat kuuluvatkin: ”Niin se metsä vastaa miten sinne on huudettu” ja ”sitä saa mitä tilaa”. Tässä tapauksessa hallituksella on mielestäni ns. ”piikki auki…” P.S Sipilälle tiedoksi: Suomen kansantalous on mennyt jo 40 vuotta sitten ”savupiipputeollisuuden ja agraari yhteiskuntien” aikakausien ohitse. Kansantalous ei ”kinky” työajan pidennyksineen, pien- ja keskituloisiin kohdistuvine massiivisine ostovoiman leikkauksine sekä verovaroilla kustannettujen palvelujen ja infran yksityistämisillä ulkomaisille pääomittajille lähde nousuun vaan suunta on täysin päinvastainen. Kannattaisi perehtyä myös kansantalouden osalta peruskoulun oppimäärään, joka toisi merkittävän tiedon lisäyksen nykytasoon verrattuna siitä miten kansantalous toimii. Tällöin ei tarvittaisi niitä ”kaiken maailman dosentteja yms neuvojia..”

 8. Sami Lappalainen

  Vanhemman kaverini sanoi ”Kekkonen olisi tuollaisen kantanut korvista pihalle”.
  Mutta asiaan, en tiedä onko laissa mitään pykälää sitä varten, että tarvittaessa huonon ministerin voi vaihtaa ilman suurempia ongelmia? Kun aikanaanhan vielä oli presidentillä oikeus tarvittaessa vaihtaa vaikka koko hallitus, kunnes sitten sekin valta supistettiin.

  • Rintsu

   Ministerin vaihto on hyvinkin yksinkertaista. Siinä ei tarvitse sanoa kun moi eikä ministerien määräkään ole mitenkään kiveen hakattu.

   Mut pääministeri on toinen juttu. Jos pääministeri eroaa/erotetaan niin siinä kaatuu koko hallitus.

   • Erkki Posti

    Ei kaadu. Katainen, Stubb, Vanhanen, Jäätteenmäki, Kiviniemi,…

 9. Jyrki


  -Suomi ei ole mikään punakaarti, jossa maan hallitus valitaan huutoäänestyksellä!

  Niin huutoäänestyksessä on sellainenkin ongelma, että fysiikanlait vääristäisi tulosta pahasti.
  Oletetaan, että löisit kirkonkelloa vasaralla voimalla X . Kirkonkellohan kumahtaa varmasti hienosti ja desibelimittari mittaa desipeleiksi vaikkapa 100. Tämän jälkeen lyöt samalla vasaralla tarkalleen kaksinkertaisella voimalla kirkonkelloa. Nyt sitten kaikki odottaa, että kirkonkello soisi myös 2 kertaa kovempaa. Mutta eipä soi, koska luonnonlaki tässä tapauksessa toimii logaritmisesti.

  Ääni on kovempi, mutta ei 200 desibeliä lähelläkään. Myöskään 200 desibeliä ei saisi aikaiseksi jos laittaisi kaksi samanlaista kirkonkelloa vierekkäin ja lyötäisi molempia voimalla X yhtä aikaa. Eikä senkään jälkeen varmaan 200 desibeliä saataisi rikki, vaikka lyötäisi molempia kaksinkertaisella voimalla yhtä aikaa.

  Joten äänestysliput on tässä tapauksessa oikea ratkaisu jos halutaan mahdollisimman monen ääni kuuluviin vaaleissa tasapuolisesti jos vaan ymmärtävät äänensä antaa. Toivottavaa olisi, koska silloin voi sanoa hankkineensa myös oikeuden arvostella vaaleilla valittuja päätöksentekijöitä! Koska ei voi olla ainoa oikeus kansalla ohjata päätöksentekoa 4 vuoden välein vaaleissa.

  Nyt tosin nyt vain näyttää olevan niin, että valtaa pitävät haluavat näin kumminkin olevan, vaikka meillä on internet ja sitä myöten monet keinot keskustella asioista. Mutta se ei käy ja näin ollen he pyrkivät vaientamaan tai olemaan huomioimatta kaiken sen jälkeen heihin kohdistuvan kritisoinnin päätöksien suhteen, kuten jo nähty eikä varmasti tähän jää.

  Varsinkin jos annetut vaalilupaukset petetään ja muutenkin kansa kokee päättäjien ajatuksen juoksun menevän aivan eri raiteilla moraalisesti kuin kansan. Puhumattakaan vaikkapa perustuslain kanssa. Kyllä siinä touhussa kaivetaan niin sanotusti verta nenästä ennen pitkään. Ja buuaus on vain yksi varoitusmerkki, että nenän kaivelu on menossa liian pitkälle.

  • maalaispoika

   Tällä hetkellä on hallituksen toimesta yhteiskunnassa menossa jättiläismäinen ”puhallus” (Kinky ja Sose), jonka arvostelijoita yritetään hiljentää syyttämällä heitä milloin ”fillarikommareiksi”, ”demokratian halveksijoiksi”, ”huono käytöksiksi mitään tietämättömiksi kansalaisiksi”, jotka eivät anna hallitukselle työrauhaa jne, jne. Yhteiskunnan rakenteet tulevat kokemaan valtavia muutoksia, jotka eivät tulevaisuudessa valtaosalle suomalaisia merkitse muuta kuin lisääntyviä leikkauksa, maksuja ja heikentyviä palveluita. Kyseessä on lyhyesti sanottunavaltava tulonsiirto pienelle eliitille muiden kustannuksella.

   Kekkosslovakia tai oikeastaan suomalainen versio Pohjois-Korean Kim Jong-un:in tapaisesta käsityksestä virallisesta totuudesta ja tiedottamisesta tekee nykyisin vahvaa paluutaan tai läpimurtoaan osana suomalaista tiedoittamis- ja keskustelukulttuuria yhteiskunnallisista asioista. Elämme faktojen jälkeistä ”minusta ja lähipiirini kavereista tuntuu” aikakautta, jolloin faktoilla ei ole mitään sijaa päätöksenteossa.

   Tärkeintä on oma ja kavereiden etu. Asialliseen kritiikkiin ja käsityksen vastaiseen tutkimustietoon suhtaudutaan vihamielisesti asenteella ”jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaaan” Tällä tavallako Suomi pysyy hyvinvointivaltiona ja kansantalous (ei päättäjien ja heidän taloutensa) lähtee nousuun?

  • AikaMies

   Nostalgiaa.
   Ensimmäisen kirjoituspalkkioni sain 70-luvulla tekstistä ”Desibeli, mikä se on?”. Tosin sitä TM ei edes julkaissut!
   Desibeli on tehosuhteen logaritmin kymmenkerta. Kaksinkertainen äänenvoimakkuus desibeleissä vastaa siis noin 3dB lisäystä mittarin lukemaan. Niinpä huutoäänestyksenkin tulos voidaan mitata ja ilmaista [vaikka desibeleinä].
   Ongelma oikeastaan on siinä, että äänen tason lisäksi korkeus, toistuvuus ym ominaisuudet eivät ihan suoraan määritä äänekkäintä parhaiten kuuluvaksi. ”Psykosuodatin” helposti estää epämiellyttävän äänen kuulumisen. Olisiko tuo syy siihen, että niin usein kuulija [vallanpitäjä] ei muista [ääntä kuulleensa]?

 10. Julle Siika

  Miksio joku voi käyttää edes Aku Korhosen nimeä?

 11. Rintsu

  Logaritmiasteikot on todella vaikeita.

  3db on korvin kuultavissa oleva muutos äänenpaineessa.
  10 db on sitten äänenpaineen kaksinkertaistuminen mutta sen tuottaminen vaatii tehon kymmenkertaistamisen.

  • Ilmari Jyskä

   Saivarteluksi menee mutta niinpä näkyy olevan – +3 dB on kyllä keskimäärin pienin harjaantumattoman korvan havaitsema muutos, mutta jo +6 dB on äänenpaineen kaksinkertaistuminen (se +10 dB mihin viittaat on se mikä kuuloaistista tuntuu äänen voimakkuuden kaksinkertaistumiselta). Tehokuviot meni pitkälti oikein, mutta koskee vain sähköisiä vahvistimia – parempi nyrkkisääntö on että äänenpaine laskee vapaassa tilassa 6 dB kun etäisyys äänilähteeseen kaksinkertaistuu.

   Sinällään hyvä esimerkki misinformaatiosta, vaikka toki melko viattomasta aiheesta ja hyvällä tahdolla levitetystä. 🙂 Voisin kuvitella kuinka vastaava mutkien suoraksi vetäminen saa ihmiset informaatioketjun perällä kuvittelemaan esim. että Kela maksaisi täysimääräisiä tukia ISIS-taistelijoille.

   Kiitos Sakulle erittäin asiapitoisesta blogista jonka lukemisesta on jo muodostunut päivittäinen rutiini.

 12. Servitus

  Hätiköinti, kapea-alaisuus ja ulkopuolisten asiantuntijalausuntojen huomioimattomuus, ennakkoluulot, kritiikin vaientaminen…

  Eikö tätä hallituksen ryhmäajattelua saa mitenkään vihellettyä poikki?

  • Sami Lappalainen

   Sehän tässä onkin, hallitus on sulkenut korvansa ja silmänsä kansan huolilta ja murheilta ja ajavat vain sitä omaa agendaansa etiäpäin. Ryhmäajattelu tapahtuukin vain puolueiden omissa kabineteissa, vähät välittämättä ammattilaisten puheista, kun nyt on vain päätetty, että tämä suunta on ainoa oikea suomelle.
   Jos vain olisi mahdollista niin toivon että kansa todellakin äänestää kuntavaaleissa oikeita poliitikkoja (jos niitä on???) ja lähetetään tehtaanjohtajat niihin virkoihin johon kuuluvat, enkä tarkoita brysseliä.

 13. Jari Kähkönen

  Huvittavan luokanopettajamainen kannanotto puhemies Lohelalta. Lauloiko joku ehkä lippulaulua mielestään vitsikkäin sanoin, osoittiko suosiota sopimattomalla tavalla juhlasalissa vai pääsikö peräti pieru luokassa kesken oppitunnin? En tunne sallittuja oppilaan ojentamiskeinoja nykyisessä perusopetuksessa, joten en tiedä joutuuko paukuttelija seisomaan pulpetin viereen ja saako hauskuuttaja naureksia lisää jälki-istunnossa. Enää. Mieleeni tuli sen sijaan temi ”aikuisyhteiskunta”, minkä kuulin jo vuosia sitten ammattidebatöörin suusta ruotsalaisessa tv-lähetyksessä, jossa muuten saatiin yhteen varttiin mahtumaan enemmän asiaa kuin tuntiin vastaavassa suomalaisessa.

  Eli puhemies Lohelan protokollakakkosena, pilkka ehkä tarkoitettu tai sitten ei, edustama virallinen Suomi on siis yhä paikka missä on vähintään kahdet säännöt. ”Piinapenkkiin” omasta vapaasta tahdostaan tullessaan voi kihertää maksmaalisen raivostuttavaa tekonaurua ja kieltäytyä vastaamasta kysymyksen ”poltatko tupakkaa”, koska ei huvita. Voi oikaista nelikaistaisen tien yli missä nopeusrajoitus antaa viisikymppiä ja toteutuneet ovat ties mitä, kun taas toisten pitää rangaistuksen uhalla kulkea pidempi matka alikulkutunnelin kautta. Ja ennenkaikkea, kun yhdet määräävät toiset osallistumaan juhlaan niin toiset eivät saa siellä yhteislaulun jälkeen spontaanisti alkaa aplodeerata ihan silkasta hyvän olon sekä yhteisöllisyyden tunteesta, koska se ei ollut osa määriteltyä ohjelmaa. Ei ollut lupaa.

  Aikuisyhteiskunnassa henkilökunnalla on sisäkengät tai sääntöjen yläpuolelle itsensä asemoivat valturit eivät seiso mosurin lailla eteisen kuralammikossa(jolla nyt sentään oli edes vetskarimaiharit jalassa ja olkalaukun sai kaulaan roikkumaan). He menevät vain ihan pokkana suoraan saliin niine hyvineen seurakuntatalossa, jota tässä tapauksessa on pokkaa kutsua peräti seurakuntaKODIKSI. Muista en vanno tietäväni, mutta ainakin minulla on omassa kodissani useimmiten sisäsandaalit jalassa. Ehkä tämän kirjoittaminen on paksua kaltaiseltani entiseltä väkivallan varus- ja työmieheltä, mutta kehityspositiivisen humanistisen ajattelun hengessä, parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Puhemies Lohelan väsyneen tehottoman some-letkautuksen takana on kuitenkin saman ruman kokonaisuuden yksi menetelmä, jota ei vyössä, reisitaskussa tai Patrol Bagissa kanneta: häpäiseminen.

  Sitä ei tosiaan ihan vähässäkummassa usko todeksi, että valtiollisen vallan käyttäjä kuten pääministeri Juha Sipilä tai puhemies Maria Lohela kehtaavat esittää kuin he olisivat valinneet kansan vaaleissa ja se vastaisi heille eikä päinvastoin. Tai niinkuin olisi nimeltämainittujen asia vaatia kansa vastuuseen käyttäytymisestään, ei päinvastoin. Näin sen ei ole pitänyt olla enää eräisiin satoihin vuosiin, mutta mistäpä tietää mitä on joidenkin kilahtaneiden eliittien noudattamissa vallankäytön piilosäännöissä. Vaikka ollaan olevinaan liberaalia demokratiaa, hyvinvointivaltiota ja oikeusvaltiota, ainakin puheissa sentään. Ei pääministeriksi vallanhimotta pyritä eikä Isä Timo olisi valinnut Pyhää Mariaa puhemieheksi ellei tämä olisi ollut kaikessa aloitekyvytön, tottelevainen, sovinnainen ja pikkuisen ahdasmielisellä tavalla tylsääkin sorttia(mutta tämäkin on vain pelkkä etu).

  Kritiikinkieltotematiikkaan tapojen puuttumisella häpäisemiseen liittyy tietysti puhuvan pään oman CV:n vuoksi tietty erityislaatuinen paksuus. Miten on, onko Maria Lohela edes itse valmis tiedeyliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, joka saisi nokkimisjärjestyksen osoittamalla tavalla nielemisensä sekä alistumisensa itse osoitettuaan vaatia toisilta samaa? En saa tästä palkkaa, joten eipä muuten huvittanut tarkistaa asiaa. Ja sitten on tietysti se totaalinen passiivisuus, jolla hän itse johtaa maan arvovaltaisinta julkisen puheen areenaa. Mokomakin tiinatasalakki(anteeksi etukäteen jos väestötietojärjestelmä luulostani huolimatta näyttää tämännimisen maasta löytyvän, kirjoitusasussa tai toisessa).

  Sitten tulee kaiketi varoittaa poliittisessa elämässä olevien yksilöiden riittävän vastuun puutteesta, poliittisesta stagnaatiosta yleisesti ja kaikenkattavasti kansan halveksunnasta. Tulisi tietää, että sellainen ei ole ollut maailmanmitassa milloinkaan hyväksi. Ei vaikka hyvinvointivaltion aikana kurimekanismeistä onkin ehkä saattanut tulla näkymättömiä, jolloin niiden paljastaminen vaatii suurempaa yhteiskuntatieteiden alan oppineisuutta. On tässä maailmassa nimittäin nekin, jotka eivät tyydy lukemaan kirjoja ja sitten viljelemään pisteliästä kirjallista ilmaisua vallanpitäjiä pilkatakseen. Sellaisia, jotka tietävät että joka ainoa kasaan mennyt entinen valtio oli sitä ennen ollut joko epäonnistunut valtio sisäisesti tai ulkoisen tahdonoikun vuoksi synnytetty epäaito kulissivaltio(mitä tonttiinmenohetkellä ei enää joko haluttu tai kyetty pitää pystyssä).

  Jotkut eivät vain tajua, että kahelit eliitit epäonnistuneissa tai kulissivaltioissa ovat vakava asia, sekä vain maailmallinen poliittinen tilanne yksin sanoo selvitäänkö uudelleenjärjestelyistä ilman väkivaltaa. He kaiketi mekastavat koviten Sakarin blogin kommenttilaatikon roskakansiossa, koska ovat kykenemättömiä käsittämään ettei ongelmasta sanominen ole pahasta ongelmaan itseensä verrattuna. Eliitti ei sanoisi, tekisi vain. Ja mekastajat mekastavat, koska ovat ylhäältä johtamisen hyvin ohuen sekä sanalla sanoen sairaan turvallisuudentunteen tarpeessa. Mikseivät mekastaisi, kun kerran hyväuskoinen hölmöys on maan kysytyin ominaisuus, tietenkin sen omalla todella nimellään sanomisesta suututaan silmittömästi.

  • timo harju

   Kyllä Lohela on humanististen tieteiden kanditaatti. Siis koulutukseltaan sama kuin laajaan K:n projektiin 70-luvun alussa johtajaksi valittu 29-vuotias hum.kand. Ulf Wolf Liepajanlahti (kts. Veikko Huovinen). Ikää tällä Lohelalla vain on kymmenkunta vuotta enemmän.

  • virve valoheimo

   Lohela on hum.kandi. Minä taas tulkitsen Soinin valinneen Lohelan puhemieheksi siksi, että puhemiehen on pysyttävä ruodussa elikkä melko hiljaa omista jyrkistä ja kovista kannoista, joita Lohelalta löytyy mm. tuossa Sakun linkissä. Mutta että näin nopeasti muuttui tuollaiseksi nutturapäiseksi moralistiksi, jopa kaksinaisesti, niin se on hupaisaa.

   • Joni Pelkonen

    Lohela on Halla-ahon opetuslapsia, pitkän linjan ”maahanmuuttajakriitikko”. Tarinan sisältö on ollut pääasiassa ”muslimit kamalia, suvaitsevat hirveitä”. Aina on ollut vikaa jossakin muualla kuin Lohelan omissa teoissa. Jos jotakin, hän on viime aikoina yrittänyt teeskennellä maltillisempaa kuin oikeasti aikaisemman käytöksensä perusteella on.

  • Tarja Elonen

   Mielenkiintoinen kirjoitus, tykkäsin. Sitä joutui lukiessaan vähän pohtimaankin, mikä ei koskaan ole pahitteeksi.
   Uuninpankkopojan kirjoituksista olen aina tykännyt, arvostan sitä tyyneyttä ja faktoihin nojautuvaa tapaa käsitellä erilaisia asioita (ja jos faktoja epäilee, niin linkeistä voi aina mennä tarkistamaan).

 14. Samppa Haapavaara

  Sipilä sai oman Ceucesku hetkensä. Onhan se kova paikka. Katoavaista on mainen kunnia.

 15. Juha Jaatinen

  Ei pääministerille huutelu ole korrektia, mutta pettymyksen ymmärtää kun tietää, että hallitus on leikannut työttömyysturvaa, kansaneläkkeitä sekä mm. siirtänyt lisää maksurasitusta yrityksiltä palkansaajille. Vaikka, niin kuin oikein on Suomessa hallitukset muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen sille pohjalle mikä saa aikaiseksi hallitusohjelman ja mielellään muodostaa eduskuntaenemmistön. Kiistämättä nykyinen hallitus on tällainen. Mutta kun muistetaan varsinkin Keskustan ja Perussuomalaisten puheet ennen vaaleja, käsittää vallan hyvin pettymyksen tunteen.

  Vaikka hallitus on laillinen, on yhtä tärkeää kansanvaltaisen järjestyksen kannalta, että hallitusta arvostellaan, sekä kansalaisten, että poliittisen opposition toimesta. Aika lähellä sijaitsee maa, jossa näin ei saa tehdä. Siellä ei ”räksyttäjiä” kaivata…

  • Rintsu

   Minulla on todella korkea kynnys siihen, että lähtisin avoimesti buuaamaan presidentille, pääministerille tai ministerille. Kansanedustajista en ole ihan varma koska sinne valitaan nykyään keitä tahansa.

   Mutta noin muutoin noissa hommissa tarvitsee työrauhan.

   Milloin henkilö mies tai nainen nousee valtiomiestasolle niin minä arvostan mielipidettään oli puolue mikä tahansa tai vaikka olisi eri mieltä kanssani, eli väärässä. Semmoinen molemminpuoleinen kunnioitus.

   Mutta Sipilä ja Berner totisesti tekevät parhaansa sen eteen, että sitä ei ole.

 16. Juha Sinkko

  Valitettavasti taitaapi olla niin, että hallituspuolueiden edustajien enemmistö pitää hallituksen jakkaroillaan. Prsidenttikään ei taida voida enää mitään, kun tämän oikeutta hajottaa eduskunta ja määrätä uudet vaalit on 1990-luvun alussa oleellisesti rajoitettu. Enää tuo onnistunee päämisnisterin esityksestä eduskunnan edustajaryhmien kuulemisen jälkeen.

 17. Mauri Pulkkinen

  Minusta oli aika huolestuttavaa lukea IS:n päätoimittajan Ulla Appelsinin kolumni vihapuheesta, jota ei huomata vihapuheeksi.

  Ison lehden lukijakunta on laaja. Huolestuttavaa siinä oli käsitteen vihapuhe hämärtäminen alkuperäisestä merkityksestä ja yhdistää se sivistyneellä tavalla käytävään debattiin.

  Hän sai huomattavaa myönteistä lukijapalautetta minun silmissäni oletettavasti persuiksi laskettavilta kommentoijilta, jotka suorastaan makeilevasti kannustivat häntä samanlaiseen kirjoitteluun ja olivat valmiit nostamaan hänet suoraan eduskuntaan.

  Minusta on vastuutonta hyvältä kirjoittajalta viedä pohjaa sanojen alkuperäisestä merkityksestä ja antaa ”siunaus” törkykirjoittajilta, jotka voivat todeta asiallisen, sivistyneen ja hyvin argumentoidun tekstin olevan ”vihapuhetta” ja kenttäpottuilua, joka antaa oikeutuksen räävittömyyksiin.

  PS tuntuu monopolisoineen jo oppositiokaudella suoranaisen poliittisten vastustajiensa herjaavan rienaamisen ja itse olevan prinsenssanherkkä vähäisellekin kritiikille, mikä kohdistuu heidän edustajiinsa.

  • Tero Paananen

   En tieda mista syysta pitkan linjan (?) journalisti pystyy lahes taydellisesti kirjoittamaan asian vieresta, mutta koska Appelsin on ollut samalla asialla jo aiemminkin, epailen sen olevan jotain piilo-perussuomalaisuutta / ”maahanmuuttokriittisyytta”, oman lauman puolustelua. Oli miten oli, taysin eparehellista roskaa.

   Jori Eskolin kirjoitti Appelsinin viimeisimmasta hyvin blogissaan:

   http://www.jorieskolin.com/news/ulla-appelsin-ja-tolkun-ihmisen-hiljainen-vihapuhe/

   • Mauri Pulkkinen

    Jori Eskolin on avannut hyvin U. Appelsinin kolumnin.

    Minä olen päälle 70-vuotiaana sen verran vähäenerginen, etten jaksa ruotia tuollaisia juttuja anatomian ytimeen menevällä tavalla, mutta olen perinpohjin kyllästynyt jo vuosia käytyyn tapaan kilvoitella kuka rumimmin ja ilkeämmin osaa kirjoittaa vastustamistaan asioista, ihmisryhmistä, uskonnoista etc.

    Kannustan itse nuorempia toimimaan oikealla tavalla oikeiden asioiden puolesta ja osallistun itse siinä määrin kuin pystyn ja jaksan.

 18. Arto Alila

  ”Loputkin hyvien tapojen rippeet ovat näköjään meiltä kadonneet”.

  Rouva Puhemiehen lausunto muine kaltaisine komentteineen antaa osviittaa siitä, että buuaukset on ylöskirjattu muuallakin kuin ip-lehdissä ja Kansalaistorilla. Kyllä siellä hallituksessakin tiedetään, että – kuten viime päivien gallupitkin osoittavat – Sipilä ei ole enemmistölle kansalaisista mikään Isä Aurinkoinen maan Pelastajasta nyt puhumattakaan. Se on toinen juttu sitten, ymmärretäänkö.

  Suomalainen osaa kyllä käyttäytyä. Mutta siitä on näyttöä, että kun suomalainen hermostuu, siitä on leikki kaukana ja hyvien käytöstapojen rippeetkin. Siinä pelissä arvot ja asemat ovat mitätöntä kamaa.

  Eilen tuli tv-ykköseltä mielenkiintoinen Kellokosken mielisairaalan 101-vuotishistoriikki. Sairaalan entisenä ylilääkärinä ja kansanedustajanakin toiminut Ilkka Taipale puhui ohjelmassa mielen liikkeistä. Hän sanoi jotenkin tähän tapaan: ”Työttömyys sinänsä ei vielä murra ihmistä, mutta ahdistettu ja alistettu työtön, hän musertuu”. Siinä oli kokeneen lääkärin toteamus, joka sopii juuri tähän aikaan.

 19. Hannu Vaininen

  Niin metsä vastaa kuin sitä kusetat… ( -vanhaa maalaisjärkeä )

 20. Jan

  Olen tyytyväinen, että kansa oikeasti sallii kovan puhen eivätkä jää vaisuksi kun politiikkoja kritisoidaan. Ei me enää missään Kekkoslovakiassa eletä, vaikka tietyt hallituksen jäsenet näyttävät olevan tätä mieltä.

 21. Kaija Laine

  Joskus on ollut tapana sanoa että jos ei käytä äänioikeuttaan, ei ole oikeutettu valittamaan tehdyistä päätöksistä. En ole ihan siinäkään samaa mieltä, äänestämättä jättäminenkin voi olla kannanotto. Mutta nyt siis ei äänestettyään saisi kritisoida päättäjiä, työrauhan merkeissä. Voi hyvänen aika!!

 22. Birgit Heinänen

  Onneksi meillä on Uuninpankkopoika, joka viileän rauhallisesti , faktoihin perustuen, ruotii tämän hullun hallituksen toimintoja. Minua ainakin rauhoittaa lukea hänen blogiaan. Iso kiitos.

 23. timo harju

  Kuten Ilkka Suominen sanoi, infran suunnitteilla oleva yhtiöittäminen on niin vastoin järkeä kuin olla ja voi. Käsitys on saanut laajan hyväksynnän 🙂

  Olisiko tässä nyt käynnissä sellainen pitkän tähtäimen LSD-suunnitelma, että kun hallitus luopuu raivoa herättäneestä siruseurannasta ja perustaa laskutuksen johonkin muuhun menetelmään, niin se tuntuu järjelliseltä, ja itte pääasia, eli liikenneinfran yhtiöittäminen, saadaan kuitenkin syötettyä kansalaisille?

 24. Marko Turunen

  Pahoittelen, että nyt tulee hieman rankempaa tekstiä, mitä tapoihini normaalisti kuuluu:

  Pääministeri Juha Sipilä kenties ei ymmärrä missä jamassa hänen kansansuosionsa on. Tai kenties ymmärtää. Karumpi keino mitata kansalaisluottamusta, voisi olla tulla ihan livenä käymään itähelsingissä. Itse en halua olla kyseistä tapausta todistamassa.

  • Rintsu

   ”Karujen tapojen” kokeilu tai karujen ajatusten toteuttaminen on erittäin vastenmielistä.
   Juha Sipilä tai Anne Berner saa koska tahansa tulla luokseni kylään, minä voin keittää kahvit ja yrittää puhua heille järkeä. Tosin veikkaan, että siinä menee vaan hyvät kahvit hukkaan jos eivät itse tuo pakettia mukanaan.
   Mutta kumpikin lähtee kotoani nenä ehjänä.

   Minulla on jonkinmoinen sivistys ja jonkinmoiset käytöstavat. Olen ne saanut ihan ilmaiseksi äidinmaidon myötä. (Kiitos äiti) Niistä jos luopuisin niin menettäisin jotain todella arvokasta.

   Epäilemättä syntyisi iso lehtiotsikko, että pääministeri kävi Rintsun luona kahvilla ja Rintsu löi häntä nenään. Se nyt vaan ei palvelisi mitään järjellistä asiaa vaan ainoastaan otsikoita. Ja minä menettäisin itsekunnioitukseni eikä luonani uskaltaisi käydä enää edes äitini.

 25. jaana virtanen

  Pääministeri Sipilä kertoo hallituksensa työskentelevän eriarvoisuuden poistamiseksi.
  Sakunkin palstalla on kerrottu josjonkinlaisista laittomuuksista kuntouttavassa työtoiminnassa.
  Itse (silloinen) ministeri Laura Räty totesi pesulat sun muut laittomiksi.
  Nyt nämä eriarvoisuuden poistajat ovat keksineet tarjoilla kakun toisin.
  ”Osallistuva sosiaaliturva” on kakun nimi.
  Laittomuus laillistetaan.Orjatyö sallitaan.
  Rva ministeri Berner on politiikassa ”vain käymässä”
  Hän nauttii pääministerimme aukotonta luottamusta.
  Madame ministeri Berner on yksityistämässä yhteisesti omistamaamme omaisuutta ja hups.
  Olletinkin passinne saatte pitää.Rva ministeri hiihtelee Sveitsin hangilla.
  Kansalaisten turvattomuudentunteesta kannetaan huolta.
  Leipäjonoissa ja apteekissa suojelurahoja pienistä tuloista maksavat eivät varmaankaan ehdi huolestua terroristeista.Terroristit veivät eväät ihan laillisesti.
  Raija Orasen kirjaa ”Aurora” lukiessa tulivat nälkävuosilta Mikkelin kuvernöörin sanat mieleen.
  ”Avun antaminen saa aikaan vain apatiaa ja laiskuutta,vain ankara nälkäkuuri pakottaa rahvaan pitämään huolta omista asioistaan,ja jos niin ei käy,ei haittaa,vaikka muutamia vetelyksiä kuoleekin nälkään”
  Kuulostaako tutulta?

 26. Sikka

  Sipilä nyt ei kuule buuausta, eikä arvostelua. Sillä yksihän ei voi olla väärässä, mutta kymmenet tuhannet tai jopa sadat tuhannet ovat! Jos Sipilä ei kuullut buuausta, buuausta ei esiintynyt. Jos Sipilä ei kuuntele kritiikkiä, kritiikkiä ei ole esitetty. Jos Sipilä ei koe epäonnistuneensa, epäonnistumisia ei ole tapahtunut.
  Minusta ajatus siitä että kansalla on oikeus ilmoittaa luottamuksensa hallituksen/eduskunnan toimiin vain kerran 4. vuodessa on aika eriskummallista. Myös se että ihmiset jättävät äänestämättä kertoo sen että päättävissä asemissa oleviin ihmisiin ei enää luoteta, oli puolue mikä hyvänsä. Ja varmaan tää persujen petos laskee äänestysprossaa ja nostaa kapinamieltä. Kun liikkuu ihmisten keskuudessa, tai lukee facessa mitä ihmiset ajattelee meidän hallituksesta/eduskunnasta olen todella huolissaan mitä vielä tulee tapahtumaan. Koska ihmisten kärsivällisyydelläkin on rajansa

 27. Rosa Warski

  Lohelalta tyypillistä eliittikerman puhetta. On se niin käsittämätöntä, että rahvas ei edes juhlissa voi olla kunnolla, kun on ihan suurvisiirikin paikalla! Hieno juhla meni pilalle, kun kansanedustaja joutui hetkeksi demokraattisessa valtiossa kuuntelemaan kansan mielipidettä :/

  Yks maailman tunnetuimmista etiketin asiantuntijoista, Emily Post, kirjoitti aikanaan asiasta näin: ”Nothing is less important than which fork you use. Etiquette is the science of living. It embraces everything. It is ethics. It is honor.”

  Nyt voikin kysyä, onko eettistä ja kunniallista käytöstä valehdella päästäkseen valtaan, puolustella veronkiertoa, viedä köyhiltä perusturva ja terveydenhuolto, myydä kansan omaisuus vastoin heidän tahtoaan ja rikastua tätä tehdessään reippaasti? Ja onko taas eettistä ja kunniallista käytöstä sanallisesti vastustaa tällaista, tilaisuuden tullen, kun suurvisiiri laskeutuu hetkeksi palatsistaan näköetäisyydelle ?

 28. Pasi L

  Ihan oikein, että kansa kohtelee poliitikkoja, kuten he kohtelevat kansaa. Hallitus on päässyt asemaansa vaiheilla ja aikoo tuhota koko sote järjestelmän, joten Lohelan ja muiden on ihan turha itkeä. Niin kansa vastaa, kun sinne huutaa.

 29. Matti Piirto

  Tervehdys Saku :kenenkään uskontoa ei tietenkään saa loukata,mutta Lestadiolaisuus näyttelee melkoista osaa Sipilän toiminnassa,vaikka tamä Hik-Wikipedian linkki on tehty ”huumorimielessä”,linkissä kohta ”elinkeinot”sanoo paljon mistä Sipilän jääviyskysymyksessä on oikein kysymys,olen itse joutunut työelämässä vastaavan ”uskonveli”järjestelmän kanssa ongelmiin.Hyvää vuoden jatkoa sinulle.http://hikipedia.info/wiki/Lestadiolaisuus

Kommentoi »

Comments are closed