Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hölynpölyä ja tietämättömyyttä

Suomessa Kela maksaa edelleen täydet tuet Isisin riveihin lähteneille suomalaisille vierastaistelijoille. Asiasta nousi ensimmäisen kerran keskustelua julkisuudessa kesällä 2015, jolloin silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) sanoi, että nykykäytäntöä tullaan selvittämään. Tilanne on kuitenkin yhä sama kuin tuolloin.

Näin tekohengittää Ilta-Sanomat  vanhaa väitettä, jonka vääräksi todistamiseen tarvitaan vain vähän tietämystä. Jutussa ei taaskaan kerrota tarkemmin mitä ne vierastaistelijoille suorastaan virtana valuvat tuet oikein ovat. Katsotaanpa tarkemmin.

Jokainen Kelan kanssa asioinut tietää, että asumistukea saadakseen tarvitsee asunnon, josta joutuu maksamaan vuokran. Vuokra on aina suurempi kuin asumistuki ja tukioikeus tarkistetaan säännöllisin välein. Ulkomaille virtaava Kelan tuki ei siis voi olla asumistukea.

Lapsilisät menevät lasten elatukseen. Jos joku laittaa ne vaikkapa viinaan tai taistelemiseen terroristien riveissä, niin se on lapselta pois ja saattaa johtaa asiointiin lastensuojeluviranomaisten kanssa.

Työttömyysetuutta ei saa, jos ei ole työmarkkinoiden käytettävissä, eikä kokopäiväisesti ulkomailla sotiva ole. Vammaisavustusta ja kansaneläkettä saavia tuskin kelpuutetaan sotimaan, lääkekorvaukset menevät lääkkeisiin suoraan apteekissa ja opintotuki on sidoksissa opintosuorituksiin.  Toimeentulotukea ei makseta ulkomailla oleskeleville.

Onhan tukien väärinkäyttö tietysti mahdollista ja ainahan niitä joku käyttää väärin. Siitä jää kuitenkin kiinni. Jatkuvasti lehdissä on pikku-uutisia, joiden mukaan työttömyysetuutta perusteetta muutaman kuukauden nostanut on tuomittu petoksesta.

Koska Ilta-Sanomat nyt kuitenkin oikein ruotsalaiseen asiantuntijaan nojautuen kertoo tukien suoranaisesta valumisesta ulkomaille, niin se voisi myös kertoa mikä on sen ulkomaille täysimääräisesti maksettavan tuen nimi ja kuinka paljon näitä tapauksia on. Kuten eräs Fb-kaverini epäili, niin sen on pakko olla ne olemattomat kultahampaat, joita Kela MV:n tietojen mukaan maahanmuuttajille kustantaa ja jotka sitten taistelukentällä revitään irti ja myydään sotimisen rahoittamiseksi.

Kun iltapäivälehti julkaisee näin ilmiselvää hölynpölyä, niin ei ole ihme, että hyväuskoiset innostuvat ja  heitä haastetaan oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Erityisen hyvin tässä laijissa ovat edustettuina perussuomalaiset poliitikot.

Nyt on vuorossa Teuvo Hakkarainen, jonka puolustus rakentuu tietämättömyyteen vetoamiselle. On jo riittävän naurettavaa se, että lainsäätäjä vetoaa tietämättämyyteen lain sisällöstä. Vielä hullummaksi asia menee, kun muistetaan yleinen oikeusohje, jonka mukaan tietämättömyys lain sisällöstä ei poista teon rangaistavuutta. Jos poistaisi, niin oikeussalit olivat täynnä laista yhtään mitään tietämättömiä rikollisia. Ignorantia legis nocet, kuten muinaiset roomalaiset sanoivat.

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? Siten, että klikkauksia metsästävien lehtien kannattaisi edes pikkuisen miettiä juttujensa todenperäisyyttä, jotta ne eivät vajoaisi MV:n tasolle. Osa ihmisistä on oikeasti niin tolloja, että he uskovat kaiken lukemansa. Sitten he purkavat närkästyksensä netissä ja päätyvät ihmettelemään oikeuteen, että ei kai minua voi tuomita, kun en tiennyt rikkovani lakia.

paskapuhetta

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

EDIT 4.1.2017 klo 12.20

Teuvo Hakkarainen muuten esitti jo vuonna 2013 muutosta lakiin, jonka olemassaolosta hän ei vuonna 2017 tiedä. (Kiitos havinnosta, Mikko Sovijärvi)

15823313_10210824380740611_1309810078108545889_n

Kommentit (43)

 1. Minna Ylitalo

  Jo viime kesänä Perussuomalaiset Nuoret esittivät poistettavaksi rikoslaista kiihottamista kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomista koskevia pykäliä. Perussuomalaisten kansanedustaja Hakkarainen ei siltikään tiennyt, että rikoslaki on olemassa. Niinpä niin. Ei vaikka rikos on ollut tapetilla jatkuvasti peruspersujen yhteydessä ja siitä on itketty ja kitisty rajakkisivustoilla iät ja ajat. Eikö Hakkaraisen puolustus todellakaan parempaan pystynyt? Mitenköhän oikeudenkäynnissä ylipäätään otetaan huomioon tälläinen tökerö valehtelu? Tuossahan syytetty pitää tuomaria ja oikeuslaitosta pilkkanaan.

 2. Juha Toivoniemi

  Ai että olipa hyvin kirjoitettu taas kerran. Em vpi muuta kuin nauraa makiasti lukiessani juttuasi. Me tosiaan ollaan aika tomppeleita ja jotkut ovat vielä ääliöitä kun välillä uskotaan ihan huuhaata. Virkistävää lukea

 3. teemu tuomaala

  En ole asiaa enempää seurannut, mutta radion ykkösaamussa tänään (4.1) Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen sanoi suurin piirtein niin, että ”emme voi Kelassa tietää missä henkilö on sen vajaan vuoden ajan, jonka ajan hänelle tukia menee”. En saanut selvää, mistä tuista olisi mahdollisesti kyse. Todellisena ongelmana piti ja lakimuutoksia peräsi Elli.

 4. J-P

  > Työttömyysetuutta ei saa, jos ei ole työmarkkinoiden käytettävissä, eikä kokopäiväisesti ulkomailla sotiva ole.
  > …
  > Toimeentulotukea ei makseta ulkomailla oleskeleville.

  Mistä KELA / työkkäri oikeasti tietää, onko henkilö maassa vai ei? Nimimerkin turvin uskallan myöntää olleeni muutamaan otteeseen viikon työmarkkinoiden ulkopuolella ulkomaanmatkan takia, enkä tästä ilmoittanut työkkärille, eikä siitä mitään seuraamuksia tullut.

  Tulevaisuudessa työttömät kuulustellaan 3kk välein, joten sen aikaa tukea voinee (ehkä) jatkossa saada ulkomailla ollessaan, viime vuonna periaatteessa hyvällä tuurilla pidempään (olettaen, että joku kaveri / itse hoitaa hakemukset netin kautta jne.)

  Toimeentulotukeen liittyvistä tarkastuksista en tarkemmin tiedä, mutta olettaisin että ennen pitkää siinäkin tulee jäämään kiinni.

  En missään nimessä väitä, että tässä olisi sen tason ongelma, mitä MV… Eiku Ilta-sanomat väittää, kunhan vaan järkeilin lyhyen aikaa toimivan huijausskenaarion.

 5. Tapani Säily

  Pitäisiköhän KELAn pääjohtajaakin valaista asian tilasta? 🙂
  http://yle.fi/uutiset/3-9386622

  • Saku Timonen

   ”Kelan puolelta tukia maksetaan lain mukaisilla kriteereillä.”

   Kelan pääjohtaja voisi myös perehtyä niiden lakien sisältöön, jotta tietäsi miten niitä tukia maksetaan.

  • Antti Kautiainen

   Jos yhtenä asiantuntijana on ruotsalainen nimetön asiantuntija, tietää jutun olevan poliittisesti rakennettua valetta. Kelan johtaja sanoo mitä hänen esimiehensä käskee. Johtajan bonukset myös riippuvat Kelan tukien maksamattomuudesta.

 6. Veikko Hurmansalo

  ”Lapsilisät menevät lasten elatukseen. Jos joku laittaa ne vaikkapa viinaan tai taistelemiseen terroristien riveissä, niin se on lapselta pois ja saattaa johtaa asiointiin lastensuojeluviranomaisten kanssa.”

  Tämä on myös puhdasta hölynpölyä. Lapsilisät eivät ole lapsen rahoja eikä niitä ole korvamerkitty lapselle. Tämän tietää jokainen alkoholistiperhettä läheltä seurannut. Jos lastensuojelu puuttuu asiaan niin syy EI OLE rahojen hukkaaminen viinaan vaan viinan juominen. Lastensuojelu suojelee (tai siis pitäisi suojella) lasta kännisiltä vanhemmilta – ei köyhyydeltä.

 7. Toni

  Sanoisin, että ihan noilla eväillä ei tuota väitettä täysin vääräksi todisteta. En tosin osaa siihenkään sen kummemmin kantaa ottaa että mikä on todellisuudessa isis-taistelijoiden saamien tukien suuruusluokka.

  Mutta tässä nyt muutamia huomioita:

  Asumistuki:
  Tähän nyt on erittäin yksinkertainen ja pidempiä reppureissuja tekevien suosiossa muutoinkin oleva keino. Hommataan asuntoon alivuokralainen. Tällöin tämä alivuokralainen hoitaa asunnon kustannukset, mutta kun pysyt itse kirjoilla tuossa asunnossa, niin asumistuki juoksee edelleen tilillesi. Toki on hieman tulkintakysymys, että ovatko tässä tapauksessa ne ”isis-taistelijalle virtaavat rahat” kelan tukia vai vuokratuottoja.

  Työttömyyskorvaus:
  On toki totta että työttömyyskorvausta ei tässä tapauksessa tulisi saada. ”Hyvin” asiansa hoitanut henkilö saattaa kuitenkin olla hyvinkin pitkiä aikoja ilman mitään yhteydenottoja TE-toimistosta yms. Eli tieto siitä, että henkilö ei ole työmarkkinoiden käytettävissä ei välttämättä kulkeudu ja työttömyyskorvaus saattaa kyllä juosta pitkäänkin ulkomailla oleskelevalle henkilölle.

  Lisäksi unohdit listasta kokonaan perustoimeentulon, jonka maksaminen siirtyi vuoden vaihteessa Kelalle. Sehän juoksee, kunhan vain ensin on päätöksen saanut ja virallisesti asuinpaikka Suomesta löytyy.

 8. Veikko Hurmansalo

  En tiedä mistä Timonen on tietonsa kaivanut mutta kelan pääjohtaja toteaa ylen jutussa:

  ”Suomessakaan sosiaalitukien maksamista ulkomaille ei kontrolloida siten, että voitaisiin estää näiden rahojen valuminen terrorismin tukemiseen. Tämä johtuu nykyisestä lainsäädännöstä, kertoo Ykkösaamussa keskiviikkoaamuna vieraillut Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen.”

  Aaltonen jatkaa:
  ”– Kelan puolelta tukia maksetaan lain mukaisilla kriteereillä. Ei Kelassa tiedetä kuka lähtee mihinkin elämään sen alle vuoden ajan mitä tukia hänelle menee. Ei ole meidän tehtävä olla poliisi siinä mielessä, toteaa Aaltonen.”

  Jäikö Timoselta faktat tarkastamatta vai onko uusi pääjohtaja täysin pihalla kelaa koskevasta lainsäädännöstä ja kelan harjoittamista käytännöistä?

  • Saku Timonen

   Kelan pääjohtaja on ihan oikeassa siinä, että tukia maksetaan lakien mukaan. Hänen kannattaisi myös perehtyä niiden lakien sisältöön, jotta tietäisi miten niitä tukia maksetaan.

   • Marko Turunen

    Käytännössä tilanne on ainakin ollut esimerkiksi toimeentulotuen kohdalla Helsingissä sellainen, että päätös voi olla vaikka puolivuotta, jolloin käytännössä sinne nordean (tai mikä tahansa muu pankki) tilille jysähtää 485€ kerran kuukaudessa. Se visa elektroni, kun toimii lähes missä tahansa päin maailmaa. Mikään taho ei tarkastele, että missä päin maailmaa tuen saaja kulloinkin on. Eikä edes pystyisi asiaa tarkastamaan, koska siihen ei yksinkertaisesti ole mitään keinoja.

    Jos siihen lisää sen, että hakemuksen voi tehdä tarvittaessa sähköisesti, on käytännössä täysin mahdotonta jäädä kiinni tukien väärinkäytöstä. Vai moniko sosiaaliviraston asiakas on saanut kutsun tulla keskustelemaan viranomaisen kanssa? Ei niitä lappuja kovin usein postiluukusta kolahda.

    Koska nykyään yhä enemmissä määrin toimitaan sähköisen asioinnin avulla on täysin mahdollista, että henkilö voi nostaa lähes mitä tahansa tukia, ilman että kukaan koskaan edes tapaa kyseistä henkilöä.

    Näin ollen pidän täysin uskottavana, että tukia voi saada riippumatta siitä, että henkilö ei todellisuudessa olisikaan Suomessa.

    • Kennett Ylitalo

     N. 6kk välein on joku haastattelu tai henkilökohtainen yhteydenotto. Pystyyhän sitä sen about 6kk, oikein jos venkoilee niin voipi saada melkeen vuoden. Sitten alkaa olla vähän pakko palata Suomen kamaralle. Ja jonkun pitää hoitaa sun asioita sillä välin. Erittäin hankala tapa saada sen tonnin verran kuussa.

     Luuleeko joku että suomen sosiaaliturvaa kannattaa ISISIn käyttää, niillä kun ne kulut on miljoonaluokkaa päivässä. Naurettava idea, meillä on ihan reilusti enemmän, voisin väittää tuhat kertaa enemmän ihan vitivalkosia suomalaisia asumassa Virossa ja Thaimaassa jotka nostaa jotain tukea kotomaasta..

    • Rosa Warski

     Paitsi että toimeentulotuki myönnetään yleensä kuukaudeksi kerrallaan, ja toimeentulotukihakemukseen tarvitaan lukuisia liitteitä, jotka kulkevat edelleen postitse. Esimerkkinä vaikkapa veroilmoitus, erilaiset elämäntilannetta selventävät tositteet, jne. Lisäksi sosiaalitoimisto voi kutsua haastatteluun elämäntilanteen vuoksi.

     Toki jonkinlaista postijärjestelmää voisi yrittää, mutta mites veikkaat että yksityiskirjeet kannetaan ISIS:n taistelualueille? Osoite: Rauniotalo, Hiekkatie 1, Mosulin maalaiskunta ?

   • Veikko Hurmansalo

    Suoraan kelan sivuilta:
    – Ulkomaille muuttavien oikeus Suomen sosiaaliturvaan ratkaistaan pääsääntöisesti oleskelun keston perusteella.

    Alle vuosi ulkomailla eli tilapäinen muutto ulkomaille
    – Jos tarkoituksenasi on muuttaa ulkomaille alle vuodeksi eli tilapäisesti, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvaan ja olet oikeutettu Kelan etuuksiin.

    Yli vuosi ulkomailla eli vakinainen muutto ulkomaille
    – Jos taas tarkoituksenasi on olla ulkomailla yli vuoden ajan, muuttoasi pidetään vakinaisena, jolloin oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan.

    Jos alun perin alle vuodeksi eli tilapäiseksi suunniteltu ulkomailla oleskelu kestääkin yli vuoden eli muuttuu vakinaiseksi, päättyy oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan olosuhteiden muutoksesta lukien.
    Lähde: [http://www.kela.fi/muutto-ulkomaille]
    —–
    Erityisesti tuo viimeinen kappale on oleellinen. Toisin sanottuna ihminen voi hakea Suomesta mm. lapsilisät tai vaikkapa opintotuen ja muuttaa ulkomaille. Tuki seuraa vuoden ajan perässä.
    Opintotuen tukikuukausien täyttyminen tarkastellaan vuosittain, joten vuoden tuet ehtii saamaan ennenkuin kukaan kyselee mitään. Terroristiksi lähtenyt tuskin laittaa kauhiasti painoarvoa sille, että kela alkaa jossakin kohtaa perimään rahoja takaisin.

    Myös äitiysavustukset maksetaan ulkomaille… Kela ei tietenkään pysty valvomaan lähtikö äiti Syyriaan vai Saksaan. Jos äiti lähti Syyriaan niin luonnollisesti äidin kuuluisi ilmoittaa asiasta mutta käytännöntasolla kukaan ei asiaa pysty vahtimaan.

    • Kennett Ylitalo

     Opintosuoritukset tarkistetaan kuukausittain, opettajat pystyy jonkun verran venkoilla lisäaikaa mutta jos ei 3kk ole tullu opintoviikon viikkoa, tulee selvityspyyntö Kelalta. Itellä ollu joskus ongelmana, on niin monta hyväksilukua ollut että viimeinen koulu piti vaan lopettaa kesken (yli 120 ovaria kasassa pelkillä hyväksiluvuilla, siinä alko tuleen 3kk pausseja joita kela ei sulata, onneks pätevyyden voi hommata muutenkin)

 9. Jorma Reijonen

  Itseäni on jäänyt vaivaamaan ”taistelija”,tai ”vierastaistelija” nimitys, maatiaisjärjellä ajatellen oikeampi sana on terroristi. Jos Isisin riveissä osallistuu millään tavalla siviilien tappamiseen, tai kiduttamiseen, asian pitäisi olla selvä. Vapaaehtoisesti Suomesta lähtevillä ”taistelijoilla” ei pitäisi olla oikeutta palata, jos voidaan osoittaa henkilön osallistuneen terroristijärjestön toimintaan. Toinen asia on tämä ”vihapuhe”. joka tuntuu olevan hyvin monikäyttöinen. Asiasta paremmin tietäviltä haluaisin kysyä, mikä on vihapuheen määritelmä, onko sitä? Toisin sanoen, onko sitä määritelty lakiin? Jotenkin tuntuu, että näistä asioista ei saisi puhua, käsitteet ovat iloisesti sekaisin, myös osin itsellänikin, siksi kyselen.

  • Saku Timonen

   Laki ei tunne termiä vihapuhe. Vihapuhe on yleistermi, joka ei liity juridiikkaan, vaan sen alle mahtuu sekä laillista että laitonta puhetta. Euroopan neuvoston ministerikomitean määritelmä löytyy: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vihapuhe

   Olen samaa mieltä siitä, että näitä terroristeja ei pitäisi kutsua oikeita sotilaita häpäisten taistelijoiksi. Jo nykyisen lain mukaan nämä ”vierastaistelijat” voidaan tuomia Suomessa, vaikka rikokset onkin tehty ulkomailla.

   • Jorma Reijonen

    Kiitos vastauksesta! Jokseenkin näin oletin asian olevankin.

 10. AikaMies

  Voiskos sen liikenteenseurantaSIMmin upottaa jo rajalla tulijan nahkaan. Niin ja kotosuomessa työttömän ja eläkeläisen ja… niin saataisiin seuranta kuntoon!
  Mistä KELA tietää onko tuensaaja edes hengissä tai on vain digitaalisesti luotu virtuaaliolento? Väärinkäytöksien mahdollisuus aina on ollut, on edelleen ja tulee olemaan järjestelmästä, lainsäädännöstä ja valvonnasta riippumatta.

  Meinaan jotta keltaisen lehdistön julkituoma, oikeaksi todistamaton lause ”Kelan tukia voi virrata yhä Iisis taistelijoille” sisältänee väitteen tukien virtaamisestä yhä [eli edelleen] Isis taistelijoille.

  Olisiko tuo keltaisen lehdistys uutisointi jopa omanlaista yllyttämistä?

 11. Hanna-mummu

  Jorma, vihapuheen määritelmä ei monen kaipauksesta huolimatta ole ”epämääräinen” ja se nimenomaan on määritelty lakiin itse jutussakin siteeratulla tavalla.

  Koska epäilen, ettet malta lukea juttua löytääksesi oikeaa kohtaa, siteeraan sen tähän uudelleen:

  ”Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

  Esimerkiksi tarjotaan tällaista:
  ”Tyypillinen rangaistava menettely olisi sellaisen tiedon, mielipiteen tai muun viestin levittäminen, joissa ryhmään kohdistuvaa väkivaltaa tai syrjintää pidetään hyväksyttävänä tai toivottavana tai ihmisiä verrataan eläimiin, loisiin jne. tai yleistäen väitetään heitä rikollisiksi tai esitetään alempiarvoisiksi jne.”

  Vaikka käsitteet sinulla ovat iloisesti sekaisin, ne eivät sinänsä ole mitenkään epäselviä tai sekavia. Käsitesaivartelu on vain keino ohjata huomiota ja keskustelua pois varsinaisesta asiasta.

  • Saku Timonen

   Siteerasit ihan oikein kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan lainkohdan. Juridiikassa ei kuitenkaan tunneta sanaa vihapuhe, vaan juuri tuollaisia yksilöityjä ja tietyn tunnusmerkistön täyttäviä tekoja, joilla on oma nimensä.

 12. JoriN63

  Teuvo Hakkaraisen kannataisi ihan vakavasti harkita sahalle palaamista. Jos kerran tuon kansanedustajan toimi ei oikein ota sujuakseen. Mies istuu nyt jo toista kauttaan ja näyttää pahasti siltä ettei mies ole oppinut mitään tuona aikana.

  • Rintsu

   Jos en väärin muista niin herra Hakkaraisella ei jokseenkin tällä vuosituhannella ole ollut mitään asiaa sahalle töihin. Äitinsä on sen kieltänyt.

 13. Rintsu

  Ne jotka ovat kauheesti sitä mieltä, että rahaa saa hirveen helposti ja nopeasti ja paljon eivät ole asiaa koskaan kokeilleet. Voin nimittäin vakuuttaa, että vähiäkin rahoja odottaessa ehtii tulla aikamoinen nälkä.
  Jos on markoistaan hyvin tarkka niin toimeentulotuella pystyy ja kannattaa käydä kerran vuoteen Tallinnassa hakemassa sätkäpaperia. Voi joskus käydä terassilla ottamassa kaljan. Mutta noin muutoin sen rahan pitää riittää ruokaan, saippuaan ja hammastahnaan ja jos vaikkapa kännykän akku hajoaa niin joudut tinkimään kaikista kolmesta.

  Puolen vuoden päätöksistä en ole kuullutkaan. Omalla kohdallani pisin on 3 kk eikä se lisää rahan määrää mitenkään mutta helpottaa elämää hemmetisti kun maksupäivä on tiedossa eikä arvoitus.

  Noin muutoin sosiaaliturvan alikäyttö on hemmetisti isompi ongelma kuin sen väärinkäyttö. Se on ihan valtiovarainministeriön päätös, että sosiaaliturvan hakeminen ei saa olla helppoa koska jos sitä hakisi jokainen siihen oikeutettu niin sehän kävisi kalliiksi.

 14. Kennett Ylitalo

  Oikeasti, se mitä pitäis kaikkien muistaa että ne tuet on jotain tonnin luokkaa kuussa max ja ISIS kerää kuluja päivässä miljoonia; kukaan ei ala tämän takia suomeen tulemaan, pelkät kustannukset tänne, täällä olo ja meno takaisin salassa kustantaa muutaman tonnin… järki käteen, hyvät ihmiset, on niitä helepompiakin tapoja on saada massia.. Niillä kavereilla oli biljoonien öljybisnes, mitä vittua suomen sossu niille muka tois, kun puhutaaan yksittäisistä kuvitteellisista tapauksista. SUomi siis menettää muutaman tonnin kuussa, big deal. Meillä menee tuhansia kertoja enemmän päivässä veronkiertoon johon kukaan ei oo puuttumassa.

  Tää on vähän sama ku USAn voter ID lait; estetään tai haitataan kymmenien miljoonien äänestysmahdollisuutta sen takia että vuodessa on ehkä 1 väärinkäytös, 120 miljoonan äänen joukossa (siitä tulee 5-20 vuotta kakkua, kukaan ei oo niin tyhmä että väärentää yhden äänen).

  Kyseessä on täysin poliittinen ”uutinen” ja tästä sais nostaa lehti seinälle ihan julkisesti, täyttä paskaa koko juttu.. Anteeksi huono kielenkäyttöni mutta jumalauta, alkaa tää nyt taas olla yhtä… settä

  • Rintsu

   Nyt en tiedä promillemäärääsi mutta veikkaan, että se on vähäisempi kuin minun.

   Minä kirjoitin jo vuosia sitten, että joku isis on maailman helpoin tuhota muutamalla risteilyohjuksella jos ne ohjataan öljylähteisiin jotka ovat heidän hallussaan. Kun loppuu rahat, niin loppuu luodit, ruoka, sotiminen ja ylipäänsä kaikki.
   Mutta noita öljylähteitä ei ole tuhottu. Ne pumppaavat öljyä ja siis rahaa yhä.
   Viiskymmentä kevyen kranaatinheittimen kranaattia riittäisi tuhoamaan jonkun isiksen ikuisiksi ajoiksi eikä niitäkään tarvittaisi jos öljystään ei kukaan maksaisi mitään. Ilman rahaa tappelu loppuu jokseenkin välittömästi.

   Mutta arvaas onko noita öljylähteitä tuhottu tai onko sitä öljyä laitettu maailmankaupan bannilistalle?

  • Mirja Pekkonen

   Näinhän tämä oli. Perussuomalaisten puoluesihteeri meni sanomaan julkisesti, että persut ehkä eivät ihan suoralta kädeltä suostu Bernerin esitykseen väylien yhtiöitytämisestä ja seurantalaitteista niin piti kiireellä masinoida tämä juttu. Se nyt on ihan yksi taivaan lysti jos jollekulle 80 terroristista on jotain maksettukin sen rinnalla, että SOTE-koijauksessa meiltä viedään tuhkatkin pesästä ja väyläkoijauksessa sekin pesä, jos se on kehäkolmosen ulkopuolella.

   Työttömien kurjistamisesta nyt puhumattakaan. Ja sairaiden, moni kuolee vielä nyt voimaan tulleitten lääkekorvausleikkausten takia.

 15. Mikko

  Huomaan jälleen kerran miettiväni, miksi Suomesta esimerkiksi Muukalaislegioonaan palkkasotilaiksi lähtevät Suomen kansalaiset ovat suuria sankareita ja julkaisevat elämästään kirjoja. Miksi he saavat lähteä työkseen tappamaan vailla sen kummempaa syytä, eikä kukaan huutele perään? Miksi heitä ei tuomita Suomessa sotarikoksista?

  • Rintsu

   Minä en monia muista.
   Muukalaislegioona ei ole paikka jonne pääsee rikoksia karkuun, elämää ehkä kylläkin.
   Kuuluisin suomalainen siellä on Aarne Juutilainen josta maailman sotahistoria on kirjoittanut enemmän kuin veljestään joka sai Mannerheimin ristin vain kaksi! kertaa. Mutta Aarnen suusta ovat kotoisin sanat ”Kollaa kestää” ja ne ovat jääneet elämään. Siitä huolimatta, että mies kuoli kolkytä vuotta sodan jälkeen yksinäisenä ja unohdettuna juoppona.

  • Mikko Näränen

   Johtunee siitä etteivät he ole syyllistyneet sotarikokseen. Sota ei ole rikos, sotarikos on.

  • Minna Ylitalo

   Suomesta lähtee myös vuosittain kymmeniä ihmisiä vapaaehtoistöihin Israelin armeijan tukikohtaan. Vieraan valtion univormu päälle, sotilaiden mukana lipunnostoon. Kun suomalaiset tekevät avustavia töitä, sotilaat voivat ”keskittyä olennaiseen”.

   Mietin tässä, että miten viranomaiset aikovat suhtautua kaikkiin kansalaisiin, jotka lähtevät ideologisista syistä vieraan valtion armeijan palvelukseen. Melkeinpä kaikki osallistuminen vieraan valtion sotilaalliseen toimintaan on siten ongelmallista. Ei sillä pitäisi olla eroa lähteekö kansalainen Suomesta vapaaehtoiseksi vessoja pesemään Syyrian vai Israelin armeijaan.

 16. Saku Timonen

  Kommentoinnista olen tehnyt muutamia havaintoja:

  Yllättävän paljon on sellaisia, joiden mielestä minun pitäisi yhdessä ainoassa blogijutussa selittää yksityiskohtaisesti koko ulkomaille myönnettävien tukien lainsäädäntö ja käytännöt. Kun en niin tee, niin en ymmärrä mitään koko asiasta.

  Yllättävän paljon on myös niitä, jotka sanovat suoraan syyllistyneensä rikokseen hakemalla ja saamalla tukia ulkomaille, vaikka eivät ole olleet työmarkkinoiden käytettävissä.

  Ja tietysti on paljon niitä, jotka ”tietävät” varmaksi maahanmuuttajat huijareiksi. Pakkohan heidän on olla, koska kommentoija itsekin on tukihuijari.

  Lähes kokonaan poissaolollaan lostavat Hakkaraiseta koskevan jutun osan kommentoijat.

  Menkääpä vähän itseenne ja miettikää mitä kirjoitatte.

  Tämä siis koskee kommentointia täällä, blogin Fb-sivulla ja blogissa. Myös lukuisat poistamani epäasialliset kommentit kuuluvat mukaan. Tällaista tämä on joka ikinen päivä. Jos ainoa motiivinne kommentointiin on tulla pätemään ja soittamaan suutanne, niin perustakaa oma blogi ja pätekää ja soittakaa suutanne siellä.

 17. Kati Härkönen

  Mullakaan ei ollu nyt mitään tohon Hakkaraisen sekoiluun muuta kuin että yhtä tonttu on kuin se entinen persu nykyinen kepu ”Mertsi” joka ei muka ymmärtänyt että konepistoolinkuva + tervetulotoivotus mamuille saatetaan käsittää koulutettujen keskuudessa ihan toisenlaiseksi hupsutteluksi kuin mitä sillä kotkalaisten kesken bruukataan tarkoittaa.

  Varsinainen asia josta halusin kommentin heittää, näin huomatessani, oli että korjaisitko tuon asumistuki avainsanan oikein nyt se viittaa vain tähän tekstiin kun lukee asumsituki, sulla on kuitenkin muitakin kirjotuksia asumistuesta niin hyvä jos löytys samalka sanalla.

  • Saku Timonen

   Kiitos havainnosta, korjataan.

 18. timo harju

  – Mutta toinen kysymys on, mihin rikokseen Teuvo on syyllistynyt, koska itse en näe hänen syyllistyneen mihinkään rikokseen, mutta minä ei ole oikeusoppinut, olen ainoastaan lainsäätäjä. (Juho Eerola, ps)

  – Itse ajattelen, että muslimit eivät ole kansanryhmä. Heitä on 1,7 miljardia. Muslimit eivät myöskään ole kansanryhmä Suomessa, vaikka osa heistä kuuluu uskontoon nimeltä islam. (Laura Huhtasaari, ps)

  Poimin oheiset lainaukset Sakun taannoisesta blogista. Hakkarainen oli juuri saanut syytteen ja puoluetoverit päivittelivät syytteen perusteita. Nyt Hakkarainen on tuomittu. En ole nähnyt arvon lainsäätäjien kommentteja asiasta, mutta vanhaan persutyyliin vika on varmasti laissa eikä Hakkaraisessa.

  Ei tee mieli ajatella, millaisella järjenjuoksulla varustetut ihmiset käyttävät itsestään aimmin niin arvostettua nimitystä lainsäätäjä. Soinin vaaliharavaan on tarttunut poikkeuksellisen paljon kansalaisia, joiden lausunnot viittavat aivan muunlaiseen työuraan.

  Heitä löytyy etsimättä. Yksi tuntemattomimmasta päästä on kansanedustaja Jani Mäkelä (PS), joka taannoin kyseli mielenosoituksen viranomaisluvan perään. Professori Teivo Teivainen ihmetteli sitä, eikö lainsäätäjä tiedä , että Suomen perustuslaki takaa mielenosoitusoikeuden, eikä lupaa tarvita. Mäkelä karkasi rami ja hän vastasi suoralla julkisella uhkauksella: ”Budjetin valmistelu raksuttaa taustalla. Ja mikä mukavaa, leikkauslistalla on myös tämä Teivaisen työnantaja”.

  Edustaisiko tämä sitä lakia säätävää kansalaiskyvykkyyttä, jonka erinomainen puolestapuhuja Ilta-Sanomissa on Ulla Appelsin?

 19. Timo Anttila

  Vahva suositus tälle kirjoitukselle.

  https://ulkopolitist.fi/2015/08/10/rahoittaako-suomi-jihadismia/

  Ja toivomus siitä, että Vihreät ovat niin fiksuja, että eivät laita tai päästä toisinaan -nykyään aika usein- sitä toista ääripäätä eli groteskia vastamaahanmuuttokriittistä koulukuntaa edustavaa selfie-kuningas Jori Eskolinia ehdolle yhdissäkään vaaleissa.

  Kits

 20. Kiinostunut

  Miten Suomen kansalaisuuden saanut taistelija ei voisi rahoittaa itseään Kela tuilla ulkomailla? Tuet kuitenkin myönnetään vuodeksi eteenpäin?

  • Saku Timonen

   Ei niitä tukia myönnetä vuodeksi eteenpäin, vaan ulkomailla tilapäisesti oleskeleva on tukien piirissä eli hänellä on vuoden ajan oikeus hakea niitä kunkin tuen edellyttämällä tavalla ja hänen on täytettävä tuen myöntämisen edellytykset jokaisella hakukerralla.

   • Martti Hanski

    http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/lieksassa-maahanmuuttajien-toimeentulon-kaytantoja-oiottu/1924238

    Kaupungin tilintarkastajat puolestaan ovat puuttuneet toimeentulotuen käytäntöihin. Tilintarkastajat huomasivat viime kesän tarkastuksessa, että oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille oli tehty tukipäätös jopa kolmeksi vuodeksi, toisin kuin muille asiakkaille.

    • Saku Timonen

     Mahtavaa. Löysit siis jutun vuodelta 2011. Sen jälkeen virheet myönnettiin ja käytäntöjä muutettiin. Ja jos nyt vielä linkität jutun siitä tilintarkastuskertomuksen ensimmäisestä versiosta, jota virheellisenä ei koskaan valtuustossa edes käytetty, niin voit saman tien häipyä tästä blogista. Oikeastaan voit häipyä jo nyt. Olen saanut tarpeeksini Lieksan vuoden 2011 tileihin juuttuneista tomppeleista.

 21. airi mantovaara-puolakka

  2016 toimeentulotuki tuli kunnalta. Joka KK piti viedä hakemus, tiliotteet, laskut sossuun. Raha tuli, jos tuli viikon kuluttua. KELAN kanssa meillä kellään ei voi olla vielä kokemusta. Se kun aloitti vasta 1.1. eli 2.1.2017

 22. Petri Haapa

  Minusta on äärimmäisen hälyttävää, että Kelan Aaltonen spekuloi tällaisella asialla julkisuudessa.

Kommentoi »

Comments are closed