Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Laittomat ihmiset ja normaali vihapuhe

Neljän ministerin kopla päätti 16.12.2016 käynnistää ilmianto- ja valvontakoneiston. Toimenpideluettelo sisältää mm. poliisille annettavaa lisäkoulutusta, ihmisten rekisteröintiä, lainsäädännön kiristämistarpeiden arviointia, turvaamistoimia ja pakkokeinoja. Säilöönottokapasiteettia lisätään, asumisvelvollisuus otetaan käyttöön, terveydenhoito- ja sosiaalitoimen henkilöstölle tulee ilmiantovelvollisuus ja kirkolle ja järjestöille tietojenvaihtovelvollisuus viranomaisten kanssa kohderyhmään kuuluvista henkilöistä.

Kyse on tietenkin paperittomista ulkomaalaisista, joita neljän ministerin määräyksellä ei saa sanoa enää paperittomiksi, vaan heitä pitää kutsua laittomasti maassa oleviksi. Ministerityöryhmän toimepidesuunnitelma löytyy täältä. Näin yleiseen kielenkäyttöön saatiin sanapari laittomat ihmiset. Sitä käytetään jo ihan yleisesti, kuten ilmeisesti oli tarkoituskin.

Ja sehän toimii. Poliisi noudattaa kuuliaisesti poliitikkojen antamaa ohjetta ja sanoo suoraan, että sitä ei kiinnosta asiassa muu kuin laittomasti maassa olevien poistaminen. Helsingin sosiaalivirasto on antanut sisäiset ohjeet, joiden mukaan hätäapua hakevat laittomasti maassa oleskelevat on ilmiannettava palautusjärjestelmän koneistolle.

sossu

Laittomien ihmisten jahti on alkanut, koska on kiire. Alkuperäiset Migrin palautuspäätökset ovat täytäntöönpanokelpoisia, mutta nyt hallinto-oikeus on linjannut, että osa päätöksistä palautetaan uuteen käsittelyyn. Nehän saattavat uusintakäsittelyssä vaikka muuttua, joten varminta on poistaa henkilöt maasta sitä ennen.

Tässä maassa tapahtuu ihmeellisiä asioita. On tapahtunut jo kauan, mutta moni ei niitä huomaa. Ei vainoja ennenkään ole aloitettu keskitysleirien rakentamisella, vaan ensin pitää muokata mielet otollisiksi.

Mieliä on meillä muokattu jo kauan. Hommafoorumilla se alkoi vuosia sitten ja se on kantanut rumaa hedelmää politiikassa. Nyt on erittäin huolestuttavalla tavalla yritetty muokata myös perustuslain tulkintaa ja ohittaa oikeuskansleri lainvalmistelussa. Perustuslakiblogi kertoo tapahtumat aikajärjestyksessä ja nimet mainiten. Tähän voisi vielä lisätä ivalliset puheet perustuslakifundamentalismista. Jos oikeusvaltion perustan kunnioittamisen vaatiminen on fundamentalismia, niin silloin perustuslain horjuttamista voitaisiin kutsua vaikka anarkismiksi. Tai vaikka fasismiksi.

Mieliä on muokattu ulkomaalaisvastaisiksi ja suorastaan rasistisiksi, ja nyt virkakoneisto myötäilee muokattuja mieliä vain neljän ministerin käskyllä. Ja hyvin toimii. Poliisi sai tuosta linkkaamastani tekstistä vilpittömiä kiitoksia MV:ltä ja kaikilla muillakin sosiaalisen median rasistisivuilla sitä on tervehditty ilolla. Vihapuheesta on tullut ihan normaalia Facebookin ja nettipoliisin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Näin Rajat kiinni -ryhmässä tervehdittiin uutta Miss Helsinkiä:

rk

Mikä on sellainen maa, jossa oikeista sanoista päättää neljän ministerin työryhmä, virkakunta tottelee sokeasti ohi lainsäädännön annettuja poliittisia ohjeita, perustuslain asemaa horjutetaan ja rasistit mellastavat vähemmistöjen kimpussa? Miettikää itse.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (33)

 1. Riitta Silen

  Kiitos, Saku, taas kerran. Luen tekstejäsi, vaikka joka kerta vääntää sydämestä ja vatsasta, kun nostat esiin tätä pimeyttä, mitä suomalaiset tuottavat. Nuokin missin mollaajat! Aina yhtä käsittämätöntä, millaista alhaista ajatusta Suomeen mahtuu. Ihan oikeasti fyysistä kipua tunnen. Kiitos, että pidät minutkin hereillä. Yritän nostaa asiaa työssäni tulevien aikuisten parissa, jos mitenkään voin asiaan vaikuttaa. Riitta

 2. Tanja Takalo

  Onhan Suomessa ennenkin keksitty uusia sanoja, joilla pitkään on kiusattu ihmisiä.Yksi pahimmista on ”yrittäjämäinen”, sana ei todellisuudessa tarkoita yhtään mitään,eikä se edes ole kunnollista suomen kieltä. Suomen sivistyssanakirja ei tunne määritelmää sanalle,mutta viranomaiset käyttävät sanaa innolla ja määrittelevät sen tarkoittavan henkilöä joka toimii yrittäjämäisesti. Tällä sanalla pystytään yhdellä päätöksellä epäämään päivärahat ja toimeentulotuet. Riittää kun viranomainen väittää,vailla todisteiden häivääkään, että päivärahaa hakeva henkilö toimii yrittäjämäisesti,eikä näinollen ole oikeutettu tukiin. Työttömän on turha vedota siihen,että ei ole tehnyt ellinkeinoilmoitusta eikä ole missään yritystoiminnassa edes osakkaana. Viranomaisten mielivalta tulee tässä erinomaisesti julki. Uusia sanoja keksimällä luodaan mielikuvia joiden perusteella tehdään päätöksiä. Itse sain aikoinaan päätökset purettua vasta oikeusaputoimiston avulla. Olin kuulema yksi harvoista suomessa jolta se onnistui.

 3. Sami Siipola

  Timonen, linkkaamassasi miniterityöryhmän suunnitelmassa ei puhuta ”laitomista ihmisistä” vaan laittomasti maassa oleskelevista ihmisistä.

  Oletko tosiaan sitä mieltä, että Suomessa ei oleskele ihmisiä laittomasti?

  Jos Suomessa mielestäsi kuitenkin oleskelee ihmisiä laittomasti, niin mitä heille pitäisi tehdä? Antaa olla?

  • Saku Timonen

   En väitäkään työryhmän puhuvan laittomista ihmisistä. Se puhuu laittomasti maassa olevista ihmisistä, mutta ei tarvita paljon mielikuvitusta, kun se kansan suussa lyhenee laittomiksi ihmisiksi. On lyhentynyt jo.

   • timo harju

    Eikö tämän pitänyt olla vasta ministerityöryhmän linjaus eikä säädetty laki tai asetus? Olipa kova kiire panna se täytäntöön.

    Surkeaa tämä on. Peruslakiblogi oli masentavaa ja suututtavaa luettavaa. Aivan kuin rakenteilla olisi uusi ja konkreettinen ”maan tapa”, että perustuslaki on voimassa vain soveltuvin osin kulloisenkin politiikan pinnalle veivaamien päättäjien tarpeiden mukaan?

    Tähän sopii, että merkittävän ja helposti myös muihin tarkoituksiin laajentuvan valvonta- ja kyttäysjärjestelmän polkaisee pystyyn neljän ministerin ryhmä, josta 50% on tätä ainoaa agendaansa ajavia persuja.

    Pelottavinta tässä on, että hallintokulttuurissa on ehkä yleisemminkin tapahtumassa jotakin, jota varmastikaan suurin osa kansalaisista ei halua.

    • Saku Timonen

     Tällä kertaa aiotaan ensin muuttaa käytäntöjä ohjeilla ja säätää lait vasta muuttuneen käytännön pohjalta.

     • timo harju

      Niinpä tietysti…

 4. AikaMies

  Ovat nuo poliisinkin tekstit senverran pitkiä, että luen vain otsikoita.

  Ulkomaalaisella ei ole ehdotonta oikeutta oleskella Suomessa

  Liittykö tuo jotenkin ”laittomasti maassa oleviin”, tavallisiin viisumittomaan turisteihin, EU-kansalaisiin vai ihan naapurimaan kansalaisiin?

  Eikun ulkomaalaisia jahtaamaan. Itse olen senverran suomalaisen näköinen ja värinen, että kumpikaan poliiseista ei osaa papereitani kysyä.
  Naapureita hieman välttelen enkä ainakaan ruotsia puhu, ettei ilmianto iske.

 5. merjahelle@gmail.com

  Suomeen pitäisi saada erillinen vihapuhelaki johon yhdisteään rikoslain ja muiden lakien pykälät. Mediakavatus tai dialogi ei nyt auta. Saksassa on vihapuhelaissa kielletty myös natsisymbolit ja natsiaatten levittäminen. Erityisesti tarvittaisiin kohta protection of personal dignity eli yksittäisen henkilön loukkaamattomuus. lesbokommari, suvakkihuora jne olisivat rangaistavia ilmaisuja. Pelkkä rasismin kiellon lisääminen rikoslakiin ei riitä. Kts racism.org/hatespeech

  • pirkko lahtinen

   jos tulisi vihapuhelaki suomeen sitä käytettäisiin räikeästi väärin, jo sisällissodassa naapurin ei tarvinnut kuin valehdella välirikossa olevasta naapuristaan joko punaisille tai valkoisille heidän politiikastaan niin lähtö tuli nurkan taa vaikka kyseinen henkilö olisi ollut kuinka puolueeton. ei ihmiset ole 100 vuodessa miksikään muuttuneet

  • Minna Ylitalo

   Suomessa on jo laki kunnianloukkauksesta. Erityisen törkeäksi rikoksen tekee se, että ”rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville”. Mutta ei tästäkään laista ole uhrille mitään hyötyä. Suurin osa syytteistä lopahtaa esitutkintaan. Alaikäisiä lapsiakaan tämä laki ei mitenkään suojele.

  • Korkki

   Tuollaista lakia käytettäisiin niin väärin ja siinä on niin paljon mahdollisuuksia tulkinnanvaraisuuksiin että en ainakaan haluaisi minkäänlaista tiukennusta asiaan.

   Saksan hakaristisymbolien kieltäminen on mielestäni typerää ja menee ihan samalle linjalle kaiken muunkin sensuurin kanssa. Kansallissosialismin aika on osa Saksan historiaa ja on historian vääristämistä kieltää sen ajan symboleita. Tavallaan se on myös mielipiteen rajoittamista, kun tuota aikaa haikailevilta haluttaisiin kieltää sen ajan symbolien käyttö. Ei ole Neuvostoliiton lippuakaan kielletty eikä myöskään Etelävaltioiden lippua. Jokainen järkevä ja historiaa opiskellut kyllä tietää kaikkien vastaavien symbolien historian ilman että niitä pitäisi kieltää.

   Tästä maailmasta on tullut mielensäpahoittajien maailma.

 6. Birgit Heinänen

  Kiitos jälleen kirjoituksestasi.

 7. Ihmettelijä

  Maahanmuutto, maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat ovat aiihena kuuma peruna Suomessa. Maahanmuuttajahan voi olla vaikka ruotsin kansalainen joka vapaaehtoisesti muuttaa tänne. Turvapaikanhakija, no nimike kertoo jo sen https://www.thinglink.com/card/670238582664855553

 8. Maarit Oinonen

  Ja vihapuheiden levittäjät torppaavat asiallisen keskustelun mm. somessa. . Eikä se, että omalla sivullaan riehuvat vaan puuttuvat toisten ihmisten asiallisiin kirjoituksiin heidän omilla sivuillaan. Kaava on aina sama ja mikään asiallinen vastaus tai huomautus valeuutisten tai vihapuheiden levittämisestä ei mene läpi. No ei tietenkään heidän tarvitse muuttaa mielipiteitään, kun valtion johdossakin toimitaan asiattomalla tavalla. Vaarallisella tiellä ollaan, suuri enemmistö on näkyvällä aggressiivisella vihapuheella pääosin vaiennettu, vain harvat enää viitsivät kommentoida asiattomuuksiin. Monin tavoin tilanne muistuttaa 30-lukua.

 9. Undocumented migrants in Finland: Päivi Nerg lives in denial, politicians live in denial as do the media and most of the country, too /

  […] For more on the topic, read (in Finnish) Sakari Timonen’s blog here. […]

 10. Rintsu

  Se onkin mielenkiintoista, että nissä kohtaa ihminen muuttuu maassa laittomasti olevaksi?

  Migrin kielteisen turvapaikka – tai oleskelulupapäätöksen jälkeen vastaanottopalvelut loppuvat kuukaudessa mutta päätös ei ole toimeenpanokelpoinen koska siitä saa ihan laillisesti valittaa hallinto- oikeuteen. Miten henkilön voidaan sanoa olevan laittomasti maassa jos hänellä on täällä laillinen hakemus tai valitus vetämässä? Kannattaako semmoisten vuoksi rakentaa raskas ilmiantovelvollisuusjärjestelmä?

  Oma lukunsa ovat he jotka tulevat maista joihin ei ole käännytys/palautussopimusta. Vaikka semmoinen henkilö ilmiannettaisiin kymmenen kertaa päivässä niin häntä ei saada palautettua. Jos hänellä ei ole turvapaikkaa tai oleskelulupaa niin sitten ei ole mutta laillisesti häntä ei saada palautettua. Idea onkin vain tehdä elämänsä niin kurjaksi, että ymmärtää itse lähteä johonkin muualle

  Tuommoinen ilmiantoverkosto on omiaan aiheuttamaan vain sen, että entistä useampi painuu niin sanotusti maan alle. Siellä ei ole muuta keinoa elää kuin rikokset ja sitten päästäänkin sanomaan, että mitäs me sanottiin, rikollinenhan tuo oli.

 11. Mauri Pulkkinen

  Eräs näkökohta on blogissa ja kommenteissa jäänyt vähälle huomiolle.

  Laillisten perusteiden puuttuminen pysyvään maassa oleiluun ei tee ihmisestä lainsuojatonta. Ymmärtääkseni kansallinen lainsäädäntö ja velvoittavat kansainväliset sopimukset takaavat Suomessa samanlaiset ihmisoikeudet ja lain suojan kaikille.

  Onnettoman tökerö, joskin varmaan tietoinen muotoilu laittomasti maassa oleskelevista saattaa joidenkin lukijoiden silmissä näyttäytyä muodossa, että k.o. ryhmään kuuluvat olisivat lainsuojattomia ja heitä voitaisiin kohdella miten hyvänsä.

  • Rintsu

   Sehän tuossa on idea.
   Kun puhutaan ”laittomasti maassa olevista” niin syntyy hassunhauska mielikuva, että he ovat tehneet jotain rikollista joko tänne päästäkseen tai täällä olonsa aikana.

   Tuossa ministerityöryhmän määritelmä ja heidän mukaansa kyseisistä ihmisistä ei saisi käyttää muita määritteitä kuten esim. ”paperiton”.

   ”Laittomasti maassa oleskelevilla tarkoietaan tässä yhteydessä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, joita ei pystytä palauttamaan, eivätkä he poistu maasta itsenäisesti ja jotka katoavat tai poistetaan
   vastaanottojärjestelmän piiristä.
   Tällöin ulkomaalaisella ei ole oikeutta oleskella Suomessa.”

   Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut jota ei pystytä palauttamaan.
   Tai jonka Migri poistaa vastaanottojärjestelmästä. Siis kuukausi kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen vaikka henkilöllä olisi lainmukainen valitus hallinto- oikeudessa kesken.
   He ovat siis maassa laittomasti, vaikka toista ei pystytä palauttamaan jos ei esim. ole palautussopimusta ja toisella on oikeusasia kesken.

   Kadonnutta on aika vaikea kutsua ”laittomasti maassa olevaksi” koska heistä suuri osa on karistanut maan tomut jaloistaan eivätkä edes ole maassa.

   Tuo on siis pelkkää sanahelinää perussuomalaisten rasistisiiven tyydyttämiseksi.

 12. Rosa Warski

  Tässä mahdollinen vinkki seuraavaksi jutunjuureksi:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=495692290605908&_fb_noscript=1

  Oulun piirin SDP etsii palkatonta harjoittelijaa tekemään vaalityötä. Puuttuu vaan, että työkkäri osoittaisi jonkun tuohon työhön. Kun tällaista tapahtuu, ei ole ihme ettei kansa äänestä.

  Pahoittelen kommentointia aiheen vierestä. Tätä viestiä ei tarvitse puolestani julkaista.

  • liisa hirvonen

   Etkö tiedä, että hallituksen asettaman ”työttömien rankaisu” – työryhmän ykkösidea on palkaton työnteko ja sosiaaliturvan kutsuminen ”osallisuustuloksi”. Työryhmän ehdotuksen mukaan työtöntä on rangaistava kuin rikollista ellei tämä suostu tekemään palkatonta työtä. Yksikään työryhmän jäsen ei ehdottanut sanktioiden ja rangaistusten poistamista. Vaan aivan päinvastoin.

   Se, että vaalityöhön kutsutaan tai haetaan mukaan työttömiä on ihan toinen asia.

  • Rosa Warski

   Ilmoituksen yhteyshenkilö kirjoitti asiasta vielä vastineen, tänne: http://terhimustakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229051-tyokokeilu-ei-ole-orjatyota

   Parhaita paloja:

   ”Somessa kyseenalaistettiin työväenpuolueen toiminta palkatonta työtä tarjottaessa. Mutta työväenaatteessa työ on muutakin kuin palkkatyötä. Työ voi olla kotityötä, harrastustoimintaa, vapaaehtoistyötä, työharjoittelua, työkokeilua, työhön tutustumista, itsensä kehittämistä tai oman osaamisensa lisäämistä.

   Ihan varmasti demariaatteeseen kuuluu, että omalla työllä pitää tulla toimeen. Tänä päivänä työelämä on kuitenkin muuttunut eikä kaikille riitä työtä. Puhutaan myös siitä, että työnhakijat ja työpaikat eivät kohtaa.

   Työkokeilu on yksi ratkaisu tähän kohtaamisongelmaan. Työkokeilu on myös syrjäytymisen ehkäisyä, mielenvireyden ja oman hyvinvoinnin ylläpitämistä, oman osaamisen päivittämistä ja kehittämistä, mahdollisuus uuteen uraan, vaihtoehto työttömyydelle jne. Nämä kaikki ovat demariaatteen mukaisia tavoitteita.”

   Lisäksi pitkä liuta puolustelua opiskelijoiden palkatonta työharjoittelua kohtaan. Palkan saamisen tärkeydestä esim. syrjäytymisen ehkäisyssä ei halaistua sanaa.

   • liisa hirvonen

    Juu, mutta tuota mainitsemaasi työkokeilupaikkaa ei enää ole. Oulun demarit vetivät sen pois. Ilmoituksen laatija on toista mieltä. Heitä on, joka puolueessa, jotka puhuvat palkattoman työn puolesta raivokkaasti. Eräissä puolueissa vaan paljon enemmän kuin toisissa.

    Työkokeilussa oli TEM:n viimeisen tilaston mukaan 13.300 ihmistä. Työkokeilu on aina palkatonta työtä. Istuva hallitus on keksinyt lisää palkattoman työn malleja ja muotoja. Työttömyysturvallekin keksittiin uusnimi: osallisuustulo. Ellei tee palkatonta työtä, työttömyysturvaa leikataan tai saa karenssin. Jos tekee, saa osallisuustulon nimellä työttömyyspäivärahaa (eikä palkkaa). Näin työttömistä tehdään oikeudettomia.

 13. Joonas Virta

  Tämä on osa laajempaa ongelmaa missä ihmisarvo ei enää kuulu kaikille. Ihan yhtä lailla se koskee myös kantaväestöä. Eli vaikka et mamuista tykkäisi niin nyt olisi syytä myös huolestua siitä ”omasta kansasta”.

  • Rintsu

   Toi on totta.
   Näillä ”mamuista” vouhkaajilla on aina nerokkaita iskulauseita kuten tyyliin: ”vanhukset makaavat vaipoissaan, ja mamuille työnnetään taikaseinästä rahaa”. Mutta kysyhän tämmöiseltä mesoajalta, että mitä hän on tehnyt, äänestänyt, kannattanut sen eteen, että ne vanhukset eivät makaisi vaipoissaan. Heillä ei ole minkäänlaista ideaa minkäänlaiseen sosiaaliturvaan tai terveydenhoitoon liittyvään asiaan. Ne korjautuvat ihan itsestään kun nyt ensin saadaan mamut, homot, ituhipit, suvakit ja perustuslaki pois tieltä häiritsemästä.

   Tuon linjauksen mukaan esim. säilöönottopaikkoja tullaan lisäämään. Säilöönottohan on pakkokeino jolle on oltava perusteet. Nyt paikkoja siis lisätään koska oletettavasti kyseistä pakkokeinoa tullaan käyttämään enemmän. Mutta esim. turvakotien huutava puute on ollut tiedossa ja ongelmana jo pitkään mutta niiden rahoittamiseen ei päättäjiltä ole löytynyt haluja. Erona rahoitushalukkuudessa on lähinnä se, että turvakodeilla ei voi kurittaa mamuja joten mitäs niihin rahaa haaskaamaan.

   Ja tuo asumisvelvollisuus tulee törmäämään siihen perustuslakiin. Sehän on käytännössä samantyyppinen rangaistus kuin elektroninen jalkapanta. Ei sellaista oikein voi määrätä paitsi rangaistuksena rikoksesta.

   Mutta ei tossa ole mitään uutta. Helpoimmalla hallitus pääsisi kun esittäisi vanhan irtolaislain käyttöönottoa. Sen nojallahan ihminen voitiin komentaa mihin tahansa ihan viranomaispäätöksellä jos naamansa ei viranomaista miellyttänyt.

 14. Jari Kähkönen

  No, mitäpä ei poliitikko tekisi vallassa pysyäkseen ja kenttäsika saadakseen luvan kanssa toisia höykyttää, sen vaikeampi ei tämä Sakarin bloggauksessaan esiin nostama kysymys pohjimmiltaan ole. Suomalaisen enemmistöparlamentarismin yli kolmikymmenvuotiset perinteet natisevat pahasti, koska enää aikoihin vaalien tuloksesta ei ole syntynyt riittävän selkeää kolmen suurin koalitiota. Pahimmillaanhan se meni vuosikymmenen alussa sellaiseksi pelleilyksi, että oppositio jättäytyi massamitassa pois lakiesitysten viimeisen eduskuntakäsittelyn ratkaisevasta äänestyksestä. Eikö kukaan tosiaan tajunnut jotain olevan pielessä, kun hallitukset ne vain istuivat koko vaalikauden tapahtui mitä tapahtui? Jo kauan ennen virallisesti pääministerivaltaiseksi muuttunutta järjestelmää parlamentarismi oli mennyt rikki ja perustuslaista, josta nyt puhutaan, ei enää mitään tiedettykään.

  Siksi perustuslain halveksunnan ei pitäisi olla mikään ihme tai yllätys, saati sitten sen että halveksunta on tänään saanut kyseisen niteen kaikken herkimmän osan eli ihmisten perusoikeuksien halventamisen muodon. Väitän, että moinen perusoikeusdenialismi saattaa kukkia yksin siksi, koska äänessäolevat kiljuvat kaulat eivät ole alkuunkaan riittävästi sitoutuneet kaikkien yhtäläiseen ihmisarvoon periaatteena. Huvittavaa kansallismielistä taantumuksellista pikkuporvarillisuutta, sen tarkemmin en tällä kertaa saata moista kummallista hommaamista(pilkka tarkoitettu) määritellä. Näen aatteen ja kadun toiminnan välisen yhteyden, ei moinen persuilu muuten kukkisi kuin vallassapysymissyistä eikä syitä ilman massojen ölinän ruokkimista. Ölinää taas lähtee, koska historiallisen kehityskulun poikkeamana Suomenkin proletaari saattoi omistaa jotain edeltävät 70 vuotta ja sehän oli ihan riittävän kauan. Keskiluokaksi alkoivat itseään luulla.

  Ajankohtainen ihmisten laittomuusasia on siksi luonnollisesti alkuunpantu ministerillisesti, koska johan ne POLIITTISESTI lapualaiset(jalon maakunnan kaunis kaupunki, voi sitä häväistystä mikä osakseen on historiallisesti tullutkaan) lässyttivät ”presidentin ministereistä” tai lain kirjaimen rikkomisen oikeudesta mikäli kuitenkin muka noudatettaisiin lain henkeä. Perinteen lisäksi on käytännön pakko, tiedetään ettei enää operoida 100%:tin konsensuksellisessa suojassa, jossa mikä vain voidaan saada läpi kunhan pukuun pukeutuneella ja oikein tituloidulla ammattiselittäjällä vain pitää itsellään pokka puhuessaan. Tämä nostattaisi ison metelin, koska Suomessa ei ole tapana julkisesti jakaa väkeä ihmisiin ja ei-niinkään-ihmisiin. Korostan, että julkisella tarkoitan nyt julkisen vallan virallista julkista toimintaa. Kohtelu on aina ollut erilaista piruparoille ja kunnon ihmisille, se on selvä.

  Metelin nousemisessa ei siten ole kyse läheskään niin suuresti ihmisarvon ylistyksestä ja perusoikeusmyönteisyydestä kuin luulisi. Tai toivoisi. Ihan samanlaista poliittista rosvopaisti-iltaa siinä pidettäisiin kuin muutenkin, joka pöytään mielii huolehtikoon ettei istu sen ääreen hyvä puku päällä ja että lautasliina(vai sanoisinko puoli vartaloa peittävä kuolalappu) on tukevasti paikalleen kiinnitettynä. Mikä valta siinä enää silloin hallitukselle jäisi? Kah, siksipä politiikka mahdollisen taidetta onkin. Ja ainahan länsimainen filosofia on ollut sietämättömän autoritääristä. Ensin kahlitsi uskonto ja sitten järki, jos on on taipuva idealisoimaan, saattaa kehityskulkua puolustella kehnohkojen ajattelijoiden kotiinpäin vetämiseksi. Että maailman helpointa on mitata itselleen eri mitalla kuin toisille tai kuvitella olevansa järkevä täyskahelinakin. Siksi köyhä tai nyt ulkomaalainen saa niin karua kohtelua.

  Jo Marxin Kalle tiesi sen puolitoistasataa vuotta sitten ellei ylikin, että liikaväestöä syntyy jatkuvasti, koska omistuksen muodot ja tuotantomenetelmät tulevat alati julmemmaksi vulgääritaloustieteellisesti sanoen voitontavoittelun ja historiallisen materialismin sanalla pääoman arvon jatkuvasti kasvavan lisäämisen kautta. Ehkäpä tuo l-sana on syytä vielä selittää, jotteivät perheen pienimmät pelästy: liikaväestöä kukaan on vain silloin mikäli ei voi sijoittua omistamaan tai työtä tekemään sinne missä kulloinkin on. Jokafasistin harjoittama näiden onnettomien sortaminen on siten vain teon tekijän omaa syytä, turha kuvitella minua kaltaisekseen tai kannattajakseen. Jos nyt sekin on sattunut vielä epäselväksi jäämään. Kaikkea ei pidä katsoa kampauksesta eikä vaatteistakaan, siinä tulee vielä ennakkoluuloisuuksissaan tehneeksi nolon hudin.

  Mutta ei se kaikkien yhtäläinen ihmisarvo pakottamalla päälle mene eivätkä perusoikeudetkaan ole jollotusta kummempaa, jos ei ole asiaan mitään kosketuspintaa. Kun kuvitellaan parhaiden porvarillisten perinteiden mukaan itseään normaaliksi, jollaista ei-normaalien tulee kadehtien tavoitella vaan olla silti luokkalain mukaan ikuisesti tuomittu jäämään huonommakseen. Taitanevat sanoa sitä myös keskiluokkaisuudeksi. Mutta siinä missä kapitalisti on tryffelisika eikä moisia vilkaisekaan elleivät tuota yli palkkakulunsa ja enää kun eivät, kykenee taas väkivaltakoneiston kenttäsika haistamaan proletaarin kun tämä leikkii muuta kuin on. Jos näet missaa luokkakoodeksin erehtyen parempaansa sortamaan, päätyy eksistentiaalisen kysymyksen ääreen:”Uskotko joulun jälkeiseen elämään? RöhRöh.” Ei tule enää Putte-Possun nimipäivää.

  Luin minä Sakarin linkkaaman poliisitarkastajan blogimerkinnän. Se nyt oli vain älyltään keskinkertaisen lupahallintokytän lörinää, joka sanonnan tunkkaisuuden tähden haisee tiedeyliopistossa oikeustieteellisen aivovamman suorittaneen työlle. En tarkistanut, puolestani moinen eläjä saa olla vaikka kanavatieteiden kandidaatti, jos sellaisia maassa koulutetaan. Tottumattomalle sanoisinkin, että sananlasku ”ei ole lähtökohtaista oikeutta” on materiaalisen lupahallintovallan käytössä tarpeellinen silmänkääntötemppu, joka pitää ymmärtää samaksi minkä myös luonnevikainen tekee välttääkseen tietämättömänä naurunalaiseksi joutumista. Se kysyy sinulta, että tiedätkö itsekään kysymääsi. Tai jos tuli loukatuksi kunniaa, hän keksii ettei loukatulla mitään kunniaa ollutkaan.

  Kun vallanpitäjä siis keksii, että ei enää kaipaa jokasortin fasisteja tai on heidän tähtensä suorastaan vaarassa joutua kärsimään, seuraa siitä asianomaisille ihan vaan pamppua+putkaa+poisto matrikkelista kuten on seurannut kaikille muillekin aiempana aikana. Näin kiusallinen asia se ihmisarvo on. Jos lupahallinnon ulkomaalaisasiassa voidaan kääntää oletusarvo velvollisuudeksi todistaa oikeutensa, pitäisi proletaariksi putoamista pelkäävän porvarin ja preka-[etunimi tähän]:ksi/anarko-[etunimi tähän]:ksi joutumista pelkäävän prolen käsittää ihan itse missä ovat ja mitkä ovat pelisäännöt. Jos nyt mitään käsittävät. Eipä muuten siltä näytä, kun ölähtelyjään virtuaalisesti seuraa. Sanotaanko näin: tapelkaa pojat, saatte tupakkaa. Ehkä ei pitäisi, nythän ne luulevat että ovat syyttömiä kapitalismin uhreja, joiden ei tarvitse itse kasvattaa itseään paremmiksi ihmisiksi luopuen vääristä käsityksistään.

 15. Kirsti Era

  Tuohon virkamiesten sovellutusvauhtiin, jolla laittoimia määräyksiä käsketään noudattaa: Vanhasen hallituksen ”tuottavuusohjelma” on vähentänyt valtiolla ja kai kunnissakin työntekijöitä murto-osaan aiemmasta. Ei kenelläkään ole ehkä aikaa eikä välttis kompetenssiakaan tarkistaa, onko jokin ministeriöstä tms. tuleva määräys sopusoinnussa lainsäädännön kanssa. Luulena että tässä on yksi osasyy myös lakien surkeaan valmisteluun.
  Kommenttini perustuu OM:n alaisessa virastossa työskentelevän tuttavan kertomaan: maakuntatason osastolla oli aiemmin puolentusinaa työntekijää, nyt jäljellä on kaksi ja puoli, ja näistäkin yksi sairastelee jatkuvasti, kuten arvata saattaa. Eläköityvien tilalle ei päsääntöisesti palkata ketään. Siinä ei paljon ehdi harkita eikä tarkistaa päätöksiä 🙁

 16. liisa hirvonen

  Lukuvinkiksi Sakun blogin hyville kommentoijille suosittelen Hannah Arendtin teoksia, joissa hän on tutkinut erityisesti natsiajan Saksaa ja kollektiivisen pahuuden syntyä. Viimeksi suomennettu teos: ”Eichmann Jerusalemissa – raportti pahuuden arkipäiväisyydestä” (suom.Antero Holmila ja Jouni Tilli) on tarkka kuvaus siitä kuinka pahuus, äärimmäinen julmuus arkipäiväistyy, ja siitä tulee normaalia.

  Perustuslakiblogin tätä aihetta koskeva kirjoitus on erinomainen. Suomi taitaa olla ainoa valtio Euroopassa, jossa ei ole edes kokopäiväistä oikeusministeriä vaan ainoastaan puolipäiväinen, koska työ- ja oikeusministerin salkut yhdistettiin. Se oli jo vaaran merkki, tästä hallituksesta.

 17. Sofia Soininen

  Viha ja vihapuhe on niin voimakasta että alkaa tuntua jo pelottavalta. Onko turvallista kävellä kadulla jos joku vaikka naamasta päättelee että tuo on suvakkihuora. Tai tervehtii eriväristä ihmistä niin mitä sitten tapahtuu? Käsittämätöntä on se että jotkut hyvin tuntemani järkevänä pitämäni keskiluokkaiset tavalliset ihmiset ovat alkaneet käyttäytyä kuin suhtautumisessa maahanmuuttajiin ei olisi muita tapoja kuin avoin rasismi tai äärimmäinen suvaitsemattomuus. Kaikki uudet tavat vaikeuttaa maahanmuuttajien asemaa ovat tietysti tervetulleita. Samoin kaikenlainen valvonta ja urkinta. Asioista ei voi enää keskustella vaan pitää miettiä mistä aiheesta puhuu. Hyvin herkkänä ihmisenä en halua riidellä kenenkään kanssa.

 18. Heli Lahde

  Miksi vihapuhe alkoi vasta nyt? Tuliko maahanmuutto yllätyksenä näille alhaisille rasisteille ja huutelijoille vasta silloin kun pakolaiset tulivat maahan? Ilmeisesti, koska pakolaisuus oli näkyvä ja puhuttava ilmlö. Suomen kansa ja poliitikot olivat huolissaan koko kansan tulevaisuudesta, ja nyt siitä mitä tehdä paperittomille ihmisille. Oliko tätä ennen kukaan huolissaan siitä että Suomessa asui tai oleskeli huomattavasti enemmän muiden maiden kansalaisia, suurimpana ryhmänä venäläiset ja hyvänä kakkosena virolaiset? Lisäksi muitten maitten kansalaiset. Eivät ainakaan rasistiset henkilöt ja ryhmittymät , tuskin ovat osanneet asiaa tutkia. Ja hyvä näin, ei pidäkäkään olla huolissaan. Suomen eritysen byrokraattinen virkakoneisto kyllä puolestamme huolehtii siitä että ” oikeus” tapahtuu.

 19. Pertti Ikonen

  Sakulle vaan, että oletko tietoinen mistä sivuillesi pödyn jauhaien kirjoitusten ip-numerot tulevat, että kirjoittavatko esim. tor-verkon kautta kommentteja blogiisi.

  • Saku Timonen

   Näen kommentoijien IP-tunnukset.

 20. Korkki

  Olen tästä asiasta silti sitä mieltä että ei ole missään nimessä rasismia vastustaa laittomasti maassa olevia. Suoraan sanottuna ketuttaa se että heti ollaan vetämässä rasismikorttia esiin jos ei hyväksy lain rikkojia. En kai minä ole rasisti jos en hyväksy myöskään pahoinpitelyjä, liikennerikkomuksia tai muita lainvastaisuuksia.

  Jos turvapaikkahakemus todetaan hylättäväksi, eli henkilön ei todeta olevan turvapaikan tarpeessa on hän silloin laittomasti maassa ja hänet on voitava karkoittaa täältä. Ei me vaan voida kollektiivisesti jakaa rahaa kaikille kun ei sitä itsellekään riitä.

  Jos henkilö taas on täällä vaikkapa työtä tekemässä, oli hän sitten Nigeriasta tai Turkista on hänellä varmasti oikeus elää ja asua täällä. Haluaisin kuitenkin lakiin sellaisen ”Kanadalaismuunnoksen” että ulkomaalaisen henkilön tullessa töihin pitäisi hänet palkkaavan pystyä osoittamaan että paikkaan ei ole pätevää/sopivaa suomalaista hakijaa. Työttömiä on omastakin takaa ihan tarpeeksi.

Kommentoi »

Comments are closed