Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pavlovin koirat

Ihminen, se saatana, on vihoissansa kuin nuijalla tupattu säkki, jonka sisällä sappi se karvas kiehuu ja kuohuu, hörisee ja pörisee, juuri niinkuin kiukkuinen ampiaispesä turpeen alla.

Nämä Aleksis Kiven sanat ovat hyvä johdatus vuorokauden sisällä sosiaalisessa mediassa tapahtuneeseen episodiin, joka kuvastaa hyvin aikamme sairautta nimeltä nettiviha. Varoitan etukäteen, että juttu ei ole kaunista luettavaa.

Kaikki alkoi siitä, kun toimittaja Pertti Rönkkö julkaisi omalla Fb-sivullaan kuvakaappauksen Rasmuksen (Valtakunnallinen rasismin ja muukalaispelon vastainen verkosto) Fb-sivulla olleesta kommentista.

ronkko

hope-so

Työpaikan menettämisellä vihjaileminen ei tietenkään ole asiallista, mutta katsokaapa tuota sen alla olevaa kommenttia ”Hope so”. Sen kirjoittaja joutui aivan käsittämättömän hyökkäyksen kohteeksi. Rönkön sivulla häntä solvataan jo ihan kohtuuden rajat ylittävällä tavalla, mutta sitten hän rupesi saamaan yksityisviestejä tuntemattomilta ihmisiltä.

matupatja

pentu

Ja näitä tulee kuulemma jatkuvalla syötöllä. Illalla netin rikollinen törkysivusto MV nosti tämän nuoren naisen erillisen jutun aiheeksi tapansa mukaan kuvan kanssa. Siellä kommentointi ylittää jo kaikki mahdolliset rajat.

mv-1

mv-2

mv-3

mv-4

Kokenut toimittaja soitti juuri sitä kelloa, johon MV:n kouluttamat Pavlovin koirat reagoivat raivokkaasti kuolaten. Kaikki tämä vain sen takia, että nuori nainen kirjoitti ”Hope so” kommentiksi yhteen ainoaan Fb-ssä julkaistuun päivitykseen.

Hän onkin otollinen kohde näille raivoavilla rakeille. Hän on kuvista päätellen nuori ja kaunis nainen, joten hänet koetaan helpoksi uhriksi. Surkeimmatkin suvakkihuorien raiskaamisesta ja tappamisesta haaveilevat nössisköt uskaltautuvat purkamaan patoutumansa häneen. Lisäksi hän kirjoitti kommenttinsa kaikkien rasistien vihaamalle Rasmus-sivulle, joka tietenkin sai oman osansa vihasta aina laittomaan henkilörekisteriin asti.

junni

MV:lle Rönkkö ei tietenkään voi mitään, mutta hän ei ole siivonnut edes omaa sivuaan tuosta kuonasta. Tekisi mieli kysyä, että miten meni noin niin kuin omasta mielestä, mutta jääköön kysymättä.

Jos nyt joku sai mielestään loistoidean kokeilla samaa temppua minuun, niin suosittelen unohtamaan sen saman tien. Jokainen saamani uhkaus menee poliisille ja teen rikosilmoituksen myös yllyttäjästä. Eikä tämä ole turhaa puhetta. Viime vuonna yksi henkilö tuomittiin kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen minuun kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta ja kaksi neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Syyn toimintaani kertoo edelleen Aleksis Kivi:

Tyhmyydelle minä olen vihainen ja äreä kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille annettu.

LISÄYS 7.1.2017 klo 11.35

Ensimmäiset kommentit Fb:ssä olivat sen suuntaisia, että katson parhaaksi kertoa oman näkökantani Rönkön toimintaan toimittajana. Siihen minulla ei ole mitään huomautettavaa, vaan luen itsekin hänen tiivistelmiän Saksan median puheenaiheista.  Kyse ei siis ole ollenkaan siitä, miten Rönkkö tekee työtään toimittajana.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (29)

 1. T.K. Lehtinen

  Nyt olisi mukava saada Ulla Appelsiini kommentoimaan, koska hän oli huolissaan ”piilovihapuheesta” ja nosti sen ongelmaksi, heitellen tietenkin taistolaisuutta ja muuta sekavaa vuodatukseensa (www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005028792.html). En tiedä, olenko ns, älykkö, mutta olen edelleen huolissani tästä suorasta vihapuheesta. Mielestäni retoriikan keinona vittuilu on loistava, ”piilovihapuheeksi” sen tekee ainoastaan vastaanottajan rajallisuus. Suora ja vihamielinen uhkailu ei ole retoriikkaa, vaan rikos.

  • Joni Pelkonen

   Sehän se tässä hauskaa onkin, että Appelsin joutuu keksimään ”piilovihapuheen” vaikka täysin raikeää rasismia, raakaa uhkailua ja häpeämättömiä loukkauksia on netti täynnä.

   Mielenkiintoista sekin, että kun ns. ”suvakeiksi” leimatut voivat julkaista vastaanottamieen vihaviestejä vaikka joka päivä ja suuret määrät, eivät Appelsiinit, Halla-ahot jne. tee niin juuri koskaan vaikka ovat väitteidensä mukaan suuren vihan kohteita.

   Voisiko olla, että lähes kaikki vihaviestit kohdistuvat suvakeiksi leimattuihin ja vihan levittäjät joutuvat omia tekojaan valkopestäkseen tekopyhästi teeskentelemään olevansa jonkin ”piilovihapuheen” kohteita?

 2. Usko

  No eikös tämä nuori nainen voi tehdä kuten Saku Timonen, eli ilmoittaa asiasta poliisille? Ja ei muuta kuin tuomioita odottamaan. Ja mitä Saku Timonen tarkoittaa sillä, ettei mv-lehdelle voi mitään? Sinähän olet Saku ”lakia lukenut hemmo”, joten voisit kai sen verran neuvoa tätä vihan kohteeksi joutunutta naista, että saisi ilmoitettua asian poliisille. Vai mitä?

  • Saku Timonen

   Koska et uskalla omalla nimelläsi esiintyä etkä ole sopinut kanssani nimimerkin käytöstä, niin tämä on ensimmäinen ja viimeinen kommenttisi täällä.

   Vastaan kuitenkin: Tietääkseni tämä nainen tekee jokaisesta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta rikosilmoituksen. Koskee myös MV:tä, jonka toiminnan kanssa Rönköllä ei ole mitään tekemistä.

 3. Joni Pelkonen

  Hommaporukka aktivoituu noin voimakkaasti yleensä vain silloin, kun joku ”omista” on joutunut kauhean loukkauksen kohteeksi, esimerkiksi epäillyksi rasistisesta käytöksestä. Viesti siis kulkee sisäpiirissä ja sitten joka ikinen feikkiprofiili aktivoituu hieman kampanjoimaan. Siellä sitä sitten istutaan profiilia vaihdellen koko ilta näpyttelemässä vihaviestejä nettiin.

  Hommalaisia on näet niin vähän ja raivostumisen kohteita niin paljon että ehtivät vain arvokkaimpien kohteiden kimppuun.

 4. Jan Sergejeff

  Näistä tyypeistä tuli i mieleen, että juuri heidän kaltaisten ihmisen takia meillä on tällaiset kansanvaellukset juuri nyt käynnissä. Hulluja ovat.

 5. Maria Danielson

  Sakari, oletko koskaan seurannut vaikka muutaman kuukauden ajan Rasmus-sivuilla käytävää keskustelua? Jos et, niin kannattaisi seurata. Hyvin vihamielistä puhetta tulee vastaan usein, viha kohdistuu myös toisia ryhmän kommentoijia vastaan. Moderointi tuntuu aika harvoin puuttuvan asiaan. Vastaavanlaisia tekstikaappauksia löydät sieltäkin helposti. Elämme vastenmielistä aikaa.

  • Mirja Pekkonen

   Todellako ?

   En väitä seuraavani Rasmus-sivuilla käytävää keskustelua säännöllisesti, käyn siellä suurinpiirtein yhtä usein kuin MV:n sivuillakin. En ole sieltä yhtään kertaa löytänyt toiveita vastapuolen naisväen joukkoraiskauksista tai miesten viemisestä saunan taakse ja teloittamisesta niskalaukauksella.

   MV:n sivuilta noita kommentteja löytyy aina. Tänäänkin. Alla pari esimerkkiä suorana copypastena, löytyivät parin minuutin selaamisen jälkeen.

   ”Voisko noita suvakkeja lahdata jotenkin laillisesti kun nehän tekee rikosta kokoajan. Tai jos ne annetaan vokkkiin pantavaksi niin raiskaukset vähenee.”

   ”Vajakki Suvarit, ei prkl, koska noille yhdyskunnan saastoille tehdään oikeasti jtn??! Kunnon ryhmäperseraiskauspano, samalla turpaan kiskoen, jos vaiks sit silmät aukeis?? Ja paskat, ne vaan nauttis molemmat osapuolet siitäkin!! On kyl melkosen sekavaa ja Tyhmää sakkia!! Olis kiva joskus päästä jutuille ja keskustella, et mitä on päässä mennyt pieleen noin pahasti?? Eihän noita voi kuin korkeintan sääliä, kun järjestä heille on aivan turha puhua!”

 6. Marja-Leena Kuronen

  Onko meillä Suomessa ihmisillä tosiaan noin paha olla, että sitä pitää lieventää hyökkäämällä aivan vierasta ihmistä kohtaan. Kun luen noita kommentteja, niin tulee mieleen, että ihan kuin he olisivat jonkun huumeen vallassa.
  Tuo ’huume’ poistaa todellakin näiltä ihmisiltä kaikki estot ja sivistyksen rippeet, jos niitä alkujaankaan on kovin paljon ollut. Eivät kai pysty nostamaan omaa itsetuntoaan muutoin kuin lyömällä jonkun toisen ihmisen alas.
  ”Joukossa tyhmyys tiivistyy” on vanha sanonta, mutta hyvin sopii tähänkin päivään.

  • Helena Solin

   Ajattelin itse, pitkään hyvin maltillisesti Rönkön palstalla esiintyen,
   että saamani vertavuotavat,irtileikatut päät ,genitaalikuvat ja raiskauslupaukset ovat vain jokin onnettomien ahdistuksenpurkaus.

   Mutta sitten alkoi näkyä selvästi, että tuo on sallittua, mutta ” muslimit helvettiin ”- idean epäily palstalla kiellettyä . Siis nimenomaan palstanpitäjän mielestä. ( En ottanut mitään kantas esim rajavalvontaan tms. Nythän kuvitellut kantani asioihin ovat siellä jo kasvaneet myyttisiin mittoihin. )
   Siinä vaiheessa liityin Rasmukseen.

   • Joni Pelkonen

    Olen kymmenkunta vuotta vaihtelevalla tiheydellä jaksanut keskustella ns. ”maahanmuuttokriitioiden” kanssa. Kertaakaan koko tänä kymmenenä vuotena yksikään heistä ei ole kysynyt mitä mieltä minä olen maahanmuutosta, maahanmuuttajista, turvapaikan hakijoista/hakemista jne. aiheeseen kuuluvasta.

    Sen sijaan olen lukemattomia kertoja saanut kuulla olevani suvakki, vihervasemmmistolainen, hyysääjä, mitä näitä nimityksiä onkaan, ilman että siihen olisi muuta syytä kuin se, etten ole välittömästi samaa mieltä ns. ”kriitikon” kanssa.

    Vastaukset ja leimat ovat valmiina eikä ennen niiden käyttöä viitsitä kuunnella leimaamisen kohdetta.

    Olen siis tullut kokemuksella hankittuun varmaan johtopäätökseen ettei ns. ”kriitikoita” edes kiinnosta mitä mieltä muut ovat, vaan heitä kiinnostaa yksinomaan oman pakkomielteisen negatiivisen maahanmuutonvastustamisen propagoiminen kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

    Kyseinen käytös voidaan nimetä fanatismiksi ja henkiseksi laiskuudeksi, jossa on jo aikoja sitten lakattu oppimasta mitään uutta, jos mitään on missään vaiheessa edes opittu – alkeellisimmat rasistit kun käyttäytyvät kuin kymmenvuotiaat kiusaajat koulunpihalla. Vastassa on siis poliittinen lahkolaisuus, jonka edustajien kanssa ei voi käydä järkevää keskustelua.

    • Rintsu

     Tuo on täysin totta.

     Noita vois kutsua jesseteippityypeiksi.
     Heillä siskon kumminkaima on joskus ollut bändin roudarina ja hän on sanonut, että aina pitää olla rulla roudateippiä taskussa. Mikä on tavallaan totta, mutta kun tuo on ainoa asia mikä heillä on korvien väliin tarttunut.
     Joten ainoa oikea ratkaisu kaikkeen on jesseteippi
     Heille on täysin mahdoton edes yrittää sanoa, että sillä on melko mahdotonta korvata asperiini, vessapaperi, palanut lamppu tai loppunut tupakka.
     Jos yrität olet välittömästi heidän klubinsa vihollinen.

    • Heli Heikkinen

     Ja valitettavasti ns. ”tolkun ihmisiä” kiinnostaa vain oma hygge – he ovat jopa enemmän huolissaan siitä, että rasistille tulee paha mieli jos kutsuu rasistiksi, kuin siitä, että kaikkia ihmisiä – myös niitä alimpien kastien kuten turvapaikanhakijoita tai jopa paperittomia! – suojeltaisiin rasistien hyökkäyksiltä ja taattaisiin heille ihmisoikeudet.

  • Maana Backman

   Se huume on vallantunne, kukaan järkevä ihminen ei kylläkään ymmärrä, miten tuollaisesta toiminnasta voi sellaisen euforian saavuttaa. Itse olen päätynyt siihen, että kellään ei voi olla niin paha olla, tässä maassa, joten kyseessä ovat sairaat yksilöt, jotka saavat siitä nimenomaa hyvän olon.

 7. Esa Ruoho

  Onhan tää suvakkipönökkihölmöily saavuttanu sellaset mittasuhteet ettei enää viitti kommentoida koko asiaa. Ja mitä tähän pakolaisuuteen ja kaikkeen siihen liittyvään kirjoitteluun tulee, ainakin minä olen näkevinäni yhteyden johonkin sorokseen ihan selkeästi. Ja tuo sairas äijän käppänä on saanut aikaan juuri sen mitä halus. Euroopan kansat on jakautunu ainakin kahtia. Vaikka en usko että edes timonen kannattaa vapaata maahan kävelyä heittämällä passin mereen ja tavaa asylum. Onhan ihan selvää että mikä tahansa yhteiskunta menee siitä sekaisin. Ja juuri se on ollut tavoite. Niiden pakolaisten syyttäminen on jo suorastaan tyhmyyttä. Kun syy on euussa ja sen toimimattomuudessa ja usassa joka on sytyttäny puoli lähi-itää palamaan. Enpä tiedä mihin tämä johtaa, mutta eeuu lupaava tulevaisuus taitaa olla takana päin. Ja tuskin se luhistuu ilman hieman isompaa rähinää. Minä kyllä toivoisin olevani väärässä mutta jos tunnelin päässä näkyy valoa se saattaa olla juna.

 8. AikaMies

  Lautamies Mäkelä kuulunee sukuuni.
  Veljeksin suku taitaa edelleen toteuttaa itseään?
  Meinaan jotta ei mikään muutu sanat vain ”kovenevat” ja järken valo himmenee..

  Kiveä lainaten:
  Sisään astui Mäkelä, oiva ja suopeamielinen lautamies. Kuitenkin tuli hän ajaen toista asiaa, kuin sitä, jota veljekset arvelivat.
  MÄKELÄ. Päivää!
  VELJEKSET. Päivää!
  MÄKELÄ. Mitä hirveyksiä näen minä? Pojat, kuinka on laitanne? Revittyinä, sinimarjoissa, ruvessa ja ryysyt päässä! Voi teitä viheliäisiä!
  JUHANI. »Kyllä koira haavansa nuolee», mutta katsokoot sudet itsensä. Tästäkö syystä seisotte huoneessamme nyt?
  MÄKELÄ. Mitäpä tiesin minä tästä? Mutta veljeksetkö raatelevat toinen toistansa tällä tavalla! Hävetkäät!
  JUHANI. Te erehdytte, Mäkelä. Veljekset ovat kohdelleet toinen toistansa kuin enkelit; tämä on naapurien työ.
  MÄKELÄ. Kuka on sitten tämän tehnyt?
  JUHANI. Hyvät naapurit. Mutta saanko kysyä mistä syystä olette käynyt meitä tervehtimään?
  MÄKELÄ. Tuikeasta syystä. Pojat, pojat! onpa nyt edessänne tuhon päivä.
  JUHANI. Millinen on tämä päivä?
  MÄKELÄ. Häpeän päivä.
  JUHANI. Koska se nousee?
  MÄKELÄ. Provastilta olen saanut tuiman käskyn, saattaakseni teitä tulevana sunnuntaina kirkolle.
  JUHANI. Mitä tahtoo hän meistä kirkolla?
  MÄKELÄ. Istuttaa teitä jalkapuuhun; suoraan sanottu.
  Lainaukseni viimeinen lause sopii monen nykykulkijankin sanomaksi 😉
  JUHANI. Mistä syystä?

 9. Helena Solin

  Koska mm olen yksi Rönkön sivulla parhaillaan riepoteltavista , mutta sieltä estetyistä, muistuttaisin seuraavasta :
  Tämä Rönkkölän Raivohan alkoi nyt taas kerran siitä, että MME kirjoitti ihan nirmaalin radiokuuntelijan päiviysarvostelun ,jossa toivoi monipuolisempaa Saksa- uutisointia .
  Tuo toive / ennustus rönkköläisyyden vähenemisestä liittyi siihen.
  Se ei ollut mikään henk koht hyökkäys.

  Se taas, että Rönkkölässä vaaditaan henkilörekisteriä Rönkön toimituslinjan arvostelijoiden viemiseksi ”suihkuun ” ja valitetaan,että vietäviä on yli 14 000, on ihan omaa luokkaansa.
  Ajatelkaapa,että kaikki toimittajat, joita on viime aikoina esim Rönkön palstalla riepoteltu estoitta, toivoisivat samaa!
  Ja ryhtyisivät samanlaiseen offensiiviin!

 10. Sauli

  Kristus millaisia ihmisiä tämä maa päällään kantaa. Sitä miettii erottaisinko kadulla nimimerkki Anaali Ruttusen, Tanja Tapiirin tai Kai Ruonalan.

  Että näkyykö tuollainen sairaalloinen vihapuhe jotenkin ihmisen ulkonäössä ja käytöksessä. Voisin kuvitella että erottaisin Anaali Ruttusen pälyilevästä katseesta ja vaahtokuplasta suupielessä. Tai Tanja Tapiirin vuosia kestäneestä alkoholin ja lääkeaineiden sekakäytöstä johtuvasta horjuvasta kävelystä, mutta ei.

  Nämä henkilöt ovat osa suomalaisuutta, osa yhteiskuntaa, oire siitä etteivät kaikki kuplat ole keskenään samalla viivalla jaettaessa hyvinvointiyhteiskunnan hupenevia resursseja. Heidän viimeinen epätoivoinen yrityksensä lunastaa omanarvontuntonsa on polkea joku toinen vielä heikommassa asemassa oleva mutaan.

  Samaan aikaan hallituksessa pääministeri laajentaa hyväveliverkostoaan ja jakaa viimeisetkin hyvinvointivaltion jämät kavereilleen. Kumpaa tässä nyt pitää sormellaan osoittaa, niitä jotka päättävät, vain niitä jotka kärsivät huonoista päätöksistä, sellaisia kuten Anaali Ruttunen tai Tanja Tapiiri.

  • Minna Maria Eerolainen

   Turo Takkula, Tanja Tapiiri ja Anaali Ruttunen..jotenkin haluaisi ajatella että tollaisilla nimimerkeillä varustetut ihmiset eivät voisi olla täysin huumorintajuttomia 😀 Erehdyin tosiaan sohaisemaan vissiin oikein muurahaispesää kun esitin arviota Saksan uutisoinnista, mm. Takkula, Tapiiri ja Ruttunen hyökkäsi huudeille 🙂

  • Rintsu

   ”Että näkyykö tuollainen sairaalloinen vihapuhe jotenkin ihmisen ulkonäössä ja käytöksessä. Voisin kuvitella että erottaisin Anaali Ruttusen pälyilevästä katseesta ja vaahtokuplasta suupielessä. Tai Tanja Tapiirin vuosia kestäneestä alkoholin ja lääkeaineiden sekakäytöstä johtuvasta horjuvasta kävelystä, mutta ei.”

   Ei se näy. Mitään varsinaista ”rähinäviinaa” ei ole olemassa. Viina on vain asia joka poistaa estoja ja jos sivistys on vain pintasilaus niin se lähtee ensimmäisenä. Sivistynyt ja jonkinmoisen kotikasvatuksen saanut ihminen on ympärijuovuksissakin sivistynyt ja hyvätapainen vaikka välttämättä puheestaan ei ota mitään tolkkua. Ja jo huomenna hän on taas selvä.

   Sen sijaan kuvatun kaltaiset huutelijat ovat yksiselitteisesti ilkeitä ja inhottavia ihmisiä ja jos juovat niin asia vain korostuu. Eikä se ilkeys ja inhottavuus katoa mihinkään nukkumalla yön yli.

   • teemu tuomaala

    Rähinäviina on geeneissä, ainakin HTR2B-nimisen geenin tietty mutaatio altistaa impulsiiviselle käytökselle kännissä (ja toisaalta suojaa lihomiselta ja diabetekseltä). Sielutieteistä en ymmärrä paljoakaan, mutta itse tulkitsen, ettei ainakaan osaa tästä ”kriittisestä” porukasta kiinnosta maahanmuutto tai monikulttuurisuus sinänsä, vaan ovat jollain tapaa addiktoituneet vihantunteeseen ja ruokkivat sitä sitten tällä tavoin. Muutenhan luulisi heidän olevan kiinnostunut keskustelemaan asiallisesti perustellen. Törkykirjoittelulla he ainoastaan auttavan jokseenkin normaalia enemmistöä ottamaan etäisyyttä ”aatemaailmaansa”.

  • Jori Nieminen

   Kysymys on selvästi häiriintyneistä henkilöistä, joilla on ilmeisesti ongelmia oman seksuaallisuutensa kanssa. Kirjoittelusta päätellen.
   Sinänsä en olisi kovin huolissani noista, sillä yleensä tuollaisilta löytyy paljon puhetta, mutta ei ollenkaan tekoja. Mutta itse tekisin kuitenkin aina rikosilmoituksen, jos vastaava puhe kohdistuisi itseeni. Ilmiantaisin myös fb-moderaattorille nuo, koska luultavasti fb:llä on jonkinlaiset säännöt kirjoittelusta.

 11. Jari Vaara

  Mä näin noita kuvakaappauksia Rasmuksen sivuilta, ja Rönkön leimaaminen oli kyllä asiatonta ja henkilöön käyvää. Jos jätetään väkivaltafantasiat pois, niin ei paljoa rajakkiryhmien yläpuolella.

  Siitä olen samaa mieltä, että Rönkkö voisi moderoida tiukemmin. Tosin kommenttiketjuissa pidätellään sentään pahimpia rähinöitä.

  Rasmuksen reaktion ongelma on siinä, että se vie pohjaa rasiismin vastaiselta argumentoinnilta. Ei tarvinne avata tuota väitettä tämän palstan seuraajille.

  • Rintsu

   En ole rasmuksen sivuilla edes vieraillut.
   Mutta jos olisin nettihäirikkö niin toimisin siten, että ”Seija Suvakkina” kirjoittaisin jotain täysin päätöntä rasmukseen ja sitten ”Pate Brutaalina” kommentoisin sitä mitävitussa.

   Nuo nettihäiriköt nimittäin tuntuvat tietävän rasmuksen sisällön niin hyvin, että seuraavat sitä 24/7

 12. Pete Maunu

  Kas vain, siellähän oli öyhöttäjissa ihan tuttujakin nimiä. Toi Iiro laitto mulle viestin missä katsoi tarpeelliseksi kertoa että mut on ilmiannettu, sitten oli blokannut mut. Varsinainen sankari oikein… Muuten oon kyl aika vähillä uhkailuilla päässyt, mutta se johtunee siitä että mä olen raavas, kylmähermoinen mies, en mikään tönittävä opiskelijatyttö.

  • Kati Härkönen

   Sama viesti Iirolla mulle myös ennen joulua eli ” Lutka sut on ilmiannettu! kärsi.” muttei ole blokannut kun näin ihan hyvin kommenttinsa Rönkön seinältä. Itekin voin koputtaa puuta miten vähän noita on tullu. On tuo homma jo ihan mennyt sirkukseksi siellä useamman kerran jo joulun alla kun ihmisiä uhkaillaan haastaa oikeuteen pelkästä rasismin vastustamisesta ja ihmisoikeuksien puolustamisesta ja siksi kommentoin niin kuin kommentoin. Mutta tuli mitä tuli niin omalla nimellä mennään eikä feikkitileiltä huudella. Toivottavasti niin toimii myös haastajat.

 13. Jari Kähkönen

  Siinä ei ole kummoisiakaan mitalisijoja jaossa, kun yksi menee syyttelemään tai vihjailemaan julkiselle palvelulle tekevän toisen…Miten ne siellä Pasilassa tämän taas tapaavatkaan sanoa…Niin…Näkökulmaongelmasta. Ja toinen vastaa highlighttaamalla yhden eikä muka älyä, että mitä siitä seuraa. Että hänen sanojaan on luvatta lainattu. Huh-huh. Ehkä parasta mitä voisi toivoa olisi, että toleranssi kasvaisi yleisesti ja erityisesti varovaisuus tunnistamisessa sekä seurausten antamisessa. On lopetettava yksittäisten ihmisten pilkattavaksi ripustaminen ja ymmärrettävä vastuu sanomisistaan. Päättelen, että tämä ei tule olemaan läheskään niin helppoa kuin luulisi. Olisiko peräti niin, että tässä on mukana nekin keille keskustelun tärveltyminen ja mihinkään johtamattomuus on tavoite.

  Kuinka pahasti neuropsykologinen poikkeusyksilö, oikeastaan lähinnä sellainen kävelevä Fingerpori-sarjakuvan hahmoon rinnastettava kummajainen tulee ihmisen olla, jotta ei älyä ettei mitä tahansa voi sanoa? Vaikka itse kuvitteli tai teeskenteli vitsailevansa, vastaanottaja voi yhä ihan hyvin perustein loukkaantua. Väitän, että läheskään kaikki näin tekevät eivät ole moisia julkisuudelta suojeltavia varttiavaille holhouksenalaisia. Kyllä siellä on mukana nekin psykiatrisessa mielessä poikkeusyksilöiksi tunnistettavat, joiden suuntautuminen ei onneksi ole rikollinen ja jos onkin niin ei väkivaltarikollisuuteen päin kuitenkaan. Sitten on nämä villiintyneet tavikset, joiden empatiakyky, tiedonhankintataidot, ajattelu sekä inhimillisen identiteetin muodostavat peruskäsitteet ovat syystä tai toisesta puutteelliset/alentuneet.

  Tarvitaan todellisuustarkistusta. Tietääkö puhuteltu edes, että mitä tässä yhteydessä tavallisimmin toisesta ihmisestä käyttämänsä solvaus oikein tarkoittikaan? Kuka sanoi, mistä saa tietonsa? Sitten ruvetaan sipulin kuorimista muistuttavalla kärsivällisyydellä kerros kerrallaan selvittämään, että mikä puhuteltu on miehiään/naisiaan. Siellä on netinkuuluisat ö-julkkikset, metelin villitsemät, kaikkensa menettäneet, opportunistit ja vaikka sun mitkä. Ei ihme, että jo partiomiesten vanha sanontakin varoittaa ”keikkaa ei pidä pitkittää, jottei se ehtisi perkelöityä”. Kuta törkeämmin voidaan sanoa tai mitä enemmän aiemmin vain falangin sisällä käytetty kieli kulkeutuu valtavirtaan, sitä enemmän ne siitä tykkäävät. Ihan siinä kuin amerikkalainen spinmaster valmistaa teollisesti epäilyjä, joiden kauppanimi on skeptisyys, vapaudet, perhe tai mikä milloinkin, joita käytetään poliittisena kampituksena tai feikkivedenjakajana(sanonevat alkukielellä että pelin muuttumishetkin/paradigman kääntö).

  Siitä on kysymys, kun säännöllisesti kysellään miksei vaikkapa nyt sitten ”rasmuslaisten” niin sanotusta vihapuheesta keskustella. Huomion vieminen pois itse asiasta, sitä ne hakevat. Ja jos eivät saa, kuten ei kuulukaan saada, aletaan leikkiä uhria. Mitä vaan, että mätä ihmiskäsitys ja kieroontunut maailmankuva saadaan pysymään pystyssä. Järkimies voisi tosiaan kysyä, että ”anteeksi, mistä me nyt oikein puhutaan?” Tämä on ihan yhtä paha asia kuin yksittäisten ihmisten pilkattavaksi ripustaminen tai työnantajalle/toimeksiantajalle ilmoittaminen. Siitä sitten puhumattakaan, että tyhmyyksissään mennään näin toimimalla antamaan itseen nähden ulkoisille ja vastenmielisille toimijoille pahanteon välineitä käteen. Pavlovin koirat kun ovat vain ehdollistumisteorian vahvistus, ei takuu siitä mihin sitä käytetään.

  Rasismi on pitkäkestoinen ja moniulotteinen yhteiskunnallinen ongelma, jota ilmaistaan tätä nykyä yhä aina hienovaraisemmin. Edistyksen mittaa sopii tosiaan tiedustaa, jos tökerö julkirasismi puuttuu, mutta suhtautuminen itsessään on yhä aivan yhtä sietämättömän kamalaa. Kiistetään silti kaikkien yhtäläinen ihmisarvo ja asetetaan ihmisryhmiä arvojärjestykseen. Siitä sitten puhumattakaan, että ollaan oikeasti vain huvikseen tai oma etu mielessä lietsomassa. Sitähän tekevät maailmalliset konservatiiviset supertähdet, vähän tai ei aina ihan täyttä sitäkään he hurraavista kannattajistaan piittaavat, perussuomalaisin terveisin. Sitä olisivat voineet ajatella nekin ketkä alkuunpanivat sen jonninjoutavan nettikähinän mistä Sakari nyt bloggaa.

  Ajatellanpa vaikkapa seuraavalla esimerkillä. Etnisyyteen t periytyvä poikajoukko ei suostu puhuttelemaan samassa opetusryhmässä olevaa etnisyyteen y periytyvää poikajoukkoa muuten kuin lisäämällä homo -etuliitteen puhutellun etunimeen. Kaikkein ankeinta on liikuntatuntisin. Moni, jolle tämän kerron, puhuu rasismista eikä ryhmäongelmasta(valvonnan, toimenpiteiden ja rangaistusten puute) tai koulukiusaamisesta millä on laukaisevana tekijänä etninen syrjintä. Useat muodostavat kielteisiä mielleyhtymiä koko koulusta, kunnanosasta ja kunnasta, millä ei ole muuta kytkentää todellisuuteen kuin muodostajan asennevammaisuus. Että onni on oma auto, oma talo, ”parempi asuinalue”, lapset ”paremmassa koulussa” ja kaikki muu yököttävä lässynläärä siihen päälle.

  Entäs tämä. Kun siis juovuksissa iltabussilla matkustamaan pyrkivää keski-ikäistä y etnisyyteen kuuluvaa miestä, joka ei osaa tuossa tuolloin käyttäytyä, ei aivan oikeutetusti oteta matkustajaksi, niin etnisyyteen t kuuluvat teini-ikäiset ovat jo taakse muodostuneessa bussiin pääsyä odottavassa jonossa poraamassa sitä kuinka ”tästä tulee kauhea juttu lehteen”. Roskapuhetta. Ei ollut tullut kuukausiin, kun vastaavaa on jo tapahtunut eikä tullut nytkään. Miksi olisi tullut? Sitä vartenhan liikennehenkilökunnalla on ollut lailliset järjestyksenpitovaltuudet jo suurin piirtein yhtä kauan kuin minä olen ollut hengissä, että häirikötkin hoidellaan. Eli ihan liian moni tykkää harhaluuloista totuuden sijaan ja riemuitsee kun meteli&teatteri estää keskustelun. Kiitti veetusti vaan itse kullekin, jotka möykällään ja torveiluillaan lisäävät kollektiivisesti kaikkien muiden vaikeuksia. Hyvä, että edes Sakari palauttaa heitä takaisin maan pinnalle.

 14. kr

  Kuinkahan paljon noita ´´suvakinvastaisia´´ kommentoijia oikein on todellisuudessa? En yhtään ihmettelisi jos Tero, Anaali ja Tanja olisivat yksi ja sama hiiri ruudun takana.

 15. Petri Haapa

  Kun nämä blogikirjoituksesi leviävät varsin laajalle, niin katson aiheelliseksi tähdentää myös täällä, että millään työpaikan menettämisellä en kommientissani uhkaillut.

Kommentoi »

Comments are closed