Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun haave toteutuu

Ihminen on se miksi tekeytyy ja niinpä on syytä olla tarkkana miksi tekeytyy. (Kurt Vonnegut)

Äiti_yö

Vuonna 2000 Timo Soini ilmoitti perustavansa oikeistopopulistisen puolueen. Uuden puolueen perustamisen sijaan hän teki perussuomalaisista sellaisen, ja nyt hänellä on oikeistopopulistinen puolue. Ongelmana on, että se ei enää pitkiin aikoihin ole pysynyt hänen käsissään.

Vielä muutama vuosi sitten Soini puuttui puolueen sisällä ilmenevään rasismiin varsinkin silloin, kun kyse oli jostain pienen paikkakunnan varavaltuutetusta. Nyt hän ei kommentoi edes kansanedustajiensa saamia rikostuomioita, vaan tyytyy joskus laiskasti toteamaan, että puolue ei hyväksy rasismia.

Teot osoittavat kuitenkin ihan muuta. Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja nyt hän toistaa puolueen lehdessä lisien kanssa samat sanat, joista hänet tuomittin. Tällä kertaa ei rikosilmoitusta pitäisi tehdä Hakkaraisesta, sillä hän vain kertoili ajatuksiaan toimittajalle. Nyt ne kansanryhmää vastaan kiihottavat puheet lehteen laittaneet toimittaja ja päätoimittaja kuuluisivat leivättömän pöydän ääreen.

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja Terhi Kiemunki teki itse itsestään rikosilmoituksen, koska kukaan muu ei viitsinyt sitä tehdä. Hänet tuomittiin ja nyt hän jatkaa kapinointiaan lakia ja oikeutta vastaan. Nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen näkyi itkevän kovaa kohtaloaan oikeudessa ihan suorassa lähetyksessä, ja oikeuden päätös annetaan ensi maanantaina.

Yhteistä kaikille on, että yksikään heistä ei koe tehneensä mitään väärää. Ajatelkaapa, että puoluetuella julkaistava lehti kirjoittaa samaa tekstiä, josta kansanedustaja on saanut tuomion. Hallituspuolueen näkyviä toimijoita tuomitaan oikeudessa rikoksista ihan jonossa, mutta he pitävät tuomioita poliittisena ajojahtina. Puolueen puheenjohtaja sukeltelee uima-altaaseen Teneriffalla eikä asia kiinnosta häntä tippaakaan.

Vaikuttaa siltä, että Soini on väsynyt ja väistyy. Tilalle on kovassa nousussa Jussi Halla-aho ja hänen mukanaan koko nuivalisto. Varapuheenjohtajaksi on Laura Huhtasaarella kovasti kannatusta.

Näin näyttää Timo Soinin vuoden 2000 haave toteutuvan täydellisesti, mutta hänellä itsellään ei ole siihen enää mitään sanomista. Häneltä ei edes kysytä.

Halla-ahon ja Huhtasaaren johdolla puolue kutistuisi, sillä jo nykyiseen menoon tympääntyneitä lähtee puolueesta. Vielä enemmän lähtee, jos tämän vieremäläisen valtuutetun lisäksi kannatusjoukoisa on enemmänkin poliittisten vastustajien ”kylymäämisestä” haaveilevia.

Kun tarpeeksi monta on lähtenyt, niin jäljelle jää vain hurmahenkien ydinjoukko. Sitten koko puolue voidaankin lakkauttaa lain ja hyvän tavan vastaisena.

Toinen ja mielestäni parempi vaihtoehto on, että puolueen asiallinen väki näyttäisi äärioikeistolle ovea. Eiväthän nämä nuivat ole koskaan keskittyneet mihinkään muuhun kuin rähisemiseen ja oman kovan kohtalonsa suremiseen, kun  oikeuslaitos heitä vainoaa. Ei heille voi antaa minkäänlaista vastuuta yhteiskunnan pyörittämisestä.

Varo haaveitasi, sillä ne saattavat toteutua. (Tuntematon)

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (19)

 1. Jussi Pelkonen

  Sinänsä vähäpätöinen lisäys asiaankäyvään ja jälleen hienoon kirjoitukseesi: Olisiko lopun aforismi peräisin puolalaiselta Stanislaw Jerzy Leciltä?

  (Anteeksi nimen kirjoitusasun virheet…)

  • Saku Timonen

   Paljon mahdollista, sopisi hyvin hänen sanomakseen.

 2. Cai Melakoski

  Hei
  Tämä ei ole tarkoitettu julkaistavaksi kommentiksi, mutta kun en tiedä sähköpostiosoitettasi, niin viestin näin.
  Jutustasi tuli mieleen, miten Saksassa kävi Vaihtoehto Saksalle puolueelle.
  Sen varalta, että et ole paneutunut Saksan AfD:n touhuihin, kerron sen, että se puolue ei alunperin ollut äärioikeistolainen, vaan leppoisampi oikeistopopulistinen tapaus. Sikäläiset halla-ahot ja huhtasaaret kaappasivat puolueen saatuaan 60 % puoluekokousväestä taakseen, ja sitten alkoi rasismi roiskua. Olen kirjoittanut asiasta lyhyesti eilen Vasen Kaistassa julkaistussa jutussa:
  https://vasenkaista.fi/2017/01/euroopan-vaalit-2016-mita-saksassa-nyt-tapahtuu/
  Kiitos sinulle Suomen tärkeimmästä blogista! Ihailen asiallista ja perusteellista otettasi suuresti.
  Parhain terveisin

 3. Karla Loppi

  Niin. Oikeisto mikä oikeisto. Ja kannattajia vedätetään. Silloin kun puolueen nousu alkoi luin sen vaaliohjelmaa ja ei se ollut ollenkaan oikeistolainen, hyvinkin oltiin pienen ihmisen ja köyhän asialla palveluiden puolesta mm terveydenhoidon alalla, mutta toiminta ja päätökset ovat olleet täysin muuta. En ehkä ennen ole nähnyt niin suurta ristiriitaa sanotun ja tehdyn välillä.

 4. Heli Heikkinen

  Nyt tulee asiaton kommentti, jota pyydän anteeksi etukäteen, mutta… Aamuni valaisi vastustamattoman vitsikäs visio Perussuomalaisten puheenjohtajasta sukeltamassa altaaseen! Slapstick, kuten Vonnegut myös totesi.

  • Pekka Potka

   Sama täällä, hyvin elävä mielikuva nousi esiin tekstiä lukiessa. Siitä mielikuva karkasi saman tien Asterixiin ja Obelixiin Roomassa. Obelix ei tosin sukeltanut vaan hyppäsi altaaseen kylpylässä. Kaikkea se lukeminen teettää…

   • Maria Kynsijärvi

    Joopa. Sakun ansiokkaasta summauksesta nousee taas kerran esiin myös se yhä selvemmäksi käyvä kuvio, nimittäin että Soinin alkuperäinen missio oli vain hänen oma uransa ministerin pallille asti. Puolueen syntyminen ja olemassaolo ei ollut perimmäinen tarkoitus. Se on vain ollut väline, jonka hän loi, ovela ja älykäs ihminen kun on. Onhan hän populismin asiantuntija. Ministerin pallilla on nyt istuttu, terveys reistaa ja ikää tulee. Tavoite on saavutettu, eikä enää ole tarvetta kommentoida puoluelaisten rasismia ja pässinpäistä toilailua. Mutta minkä Frankensteinin hirviön Soini loikaan. Soinin vastuu on raskas. Hyvin raskas.

   • Heli Heikkinen

    Pekka, juuri se sarjakuvaruutu oli minunkin mielessäni… Asterixista voi ammentaa paljon, jopa uimavedet altaasta. Hieno ja monitasoinen sarjis silloin kuin René-vainaa sitä vielä kirjoitti.

 5. Matti Luomansuu

  Politiikkaa
  Tässä liki 60v ja politiikkaa seuranneena, ei voi kuin ihmetelle sitä itsesuggestion määrää millä arvoisat kansanedustajamme ja ministerimme hoitavat maamme valtiolaivan kurssia. Tarkoitan tällä sitä, että ”kyllä pokka pitää” kun totisella naamalla puhutaan liirumlaarumia ja tulokset ovat monesti mitä ovat. Onkohan tai onko politiikkoa joka toimillaan on edistänyt Suomen asioita hyvään suuntaan miettimattä sitä onko seuraava nelivuotiskausi varmasti ns plakkarissa? Pikkuparlamentin kansalaisinfoissa kuuntelemassa sisä, talous, sosiaali, ulkopolitiikkaa, eri puolueryhmien järjestämämissä tapahtumissa. Puku päällä ja kinkkisiä kysymyksiä esittäneenä ja voi sitä henkistä kiemurtelun määrää joka loppupaneeleissa on ollut havaittavissa arvoisissa kansan edustajissamme. Sanonta, että politiikka on yhteiskunnan kehittämä versio tietokoneviruksesta on kyllä monessa suhteessa sangen osuva ilmaus. Näillä mennään ja mennyt on jo tieto ja energia verkot, kaivosteollisuus, metsähallitus. Nyt seuraavana tieinfra sekä meriväylät. Mikä tärkeintä – ulkoistamisen piiriin on saatava Suomen litium varannot maaperässä sekä yksi maailman suurimmista pohjavesivarannoista. Ne on ulkoistettava suurille kansainvälisille megayhtiöille jotka voitoistaan tulouttavat Suomen valtionkassaan sovitun provikan. Tällä saadaan hyvinvointi yhteiskuntamme pysymään vahvana ja vakaana. Eikö niin?

 6. Rintsu

  ”Tällä kertaa ei rikosilmoitusta pitäisi tehdä Hakkaraisesta, sillä hän vain kertoili ajatuksiaan toimittajalle. Nyt ne kansanryhmää vastaan kiihottavat puheet lehteen laittaneet toimittaja ja päätoimittaja kuuluisivat leivättömän pöydän ääreen.”

  …….

  Lehti kuin lehti ja media kuin media voidaan haastaa oikeuteen monistakin asioista, kuten esim. siitä jos se sallii palstoillaan mitävittu- kaltaisen riehunnan.

  Mutta jos lehti sanatarkasti toistaa mitä kansanedustaja haastattelussa sanoi niin kansanedustajan sanomiset eivät ole lehden vastuulla. Lehti toki voi jättää haastattelun julkaisematta, mutta kyllä kansalla on oikeus tietää, että tuomionsa jälkeen kansanedustaja toistaa sanansa vielä törkeämmässä muodossa.

  Jos kyseessä olisi nimimerkki Jorma A. Naali jonka törkyä lehti sumeilematta julkaisee niin se on lehden oma vika.

  Kansanedustajan sanomisten ei pitäisi olla sellaista törkyä mitä lehdessä ei uskalla julkaista ja jos ovat, niin sitä tärkeämpää on se, että lehti ne julkaisee. Sanomisistaan kansanedustaja vastaa ihan itse.

  • Jari Kähkönen

   Ehkä sellainen huomautus on vielä paikallaan tähän perään, että jonkun paljastaminen kansanryhmää vastaan kiihottajaksi esimerkiksi sanojensa tai kirjoitustensa perusteella on merkittävän yleisen edun puolustamista. Tarkoitus, joka kyllä varmasti näkyy ja kuuluu asianomaisessa journalistisessa työssä, sen estämättä että silti sen sisällä julkaistaan sitaattina myös kyseenalaista sisältöä. Jos taas kopioi sanomisia sellaisenaan vaikkapa nyt blogipohjaan netissä tai peräti liputtaa niillä ilman mitään asiallista tarkoitusta, on vaarassa joutua toiminnastaan tilille siinä kuin alkuperäinen puhuva tai kirjoittava kansanryhmää vastaan kiihottajakin.

   Nimimerkillä taas saa kernaasti kirjoittaa, sillä ei ole asian arvioinnin kannalta paljonkaan merkitystä. Nimimerkki olkoon sinällään vaikka mautonkin. Kiusallinen rajatapaus voi syntyä, jos on aktivistien pitämä media-alusta, jolla paljastaminen, raportointi, käsittely, keskustelu tai muu hyväksyttävä tarkoitus ei ole aivan ilmeinen. Kuinka mahtanee silloin käydäkään? Mm. näistä syistä toimittajalta vaaditaan myös muiden ammatissa tarvittavien ominaisuuksien ohella harkintakykyä, vastaavalta toimittajalta vaaditaan vielä sitäkin enemmän. Nämä ovat seikkoja, jotka valitettavan moni omien sanojensa mukaan ”media-alalla” oleva on unohtanut, mikäli niistä edes niistä koskaan mitään tiesikään.

 7. Usko

  Selitä sinä Saku lakia lukeneena tämä.
  Hakkarainen kirjoitti näin: ”Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja”.

  Ja sakkoja tuli

  Hesari kirjoitti näin:”Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja”.

  -Eikä kukaan sanonut mitään, ei edes Saku Timonen. Puhumattakaan sakoista tai edes Julkisen sanan neuvoston nuhteista.

  • Saku Timonen

   Selitän helposti ja sinäkin sen tietäisit, jos olisit sen Hesarin jutun lukenut:

   Lehti esitti yleisimpiä muslimeja koskevia vääriä väitteitä ja kumosi ne saman tien faktoilla. Tuo oli yksi niistä kumotuista väitteistä. Ja nyt sinä voit painua pysyvästi takaisin sinne Mitävittulaan, josta sinä tänne jatkuvasti yrität ryömiä.

   • Rintsu

    Tuossa on vielä semmoinen pikku juttu, että jos ministeri/kansanedustaja/merkittävä yritysjohtaja/vaikuttaja sanoo jotain niin se on uutinen. Vaikka kyseessä olisi minkälainen sammakko suusta niin lehti ei syyllisty mihinkään julkaistessaan sen. Se on uutinen eikä sanansaattajaa pidä ampua.

    Uutisen julkaisemisesta lehti ei lähde syytettyjen penkille vaikka sanoja lähtisikin.

 8. Rintsu

  Timo Soini se ei petä.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701142200053819_uu.shtml

  Puolueensa tärkein saavutus hallituksessa tähän mennessä on ollut ”terrorismiturismin” krimilalisointi. Sillä sitten ei kannatakaan mainostaa montako tuomiota tuon perusteella on annettu.

  Eikä sillä, että ulkomailla tehdystä rikoksesta on voinut suomessa joutua tuomiolle jo kauan ennen tuota puolueensa suurta saavutusta. Ja että terrorismi on joukkotuhontaa, joka on ns. kansainvälinen rikos josta syyte on nostettavissa koska tahansa.

  Puolueensa suurin saavutus siis on ollut saada rikoslakiin muutos jonka perusteella ei ole tuomittu vielä ketään (siis kauhean tärkeä muutos) ja jos onkin niin se olisi onnistunut jo ennen kyseistä muutosta.

  Kauanko noin iso mies ja puolue pysyy pinnalla moisten oljenkorsien varassa?

  Ja ai niin, muistaessani toivotan Pankkopojalle hyvää nimipäivää.

 9. timo harju

  Ei näihin Huhtasaariin, Hakkaraisiin ja Tynkkysiin etc. kannata enää sanan ruutia tuhlata.

  Ei tule vastaan muuta kuin väsymys ja pettymys niille, jotka näitä profeetoita seuraavat. Mutta seuraajia on, eikä niihin mikään tietämys vaikuta.

  • timo harju

   Lisäys :
   Näkyy olevan Sakun nimipäivä. Ei ole oikein kirjoittaa pettyneitä kommentteja palstalle, jonka pitäjä on vuosikaudet leikannut kuin sirkkeli.
   Hyvää nimipäivää!

 10. Jari Kähkönen

  Persujen puolueen kannalta saattaa käydä neljällä eri tavalla. Joko menevät ihan tonttiin ennätysajassa, kun ykköskarismaatikko eli Pyhä-Timo itse karkaa. Tulee uusi keulakuva, joka voisi olla esimerkiksi Maria Lohela, keskeinen funktio on hyväksyttävyyden julkisivun pito ja toiminnan säilyminen pääosin parlamentaarisena. Sitten voisi tulla halla-aholainen johtaja, ehkäpä jopa Mestari itse, ottakaa huomioon tämä lukiessanne ettei kyseessä ole kansanäänestys vaan JÄSENäänestys. Ja mikäs siinä, koska monelle kelpaa tässäkin ajassa joku itseään huonommaksi leimattu syntipukki sekä kontrolloinnin kohde. Sittenpähn nähdään, että kuinka rasistinen on liian rasistinen vaikka h-falangin keskeinen eetos onkin ollut rasismidenialismi/rasismin salonkikelpoistaminen. Vaihtoehto neljä, kompromissiehdokas voittaa, jolloin niin natsirasistinen-, kylähullu-, vanhavennamolainen kuin mahdollinen neloslinjakin kamppailevat kilvan siitä kuka puolueessa käskee.

  Näin monta vaihtoehtoa ja linjaa on pakko kirjata, koska tuo populistipuolue on leimallisesti vapaaseurakunnallinen kokonaisuus, seriöösistä puolueesta kirjoittaisin että koalitiopuolue vaan nyt ei pidä pokka tehdä niin. Älkää unohtako jatkuvia persujen jäsentenvälisiä, jotka ovat saaneet aikaan lähimenneessä niin mielivaltaisia erottamisia, järjestötaktista eriseuralaisuutta kuin ties mitä muutakin. Nyt ne kaikki käydään uudemman kerran läpi, koska paineen pönkkänä ollut hallitseva hahmo poistuu kentältä. Onko oikeammin ottaen koskaan oltukaan yhtä mieltä mistään muusta kuin Ikuinen Presidentti Timo Soinin kannattamisesta ja sitten niistä pienemmistä kysymyksistä, joiden perusteella kukin on valinnut sen oman kuppikuntansa puolueen sisällä?

  Sakari bloggaa sananmuodolla ”puolueen asiallinen väki”. Sangen humoristisesti sanottu, olkoon tahaton tai tahallinen sutkaus, tiedäpä häntä. On se tuo Suomen vapaaseurakunnallisin puolue sellainen katto korkealla ja seinät etäällä -paikka, että anteeksi nyt vaan, en minä keksi sillä milloinkaan olleen muuta sanottavaa kuin pyrkimyksen konsensuksen aikaisen kolmen suuren puolueen hallintomallin romuttamiseen kaikilla keinoilla. Sehän tuli kun blokkipolitiikka päättyi ja suunnittelupolitiikka kävi vähän kääntymässä. Käsite on yleispuolueajattelu -nimisen jutun perversionsekainen vääristymä, johon soinilainen raaka keskieurooppalainen oikeistopopulismi alun parikymmentä vuotta sitten iski. Kumma, että vanhavennamolaiset kehtaavat olla samassa puolueessa vai eivätkö he vain osaa enää ulos?

  • Minna Ylitalo

   Puolueen asiallinen väki äänesti peruspersuja maaseudun kehittämisohjelman vuoksi, mutta ovat vahingosta viisastuneet. Rasismimölinästä ja EU-skeptisyydestä ei ole näille äänestäjille mitään iloa, maaseudun perukoilla ei ole ulkomaalaisia eikä EU-tukiaisista haluta luopua. Jos peruspersujen linja kärjistyy entisestään, niin sitä vähemmän asiallinen väki näkee aiheelliseksi äänestää kyseistä mölinäporukkaa. Halla-aholaisuus on sen sortin radikalisoitunut lahko, ettei tavallinen kansalainen halua sellaiseen kammotukseen liittyä. Letkeän lupsakkaan Soiniin nyt vielä pystyi jollain tasolla samaistumaan.

Kommentoi »

Comments are closed