Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkatonta tekemisen meininkiä

Talous on alkanut kääntyä nyt hiljalleen nousuun ja työttömyys laskuun. Tätä myönteistä kehitystä ja tekemisen meininkiä on vahvistettava kaikin keinoin.

Moni suomalainen on vailla työtä. Etenkin nuoret ja pitkäaikaistyöttömät ansaitsevat tulevaisuudenuskoa.

Tällaisia jutteli pääministeri Juha Sipilä juhlaseminaarissa. Tämän päivän Sunnuntaisuomalaisessa sitten kerrotaankin työttömyyden laskun syy, joka ei kyllä tulevaisuudenuskoa luo. Tämän tekemisen meiningin nimi on palkaton työ.

Sitä tehdään monella nimellä. On työkokeilu, kuntouttava työtoiminta ja uutena rekrytointikokeilu. Kaikille on yhteistä se, että palkkaa ei makseta eivätkä ne johda palkkatyöhön. Niistä hyötyvät vain työnantajat ja kunnat. Työnantajat saavat ilmaista työvoimaa ja kunnat välttyvät työmarkkinatuen maksuosuudelta. Samalla työttömyystilastot kaunistuvat, sillä TE-toimiston palkattomaan työhön ohjaama ei ole enää tilastoissa työtön. Hän on aktivointitoimenpiteiden kohde. Näin TE-toimistokin näyttää sitä tehokkaammalta, mitä enemmän se saa ihmisiä palkattomiin töihin.

Olen kirjoittanut jo vuosia näitä palkattomia töitä vastaan, ja onneksi nyt tietoisuus alkaa levitä. Erityisesti olen kritisoinut kuntouttavaa työtoimintaa. Niin teen nytkin. Se olisi ihan hyvä asia, jos siitä annettua lakia noudatettaisiin. Sitä ei ole kuitenkaan koskaan noudatettu ja lopullisesti touhu karkasi käsisistä silloin, kun kunnille asetettiin velvollisuus maksaa puolet tai jopa enemmän pitäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta. Tästä maksusta voi vapautua järjestämällä kuntouttavaa työtoimintaa.

Kunnathan tarttuivat tilaisuuteen hanakasti. Kohta lähes jokaiseen kuntaan nousi työpaja, toimintakeskus tai muu verstas. Niihin on kerätty työttömiä tekemään sekä tarpeellista että tarpeetonta. Tarpeellisella työllä vääristetään kilpailua ja tarpeettomalla ainoastaan nöyryytetään ihmisiä. Esimerkkejä löytyy tästä minunkin blogistani ja jos varaatte muutaman tunnin aikaa ja paljon evästä, niin voitte lukea niitä kootusti täältä. Voitte myös kirjoittaa blogin hakukenttään sanat kuntouttava työtoiminta.

Lakia myös kierretään avoimesti. Sunnuntaisuomalaisen usean sivun mittaisessa paperiversiossa tästä kerrotaan niin hyvin, että laitan suoran lainauksen:

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään noin kolmessasadassa paikassa, esimerkikisi kuntien työpajoisssa ja säätiöissä. Yrityksissä sitä ei lain mukaan saa järjestää. Lakia kuitenkin kierretään käyttämällä kuntouttavan työtoiminnan järjestäjää alihankkijana. […]

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää, että väärinkäytökset ovat mahdollisia. Ministeriö lähetti pari vuotta sitten kunnille paimenkirjeen, jossa muistutettiin, ettei oikeita työpaikkoja saa korvata kuntouttavalla työtoiminnalla. Lisäksi huomautettiin, ettei toiminta ole tarkoitettu ihmiselle, jotka pystyvät tekemään oikeita töitä.

Se monissa kunnissa lukematta jäänyt kirje löytyy täältä.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on selkeyttämässä lakia ja muutosten pitäisi näillä näkymin tulla voimaan vuonna 2019. Muutosten sisällöstä en tiedä, mutta ainakin seuraavat kaksi vuotta taloutta nostetaan ja työttömyyttä lasketaan palkattomalla työllä. Siinä on sitä tekemisen meininkiä.

kuty

Kommentit (35)

 1. Juho Palmroos

  Tämä paska pitää saada loppumaan.

  • Jyrki

   Ei se lopu, koska aina ja minusta enenevissä määrin löytyy näistä ”kuntoutettavistakin” tämän orjatyö muodon kannattajia.
   Heidän mielestään he tekevät työtä josta saavat palkkaa. Jos asiaa heille yrittää oikaista voi saada idiootin leiman otsaan ja syvää halveksuntaa. Toisin sanoen aivopesu on tehnyt tehtävänsä heidä kohdallaan ja tätä pesuohjelmaa on hankala enää perua. Palkan saamistahan nämä henkilöt jo säikähtäisi, vaikka saisivat sen tasan samasta työmäärästä mitä nyt tekevät palkatta.

   Toinen ongelma on myös ammattiliitot ja aktiivit kuten pääluottamusmiehet. Monet heistäkin on sitä mieltä, että kuntouttavatyö on hyvä juttu. Heitä ei häiritse, että täysin ammattitaitoinen henkilö tekee palkatta työtä. Ja jos heille tämän orjatyö muodon kyseenalaistaa voi hyvinkin kuulla olevan jos ei suoraan idiootti, niin kierätäen sanoen. Keskustelukin asiast voidaan käydä niin, että AY-aktiivi huutaa lähes naama punaisena, kuinka ”idiootti” olet kun epäiletkään homman järkevyyttä. Tämänkin olen itse kokenut.

   Joten tulevaisuudessa itse toivonkin, että mitä pikinmiten kaikki aivan kaikki työ pitää muutta KELA-palkka perusteiseksi, jotta epäkohdat korjaantuu kaikkien kohdalla. Taitelu orjatyötä vastaan on siis oikeastaan jo lopullisesti menetetty.

  • Seppo Laitinen

   Se saadaan loppumaan kun ajattelevat ihmiset seuraavissa vaaleissa (kunnallisvaalit ja eduskuntavaalit) muistaa käyttää äänioikeuttaan oikealla tavalla, eli ei äänestä hallituspuolueiden ehdokkaita. Itselläni on ollut jo useimmissa vaaleissa tapana käyttää kahta ääntä, ottaa edellisissä vaaleissa annettu ääni pois ja antaa se ääni uudelle ehdokkaalle. Tämä on tehokkain tapa tehdä muutosta.

   • Heikki

    Saitko viime vaaleissa tuolla taktiikalla sen, mitä tilasit?

 2. Irina Söderholm

  Minä niin tähän monilta osin yhdyn eli ei pitäisi tilastoja pehmennellä palkattoman työn avulla. Halusin kuitenkin kertoa, että itselleni ei-työkykyisenä kuntouttava työtoiminta on ollut pelastus. Tiedän, että tarkoitat varmasti työkykyisten ja -haluisten tunkemista kuntouttavaan työtoimintaan, mutta jotta ei ihan kokonaan tämän epäkohdan tuoksinnassa unohdettaisi niitä hyviä puolia. 🙂

 3. Jouko Pesu

  Ammatilliset opinnot osallistuvat talkoisiin lähettämällä opiskelijat palkattomiin töihin yhteensä yhden lukuvuoden edestä. Siis yhden kolmasosan opintojen kestosta!
  Aikanaanhan työttömyystilastoja paranneltiin kertarykäisyllä, kun ammatilliset opinnot venytettiin kahdesta vuodesta kolmeen. Siis 50%:lla.
  Opettajia palkattiin isot määrät ja OPOja tarvittiin lisää keksimään täytettä ylimääräiselle vuodelle.
  Työllisyystilastot suorastaan vinkuivat kohentuessaan.
  Mutta tämä taas vaati rahaa… Ja kun hallitukset vaihtuivat niin kohta voitiinkin alkaa kehitellä supistuksia ja ikiliikkuja pyöri edelleen…
  Mutta tämä nyt käytössä oleva keino, ”pannaan oppilaat yrityksiin vuoden ajaksi” on lähes ”nerokas”. Tosin nyt on alkanut näyttää siltä, että yritykset eivät enää huoli näitä oppilaita. Olisiko syy siinä, että orjamarkkinoilta tarjotaan vähän kypsempää työvoimaa samoilla (nolla-)kustannuksilla?
  Ei voi kuin ihmetellä maailman menoa. Taidan itsekin kiivetä uuninpankolle?

  • J-P

   Käsittääkseni missään ei ole määrätty, että opintoihin kuuluvan työharjoittelun pitää olla nimenomaan palkatonta? (poislukien peruskoulun max. viikon TET-jaksot)

   Itse ainakin kuittasin aikanaan oman oppilaitokseni työharjoittelun >5v täysipäiväisellä palkkatyöllä.

   Palkattomuus tulee kai lähinnä siitä, että työ(harjoittelun) tarvitsijoita on niin paljon, ettei firmoilla oikeasti ole edes tarve palkata niin montaa normaaliin työsuhteeseen. Niinpä ne voivat sanella ehdot.

   Tämä ei missään nimessä ole mielestäni mikään iso epäkohta, eikä mitenkään rinnastettavissa kuntouttavaan työtoimintaan.

   • Rosa Warski

    Palkattomuus tulee siitä, ettei valtion yrityksillä ole määrärahoja palkata harjoittelijoita, vaikka harjoittelusta voikin maksaa palkkaa. Joillain aloilla ( diplomi-insinöörit ) palkanmaksu on muistaakseni jopa pakollista, mutta alemmilla koulutusasteilla puolestaan vapaaehtoista.

    Itse olen käynyt sekä ammatti- että ammattikorkeakoulun. Näihin on sisältynyt yhteensä kolme useiden kuukausien pituista harjoittelujaksoa, joissa kaikissa olen tehnyt palkatonta työtä, joista ko. taho on suoraan hyötynyt. Työ olisi muuten pitänyt tehdä palkallisella työvoimalla.

    Ensimmäisessä harjoittelussa muistan elävästi, kuinka jouduin olemaan ”töistä” pois tehdäkseni oikeaa palkallista työtä. Tästä seurasi haukut ja kritiikki pomon taholta: ”Tämä kuuluu sinun opiskeluusi ja sinulla on velvollisuus olla täällä !”. Vastasin: ”Voin toki olla täällä kuhan maksatte mun vuokran.”

    Tehtävät ko. paikassa olivat tasan samoja, mitä palkalliset tekivät, ja myös kurjempia. Yritettivät komentaa mm. kymmeniä vuosia siivoomatta olleen kemikaalivaraston siivoamiseen. Eikä ko. paikka ole ainoa, missä minua on yritetty pakottaa siivoamaan palkatta todella inhottavia sotkuja.

    Miksi harjoittelijan tehtävä olisi siivota toisten sotkut? Mitä harjoittelija oppii tästä, paitsi sisäistämään että työelämä on vastuun välttelyä sekä epätasa-arvoista heikompien hyväksikäyttöä, ja tähän olisi paras alistua jos mielii tutkinnon suorittaa ?

 4. Jorma Reijonen

  Ihan sama, millä nimellä työtä teetetään. Työstä on maksettava palkka, PISTE. Jos yksityinen ihminen pitää talkoot, talkooporukka on vapaaehtoista ja saa esim. hernekeittoa tai muuta vastaavaa. Saatetaan lopuksi lämmittää sauna, juoda muutama saunakalja ja rupatella. Tällainen toiminta on verottajan mukaan veronalaista, ikiaikainen Suomalainen tapa.

 5. maaria

  Hyvä että tälläinen vastuuton meininki, laillistettu orjatyö, saa vihdoinkin huomiota julkisuudessa. Pakkotyöstä ei todellakaan ole hyötyä työttömälle, ja se tulee kalliiksi valtiolle, vain kunnat ja orjapajat hyötyvät. Oikeita Työpaikkoja on tulevaisuudessa aina vain VÄHEMMÄN koska kukapa työnantaja palkkaa enää haluaisi maksaa kun täysin ilmaisia orjiakin on mielinmäärin saatavilla?!! Ei orjatyötä voi perustella sillä että työtön pidetään työkuntoisena tai että tämä hakeutuisi töihin paremmin. Töitä ei ole, eikä tule olemaankaan orja meiningillä. Työtön voi usein paremmin kotonaan kuin orjatyössä. Millä tavoin orjatyö muka kuntouttaa jos se masentaa pahasti tai jos on ollut työkykyinen jo ennestään? Onko tarkoitus ajaa työtön tekemään itsemurhan alistamalla orjatyöhön? Ei työttömyysturvan kuulu olla vastikkeellista, vain palkka on vastikkeellista. Toisin sanoen ihminen on joko työssä ja saa siitä palkkaa TAI työtön, ei mikään ilmainen työntekija. Orjuuttaminen ajaa ihmisiä itsemurhaan tai rikollisen rahan perään tai väkivaltaisuuksiin. Sitäkö hallitus haluaa? Mitä hallitus on tehnyt oikeiden työpaikkojen luomisen suhteen? ei mitään. Vastikkeeton perustulo pitäisi olla kaikilla, jotta ihminen voisi alkaa esim. pienimuotoiseen yritystoimintaan ja kustantaisi elämänsä osittain perustulolla jos ei tienestit riittäisi.

 6. Jan Sergejeff

  Kuinkahan paljon tällainen lisää harmaata taloutta? Veikkaan että se leviää kunnolla käsiin. Muutenkin pienimuotoinen työnteko on jo nyt melko yleistä. Siis sellainen että tehdään palveluksia tuttaville muutaman sadan euron tai korkeintaan tuhannen euron kuukausitahdilla, ilman mitään vilppi tarkoitusta.

  • Servitus

   Tätä minäkin olen miettinyt. Jos vaikka tuttu tulee kysymään, että voitko nikkaroida terassin puutarhaan, maksan toki asianmukaisen vaivanpalkan. Työttömällä ei ole käytännössä muita vaihtoehtoja kuin tehdä homma pimeänä tai jättää työ tekemättä. Ei ainakaan minun talous kestä kuukausien katkoa työttömyystukeen, persaukinen yksineläjä kun olen.

 7. Marko Rantaiso

  Itsekin sattumalta kirjoitin tästä aihepiiristä Uuteen Suomeen: http://mrantaiso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229528-talous-ei-nouse-palkattomalla-tyolla

 8. Nina Nores-Syvänen

  Mielipidekirjoituksessani (HS 9.1.2016) toin esille, miten TE-toimisto on minun kohdallani alkanut syynätä aktiivisuuttani. Tein yhden puolipäiväisen työkeikan laskutusfirman kautta ja ansaitsin n. 100 euroa. Korvaukset pistettiin poikki, koska TE-toimisto alkoi ”tutkia”, olenko päätoiminen yrittäjä. Opintonikin oli jo aikaisemmin syynätty, onneksi katsottiin sivutoimisiksi. Sain nyt tarpeekseni jatkuvasta aktiivisuuden syynäämisestä.

  Tämän jälkeen tajusin, että joudun muutenkin olemaan oman toimintani kanssa varovainen. Olen kirjoittanut yksittäisiä artikkeleja lehtiin ja saanut parista palkkion. Nyt minulla oli kaksi tekstiä yhden lehden toimituksessa. Olin kirjoittanut nämä tekstit ennen työttömyysjakson alkua.

  Minulle selvisi, että TE-toimisto on alkanut ”tutkia” yksittäisten artikkeleja kirjoittaneidenkin päätoimista yrittäjyyttä. Ilmoitin lehden toimitukselle, että he saavat halutessaan julkaista tekstini, mutta en voi nyt palkkiota.

  Harrastan laulamista ja käyn esiintymässä ja vetämässä yhteislauluja. Lauluharrastukseni vie vähemmän aikaa kuin esimerkiksi hyvätasoisessa kuorossa laulavalta. Kun eilen siivosin papereitani, löysin tekemäni mainoksen, jossa mainostin, että voisin tulla esimerkiksi perhejuhliin tai vastaaviin laulamaan.

  Olin ajatellut viedä tätä mainosta ainakin isäni palvelutaloon, jossa olemme siskojeni ja heidän lasten kanssa vetäneet yhteislauluja muutaman kerran vuodessa vapaaehtoistyönä. En vain ollut saanut aikaiseksi viedä tätä mainosta sinne. Olen tehnyt palkkiollisia laulukeikkoja 0-3 vuodessa. Ajatukseni oli, että voisin saada jonkun yksittäisen keikan lisää – ja tehdä tätä siis kokopäivätyöni ulkopuolella harrastuksena.

  Nyt en voi tätäkään markkinointia tehdä. Minulle on nimittäin kerrottu, että TE-toimisto voi silloinkin katsoa minut päätoimiseksi yrittäjäksi.

  Ei siis riitä, että menetin työni ja tulotasoni aleni. Joudun myös miettimään omien harrastusteni osalta, miten toimin.

  Onko tässä tarkoitus lannistaa pari kuukautta työttömänä ollut omatoiminen työnhakija sellaiseen kuntoon, että hänet saadaan työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohteeksi?

  Vinkki TE-toimistolle ja lainsäätäjille: Olen subjekti, en objekti. Ja aion pysyä subjektina.

  • Joni Pelkonen

   Kaiken huipuksi TE-toimiston ”tutkinta” tarkoittaa kaikkien mahdollisten papereiden syynäämistä, ja jos tiedoissa on mitä vain tulkinnanvaraista tehdään päätös aina asiakasta vastaan ja katkaistaan tukien maksu. Tulkinnanvaraisuudesta asiakas saa tiedon vasta päätöksen yhteydessä, jolloin valitukseen saa liittää oikaisevat tiedot. Siinä sitä sitten odotellaan uutta päätöstä, kun jääkaapissa paistaa pelkkä valo.

   Suomesta todella löytyy ihmisiä, jotka ovat joutuneet näkemään jopa nälkää odotellessaan viranomaisten laativan päätöksiään.

  • Servitus

   Kun syyllistyy rikokseen nimeltä työttömyys, on myös alistuttava jatkuvaa epäluuloiseen syynäämiseen, koska rikollinenhan on aina rikollinen. Rangaistukseksi sitten pakkotyötä ja karenssia.

  • Päivin Pylkkerö

   Minä halusin työttömänä opiskella avoimessa yliopistossa. Soitin TE-toimistoon ja tiedustelin, että mitäpä tuumaavat tästä. Sanoivat, että siitä vaan, ilmoitat sitten kun olet aloittanut opinnot, niin katkaisemme työttömyysetuuden maksun ja tarkastelemme, onko opiskelu päätoimista. Ennakkoon asiaa ei voinut kuulemma tarkastella, eikä tarkastelun kestoa voinut tietää. Vai niin. Aloitin opinnot, mutten ilmoittanut niistä mitään. Aivan älytöntä, että osaamista pitää kehittää salassa kuin mikäkin rikollinen.

 9. turo mustakallio

  Muisto Haapamäenkandun työkkäriltä Hesassa, joskus 1980 – luvun alusta:

  Kohdalleni osuin taiteesta kiinnostunut virkamies. Hänen kanssaan meillä oli pitkät keskustelut oopperasta, teatterista, kuvataiteesta ym.

  Papereita kun täytettiin, minulta lipsahti, että onhan minulla oma yrityskin, joka tosin ei kesällä toimi.

  – minä en kuullut tuota, ja papereitten täyttäminen jatkui.

 10. teemu heinola

  Mikä se oli se juttu kun SDP:n puoluetoimistoonkin haettiin ihmistä palkattomaan työsuhteeseen? Oliko nyt tampereen toimisto, oli pienimuotoinen someraivo ja uutisointia aiheesta.

  • töytön

   Oulun suunnilla tais olla. Siinä näkee miten pitkälle tämä touhu päässy leviimään 🙂

 11. Oman tien kulkija

  Työnantajani oli kunta, olin kunnalla yhden paikan esimies. Minulle laitettiin työntekijä kuntouttavaan työhön, täysin mieleltään ja ruumiiltaan terve, nuorehko henkilö. Hän ei olisi pitkäaikaistyöttömänä tätä tarvinnut, vaan rehellisen työpaikan, joka olisi tuossakin onnistunut, jos siihen olisi kukaan myöntynyt. Mutta parempihan se oli ilmainen työntekijä ottaa töitä tekemään. Itseäni syletti tämä homma. Myöhemmin tapasin tämän henkilön, hän oli jälleen, jo kolmatta kertaa kuntouttavassa työssä sen jälkeen, kun tuolta lopetti. Että näin.

 12. töytön

  Lakia todennäkösesti selkeytetään sen verran, että kuntouttavaa saa järjestää iha missä vaan.

 13. Rintsu

  Tuo yrittäminenkin on siitä metka juttu, että jos sinulla on yritys ennen työttömyyttä niin se voidaan tulkita ”sivutoimiseksi” koska voit näyttää, että se ei ole elättänyt.

  Mutta perustahan yritys työttömäksi jäätyäsi niin olet välittömästi ”yrittäjä”.

  Eika tarvitse edes perustaa yritystä. Muutaman laulukeikan laskuttaminen palkkiopalvelun kautta riittää.

  Työttömäksi jäätyäsi maailma muuttuu erilaiseksi. Poissa on työterveyshuolto, aikuiskoulutusmahdollisuus, ja miljoona muuta asiaa. Vaihtoehdoiksi jää ota tai jätä- meininki. Eli tee kuten sanotaan tai karenssi.

  Työpaikan vaihtaminen on aina helpompaa kuin työttömän työnhaku. Asian hoksaa vasta kun se osuu omalle kohdalle.

 14. Sofia Soininen

  Voikohan ilmaista työtä tekevä sairastaa ja siten välttää orjatyön?

 15. Rintsu

  Ai nii… tossa kun oli laulaja paikalla.
  Saanko kertoa? Satun tietämään asiasta enemmän kuin laki sallii.

  Ensinnäkään, yritys ei esiinny. Keikkasoittaminen on aina palkkatyötä.
  Jos laskutus hoituu ohjelmatston kautta niin asia on pihvi… paitsi että silloin et ole työtön…
  Jos taas laskutat palkkiopalvelun kautta, niin sitten oletkin yrittäjä… perustamatta yritystä.

  Jolloin helpoin tapa hoitaa laskutus on se, että appiukko häähumussa hukkaa tonnin, eikä kukaan osaa sanoa menikö se viinaan, vieraisiin naisiin vai turhuuksiin.
  Mutta siitä ei kerry eläkettä eikä tulevaa työsuhdeturvaa.

 16. tutkija

  Palkaton työ pitäisi kokonaan kieltää.

 17. Papi

  Täytyy ihmetellä yhtä asiaa, varsinkin kun nykyään ollaan niin tarkkoja tietojen käsittelyssä:

  Miksi esimerkiksi meikäläisestä on 23-vuotta vanhaa tietoa tallessa, että ollut työtön vuonna

  1994 ja saanut lausunnon siitä kelaan. Säilytetäänkö tietoa kuolemaan asti ja ylikin?

  Rikosrekisteristäkin tiedot poistetaan jo ihan lakien mukaisestikin. Sinusta siis säilyy tieto,

  että Olet ollut työttömänä ikuisesti rekisterissä. Pahempi rikos kuin mikään muu.

  • Joni Pelkonen

   Mikään työvoimaviranomaisten keräämä tieto ei vanhennu. Kyllä sieltä löytyy kaikki mitä sinne on ilmoitettu, mistä voikin hyvin päätellä että mitä vähemmän ilmoitat, sitä vähemmän viranomainen tietää ja sitä vähemmän viranomaisella on tilaisuuksia aiheuttaa ongelmia.

   Oikein selkeästi kerrottuna: älä *koskaan* kerro sinne *mitään* mitä ne eivät itse ole saaneet selville.

 18. Tanja Takalo

  Veronmaksajana minua riepoo maksella työnantajan puolesta hänen palkattomille työntekijöille korvauksia.Olkoon ne korvaukset millä nimellä tahansa,ja tehtäköön työ millä nimikkeellä.,korvausten makselu kuuluu työnantajalle,olipa työnantajana kunta tai mikä tahansa taho. Työnantajahan siitä kaiken hyödynkin saa.

 19. elm

  Uskomatonta tämä työvoimaviranomaisen meininki. En puhu Suomesta enää sivistysvaltiona.

  Asiasta toiseen, pitäisikö tehdä jokin porkkanamafian tyyppinen kampanja, jossa tietyn osaamisalan työttömät työnhakijat liittyvät löyhästi yhteen, ja lähtevät – piruuttaan ja hyvyyttään – tekemään vaikka viiden hengen ammattitaitoisella ja hyvähenkisellä porukalla tuollaisen kahden kuukauden ilmaisen kokeilupätkän jossakin alansa yrityksessä. Ja tekisivät sen työn ihan saakelin hyvin. No. Mitä siitä seuraisi? Yrittäjä varmasti ei voisi välttyä houkutuselta lomauttaa vakinaisia työntekijöitään tuoksi ajaksi. Ja nämä lomautetut vakityöntekijät nousisivat (meidän puolestamme) kapinaan, ja alkaisivat pitää meteliä että eihän tämä käy!

  Ja kokeilupätkää tekevillä tekijöillä olisi mukavaa keskenään, sparraisivat toisiaan jne. ja näyttäisivät, että täältä kyllä pesee. Sitä saa mitä tilaa.

  Pistettäisiin pakkaa vähän sekaisin.

  Jotain kyllä tarvitsisi keksiä.

  • töytön

   Vakityöntekijä ainakin alkaisi alun hauskojen rupattelujen jälkeen tehdä kaikkensa näiden muukalaisten pois savustamiseksi oman tutun ja turvallisen työpaikkansa työtiloista. Tätä aika suurta ”ei kovin tärkeän porukan” vastakkainasetteluahan nämä miniliisterit ja edustelija-keikarit juuri haluaakin, saa sen työrauhan puuhasteluilleen.

  • töytön

   Toki vaikkapa joku Raksaliitto vois siinä tapauksessa haastaa työnantajan oikeuteen näiden vakituisten työläisten kohtalon vuoksi, hyvällä köhköh (yskä) menestyksellä.

 20. työtöntyötön

  Mielenkiinnolla odotellaan ”lain selkeytystä”. Tarkoittaa varmaan että pelkkä työttömyyden pituus on syy kuntouttavaan työtoimintaan ja myös yritykset otetaan mukaan tähän. Loppuu se lain rikkominen! Seuraahan Saku tätä taas silmä tarkkana ja raportoi tännekin. Suomi 100 vuotta ja eikun uuteen nousuun!

  • töytön

   On siellä toki selkeet ohjeet yläparvekkeelta huudeltu, samalla vähä naureskeltu, säät käyty läpi ja lomasuunnitelmat.

Kommentoi »

Comments are closed