Palkatonta tekemisen meininkiä

Talous on alkanut kääntyä nyt hiljalleen nousuun ja työttömyys laskuun. Tätä myönteistä kehitystä ja tekemisen meininkiä on vahvistettava kaikin keinoin.

Moni suomalainen on vailla työtä. Etenkin nuoret ja pitkäaikaistyöttömät ansaitsevat tulevaisuudenuskoa.

Tällaisia jutteli pääministeri Juha Sipilä juhlaseminaarissa. Tämän päivän Sunnuntaisuomalaisessa sitten kerrotaankin työttömyyden laskun syy, joka ei kyllä tulevaisuudenuskoa luo. Tämän tekemisen meiningin nimi on palkaton työ.

Sitä tehdään monella nimellä. On työkokeilu, kuntouttava työtoiminta ja uutena rekrytointikokeilu. Kaikille on yhteistä se, että palkkaa ei makseta eivätkä ne johda palkkatyöhön. Niistä hyötyvät vain työnantajat ja kunnat. Työnantajat saavat ilmaista työvoimaa ja kunnat välttyvät työmarkkinatuen maksuosuudelta. Samalla työttömyystilastot kaunistuvat, sillä TE-toimiston palkattomaan työhön ohjaama ei ole enää tilastoissa työtön. Hän on aktivointitoimenpiteiden kohde. Näin TE-toimistokin näyttää sitä tehokkaammalta, mitä enemmän se saa ihmisiä palkattomiin töihin.

Olen kirjoittanut jo vuosia näitä palkattomia töitä vastaan, ja onneksi nyt tietoisuus alkaa levitä. Erityisesti olen kritisoinut kuntouttavaa työtoimintaa. Niin teen nytkin. Se olisi ihan hyvä asia, jos siitä annettua lakia noudatettaisiin. Sitä ei ole kuitenkaan koskaan noudatettu ja lopullisesti touhu karkasi käsisistä silloin, kun kunnille asetettiin velvollisuus maksaa puolet tai jopa enemmän pitäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta. Tästä maksusta voi vapautua järjestämällä kuntouttavaa työtoimintaa.

Kunnathan tarttuivat tilaisuuteen hanakasti. Kohta lähes jokaiseen kuntaan nousi työpaja, toimintakeskus tai muu verstas. Niihin on kerätty työttömiä tekemään sekä tarpeellista että tarpeetonta. Tarpeellisella työllä vääristetään kilpailua ja tarpeettomalla ainoastaan nöyryytetään ihmisiä. Esimerkkejä löytyy tästä minunkin blogistani ja jos varaatte muutaman tunnin aikaa ja paljon evästä, niin voitte lukea niitä kootusti täältä. Voitte myös kirjoittaa blogin hakukenttään sanat kuntouttava työtoiminta.

Lakia myös kierretään avoimesti. Sunnuntaisuomalaisen usean sivun mittaisessa paperiversiossa tästä kerrotaan niin hyvin, että laitan suoran lainauksen:

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään noin kolmessasadassa paikassa, esimerkikisi kuntien työpajoisssa ja säätiöissä. Yrityksissä sitä ei lain mukaan saa järjestää. Lakia kuitenkin kierretään käyttämällä kuntouttavan työtoiminnan järjestäjää alihankkijana. […]

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää, että väärinkäytökset ovat mahdollisia. Ministeriö lähetti pari vuotta sitten kunnille paimenkirjeen, jossa muistutettiin, ettei oikeita työpaikkoja saa korvata kuntouttavalla työtoiminnalla. Lisäksi huomautettiin, ettei toiminta ole tarkoitettu ihmiselle, jotka pystyvät tekemään oikeita töitä.

Se monissa kunnissa lukematta jäänyt kirje löytyy täältä.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on selkeyttämässä lakia ja muutosten pitäisi näillä näkymin tulla voimaan vuonna 2019. Muutosten sisällöstä en tiedä, mutta ainakin seuraavat kaksi vuotta taloutta nostetaan ja työttömyyttä lasketaan palkattomalla työllä. Siinä on sitä tekemisen meininkiä.

kuty

 

 

 

Kommentit (35)
 1. Juho Palmroos
  15.1.2017, 12:21

  Tämä paska pitää saada loppumaan.

  1. Ei se lopu, koska aina ja minusta enenevissä määrin löytyy näistä ”kuntoutettavistakin” tämän orjatyö muodon kannattajia.
   Heidän mielestään he tekevät työtä josta saavat palkkaa. Jos asiaa heille yrittää oikaista voi saada idiootin leiman otsaan ja syvää halveksuntaa. Toisin sanoen aivopesu on tehnyt tehtävänsä heidä kohdallaan ja tätä pesuohjelmaa on hankala enää perua. Palkan saamistahan nämä henkilöt jo säikähtäisi, vaikka saisivat sen tasan samasta työmäärästä mitä nyt tekevät palkatta.

   Toinen ongelma on myös ammattiliitot ja aktiivit kuten pääluottamusmiehet. Monet heistäkin on sitä mieltä, että kuntouttavatyö on hyvä juttu. Heitä ei häiritse, että täysin ammattitaitoinen henkilö tekee palkatta työtä. Ja jos heille tämän orjatyö muodon kyseenalaistaa voi hyvinkin kuulla olevan jos ei suoraan idiootti, niin kierätäen sanoen. Keskustelukin asiast voidaan käydä niin, että AY-aktiivi huutaa lähes naama punaisena, kuinka ”idiootti” olet kun epäiletkään homman järkevyyttä. Tämänkin olen itse kokenut.

   Joten tulevaisuudessa itse toivonkin, että mitä pikinmiten kaikki aivan kaikki työ pitää muutta KELA-palkka perusteiseksi, jotta epäkohdat korjaantuu kaikkien kohdalla. Taitelu orjatyötä vastaan on siis oikeastaan jo lopullisesti menetetty.

  2. Seppo Laitinen
   15.1.2017, 15:48

   Se saadaan loppumaan kun ajattelevat ihmiset seuraavissa vaaleissa (kunnallisvaalit ja eduskuntavaalit) muistaa käyttää äänioikeuttaan oikealla tavalla, eli ei äänestä hallituspuolueiden ehdokkaita. Itselläni on ollut jo useimmissa vaaleissa tapana käyttää kahta ääntä, ottaa edellisissä vaaleissa annettu ääni pois ja antaa se ääni uudelle ehdokkaalle. Tämä on tehokkain tapa tehdä muutosta.

   1. Saitko viime vaaleissa tuolla taktiikalla sen, mitä tilasit?

 2. Irina Söderholm
  15.1.2017, 12:24

  Minä niin tähän monilta osin yhdyn eli ei pitäisi tilastoja pehmennellä palkattoman työn avulla. Halusin kuitenkin kertoa, että itselleni ei-työkykyisenä kuntouttava työtoiminta on ollut pelastus. Tiedän, että tarkoitat varmasti työkykyisten ja -haluisten tunkemista kuntouttavaan työtoimintaan, mutta jotta ei ihan kokonaan tämän epäkohdan tuoksinnassa unohdettaisi niitä hyviä puolia. 🙂

Kommentointi suljettu.