Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mitä tälle maalle on tehty?

Mikä on se maa, jossa pääministeri saa päättää valtion omaisuuden myynnistä saatavien miljardien käytöstä eduskunnalta kysymättä? Mikä on se maa, jota muut maat joutuvat ojentamaan sen rikkoessa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia?

Ei, se ei ole Turkki, Puola eikä Unkari, vaan kyllä se on Suomi. Edes oppositio ei tajunnut, että pääministerille siirrettiin miljardien edestä valtion rahojen käyttöoikeutta eduskunnan budjettivallan ulottumattomiin. Asiasta kertoo Kauppalehti.

Jatkossa valtion yritysten myynnistä saatavat tulot ja osa osinkotuloista siirretään uudelle valtion kehitysyhtiölle. Tämä Vake Oy toimii kokonaan eduskunnan budjettivallan ulkopuolella ja määräysvaltaa käyttävät pääministeri ja valtioneuvosto. Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen miljardien käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri eli pääministeri Juha Sipilä. Hallitus kokonaisuudessaan päättää tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin.

Näin tehtiin vallankaappaus, jolla pääministerille luotiin ikioma miljardibudjetti käytettäväksi hallituksen kärkihankkeisiin. Ne sitten voivat olla mitä tahansa, kuten viime aikoina on nähty.

Eilen uutisoitiin, että Irak ei hyväksy Suomen toteuttamaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautusta. Irakin mukaan Suomen toiminta on vastoin kansainvälistä oikeutta, eikä Irak suostu ottamaan Suomesta pakkokäännytettyjä kansalaisiaan takaisin.

Ministerit Paula Risikko ja Timo Soini jumiutuivat jankuttamaan, että laittomasti maassa olevat eivät voi olla maassa, vaan heidät on poistettava. Kumpikaan ei kertonut minne poistetaan sellaiset henkilöt, joita heidän kotimaansa ei suostu ottamaan vastaan. He eivät kerro, koska eivät tiedä. Kukaan ei tiedä, sillä vastausta ei ole olemassakaan.

Hallitus on törmännyt itse aiheuttamaansa ongelmaan. Hallitus painosti muuttamaan muutamien maiden turvallisuusarviointia ja sen seurauksena Migri on tehtaillut kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Kielteisen päätöksen saaneista osa ei uskalla palata eikä heidän kotimaansa edes ota heitä vastaan.

Suomi tekee hallituksen linjauksella näistä ihmisistä paperittomia ja sulkee heidät kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Varmuuden vuoksi neljän ministerin työryhmä määräsi heihin sovellettavasta ihmisjahtiin verrattavasta erityiskohtelusta. Ministerityöryhmän linjauksiin ei kaikilta osin ole lansäädännöllisiä valtuuksia, joten entisistä virheistään viisastuneena hallitus kokeilee uutta virhettä. Se muuttaa ohjeistuksella viranomaiskäytäntöjä ja laatii muuttuneen käytännön pohjalta lakiesitykset jälkikäteen.

Suomen tilasta kertoo paljon se, että kaikista maista juuri Irak joutuu ojentamaan meitä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden vastaisesta toiminnasta – ja on vieläpä oikeassa. Hallituksemme ei kuitenkaan hätkähdä tästäkään, sillä eihän se ole piitannut omasta perustuslaistammekaan muuten kuin pakon edessä.

Ja nyt sitäkin pakkoa on ruvettu kiertämään ottamalla eduskunnalta budjettivaltaa pois ja antamalla pääministerille ikioma miljardibudjetti.

Joskus on vaikea uskoa mitä tälle maalle on tehty parissa vuodessa. Meistä on kovaa vauhtia tulossa tunkkainen ja sisäänlämpiävä oligarkia.

Kommentit (53)

 1. Jorma Lehikoinen

  Vake Oy voisi ”vivuttamalla” saada lainaa jopa 10 miljardia.
  Yämäkin olisi pois budjettivallasta.

 2. maalaispoika

  Mitäkö tapahtuu??. Kaunistellaan tilastoja, hämmärretään asioiden todelllinen laita erillaisilla kikkailulla, sukulaisten ja muiden ”samaa mieltä olevien” suosimisella koitetaan pestä musta valkoiseksi sekä pistetään yhteiskunnan vähäosaisimmat maksamaan lasku.. Suomi 100-vuotta. Onnea ja menestystä…

  Ketään ei kiinnosta asioiden kuntoon laittaminen http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/475690-facebookin-orjatyolistalla-jo-toistasataa-suomalaisfirmaa-nain-kommentoi-listalle

  • Jussi Parviainen

   Jotenki tuli mieleen lukiessa noita ”työnantajien” ilmoituksia työkokeilupaikoista, että eikö se tavallaan ole niinkin, että se maksaa, joka kysyy?

 3. Kalle Kivimaa

  Viitsitkö valaista tällaiselle maallikolle, jonka mielestä ainakaan hallituksen esityksen perusteella Vaken ja Solidiumin välillä ei ole muuta eroa kuin se, että Vakessa tytäryhtiötkin kuuluvat omistajaohjaussäätelyn piiriin, kun taas Solidiumissa tytäryhtiöt eivät kuulu. Ainoa muutos osto- ja myyntikäytäntöihin vaikuttaa olevan se, että pienistä ja keskisuurista yhtiöistä voidaan tehdä valtioenemmistöisiä valtioneuvoston päätöksellä, mutta näistäkään ei voi sitten luopua ilman eduskunnan päätöstä.

  Mitä olen ymmärtänyt väärin?

 4. Risto Hännikäinen

  Saku, muuten hyvin kirjoitettu, mutta että ”tulossa … oligarkia”! Missä kohtaa me emme ole nyt jo oligarkia? Itse asiassa olemme olleet jo vuosikymmeniä, puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien vetäjäthän ne todelliset päätökset ovat tehneet. Eivät kansa tai kansanedustajat.

  Nyt tuota valtaa vain ensimmäistä kertaa käytetään niin näkyvästi ja omaa etua niin törkeästi vetäen, että se näkyy kuuhun asti. Ensimmäistä kertaa meillä on hallitus ja pääministeri, jotka käyttävät tuon järjestelmän heille antamaa valtaa täysimääräisesti välittämättä pätkääkään siitä, miltä se näyttää kenenkään silmissä.

 5. Mark Andersson

  Sipilä on susi lampaiden vaatteissa, kuten arveltiin jo hänen aloittaessaan nämä tuhotyöt.

 6. Jani Korhonen

  Mielestäni tulisi lopettaa turvapaikkahakemusten käsittely maista, jotka eivät ota vastaan omia kansalaisiaan.

  • Saku Timonen

   Tällaisessa maassa vain yleensä on niin paljon muutakin vialla, että sieltä lähdetään hakemaan turvapaikkaa jostain muualta.

  • Jyri Jokinen

   Mielenkiintoinen idea. Mitä näille ihmisille tehtäisiin sen jälkeen, kun he ovat anoneet turvapaikkaa?

   Siis ihan realistisesti?

  • Angie

   Suomi on sitoutunut YK:n pakolaissopimuksen täysimääräiseen soveltamiseen. Turvapaikkamenettelyä säätelevät myös EU:n direktiivit kuten pakolaisen määritelmädirektiivi ja turvapaikkamenettelydirektiivi.

   Turvapaikkamenettelyn tulee perustua hakemuksen yksilölliselle käsittelylle. Turvapaikkahakemus käsitellään joko normaalissa tai nopeutetussa menettelyssä.

   Lisäksi Suomi vastaanottaa kiintiöpakolaisina YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pakolaisiksi katsomia henkilöitä.

   Suomi ei siis voi vain lopettaa turvapaikkahakemusten käsittelyä, vaikka Jani Korhonen niin haluaisikin.

 7. Rosa Warski

  Edelleen olen sitä mieltä, että kun kerta Irak on Migrin mielestä turvallinen paikka, tulisi Migri uudelleensijoittaa Irakiin henkilökuntaa myöten. Näin saataisiin reippaat säästöt tilanvuokrakustannuksissa, ja viranomaisetkin pääsisivät eksoottiseen, turvalliseen maahan.

 8. maalaispoika

  Hyvä kirjoitus. Kannattaa lukea mitä tälle malle on tehty ja tehdään

  https://kariuusikyla.com/2017/01/16/trumpin-arvojen-suomalaismallit/

 9. Sami Lappalainen

  Jopas nyt. Tämähän meni jo mielenkiintoiseksi. Nyt jos koskaan olisi opposition aika esittää epäluottamuslause hallituksesta.

 10. Rane

  Meillä ei ole vain pasta hallitus, vaan myöskin oppositio on nössöjen varassa.

 11. Virva Itäranta

  Vatu Oy.

  • Marja-Leena Kuronen

   Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki! Vatupa hyvinnii! 😀

  • Karu Totuus

   Vatu Oy = (Kansallis) Varallisuuden tuhoamis Oy?

 12. Sisko

  Hyvä kirjoitus. Lisäisin vielä paperittomiksi pakotettujen osalta, että ensinnäkin paperittomuus on kaikkein suurin riski paperittomalle henkilölle itselleen, joka ei saa töitä eikä asuntoa ja on hyvin altis hyväksikäytölle, koska hän ei todennäköisesti uskalla ilmoittaa siitä poliisille. Toiseksi vuonna 2015 edellisen hallituksen viimeisinä tekoina eduskunta poisti oikeuden tilapäiseen oleskelulupaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta, jotka eivät voi palata lähtömaihinsa. Lakimuutoksen seurauksista varoittivat jo silloin ihmisoikeus- ja pakolaisjärjestöt. Nyt asia olisi korjattavissa samalla tavalla kuin se aiheutettiinkin: lakia muuttamalla. Siitä, että myönnettäisiin tilapäinen oleskelulupa niille, jotka eivät voi palata lähtömaihinsa, hyötyisi näiden henkilöiden lisäksi koko yhteiskunta.

  • Joni Pelkonen

   Nykyhallitus on taitava luomaan karuselleja, joiden pyörittämiseen kuluu rahaa. Luodaan karkotuskaruselli jossa kuvitellaan saatavan säästöjä sillä, että turvapaikanhakijoille ei tarvitse maksaa mitätöntä 400 euron kuukausirahaa elämiseen. Valitettavasti tarvitaan myös karkotuskaruselli, joka maksaa rahaa kun tarvitaan virkamiehiä karkottamaan turvapaikanhakijoita, poliiseja jahtaamaan paperittomiksi muuttuneita ihmisiä ja lopuksi varmaan ilmaisia hautapaikkoja ihmisille jotka eivät enää kestäneet kaduilla asumista ja epäinhimillistä kohtelua.

   Samalla tavalla on luotu karuselli työttömiä varten: päätetään että kaikki työttömät täytyy saada ilmaistöihin. Tähän tarvitaan kymmenien miljoonien lisäraha palkkaamaan virkamiehiä tekemään turhia haastatteluja joiden ainoa tarkoitus on löytää tekosyy lähettää työtön ilmaistöihin. Eikä se ilmaisen työnkään teettäminen ilmaista ole: siitähän maksetaan ”työnantajalle”. Rahaa palaa loputtomasti mutta ainoa hyöty koituu työttömien hyväksikäyttäjille. Lopuksi tarvittaneen jälleen poliisin ja haudankaivajan resursseja niitä varten jotka eivät kestäneet painostusta.

   Hyvin menee, oikeistohallitus on näyttänyt karvansa. Kuka näitä oikein äänestää?

 13. Hyväveli

  Moik! Olen lukenut paljon asiallisia blogejasi. Haluaisin kuulla nuorena mielipiteesi/ajatuksiasi entisistä hallituksista lähinnä 80-90-luvuilta. Onko tämä hallitus tosiaan ylivoimaisesti tuhoisin suomelle vai onko entisistä kukaan yltänyt lähellekkään samaan?

  Terv

  HyväVeli

  • Saku Timonen

   90-luvun laman aikana oli yhtä tuhoisia ellei peräti tuhoasampia hallituksia kuin nykyinen. Silloin pankkien velat maksatettiin veronmaksajilla ja työttömiä oli enemmän kuin nyt.

   • HyväVeli

    Vaikuttaa niin lopulliselta tämän hallituksen päätön meno. Onko tulevaisuudessa mitän tehtävissä (tulevat hallitukset) esm myytyjen tuottavien valtionyhtiöiden suhteen? Esm pakkolunastukset tms.

    Ja onko tulevaisuutta enää kun kaikki alkaa olla yksityistetty?

    • Angie

     Ei kannata menettää uskoa tulevaisuuteen nuori HyväVeli. Vaikka nykyinen hallitus on melko pohjanoteeraus ja tulee valitettavasti aiheuttamaan politiikallaan myös korvaamatonta tuhoa, pitää meidän kaikkien kyetä kuitenkin uskomaan parempaan tulevaisuuteen. Opposition pitää tarjota kunnollisia vaihtoehtoja nykyiselle menolle.
     Eikä ainakaan kannata vaaleissa äänetää nykyisiä hallituspuolueita.

     Vaikka hallitus on paska ja tekee eriarvoistavaa politiikaa, niin moni hyvä asian on mennyt Suomessa kuitenkin eteenpäin:
     Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan runsaan kuukauden päästä. Suomi on, kaikesta huolimatta, suvaitsevaisempi ja monikulttuurisempi kuin parikymmentä vuotta sitten jne.

     • Rintsu

      Mietin aikani mitä nuorelle voisi kommentoida.
      Enkä tiedä tai osaa.

      Kamalinta kaikessa on toivon menetys.

      Siis se, että ei näe huomista yhtään valoisampana kuin eilistä, ja jos tunnelin päässä näkyy valoa niin se on vastaan tuleva juna.
      Mutta toivon menetys ei kuulu nuorille.
      Se kuuluu kaltaisilleni viiskymppisille äijänrähjille joilta masennus on vienyt perheen, viina uran ja viran, silmänpainetauti näön, enkä viitsi jatkaa listaa pitemmälle.

      Mutta toivoani en ole menettänyt. Ison kirjan mukaan maailmassa on kolme suurta. Usko, toivo ja rakkaus. Jos jokin noista viedään niin ihminen lakkaa olematta kokonainen ja muuttuu Astrid Lindgrenin sanoin rikkahippuseksi. Lisäisin listaan itsekunnioituksen, jonka viemiseen minulta vaaditaan huomattavasti enemmän kuin muutama hallitus. Se lähtee vain omien tekojeni seurauksena, enkä vielä tiedä tehneeni kenellekään tarkoituksella pahaa.

      Jos pankkopoika sallii, niin kerron nuorelle tositarinan, jonka kuulin eräältä upealta naiselta, jonka isä oli poliisi.

      Isänsä raahasi raiteilta maijaan junan päälleajamista odottavan paskat housuissa olevan kaiken menettäneen keski- ikäisen juopon.
      Tuo juoppo ei kuollut sinä iltana junan alle.
      Hän kuoli kolmekymmentä vuotta myöhemmin menestyvän rakennusliikkeen omistajana.

      Tuo on se tarina jonka tahdon nuorelle kertoa.

 14. Henrik Musakka

  Siis Suomeen perustetaan oma Quantanamo.

 15. Eipäsjuupas

  Suomi on ollut sisäänpäin lämpiävä maa jo iät ajat. Kaikenlaiset hyvävelipiirit sumplivat keskenään, kuinka meidän varamme käytetään. Korruptio rehottaa!

 16. Torsti Rantapuska

  Eikö Irakilla ole kansainvälisen lain mukaan velvollisuus ottaa vastaan omia kansalaisiaan? Mitä laki tästä asiasta sanoo?

  • Jyri Jokinen

   Mikä on ”kansainvälinen laki”?

   • Jari J. Marjanen

    ”Kansainvälinen laki” on tässä tapauksessa väärin käännetty ”international law” eli kansainvälinen oikeus.

 17. Maana Backman

  ”Joku” on saanut liiaksi työrauhaa ja sitten vielä ihmetellään kun ihmiset buuaa! Miten ihmeessä saadaan enemmistöhallitus kaadettua?! Kapina, nousu barrikadeille, syyte
  miljardikahminnasta. Jotain, mutta mahdollisimman nopeasti.

 18. V. Laulajainen

  Kansainvälisessä sopimuksessa todetaan, ettei henkilöä saa palauttaa kotimaahansa siinä tapauksessa, mikäli palautettava henkilö joutuu siellä hengenvaaraan ja Irak on todettu maaksi, missä sitä vaaraa ei ole.

  • Rintsu

   Esim. Irak ottaa vastaan vapaaehtoiset palaajat mukisematta.
   Kädet nippusiteissä palauttaminen on eri asia.

   Valtio parhaillaan neuvottelee Irakin kanssa pakkopalautussopimuksesta.
   Se tarkoittaa, että valtio tietää, että tällaista sopimusta ei vielä ole!

   Siitä huolimatta valtio vasemmalla kädellään nuivalaisia tyydyttääkseen luo järjestelmän jossa tulevaisuudessa mahdollisesti pakkopalautettavat, kuin myös ne joilla on lainmukainen valitus käsittelyssä hallinto- oikeudessa odottelun ajaksi lainsuojattoman asemaan.

   Linjauksillaan säilöönotoista, tukien pienentämisistä, asumisvelvollisuuksista yms hallitus toistuvasti nakertaa oikeusvaltion periaatteita.

   Se on asia jolle on mahdoton laskea hintalappua.

 19. V. Laulajainen

  Mikäli palautettava henkilö joutuu palautusmaassa hengenvaaraan, ei palautusta saa tehdä ja Irak on todettu maaksi, missä sitä vaaraa ei ole.

 20. V. Laulajainen

  Anteeksi, tuli kahteen kertaan

 21. Joukahainen

  Kyllä Suomi on AINA ollut tuppukylä maailman laidalla. Jääräpäisyyttä, itsepäisyyttä, kapeakatseisuutta, jälkeenjääneisyyttä, uppiniskaista hengiltä verotuksen kehittämistä jne. Sitä tämä maa on. Vuosia ulkomailla asuneena en kaivannut tänne sekunnin vertaa.
  Onneksi lapset näkivät millaista on avoimemmassa ympäristössä kasvaminen.

 22. Kimmo V

  Ensinnäkin tämä kirjoitus osoittaa enemmän kirjoittajansa perehtymättömyyttä kuin varsinaista huolta asiaa kohtaan. Peloittelutarkoituksessa varmasti erittäin ansioitunut blogi. Juha Sipilä on linjannut jo 2013 blogissaan miten keskusta näkee, että omistajaohjauksessa edetään. http://www.juhasi.fi/blogi/?k=omistajaohjaus

  • Saku Timonen

   Aivan niin. Hän on suunnitellut budjettivallaan kaappaamista jo kauan.

  • töytön

   Valitettavasti Timonen on turhan usein oikeassa. Toiselta puolen katsottuna asiat toki menevät niinkuin pitääkin, ”paskasakki” syvään kyykkyyn, mieluummin poljettava maanrakoon pois näkyvistä ja tilastoista.

 23. Jyrki

  https://m.kauppalehti.fi/uutiset/myyntitulot-paaministerin-hanskaan/QmigABtv

  Josta lainaus:


  Puolassa viime viikolla vieraillut Sipilä vastasi medialle yksiselitteisesti, ettei luovu omistajaohjauksesta.

  Laillisuusvalvoja arvioi parhaillaan useampia järjestelyitä ja pääministerin mahdollista esteellisyyttä päätöksenteossa.

  Eli nyt kannattaa miettiä pieni hetki. Pääministeri vain yksinkertaisesti toteaa, että hän ei luovu omistajaohjauksesta. Mitä asialle tehdään? No laillisuusvalvoja alkaa arvioimaan.

  Minusta tämä on erittäin hälyttävä juttu. Jos ajatellaan, että pääministerinä voi vaan todeta, että hän ei luovu, hän on oikeassa, hän sitä tai tätä milloin missäkin asiassa. Niin me voimme vain arvioida. Emme edes puhaltaa peliä poikki, sitä ei halua tehdä kukaan ei edes ne joilla periaatteessa valta siihen muodolla tai toisella.

  Eikä siinä mitään. Hyvä että arvioidaan, mutta mitä sen jälkeen? No veikkaan enkä varmasti väärin, että asialle ei tehdä mitään. Ei vaikka arviointi päättyisi siihen, että tämä on sopimatonta toimintaa ja pitää johtaa toimenpiteisiin mitä ovatkaan jne. Ja vaikka sitten tehtäisikin, niin tällä menolla sekin voi olla jo pahasti myöhäistä.

  Vähän sama kun vaikka palokunta saisi hälytyksen palosta. Niin he alkaisivatkin arvioimaan tilannetta paloasemalla ensin vaikka 2h ajan. Sillä välin rakennus onkin jo palanut kivijalkaan. Jonka tietty palokunta arvioinnin aikana toteaakin lyhyenä mainintana jossain arvioinnin tuiskeessa syntyneessä satoja tai tuhansia sivuja sisältävässä arviontimateriaalissa. Samoin kuin sen, että arviointimenetelmää pitää kehittää ketterämmäksi ja nopeammaksi. Jotta se palvelisi tarkoitustaan.

  Mutta sitä varten taas perustetaankin työryhmä, joka selvittää tilannetta vaikka seuraavat 2-3 vuotta ja antaa sen jälkeen korjausehdotukset nykyiseen menetelmään. Jotka taas toteutetaan vain jos se läpäisee tahoja, joiden tehtävä on järjestää vaikka näitä työryhmiä tutkimaan asioita jne.

  Toisin sanoen kun Sipilä on määrännyt nyt muuan muassa perustettavaksi syrjäytymistä tutkivan työryhmän. Niin en näe tuon työryhmän ainoana tehtävän mitään muuta kuin lisätä syrjäytymisen lisääntymistä. Se tapahtuu tutkimalla asioita kunnes tutkinnan kohteet ”palaa kivijalkaan”.

  Se taas tarkoittaa, että pitää perustaa uusi työryhmä tutkimaan miksi näin kävi. Ja sen tuloksista syntyy uusi työryhmä tutkimaan mitä sitten tehtäisi vai tehdäänkö mitään. Ja ei tehdä, koska no ei oikeastaan enää tiedetä mikä oli homman nimi. Mikä olikin kaiken tarkoitus. Sillä välin kaikesta oikeasti vastuussa olleet päättäjät voi ollakin vaikka jo Brysselissä parempien lihapatojen äärellä tekemässä taas vähän päätöksiä yhteisen edun vuoksi…

 24. Kimmo

  Onpa erikoisen voimallinen sensuuri tämän sivuston haltijalla, kun ei asiallista kritiikkiä kestä. Kokeillaanpä nyt näin vaan, että todetaan keskustan Sipilän suulla jo 2013 esittäneen mallia, joka hallituksessa nyt on toteutettu. http://www.juhasi.fi/blogi/?k=omistajaohjaus

  • Saku Timonen

   Minä en päivystä blogissa 24/7, joten vastaisuudessa odottele rauhassa.

   • Kimmo

    En oletkaan sitä. Hämmennystä aiheutti vain, kun aiemmilla kellonajoilla olleita kommentteja julkaistiin ennen.

    • Saku Timonen

     Blogin asetukset ovat sellaiset, että kaikkien uusien kommentoijien kommentit jäävät odottamaan hyväksyntääni. Ns. vanhojen kommentoijien tekstit menevät läpi suoraan. Nyt sinäkin kuulut vanhoihin kommentoijiin, jos käytät samaa sp-osoitetta kuin tänään.

 25. Rintsu

  Mikähän mahtaa olla Sipilän tarkempi suunnitelma tämän Vatuloinnin Keskus Oy:n suhteen?

  On nimittäin pieni ihme jos tämä hallitus pysyy pystyssä edes tämän vaalikauden loppuun ja on melko epätodennäköistä, että keskusta olisi seuraava pääministeripuolue.

  Tietysti jos hän ehtii saada sen pystyyn niin hän voi miehittää sen nelikymppisillä luottohenkilöillä jolloin kyseinen firma pysyy kepun linnakkeena seuraavat parikymmentä vuotta?

  • Jaana Karjalainen

   Kyllä tämä hallitus pysyy pystyssä loppuun asti ja keskustasta tulee suurimalla todennäköisyydellä seuraava pm. Näin se vaan on, sdp tarvitsisi lähes 30% äänistä, jotta pm:n salkku lähtisi kepulta ja syntyisi punamulta.

 26. Joonas Mustonen

  mitä käytännön eroa on budjettivallan siirtämisessä eduskunnalta pääministerille? Eduskunta tekee päätökset enemmistöllä -> Hallituksella on enemmistö -> pääministeri johtaa hallitusta. Eli käytänössä pääministerin ehdotukset budjetin käytöstä menee läpi joka tapauksessa, kiertää se eduskunnan kumileimasimen läpi tai ei?

  • Rintsu

   Jos mielestäsi mikään ei muutu niin kannattaisiko mielummin kysyä miksi moinen muutos on tarpeen?

   Sipilä otti omistajaohjauksen itselleen perusteenaan, että koska hänen mielestään on hyvä niin.
   Nyt perustetaan Vatuloinnin keskus Oy ihan samalla perusteella.

   Mutta missä ovat perusteet sille miten nämä muutokset hyödyttävät suomen valtiota ja kansalaisia?

   • Angie

    Erittäin hyvä kommentti Rintsulta!

 27. Jari Kähkönen

  Huono perus- tai ihmisoikeuskulttuuri ja huono julkisen vallan käyttämiskulttuuri, kah, nehän ovat oikeastaan vain toinen toistensa kääntöpuolet. Ei yhtä ilman toista, sano. Ja kuinka voitaisiinkaan välttää seuraavaksi toteamus, jonka mukaan yhteiskunnan todellisen hyvyyden tai sivistysasteen mittaa se kuinka siellä kohdellaan heikoimpiaan? Heitä, keillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa, verkostoitua, ostaa tai aina edes lyödä takaisin, kun heihin käytetään valtaa. Perusoikeus- ja julkisen vallan käyttämiskulttuuri voivat olla kaksi eri asiaa vain sellaisessa omituisessa lännen ja idän välillä häilyvässä maassa, jossa poliisin partioautoa saa yhä sanoa mustamaijaksi, sekä minkä takana on kalterikoppi missä ei kuljeta pelkästään partion varusteita tai sen kokoonpanoon kuuluvia työeläimiä.

  Sakari bloggaa, että mitä tälle maalle on tehty. Minä vastaan ettei ole tehty mitään sellaista, jolle ei olisi ollut edellytyksiä jo kauan. Ja sillepä tuo näyttää, että ongelmaa ei ole kenenkään mielestä vieläkään. Arvot eivät muutu hetkessä, mutta esityslistojen riveille päätyvä teksti vaihtuu kausittain. Arvot, jotka ovat sivumennen sanoen kauheat. Siitä kuvitelmastako tässä on kyse, että itselle ei voi tapahtua mitään, jos ei ole ”sellainen”? Tai että omaa vinoutuneisuutta pahiten vastaavat arvot voivat tulla hallitseviksi ja silloin oman kuvitelman mukaiset ”sellaiset” saavat mitä kukin puhuja itse sanoo tämän…heh…ansainneenkin. Voisin sanoa sitä raakalaismaisuudeksi tai armottomuudeksi, jos moinen ajattelu tosiaan olisi minulle jotenkin uusi asia.

  Sanotaan, että Suomen oikeusjärjestelmä ei perustu kostamiseen…ja hahahahahaa. K-sana ei välttämättä lue kirjoissa ja kansissa, mutta silti joka ainoa eläjä on täysin älyttömän kotikutoisen sortomentaliteetin läpitunkema, että täytäntöönpanon ankeus on osa ”elämystä”. Jos halutaan kirjoittaa kauniin sanoin, kun puheena on oma selkärangaton pelkuruus, minkä lamauttamina on ensin annettu muiden sortaa itseään ja seuraavaksi pitäisi löytää se erilainen tai heikompi jota saisi itse sortaa vuorostaan. Sen vaikeampi ei ole tämän maan sipilöiden ja soinien politiikka: on itselle rahaa millä mällätä sekä jotain mitä kuolata maailman vahingoniloisimmalle, kateellisimmalle ja pennalistisimmalle heimolle. Heimolle, jota kansaksikin sanotaan, joko poliittisen tarkoituksenmukaisuuden tai silkan huumorin tähden.

 28. Pasi l

  Mikä on se maa johon kaikki Irakilaiset voi muuttaa ja joidenkin mielestä se on kaikkien hyväksyttävä?

  • Rintsu

   Joidenkin mielestä se on turkki tai kreikka. Joiden siis pitäisi hoitaa meneillään oleva pakolaiskriisi. Kunhan se hoidetaan muualla, sillä suomi on lintukoto.

   Täällä suomessa on niitä jotka eivät ole pakolaiskriisiä pyytäneet mutta ovat sitä mieltä, että se on ratkaistava noudattaen sekä suomen lakeja, etenkin perustuslakia, sekä kunnioittaen allekirjoitettuja kv- sopimuksia, YK:n ihmisoikeuksien julistusta ja sen semmoista.

   Sitten on niitä jotka ovat vuositolkulla vauhkonneet mamu- mölinää ja saivat sarjan henkisiä orgasmeja kun pakolaiskriisistä tuli totta. Nyt toivovat pääsevänsä ratkaisemaan asian niskalaukauksin, saunan taakse viemisin, keskitysleirityksin ja muilla mukavilla tavoilla. Jos laki hauskanpidon estää niin sitä voidaan aina muuttaa. Ja kansainvälisiä sopimuksia voidaan noudattaa sen mukaan mikä kulloinkin huvittaa.

   • Heli Heikkinen

    Juuri näin.

   • Kati Härkönen

    Hyvin tiivistetty!

Kommentoi »

Comments are closed