Kun populisti saa vallan

Missä olit silloin, kun Donald Trump vannoi virkavalansa? Ainakin minä pystyn koko loppuikäni vastaamaan tähän kysymykseen, sillä istuin kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvosen dokumenttielokuvan Kiehumispiste kutsuvierasnäytännössä.

Yhteinen nimittäjä näille asioille on populismi. Trumpin kannatuksen takana on markkinamiehen kansallismielinen ja muukalaisvihalla ryyditetty populismi. Niin on myös elokuvan aiheena olevan ilmapiirin takana. Trump on luvannut äänestäjille kansakunnan mahtavuutta ja henkilökohtaista rikkautta, kunhan rajat suljetaan ja entinen eliitti on potkaistu pois. Meidän populismimme on karvalakkimallia, joten tähän mennessä on isänmaallisuuden nimissä luvattu vain poistaa köyhyys ajamalla turvapaikanhakijat ulos. Tietenkin myös meillä eliitti halutaan vaihtaa ja tehdä Suomi suureksi.

Nämä kansan nimissä pauhaavat populistit kuuluvat jo valmiiksi eliittiin. Trump ja hänen uusi hallintonsa kuuluvat taloudelliseen eliittiin ja meidän populistiemme oma puolue on hallituksessa leikkaamassa köyhiltä. Jos he eivät ole eliittiä, niin enpä tiedä kuka on.

Populistit haluavat valtaa kansalle ja kansa on vain he itse. Trumpin ensimmisistä virkatoimista saa osviittaa siitä, mitä populisti tekee saatuaan valtaa.  Ensimmäiseksi Trump kiitti köyhiä äänestäjiään aloittamalla heidän terveydenhultonsa romuttamisen. Sitten Valkoisen talon verkkosivut siivottiin vähemmistöjen oikeuksista ja korvattiin presidentin puolison korumallistojen markkinoinnilla. Sitten suljettiin sisäministeriön Twitter-tilit, koska jotkut työntekijät olivat julkaisseet uuden presidentin arvosteluksi tulkittavaa materiaalia. Uusimman tiedon mukaan hän otti kovasti nokkiinsa vapaan median tavasta uutisoida virkaanastujaisia.

Se sitä sanavapaudesta, jonka perään huudettiin. Se kuuluu vain uudelle eliitille, ja samantapaisia vaatimuksia ovat jo meidänkin populistimme esittäneet. Kansanedustaja Laura Huhtasaari paheksui Facebookissa Trumpin vertaamista Hitleriin, koska se on diplomaattisesti vaarallista.

lh

Onhan vertaus epäkohtelias, mutta mitä tapahtui sanan- ja ilmaisunvapaudelle? Huhtasaarelle itselleen ei tuottanut mitään ongelmia osallistua itsenäisyyspäivän 2015 tilaisuuteen, jossa tehtiin natsitervehdyksiä.

Kun entinen eliitti on korvattu uudella, niin sitä uutta eliittiä ei sitten arvostella. Se ei tunnu ainakaan vielä haittaavan amerikkalaista äänestäjää, joka luulee rikastuvansa saatuaan maahanmuuttajat ulos. Se ei haittaa myöskään suomalaista aktivistia, joka kiertää ympäri maata mielenosoituksissa vaatimassa Suomen rajojen sulkemista ja turvapaikanhakijoiden heittämistä ulos.

Vielä nyt heillä on sananvapaus. Jos he saavat haluamansa populistit valtaan, niin sitten heillä ei enää ole lupa arvostella hallitusta. He huomaavat sen viimeistään sitten, kun rajat on suljettu, mutta oma talous ei ole yhtään kohentunut. Sitten se on jo myöhäistä, sillä uusi eliitti ei salli soraääniä.

Etäännyin tahallani Hirvosen dokumentista, koska en osaa kirjoittaa elokuva-arvostelua ja haluan teidän miettivän yhtä elokuvan kantavaa teemaa:

Kuka siitä hyötyy, kun populistien yllyttämät, hallintoon pettyneet kansalaiset käyvät raivokkaasti toistensa ja maahanmuuttajien kimppuun?

Lopuksi vielä mainos: Olette varmasti ainakin kuulleet vuonna 1970 ilmestyneestä dokumentista Perkele! Kuvia Suomesta. Ennustan, että Kiehumispistettä katsotaan vuosikymmenten  kuluttua samalla tavalla merkittävänä ajankuvana.

Elokuvan tämän ajan tärkein sanoma on kuitenkin, että eri mieltä olevat voivat kunnioittaa toisiaan ihmisenä. Siksi toivon, että noiden saunassa sopuisasti eri mieltä olevien miesten kaltaisia olisi enemmän.

 

 

Kommentit (40)
 1. Pekka Forstadius
  22.1.2017, 09:12

  Trumppi aloitti köyhällä tumputtamisen terveydenhuoltoa romuttamalla. Satuin kuulemaan eilen bbc3:n – klassisen musiikin kanavan – uutiset aamulla klo 9. Siellä uutisoitiin kylmänrauhallisesti ja lyhyesti obamacaren alasammunta näin: “Trump allekirjoitti määräyksen keventääkseen obacaren aiheuttamaa taloudellista taakkaa”. Ei vaan kerottu kenen.

  1. Palmun alta
   23.1.2017, 06:42

   Maksajien eli tyolaisten itse maksan n$2000 kk kun ennen se oli noin $600 kk. Siina on toki paljon muutakin huona. itse en tieda yhtaan henkiloa joka pitaa Obamacare, ei edes liitot.

 2. Johannes Aaltonen
  22.1.2017, 09:42

  -“Ensimmäiseksi Trump kiitti köyhiä äänestäjiään aloittamalla heidän terveydenhultonsa romuttamisen. ”

  Tuon Obamacaren alasajo oli kaikkien äänestäjien tiedossa jo ennen vaaleja.

  -“OBAMACARENA tunnetun vuonna 2010 voimaan astuneen lain korvaaminen oli yksi Trumpin keskeisimmistä vaaliteemoista.”

  1. Saku Timonen
   22.1.2017, 11:53

   Totta. Kuinkahan momni äänestäjä tämän ymmärsi?

   1. Johannes Aaltonen
    22.1.2017, 17:25

    En tiedä. Mutta koska kyseessä on “yksi Trumpin keskeisimmistä vaaliteemoista”, niin ei hänen äänestäjänsä tullut ainakaan tässä tapauksessa petetyksi.

    Se, ettei tutustu ennalta ehdokkaansa teemoihin, on sitten ns. oma moka, ei ehdokkaan.

  2. Maana Backman
   22.1.2017, 13:19

   Sehän siinä niin pöyristyttävää onkin, he tiesivät, mutta eivät ymmärtäneet.

   1. Hannu Ala-Olla
    22.1.2017, 14:01

    Sosiaalisessa mediassakin kiersi se kuvakaappaus trupittajasta, joka riemuitsi obamacaren romuttamista ymmärtämättä, että hänen oma elantonsa oli nimenomaan siitä kiinni. Hän vain ei yhdistänyt samaansa avustuksen oikeaa nimeä sille annettuun lempi-/haukkumanimeen obamancare.

Kommentointi suljettu.