Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun populisti saa vallan

Missä olit silloin, kun Donald Trump vannoi virkavalansa? Ainakin minä pystyn koko loppuikäni vastaamaan tähän kysymykseen, sillä istuin kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvosen dokumenttielokuvan Kiehumispiste kutsuvierasnäytännössä.

Yhteinen nimittäjä näille asioille on populismi. Trumpin kannatuksen takana on markkinamiehen kansallismielinen ja muukalaisvihalla ryyditetty populismi. Niin on myös elokuvan aiheena olevan ilmapiirin takana. Trump on luvannut äänestäjille kansakunnan mahtavuutta ja henkilökohtaista rikkautta, kunhan rajat suljetaan ja entinen eliitti on potkaistu pois. Meidän populismimme on karvalakkimallia, joten tähän mennessä on isänmaallisuuden nimissä luvattu vain poistaa köyhyys ajamalla turvapaikanhakijat ulos. Tietenkin myös meillä eliitti halutaan vaihtaa ja tehdä Suomi suureksi.

Nämä kansan nimissä pauhaavat populistit kuuluvat jo valmiiksi eliittiin. Trump ja hänen uusi hallintonsa kuuluvat taloudelliseen eliittiin ja meidän populistiemme oma puolue on hallituksessa leikkaamassa köyhiltä. Jos he eivät ole eliittiä, niin enpä tiedä kuka on.

Populistit haluavat valtaa kansalle ja kansa on vain he itse. Trumpin ensimmisistä virkatoimista saa osviittaa siitä, mitä populisti tekee saatuaan valtaa.  Ensimmäiseksi Trump kiitti köyhiä äänestäjiään aloittamalla heidän terveydenhultonsa romuttamisen. Sitten Valkoisen talon verkkosivut siivottiin vähemmistöjen oikeuksista ja korvattiin presidentin puolison korumallistojen markkinoinnilla. Sitten suljettiin sisäministeriön Twitter-tilit, koska jotkut työntekijät olivat julkaisseet uuden presidentin arvosteluksi tulkittavaa materiaalia. Uusimman tiedon mukaan hän otti kovasti nokkiinsa vapaan median tavasta uutisoida virkaanastujaisia.

Se sitä sanavapaudesta, jonka perään huudettiin. Se kuuluu vain uudelle eliitille, ja samantapaisia vaatimuksia ovat jo meidänkin populistimme esittäneet. Kansanedustaja Laura Huhtasaari paheksui Facebookissa Trumpin vertaamista Hitleriin, koska se on diplomaattisesti vaarallista.

lh

Onhan vertaus epäkohtelias, mutta mitä tapahtui sanan- ja ilmaisunvapaudelle? Huhtasaarelle itselleen ei tuottanut mitään ongelmia osallistua itsenäisyyspäivän 2015 tilaisuuteen, jossa tehtiin natsitervehdyksiä.

Kun entinen eliitti on korvattu uudella, niin sitä uutta eliittiä ei sitten arvostella. Se ei tunnu ainakaan vielä haittaavan amerikkalaista äänestäjää, joka luulee rikastuvansa saatuaan maahanmuuttajat ulos. Se ei haittaa myöskään suomalaista aktivistia, joka kiertää ympäri maata mielenosoituksissa vaatimassa Suomen rajojen sulkemista ja turvapaikanhakijoiden heittämistä ulos.

Vielä nyt heillä on sananvapaus. Jos he saavat haluamansa populistit valtaan, niin sitten heillä ei enää ole lupa arvostella hallitusta. He huomaavat sen viimeistään sitten, kun rajat on suljettu, mutta oma talous ei ole yhtään kohentunut. Sitten se on jo myöhäistä, sillä uusi eliitti ei salli soraääniä.

Etäännyin tahallani Hirvosen dokumentista, koska en osaa kirjoittaa elokuva-arvostelua ja haluan teidän miettivän yhtä elokuvan kantavaa teemaa:

Kuka siitä hyötyy, kun populistien yllyttämät, hallintoon pettyneet kansalaiset käyvät raivokkaasti toistensa ja maahanmuuttajien kimppuun?

Lopuksi vielä mainos: Olette varmasti ainakin kuulleet vuonna 1970 ilmestyneestä dokumentista Perkele! Kuvia Suomesta. Ennustan, että Kiehumispistettä katsotaan vuosikymmenten  kuluttua samalla tavalla merkittävänä ajankuvana.

Elokuvan tämän ajan tärkein sanoma on kuitenkin, että eri mieltä olevat voivat kunnioittaa toisiaan ihmisenä. Siksi toivon, että noiden saunassa sopuisasti eri mieltä olevien miesten kaltaisia olisi enemmän.

Kommentit (40)

 1. Pekka Forstadius

  Trumppi aloitti köyhällä tumputtamisen terveydenhuoltoa romuttamalla. Satuin kuulemaan eilen bbc3:n – klassisen musiikin kanavan – uutiset aamulla klo 9. Siellä uutisoitiin kylmänrauhallisesti ja lyhyesti obamacaren alasammunta näin: ”Trump allekirjoitti määräyksen keventääkseen obacaren aiheuttamaa taloudellista taakkaa”. Ei vaan kerottu kenen.

  • Palmun alta

   Maksajien eli tyolaisten itse maksan n$2000 kk kun ennen se oli noin $600 kk. Siina on toki paljon muutakin huona. itse en tieda yhtaan henkiloa joka pitaa Obamacare, ei edes liitot.

 2. Johannes Aaltonen

  -”Ensimmäiseksi Trump kiitti köyhiä äänestäjiään aloittamalla heidän terveydenhultonsa romuttamisen. ”

  Tuon Obamacaren alasajo oli kaikkien äänestäjien tiedossa jo ennen vaaleja.

  -”OBAMACARENA tunnetun vuonna 2010 voimaan astuneen lain korvaaminen oli yksi Trumpin keskeisimmistä vaaliteemoista.”

  • Saku Timonen

   Totta. Kuinkahan momni äänestäjä tämän ymmärsi?

   • Johannes Aaltonen

    En tiedä. Mutta koska kyseessä on ”yksi Trumpin keskeisimmistä vaaliteemoista”, niin ei hänen äänestäjänsä tullut ainakaan tässä tapauksessa petetyksi.

    Se, ettei tutustu ennalta ehdokkaansa teemoihin, on sitten ns. oma moka, ei ehdokkaan.

  • Maana Backman

   Sehän siinä niin pöyristyttävää onkin, he tiesivät, mutta eivät ymmärtäneet.

   • Hannu Ala-Olla

    Sosiaalisessa mediassakin kiersi se kuvakaappaus trupittajasta, joka riemuitsi obamacaren romuttamista ymmärtämättä, että hänen oma elantonsa oli nimenomaan siitä kiinni. Hän vain ei yhdistänyt samaansa avustuksen oikeaa nimeä sille annettuun lempi-/haukkumanimeen obamancare.

 3. Mummo

  Kirkasta analyysia kylmäävästä sumutuksesta, kiitos!
  Missä tämän ”Kiehumispiste”-dokumentin voisi katsoa? Alkoi kiinnostamaan kovasti.

 4. Minna Ylitalo

  Suomen oikeistopopulistit Trumpin vaalivoitosta:
  ”Meidän ehdokkaamme voitti!

  Suomen oikeistopopulistit naisten solidaarisuusmarssista Helsingissä:
  ”Mitä se meille kuuluu, kuka USA:n presidenttinä on.”

  • Maana Backman

   Nii-i!

  • Pirkko Ryyppö

   Ei mitään logiikkaa. Vai eihän tuo ny mikään ihme olekaa. Valitettavasti.

 5. Siru Pola

  Näin eilen ensimmäisen kerran elämässäni paikanpäällä natsimielenosoituksen. Jyväskylässä nuoret miehet seisoivat jalat harallaan mustissaan liput liehuen. Kollegat jakoivat lehtisiä. Oli siinä ainakin yksi tyttökin lähtenyt mukaan. Pitkäpartainen mies, jonka nenäkarvat ulottuivat huuliin asti, tarjosi lehteä ja tiedusteli samalla, tiedänkö miksi Suomella menee niin huonosti. Kun en tiennyt, kertoi syyn olevan Israelissa sekä eliitissä.

  Kuulemma Soinikin on mukana tuossa eliitissä. Ja Soini suosii kuulemma maahanmuuttoa.

  Seurasin hieman aikaa tuota touhuilua kauempaa. Vähäistä oli lehtisten menekki.

  Lippupojat olivat tärkeän näköisiä.

  • Jartsa Kangas

   Mistä vetoa, että tapahtumasta julkaistaan natsien sivuilla pian taisteluraportti. Siinä kerrotaan, että lehtisiä jaettiin runsaasti, tapahtuma herätti jyväskyläläisissä kiinnostusta ja palaute oli pääasiassa positiivista.

   • Jartsa Kangas

    No niin, taisteluraportti on julkaistu, ihan videon kanssa. Lippupojat tosiaan näyttävät tärkeiltä!

    Lainaus natsien sivulta, linkkiä en laita, kiinnostuneet löytänevät sen itsekin:
    ”Puolentoista tunnin aikana sadat paikalliset saivat muun muassa pakolaiskriisin taustavaikuttajista kertovan Vastamedia-lehden.

    Lauantaina puolenpäivän aikaan joukko Vastarintaliikkeen aktiiveja jalkautui Jyväskylän keskustan kävelykadulla sijaitsevalle kompassille, josta levittäydyttiin jakamaan lehteä ohikulkijoille. Tapahtuma sujui alusta loppuun rauhallisissa tunnelmissa mukavassa talvisäässä. Kuten yleensä, sanomamme puhutti ihmisiä laidasta laitaan, ja keskusteluja käytiin niin kannattajien kuin vastustajienkin kanssa – hyvässä hengessä.

    Viime vuonna saatu mediajulkisuus oli selvästi vaikuttanut järjestön tunnettavuuteen, sillä todella monet ohikulkijat vaikuttivat tunnistavan järjestön liput. Yllättävän monet toivottivat Vastarintaliikkeelle menestystä ja kehuivat järjestön taipumatonta linjaa. Toisaalta myös negatiivista palautetta saatiin, mikä kuuluu normaaliin keskustelukulttuuriin.”

    ***
    On hassua erikseen mainita, että ”tapahtuma sujui rauhallisesti alusta loppuun”. Niinhän nämä kaikenlaiset kymmenet tuhannet tapahtumat vuodessa Suomessa yleensä tuppaavat sujumaan!

    ”Yllättävän monet kehuivat järjestön taipumatonta linjaa.” Jos olisin ilkeä, sanoisin että ainakin kaksi ohikulkijaa kehui.

    Tavallaan ihan taitavasti kirjoitettu juttu. Saa kuvan että kaikki oli ihan ok, mitä nyt jutun lopussa muistutellaan että natsisiat eikun poliisit ovat viime aikoina vainonneet natseja eikun kansallismielisiä.

 6. Mark Andersson

  Jos Trumpin valinnasta kaivaa jotain positiivista – tai miten sen nyt ottaa – se voi olla merkki vanhan valtaeliitin kaatumisesta ja muutoksesta parhaassa tapauksessa lopulta johonkin positiiviseen suuntaan. Trumpin myötä tuo kaatuminen on varmaankin aika rumaa puuhaa, eikä uuden eliitin kokoomuksesta ole mitään takeita. Mutta ei vanha valtaeliitti väisty kuin rumalla tavalla, kun USAn nykykapitalismi kaatuu kuitenkin. Sen väistymistä on odoteltu ja viivytelty pitkään, eliitti on ostanut yhteiskuntarauhaa sen kun on kerinnyt.

  Se positiivinen mahdollisuus on sitten se, että USA siirtyy riistokapitalismista jonkinlaisen yhteistoiminnan piiriin ja hyvinvointiyhteiskuntaan, mikä heilauttaisi myös muiden länsimaiden omistajaeliittejä, ja saisi EU:nkin muuttamaan kurssiaan.

  Helpolla tuollainen muutos ei tapahdu, kuten ei mikään iso muutos ole koskaan aikaisemminkaan tapahtunut, mutta parempi kunnon rytinä kuin ikuinen kitinä. Ja aika ikuiseksihan tuo kitinä on jo nyt muodostunut.

  • Pekka Potka

   Miten Trumpin hallinto voisi kaataa vanhaa valtaeliittiä, kun koko hallinto kuuluu siihen? Riistokapitalismi Trump mukaan lukien on tässä hallinnossa ruorissa. Washingtonin lobbarit ja muu vanha eliittivwrkosto on hyvin edustettuna. Hyvinvointiyhteiskuntaan tuskin johtaa peruskoulutuksen yksityistäminen, kaikille tarkoiteun terveydenhuollon romuttaminen, aborttivastaisuus jne.

  • Maana Backman

   Joku elää Laa-laa landissa..

  • No niimpä tosiaan…

   Trump on kultalusikka suussa syntynyt miljardööri, ja on valinnut äärikonservatiivisia miljardöörejä hallintoonsa. Tuo hallinto ei taatusti siirrä maata riistokapitalismista mihinkään, päin vastoin. Miten kukaan voi edes kuvitella, että Trump joukkioineen haluaisi poistaa sen riistokapitalismin, johon heidän oma upporikkautensa perustuu?

  • Pirkko Ryyppö

   Trumppi on jo koonnut ympärilleen oman valtaeliitinsä kun katsoo nimityksiä. Puhumattakaan omien lasten ja sukulaisten nimityksestä. Eli se siitä ”jotain hyvää seuraa”.

  • Mikko Kouri

   Ainoa mikä muuttui on se, että ne jotka ennen joutuivat maksamaan lobbareille, että saavat päätöksensä läpi istuvat nyt itse siellä hallinnossa 😀

 7. AikaMies

  Mielestäni Huhtasaari on (tietämättäänkin?) oikeassa. Historiasta tulee ottaa oppia!
  Pää pilvissä kulkien ei eteensä näe – historiaa tuntematon ei isompiakaan virheitä taida vältellä. Eikun testosteronin voimalla kukkulan kuninkaaksi.

  Itäisillä mailla lausuttiin ”Antaka kaikkien kukkien kukkia”. No joo… Oikein, sillä kukistaan rikkaruohon(kin) tunnistaa. Toisaalta hetken kukkimisen jälkeen seuraa kuihtuminen.
  Ai niin eihän tämä historiaa ollutkaan – ihan vaan olemassaolon realismia.
  Meinaan jotta (nyky)populismillakin on aikansa. Ehtiikö tuo edes kunnolla kukkaan ennen kuihtumistaan – senverran näyttävät nuo kukannuppusten lähtöarvot elinkelvottomilta jossei jopa linjattoman epämääräisiltä.

 8. mikko

  Suositelisin kaikille ihmiselle jotka vertaavat Thrumpin hallintoa hitlerin nazisaksaan kysymään itseltänsä peilin edessä että ihanko tosisaan nämäkö on ne tavoiteet meno ja poliitikka ja katsomaan vaikka sen jälkeen tämän elokuvan Schindler’s List
  omasta mielestäni suomen suvaitsevaiset näitä orja työ leireijä näille maahan muutajille suunitelevat
  Schindler’s List (5/9) Movie CLIP – A Small Pile of Hinges (1993) HD
  katso mene peilin eteen lue rebublikanien vaali ohjelma katso thrumphin virkaan astujais puhe ja häpeä vertauksiasi Hitleriin
  häpeän tunne tulee sitä jos olet aidosti rehelinen itselesi ja mitä teet vertaamalla THRUMPHIA FASISTI NAZISKSI ihanko tosisaan toiminta on pyrkimyksiltään samaa ja vaikka olisi kuinka ääri oikeisto puolue kysessä samanlaista tapahtuma ketjua ei enään tällä planeetalla tulla näkemään sen torpaa jo nykyinen poliitinen maailman järjestys se on mahdoton ajatus
  Bosnian sota kai lähimpänä tätä hitlerin nazisaksaa jos puhutaan lähi historiasta realisesti

  • Rintsu

   Vähän riippuu mitä vertauksella tarkoitetaan. Mautonhan se toki on.

   Mutta jos miettii mitä Hitler oli ennen toista maailmansotaa? Hän oli oman aikansa populisti. Lupasi tehdä saksasta suuren, korjata häpeärauhan, poistaa työttömyyden jne… ja sitten hänet äänestettiin valtaan. Sen jälkeen ei kauaa kestänyt kun koko saksan hallinto, media ja oikeastaan kaikki oli nsdap:n komennossa. Tuossa vaiheessa kukaan ei tiennyt suuruudenhulluutensa määrää, eikä sitä, että hän ihan tosissaan aikoo käynnistää maailmansodan.

   Tuskin kukaan on sanomassa, että Trump olisi samanlainen tai että olisi käynnistämässä kolmatta maailmansotaa.

   Mutta populismi, uho ja alkupäivien toimet ovat ihan vertailukelpoisia 30- luvun saksaan.

  • Minna Ylitalo

   Uusnatsijärjestö juhli Trumpin vaalivoittoa hitler-tervehdyksin ja hakaristiliput liehuen. Eikö ole vähän ajattelematonta tuulettaa Yhdysvaltojen presidentin menestystä natsisaksan symbolein ja huutamalla saksaksi sieg heil ja heil Trump. Jokuhan voi vaikka ajatella, että Trumpilla on jotakin aatteellisia kytköksiä näihin piireihin, voisi tulla vaikka mieleen verrata Trumpia itse Hitleriin. Trump olisi itsekin voinut ottaa näihin porukoihin selvän pesäeron eikä kiemurrellen vetäytyä tilanteesta takavasemmalle.

  • Pirkko Ryyppö

   Ai ei vai? Trumpin puheet ja käyttäytyminen ovat olleet enemmän kuin vähän verrannolsia kuinka Hitler aloitti ja mihin se sitten päätyi. Tyypillisiä narsisseja molemmat. Valitettavasti.

  • Jorma Siira

   Tekstisi näyttää käännösohjelman tuotokselta, eisuomelta, pikkusen paranneltuna silti epäuskottavalta.

   • Rintsu

    Minun tekstini?

    Voin taata, että kaiken minkä kirjoitan myös allekirjoitan.

    Ruotsiin saatan tarvita sanakirjaa. Jos sillä kielellä on pakko pärjätä. Äidinkieli ja englanti taas menee koska vaan missä vaan, enkä totisesti tarvitse käännösohjelmia avukseni.

    Mielipiteeni ovat omiani enkä niihinkään tarvitse apua keltään.

    Jos käännösohjelmasi on jumissa mielipiteideni vuoksi niin se ei ole minun ongelmani.

    • Rintsu

     Nyt pyydän anteeksi. Kovasti.

     Selaimeni nimittäin näytti, että Jorma Siiran kommentti oli vastaus minun tekstiini.
     ”Reload”- painalluksen jälkeen näin ei ollutkaan.

     En saa kumitettua vastaustani pois joten jos pankkopoika ei sitä poista niin en voi mitään paitsi pyytää anteeksi kärkkäyttäni väärälle henkilölle väärästä asiasta.

 9. Maija Pietilä

  Ennen työväenpuoleueet marssivat porvareita ja rahavaltaa vastaan, nyt vastustetaan eliittiä. Mikä tämä vastustettava eliitti on?. Rahavalta ei ole eliittiä, jos puhuu tarpeeksi yksinkertaisesti ja välillä vääristellenkin. Ovatko eliittiä lukevat ja.ajattelevat ihmiset, joille maailma ei ole mustavalkoinen eikä sitä voida jakaa hyviin ja pahoihin?
  Luotan kuitenkin siihen, meistä on enmmistö järkeviä ja ajattlevia ihmisiä.

 10. Rintsu

  Trumppihan toteuttaa populismia puhtaimmillaan.
  Hoitaa homman kuin tuomarina ”Diili”:ssä; hävinneelle joukkueelle potkut, suoraan ulos studiosta ja sitten mainostauolle.
  Ja sitten näyttää siltä, että nyt kerrankin pistetään töpinäksi ja tehdään rohkeita ratkaisuja.

  Tällä hetkellä CIA on ilman johtajaa.
  Suomi ja moni muu maa on ilman suurlähettilästä.

  Obamacaren hyväksyminen ei muistaakseni sujunut Obaman mahtikäskyllä vaan vaati senaatin/kongressin hyväksynnän? Koska senaattia/kongressia ei tässä välissä ole valittu uudestaan niin vaikuttaa kummalliselta, että seuraavan presidentin mahtikäskyllä järjestelmä romutetaan päivässä? Miettimättä mitä tulee tilalle vai tuleeko mitään.

  Lasinpuhaltajaksi opettelu kestää vuosia.
  Mutta viisvuotias ilkikurinen pikkupoika osaa kivittää sen lasiruudun rikki.
  Hän saa varmasti hiekkalaatikolla kaltaisiltaan arvostusta tarkkana kivenheittäjänä ja saattaa itse luulla olevansa lasinpuhaltajaa osaavampi, koska lasinpuhaltaja ei osaa tehdä mitään mitä hän ei saisi rikki.

  Se on sitten ikävää kun nämä ilkivaltaiset pikkupojat kasvavat kooltaan isommiksi ja iältään vanhemmiksi. Pääsevät vaaleihin ehdokkaaksi mainostamalla olevansa perhanan tarkkoja kivenheittäjiä. Ja vielä tulevat valituiksi koska ”järjestelmää” täytyy nyt vähän ravistella.

  • Maaria

   Kongressi (alahuone) ja senaatti (ylähuone) nimenomaan valittiin uusiksi samana päivänä kuin Trump pressaksi. Siinä missä kongressi oli Obamacaren äänestämisen aikana demokraattien vallassa, nyt molemmat parlamenttihuoneet ovat täysin republikaanien hallussa. Siksi on mahdollista kumota sairausvakuutus köyhiltä.

   • Anonyymi

    Mikä alahuonekongressi? Kongressi koostuu edustajainhuoneesta ja senaatista. Nämä kaksi käsittelevät samat lakiehdotukset tahollaan. Hyväksyminen vaatii molempien kamarien läpäisyn. Sen jälkeen presidentti allekirjoittaa lakiehdotuksen ja se muuttuu laiksi. Presidentti voi myös veto-oikeudellaan jättää lain vahvistamatta. Tässä obamacaren tapauksessa tehtiin kaikki mahdolliset virheet, mitä lainsäädännössä yleensä voi tehdä. Sen takia järjestelmästä on tullut hyvin kallis ja edes vakuutusyhtiöt eivät enää lähde ns. pooliin eli mukaan. Poolista tarjotaan kansalaisille mahdollisuus valita kalliin tai vielä kalliimman vakuutuksen välillä. Tähän kuuluu olennaisesti se, että köyhien vakuutusta subventoidaan ja rikkaat eivät obamacarea tarvitse. Maksajaksi jää keskiluokka, jota muutenkin on niistetty viimeiset 30 vuotta. Obamacare on lisäksi pakollinen. Jos ei ota vakuutusta, niin joutuu maksamaan sakkoa 695 dollaria tai 2 % tuloista (2016), suurempi menee maksuun verottajan toimesta. Tämä pakollisuus ja sakko ovat suurin syy vihata järjestelmää. Hyviä puolia on mm. se, että jos on esimerkiksi syöpä tai muu vakava sairaus, niin vakuutusta ei voi evätä. Tosin se nostaa kaikkien maksuja kymmenillä prosenteilla.

    Ja vielä sen verran, että suomalaisilla on kumma käsitys USA:n järjestelmästä. Totuutena kerrotaan, että ihmisiä kuolee kadulle kun hoitoa ei saa. Kyllä saa. Akuutti sairaanhoito taataan kaikille sairauskohtauksen kadulla saaneille ja jos ei ole varaa maksaa, niin se menee julkiseen piikkiin. Sairaalasta kyllä joutuu aika nopeasti pois kun hengenvaara on ohi.

    Googlettakaa, miten obamacareen liittyvät puiset nuolet. Piis.

    • Ano Muumi

     Ei pidä paikkaansa. Yhdysvalloissa hoitoa EI saa edes hätätapauksissa ilmaiseksi. Hoitoon otetaan kyllä ilman vakuutustakin mutta silloin potilasta veloitetaan laskulla. Laskut ovat aivan naurettavia joissa esim. hoitajan laittamasta tippapullosta veloitetaan yli tuhat dollaria. Tästä on todisteita, laskun saaneet ovat laittaneet kuvia laskuista nettii eikä kyseiset sairaalat kiistä todenperäisyyttä. Siinä on riittävästi todistetta miten homma siellä toimii.

     Jos ei ole varaa maksaa ulosoton jälkeen niin sitten ”yhteiskunta” maksaa kuten konkurssien tapauksessa on tapana. Mistä yhteiskunta sitten joutuu maksamaan onkin aivan eri juttu kuin mitä laskussa oikeasti veloitetaan.

     Ei vaan pysty ymmärtämään miten Euroopassa ja Kanadassa saadaan terveydenhuolto toimimaan ja Yhdysvalloissa ei onnistu mitenkään. Yksi ero voi olla siinä että amerikkalaiset ovat helposti pumpattavissa, foliohatut päässään uskovat kaiken siitä mitä neokonservatiivinen media kutsuu uutisiksi. Viimeaikoina vastaavia foliohattuja on alkanut näkymään Suomessakin. Yhteistä näille on se, että molemmat valittavat joka asiasta ja oma tilanne on aina muiden syytä. Kun näistä valittajista lopulta tulee ministereitä ja edustajia eikä asiat vieläkään parane niin sitten uhriudutaan eli valitus jatkuu ja edelleen muiden vika.

     Obamacaresta ei pahemmin voi mitään enää lukea kun Trumpin hallinto poisti faktat hallinnon sivuilta. Nyt siellä lukee sen sijasta jotain Melanian korumallistoista. Eiköhän ole parempi lopettaa se Yhdysvaltojen ehdoton ihaileminen ja alkaa keskittymään Eurooppaan ilman Britanniaa. Ehkä se toisi vähän järkeä tähän päivittäiseen klikkijournalismiin, jos puhuttaisiin välillä Norjan, Tanskan, Ruotsin, Ranskan, Italian ja Saksan asioista. Niillä kun on Suomelle ja suomalaisille oikeasti merkitystä.

   • Rintsu

    En mä yhdysvaltain laista mitään tiedä mutta olen siinä käsityksessä, että lakia säätävä elin on nimeltään kongressi joka koostuu ”edustajista” ja ”senaattoreista” jotka valitaan molemmat ihan omissa vaaleissaan?

 11. liisa hirvonen

  Women’s March 2017 näytti voimansa. Ihmiskunnalla on kuin onkin toivoa.

  • Pirkko Ryyppö

   Toivotaan näin. Ja kuka olisi aikaisemmin uskonut että presidentin valinnasta olisi syntynyt jotain tällaista ja ympäri maailman.

 12. Ugh

  Ei liity tähän aiheeseen mutta voisi kiinnostaa sinua

  Lähetän tämän nyt nimettömänä mutta tässä hyvä juttuvinkki sinulle. Oletan että moderoit sivua eikä tämä näy heti keskustelussa

  Suomen vastarintaliike on laajentanut verkkokauppaansa arkisilla tavaroilla. Myynnissä tunnettuja brändejä fairy defa Sievi yms

  Epäilen että J. Kärkkäinen toimittaa tavaraa natseille . Tuotenumerot ja mainostekstit täsmäävät Kärkkäisen verkkokaupan kanssa. Kun kirjoitat kadulle.comista tuotenumeron Kärkkäisen verkkokaupan osoitteeseen tulee sama tuote/kuva

  Kärkkäinenhän toimitti ennen magneettimedia lehteä, jonka päätoimittaja jesse Torniainen nykyään on.

  http://www.kadulle.com/epages/kadulle.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016112402/Products/270325

  https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/defa-termina-1200-w-sisatilanlammitin#spst

 13. Jani Ehrström

  Populism is a political style of action that mobilizes a large alienated element of population against a government seen as controlled by an out-of-touch closed elite that acts on behalf of its own interests.

  englannin kielen wikipediasta –

  jotenkin tuntuu että tätä populismi korttia heilutellaan herkästi kuin se olisi jokin taika sana millä äänen saa katoamaan.

 14. Pertti Kaven

  Kun kävin Yhdysvalloissa pari vuotta sitten ja kerroin meidän yhteiskunnan vastuulla toimivasta terveydenhoidosta ja koulutuksesta, sain ällistyttävän vastauksen: ” That´s communism”. Sain aika heikon kuvan amerikkalaisten kyvystä tajuta ja ymmärtää heidän järjestelmästään ja ajattelutavastaan poikkeavia asioita.
  Sain myös hyvin kielteisen kuvan sikäläisen poliisin aggressiivisuudesta. Heillä oli pistoolit vyöllään ja minulle kerrottiin, että aseen käyttökynnys oli alhainen.
  Olin helpottunut, kun pääsin maasta pois.

Kommentoi »

Comments are closed