Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tutussa hajussa

Elina Hirvosen dokumenttielokuvan Kiehumispiste ensi-ilta on tänään, mutta jo hyvissä ajoin ns. maahanmuuttokriittiset ovat tienneet sen olevan mädätystä ja mokutusta. En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä vilpitöntä raivoa, jolla nämä tietyt piirit suhautuvat jokaiseen, joka yrittää ymmärtää heitä ja antaa heille puheenvuoron. Näin elokuvassa paljonkin näkyvässä Suomi ensin -liikkeessä arvostellaan vielä näkemätön elokuva:

kieh 2

kieh

Näiden ihmisten täytyy jossain syvällä sisimmässään tuntea häpeää omasta käytöksestään. Tuskin he muuten suhtautuisivat noin epäluuloisesti filmiväkeen, joka kuvasi heidän keskellään ihan luvan kysyen. Tai sitten viha ja kyräily ovat heidän hallitsevia luonteenpiirteitään. Jos elokuva ei kerro asioista täsmälleen kuten me haluamme, niin se on näkemättäkin sontaa ja vääristelyä.

Sama pätee tuomioistuinten toimintaan ja siitä uutisointiin. Kolme miestä hyökkäsi vääränvärisen miehen kimppuun kadulla ja pahoinpiteli hänet. Ainoa motiivi näytti olevan ihonväri. Oikeus kovensi tuomiota rasistisen motiivin takia, kertoo Iltalehti.

Minkähän takia saamme lukea tästäkin rikoksesta vasta sitten, kun tuomio on annettu? Miksi MV, Rajat kiinni- ja Suomi ensin -liikkeet eivät nostaneet tästä rikoksesta meteliä? Tämän kysyn ihan vain piruuttani, sillä tiedämme kaikki, että nämä törkysivustot ovat kiinnostuneita vain maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. Jos niitä ei ole, niin niitä vaikka keksitään. Jokainen rikos on heidän mielestään ensisijaisesti maahanmuuttajien tekemä, ellei muuta erikseen sanota. Kun maahanmuuttaja on uhri, niin se on hänen oma syynsä ja tuomio on epäoikeudenmukainen. Näin tuota uutista kommentoitiin Rajat kiinni -ryhmässä.

rk 1

rk 2

Niinpä niin. Itse se sitä kerjäsi ja oli kuitenkin syyllinen johonkin. Uhri valehteli oikeudessa ja tekijöille pitäisi antaa mitali.

Jotkut ihmiset ovat toivottomia tapauksia. He suhtautuvat vihamielisesti koko yhteiskuntaan ja erityisen vihamielisesti jokaiseen sellaiseen, joka yrittää rakentaa heidän kanssaan siltoja. He ovat niin tyytyväisiä omaan hajuunsa, että eivät vahingossakaan halua avata ikkunaa saadakseen raitista ilmaa.

Eri asia ovat sitten ne, jotka Kiehumispisteessä ovat mukana omalla nimellään, kasvoillaan ja ajatuksillaan. Näin heitä muutaman elokuvan kutsuvierasnäytännössä, mutta omista kiireistäni johtuen en ennättänyt jutella. Sinänsä harmi, sillä heidän kanssaan olisi selvästi voinut olla asioista eri mieltä sulassa sovussa.

Kommentit (18)

 1. Jukka Laine

  Konditionaalinen närkästyminen on näiden vakiolausuntoja.

  JOS nxxx:n näköinen lauma, niin ei OLISI kuin pää silittelyä…

  Ja sitä paheksutaan apinan raivolla.

  Minä en ole koskaan ymmärtänyt miksi tapahtumatonta paheksutaan enemmän kuin tapahtunutta.

  Ai niin, tapahtumattomassa on syyllisenä nxxx.

  • Jartsa Kangas

   Juurikin tämä OLISI VOINUT OLLA -efekti. Oikaisusta ei niin väliä, kun asiain todellinen tila on paljastunut.

   Pari vuotta sitten Joutsenossa surmattiin Halloween-juhlien aikaan teinityttö. Itseään Suomen johtavaksi rikosaiheiseksi portaaliksi nimittävän sivuston keskustelupalstalla alettiin VÄLITTÖMÄSTI arvuutella että onko tekijä turvis, koska lähin vokki on vain reilun 10 km päässä, ja levitettiin huhua että ruumis oli poltettu jne koska semmosia ne jihadistit on. Kun tekijäksi paljastui paikallinen nuorimies eikä polttamisesta ollut jälkeäkään, tuli melko hiljaista.

   Tällaiset jutut eivät rajoitu edes tummemman ihon omaaviin. Kun Nela Utkina katosi ja myöhemmin löytyi Nuuksiosta itsemurhan tehneenä, niin samaisella rikospalstalla ihan suoraan jo syyteltiin venäläistä aviomiestä Nelan surmaamisesta, koska ”ryssät nyt vaan on sellasia”.

   Otanmäen surmassa, johon syyllistyi kaksi turvapaikanhakijaa, liikkui Facebookin rajakkiryhmissä hurjia huhuja uhrin pään irrottamisesta yms. Luonnollisesti kukaan ei jälkeenpäin oikaissut asiaa.

   Tuntuu siltä, että hyvä (eli omaa asiaa ajava) tarina on totuutta tärkeämpi.

   • Johannes Aaltonen

    Jos nyt tarkoitat murha.infoa niin kyllä siellä oli keskustelua tapauksesa monien kymmenien sivujen edestä senkin jälkeen kun tekijä oli jo tiedossa.

    Tekijän arvailu on ihan tyypillistä tuollaisilla foorumeilla.

    • Jartsa Kangas

     Tekijän arvailu on ko. foorumilla tyypillistä, kyllä. Tietyille nimimerkeille on myös erittäin tyypillistä mennä jokaiseen uuteen ketjuun huutamaan että SE ON MATU, IHAN VARMASTI ON! Se onkin heidän ainoa antinsa keskusteluun, sillä huomatessaan olleensa väärässä he liukenevat paikalta vähin äänin. Sitä siis tarkoitin ”hiljaisuudella”, en keskustelun totaalista tyrehtymistä. Harmillista sinänsä, että nämä ”maahanmuuttokriittiset” möykkääjät ovat onnistuneet tekemään kyseisestä(kin) palstasta lähes lukukelvottoman.

 2. Joonas Virta

  Viha ja halveksunta on koukuttavaa. Itsekin olin vielä teinipoikana melko rasistinen. Kyllä siinä ainakin minun kohdalla oli kyse pelosta (oudot tavat ja kieli), ympäristön tieto (työ-äijät selittää miten somalit puukottaa ja raiskaa) sekä kateudesta (kun ei nörtähtävälle pojalle irronnut sitä naisen syliä niin kävi pirusti kateeksi jos joku mamu sai).

  Ei sitä silloin miettinyt mutta ei minulla ollut oikein käsitystä vielä silloin että nämä kaikki muut ihmiset ovat ihan oikeita ihmisiä ja niillä on pelkoja,suruja, iloja sekä muita tunteita.

  Ongelma syntyykin siinä kun netin kautta voit tavata näitä ulkomaalaisia ja huomaat että siellä on uskomattoman hyviä tyyppejä sekä täysiä paskiaisia, ihan kuten suomalaisissakin. Ymmärsin senkin vasta jälkikäteen että toisen ryhmän halveksunta nostaa omaa arvoa (ainakin olen suomalainen/valkoinen!) ja kaikki epävarmuus ja pettymykset on niin koukuttavan helppo kanavoida selkeään, fyysiseen kohteeseen.

  Jossain vaiheessa järki ja addiktio tähän epäterveeseen selviytymistapaan alkavat riitelemään. Mikä neuvoksi kun omat silmät ja korvat väittävät mamujen olevan ihmisiä?

  Helppoa, scripta ja sitä seuraava hommaforum. Siellä kun pyörii niin tulee fiilis että kaikki ovat kanssasi samaa mieltä. Koska sivusto keskittyy vain maahanmuuton ongelmiin ja niihin rikollisiin yksilöihin, on tosi helppoa palata uskomaan että kaikki mamut ovat väkivaltaisia raiskareita.

  Pitkään itsekin mietin että mikä siinä on että joillekin mamu on pyhä lehmä ja toisille saatana? Mikseivät vaikkapa ihmisiä?

  Sitten ymmärsin. Maahanmuuttokriittisyys ja rasismi ovat mielihyvää aiheuttavia selvitysmalleja. Aivan kuten ksenofiliakin.

  Kyseessä ei ole järkiasia. Kyseessä on addiktio. Nämä ihmiset puolustavat jyrkästi omaa hyvinvointiaan, siksi reaktio. Jokainen ahdistuu jos uhataan meille turvallista tuttia: Tupakka, internet, makeiset, päihteet, maahanmuuttokriittisyys tai vaikkapa extreme-urheilu.

  Aktiivijäsen näissä tai ns. ”suvis”-piireissä on narkomaani joka ei hallitse omaa suhtautumistaan asiaan.

  Sitten on tietenkin valtava määrä ihmisiä jotka ovat suuntaan tai toiseen ”vähän huolissaan” mutta eivät möykkää päivästä toiseen afrikkalaiset sukuelimet mielessä. Heidän kanssaan voi asiasta varmasti jutella.

  TL;DR;

  Maahanmuuttoaktiivisuus on toimintaa johon monella on kehittynyt riippuvaisuus.

  • Minna Ylitalo

   Katsoin itse asiassa tänään netsissä ulkomaalaiselta uutiskanavalta dokumenttia siitä, miten pahan puhuminen ja juoruilu aiheuttavat aivoissa mielihyvän tunteen ja on koukuttavaa. Näiden henkilöiden välille syntyy lisäksi yhteenkuuluvaisuuden tunne. Nettiaddiktio ja radikalisoitunut sivusto yhtälönä aiheuttaa siis riippuvuutta. Ja kuten kaikissa riippuvuusongelmissa, tässäkin tarvitaan aina vain kovempaa kamaa ja useammin. Syvällä addiktiossa rypeviä ihmisiä ei enää kiinnosta ratkaisut ja asiallinen keskustelu, he eivät saa kummastakaan mitään.

  • Rosa Warski

   Asioiden psykologisoiminen on vaarallinen polku. Siinä helposti vie addiktin tai hullun leimakirveellä toiselta ihmisarvon, joka suvakilla ja rajakillakin on.

   Samoin pahan puhumisen redusoiminen mielihyvän tuottamiseen. Jotkut asiat ansaitsevat oikeutetusti painavaa kritiikkiä.

   • Riitta Häkkinen

    En kyllä näin psykologina ja psykoterapeuttina ole ajatellut, ettei psyykkisesti ongelmaisella ihmisellä olisi ihmisarvoa. Ja kenelläpä ei jotakin ongelmaa olisi…
    Omasta mielestäni pohdinta oli kiinnostavaa ja ihmisen ”luontoa” ymmärtävää.

    • Rosa Warski

     ”Kyseessä ei ole järkiasia. Kyseessä on addiktio. Aktiivijäsen näissä tai ns. ”suvis”-piireissä on narkomaani joka ei hallitse omaa suhtautumistaan asiaan.”

     Eikö mielestäsi tässä ohiteta toisen sanomien validius omaan psykologiseen selitysmalliin vedoten, ja näin kävellä toisen yli ihmisenä?

     Toisen ihmisarvoa kunnioittava suhtautumistapa olisi mielestäni käydä avoimesti ja rehellisesti toisen kanssa tiedot läpi, sekä kertoen että kuunnellen, ja ollen valmis myös muuttamaan omaa mielipidettä mikäli toisen kertoma tuntuu järkeenkäyvältä ja uskottavalta. Tällöin toinen kohdattaisiin ihmisenä, ei esineenä, ja ihmisarvo säilyisi.

     • Joonas Virta

      Voi olla että näin on mutta sitä en suinkaan tarkoittanut. Minusta addiktilla on ihan samanlainen ihmisarvo kuin muillakin. Minulle on muutenkin melko tärkeää että ihmisarvosta pidetään kiinni.

      Kyseessä oli muutenkin täysin oma kasvutarinani johon et valitettavasti pääse ulkopuolisena samalla tavalla mukaan. Kokemukseni hommasta rajoittuu sen alkuvuosiin. Kuka vielä muistaa Juha Mäki-Ketelän? Kaveri oli puuhamiesten ykkösmies, perusti muutos 2011-puolueen ja oli mukana nostassa Halla-Ahon eduskuntaan ohi puolueiden sekä luovutti hallitukselle ensimmäisen addressin maahanmuutosta?

      Mies oli suorastaan sankari kunnes meni sanomaan ääneen ettei kaikki maahanmuutto tai ”neekerit” ole se ongelma vaan sen politisoituminen. Hetkessä oli sankari saastaa ja erosi kaikista puolueistaan ”neekerinnuolija!” -huudot perässään.

      Niin suuri on se tarve pysyä linjassa ja oman heimon linjassa että kaikenlainen petturuus tuomitaan täysin hysteerisesti ja ikuisesti.

      Se on mielenkiintoista miten ainakin ydinporukan arvot olivat niihin aikoihin aika samat kuin talebaneilla. Oikeastaan koko se yhteisö muodostui tavallaan peilikuvaksi juuri siitä mitä pelättiin: Tribalistinen, vainoharhainen kultti jonka dogmaa tai oppi-isää ei saanut arvostella ja josta eronneita ahdisteltiin säälimättömästi.

      Raiskausfantasiat kehittyivät vasta myöhemmin, niiden ilmaantumisajasta en osaa sanoa.

      Tavoitteesi ihmisarvon säilyttämiseksi on suuresti kunnioitettavaa. Olen siitä täysin samaa mieltä mutta joskus jokin asia voi olla toiselle niin tärkeä ettei minkään haluta sitä uhkaavan. Ihan jokaisella ihmisellä on näitä sisäisiä tabuja. Joillekin se on maahanmuutto, mutta monelle se liittyy vaikka omaan parisuhteeseen tai perheeseen. Tai vaikkapa perinteinen toiminta jossain puolueessa. Silloin hukkaat aikaa puhumalla järkeä kun perimmäiset motiivit voivat olla muualla. Et tosin koskaan tiedä asiaa ennen kuin olet antanut toisen puhua ja kuunnellut.

      • Tom Pesch

       Kiitos että jaoit oman kokemushistoriasi. Juuri tuollaisista kertomuksista käsin tätä ilmiötä pitääkin tarkastella. Radikalisoitumisessa on kyse ihmisten halusta kuulua yhteen ja jakaa yhteiset arvot jonkun kanssa. On ihan sama, mikä on yhteen liimaava teema.
       Erityisen kiinnostavaa on se, että heräsit rasismista siinä vaiheessa kun tapasit ulkomaalaisia ja kognitiivinen dissonanssisi kävi ylivoimaiseksi. Uskaltaisin väittää, että netin pahimmat rasistimöyhääjät eivät ole koskaan tavanneet pakolaista. On helppo vihata jotain mistä ei ole henkilökohtaista kokemusta. Siksi onkin tärkeää, että kotouttamistoiminnassa ja monikulttuurisuustoiminnassa otetaan huomioon ja mukaan myös kantaväestö.

 3. Joonas Mustonen

  Trailerista päätelleen tämän dokumentin suurinta anti on meille ”suvakeille”. Tekee ihan hyvää nähdä ”rajat kiinni” porukka ihmisina ja ymmärtää ne todelliset ajatukset heidän mielipiteidensä taustalla. Suurin osa näistä on kuitenkin normaaleja huolestuneita ihmisiä, eikä natsi-idiootteja jotka ulvovat päättömyyksiä facebookissa.

  Jos puhutaan itse asiasta, nin toivoisin näkeväni hyvin järjestetyn televisoidun väittelyn, jossa molemmilta osapuolilta saataisiin joku älykäs, hyvin valmistautunut puhuja. En puhu mistään YLE:n ”a-talk-rasismi-ilta” -roskasta jossa idiootit huutelee toisilleen parin minuutin perustelemattomia mielipiteitä. Sellaisessa konseptissa ei päästä viemään asiaa yhtään eteenpäin. Mallia hyvin järjestetystä väittelystä voi katsoa vaikka https://www.youtube.com/watch?v=z6kgvhG3AkI

 4. Angie

  Kun joku vielä selittäisi sen, että mitä tekemistä tällaisella ”suvakkivihalla” on maahanmuuttovastaisuuden kanssa????

  Aika vaikea on mihinkään dialogiin ryhtyä näiden kanssa kun uhataan saunan taakse viemisellä.

 5. niceduck

  Kun Jehovan todistajat edellisen kerran kävivät kylässä pari vuotta sitten ja kysyivät; olenko huomannut maailman muuttuneen väkivaltaisemmaksi ? Vastasin, että en, väkivaltaa on aina ollut ja tulee olemaan, nykyään siitä vain uutisoidaan nopeammin.
  Tämä oli siis 2 tai 3 vuotta sitten, nyt tilanne näyttääkin ihan toiselle.
  Kukin voi kuvitella oman tilanteensa pakolaisena täysin vieraassa kulttuurissa ja ihmetellä mitä mutkia se normi elämään tuo, mukaanlukien paikalliset rajat kiinni fanaatikot … ?!
  Kukin voi myös miettiä, olenko koskaa edes yrittänyt kommunikoida pakolaisen kanssa ?

  Valitettavasti itselläni on kokemusta vain maahanmuuttajista, ei niinkään pakolaisista. Yhtäkään tuntemaani maahanmuuttajaa en voi sanoa terrosistiksi tahi miksikään muuksi ja miksi edes haluasin, he ovat työssäkäyvää perheellistä väkeä.

  Heidän elämänsä alkutaipale ei ollut YHTÄÄN parempi kuin tämän päivän pakolaisilla ja silti heistä tuli täydellisesti yhteiskuntakelpoisia.

  Mietin tässä nyt siis vain; pitäisikö meidän poistaa jokainen juoppo poikamies, joka on yli 30 yhteiskunnan riveistä, jotta Suomi nousisi ?
  Ei se sillä nousisi, valtoin talous toki kohentuisi, mutta hukkuisimme paskaan.
  Suomi nousee vain ja ainoastaa sillä, että jokaisella on mahdollisuus työhön *JOHON* hän parhaiten soveltuu !

 6. mika

  http://areena.yle.fi/1-3777983?autoplay=true KATSO KOHDASTA 12,00 MIN
  katsoppa piruultasi kuinka yle paljastaa ilmeisesti vahingossa kuinka täysin työkykyiset ihmiset pistetään kuntoutavaan työtoimintaan
  *kay kuntoutavassa työtoiminasa* ala astella *atk tuki henkilönä*
  eli tavalaan tekee oman alansa työtä ilmaiseksi menetäen samalla oikean työpaikan joita hakee palkalisena kuitenkin aktiivisesti
  miksi näin kun kuntoutava työtoiminta korvaa sen oikean palkka työn mitä hän juuri itse tekee
  ilman tota kuntoutavaa orja työpaikaa toi työpaikka se olisi ilmeisesti palkaltua työtä mutta kun sen voi teetää ilmaiseksi niin……
  eikä täysin työkykyisen ihmisen lain mukaan pitäisi olla edes tossa kuntoutavasa työtoiminassa
  ja Linström vain myhäilee että reilu meininki
  kaveri siis tekee ilmaiseksi samaa työtä jota hakee palkalisena
  jota ei löydy
  siksi kun se on muutettu ilmais kuntoutavaksi työtoiminaksi jossa itse juuri on ihan kipeetä eli näin normaalit palkkatyöt muutetaan kunissa ilmaistöikisi kuntoutavana työtoimintana

  • Saku Timonen

   Kiitos tästä havainnosta!

 7. mika

  siis asia on ihan eri aihe mutta…ku sinä tästä kirjoitat ja tiedät

  Ton kaverin tilanne muistutaa sitä kun *juhana vileen* tankki täyteen sketsissä
  *hakee lehti ilmoituksella omaa työpaikaansa*jossa jo on

 8. mika

  kaiken kukkuraksi ilman palkaa

  olisiko lehti ilmoituksen ala asten atk tukipaikassa jotain ekstraa vaika että siitä työstä maksettaisiin oikeaa palkaa tuskin kun ne kaikki paikat on kuntoutavaa työtoimintaa missä paikka vapaana mutta kun hän on jo siellä se on pieni ongelma
  kuntoutavaa työtoimintaa ilmaiseksi tarjolla tupla tunnein iltavuorossa
  ja ehkä jos onni suo kuntapäät’jiä lohjalla
  yö työ mahdolisuuskin on kohta mahdolinen uraa uurtava vaihtoehto

Kommentoi »

Comments are closed