Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Laittoman mutkan kautta

Eilen kerroin, että A-studio ilmeisen vahingossa tuli esitelleeksi kaksi tapaa rikkoa kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia yhden ainoan työttömän ns. työllistämisessä. Toimittaja ja studiossa vieraana ollut oikeus- ja työministeri eivät huomanneet mitään outoa. Työkykyisten käyttäminen palkkatyötä korvaavissa töissä kuntouttavan työtoiminnan nimellä on niin yleistä, että useimmat eivät edes ymmärrä sen olevan vastoin lakia.

Sattumalta eilen sattui silmiini kolmas tavallinen tapa rikkoa tätä lakia. Etelä-Suomen Sanomat esitteli tapauksen, jossa kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään vastoin lain nimenomaista kieltoa yrityksessä:

Honkalammin pesti Lahden Paikassa on järjestetty mutkan kautta, sillä lain mukaan osakeyhtiö ei voi tehdä kuntouttavaa työtoimintaa.

– Lahden kaupunki ostaa palvelua Lahden Työhönvalmennus -yhdistykseltä, joka hoitaa valmennusta täällä meillä. Vuokraamme valmennusresurssia yhdistykselle ja annamme tilat sen käyttöön, Lahden Paikan toimitusjohtaja Pekka Kotiaho kertoo.

Lain tavoitteena on turvata, ettei oikeita työpaikkoja korvata kuntouttavalla työtoiminnalla. Kotiaho ei ole havainnut yritysten turvautuneen palkattoman työvoiman käyttöön.

Kaupunki siis ostaa kuntouttavaa työtoimintaa yhdistykseltä, joka järjestää työtoiminnan yrityksen tiloissa. Toiminnan sisältö on tietenkin palkattoman työn tekemistä tilat antavalle yritykselle.

Tämä on selkeästi vastoin lakia ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjettä. Siellä sanotaan näin:

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.

Kuntouttavaa työtoimintaa kaupungille myyvä ja toisen yrityksen tiloissa ja laskuun järjestävä yhdistys harjoittaa selkeästi liiketoimintaa.

Asialla on mölkkypelejä vuosia osin palkattomalla työllä teettänyt yritys, joka on nyt lopettelemassa toimintaansa. Tästä mölkkyjen tuotannosta vientiin asti olen kirjoittanut muutaman kerran aiemminkin.

Yhteistä A-studion ja ESS:n esittelemille tapauksille on, että ne esitellään neutraalisti ja ikään kuin asioiden normaalina ja hyväksyttävänä tilana. Näin nyt tehdään, koska joku on lausunut taikasanan työllistäminen. Toimittajat eivät tiedä mitä kuntouttava työtoiminta lain mukaan on, joten he toistavat haastateltavien positiivisia puheita jopa tapauksissa, joissa selkeästi rikotaan lakia.

Ei toimittajien tietämättömyys mikään ihme ole, sillä samaa tietämättömyyttä on kaikkialla kansalaisesta ministereihin. Osaltaan vaikuttaa myös asennevamma, joka saa aina vetämään esiin näissä jutuissa ilmeisen pakollisen kotisohvakortin.

Laki oli susi jo syntyessään ja sitä on koko ajan käytetty järjestelmällisesti väärin. Laki on susi siksi, että se toisaalta oikeuttaa ohjaamaan kuntouttavaan työtoimintaan pelkän työttömyyden keston perusteella, mutta toisaalta edellyttää alentunutta työkykyä. Kun saman lain eri pykälät lyövät toisiaan korvalle, niin valvontaviranomaisetkin ovat haluttomuuden lisäksi myös kyvyttömiä puuttumaan asioihin.

Tuo laki pitäisi tehdä alusta alkaen uudelleen kuten entisen alokkaan asento. Sitä odotellessa emme tarvitse enää yhtään tietämätöntä ja asennevammaista poliitikkoa, toimittajaa, työvalmentajaa tai työttömistä hyötyvää työnantajaa kertomaan työttömien lojumisesta kotisohvilla.

lojujat

Kuva: Teppo Palmroos

Kommentit (33)

 1. Tarja Elonen

  Tyrmistyttävä julkaisu tuo Ilta-Sanktiot (20.-21.8.2016), kuka on tai ketkä ovat vastuussa tällaisesta työttömiä halventavasta kirjoituksesta?

  • Sirpa N.

   Tarja, ”lehden” teki yksi sarkastinen ja taiteellinen työtön nimeltä Teppo Palmroos, kuten kuvan allakin lukee 🙂

   • Tarja Elonen

    Kiitos Sirpa N. vastauksestasi.
    Ja anteeksi, kun moitin julkaisua vaillinaisin tiedoin.

 2. Sami Lappalainen

  Nyt kyllä loppui ymmärrys, miten hitossa tällainen voi olla noin yleistä? Ei tässä kyllä mielestäni ole enää kyseessä tietämättömyys tai muukaan syy vaan puhdas välinpitämättömyys! Valtio teki siis lain joka on itsessään toimimaton ja siksi sitä voi kunnat käyttää surutta hyväksi

  • Orja

   Eikä ketään päättäjistössä kiinnosta koko asia, linströmmikään ei edes tajua mitään koko asiasta!

   • Sami Lappalainen

    No se oli itselle selvää että Lindström on pihalla kuin lumiukko 😀
    Nyt tämä asia on nostettu tapetille ja toivon mukaan jotain muutosta tapahtuu?

  • Antti Kautiainen

   Lakia toteutetaan tasan niin kuin aktivoivan sosiaaliturvan lanseerannut Porin Kokoomuksen johtohenkilö visioi. Tarkoituskin oli luoda ilmaista orjatyövoimaa yrityksille ja kunnille. Tämän takia tarkoituksella luotiin ristiriita, jota väärinkäytetään, ja jonka kumoamiseen ei virkamiehiä ja hallinto-oikeutta ole ohjeistettu. Eli laki toimii tasan tarkkaan niin kuin se oli tarkoitettu, ei kuten se on kirjoitettu.

 3. Markku T Koivisto

  Mihin ihmeeseen ovat kadonneet tutkivat journalistit, jotka ottavat ensin asioista selvää ja sitten kysyvät niitä oikeita kysymyksiä, eivätkä päästä tentattaviaan helpolla. Nykytoimittajat eivät joko viitsi, osaa tai uskalla. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja.

  • Antti Kautiainen

   Markku: Kait huomasit mitä YLE:N tutkivalle journalismille tapahtui? Mihin he ovat kadonneet? Omistaja on laittanut päätoimittajaksi henkilön, jonka tehtävänä on varmistaa, ettei hänen tai hänen ystäviensä etuja loukkaavaa journalismia tehdä. Atte Jääskeläinen sitten viimeisteli tämän hoitamalla piikkinä EK:n ja raha-eliitin kyljessä olleen YLE:n ansioituneen tutkivan journalismin ulos talosta.

 4. essi

  Toimeentulotukea saava käy omalla kustannuksellaan kuntouttavassa.Seutulippu ei auta.(sossu) Kulukorvaus lasketaan toim.tulotukeen.Kyllä inspiroi.

  • Tamperelainen

   Ei pidä paikkaansa. Kulukorvausta EI oteta huomioon sossun eikä myöskään Kelan tuissa, vaan se on kaikki extraa. Myöskin bussimatkoja varten maksetaan erikseen kerran kuussa matkaraha.

 5. Matti Meikäläinen

  Ongelma on siinä(kin), että julkisuudessa annetaan jatkuvasti ja ainoastaan sellaista ”tietoa”, että työttömät makaavat sohvalla, toinen käsi kaukosäätimessä ja toinen kaljapullolla. En kiellä, etteikö useamman sadan tuhannen ihmisen joukosta näitäkin muutamia löydy, mutta suurin osa varmasti etsii töitä ihan tosissaan ja tekee kaikkensa parantaakseen elintasoaan. Löytyy ihan varmasti työssä olevistakin epäluotettavia ja huonoja tyyppejä, ei se mikään työttömän synonyymi ole.
  Nykyisellä tt-tuella, tai KELAn minimipäivärahoilla ei ole suinkaan helppoa tulla toimeen. Kaikista poliitikkojen nykyisistä esityksistä ja ulostuloista milloin minkäkin asian suhteen nähdään, että Suomessa ei enää ole yhteiskuntaa, vain oma lompakko, jonka täyttäminen merkitsee. Lisäksi täytyy vain pitää huolta siitä, että naapurilla menee varmasti huonommin kuin itsellä.

 6. Jukka

  Outoa, kun tai jos kukaan kuntouttavien toimenpiteiden kohteeksi joutunut ei ole mittauttanut lain toimivuutta muutoksenhakuprosesseissa. Ohje näyttää olevan aika selkeä. Kiitos taas päivän tietoiskusta. Keep going!

  • Kennett Ylitalo

   Koska käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä; valitat tai et, saat karenssia jos et ota vastaan ilmaistyötä. Jos lähdet viemään eteenpäin, ensinnäkin sinulla ei ole varaa siihen, toisekseen prosessi kestää kuukausia, jonka aikana olet koko ajan väärässä, -40% pahimmillaan perusturva alennettuna: jos voitat, et saa penniäkään takaisin. Ennakkotapauksia ei ole eli tämä menisi pitemmän kaavan kautta koko juttu ja siinä joutuisi myös ottamaan useampi valiokunta ja eduskunta kantaa.. Realiteetti: ne keitä tämä koskee ovat täysin voimattomia asian edessä.

 7. Seppo Laitinen

  Kiitos avartavasta selvityksestä Timonen.
  Itse olen tehnyt työhistoriani vajaatyökykyisten toimintakeskuksessa. Minusta on todella härskiä toimintaa toi työllistäminen vippaskonstein. Jos ja kun se on laitonta, vetoomus työttömille….. tehkää valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle viranomaisten lainvastaisesti toiminnasta. Katsotaan puuttuuko hän edes asiaan, kun työministeri ei asiasta välitä, vaan on toimillaan edistämässä laittomuuksia.

 8. Heli Heikkinen

  Kiitos. Taas aivan erinomainen kirjoitus, vaikka asia onkin läpikotaisin selvä Sakun blogia seuraaville. Toivottavasti jaksat aina vain yrittää, Saku! Olet majakka tässä synkässä ajassa.

  Ja kiitos myös karmaisevuudessaankin ratkiriemukkaasta sarkasmin kukkasesta eli Ilta-Sanktiot-kannesta Teppo Palmroosille! Tämä tallennetaan mediakasvatusmateriaaleihin! 😀

 9. maalaispoika

  Lakia rikkoneilta yrityksiltä pitäisi periä laittomalla tavalla hankittu hyöty takaisin yhteiskunnalle sakkoina, asiankuuluvine laissa säädettyine rangaistuksineen ja ns. ”kuntoutunettaville työttömille” heille maksettavina lakisääteisine palkoineen sivukuluineen ja viivästyskorkoineen.

  Kohtuutuntako?. Minusta ei..Yhdenvertaisuus lain edessä on perusoikeus.

  • Tupu

   Minusta tuo ehdotus on ihan hyvä, mutta kaipaa ehdottomasti vastuullisen joukon laajentamista.

   Ehdottomasti äänestyskäyttäytymisellään palkattoman työnteon mahdollistaneiden kansanedustajien pitäisi vastata koko omaisuudellaan päätöksistään. Myös tapahtuneen vaikenemalla hyväksyneiden kansanedustajien pitäisi saada jokin asiaankuuluva rangaistus. Ministeriöiden henkilökunnan tietenkin täytyisi kantaa päävastuu, koska heillä on ammatillinen tietämys ja tietoisuus tilanteessa, jossa esim. työ-ja oikeusministerinä toimii laborantti.

   Myös kaikkien työttömiä palkattomaan työhön välittäneiden pitäisi omalla omaisuudellaan vastata osallisuudestaan työttömän pakottamisesta/”suostuttelusta” pakkotyöhön. Suomen työllisyystilanne on huono ja sosiaaliturva on pieni, mutta ei niin huono tai pieni, että yhdenkään ihmisen tarvitsisi elossa pysyäkseen osallistua työttömän ”auttamiseen” palkattomaan työhön.

   … ja tietenkin palkattomia työntekijöitä hyödyntäneiden yritysten omistajat ja niiden ylimmän johdon pitäisi koko omaisuudellaan olla ensisijaisesti osallistumassa korvaamaan työttömyysbisneksestä yhteiskunnalle aiheutuneet kulut ja lisämenot.

   Mielestäni ei ole riittävä rangaistus, että vain taloudellinen hyöty palautetaisiin vaan kaikki työttömien kyykyttämiseen tuhlatut verovarat pitäisi periä vastuullisilta ihmisiltä takaisin. Lisäksi ei olisi riittävää, että palkattomat saisivat vain palkkansa korkojen kera vaan heille pitäisi myös maksaa oikeuksien loukkaamisesta tuntuva lisäkorvaus. Edellisen lisäksi kaikille työttömien kyykytystoimenpiteissä ja työttöminä olleille pitäisi maksaa tuntuvat kärsimyskorvaukset valtiovallan heihin kohdistamasta vihapropagandasta.

   En kannata vastuullisten henkilöiden vapauttamisesta vastuusta vaan heidän pitäisi kantaa vastuu aivan samoin kuin työttömät ovat joutuneet kantamaan vastuun älyttömästä työllisyyspoliitiikasta:
   – syyllisiä kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan
   – syyttömyyden todistaminen yhtä mahdotonta kuin on käytännössä toteutettu työttömän kohdalla ja senkin jälkeen sallitaan kokonaisharkintaan perustuvan mielivallan käyttö
   – tuomiot heti kärsittäväksi
   – aina korkein mahdollinen tuomio.

   Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan…

   Vastuun kantamista omista teoistaan ei missään nimessä pidä sekoittaa anteeksiantoon tai uhrin katkeruuteen.

 10. Mauri Pulkkinen

  Joskus aiemmin tuli pohdittua, miksi kuntouttavan työtoiminnan väärinkäyttö on yleistä.

  Erityisesti kuntien kannalta taloudellinen peruste on mittava kannustin.

  Yleensä asioitaessa viranomaisessa syntyy päätöksiä, joihin on muutoksenhakumahdollisuus, olivat perusteet kestäviä tai eivät.

  Kuntouttavassa työtoiminnassa ei tehdä viranomaispäätöksiä. Ratkaisut perustuvat työttömän, työvoima- ja sosiaaliviranomaisten laatimaan suunnitelmaan ja ”sopimukseen”. Muutoksenhakumahdollisuutta ei siis ole.

  Sopimusoikeudellisesti työtön on osapuoli, johon viranomaiset käyttävät ”määräävää markkina-asemaa”.

  Kuntouttavassa työtoiminnassa on siis kyse työttömän oikeusturvan mentävästä aukosta säädöksissä. Aukko tulisi paikata.

  Korjatkaa, jos olen väärässä pitkän virkamiestaustani tuomalla tulkinnallani.

 11. Johannes Aaltonen

  Suuri kysymys on, miksei tästä ole tehty kantelua, tai oikeastaan jo satoja, jos se on selkeästi lainvastaista?

  • Saku Timonen

   Tiedon ja uskalluksen puute lienevät suurimmat syyt. On niitä useita tehty ja yksi kerrallaan ne ovat johtaneet tuloksiin.

   • Tupu

    … ja kun osaamaton tekee kantelun, niin tahdoton ei varmasti löydä mitään lain rikkomista.

    Vuosien varrella on tullut vaikutelma, että laillisuusvalvonta keskittyy lähinnä antamaan neuvoja, joilla lakia saadaan muutettua valituksen poikineen toimintatavan paremmin sallivaksi. Laillisuusvalvojatkin ovat vain ihmisiä, jotka ovat muiden palkansaajien tapaan täysin vakuuttuneita työttömien laiskuudesta ja heidän sosiaaliturvan mahdollistamasta yltäkylläisestä elintasosta, joka ei riittävästi kannusta töihin menemistä.

    Toinen valituksen hyödyttömäksi tekevä epäkohta lienee siinä, että kirjoittamattoman säännön perusteella viranhaltijan odotetaan turvaavan toisen viranhaltijan selustan.

    Kolmas valituksen hyödyttömäksi tekevä epäkohta lienee siinä, että palkkansa eteen työnsä tekevä virkamies joutuu hyvin nopeasti itse savustuksen kohteeksi, jos aiheuttaa ei toivottuja virhesointuja ”sujuvaan yhteistoimintaan”.

    Itse olen miettinyt, oliko oikeuskanslerin jokin aika sitten tapahtunut sairasloma etukäteen suunniteltua terveydenhoitoa vai seurausta hänen julkisuuteen nostaman lainsäädännöllisen epäkohdan esiintuomiseen liittyvistä paineista? Jotenkin olen ajatellut, että suomen ylimmät lainvalvojat kantavat sellaista valtaa, että heidän ei tarvitse saada hyväksyntää toiminnalleen yhteiskuntaa mädättävältä hyvävelikerholta.

   • yrjö perkko

    Uskalluksen puute. Varmaankin on suurin syy. Ikävää on pari vuotta odotella kantelun tulosta kuusenjuurella sadetta ja pakkasta pidellen, kun -40% tuki ei meinaa vuokraan riittää

 12. töytön

  Aina se tuo sohva tulee mainittua näissä työllistämistoimenpiteissä :)) Paljokoha tämä toimiston porukka vetää palkkaa puljusta..

 13. maaria

  Tiedättettekö että työttömienpalvelukeskuksessa (mopa typ), ns. psykologi vääristelee työttömän kertomia asioita ja muokkaa ne valheiksi, kokonaan eri asiaksi, jotta se ei enää vastaa totuutta! Moni ystäväni, jolla ei ole MITÄÄN psyykkistä vikaa on tälläisten ns. psykologien ja kuntien mielivaltaisten sossutanttojen toimesta laitettu tekaistuilla mielenterveys diagnooseilla eläkkeelle. Jos henkilö ei suostu eläkkeelle, hänet yritetään painostaa ns. kuntouttavaan työtoimintaan. Kelassakin pidetään todennäköisempänä että työtön on todennäköisemmin kuntouttavassa kuin palkkatyössä, se ilmenee työttömyysajan ilmoituksen vaihtoehtojen järjestyksestä, jos siis ei ole ole työtön koko ilmoituksen ajan, kohdasta. Itse merkitsen tähän kohtaan osa-aikatyöni tunnit.

  maaria-77

 14. Kuntoutuva

  Ylöjärvellä kuntouttavassa työtoiminnassa on tehty firmoille työtä kauan aikaa. Ennen tehtiin pilkingtonille lähes kaikki lämpölasien sähköjohdot. Nyt kun tehdas on suljettu tehdään paperien pakkaamista jne. Työtä ei suoraan tehdä firmoille vaan ne ostavat tuotteet valprolta. Järjestyssääntöihin oli sen jälkeen kun joku oli somessa kritisoinut tuota on lisätty ”Valproa ja sen yhteistyökumppaneita kohtaan haitallinen julkinen toiminta on peruste uloskirjaamiselle.” Eli ihmisen perusturva pistetään likoon jos uskaltaa kritisoida tuota.

  • Joni Pelkonen

   Kuulostaa laittomalta määräykseltä, sillä kyllä ns. kuntoutettavan velvollisuuksista määrätään kuntouttavan työn sopimuksessa. Lisäksi laittomuudet eivät koskaan kuulu vaitiolovelvollisuuden piiriin, niistä saa aina ilmoittaa vaikka sopimuksessa lukisi mitä.

  • Jyrki

   Kyllä voisi sanoa, että jos tuollainen pykälä löytyy niin asialle luulisi löytyvän varmaan joku rikosnimike jo. Kyllähän homma on niin, että kritisointiin on oikeus ja se ei voi johtaa mihinkään uloskirjaamiseen. Onko tästä järjestyssäännöstä mahdollista saada jotain kuvaa tai linkkiä suoraan järjestyssääntöihin tms?

   Tuossahan rajoitetaan mielipiteen vapautta törkeästi ja se on pelkästään minun käsittääkseni paha juttu. Varsinkin jos siinä mielipiteessä todetaan totuus sellaisena kuin se on. Se ei ole asian vääristelyä, kenenkään kunniaa ei loukata jne. Silloin kerrotaan vain tyly ja yksinkertainen totuus.

   Ja jos totuus ei kestä julkisuutta, niin sehän tarkoittaa puhtaasti että asialle on välittömästi tehtävä jotain. Ja asian pitää herättää tarvittaessa rajuakin keskustelua ilman armoa tai sääliä.

   • Kuntoutuva

    http://imgur.com/a/QuEpi Tuossa on kuva.

    • töytön

     Vankila pro A. Onpas aikamoinen lista :)) Piti ihan googlettaa mikähä paikka se tämmönen.. Vähä tuntuu että on ”palautetta” tullu ”asiakkailta ku tommonen seinälle lätkästy:)

 15. Jyrki

  Lainaus:


  Laki on susi siksi, että se toisaalta oikeuttaa ohjaamaan kuntouttavaan työtoimintaan pelkän työttömyyden keston perusteella, mutta toisaalta edellyttää alentunutta työkykyä. Kun saman lain eri pykälät lyövät toisiaan korvalle, niin valvontaviranomaisetkin ovat haluttomuuden lisäksi myös kyvyttömiä puuttumaan asioihin.

  Puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Niin eikö silloin nimikin kerro jo, että pitäisi olla kyse siitä, selvitetään miten voitaisi henkilölle järjestää mahdollisuus kouluttautumiseen tai palkkatyöhön, jota hän pystyisi tekemään?
  Ja jos ei kykene millään eikä mitenkään kumpaankaan, niin silloin henkilö kuuluu vaikka eläkkeelle, sairaslomalle jne. Olenko ymmärtänyt jotain väärin?

  Jos en ole, niin miksi sitten vaikka kunnissa tapahtuva kuntouttavatyö ei johda tilanteeseen, missä kuntoutettavan osaaminen, motivaatio ja halu tehdä työtä kohtaa palkan kanssa hyvin nopeasti. Niin, että työtön joka voi olla tosiaan vajaakuntoinen alkaa saamaan palkkaa työstä, jota tekee sen mukaan miten kykenee. Sitten vaikka vain 1 päivänä viikossa 1-8h/pvä kunnon mukaan. Se työaika voi sitten tosiaan ollakin jo vaikka hyvin vaativaa osaamista jne. Vaativaa työtä mistä myös maksetaan sen mukaan palkka.

  Ja että tämä olisi mahdollista, niin se selvitetään tällä kuntouttavan työn jaksolla. Jonka pituus on syytä pitää hyvin lyhyenä maksimissaan 1-12 viikkoa, koska muuten homma menee hyväksikäytöksi.

  Tämmöinen lakiin kirjattu tavoite pitää olla ja sen pitää olla riittävän kovilla sanktiolla sanktioitu kunnille ja kaikille niille, jotka kuntouttavaa työtä teettää. Ja tosiaan sanktiot osuu kuntouttavan työn teettäjälle jos hän ei määräajassa saa työttömälle palkkaa työstä vaan työtön joutuu tekemään sitä ilman palkkaa.

  Ja kas näin itse näkisin, että kuntouttavan työn hyväksikäyttö ”luulisi” vähenevän. Ja palkkatyö lisääntyvän. Toki tässä voisi toteuttaa myös sitä, että koska palkkatyöpaikat osuisi aika pitkälti kuntiin, niin palkkatyöt olisi pätkiä, mutta niiden olisi syytä olla sitten riittävän pitkiä, että työtön pääsee oikeasti paremman elintason makuun. Joka voi taas ruokkia positiivisempaa kierrettä työttömän elämässä, vaikka olisi vajaakuntoinenkin.

  Miksei edes tätä tehdä? No vastaan itse olisiko kysymyksessä suunnaton ahneus ja hyväksikäyttö sekä halu demonisoida työttömiä monin tavoin valtaapitävien piireissä. Ja tällä tavalla luodaan tehokkaasti vastakkainasettelua kansaan samalla kun luodaan orjatyöluokka. Eli nykyinen käytäntö palvelee hyvin outoja tavoitteita. Josta päästäänkin helposti hajota ja hallitse ideaan jne…

 16. Jaska Krapi

  Mielestäni on turha tehdä kanteluita ja vedota virsnomaisiin, jotka ovat samassa juonessa työttömien riistämisessä. Ainoa järkevä vaihtoehto on mobilisoida työttömät toimintaan (mielenosoitukset, lakot yms.) suoraan heitä riistävää systeemiä vastaan. Se on sitten eri asia kuinka helposti tuollainen mobilisointi on suoritettavissa ja onko Suomessa aineksia jotka todella haluavat puuttua näihin epäkohtiin.

 17. jaana virtanen

  http://yle.fi/uutiset/3-7637308
  2014 on jo todettu väärinkäytökset ja muka ”tutkittu”

Kommentoi »

Comments are closed