Rappeutuva oikeusvaltio

Tämän vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka mukaan poliisi voi tehdä lopullisen sakkopäätöksen niissä rikoksissa, joissa rangaistus on enintään 20 päiväsakkoa. Jo tämä siirtää melkoisen määrän tuomioistuinten valtaa poliisille, mutta oikeusministeriössä suunnitellaan lisää tätä tuomiovallan siirtämistä.

Ministeriön työryhmä esittää sakkomenettelyä laajennettavaksi rikoksiin, joista laissa säädetty rangaistusmaksimi on puolitoista vuotta vankeutta. Lisäksi sakkomenettelyn piiriin tulisi 12 sellaista rikosta, joista rangaistusmaksimi on kaksi vuotta vankeutta. Tällaisia rikoksia ovat mm. huumausainerikos ja törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Tämä ei tarkoita sitä, että poliisi määräisi vankeutta, vaan sitä, että poliisi määräisi näistäkin rikokista sakon.

Asiaa perustellaan tuomioistuinten kuormittumisella ja säästöillä. Tarkoitus olisi vähentää tuomioistuinten juttumäärää jopa viidenneksellä, mutta ministeriön mukaan se ei kuitenkaan lisäisi poliisin työtä. Säästöä syntyisi arviolta 10 miljoonaa euroa. Sanomalehti Karjalaisen eilen julkaiseman uutisen linkki avautuu vain tilaajille, mutta tuo oli uutisen sisältö tiivistetysti.

Oikeusministeriössä suunnitellaan ilmeisen vakavissaan oikeusvaltion asteittaista hävittämistä, kun kerran alkuun päästiin. Säästöjen nimissä heitetään oikeusturva yli laidan siirtämällä tuomiovaltaa lisää poliisille, ja oikeudenkäynti vaikkapa liikennerikosasioissa siirtyy pidettäväksi tien päällä poliisiautossa. Siinä poliisi toimii poliisina, syyttäjänä, tuomarina ja rangaistuksen täytäntöönpanijana. Puolustusasianajajaa ei ole.

Oikeusvaltio toimii niin, että poliisi tutkii epäillyn rikoksen. Sen jälkeen syyttäjä päättää asian viemisestä tuomioistuimeen. Tuomioistuin sitten päättää siitä, onko rikos tapahtunut ja jos on, niin mikä on lain mukainen rangaistus. Nyt tämä kaikki aiotaan sivuuttaa ja korvata sakkomenettelyllä melkoisen vakavissa rikoksissa, ja syynä on pelkkä säästö.

Tämä on tuhoisaa yleiselle lainkuuliaisuudelle. Tässä käy niin, että lainkuuliaiset kansalaiset maksavat tunnollisesti sakkonsa, vaikka pitäisivätkin sitä epäoikeudenmukaisena. Asian voi toki viedä oikeuteen, mutta harva jaksaa ruveta siihen prosessiin. Laista piittaamattomat puolestaan jättävät sakkonsa maksamatta, koska poliisin määrämää sakkoa ei voida muuntaa vankeudeksi. Tämä tietää laista piittaamattomien määrän kasvua. Ja kun laista piittaamattomuus havaitaan hyväksi keinoksi yhdessä asiassa, niin siitä voi olla piittaamatta muissakin asioissa.

Poliisikaan ei ole ilahtunut tästä kehityksestä. Suomen poliisijärjestöjen liiton mukaan uudistukset lisäävät poliisin työtä ja eriarvoistavat tuomioita.

Maamme hallitus on tullut hulluksi säästövimmansa kanssa. Se kehittelee yhä uusia säästötoimia piittaamatta ollenkaan oikeusvaltion periaatteista. Sille ei tule mieleenkään turvata ylikuormittuneiden tuomioistuinten toiminta lisäresursseilla, vaan se mieluummin siirtää tuomiovaltaa poliisiautoon. Joku ministeriössä taitaa olla liian ihastunut Judge Dreddiin, joka toimii poliisina, syyttäjänä, tuomarina ja pyövelinä.

Judge Dredd I Am the Law

 

 

Kommentit (14)
  1. Sami Lappalainen
    31.1.2017, 09:11

    Tähän lisätään poliisien määrärahojen nipistys ja poliisien määrän vähennys vielä lisänä niin johan ollaan soppa taas saatu aikaiseksi. Oikeastaan ammattinäpistelijät tästä lakimuutoksesta eniten hyötyvät, kun poliisi jakaa vastaavaisuudessakin vain sakon vaikka kuinka tökerön ryöstön tekee, jos laki ei ole jotenkin osoitettu lähinnä tieliikenteen valvontaan?

  2. Markku Kemppainen
    31.1.2017, 10:04

    Mikä takaa sen, ettei poliisi ota oikeutta omiin käsiinsä ja rupea vaatimaan lahjuksia, ettei kirjoita sakkoa tms. Pistää rahat vain omaan taskuunsa.

    1. Juha Ylä-Lahti
      31.1.2017, 10:25

      Älä nyt viitsi olla niin kyyninen. Ollaan sentään Suomessa, joka on sivistysvaltio. Poliisi on ystävä.

      Terv. Kärpästen herra William Golding

Kommentointi suljettu.