Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Solkkuämpäri

Perussuomalaiset on julkaissut kunnallisvaaliohjelmansa, ja ainakin tämän uutisen perusteella se tuo mieleeni solkkuämpärin sisällön. Tiskiveden seassa on selviä leivänpalojakin, mutta kokonaisuus ei silmää hivele.

Selkeästi hyviä ja kannatettavia asioita ovat vaikkapa kunnallisen asuntotuotannon tukeminen, peruspalvelujen turvaaminen, paikallisten hankintojen lisääminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Näitä asioita toivoisin korostettavan, mutta pahoin pelkään, että houkuttimeksi mukaan otetut syötit vievät kaiken huomion. Niin kävi jo alkumetreillä, kun Uusi Suomi poimi tuohon uutiseen joitain ohjelmakohtia.

Katsotaanpa kohta kohdalta tuon uutisen esille nostamia asioita. Ohjelmasta poimitut kohdat ovat kursiivilla ja omat kommenttini heti perässä.  Itse ohjelman voitte lukea uutisesta avautuvasta linkistä.

– Pyöräily on mukava harrastus, mutta Suomen kokoisessa maassa työmatkapyöräily on mahdollista vain harvoille. Liikennesuunnittelua ei saa tehdä ideologisesti pyöräilyn tai muun ekomatkailun ehdoilla.

Koska työmatkapyöräily on mahdollista vain harvoille, niin se on myös pidettävä vain harvojen mahdollisuutena. Pyöräilyn mahdollistava liikennesuunnittelu lienee sitä fillarikommunismia, jota on kaikin keinoin vastustettava – vaikka sitten saastuttamisen uhalla.

– Tyttöjen ja poikien wc:t on säilytettävä kouluissa – se on ihmisoikeus. Tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia. Suhtaudumme kriittisesti moniin ideologisiin kasvatuksen ja feminismin ajatuksiin.

Minun tietääkseni missään ei suunnitella yhteisiä vessoja eikä kukaan ole aikonutkaan kieltää tyttöjä olemasta tyttöjä ja poikia olemasta poikia. Tämä kohta taitaa olla peräisin siitä puolueen nuoriso-osaston lippalakkitempauksesta, jossa lippalakilla kerrottiin mm. silloisen PS-nuorten parrakkaan puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen sukupuoli.

– Poikien koulunkäyntiin ja nuorten miesten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Olen samaa mieltä, mutta mihin ne tytöt nyt unohtuivat?

– Kunnissa on oltava erityisesti veteraanien asioihin perehtyneitä palveluneuvojia.

Kuntien palveluneuvojat tuntevat veteraanien asiat ja osaavat neuvoa veteraaneille kuuluvia palveluja koskevissa asioissa.

– 9 000 kilometriä kulkeneen broilerin syöttäminen lapsille ei voi olla järkevää mistään näkökulmasta katsoen.

Ei voikaan. Minkään muunkaan kuljetuksilla stressatun eläimen lihan syöttäminen kenellekään ei ole järkevää. Yleensäkin tuotantoeläinten hyvinvointiin pitää kiinnittää huomiota. Toivottavasti sitä ei pidetä viherpiiperryksenä ja kettutyttöilynä.

– Turvapaikanhakijoiden oikeutta erilaisiin kuntatason palveluihin, kuten kuljetuksiin ja harrastuksiin, tulee tarkastella uudelleen.

Turvapaikanhakijoilla on oikeus samoihin kuntatason palveluihin kuin kaikilla muillakin. Erillisiä palveluja heille voidaan räätälöidä, jos niihin kunnassa on tarvetta ja halua. Harvoin on mitään tarvetta, sillä juuri yhteiset harrastukset kantaväestön kanssa ovat parasta integroitumista.

– Kustannusten lisäksi meidän on avoimesti voitava puhua maahanmuuton yhteydessä myös erilaisiin kulttuureihin liittyvistä seikoista ja muista ihmisiä huolettavista asioista – ilman että puhujia leimataan rasisteiksi tai muiksi idiooteiksi.

Jos puhuu näistä asioista kuin rasisti tai idiootti, niin silloin leimaa ihan itse itsensä sellaiseksi. Juhlasalillinen maahanmuuttajia perstuntumalta vastustavia kuntalaisia täydennettynä bussilastillisella muualta kuljetettuja Rajat kiinni -idiootteja ei ole asiallista keskustelua.

– Vastustamme sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden avaamista suuryritysten voitontavoittelulle.

Ihanko totta? Tämäkö on hallituspuolueen kunnallisvaaliteema? Näitä asioita ollaan juuri nyt päättämässä maan hallituksessa, ja kun ne siellä on kerran päätetty, niin kuntatasolla niihin ei ole enää mitään sanomista. Juuri maan hallitus – perussuomalaiset mukana – on avaamassa näitä palveluja suuryritysten voitontavoittelulle.

– 90 prosenttia suomalaisista toivoo, että tuotantoeläimiä kohdeltaisiin nykyistä paremmin. Kannatamme vahvasti, että niin sanottua uskonnollista teurastusta säädellään nykyistä voimakkaammin ja estetään eläinten kidutus.

Tähänkin piti sitten vetäää mukaan uskonto. Sitkeässä elää harhaluulo, että erityisesti muslimit kiduttavat teuraseläimiä avaamalla kurkun tainnuttamatta. Tätä uskomusta lietsotaan jatkuvasti ulkomailla kuvatuilla katuteurastusvideoilla. Totuus on kuitenkin, että Suomessa ei teurasteta yhtään eläintä tainnuttamatta. Sen voi jokainen lukea vaikkapa Eviran verkkosivulta.

Asiallisen asian sekaan on siis ripoteltu sopivia syöttejä vaalikarjan märehdittäväksi ja ehdokkaiden korostettavaksi. Näin kai pidetään huoli siitä, että myös oikeita asioita ymmärtämään kyvyttömät ja haluttomat voivat osallistua.

Kommentit (28)

 1. Joonatan H

  Siinä oli kyllä taas kerran erinomainen kommentti, valitettavasti tätä tuskin suostuvat lukemaan ne joiden pitäisi.

 2. Pekka Forstadius

  Pyöräilylinjaus ajaa kyllä pahasti ojaan. Suomen kokoisessa maassa ajetaan työ- ja muitakin matkoja asuinpaikan ja esim. työpaikan välillä eikä Helsingistä Utsjoelle ja takaisin.
  Helsingin kokoisessa kaupungissa työ- tai muumatkapyöräilyssä välimatkojen lyhyys ei ole ongelma vaan liikenneympäristön suunnittelu ja kunnossapito. Sama taitaa koskea pääkaupunkiseutua ja kaupunkeja yleensä. Toivottavasti tuo linjaus leviää laajalti, jotta sen laatinut porukka saa ansaitsemansa huomion.

  • Jorma Reijonen

   Outoa pyöräilyn ja pyöräilijöiden mollaamista, myös he ovat äänestäjiä. Itse käyn kaupassa pyörällä, jos siltä tuntuu. Joskus otan pyörän auton kyytiin. Jos lähden vaikka kalareissulle, perillä pikkumatkoja voi ajaa ilman autoa, eikä tarvitse kyttäillä bussien aikatauluja. Nuorempana ajelin työmatkoja pyörällä, kesäikaan keskuspuiston halki 40 minuuttia työpaikalle, tuskin häiritsi ketään. Julkisilla kesti kauemmin, joutui vaihtamaan bussia 2 kertaa. Jos aikataulut eivät osuneet hyvin yhteen, kesti toista tuntia. Maantieteellinen etäisyys n. 20 kilometriä. ”Työmatkapyöräily on mahdollista vain harvoille”. Viitseliäisyydestä on paljolti kysymys, toki on pitkiä työmatkoja, tai työtä, missä autoa tarvitaan välttämättä. Tätä ekologiaa ja sähköautoja tuputetaan joka tuutista, missä latauspisteet? Olisihan tietysti kamalaa, jos kotitalon pihalla saisi ladattua auton akut, ”ilmaiseksi”. Sähkö ei tosin ole tässä hölmölässä ilmaista. Perussuomalaisten julistus jättää sekavan vaikutelman.

  • Kennett Ylitalo

   Ikää 43v ja koko se aika pyörällä. Karmeeta soopaa se on talvella ja liikennesäännöt välillä itsemurhaa; esim pyöräkaista saattaa olla ajokaistan vieressä ja auraus ei kattele pyörien perään: hiekottamattomia ja lanaamattomalla ajotiellä pitäis ajaa. Kaikkein eniten se on vieläkin kiinni varsinkin pienemmissä kaupungeissa kevyen liikenteen aliarvioimista. Ja juuri se liikenne on lisääntymässä. Seuraavaks ite laitan sähköpyörän, pääsee sen 25km/h ylä- ja alamäet, matkaa tässä kaupungissa maksimissaan laidasta laitaan sen 7km. Oon asunut 7 kaupungissa hesaa myöten ja voin sanoa että samalla pyörällä ollaan pärjätty yhtä maaseutukuntaa lukuunottamatta.. Eli kevyesti ollaan avustetulla pyörällä on täysin perusteltu liikkumismuoto. Ei sitä tartte kahden tonnin metallimöykkyä yhden ihmisen kuljettamiseen.

   Vaan väylät puuttuu, on huonosti hoidettu tai kokonaan huomiotta. Ei autoilija joudu vaihtamaan kaistaa kun ei oo lumia aurattu; pyöräilijät tekee sitä jatkuvasti. Autoilija ei voi kaatua, pyöräilijä voi. Autoilijat ylipäätään ottaa meidät hyvin huomioon, se on tiesuunnittelu ja hoito mikä mättää eniten. TIlanne on tuhat kertaa parempi ku 80 luvulla mutta silti vielä hengenvaarallista. Kuntien määrärahojen vähyys näkyy ensimmäisenä meille. Ei tullu kuulonkaan että toinen puoli kadusta olis aurattu, nykyään se on ihan perushommaa. Ja kaupungissa on suomen korkein veroprosentti, ei erikoisen paljon työttömyyttä, kuuluu kasvukeskuksiin… Eli voin olettaa että homma on vielä pahemmin muualla. Paitsi Hesa, tampere ja turku. Joissa myös joukkoliikenne kulkee niin ettei siellä paljon pyörää edes tarvinnut 🙂

 3. Jukka Laine

  Persut eivät usko mitä Eviran nettisivulla sanotaan. On yritetty valistaa. Yleensäkään persut eivät usko mitään, mikä on heidän ennakkoluulojaan vastaan.

 4. Joni Pelkonen

  Poimituista otteista paistaa asenne, että työmatkapyöräilyn edistäminen on jotekin joltakulta jotakin pois. Omituinen asenne, sillä pyöräilyhän vähentää ruuhkia. Ymmärrän kyllä Soinia, joka ei mahasta päätellen liene polkupyörän selkään uskaltautunut 30 vuoteen.

  Keskimääräinen työmatkan pituus on 14 kilometriä. Siis puolet matkoista on tätä lyhyempiä. Sanotaan karkeasti että ainakin kolmannes ihmisistä kykenisi helposti ajamaan työmatkansa pyörällä ainakin hyvän sään vallitessa. En näe mitään syytä, miksei ainakin alle kymmenen kilometrin matkoja kannattaisi ajaa pyörällä. Eivätkä ilmeisesti kunnollista syytä löydä perussuomalaisetkaan, jotka höpisevät ”ideologiasta”, vaikka pyöräilyä edistetään koska se parantaa ihmisten terveyttä ja vähentää saasteita.

  Pyöräteitä käyttävät paljon muutkin kuin työmatkaa kulkevat. Koululaiset esimerkiksi. Pyöräteitä onkin hyvin usein perusteltu koulumatkalaisten liikenneturvallisuudella, mikä onkin erittäin hyvä perustelu. Olisipa mukavaa, jos perussuomalaisetkin kiinnostuisivat vaihteeksi aivan oikeasti ihmisten turvallisuuutta ja hyvinvointia parantavista projekteista iänikuisen muukalaiskammonsa sijaan.

  • Lasse Anttila

   Keskiarvo on eri asia kuin mediaani. Puolet jostain lukujoukosta ei välttämättä ole keskiarvoa pienempiä

 5. Jouni Jokela

  ”Poikien koulunkäyntiin ja nuorten miesten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota.

  Olen samaa mieltä, mutta mihin ne tytöt nyt unohtuivat?”

  Sakku tietää vallanhyvin, että miltei kaikki syrjäytyneet ovat mihiä. Miltei kaikki kodittomat ovat miehiä. Peruskoulusta valmistuvien poikien keskiarvojen keskiarvo on miltei numeron alhaisempi kuin tytöillä. Yliopistot pullistelevat tyttöjä, monissa tiedekunnissa kaikki aloittajat ovat tyttöjä. Tekniikan ala on ainoa poikkeus.

  Pojat on Suomessa poljettu suohon mutta mitä voi olettaa kansakunnalta, jonka hallituksen tasa-arvotyötä ohjaava tasa-arvoyksikön kaikki jäsenet ovat naisia – todellinen tasa-arvoyksikkö!

  http://stm.fi/hso/tasy-henkilosto

  • Angie

   Ehkä niitä poikia kannattais kasvattaa kuiten tyttöjä kasvatetaan: kantamaan vastuuta tekemisistään. Niillä kasvatusopeilla pojatkin pärjäisivät koulussa eivätkä syrjäyttäisi.

   Sellaisia koulussa hyvin pärjääviä, ei liikunnallisia poikia koulussa nimenomaan kiusataan.

   Vai pitääkö tyttöjä alkaa syrjiä sen takia, et pojat eivät muuten pärjää?

   Juuri tuollaisilla Aataminaikaisilla persujen kasvatusasenteella kasvatetaan niitä poikia, jotka eivät pärjää täällä nykyyhteiskunnassa.

   • Johannes Aaltonen

    Millä ”persujen kasvatusasenteella”?

   • Jouni Jokela

    Angie,

    Mitäs jos tytöt kasvatettaisiin kantamaan vastuuta, jotta pärjäisivät esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa eikä jokaista aikaisemmin pätevimmät valitaan ammattikuntaa tarttis pilata naiskiintiöillä.

  • Rosa Warski

   ”Pojat on Suomessa poljettu suohon mutta mitä voi olettaa kansakunnalta, jonka hallituksen tasa-arvotyötä ohjaava tasa-arvoyksikön kaikki jäsenet ovat naisia – todellinen tasa-arvoyksikkö!”

   …koska naiset eivät välitä pojista ?

 6. Kirsti Kuusisto

  Uskomaton tuo pyöräilykommentti. En pitäisi kaupungeissa asuvia vähäisenä pyöräilijäjoukkona. Sen lisäksi, että pyörä on lyhyillä matkoilla nopea ja käytännöllinen kannattaa muistaa että auton pyörään vaihtava vapauttaa yhden parkkipaikan, joista aina on pulaa.

  • töytön

   Juurikin samaa mieltä tuosta parkkipaikkojen puutteesta.

   Että tämmösellä vaaliohjelmalla persut liikenteeseen, lycka till. Voi sitä nuoleskelun määrää taas hernekeittopatojen ympärillä. Saapiha siinä toki päivän ruoka-annoksen ku kaikkien puolueiden tivolit kiertää.

 7. Lasse Anttila

  9000 kilometriä kulkeneen broilerin syöttäminen lapsille voi olla järkevämpää taloudellisesta ja myös ympäristönäkökulmasta. Kuljetus on aika pieni osa ruuan hiilijalanjäljestä. Rituaaliteurastuksillakin viitataan ehkä ulkomailta tulevaan lihaan.

 8. Kirsi P

  No tuota… kun ainakaan viimeisen parin vuosikymmenen aikana rakennetuissa kouluissa ei ole tyttöjen ja poikien vessoja, vaan vain vessoja. Niin pitäisikö nyt tämä vääryys oikaista ja nimetä taas tyttöjen ja poikien vessat erikseen? Hmm, miten tämän perustelisi oppilaille, joilla kotonakin on vain … vessat. Ei tyttöjen ja poikien vessoja erikseen..?
  Ehkä olisi kannattanut käväistä jollakin koululla ennen tätä linjausta..?

 9. Johannes Aaltonen

  ”– Poikien koulunkäyntiin ja nuorten miesten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota.

  Olen samaa mieltä, mutta mihin ne tytöt nyt unohtuivat?”

  Eihän se ole mikään salaisuus että juuri pojat ja nuoret miehet syrjäytyvät, ei tytöt ja naiset.

 10. teemu tuomaala

  Kommentoin kahta kohtaa.

  – ”90 prosenttia suomalaisista toivoo, että tuotantoeläimiä kohdeltaisiin nykyistä paremmin. Kannatamme vahvasti, että niin sanottua uskonnollista teurastusta säädellään nykyistä voimakkaammin ja estetään eläinten kidutus.”

  Jos nyt ajatellaan, että persut oikeasti olisivat huolissaan tuotantoeläinten kohtelusta, ohjeistan kuten eläinoikeusaktivisteja parikymmentä vuotta sitten: kiinnittäkää enemmän huomiota eläinten elämänlaadun parantamiseen kuin kuolemaan. Tuotantoeläimen elämä kestää päivistä vuosiin, kuolema tapahtuu joka tapauksessa nopeasti. Luonnossa kuolema yleensä on väkivaltainen. Rituaaliteurastamista ei mielestäni silti tule sallia, olkoonkin marginaalikysymys suuriin ongelmiin (turkistarhaus, häkkikanalat jne.) verrattuna – suuri vääryys ei oikeuta pienempää vääryyttä.

  – ”Kustannusten lisäksi meidän on avoimesti voitava puhua maahanmuuton yhteydessä myös erilaisiin kulttuureihin liittyvistä seikoista ja muista ihmisiä huolettavista asioista – ilman että puhujia leimataan rasisteiksi tai muiksi idiooteiksi.”

  Ihmeellistä sananvapauden rajoittamista! Siis nimenomaanko ”erilaisiin kulttuureihin liittyvistä seikoista” puhuttaessa kielletään puhujia leimaamasta rasisteiksi tai muiksi idiooteiksi. Mikä olisi sopiva sanktio, jos kerron pitäväni jotain aihepiiriin kuuluvaa puhetta rasistisena tai idioottimaisena? Selviäisinkö sakoilla?

  • Milja Heikkinen

   ”Rituaaliteurastamista ei mielestäni silti tule sallia, olkoonkin marginaalikysymys suuriin ongelmiin (turkistarhaus, häkkikanalat jne.) verrattuna – suuri vääryys ei oikeuta pienempää vääryyttä.”

   Mutta jos teurastaminen on yleisesti ottaen sallittu, niin millä perusteella juuri rituaaliteurastus tulee kieltää? Kuten tekstissäkin todettiin, Suomessa rituaaliteurastus on sallittua vain tainnutetulle eläimelle.

   Siitä olen samaa mieltä, että persujen kannattaisi keskittyä tuotantoeläinten elinoloihin, eikä tappamisvaiheeseen. Toki sieltä voisi löytyä monia sellaisia ongelmia, joita ei voisi pelkistää ”mut kun muslimit”-tasolle, niin että tuskin alkavat keskittyä…

 11. Jukka Tanttari

  Onpahan yhdenlainen murenevan puolueen hätäinen olkiukkokokoelma. Solkkuämpäri on ihan hyvä nimi.

  Pyöräilyä on jo kommentoitu, mutta kun asia on itselle tuttu, niin siitä muutama sana.

  ”Pyöräily on mukava harrastus, mutta Suomen kokoisessa maassa työmatkapyöräily on mahdollista vain harvoille. Liikennesuunnittelua ei saa tehdä ideologisesti pyöräilyn tai muun ekomatkailun ehdoilla.”

  Pyöräily on hyvä harrastus, mutta onhan se paljon muutakin. Suomen koko ei liity tähän asiaan kovinkaan paljon, koska harvat pyöräilevät työmatkoja Hangosta Utsjoelle tai edes Tampereelta Helsinkiin. Kiinassakin pyöräillään paljon, vaikka maa on Suomea verrattomasti isompi.

  Ekomatkailun tai ”ideologian” liittymä tähän aiheeseen menee minulta vähän ohi. Jotakin kummallista ”punavihreä kupla” -mielikuvaa niillä koetetaan kai luoda.

  Kotimme ohi pyöräilee joka aamu yhteensä kymmeniä lapsia suoraan kouluunsa tai bussipysäkille. Tässä kehyskunnassa lapset tekevät päivittäin tuhansia pyörämatkoja. Liikennesuunnittelua on näin ollen tärkeä tehdä lasten ja heidän liikkumistapojensa ehdoilla ja niin on toki aika paljon tehtykin. On melko kattava kevyen liikenteen verkosto.

  Se mitä voitaisiin tehdä paljon paremmin, on kunnossapito. Lumipyryn jälkeen ajorata aurataan yleensä nopeasti, mutta kevyen liikenteen väylä usein vasta päiväkausien päästä. Tämän seurauksena lapset siirtyvät pyörineen ajoradalle. Tässä kohdassa voisi tarkastella käytäntöjä ja ihan ideologisesti asettaa lasten liikenneturvallisuus korkeimmalle prioriteetille.

  Itse ajan sulan maan aikana pyörällä työmatkani 0-4 kertaa viikossa. Omalla autolla teen saman matkan 1-5 kertaa viikossa. Meitä autoilevia pyöräilijöitä tai pyöräileviä autoilijoita on paljon. Ei tästä sen enempää, paitsi että ei ole koskaan tullut mieleeni, että tässä asiassa olisi joku perustavaa laatua oleva, poliitikkoja värisyttävä ideologinen pyöräily-autoilu -intressiristiriita. Seutuliikennettä tulisi täälläkin (Tampereen seudulla) edelleen kehittää niin, että julkisten kulkuneuvojen käyttö työmatkoilla olisi nykyistä helpompaa. Siitä voisivat persut ottaa kopin.

 12. Pasi Karonen

  Persuista, brexitereistä, trumpisteista, uusnatseista ja vastaavista nyt edes viitsimättä mitään sanoa, Uuninpankkopojan yksi viite, https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelu-teurastuksessa-ja-lopetuksessa/usein-kysyttya-teurastuksesta/, herätti huomiotani:

  ”Siipikarjaa (paitsi strutsit, emut ym. sileälastaiset linnut) lukuunottamatta, ilman tainnutusta tehtävä uskonnollinen teurastus on Suomessa kokonaan kielletty.”

  Siis Suomen laki sallii useimpien lintujen tappamisen alkukantaisten taikauskojen tavoilla?

  Kammottavaa.

  En pidä oikeana myöskään sitä, että halal-, kosher- tai muuta eläinrääkkäyslihaa saa Suomessa myydä tuontitavaranakaan.

  • Mirja Pekkonen

   Eviran ohje siipikarjan teurastamisesta on seuraavanlainen.

   ”Lopetusasetusta ei sovelleta silloin, kun omistaja teurastaa siipikarjaa, kaneja ja jäniksiä teurastamon ulkopuolella omaan kulutukseensa yksityistaloudessa. Tällöin sovelletaan pelkästään kansallista lainsäädäntöä.

   Kansallisesti on säädetty, että siipikarjaan kuuluva eläin, sileälastaisia lintuja kuten strutsi, emu ja nandu lukuun ottamatta, saadaan teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella, jos eläimen omistaja teurastaa eläimen teurastamon ulkopuolella omaan kulutukseensa yksityistaloudessa.”

   Tällä ei ole tasan yhtään mitään tekemistä uskonnollisten teurastusten kanssa. Suomessa on ikiajat teurastettu siipikarjaa tällä tavoin kotioloissa ja tullaan jatkossakin teurastamaan. Kaulan katkaiseminen on ehdottomasti nopein ja yksinkertaisin tapa lopettaa esimerkiksi kana kotioloissa. Vai mitä itse tekisit siinä tilanteessa ? Ampuisit käsiaseella vai yrittäisit tainnuttaa kanan sähköllä. Kanan niskat voi myös murtaa mutta se vaatii jo huomattavasti enemmän taitoa tekijältään.

   ” Rituaaliteurastamista ei mielestäni silti tule sallia, olkoonkin marginaalikysymys suuriin ongelmiin (turkistarhaus, häkkikanalat jne.) verrattuna – suuri vääryys ei oikeuta pienempää vääryyttä.”

   Rituaaliteurastus Suomessa tarkoittaa aivan normaalia teurastusta sillä poikkeuksella, että paikalla on henkilö joka suorittaa eläimen teurastukseen kuuluvat rukousmenot samaan aikaan kun eläin teurastetaan. Normaaliin teurastukseen kuuluu eläimen nopea tainnuttaminen esimerkiksi pulttipistoolilla ja sen jälkeen verenlasku tai muu kuoleman varmistava toimenpide. Ihan ilman mitään uskonnollista taustaa.

   En mitenkään, en siis mitenkään voi käsittää, että mitä pahaa tai moitittavaa tuossa voisi olla. Jos on niin sitten eläinten teurastamisen joutuu Suomessa kieltämään kokonaan.

 13. Maukka

  Positiivistahan tuossa on ilmaisu ”rasisteiksi tai muiksi idiooteiksi”. Eli virallisesti persujenkin mielestä rasistit ovat idiootteja.

 14. Ossi Saresoja

  Saku: ”Selkeästi hyviä ja kannatettavia asioita ovat vaikkapa kunnallisen asuntotuotannon tukeminen”

  Tästä olen eri mieltä. Nämä alle markkinahinnan vuokratut asunnot ovat melko kömpelö tapa toteuttaa tulonsiirtoja. Mm. yksi ongelma on, että osa tuensaajista on hyvätuloisia.

  ”– 9 000 kilometriä kulkeneen broilerin syöttäminen lapsille ei voi olla järkevää mistään näkökulmasta katsoen.

  Ei voikaan. Minkään muunkaan kuljetuksilla stressatun eläimen lihan syöttäminen kenellekään ei ole järkevää.”

  Tässä kohtaa ei ollut kyse siitä, että broilereita kuljetettaisiin elävänä. Perussuomalaiset vain pitävät pahana sitä, jos syödään ulkomailla tuotettua ruokaa.

 15. Tupu

  Eikö perussuomalaiset ole jo toistuvasti erittäin selkeästi todistaneet ettei heitä kannata äänestää? Ensin heitä äänestäneiden äänet menivät hukkaan ja lopulta äänet käytettiin täysin päinvastaiseen toimintaan kun vaalikanpanjassa annettiin ymmärtää.

  Pääsivät lopulta hallitukseen ja ovat syöneet kaikki äänestäjilleen antamat lupauksensa, joten enää ei pitäisi erehtyä äänestämään perussuomalaisia.

 16. Johanna Laakso

  Mitä tuohon teurastamiseen tulee, niin tulin yhdessä muussa yhteydessä kerran lukeneeksi, mitä Toivo Vuorelan ”Suomalainen kansankulttuuri” kertoo vanhoista suomalaisista teurastuskäytännöistä. Ja se kertoo, että vielä 1800-luvulla Suomessakin oli aivan tavallista teurastaa sikoja ja nautoja ilman mitään tainnuttamista, kunnes vähitellen porvarillis-topeliaaninen ideologia alkoi purra ja eläinrääkkäystä alettiin ymmärtää paheksua. Alun perin siis meilläkin elukka vain kaadettiin nurin ja sidottiin kiinni (tai ripustettiin jaloista roikkumaan) ja leikattiin kurkku (tästä esimerkiksi vanha sanonta ”huutaa kuin pistetty sika”). Ei sivistystasolla ja eläinten oikeuksien ymmärtämisellä ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

 17. juha louhelainen

  Pitää varmaan kasvattaa pallomaha ja ruveta ajamaan vähintään 5.7 litraisella V8:lla jotta olisi vähintään yhtä hyvä Suomalainen kuin halla-aho tai Soini.Mieluiten ajan pyörällä.

 18. JoriN63

  Hyvä kirjoitus, vaikka kantani ei ole 10 vuodessa muuttunut miksikään . PS:ä en voi äänestää missään vaaleissa. Äänestämässä käyn kyllä, mutta ehdokkaani ei ole yksikään PS:n listoilla olevista.

Kommentoi »

Comments are closed