Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valinnanvapauden kupla

– Ei valinnanvapaus ole mikään säästökeino. Se on nyt pakko sanoa, kun täällä puhutaan terveydenhuollon kustannuksista. Se jopa vie tässä alkuvaiheessa enemmän rahaa, mutta väitän, että pitkällä juoksulla se tuo kustannusvaikuttavuutta.

Näin sanoi sisäministeri Paula Risikko Verkkouutisille hallituksen esityksestä laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tätä uudistusta on markkinoitu eritysesti säästöillä, mutta kun  lakiesitys on nyt tullut jokaiseen kuntaan lausunnolle, niin enää ei voi valehdella. Jokainen esityksen lukeva näkee, että markkinapuheet ja lakiesitys eivät vastaa toisiaan.

Otetaan ensin nuo säästöt, joita piti tulla. Hallitus myöntää esityksensä perusteluissa suoraan, että niitä ei tule. Sen sijaan kustannukset nousevat.

1 ei säästä

Esityksestä löytyy paljon muutakin puheiden kanssa ristiriitaista. Laissa piti estää ns. kermankuorinta eli yksityisten toimijoiden mahdollisuus haalia itselleen vain parhaat asiakkaat. Hallitus myöntää, että kermankuorintaa tulee tapahtumaan. Pistää jopa epäilemään, että niin on ollut tarkoituskin. Yksityiset hoitavat helpot ja maksukykyiset asiakkaat, mutta vaikeat ja maksukyvyttömät jäävät julkisen sektorin vastuulle. Valinnanvapaus on annettu asiakkaan sijaan yrityksille.

kerma 1

kerma 2

Suomennettuna tuo kapulakielinen jargoni tarkoittaa sitä, että kermankuorinnnan mahdollisuus on tiedostettu, mutta sitä ei ole aiottukaan estää.

Valinnanvapauden piti myös turvata harvaan asuttujen alueiden palvelut. Hallitus sanoo suoraan, että näin ei tapahdu, vaan palvelut heikkenevät tai ainakin joku saa monopoliaseman.

3 kermankuorinta

Yksi valinnanvapauden keskeinen elementti on maksu- tai asiakasseteli. Asiakkaalle annetaan maksuseteli, jolla hän voi itse valita haluamansa palveluntuottajan asiakkuuden. Meille on kerrottu, että palveluntuottajien laatua valvotaan tarkasti, mutta sekään ei pidä paikkaansa.

Hallitus lähtee siitä, että yritykset toimivat oikein ja markkinavoimat pitävät huolen siitä, että huonoja palveluja tuottavat karsiutuvat. Maakunnat eivät kuitenkaan valvo palvelujen laatua, vaan ainoastaan valinnanvapauden monipuolista toteutumista. Ainoa laadunvalvoja on asiakas itse.

2 maksuseteli

Nämä sattuivat silmiini ihan ensimmäisellä lukerralla. Lukekaa itse lisää, jos haluatte nähdä miten kauniit puheet ovat muuttuneet raadolliseksi totuudeksi, jonka epäilijät ovat arvanneet koko ajan. Hallituksen yleisperustelut löytyvät täältä, yksityiskohtaiset perustelut täältä ja itse lakitestiluonnos täältä.

Jos meille ei tietoisesti ole valehdeltu, niin ainakin lakiluonnos on niin keskeneräinen, että sen voi sanoa olevan alkutekijöissään. Hallituksella on niin kiire, että se puhkaisi valinnanvapauden kuplan ihan itse.

Kommentit (46)

 1. Kiki

  En olisi vielä pari vuotta sitten uskonut, että Suomesta saisi kokoon näin asiantuntemattoman ja tyhmän hallituksen – siinäkin mielessä tyhmän, että omat ahneet tai vihamieliset pyrkimykset ovat niin ilmeisiä eikä niitä pystytä peittämään poliittisella jargonilla. Tämäkin oli nähtävissä – ainakin niille, joilla on jonkinlainen logiikka ja hiukan tajua yhteiskunnan ja liike-elämän realiteeteista eli ilman voittoa ei yrityksen kannata toimia.

  Mutta tämäkin piti nähdä ennen kuin kunnialliseen keski-ikään pääsee. Ei tunneta lakeja tai välitetä niistä, ei välitetä ihmisistä, joita on palkattu edustamaan, ei tunneta yhteiskunnan toimintaa ja kun toimittajat tai blogistit siitä huomauttavat, aletaan itkeä ajojahtia ja vihapuhetta.

  Taidan kapinoida keski-ikää ja hallitusta vastaan painattamalla paidan, jossa lukee: ”Äänestin mutta sain vain tämän paskan ja tyhmän hallituksen.”

  • Jouko Kivinen

   Voisin tehdä tuollaisen paidan itsellenikin, saanko? 🙂

  • Heli Heikkinen

   Sitä saa mitä muut tilaa.

 2. Mikael Holm

  Terveydenhuoltoon tarvitsisi tehdä vain yksi muutos: lopettaa yksityisen tukeminen kokonaan ja siirtää ne rahat julkiselle. Tämä on ainut keino säilyttää palveluiden saatavuus myös muualla kuin kasvukeskuksissa.

  Tämä yksityisen tukeminen vain nostaa kokonaiskustannuksia sekä hintoja. Mekanisminon täysin sama kuin asumistuessa, eli köyhä voi käyttää palvelua tai asua yli varojensa yhteiskunnan maksaman tuen ansiosta. Näin palvelun tuottaja (olkoon lääkäri tai asunnon omistaja) voi nostaa pyytämäänsä hintaa.

  Nyt ollaan muodostamassa yksityisille yrityksille hinta-automaattia, jossa ei kattoa ole näkyvissä. Kun jonnekin muodostuu monopoli ja asukkaiden palvelut on lain mukaan taattuja, on yhteiskunnan nostettava omaa korvaustasoaan niin ylös, jotta ihminen saa lakisääteisen palvelunsa.

  Tämän mallin perusteella niitä monopoleja on odotettavissa, tai sitten yli puolet maasta on täysin palvelujen saavuttamattomissa.

 3. Mirja Pekkonen

  Sen ymmärrän, että kokoomuksen kannattajista osa hyötyy tästä uudistuksista, koska he ovat osallisina niissä firmoissa, jotka tulevat käärimään hynät taskuunsa.

  Kukaan muu tästä ei hyödy.

  Uudistus tulee alkuunsa ja loppuunsa aivan hirvittävän kalliiksi eivätkä palvelut parane vaan päinvastoin, ne huononevat. Näin on käynyt Ruotsissa ja niin tulee käymään Suomessakin. Ruotsissa ollaan tekemässä paluuta entisen mallin suuntaan, siellä rahat saattavat riittää siihen. Suomen talous on niin paljon heiveröisemmällä pohjalla että paluuta ei ole.

  Iso-Britanniassa on palveluja yksityistetty kovalla kiireellä. Seurauksena on ollut sellainen sekasotku, jonka seurauksena ihmisiä kuolee tukossa oleville päivystysvastaanotoille, koska sairaalat eivät pysty kotiuttamaan potilaita koska kotihoito ei toimi. Samoin tulee käymään Suomessakin, sillä kotihoidon järjestäminen haja-asutusalueille ei onnistu jatkossa ilman todella suuria kustannuksia.

  Ihanko oikeasti tämä sama paska on leivottava Suomessakin vaikka varottavia esimerkkejä on useita olemassa. Nyt vain pitäisi taas nostaa samanlainen räyhä ja vielä kovempi kuin Bernerin touhuista ja ammuttava esitys alas.

 4. Antero Pönni

  Eiköhän sieltä vielä tule senverran mutkia matkaan, ettei Sote pääse tässä muodossaan alkamaan tämän hallituksen aikana. Ei edes vaikka hallitus istuisi vaalikauden loppuun asti.
  Tämä Sote esitys tullaan pyyhkäisemään roskakoriin ja uusi hallitus pääsee tekemään puhtaalta pöydältä järkevän Soten!

 5. Juha Louhelainen

  Niin että sairaat ja vanhat ihmiset valvomaan monimutkaista ja vaativaa terveyden hoitoa koska yhteiskunta haluaa vaan maksaa laskut niin kauan kuin raha riittää ! Systeemihän on helppoheikkien ja kaikenlaisten koijareitten paratiisi.
  Ja kaikki vain sen takia kun terveyskeskuksilla oli takavuosina vaikeuksia saada lääkäreitä virkoihinsa ?

  • Rintsu

   Itse asiassa taannoinen valelääkärihän pärjäsi hommassa monien asiakkaiden mielestä oikeinkin hyvin. Kuunteli kolotuksia, kirjoitti reseptillä buranaa ja oli kaikin puolin mukava miekkonen.
   Jos asiakkaat saisivat valita niin hommissa olisi nytkin melko monta valelääkäriä.

  • Rosa Warski

   ”Ja kaikki vain sen takia kun terveyskeskuksilla oli takavuosina vaikeuksia saada lääkäreitä virkoihinsa ?”

   Eikä luultavasti tätäkään vaikeutta olisi, ellei Lääkäriliitto pitäisi väkisin koulutukseen sisäänotettujen lääkärien määrää liian pienenä. Toki näin palkat pysyvät korkealla, sekä asiakkaat siirtyvät heikkoa palvelua saatuaan herrakerhon yksityisvastaanotoille.

 6. Seppo Laitinen

  Nyt olisi rajun mielenosoituksen paikka. Ei kansalaisia voi ja saa kohdella näin. Olen todella ärsyyntynyt hallituksen toimista.

 7. Rintsu

  Toi tarkoittaa sitä, että mitään sotea ei olla vielä edes mietitty.
  Tossa on mietitty vain ja ainoastaan maakunnat siten, että niinstä vähintään puolet ovat vahvasti keskustalaisia.

  Niin ja yksityistämisen riemua. Lisää valtion maksamia asiakkaita yksityisille tarkoittaa sitä, että julkiset terveyskeskukset saavat rauhassa rappeutua lisää.

  Ja kuitenkin tilanne on se, että jos tänään menen terkkariin ja minulla todetaan keuhkokuume niin vietän seuraavan viikon julkisessa sairaalassa. Se 15 min vastaanottoaika terkkarissa tai yksityisellä on kustannuksista murto- osa. Jolloin kysymys kuuluu, että paljonko siitä 15 min vastaanottoajasta on saatavilla säästöjä? Ja jos on niin miksi sellaista hallintomallia ei sellaisenaan voida kopioida julkisen terveyskeskuksen käyttöön?

 8. Jaakko Lautaoja

  Elän toivossa, että aika loppuu tältäkin hallitukselta ja koko sote vedetään takaisin viime metreillä. Niin on käynyt edeltäjillekin. Aika ei riitä niin suureen uudistukseen, kun se aina aloitetaan alusta.

  • Rintsu

   Hallituksen aika saattaa loppua koska tahansa.
   Jos Sipilän tai Bernerin sotkut sitä ei lopeta niin kesällä on perussuomalaisten puoluekokous.
   Jos Soini ei jatka niin Terhon johdolla voidaan vielä puhua puolueesta, mut Halla- Aholle on vaikea löytää hallituskumppaneita.

   • Heli Heikkinen

    Pelkään, ettemme ole vielä nähneet, miten alas Kokoomus ja Keskusta voivat vajota rahan- ja vallanhimossaan.

 9. Kaija Laine

  Ainoa mitä tuosta esityksestä puuttuu, on suoraselkäinen loppuyhteenveto: Edellä mainitut ongelmat tiedostaen, ei esitystä Sotesta voi tältä pohjalta tehdä ja koko uudistuksen miettiminen aloitetaan täysin alusta.

 10. Esa Auramäki

  Kansainvälisessä tuoreessa EHCIn vertailussa Suomen terveydenhuolto/hoito sijalla 8 ja kustannukset oleellisesti alemmat kuin edellä olevissa maissa, esim. Sveitsissä kustannukset/pää yli 50m% korkeammat. Kärjessä olevan Hollannin kustannukset/pää reilusti yli 35 % korkeammat. Ja Ruotsissa valinnan vapaus kasvatti reippaasti kustannuksia. Toki joillakin alueilla Suomi ei menesty hyvin, mutta valinnan vapaus ei niitä kyllä korjaa. Ja muutenkin valinnan vapaudesta tulee perustuslaillinen ongelma, koska se ei varmasti toteudu kuin osassa maata, isommissa keskuksissa. Lääkäritkin ovat ilmaisseet huolensa Sote-painotuksissa. http://www.healthpowerhouse.com/publications/euro-health-consumer-index-2016/ http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-uudistus-ei-toteuta-saastoja-eika-parempaa-hoitoa/ http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001911058.html

 11. Sami Lappalainen

  Nyt on tämä poika kyllä sekaisin. Onko hallitus tällä kaudella tehnyt yhtäkään mietittyä aloitetta/lakimuutosta??

  • Jouko Norvapalo

   Ei ole.

  • Kennett Ylitalo

   Hmm… ei tuu kyllä nyt mieleen.. kattoo sitten kun se lepakkotutkimus valmistuu, miten käy sotelle, tutkimus ku tutkimus onko sillä nyt väliä. Numeroita siellä on lopussa ja niitäkin voi lukea miten haluaa.

 12. Johannes Aaltonen

  Minä olen jo vuosia käyttänyt lapsiani(4) yksityisellä lääkäriasemalla. Loppui viimeinkin usko kunnalliseen kun ei enää saanut mitään selvää mitä lääkäri sanoi, heidän ammattitaitoaan en kyseenalaista mutta olivat todella kielitaidottomia ja itselläni ammatin ja perinnöllisyyden vuoksi heikontunut kuulo.

  Olen vakaasti sitä mieltä, että valinnanvapaus sote-palveluissa on ainakin ajatustasolla hyvä asia, jota kannattaa kokeilla. Jos se menee ns. takapuolelleen kustannusten ja toimivuuden osalta niin mahdollisuushan on palata takaisin.

  Siitä olen ihan varma ettei nykyinen malli toimi jossa meikäläinen, joka on kuitenkin tyydyttävän kielitaitoinen johtuen kaksoiskansalaisuudesta ja useammassakin maassa työn vuoksi vietetyistä vuosista, ei tajua sanaakaan mitä esim. ukrainalainen lääkäri sanoo pienen lapseni diagnoosiksi.

  Ja muistutukseksi, ei mikään malli ole ilmainen. Ei kävijälle eikä kunnalle.

  ps. Minulla ei ole minkäänlaisia intressejä yksityistämiseen tai muuhunkaan Sote-himmeliin, enkä todellakaan ole nykyhallituksen kannattaja.

  Kaikki mielipiteeni ovat täysin omiani, pienen ihmisen ajatuksia, ilman mitään poiittista taka-ajatusta.

  Tämä mainittuna siis siksi, ettei ala suotta satelemaan paskaa niskaan.

  pss. Kiitos Sakulle hyvästä ja keskustelua sekä ajatuksia herättävästä blogista, ei taida olla nykyään päivääkään ettenkö katsoisi ”jokohan se on taas ilmestynyt…” vaikka monesta asiasta en samaa mieltä olisikaan. Todella ammattitaitoista ja yleensä asiallista pohdintaa Timoselta, se on nykyajassa valitettavan harvinaista.

  • Pertti

   Eräällä tutullani on samanlaisia ongelmia. Hän on yli 80-vuotias ja huonokuuloinen. Sitten huonon suomenkielen omaava lääkäri soittaa kokeiden tuloksista ja hoidosta. Hän sanoi, että hän ei saanut mitään selvää mitä tarkoitettiin. Siis pitäisi vähän katsoa, että vanhuksille määrättäisiin suomenkielinen omalääkäri.

   Itse terveyskeskuksen asiakkaana pitkäaikaissairauden osalta olen kokenut, että hyvin heikosti pitkäaikaissairaiden terveyttä seurataan. Kun saa vastaanottoajan, niin siellä ei voi puhua muusta kuin mitä varten on ajan tilannut. Jos puhuu muuta, lääkäri sanoo, tilaa uusi aika. Kerran kysyin puhelinajalla, että pitäisikö ottaa eturauhaskoe. Lääkäri totesi, onko vaivannut. Ei ole, ei syytä kokeen ottamiseen. Siis eikö sairauksien hoitoa pitäisi ennakoida, vai vasta sitten hoitaa kun on jo myöhäistä?

   Jos SOTE:n valmistelu taas aloitetaan alusta, niin siinä menee ainakin 10 vuotta ennen kuin saadaan valmista. Varmaan on vaikea paikka mille tahansa hallitukselle.

   • Johannes Aaltonen

    Tästä tuli mieleeni itselleni käynyt sattumus. Minulla oli ollut jo useampia viikkoja kipua, siis sellaista ”jomotusta” oikealla nivusen ja alavatsan seudulla. Lopulta menin terveyskeskukseen ja tulehdusarvot näyttivät muistaakseni jotain 260.

    Siitä sitten jokin venäjää puhuva naislääkäri laittoi ensimmäisenä kumihanskan käteensä ja sormensa sinne, minne päivä ei paista. Ei ilmeisesti löytänyt etsimäänsä joten sain välittömästi passituksen taksilla Seinäjoen keskussairaalaan.

    Kyseessä oli viikonloppu jolloin Seinäjoella on nuorison suosima festivaali, joten odottelin muutaman tunnin ennen kuin ensimmäinen lääkäri saapui.

    Nuori naislääkäri: ”Käypä siihen sängylle sikiöasentoon” ja siitä sitten sormet per….

    Tunti eteenpäin niin nuori mieslääkäri: ”Käypä siihen sängylle sikiöasentoon” ja siitä sitten sormet per….

    Sitten kerroskuvaan.

    Tästä noin tunti eteenpäin niin vanhempi mieslääkäri: ”Käypä siihen sängylle sikiöasentoon” ja….

    Tässä vaiheessa kysyin onko kyseessä jokin harrastetoiminta tai lääkäreiden harrastama perverssio. No siitä sitten kiirellä leikkaukseen koska oli puhjennut umpisuoli

    Aamulla tuli leikannut nuori(ehkä 32-33) ja erittäin kohtelias kosovolais-mieslääkäri osastolle kysymään vointia ja kertomaan kuinka lähellä oli ettei käynyt pahemmin. Oli umpisuoli kuulema vuotanut pitkään mutta ei vatsaonteloon, joten ei pahempia vaurioita. Kysyipä vielä minulta ja hoitajilta olinko varmasti saanut aamupalaa, kun hoitajat sanoivat ettei saisi antaa sanoi heti ettei täällä ketään nälissään pidetä.

    Jäi loppuviimein aika kaksijakoinen kuva kunnallisesta sairaanhoidosta ja ulkomaalaisista lääkäreistä.

  • Rintsu

   Jospa lähdetään kumminkin siitä, että suomessa lääkärin ammattia saa harjoittaa vain ja ainoastaan laillistettu lääkäri.
   Se on se taito josta maksetaan. Suomalaisetkin lääkärit ovat hyvin kysyttyjä ympäri maailman vaikka eivät puhuisikaan ala- Patagoniaa tai ylä- Voltaa?

   Jos ongelma on se, että suomalaiset lääkärit karkaavat yksityisten leipiin ja julkinen puoli joutuu tinkimään kielitaitovaatimuksista, niin yksityistäminen auttaa asiaa… ööh… miten?

  • Kennett Ylitalo

   Osuit ongelman ytimeen; meidän ei tule käyttää liikaa säästöjä terveydenhoidossa vaan vaadittava resurssien lisäämistä, lisää lääkäreitä ja hoitajia, isompi palkka, enemmän lomaa. Kohdeltava heitä hyvin. Mä voin sanoa ihan sydämestä että suurin osa lääkäreistä ovat tekemässä sitä työtä kutsumuksesta. Mutta vaatimukset ovat liian suuret, asiakkaita pitää käydä läpi valtava määrä, ammattitaitoa ei voi parantaa kun ei oo aikaa jne. Törmätään siis tilanteeseen johon hallitus on meitä ajanut: ”katsokaa nyt, ei tuo sosialistihomma toimi, (me otettiin niitten rahat pois ja nyt) se haisee”. Sulkumerkkien sisällä olevaa vaan ei sanota, tämä on normaalia oikeistopolitiikkaa: itsetoteutuvat ennustukset. Resursseja karsitaan niin kauan että julkinen ei enää toimi, se korvataan yksityisellä jolle suunnataan sitten yritystukea koska ala on jo lähtokohtasesti liiketaloudelllista voittoa vastaan..

   • Rosa Warski

    Lisättäköön Kennettin erinomaiseen yhteenvetoon vielä, että lääkäriopiskelijoita ei tulisi käyttää ylipitkien vuorojen tekoon. Vuorot voivat venyä helposti 12-tuntisiksi, tai pidemmiksikin. Tällainen on paitsi moraalitonta, myös vaarantaa potilasturvallisuuden sekä lääkäriopiskelijan hyvinvoinnin.

   • Päivi Honkakoski

    En nyt olisi ihan heti vaatimassa lääkäreille lisää palkkaa. Lyhyempiä työvuoroja kylläkin.

    • Rintsu

     Ei tossa lääkäreiden palkoista tai työajoista puhuta.

     • Päivi Honkakoski

      Jaahas, anteeksi, kenelle se Kennet Ylitalo sitten isompaa palkkaa toivoo?

   • Johannes Aaltonen

    Vaikka nykyhallitus on ihan todistetusti hutiloinut kunnolla niin kuitenkin naurettavaa alkaa olemaan se, että sitä syytetään ihan joka asiasta mikä on tässä maassa päin seiniä.

    Sama rapakon takana, siellä Trump on ollut virassaan hädin tuskin kaksi viikkoa ja aivan kaikki paha mitä maailmassa on, johtuu Trumpista ja hänen määräyksistään.

 13. Rist

  Kiitos Saku terävistä huomioista. Minusta on ollut ihan koko ajan selvää, että tavoitteena on tehdä terveydenhoidosta mahdottoman hyvä bisnes. Piste. Todellinen tavoite ei ole laatu tai hinta. Vaan kate, tuotto, voitto. Jokainen noista yksityisistä palveluntuottajista on osakeyhtiö. Osakeyhtiölain 5§:n mukaan ”Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.” Potilaat ovat resursseja, käyttöhyödykkeitä. Heillä on tarkoitus tehdä taloudellista tulosta. Julkisella puolella lähtökohta on päinvastainen: tavoitteena on hoitaa potilasta, toki tehden se mahdollisimman kustannustehokkaasti. Toivottavasti näette tuon eron …. Näin pienessä maassa noiden terveysyritysten omistus tulee keskittymään. Olen itse asiassa kirjoittanut aiheesta poliittisen satiirin, jossa Mäkäräinen konserni (Suomen suurin terveysyhtiö) on vallannut markkinat. Ja jälki on rumaa …

 14. Jussi Liukkonen

  Jollain aikajänteellä voisi olla terveellistä tunnustaa, että meillä on tiheään ja harvaan asuttuja alueita. Niihin soveltuvat erilaiset toimintamallit. Siinä missä pk-seudulla ja hml-tre kasvukäytävällä jne hahmoteltu valinnanvapausmalli voi olla toimiva, muu maa ei sillä samalla mekanismilla vaan toimi koska väestötiheys. Palvelurakenteen samaan muottiin väkisin pakottaminen tuottaa kaikille huonoja ratkaisuita ja pahaa mieltä.

  • Kennett Ylitalo

   Tässä oon samaa mieltä, koko yhteiskunnan ”hybridisoituminen” olisi edessä. Myönnettävä ettei ”yksi koko kaikille” sovi ja ruvettava pohtimaan malleja joissa tasa-arvo on ykköskriteeri. Voisin vaikka vannoa että sillä tavalla tulee jopa säästöäkin. Mutta yksi asia on VARMA: terveydenhoidossa ei voi lähteä voitontavoittelun kautta yhtään mihinkään. Yksityisten asema on vaakalaudalla. Kuvio on harvinaisen selkeä.

   Sairas ihminen yhteiskunnassa ei tuota mitään. Tulevia varoja ei ole jollei henkilöä saateta työkuntoon. Ollaan siis tilanteessa jossa tarvitaan palvelua mutta resurssit ovat juuri sillä hetkellä huonoimmat mahdolliset ja vain huononee, tilanne pahenee ajan kuluessa ja sen korjaaminen maksaa joka päivä enemmän.

   Voidaan joko lainata menneisyydestä (säästöt), lainata tulevaisuudesta (lainat) tai käyttää jotain ryhmään perustuvaa maksua, kuten vakuutus tai yhteiskunnan keräämä maksu kaikilta (verot). Jos noista mihinkään pitää laittaa voitto ”kermaksi” päälle, ollaan tilanteessa joka on täysin mahdoton jo alunperin ja jotenkin vielä muuttuu vain pahemmaksi. Sekä vakuutus että verotus voivat toimia, säästöt eivät (jos olet 15 vuotta, sinulla ei ole säästöjä) tai lainat (olet 80v…). Tilanne on akuutti, kumulatiivinen ja niinpä tilanteen korjaamisessa resurssien keräämiseen kuluva aika ei voi olla tekijä. Korjaamalla tilanne nyt ja miettimällä kuka sen maksaa myöhemmin on se miten terveydenhuolto pitääkin toimia, ketään ei voi käännyttää pois ovelta.

   Loppujen lopuks, ainakaan minä en löydä parempaa yleismaailmallista ratkaisua kuin verotuksen kautta toimiva ”ilmainen” terveydenhoito jossa voittoa ei tavoitella. Sen päälle mahtuu hyvin yksityiset mutta heidän tulee oikeasti toimia niin tehokkaasti ja niin hyvin että se kannattaa. Ei niin että verotuksen kautta maksetaan erotus ja annetaan koko kakku sille puolen. Se EI voi tuottaa säästöjä. Se voi parantaa hoidon laatua, jossa tietääkseni ei ole paljoa moittimista. Yksityisten tulee vain hyväksyä se että osa aloista on sellaisia joissa toimiminen on vaikeaa. Ei se finanssipuolikaan sulattais ALV22% tai tuloveroa jonka voidaan sanoa jo olevan yritystukea jos oikeen fundamentalisti asiaa katsoo: kahta tuloa käsitellään pitkälti eri säännöin mutta se on jo sitten eri asia (tai ei, kuka kaiken maksaa ja missä suhteessa on vielä käsittelemättä mutta liian laaja alue tähän pätkään. Myös työpaikkojen demokratisointi kuuluu samaan kakkuun josta vois puhua päiväkausia, automatisaatio tulee ; terveydenhoito ja kuka sen maksaa on siinäkin keskustelusssa mukana…)

  • T. Kallinen

   Riippumatta ylitiheästä tai harvasta asutuksesta, koko sote-palvelujen kilpailuttaminen on väenväkistä kapitalismin nahkakarvan harjausta. Parempi olisi herjata! Neutraalimmin sanoen totean että koko kilpailuttamisen idea on läpikotaisin falski. Meillä on nykyisin teknistä kykyä ja siten mahdollisuuksiakin määritellä alan palvelujen sisältö ”tuottajaneutraalisti”. Kun sen teemme, ei tarvita mitään pseudoa kilpailua, jossa joku ovelampi houkkio vetäisee maton jonkun varomattomamman vaikkakin ahkeramman työnryhmän jalkojen alta. Kun menen hammaslääkäriin vaikkapa vaatimaan hampaan paikkausta eikä siis sen pois ottamista, niin siinä minä en kysy miten minua palvelun aikana pääomasijoittajat tai heidän edustajansa pokkuroivat, jos vain perhomma pelaa. Ja se pelaa jos noita bisnespäsmäreitä lakeijoineen ei päästetä palveluprosessiin. Liika ”kohteliaisuus”, teennäinen ”asiakasmyönteisyys”, työntekijöitä painostamalla aikaansaatu ”palvelualttius” – kaikki ne vain kuvottavat minua. Maksaisin tosiasiassa vaikka vähän enemmän, jos rokonarpisia bisnesmiehiä ei luikertelisi hammaslääkäreinkään talojen käytävillä tai edes niiden pyhitetyissä komentokeskuksissa. – On tässä jo muuten nähtykin sellaista – niitä bisneshammaslääkäreitäkin, kuten Joensuussakin erään sillan korvassa, jossa maksoin eräällekin ”moneymakerille” 250 euroa, kun vain pääsin sillä irti hänen bisnespuristeestaan, karkuun kesken hoidon läksin …

 15. Tarja Elonen

  Hoh hoijaa, no löytyihän se ongelmien ydin: ”Asiakkaiden haitallinen valinta voi aiheuttaa ongelmia …”
  Vikahan on siis asiakkaissa =D

 16. Kennett Ylitalo

  Virallinen kapulakieli = kermankuorinta 🙂 Suomen kieli on mahtava, ”kermankuorinta” kuitenkin heti niin kansankielen sanonta ja silti se uppoaa täydellisesti tuollaseen oikeeseen kapulakieleen ja kaikki tietää mistä on kyse. Ei voi muuta ku ihailla, kuinkahan paljon ”suomalaisuus”, se ajattelutapa josta maailmalla puhutaan (suora, rehellinen, pragmaattinen) on oikeasti sitä miten me käytetään kieltä ja sitä myötä ajatellaan asioista. Sana on siinä, se on hyvä niin käytetään sitä eikä ruveta laittaa kymmenen sanan ”virallista” selitystä.

 17. Kennett Ylitalo

  Miksi palveluntuottajien pitää toimia ”oikein” eikä oikein.

 18. Jussi Parviainen

  Tasaarvoisen hyvinvointivaltion tietoinen alasajo! ”Hyväosaiset” ovat omaksuneet asenteen, etteivät he halua maksaa muiden palveluja. Se on köyhän oma vika, kun on köyhä ja jokainen pitäköön huolen omista asioistaan! Taitaapa siellä olla jokunen vähempiosainenkin joukossa. Se kun on tarpeeksi pitkään lammaskin susilaumassa, niin oppiipa ulvomaan tuokin.

 19. Sonofhades

  Tanskassa vastaava muutos nosti terveydenhoidon kuluja oleellisesti. Suomessa tämä tulee nostamaan terveydenhoidon maksuja n. 3 miljardin luokkaa / vuosi. Jokainen voi laskea mistä tämä joudutaan repimään. Työssä käyvän keskiluokan selkänahasta. Rikkailta ei voida mitään periä ja köyhillä ei ole mistä ottaa…

  • Johannes Aaltonen

   Eiköhän se syystä tai toisesta autoilevalta ihmiseltä revitä, kuten totuttua.

   • T. Kallinen

    Oletko ihmisiä joille vain autoilu on tärkeää. Muista ettei sekään ole niin tärkeää …

    • Johannes Aaltonen

     Olen ihmisiä, joka autoilee maaseudulta kaupunkiin 89 km tekemään työtä ja maksamaan veroja 6 pv viikossa, 12 kk vuodessa. Ja sitten työpäivän jälkeen takaisin sen ihan saman 89 km.

     Jos se ei ole tärkeää, voin toki jäädä eläkeputkeen ja myydä auton.

     • T. Kallinen

      Olinpa itsekin samankaltaisessa tilanteessa ja ratkaisin sen vuokraamalla vaatimattoman asunnon työpaikkakunnaltani (Kuopiosta). Onneksi ei ollut pieniä lapsia, muuten en olisi siihen kai ryhtynytkään.

      Onko se 75 km se inhimillisen työmatka-ajon raja vai miten, siinäkin puolet liikaa!

      Jaksamista – ja sopivampaa työpaikkaa ennen pitkää!

 20. Olipa kerran Suomi…

  Ei Suomessa tule syntymään mitään ”kapinaa” tms. Esim. autio risteys, klo. n.03:35 ei jalankulkijaa ei ajoneuvoja mailla halmeilla, suojatievalo punaisella. Yksinäinen kulkija seistä möllöttää odottaessaan vihreätä linjaa. Harmaa massa jonottamassa räntäsateessa ilmaisia ämpäreitä ja toisaalla influenssa rokotuksia. Mind control toimii. Suomalainen biomassa on mieleltään uhriutettu, miksi? Siksi koska Suomi on maa joka on henkisen kyykyttämisen , kiusaamisen ja tasapäistämisen kyttäys holhousvaltio. Verratkaa Ranskaan maata jossa välillä kunnon heihulinaa kaduilla, puhumattakaan välimeren maista, Italia, Kreikka jne. Poliittinen eliitti nauraa makoisasti. Kunnallisvaalit ja seuraava eduskuntavaalit, mikään ei tule muuttumaa, koska tämä biomassa jälleen raahautuu äänestämään sitä ”tuttua ja turvallista”. Minulla on vanha kuva 1900 luvun alusta jossa nykyisen eduskuntatalon kohdalla on sirkus. Sirkus lähti, mutta pellet jäivät. Tätä menoa on mielenkiintoista seurata. Röh, röh.

 21. liisa hirvonen

  Terveydenhuollon lisäksi tämä koskee muitakin palveluja. Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan ja yksityiset toimijat, yritykset, ryhtyvät tarjoamaan työllisyyspalveluja. Hallintopäätökset työttömyysturvasta tehdään sen jälkeen jossain muualla? Missä? Onko se Kela (joka tekee työmarkkinatuesta nykyisin päätökset) ja työttömyyskassat (jotka tekevät päätökset ansiosidonnaisesta päivärahasta)? Ero nykyiseen tilanteeseen on se, että TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon jonka perusteella työttömällä joko on tai ei ole oikeutta saada työttömyysetuutta. Oikeus etuuteen syntyy, kun ilmoittautuu työnhakijaksi TE-tmstossa joka nykymallissa järjestää työllisyyspalvelut. Entäs sitten kun näiden palvelujen järjestäjänä on jokin yritys? Minkälainen oikeusturva työttömillä on silloin? Kyseessä on perusturvaoikeudet.

 22. Matti Luomansuu

  Olipa Kerran Suomi
  Näin yleisesti ottaen, välillä ei löydy sanoja kuvaamaan tämän maan päättäjien edesottamuksista. Kapinahenki… ei täällä sellaista synny. No, miksi? Suomalainen kansa on suurimmalta osin henkisesti uhriutettu, tahtoo sanoa, että Suomi on henkisen kyykyttämisen, kiusaamisen ja tasapäistämisen kyttäysholhous valtio. Tasapäistäminen alkaa jo lastentarhassa. Esim. Tyhjä risteysalue, jalankulkijoille palaa punainen valo, kello n. 03:25 ei autoja lähimaillakaan eikä muitakaan kulkijoita. Yksi henkilö seistä möllöttää ja odottaa vihreää. Tämä oli hieman humoristinen esimerkki suomalaisen luonteesta. Kun vertaa Ranskaa ja miten siellä pistetään kaduilla tyyliin heihulinaa, puhumattakaa välimeren maiden ihmisten luonteenpiirteiden kuumaverisyydestä.On uskomatonta miten tämä kansa nielee samat diipadaapat mitä poliittinen sektori suoltaa joka vaaleja edeltävinä aikoina. Tuleva kuntavaalit ja seuraavat eduskuntavaalit ja hups, tämä kansa äänestää jälleen sitä ”tuttua ja turvallista”. Minulla on valokuva 1900 luvun alun nykyisen eduskuntatalon kohdalta. Silloin siinä sijaitsi sirkus, eli on sangen huvittavaa ajatella, että sirkus lähti mutta pellet jäivät. Maailma muuttuu tulevina vuosikymmeninä. Eurooppa rapistuu henkisesti ja muutenkin. Mutta Kiina ja muut aasianmaat luovat uuden maailmanjärjestyksen. Kiina tekee Afrikasta oman vilja-aittansa, nerokkaasti laittaen kohdemaan/maiden infran kuntoon ja auttaen muutenkin. Aasian pankkisysteemi tulee murentamaan nykyisen rahajärjestelmän. Näin uskoisin. Ostakaa sijoituskultaa… ja miksei Kiinan juaneitakin.

 23. Yrjö Eronen

  Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä otti kriittistä kantaa valinnanvapauteen muutama päivä sitten. Minkähän vuoksi asiasta on uutisoinut vain YLE. Lehdistä en ole uutista nähnyt.

Kommentoi »

Comments are closed