Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lainsuojattomat

Joulukuussa kerroin, että neljän ministerin muodostama maahanmuuttopoliittinen työryhmä antoi määräyksen valvonta- ja ilmiantokoneiston perustamisesta ilman turvapaikkaa jääneiden paperittomien etsimiseksi ja löytämiseksi. Ministerit Juha Rehula, Petteri Orpo, Pirkko Mattila ja Jari Lindström määräsivät vieläpä senkin, että paperittomia ei enää saa kutsua paperittomiksi, vaan heitä pitää sanoa laittomasti maassa oleskeleviksi. Se kävi helposti ja kaikki vain nyökyttelivät. Osa suorastaan hurrasi.

Tammikuussa kerroin, että tämä ministerityöhmän määräämä ihmisjahti alkoi tehokkaasti. Ministereillä ei ollut lakiin perustuvaa toimivaltaa antaa tällaisia määräyksiä, mutta tämän hallituksen toimintatavat tuntien se ei ihmetytä ketään. Virheistään oppineena hallitus on ruvennut muuttamaan ensin omilla määräyksillään viranomaiskäytäntöjä, jonka jälkeen onkin sitten helppo säätää muuttuneiden käytäntöjen mukaiset lait.

Viime tiistaina sosiaali- ja terveysministeriö antoi kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien oikeudesta terveydenhoitoon. Huomatkaa, että ministeriö käyttää uskollisesti sanoja laittomasti maassa oleskelevat, ihan kuten määräys kuului. Ohjeet löytyvät tästä linkistä.

Asiasta on uutisoitu hyvin niukasti, ja uutisten sisällöstä päätelleen media on nielaissut ministeriön väitteen, jonka mukaan ohje perustuu tarkasti voimassaolevaan lainsäädäntöön. Minä olen eri mieltä. Ohje on vähintäänkin tarkoitushakuista tulkintaa ja se rikkoo jopa lääkäreiden ja muun terveydenhoitohenkilökunnan etiikkaa.

Katsotaanpa ensin tuota laillisuuspuolta. Suurin ongelma on tietysti siinä, että sosiaali- ja terveysministeriöllä ei ole mitään oikeutta antaa kunnille oheita vain neljän ministerin muodostaman maahanmuuttopoliittisen työryhmän linjausten perusteella. Yksittäiset ministerit eivät neljästäänkään määrää lakien tulkinnasta, joten ministeriö ei voi antaa tällaisen tulkinnan mukaisia ohjeita. Ministeriö ei myöskään voi puuttua kuntien itsehallintoon. Sen ministeriö itsekin tuossa ohjeessaan myöntää sanomalla, että kunnat voivat toimia myös ohjeesta poiketen.

Sitten mennään lain kirjaimeen. Ministeriö ohjeistaa kuntia perimään kiireellisestäkin terveydenhoidosta potilaalta täyden maksun:

Henkilön, jolla ei ole oleskelulupaa ja kuntapaikkaa Suomessa, on maksettava kiireellisen hoidon kustannukset itse täysimääräisinä.

Perustuslain 19 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Perustuslaissa ei puhuta mitään maksusta eikä ihmisen oikeudesta olla maassa. Hoitoa on annettava jokaiselle sitä tarvitsevalle. Jokainen tarkoittaa kirjaimellisesti jokaista ihmistä.

Terveydenhuoltolain 50 §:n mukaan  kiireellinen sairaanhoito, mukaan lukien kiireellinen suun terveydenhuolto, mielenterveyshoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki, on annettava potilaalle hänen asuinpaikastaan riippumatta.

Rahasta ei taaskaan puhuta mitään, vaan mennään hoitotarve edellä. Ensin hoidetaan, vasta sitten selvitellään potilaan varallisuus ja muut asiat. Jos potilaalla ei ole rahaa, niin sitten kustannukset maksaa yhteiskunta.

Ministeriö jättää ohjeessaan kertomatta myös sen, miten hoidon todelliset kustannukset lasketaan. Jokaisen hoidosta yhteiskunta maksaa aina valtaosan ja potilas maksaa vain omavastuuosuuden. Nyt ministeriö vaatii kuntia laskemaan paperittomalle annetun hoidon todelliset kustannukset ja laskuttamaan ne häneltä. Todennäköisesti hänellä ei kuitenkaan ole rahaa, joten perintä on turhaa.

Juju piileekin taas paperittomien ilmiantamisessa, kiinni saamisessa ja palauttamisessa. Ohjeen lopussa sanotaan, että kunnan viranomaiset ohjaavat laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttoviranomaisten puoleen. Suomeksi tämä tarkoittaa pakolla palauttamista.

Lääkärinetiikasta ovat parhaita puhumaan lääkärit itse, joten siitä voitte lukea tästä linkistä. Lääkärin vaitiolovelvollisuutta ei ministeriö voi ohjeillaan murtaa, täyden korvauksen periminen voi olla vastoin lakia ja kansainvälisiä sopimuksia, ihmisten kutsuminen laittomiksi on loukkaavaa ja yksittäisen potilaan hoidosta päättää vain lääkäri. Niinpä lääkärit voivat halutessaan viitata kintaalla ministeriön ohjeistukselle.

Jos maamme hallitus saa touhuta ihan mitä haluaa ja sen toimivallan ylittäviä ohjeita noudatetaan kirjaimellisesti, niin kohta hallitus varmaan kiinnittää etsintäkuulutuksia seiniin ja lupaa laittomista ihmisistä palkkion elävänä tai kuolleena.

Kommentoijille tiedoksi, että tämä juttu ei ota kantaa kenekään maassaolo-oikeuteen. Nyt puhutaan vain ihmisestä ja hänen oikeudestaan saada hoitoa. Jos sitä rajoitetaan, niin silloin rajoitetaan jo ihmisyyttä.

Kommentit (19)

 1. AikaMies

  Onko mikään muuttunut sitten vuoden 1878?
  _______________________________________

  Ilkka

  Viel’ elää Ilkan työt, kenties
  Kauanki, kansan suussa.
  Hän eli niinkuin Suomen mies
  Ja kuoli – hirsipuussa.

  Ol’ Ilkka talonpoika vaan,
  Siis suur’ ei suvultansa;
  Mut jaloin poika Suomenmaan
  Hän oli aikanansa.

  Hänt’ ajan hurjan myrskyihin
  Vei oikku onnetarren.
  Hän sopi niihin kuitenkin
  Kuin tehty niitä varten.

  Se aik’ ol’ ajoist ankarin
  Ja itkun aika varmaan
  Kun käsissä Klaus Flemingin
  Ol’ ohjat maamme armaan

  Kyll’ itki moni huokaillen,
  Ett’ oikeus on pilkka;
  Mut itkiessä toisien,
  Niin itkenyt ei Ilkka.

  Vaan koska kansa valittaa,
  Hän neuvon sille antaa:
  ”Niin kauan huolta nähdä saa,
  Kun tahtoo sitä kantaa.”

  ”Ken vaivojansa vaikertaa,
  On vaivojensa vanki.
  Ei oikeutta maassa saa
  Ken itse sit’ ei hanki.”

  ”Siis vapauteen taistellen,
  Ken miehen mieltä kantaa.
  Tie suorin kulkee onnehen
  Lähellä kuolon rantaa.”

  Ja vasamata nopsempaan,
  Jonk’ ilmaan viskas jousi,
  Nää sanat lensi halki maan,
  Ja Suomen kansa nousi.

  Nyt liekki sodan verisen
  Levisi pitkin maata:
  Ei Suomi sotaa Ilkkaisen
  Unohtaa koskaan saata.

  Jo kohtas kosto sortajat
  Kädellä ankaralla,
  Siksi kunnes juonet kavalat
  Löi Ilkka Nokialla.

  Tuo teot suuret kunniaa;
  Tok’ viedä voivat muuhun,
  Ja Ilkan tietä suorimpaa
  Ne veivät hirsipuuhun.

  Vaan varmaan Ilkan neuvo tää
  Viel’ elää kansan suussa:
  Kauniimpi orjan elämää
  On kuolo hirsipuussa.

  Kaarlo Kramsu
  1878

 2. Taru Virtanen

  Jos nyt ensiksi hoidetaan laillisesti maassa olevat ja jos resursseja jää yli niin katsellaan sitten niitä laittomasti maassa olevia.
  Mielestäni on moraalisesti kohtuuttoman väärin, että laillisesti maassa olevat ei saa kunnollista hoitoa tai ainakin sitä joutuu odottamaan tolkuttoman pitkään. Samaan aikaan joku kehtaa vaatia laittomasti maassa olevien elintasosurffareiden (huom. jos on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen niin ihminen ei ole paennut vainoa vaan ainoastaan lähtenyt paremman elintason perässä liikkeelle) ilmaista hoitamista.

  Jotenkin voisin asian ymmärtää jos Suomi olisi vauras maa mutta nykyisellä velkaantumis tahdilla kohta ei hoideta kuin niitä, jotka ovat valuutuksen ostaneet. Henk. koht. olen suhteellisen kyrpiintynyt kun maksan melko huomattavan summan veroja mutta jos haluan saada lapseni nopeasti lääkäriin minun on ostettava vakuutus.

  • Saku Timonen

   Migri muutti maan hallituksen vaatimuksesta linjauksia tiukemmiksi, ja sen takia nyt palautetaan sellaisiakin, jotka kotimaassaaon ovat todellisessa vaarassa.

   Jos nyt kuitenkaan ei puhuuttaisi kenekään oikeudesta olla maassa, vaan hyväksytään se tosiasia, että osa paperittomista katoaa viranomaisilta. Hekin ovat ihmisiä, ja heillä on oltava oikeus saada kiireellistä terveydenhoitoa. Jos ruvetaan rajauksia vetämään, niin mikä ryhmä jätetään seuraavaksi hoitamatta kiireellisissä tapauksissa? Työttömät? Vanhukset? Pitkäaikaissairaat?

  • Mirja Pekkonen

   Niissä maissa, mistä paperittomat turvantarvitsijat ovat tulleet, on edelleen erittäin turvatonta.

   Suomi on edelleen erittäin vauras maa. Meillä on todellakin varaa hoitaa kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat asianmukaisesti.

   • Taru Virtanen

    Et varmaankaan ole lukenut Suomen budjettia lähiaikoina? Suomella ei ole varaa maksaa laittomasti maassa olevien sairaanhoitoa. Jos maa ottaa useita miljardeja velkaa vuodessa niin silloin kuuluu vähentää menoja ja/tai lisätä tuloja.

    Minä vaan en kykene selittämään vanhalle ihmiselle miksi hänen pitää olla syömättä 12 tuntia tai olemaan vanhoissa vaipoissa vain koska joku haluaa antaa vähistä rahoista laittomasti maassa olevalle. Suomen budjetti on tällä hetkellä nollasummapeliä. Jos laittomasti maassaoleville annetaan rahaa niin se on suoraan pois jostakin muualta. Itse asetan vaikkapa koulutuksen ja vanhuspalvelut melko paljon korkeammalle kuin laittomasti maassa olevat.

    Kannattaa myös muistaa, että on täysin ihmisen oma valinta jäädä laittomasti Suomeen. Jokainen tänne jäävä tietää tasan tarkkaan säännöt ja seuraamukset. Kotimaahan Suomi lennättää täysin ilmaiseksi ja lähtijä taitaa jopa saada rahaakin mukaan.

    • Saku Timonen

     Älä valehtele vanhalle ihmiselle, että syy hänen huonoon kohteluunsa on pakolaisten vastaanotto. Kerro, että syy on hallituksen halu leikata köyhiltä ja antaa rikkaille veronkevennyksiä.

     • Ari Saarinen

      Oletko todellakin sitä mieltä, että runsas miljardi euroa vuodessa, minkä käytämme tänne tulleisiin pakolaisstatusta tavoitteleviin, ei ole mistään pois? Ihanko oikeasti?

      • Antti

       Kuvitteletko todella, että paperittomien terveydenhoitoon käytetyt rahat ovat siirtymässä vanhusten hoitamiseen tai muuhun vastaavaan hyvää asiaan. Ihanko oikeasti?

    • KatjaHoo

     Vaikka Suomessa jätettäisiin hoitamatta kaikki paperittomat, turvapaikanhakijat, maahanmuuttajat, työttömät, köyhät ja vanhukset, ei se vanha ihminen saisi yhtään sen useampaa vaippaa vuorokaudessa saati enempää ruokaa. Vaikka Suomeen ei ikinä otettais yhtään turvapaikanhakijaa, siitä säästyneistä rahoista ei näkisi Suomen vähävaraiset, vanhukset tahi sairaat senttiäkään. Tämä on vaan yhden agendan puolueiden propagandaa.

     Budjetointi kuntaelimissä tai valtiotasolla ei vaan toimi niin. Vanhustenhuoltoon on olemassa budjetti A, jonka summa on 1, turvapaikanhakijoille on olemassa budjetti B, jonka summa on 2. Jos budjetti B:sta jää ylimääräistä rahaa, sitä ei siirretä budjetti A:n, koska budjetit kuuluvat eri elimille. Budjetin ylijäämä ymmärtääkseni siirretään seuraavaan budjettiin, jolloin seuraavalle vuodelle bujetoidut rahat ovat pienemmät, eli käytännössä seuraavan vuoden budjetista leikataan kuluja. Rahaa ei voida siirtää eri toimialojen välillä edes julkisen talouden puolella. Ei vaikka ne verovaroin onkin kerätty kansalaisten pussista. Joku osannee kertoa julkihallinnon budjetoinnista minua paremmin, itse en ole asiantuntija.

     Ei julkistalous toimi samalla lailla kuin yksityistalous, ja hyvä niin. Muuten tässä maassa ei kehittyis ikinä mikään.

     • Ari Saarinen

      Olisi mukava voida uskoa kertomaasi (ettei turvapaikanhakijoihin käytetyt rahat) olisi mistään pois, mutta valitettavasti se ei ole näin. Jos olet seurannut minkään vertaa julkisesta taloudesta käytyä keskustelua, niin et ole voinut välttyä huomaamasta, että julkisen talouden toteutetut säästöt eivät ole kovin kaukana turvapaikanhakijoihin käytettyihin varoihin.

      • Jyri Ahjokari

       Ei jösses oikeesti. Oletko itse välttynyt huomaamasta, että varakkaiden veronkevennyksillä hoidettais melekonen määrä vanhuksia, työttömiä, paperittomia jne. Lappusilmäinen matematiikka 1-0,01=0. Kantsii lukee sitä budjettia oikeesti.

 3. Angie

  Persuista tollasen ihmisvihan kyllä ymmärtää, mutta että myös Kokoomus ja Keskustakin. Kokoomus on sentään joskus ollut jonkinmoinen sivistys- ja ihmisoikeuspuolue ja Keskusta on aikanaan ollu punamulta- ja kansanrintamahallituksissa luomassa hyvinvointivaltiota.

  Nyt kaikki vaan romukoppaan. Tuhoisaa toimintaa!

  Saas nähdä, kuka täällä ekana kitisee Uuninpankkopojalle perustuslaista?

 4. Mika Virtanen

  ”Kokoomus on sentään joskus ollut jonkinmoinen sivistys- ja ihmisoikeuspuolue”
  Nyt repesin,en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa! Tässä esimerkki heidän sivityksestä…

  Oikeistossa kannatettiin selektiivistä koulutusjärjestelmää, jossa oppilaat jaettaisiin teoreettisiin ja käytännön alalle suuntautuviin oppiaineisiin. Oli epäluulo siitä, että olisi mahdollista kuljettaa koko ikäluokkaa saman opetussuunnitelman mukaisesti.

  Ratkaisijaksi nousi Maalaisliitto (sittemmin Suomen Keskusta) Johannes Virolaisen johdolla. Puolue halusi kuroa suuria alueellisia eroja umpeen. Helsingissä oppikouluun meni jopa 90 prosenttia ikäluokasta, kun pohjoisessa vastaava osuus oli kymmenen.

  – Ei Virolaista koulutuksen didaktiikka kiinnostanut. Motiivi oli koulutusmahdollisuuden jakautuminen asuinkunnasta, vanhempien varallisuudesta ja sosiaalisesta asemasta riippumatta.
  Ensimmäiset peruskoulut perustettiin Lappiin vuonna 1972. Sieltä edettiin kunta kunnalta etelää kohti.

  Peruskoulu muutti ratkaisevasti kansalaisten jatko-opintomahdollisuuksia. Sarjalan mukaan lukion käynti yleistyi erityisesti syrjäseudulla.
  – Mikään uudistus ei ole ollut yhteiskuntapoliittisesti niin merkittävä. Peruskoulu on itsenäisen Suomen tärkein kulttuuripoliittinen teko.

  Edellinen teksi kopsattu ja lyhennetty Ylen uutisista.

  http://yle.fi/uutiset/3-5056120

 5. Jyrki

  Eiköhän kyse ole vaan uuden normaalin sisäänajosta kansaan. Siinä tyhjä kuppi todetaan täydeksi ja täysi tyhjäksi. Rikas köyhäksi ja köyhä rikkaaksi jne. Ja näin on, koska ministerit, hallitus ja eduskunta näin sanoo ja pulinat pois. Ja sitä myöten myös perustuslakikin tullaan säätään ajallaan, kun siihen asti päästään.

  Mutta jostain tämä uuden normaalin sisäänajo on aloitettava. Paras siis aloittaa ihmisryhmästä, joka vielä heikoimmassa asemassa periaatteessa kuin kanta suomalainen. Ja kun tämä harjoitus on saatu päätökseen voidaan aivan varmasti siirtyä hiljalleen sen uuden heikomman aineksen eli maassa syntyneiden ja näin ollen myös maan kansalaisuuden automaattisesti saaneiden. Ja ehkä jopa tänne työstään saadusta palkasta veroja maksaneidenkin, mutta sittemmin syystä tai toisesta taakaksi tulleiden lopullisen ratkaisun pohtimiseen mitä sitten onkaan tulevaisuudessa.

  Kaikki tämä tulevaisuudessa ilman suurempia välihuuteluja ja kansan kohahduksia. Ja ne vähäisetkin välihuutelut ja kohahdukset voidaan ohittaa ja vaientaa uuden normaalin käytännön mukaisesti tehokkaasti. Ja aivan lain mukaan mentäisi silloin. Ehkä kaikelle tälle valetaan nyt perustuksia.

  Eduskuntavaalit toki käydään tulevaisuudessakin ja niin pois päin mutta ajat, lait ja käytännöt on toista tulevaisuudessa. Silloin ei kannata olla heikko niin kyynistä kuin se onkin. Tosin eihän sitä oikein nykyäänkään saa olla heikko…

 6. Mika Sarivaara-Satta

  Kritiikkiä piisaa, mutta onko esittää vaihto-ehtoja, tai edes rakentavaa kritiikkiä. Siis mikä olisi toisin, jos harjoitettaisiin vasemmistolaisempaa politiikkaa?

  • Saku Timonen

   Kaikki.

 7. Rintsu

  Mä tunnen muutaman ”lääkärit ilman rajoja”- lääkärin.
  Tekevät töitä ilman palkkaa olemattomin resurssein henkensä kaupalla. Paikassa josta jokainen järkevä on lähtenyt aikoja sitten.

  Ja sit kotimaassa on pieni runkkausrinki niitä jotka eivät ole koskaan käyneet edes armeijaa (syystä, että heille ei ole uskallettu antaa asetta) mutta kehtaavat kutsua ensin mainittuja ”suvakkihuoriksi”.

  Mä olen monelta isämmaampuolustajaöyhöttäjältä kysyny, että mikäs sun sotilasarvosi onkaan?
  Panssarintorjuntakessu ei o kummoinenkaan sotilasarvo mut silläkin öyhöttäjät vaihtavat puheenaihetta sanoen ”äitis oli”.

 8. Joonas Virta

  Siis onko tämä totta? Siis eihän tämä nyt voi tarkoittaa että Suomen tasavallassa sairaalta tai loukkaantuneelta evättäisiin hoito jos ei ole lyödä rahaa tiskiin.

  Jos nimittäin tarkoittaa ollaan menty viimeinkin sen rajan yli jonka ylittämistä ollaan tässä hetki pelätty.

  Perkele, vieläkö sitä ihmisen pitää lähteä sairaana jotain roistohallitusta kaatamaan? Enpä olisi uskonut että tässä näin käy mutta eipä voi mitään.

 9. Kati Vall

  ”Henkilön, jolla ei ole oleskelulupaa ja kuntapaikkaa Suomessa, on maksettava kiireellisen hoidon kustannukset itse täysimääräisinä.”
  Lasketaanko muiden EU-maiden kansalaiset automaattisesti oleskeluluvallisiksi vai voidaanko kohta turisteiltakin periä hoidosta täysi hinta?

Kommentoi »

Comments are closed