Lainsuojattomat

Joulukuussa kerroin, että neljän ministerin muodostama maahanmuuttopoliittinen työryhmä antoi määräyksen valvonta- ja ilmiantokoneiston perustamisesta ilman turvapaikkaa jääneiden paperittomien etsimiseksi ja löytämiseksi. Ministerit Juha Rehula, Petteri Orpo, Pirkko Mattila ja Jari Lindström määräsivät vieläpä senkin, että paperittomia ei enää saa kutsua paperittomiksi, vaan heitä pitää sanoa laittomasti maassa oleskeleviksi. Se kävi helposti ja kaikki vain nyökyttelivät. Osa suorastaan hurrasi.

Tammikuussa kerroin, että tämä ministerityöhmän määräämä ihmisjahti alkoi tehokkaasti. Ministereillä ei ollut lakiin perustuvaa toimivaltaa antaa tällaisia määräyksiä, mutta tämän hallituksen toimintatavat tuntien se ei ihmetytä ketään. Virheistään oppineena hallitus on ruvennut muuttamaan ensin omilla määräyksillään viranomaiskäytäntöjä, jonka jälkeen onkin sitten helppo säätää muuttuneiden käytäntöjen mukaiset lait.

Viime tiistaina sosiaali- ja terveysministeriö antoi kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien oikeudesta terveydenhoitoon. Huomatkaa, että ministeriö käyttää uskollisesti sanoja laittomasti maassa oleskelevat, ihan kuten määräys kuului. Ohjeet löytyvät tästä linkistä.

Asiasta on uutisoitu hyvin niukasti, ja uutisten sisällöstä päätelleen media on nielaissut ministeriön väitteen, jonka mukaan ohje perustuu tarkasti voimassaolevaan lainsäädäntöön. Minä olen eri mieltä. Ohje on vähintäänkin tarkoitushakuista tulkintaa ja se rikkoo jopa lääkäreiden ja muun terveydenhoitohenkilökunnan etiikkaa.

Katsotaanpa ensin tuota laillisuuspuolta. Suurin ongelma on tietysti siinä, että sosiaali- ja terveysministeriöllä ei ole mitään oikeutta antaa kunnille oheita vain neljän ministerin muodostaman maahanmuuttopoliittisen työryhmän linjausten perusteella. Yksittäiset ministerit eivät neljästäänkään määrää lakien tulkinnasta, joten ministeriö ei voi antaa tällaisen tulkinnan mukaisia ohjeita. Ministeriö ei myöskään voi puuttua kuntien itsehallintoon. Sen ministeriö itsekin tuossa ohjeessaan myöntää sanomalla, että kunnat voivat toimia myös ohjeesta poiketen.

Sitten mennään lain kirjaimeen. Ministeriö ohjeistaa kuntia perimään kiireellisestäkin terveydenhoidosta potilaalta täyden maksun:

Henkilön, jolla ei ole oleskelulupaa ja kuntapaikkaa Suomessa, on maksettava kiireellisen hoidon kustannukset itse täysimääräisinä.

Perustuslain 19 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Perustuslaissa ei puhuta mitään maksusta eikä ihmisen oikeudesta olla maassa. Hoitoa on annettava jokaiselle sitä tarvitsevalle. Jokainen tarkoittaa kirjaimellisesti jokaista ihmistä.

Terveydenhuoltolain 50 §:n mukaan  kiireellinen sairaanhoito, mukaan lukien kiireellinen suun terveydenhuolto, mielenterveyshoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki, on annettava potilaalle hänen asuinpaikastaan riippumatta.

Rahasta ei taaskaan puhuta mitään, vaan mennään hoitotarve edellä. Ensin hoidetaan, vasta sitten selvitellään potilaan varallisuus ja muut asiat. Jos potilaalla ei ole rahaa, niin sitten kustannukset maksaa yhteiskunta.

Ministeriö jättää ohjeessaan kertomatta myös sen, miten hoidon todelliset kustannukset lasketaan. Jokaisen hoidosta yhteiskunta maksaa aina valtaosan ja potilas maksaa vain omavastuuosuuden. Nyt ministeriö vaatii kuntia laskemaan paperittomalle annetun hoidon todelliset kustannukset ja laskuttamaan ne häneltä. Todennäköisesti hänellä ei kuitenkaan ole rahaa, joten perintä on turhaa.

Juju piileekin taas paperittomien ilmiantamisessa, kiinni saamisessa ja palauttamisessa. Ohjeen lopussa sanotaan, että kunnan viranomaiset ohjaavat laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttoviranomaisten puoleen. Suomeksi tämä tarkoittaa pakolla palauttamista.

Lääkärinetiikasta ovat parhaita puhumaan lääkärit itse, joten siitä voitte lukea tästä linkistä. Lääkärin vaitiolovelvollisuutta ei ministeriö voi ohjeillaan murtaa, täyden korvauksen periminen voi olla vastoin lakia ja kansainvälisiä sopimuksia, ihmisten kutsuminen laittomiksi on loukkaavaa ja yksittäisen potilaan hoidosta päättää vain lääkäri. Niinpä lääkärit voivat halutessaan viitata kintaalla ministeriön ohjeistukselle.

Jos maamme hallitus saa touhuta ihan mitä haluaa ja sen toimivallan ylittäviä ohjeita noudatetaan kirjaimellisesti, niin kohta hallitus varmaan kiinnittää etsintäkuulutuksia seiniin ja lupaa laittomista ihmisistä palkkion elävänä tai kuolleena.

Kommentoijille tiedoksi, että tämä juttu ei ota kantaa kenekään maassaolo-oikeuteen. Nyt puhutaan vain ihmisestä ja hänen oikeudestaan saada hoitoa. Jos sitä rajoitetaan, niin silloin rajoitetaan jo ihmisyyttä.

Kommentit (19)
 1. Onko mikään muuttunut sitten vuoden 1878?
  _______________________________________

  Ilkka

  Viel’ elää Ilkan työt, kenties
  Kauanki, kansan suussa.
  Hän eli niinkuin Suomen mies
  Ja kuoli – hirsipuussa.

  Ol’ Ilkka talonpoika vaan,
  Siis suur’ ei suvultansa;
  Mut jaloin poika Suomenmaan
  Hän oli aikanansa.

  Hänt’ ajan hurjan myrskyihin
  Vei oikku onnetarren.
  Hän sopi niihin kuitenkin
  Kuin tehty niitä varten.

  Se aik’ ol’ ajoist ankarin
  Ja itkun aika varmaan
  Kun käsissä Klaus Flemingin
  Ol’ ohjat maamme armaan

  Kyll’ itki moni huokaillen,
  Ett’ oikeus on pilkka;
  Mut itkiessä toisien,
  Niin itkenyt ei Ilkka.

  Vaan koska kansa valittaa,
  Hän neuvon sille antaa:
  ”Niin kauan huolta nähdä saa,
  Kun tahtoo sitä kantaa.”

  ”Ken vaivojansa vaikertaa,
  On vaivojensa vanki.
  Ei oikeutta maassa saa
  Ken itse sit’ ei hanki.”

  ”Siis vapauteen taistellen,
  Ken miehen mieltä kantaa.
  Tie suorin kulkee onnehen
  Lähellä kuolon rantaa.”

  Ja vasamata nopsempaan,
  Jonk’ ilmaan viskas jousi,
  Nää sanat lensi halki maan,
  Ja Suomen kansa nousi.

  Nyt liekki sodan verisen
  Levisi pitkin maata:
  Ei Suomi sotaa Ilkkaisen
  Unohtaa koskaan saata.

  Jo kohtas kosto sortajat
  Kädellä ankaralla,
  Siksi kunnes juonet kavalat
  Löi Ilkka Nokialla.

  Tuo teot suuret kunniaa;
  Tok’ viedä voivat muuhun,
  Ja Ilkan tietä suorimpaa
  Ne veivät hirsipuuhun.

  Vaan varmaan Ilkan neuvo tää
  Viel’ elää kansan suussa:
  Kauniimpi orjan elämää
  On kuolo hirsipuussa.

  Kaarlo Kramsu
  1878

 2. Taru Virtanen
  2.2.2017, 19:42

  Jos nyt ensiksi hoidetaan laillisesti maassa olevat ja jos resursseja jää yli niin katsellaan sitten niitä laittomasti maassa olevia.
  Mielestäni on moraalisesti kohtuuttoman väärin, että laillisesti maassa olevat ei saa kunnollista hoitoa tai ainakin sitä joutuu odottamaan tolkuttoman pitkään. Samaan aikaan joku kehtaa vaatia laittomasti maassa olevien elintasosurffareiden (huom. jos on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen niin ihminen ei ole paennut vainoa vaan ainoastaan lähtenyt paremman elintason perässä liikkeelle) ilmaista hoitamista.

  Jotenkin voisin asian ymmärtää jos Suomi olisi vauras maa mutta nykyisellä velkaantumis tahdilla kohta ei hoideta kuin niitä, jotka ovat valuutuksen ostaneet. Henk. koht. olen suhteellisen kyrpiintynyt kun maksan melko huomattavan summan veroja mutta jos haluan saada lapseni nopeasti lääkäriin minun on ostettava vakuutus.

  1. Saku Timonen
   2.2.2017, 20:12

   Migri muutti maan hallituksen vaatimuksesta linjauksia tiukemmiksi, ja sen takia nyt palautetaan sellaisiakin, jotka kotimaassaaon ovat todellisessa vaarassa.

   Jos nyt kuitenkaan ei puhuuttaisi kenekään oikeudesta olla maassa, vaan hyväksytään se tosiasia, että osa paperittomista katoaa viranomaisilta. Hekin ovat ihmisiä, ja heillä on oltava oikeus saada kiireellistä terveydenhoitoa. Jos ruvetaan rajauksia vetämään, niin mikä ryhmä jätetään seuraavaksi hoitamatta kiireellisissä tapauksissa? Työttömät? Vanhukset? Pitkäaikaissairaat?

  2. Mirja Pekkonen
   3.2.2017, 05:09

   Niissä maissa, mistä paperittomat turvantarvitsijat ovat tulleet, on edelleen erittäin turvatonta.

   Suomi on edelleen erittäin vauras maa. Meillä on todellakin varaa hoitaa kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat asianmukaisesti.

   1. Taru Virtanen
    3.2.2017, 07:20

    Et varmaankaan ole lukenut Suomen budjettia lähiaikoina? Suomella ei ole varaa maksaa laittomasti maassa olevien sairaanhoitoa. Jos maa ottaa useita miljardeja velkaa vuodessa niin silloin kuuluu vähentää menoja ja/tai lisätä tuloja.

    Minä vaan en kykene selittämään vanhalle ihmiselle miksi hänen pitää olla syömättä 12 tuntia tai olemaan vanhoissa vaipoissa vain koska joku haluaa antaa vähistä rahoista laittomasti maassa olevalle. Suomen budjetti on tällä hetkellä nollasummapeliä. Jos laittomasti maassaoleville annetaan rahaa niin se on suoraan pois jostakin muualta. Itse asetan vaikkapa koulutuksen ja vanhuspalvelut melko paljon korkeammalle kuin laittomasti maassa olevat.

    Kannattaa myös muistaa, että on täysin ihmisen oma valinta jäädä laittomasti Suomeen. Jokainen tänne jäävä tietää tasan tarkkaan säännöt ja seuraamukset. Kotimaahan Suomi lennättää täysin ilmaiseksi ja lähtijä taitaa jopa saada rahaakin mukaan.

    1. Saku Timonen
     3.2.2017, 07:34

     Älä valehtele vanhalle ihmiselle, että syy hänen huonoon kohteluunsa on pakolaisten vastaanotto. Kerro, että syy on hallituksen halu leikata köyhiltä ja antaa rikkaille veronkevennyksiä.

     1. Ari Saarinen
      3.2.2017, 22:16

      Oletko todellakin sitä mieltä, että runsas miljardi euroa vuodessa, minkä käytämme tänne tulleisiin pakolaisstatusta tavoitteleviin, ei ole mistään pois? Ihanko oikeasti?

      1. Kuvitteletko todella, että paperittomien terveydenhoitoon käytetyt rahat ovat siirtymässä vanhusten hoitamiseen tai muuhun vastaavaan hyvää asiaan. Ihanko oikeasti?

    2. Vaikka Suomessa jätettäisiin hoitamatta kaikki paperittomat, turvapaikanhakijat, maahanmuuttajat, työttömät, köyhät ja vanhukset, ei se vanha ihminen saisi yhtään sen useampaa vaippaa vuorokaudessa saati enempää ruokaa. Vaikka Suomeen ei ikinä otettais yhtään turvapaikanhakijaa, siitä säästyneistä rahoista ei näkisi Suomen vähävaraiset, vanhukset tahi sairaat senttiäkään. Tämä on vaan yhden agendan puolueiden propagandaa.

     Budjetointi kuntaelimissä tai valtiotasolla ei vaan toimi niin. Vanhustenhuoltoon on olemassa budjetti A, jonka summa on 1, turvapaikanhakijoille on olemassa budjetti B, jonka summa on 2. Jos budjetti B:sta jää ylimääräistä rahaa, sitä ei siirretä budjetti A:n, koska budjetit kuuluvat eri elimille. Budjetin ylijäämä ymmärtääkseni siirretään seuraavaan budjettiin, jolloin seuraavalle vuodelle bujetoidut rahat ovat pienemmät, eli käytännössä seuraavan vuoden budjetista leikataan kuluja. Rahaa ei voida siirtää eri toimialojen välillä edes julkisen talouden puolella. Ei vaikka ne verovaroin onkin kerätty kansalaisten pussista. Joku osannee kertoa julkihallinnon budjetoinnista minua paremmin, itse en ole asiantuntija.

     Ei julkistalous toimi samalla lailla kuin yksityistalous, ja hyvä niin. Muuten tässä maassa ei kehittyis ikinä mikään.

     1. Ari Saarinen
      3.2.2017, 22:21

      Olisi mukava voida uskoa kertomaasi (ettei turvapaikanhakijoihin käytetyt rahat) olisi mistään pois, mutta valitettavasti se ei ole näin. Jos olet seurannut minkään vertaa julkisesta taloudesta käytyä keskustelua, niin et ole voinut välttyä huomaamasta, että julkisen talouden toteutetut säästöt eivät ole kovin kaukana turvapaikanhakijoihin käytettyihin varoihin.

      1. Jyri Ahjokari
       4.2.2017, 09:22

       Ei jösses oikeesti. Oletko itse välttynyt huomaamasta, että varakkaiden veronkevennyksillä hoidettais melekonen määrä vanhuksia, työttömiä, paperittomia jne. Lappusilmäinen matematiikka 1-0,01=0. Kantsii lukee sitä budjettia oikeesti.

Kommentointi suljettu.