Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vaihtoehtoisia totuuksia

-Vieläkö sinä ellee hökötät siinä uskossa, jotta semmosta raatatietä on tapasinkaan?

Näin puuskahti Juhan Ahon Rautatien Matti vaimolleen Liisalle pähkäiltyään koko talven rautatien mahdollista olemassaoloa. Hän tuli siihen tulokseen, että häntä olivat pitäneet narrinaan rovastia ja ruustinnaa myöten kaikki. Rautatietä ei ole olemassakaan.

No, olihan se olemassa. Puolustusministeri Jussi Niinistö tuohtui Ylelle uutisesta, jonka mukaan puolustusvoimissa on asetettu rajoituksia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten pääsylle joihinkin tehtäviin. Ministeri on ilmeisesti elää hököttänyt siinä uskossa, että kaikista mahdollisista työnantajista puolustusvoimat ainoana ei tee minkäänlaisia turvallisuusselvityksiä henkilökunnalleen.

Totuus osoittautui ministerin kannalta vielä ikävämmäksi. Kaksoiskansalaisten varusmieskoulutuksellekin on asetettu rajoituksia, ja ministeri nolasi itsensä täydellisesti. Muun muassa tästä kertoo historioitsija Jussi Jalonen  blogissaan.

Kun totuus valkeni ministerille, niin hän syytti oman tietämättömyytensä paljastumisesta Yleä. Kun naama näyttää vinolta, niin vian on pakko olla peilissä. Juuri Jussi Niinistön puolueessa on vihattu Yleä, koska se jostain käsittämättömästä syystä mielletään punavihreiden suvakkien propagandavälineeksi. Niinistö ei tyytynyt vain moittimaan Yleä, vaan hän yltyi suorastaan uhkailemaan. Oman totuutensa hän kirjoitti kannattajilleen blogiinsa, kuten nykyään poliitikkojen tapa on.

Tälle ilmiölle on meren takana annettu nimeksi vaihtoehtoinen totuus. Ennen sitä kutsuttiin rehellisesti joko valehtelemiseksi tai tietämättömyydeksi, mutta ajat muuttuvat. Kun totuus ei miellytä, niin kerrotaan siitä oma versio jo valmiiksi samoin ajatteleville. Se menee aina läpi, ja niinpä samasta asiasta on liikkeellä aina monta eri totuutta.

Puolueettomalla medialla on vaikea tehtävä yrittää etsiä oikea totuus monien vaihtoehtoisten totuuksien joukosta. Ne onnistuvat siinä suorastaan yllättävän hyvin, ja juuri siksi vaihtoehtoisten totuuksien esittäjät puolueetonta mediaa vihaavatkin. Hyvä esimerkki tästä on Ylen hallintoneuvoston pyrkimys vaikuttaa toimivaltansa ylittäen uutisten ja ajankohtaisohjelmien sisältöön. Siitä kerroin eilen. Kaikki varmasti myös muistavat vielä oikein hyvin pääministeri Sipilän yksittäisen toimittajan sähköpostiin lähettämän haukkumisryöpyn.

Vaihtoehtoista totuutta tulee tämän bloginikin kommentteihin päivittäin. Toinen eilinen juttuni sai paljon palautetta, jonka mukaan juuri paperittomien turvapaikanhakijoiden aiheuttamien kustannusten takia jäävät omat vanhuksemme huonolle hoidolle. Tällainen kommentointi ei enää ole vaihtoehtoista totuutta eikä edes valehtelua, vaan ihan puhdasta typeryyttä ja laskutaidottomuutta. Sille ei mahda mitään, sillä aina löytyy paljon syntymätyhmiä tai valemedioiden vihajutuilla päänsä pehmittäneitä.

Vaihtoehtoista totuutta suosivien kannattaa tehdä Matin ja Liisan temppu eli todeta ihan omin silmin, että rautatie on olemassa. Ihan samalla tavalla myös oikea totuus on olemassa tuolla jossain. Sen löytyminen vain vaatii enemmän aivotyötä kuin Lapinlahden kirkonkylälle käveleminen.

Ai niin, niistä kaksoiskansalaisista. En nyt viitsi puhua mitään siitä, että onhan meillä liikenne- ja viestintäministerinäkin kahden maan kansalainen. Sen verran tiedän, että minusta on kaksi kertaa tehty turvallisuusselvitys, vaikka en ole koskaan hakenut puolustusvoimille töihin. Kyse on ollut niinkin salaperäisistä tehtävistä kuin vaikkapa työskentely maistraatissa.

Mahtaisiko puolustusvoimat tutkia vaikkapa salaisiin tiedustelutietoihin käsiksi pääsevien taustoja? Jos ei tutkisi, niin olisin huolissani.

Kommentit (33)

 1. Antero Pönni

  Samaa typeryyttä jatkaa kansanedustaja Leena Meri, joka väittää pakolaisten lasten vievän kantasuomalaisten lasten rahoja koulutuksesta!
  Tyhmäksi Mereä tuskin voi sanoa. Kun on kerran valmistunut oikeustieteelisestä. Kylläkin tuo ulostulo oli täysin harkittu ja tarkoitushakuinen.
  Joku on sanonut, melkein kaikki Perussuomalaisten kansanedustajat ovat rasisteja.
  Meren kohdalla tuon sanan melkein, voi jättää huoletta pois.

  • Saku Timonen

   Meren on pakko tietää puhuvansa ”vaihtoehtoista totuutta”.

  • Nuutti Harju

   Jokainen lisäoppilas kuluttaa resursseja, oli sitten kyseessä kantasuomalainen tai pakolaistaustainen oppilas. Tätä tosiasiaa vasten Pönnin kommentti ei ole mitenkään relevantti tai sitten kyseessä oli ajattelematon heitto.

   • Antero Pönni

    Meren kommentti oli että pakolaislasten koulunkäynti kuluineen vaarantaa kantasuomalaisten saaman riittävän koulutuksen.
    Varatuomari ei ymmärrä että laki määrää mitä ja kuinka paljon koulussa opetetaan. Siitä ei pysty mikään koulu tai kunta ominpäin mennä leikkaamaan opetusten määrää ja laatua.
    Kaikilla on oltava yhtäläiset oikeudet saada opetusta.

    • Helena Nieminen

     Onko Pönni tutustunut tutkimuksiin koulutuksen eriarvoistumisesta? Jos tuo mitä sanot pitäisi paikkansa niin eri peruskoulut eivät voisi olla eriarvoisia. Tutkimukset ovat kuitenkin kovasti erimieltä asiasta! Suomessa on menossa voimakas jako hyviin ja huonoihin kouluihin.

     Sattumalta huonot koulut ovat usein alueilla joissa on runsaasti halvempia vuokra-asuntoja ja/tai runsaasti maahanmuuttajia. Ottaen huomioon nykyisen poliittisen ilmapiirin niin kyseessä on tietysti puhdas sattuma. Koululaisten taustalla ja oppimistuloksilla ei voi olla mitään korrelaatiota.

     • Rintsu

      Mikä on hyvä koulu ja mikä sitä eriarvoisuutta tekee?
      Ottaen huomioon, että suomessa on oppivelvollisuus ja jokaiselle pitää löytyä paikka vähintään peruskoulusta vaikka koulun penkki ei hirveästi kiinnostaisikaan.

      Ns. hyvien lukioiden hyvyys taas on sitä, että sisäänpääsyyn vaaditaan kympin keskiarvo. Eli koulu saa olla todella surkea jos se onnistuu kympin oppilaat pilaamaan.

      Omalta lukioluokaltani kukaan ei reputtanut yo- kokeissa. Itse asiassa muistaakseni viisi kirjoitti kuusi laudaturia ja puolet luokasta kirjoitti laudaturit englannista ja äidinkielestä. Rehtori oli laudaturien kokonaismäärästä niin hämillään, että ei tiennyt miten päin housuissaan olisi ollut.
      Oli syytäkin, koska lukioluokalleni pääsi sisään alle seitsemän keskiarvolla. Kyllä. 6,9 oli muistaakseni alin.

      Hyvä koulu ei ole semmoinen joka saa valkata oppilaansa.
      Hyvä koulu on semmoinen joka kasvattaa nuorista ihmisiä.

      • Helena Nieminen

       Nyt puhuttiin peruskoulusta! Lukiot ovat tietenkin eri asia, koska niihin on keskiarvorajat.

       Aiheeseen voi aloittaa tutustumisen vaikka ylen uutisesta:
       http://yle.fi/uutiset/3-9072031

   • Ossi Saresoja

    Vaikka jokaisen lapsen koulutus maksaa jonkin verran, ovat lapset keskimäärin pitkällä aikavälillä toisaalta esim eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta erittäin hyvä asia.

   • Kaija Laine

    Kun nyt on kuitenkin tosiasia että maassamme on lapsia ja heihin on ainakin nykyisen lainsäädännön mukaan, käytettävä rahaa, voisi tietysti laskea kumpi tulee halvemmaksi; kouluttaminen, vai kouluttamatta jättäminen.?
    Kannattaa myös pitää mielessä että maamme huoltosuhde on ja tulee olemaan kaus tulevaisuuteen pielessä, väestö elää kauan ja syntyvyys on alhainen. Eikä syntyvyys varmaan ole näinä epävarmoina aikoina nousemassakaan.
    Satsaus tänne muualta muuttaneisiin lapsiin on yksi parhaiten tulosta tuovia ja edullisimpia kotouttamisen muotoja. Mikäli maamme nykyinen ilmapiiri ei estä nuoria juurtumasta uuteen kotimaahansa

  • Jorma Reijonen

   Voin työkokemukseni, 40 vuotta, perusteella sanoa, että joku diplomi-insinööri voi olla täysin pihalla. Ei hajuakaan, miten paperit on saatu. Vaikutelma on, että asenne ajaa opitun tiedon yli, jos se on omaksuttu. Minkälaista asennekasvatusta on kotoa saatu? En väitä, etteikö tässä maassa ole erittäin päteviä insinöörejä, mutta nykyinen hallituspolitiikka koulutusleikkauksineen ajaa asiansa osaavia ihmisiä pois Suomesta, heillä on kysyntää muuallakin.

   • Antero Pönni

    Osuit aivan naulan kantaan, valitettavasti.
    Suomen ongelma tulee olemaan koko ajan kiihtyvä ”aivovienti”.
    Korkeasti koulutetut jättävät Suomen tätä menoa enevisissä määrin.
    Asian pitäisi olla juuri päinvastoin. Suomi tarvitsisi lisää hyvin koulutettuja työntekijöitä, tieto taitoa lisää.
    ettei olisi kun nyt, kaikenlaisiin projekteihin kuskataan muualta työntekijät. Ydinvoiman rakentamisesta alkaen. Kun ei täällä armaassa Suomen maassa ole riittävästi ammattityövoimaa!
    Tätä menoa Suomi taantuu 1900 luvun tasolle, mihin on hommattava kovaan hintaan ulkomailta asiantuntijoita eri töihin.
    Omat asiantuntijat pakenevat ulkomaille sisäsiittoisesta rasistisesta ilmapiiristä.

 2. Joni Pelkonen

  Niiinistöä on markkinoitu suurena armeijan asiantuntijana. Perusteluna on ollut, että hän on tutkinut sotahistoriaa ja ravannut kertausharjoituksissa.

  Mutta ministerin pitäisi olla *johtamisen* asiantuntija. Puolustusministerin tehtävän hoitamisen kannalta on samantekevää kuinka monta yötä on käkkinyt metsässä jonkun kuusen alla rynkky kourassa.

  Ei sitten ollut johtamisen asiantuntija eikä tuntenut armeijan toimintaakaan. Samanlainen amatööri kuin muutkin poliitikot, ja näköjään myöskin kykenemätön myöntämään omia virheitään.

  Kun Niinistö nyt on (vähemmän yllättäen, puoluekanta huomioonottaen) paljastunut omaan totuuteensa uskovaksi änkyräksi, joka näköjään johtaa rähjäämällä, eiköhän olisi aika pistää ukko vaihtoon.

  • töytön

   Eikös tämä ukkeli meinannut lähteä haastattelusta kävelemään, kun ei haastattelijan kysymys miellyttänyt. Reservistä eroavat Niinistö haluaisi karkottaa maasta, jos saisi lakejaan tehdä.

 3. Kimmo Paaso

  Niitä syntymätyhmiä tässä maassa tuntuu riittävänkin. Ja jos ei ole tyhmä niin on vain ilkeämielinen, etten sanoisi paha. Epäoikeudenmukainen ainakin. Jos joku asia vaikuttaa olevankin eri tavalla kuin itse on uskonut ja väittänyt, siltä suljetaan silmät ja aivan Jussi-boyn ja monien, monien syntymätyhmien tavoin aletaan syyttämään sitä joka asian on toiseksi todistanut. Ei koskaan syy ole itsessä, vaan aina toisessa. Sellaiselle ei, uskokaa minua, mitään voi. Mutta on hullua ja väärin olla yrittämättä . . .

 4. Turo Mustakalliio

  Koskeeko tämä kaksoiskansalaisuusrumba myös esimerkiksi USA-Suomi kaksoiskansalaisia?

  • Saku Timonen

   Hyvä kysymys, johon en tiedä vastausta.

  • Epäluotettavat

   Ei tietenkään. Yhdysvaltain etu ja englannin kielen ylivalta (l. pakkoenglanti) on Suomessa pyhä asia, erityisesti perussuomalaisille.

  • Karo Kankus

   Minäkin veikkaan, ettei Yhdysvaltain ja Suomen kaksoiskansalaisia pidetä lähtökohtaisesti yhtä epäluotettavina kuin Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia.

   • Johannes Aaltonen

    Minä taas veikkaan että siinä tapauksessa kyse on historiallisista ja maantieteellisistä syistä.

    Vaikken veikkaajana ole kovin kaksinen, niin pidän itsestäänselvyytenä sitä ettei maamme strategisia sotilaallisia salaisuuksia paljasteta venäjän kansalaisille, olkoonkin sitten vaikka puolikansalaisuus.

    • Karo Kankus

     Minä en pidä sitä itsestäänselvyytenä, enkä pidä tietyn ryhmän nimittelemisestä puolikansalaiseksi. Kaksoiskansalaisia on kohdeltava samalla tavalla kuin muitakin kansalaisia, paitsi perustelluissa yksittäistapauksissa.

     Jos tähän ei pystytä, on parempi ettei meillä ole kaksoiskansalaisuutta ollenkaan.

  • töytön

   Rukousaamiasen syöjät toki asia erikseen.

   • Angie

    Eikös ne jotku persut haaveilleet siitä, että nyt kun Trumpista tuli pressa, ni Suomessakin saa viedä suvakit saunan taakse?

    Toisaalta Venäjän kaksoiskansalaisia pidetään epäluotettavina, mutta Putinia ihaillaan ja halutaan samanlainen ”demokratia” Suomeen kuin Venäjällä on?????!!!!

    Taitaa myöskin J. Niinistö käyttäytyä juuri niin kuin Uuninpankkopoika edellisviikolla kirjoitti: ”…Kun entinen eliitti on korvattu uudella, niin sitä uutta eliittiä ei sitten arvostella…”

   • Johannes Aaltonen

    Nyt ei ainakaan minulle aukene kuinka Yhdysvaltain kongressin järjestämä rukousaamiainen saati sen ”syöjät” liittyy tähän asiaan?

 5. Mauri Pulkkinen

  Suomi kestää ja on kestänyt yli-innokkaita ministereitä. Puolustusministerin toki luulisi käyttävän enemmän harkintaa ulostuloissaan ja mediakritiikissään. Kun ministerin nuppi on täyttynyt pienistä vihreistä miehistä ja hybridisodasta hysteriaan asti, tulee tallattua miinoihin, joita Ottawan paljon parjattu sopimus ei kiellä.

  Onneksi puolustusvoimien palveluksessa on viileästi ja asiallisen asiantuntevasti kantaa ottavaa johtoa, joka ei poukkoile ja sätki uhkakuvien edessä, vaan asettaa ne arvoiseensa kategoriaan.

  Kaksoiskansalaisuudesta ei ole kadonnut mihinkään sen alkuperäinen ratio. Hyvin harkitusti täytyy arvioida muutostarpeet ja muistaa, että erityistä turvallisuusselvitystä vaativissa tehtävissä pelkkä Suomen passi ei takaa mitään. Jokainen sellaisiin hakeva henkilö täytyy arvioida yksilönä oli yksi tai useampi passi.

  • Rintsu

   Toi on totta.
   Vaikkapa vakoojaksi voi ryhtyä kuka tahansa ihan vaan rahan vuoksi. Ei siihen kaksoiskansalaisuutta tarvita.

   Mut vaikka kaksoiskansalaisuus olisi suomi – uusiseelanti niin pientä ihmistä ei saa asettaa työhön tai ainakaan virkaan jossa hän edes teoriassa saattaa joutua valitsemaan kahden isänmaan välillä.

   Jääviysongelmat on nykyhallitukselle käsittämättömän vaikeita muutenkin. Jos siellä olis nykyistä enemmän kaksoiskansalaisia niin sit vois ihan perustellusti kysyä, että minkä valtioiden etuja hallitus ajaa?

 6. Rintsu

  Toi ”vaihtoehtoinen totuus” on hieman kuin homeopatia. Siis pilleri jossa ei ole ensimmäistäkään vaikuttavaa ainetta eikä kukaan tiedä miten se edes periaatteessa voisi toimia. Mutta koska koululääketiede on paha, rokotukset ovat illuminatin salaliitto niin vaihtoehtoinen totuus löytyy pilleristä joka ei sisällä mitään mutta toimii luulotauteihin hemmetin hyvin ilman sivuvaikutuksia.

  Sitähän tämä nykyinen politiikka paljolti on. Keksitään ongelma jota ei ole, ollaan ratkaisevinaan se ja kerätään irtopisteet kotiin sanomalla, että nyt tuotakaan ongelmaa ei ole.

 7. AikaMies

  Kysyn, kun en tiedä ja pitäisi kai provosoitua kantaaottamaan ja ”desantteja” joka suunnassa näkemään.
  Missä ja miten kaksoiskansalaisuus rekisteröidään?
  Kuka on oikeutettu mahdollisia rekistereitä tutkimaan tai jopa hyväksikäyttämään?

  Onko tässäkin taas se ulkolaiselta kuulostava [suku]nimi [ joillekin sopisi ihan vaikka Alan Dorkin] vihan tunnetta generoiva? Sukunimilaki, velvoite sukunimeen, on alle satavuotias!

  Meinaan jotta jollei siinä [EU]passissasi ole merkintää kaksoiskansalaisuudesta, niin siis missä on?

  • Saku Timonen

   Väestörekisterikeskus kokoaa keskitetysti väestötiedot ja siellä on tiedot myös kaksoiskansalaisuudesta.

 8. Matti Luomansuu

  Olen asettanut itseni positiiviseen uutis-sulkuun, mitä tulee Suomen tietotoimiston ylen, mtv:n ja suun muun uutis-suoltamoiden aineestoon. Levollinen olo, olla tietämätön ja suunnata ajatukset esim. nyt hyvään kirjallisuuteen. Avaruus tähtitieteen professori Esko Valtaojan kirja, kotona maailmankaikkeudessa on sangen antoisaa luettavaa jälleen. Saatanpa em:tun jälkeen paneutua Eero Paloheimon, megaevoluutio kirjaan myös. Kun katsoo Suomalaista poliittista kenttää ja nyt Ps:n ministereiden toilauksia, kansanedustajista puhumattakaan, niin voi härregyde. Puolustusministeri Niinistöstä olen saanut hyvin vahvasti sen vaikutelman, että hän on huumoria tajuamaton, herkkähipiäinen ja muutenkin itseensä asioita ottava negatiivisessä mielessä. Vähän niinkuin vänrikki nappula. No joo, eiköhän tämä tästä. Ja nyt kohti multiuniversumia, Esko Valtaojan siivittämänä. Hyvää viikonlopun alkua.

 9. Timo Koivistoinen

  Ihan asiasta toiseen, mutta eikö meillä pitäisi juuri olla venäläisiä upseereita jos vastassa on Venäjä.

 10. turo mustakallio

  Kuten se joku Mannerheim?

 11. Sofia

  Tuli tuosta Sakun mainitsemasta turvallisuusselvityksestä mieleen että useissa isoissa yrityksissä tehdään kaikille sellainen. Minullekin tehty useaan kertaan. Ihan vakio. Ettei sitten ainakaan teoriassa harrasta teollisuusvakoilua. Onhan se vähän ”jännää”.

 12. AMK

  Tuli vain mieleen Vaihtoehtoisia totuuksia:– Tarvitaan lisää toimia siihen, että työllisaste nousee 72:een. Ne toimet, mitä on tehty säästöjen ja leikkausten puolella, niin se on aika tarkkaan kasassa desimaalien tarkkuudella. Sille ei tarvitse nyt tehdä mitään. Mutta kasvua edistäviin toimiin, ja kyllä me tarvitaan jotain sinne vielä rakenteellisiin uudistuksiin, Sipilä sanoi.
  Tarkoittanee työttömille palkattomia töitä jne jne. Sorry asian vierestä mutta otsikkoon sopiva,ei leikata mutta töitä pitää tehdä ilman palkkaa.Minkäs sillä voi kun pääministeriin ei voi luottaa.

Kommentoi »

Comments are closed