Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Viikonlopun turhimmat

Isävainajani sanoi usein, että joutavilla jotain. Jos ei muuta, niin sitten ihan mitä tahansa.

Viikolopun aikana sosiaalista mediaa kuohutti muutama asia, joista en normaalisti viitsisi puhua mitään. Nyt viivyttelen lenkille lähtöä pakkasen lauhtumisen toivossa, joten tällä hetkellä olen joutava.

Kun QX -lehden gaalassa valittiin vuoden homoksi 16-vuotias tubettaja ja näyttelijä, niin kansanedustaja Jari Ronkaiselle (ps) tuli heti mieleen seksi 15-vuotiaan pojan kanssa. Ronkainen kyselee suojaikärajan perään ja aikoo olla yhteydessä lapsiasiavaltuutettuun.

Mikäpä siinä. Lapsiasiavaltuutettu tulee kertomaan Ronkaiselle, että myös alaikäisellä on oikeus seksuaaliseen identiteettiin, ja hän saa sen halutessaan myös kertoa. Suojaikäraja on rikosoikeudellinen raja, jonka tarkoitus on estää lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Yleinen suojaikäraja on 16 vuotta ja aikuisen valvonnassa, määräysvallassa tai muissa alisteisessa suhteessa olevien osalta 18 vuotta.

16-vuotiaan julkisuuden suhteen olen kyllä epäileväinen ihan yleisellä tasolla, mutta onhan meillä ollut tenavatähtiä ja lapsinäyttelijöitä Lasse Pöystistä alkaen.

Jiri Kerosen kanssa olen monista asioista eri mieltä, mutta tämän asian hän kuittasi niin osuvasti, että minulla ei ole lisättävää.

keronen

Ronkaisen kanssa samaa tirkistelynhalua osoittaa muutaman ”isänmaallisen” joukkotempaus uimahallissa. Kunnallispolitiikkaan mukaan halajava Pontus Söderblom kavereineen on vaaninut Itäkeskuksen uimahallissa maahanmuuttajia ja vaatinut heitä riisumaan housunsa.

Söderblomista en mitään tiedä, mutta en usko minkään kunnan kunnallispolitiikan tarvitsevan häntä sen enempää kuin valtakunnanpolitiikka tarvitsee Jari Ronkaista. Ronkainen valittiin eduskuntaan USA:sta napatun, meksikolaisia siirtolaisia vastustavan vaalivideon ansiosta, eikä häntä tätä ennen ole kiinnostanut mikään muu kuin maahanmuuton vastustaminen. Nyt kunnallisvaalien alla ovat myös homot ruvenneet kiinnostamaan.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola näkee blogissaan kaiken omasta maailmankuvastaan poikkeavan kouluopetuksen ideologian pakkosyöttönä. Luomuruoka, mahdollisuus saada myös vegaaniruokaa ja tasa-arvo näyttäytyvät hänelle ideologioina ja ismeinä, joita tulee vastustaa. Hän ei taida tulla ajatelleeksi, että hänen oma maailmakuvansa on suurelta osin peräisin koulusta.

Minä menin kansakouluun vuonna 1964. Ensimmäinen oppimani asia oli, että välitunnilta sisään mentäessä tehdään jono, jonka on oltava armeijamaisen suora. Suorimman jonon muodostanut luokka pääsi ensimmäisenä sisään.

Sittemmin opin, että ruuan kanssa ei ronklata, vaan lautanen syödään tyhjäksi sen sisällöstä rippumatta. Opin myös, että kiittäessään tytöt niiaavat ja pojat pokkaavat. Ja sitä kiittämisen  aihetta riitti. Opettajaa piti kiittää ruuasta ja Jumalaa ihan kaikesta muusta. Välitunnilla oli erikseen tyttöjen ja poikien leikit, ja väärään sakkiin eksynyttä ivattiin avoimesti.

Jos Ukkola ei olisi niin paljon minua nuorempi, niin epäilisin hänen käyneen 60-luvun kansakoulua. Ei koulussa sinänsä mitään vikaa ollut eikä se traumoja jättänyt. Se vain noudatti oman aikansa yhteiskunnan ideologiaa ja muovasi siihen sopivia kansalaisia. Maailman muuttuminen on saanut monet sen ajan opit katoamaan päästäni, mutta usein huomaan niiden elävän sitkeästi alitajunnassa. Ne pitää ravistella irti, ja toivon Ukkolan ravistelevan omaa päätään lukemalla tämän Leo Straniuksen hänelle kirjoittaman vastineen.

Minä ravistelen turhuudet irti lähtemällä lenkille. Muistin juuri, että kansakoulussa opetettiin suomalaisen miehen olevan pakkasta pelkäämätön urho.

Kommentit (42)

 1. Pekka Forstadius

  Englannissa etsivät lasten hyväksikäytön mestareita jalkapalloseuroista ja kirkon piiristä.
  Koulussa opin jo 2. luokalla, että väärässä kohtaa ei kannata nauraa. Opettaja pesi suun, konkreettisesti, saippualla. Saippuaiset sormet liukuivat hampaiden pintaa ja ikenissä, toinen käsi paino niskasta päätä pesualtaaseen. Muistan silti mukavana naisopettajana. Launeen kansakoulu Lahdessa. Ikonen?
  Ukkolan jutusta riitti otsikko. En viitsinyt lukea, koska en pidä näistä ideologisista hyökkäyksistä peruskoulua kohtaan.

 2. Angie

  Eikös persut vastustanut tasa-arvoista avioliittolakia uimahallikyyläyksellä???
  Mitähän he nyt sanovat näiden Suomi ensin tyyppien kyyläyksestä?

  Kyllä tää persujen eduskuntaryhmä on surkuhupaisaa sakkia? Mitä niiden juomavesi mehtaa sisältää?

 3. Jartsa Kangas

  Ehkä jopa hieman noloa myöntää, mutta nauroin itseni kipeäksi viikonloppuna seuratessani muiden askareiden ohessa toisella silmällä SE-porukan lauantaista katupartiointia tyhjässä Itäkeskuksessa ja lukiessani ”taisteluraporttia” uimahallista. Siinä jää Mika Raatikaisen kammoama homokyyläys toiseksi, kun lahtelainen kuntavaaliehdokas vahtii uimahousujen käyttöä ja käyttämättömyyttä. Eivätkö nuo ihan oikeasti tajua miten pöljän kuvan itsestään antavat?

  Tässä muuten melko kuvaava videopätkä tuosta touhusta. Ylläpitäjä poistakoon mikäli linkkejä ei saa kommentteihin laittaa, en tokikaan siitä pahastu.
  http://www.captiongenerator.com/309322/Suomi-Ensin–liike

 4. jukka

  ”16-vuotiaan julkisuuden suhteen olen kyllä epäileväinen ihan yleisellä tasolla”… Samaa mieltä. Mielelläni pitäisin täysi-ikäisyyttä rajana tämänkaltaisessa julkisuudessa. 16-vuotias on lapsi.

  • Milja

   Heti kun rajoitetaan myös samanikäisten heterojen julkisuutta, kielletään mainitsemasta lehtijutussa heteron lapsinäyttelijän ihastuksista yms. Ja vieläpä sosiaalista mediaakin alaikäisiltä, koska ei julkisuuteen mitään palkintoa tarvitaan lehtijuttua tarvita.

   • Johannes Aaltonen

    Minustakaan ei ole soveliasta nostaa alaikäistä ihmistä miksikään seksuaalisuus-ikoniksi. Enkä myöskään hyväksy uimahousuja uimahallien saunoissa keneltäkään koska ne on selvästi ja ihan syystä siellä kielletty.

    Jos tämä tekee minusta suvaitsemattoman islamofoobikon ja homovastaisen änkyrän niin olkoon sitten niin.

    • Maarit L.

     Taidat nyt unohtaa, että seksuaalinen suuntautuminen ja seksuaalisuus ei ole ihan sama asia. Jos henkilö on niin sinut itsensä kanssa, että tuo julki 16-vuotiaana oman seksuaalisen suuntautumisensa, eikä häpeile itseään, niin se voi olla merkittävä esimerkki epävarmemmille nuorille, jotka kenties kamppailevat sen kanssa, mitä ovat ja uskaltaako sitä näyttää. Se, että valitaan Vuoden homoksi, ei tarkoita että kaikkien (homojen) pitäisi heti alkaa fantasioida hänestä, vaan sitä että hän tuo positiivisessa mielessä esiin sen, että homous on ihan ookoo.

  • liisa

   Just!
   Tämä poika on jo itse tehnyt tubettajana homoudestaan julkisen ja käy asiasta avointa keskustelua toisten somettajien kanssa. Tubettajiin kuuluu runsaasti nuoria ihmisiä, joten julkisuusrajoitukset pitäisi sitten koskea koko sosiaalista mediaa. Ja kaikkia nuoria. On aika mahdoton juttu, tänä päivänä. Poikaa ei ole milläänlailla hyväksikäytetty ja hän on itse ollut ”superonnellinen” saamastaan tunnustuksesta.

   Jos joillakin aikuisilla on ongelmallinen suhde itse asiaan, niin se on yksinomaan heidän ongelmansa.

   • Johannes Aaltonen

    Minusta ei homoseksuaalisuudessa ole mitään hävettävää, seksuaalinen suuntautuminen se on siinä kuin heteroseksuaalisuus ja muut seksuaalisuudetkin.

    Nämä kaikki kuuluvat osaksi elämän monimuotoisuutta.

    En silti hyväksy sitä että joksikin ”homoikoniksi” nostetaan alaikäinen lapsi.

    • liisa

     Jaa, mutta kun sinulta ei tähän asiaan kysytä lupaa vaan asianosaisilta, heiltä jota tämä asia koskee ja jotka pyydetään ehdokkaiksi. Ole huoleti, QX-Gay Gaalakaan ei kaipaa sinun hyväksyntääsi. Se pärjää hyvin ilman sitä.

  • Rosa Warski

   Voi herraisä. 16-vuotiaana on puberteetti täydessä roihussa, ja sillon todellakin on seksuaalisuus ns. polttava aihe. Tätä ei pitäisi yrittää kieltää millään viktoriaanistyylisellä puhtoisten ei-seksuaalisten lasten ideologialla.

   Mikäli haluaa 16-vuotiaana tulla ulos kaapista, on se suuren rohkeuden osoitus. Tämä 16-vuotias valittiin ehkä vuoden homoksi, mutta mielestäni vähintään samanlaisen arvostuksen ansaitsee jokainen, joka asian uskaltaa siinä iässä julkisesti tunnustaa.

 5. Minna Ylitalo

  Uimahallin tulisi kyllä puuttua tällaiseen asiakkaitten tirkistelyyn ja ahdisteluun.

  En oikein muutenkaan ymmärrä mölinäporukan linjaa. Peruspersut sanovat kuntavaaliohjelmassaan tiukasti ei tyttöjen ja poikien vessojen ”ideologiselle yhdistämiselle”. Samalla porukka vouhkaa kiihkeästi uimahallin naistenvuoroja vastaan. Eli molemmille sukupuolille ehdottomasti erilliset perinteiset vessat, mutta toisaalta aivan yhtä ehdottomasti ”sukupuolineutraalit” ja ”ideologiseseti yhdistetyt” uimahallivuorot?

  Varsinaisia kärkihankkeita, joilla saadaan Suomi nousuun.

 6. Rosa Warski

  Luomuruoan osalta tuo Ukkola ei ole ajatellut asiaa loppuun.

  Esim. torjunta-aine -jäämät ovat luomussa huomattavasti alempia, eivätkä ne todellakaan ihmiselle terveellisiä ole. Samoin ravintopitoisuudet ovat korkeampia – mm. yhdessä lukemassani tutkimuksessa oli taulukko, jonka mukaan luomu sisälsi vitamiineja ja hivenaineita n. puolet enemmän. Toki artsun johtopäätöksissä kuitenkin jatkettiin, ettei luomu ole merkittävästi tavanomaista ravinteikkaampaa.

  Vaikka itse tutkimustieto voi olla mitä tahansa, jää merkittävyyden raja tutkijoiden ja välikäden kautta usein rahoittajien mielivallan harteille. Eikä tarvitse kauaa miettiä, mitä merkittävyyden rajat ovat, jos tutkimuksen on tilannut esim. kemikaaliviljelyyn erikoistunut teollisuusjätti.

  Toimittajat – ja välillä tutkijatkin – sitten lukevat tämän, ja pohjaavat tietonsa samalle ”faktalle”. Tieteen ulkopuolella tutkimuksia ei välttämättä edes lueta, vaan luotetaan suoraan ns. asiantuntijoiden medialle antamiin arvioihin.

  Valitettavasti on Ukkola tainnut suorilta ostaa luomuvastaisen propagandan.

  Asiasta seinään, en malta olla poikkeamatta lyhyesti varsinaisten aiheiden ulkopuolelle. Sairailta ollaan nyt kovalla tohinalla viemässä sairasloma, jotta kulut säästyisivät, kyykytys maksimoituisi ja ketään ei varsinkaan palkattaisi henkilökuntavajetta paikkaamaan. Asiasta evankelisoi YLE: http://yle.fi/uutiset/3-9435225

  • Joni Pelkonen

   Olen sattumalta itse seissyt yhtäaikaa Ukkolan kanssa Kampin K-marketissa luomulaarin edessä valikoimassa luomutomaatteja. Joko hän ei itse noudata omaa opetustaan tai sitten ei tiedä/välitä mikä on luomua ja mikä ei. Kummassakin tapauksessa hän on tekopyhä. Vai liekö kolumnissa kyse kansanvalistuksesta vanhaan kansakoulutyyliin: kansalle säännöt ja eliitti saa tehdä mitä huvittaa.

   • Sanna Ukkola

    Moikka Joni, juuri näin. Minä syön luomua ihan mielellään. Syön myös nyhtökauraa ja olen naisten tasa-arvon kannalla. Ihmettelen, millä perusteella Saku Timonen arvelee, että kyseessä olisi oma maailmankuvani, kun en sitä millään tavalla blogikirjoituksessa avaa. Kirjoitan yleisellä tasolla ideologioiden sopimisesta lapsille.
    Timonen esittää ns lääkkeeksi Leo Straniuksen vastauksen lukemista. On vaikea nähdä, miten taatusti poliittisen ja ideologisen Straniuksen tekstin lukeminen neutralisoisi näkökulmia.

    • Milja Heikkinen

     Straniuksen teksti voisi avartaa näkökulmaasi siinä mielessä, että huomaisit ehkä, että se, että jokin on yleistä tai sinun mielestäsi ”normaalia” ei ole sama asia kuin se, että se olisi ideologiasta vapaata.

     Esimerkiksi: miksi se, että vanhempi päättää, että lapsi syö nakkia muka olisi vähemmän ideologinen valinta kuin se, että vanhempi päättää, että lapsi ei syö nakkia? Ensimmäisen taustalla voi olla esim. vanhemman näkemys siitä, että eläimen tappaminen ravinnoksi on ihan ok ja nakki on kätevää arkiruokaa, jonka syöminen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Jälkimmäisen takana voi olla vanhemman näkemys eläinten oikeuksista, uskonnosta tms. Nakkia syöttävä vanhempi ei ehkä sano ääneen tai edes aktiivisesti tiedosta päätöksensä taustalla vaikuttavaa ajatusmaailmaa, mutta se ei tarkoita, että valinta olisi jotenkin neutraalimpi kuin joku muu.

     Stranius muuten nähdäkseni kykenee myöntämään, että hänen näkökulmansa perustuu tiettyihin arvoihin. Hän ei perustele kantaansa sillä, että ”tämä on ideologisesti neutraalia”, vaan esim. moraalisin argumentein.

    • Rintsu

     Yllä mainittu ”nakki”- vertaus oli ihan hyvä.

     Jos päiväkotiruokana on nakkikastiketta, jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa ja kalapuikkoja niin valinta se on sekin.
     Onko se sitten jonkun ismin tuputtamista lapsille?

     Jos parikymmentä päiväkotia ottaa osaa kokeiluun jossa selvitetään onko moiselle palvelulle tarvetta/kysyntää ja onko siihen varaa niin en mitenkään osaa nähdä sitä huonona asiana tai minkään ismin syöttämisenä pikkulapsille.

     Aikuisten maailmassa on nykyään ihan normaalia, että työpaikkaruokalassa on tarjolla laktoositon, gluteeniton ja kasvisvaihtoehto. 30v sitten moista olis pidetty ihan ituhippeilynä, ainakin satamaruokalassa jossa kävi syömässä miehet jotka ei millään pupuruoalla elä. Ja joille kelpaa mikä tahansa verenpaine kunhan se ei ole nolla.

     Lasten maailmassa sitten yksi ongelma ovat ne joille kouluruoka ei maistu vaan hakevat tilalle mäkkäriltä purilaisen ja kaupasta karkkia.

     Toinen ongelma on lapset joilla kotona ruokahuolto ei toimi kuin pitäisi ja tulevat kouluun maanantaina nälkäisinä.

     Jos jollain kokeilulla saadaan ongelmaa jommasta kummasta päästä pienemmäksi niin en näe sitä ismien tuputtamisena lapsille vaan ongelmanratkaisuna.

  • Eero Kovanen

   Luomu tarkoittaa myös pienempiä satomääriä ja korkeakeampia sieni, hiiva ja home pitoisuuksia. Nämä kolme viimeisintä tuottavat itsessään ihmiselle haitallisia aineita. Luomu ei suoraan siis tarkoita puhtaampaa ruokaa, mutta ympäristövaikutukset ovat kiistämättä pienemmät. En sano tätä vastustaakseni luomua vaan vaimentaakseni messiassyndroomaa. Otetaan huomioon, että Suomessa käytetään huomattavasti vähemmän torjunta-aineita ja lannoitteita, kuin muualla Euroopassa. Lisäksi lihakarjaa ei kyllästetän antibiooteilla varmuuden vuoksi vaan vain sairaat yksilöt lääkitään.

   Mitä Kukkolan kirjoitukseen tulee niin aika heiveröisesti hän perustelee argumenttinsa. Kirjoituksen saa kyllä jättää avainan omaan arvoonsa, kuten moni on täällä tehnytkin.

  • Jan

   Heh. Tämä hysteeria ”kemikaaleista” on vähän samaa asia kuin fluorin kanssa.

  • Maarit L.

   Jatkan sivuraidetta, tuosta ”korvaavasta työstä”: Ei ole todellakaan mikään uusi keksintö, meillä työpaikallani sitä on käytetty jo vuosia ja usein aivan järjettömästi. Ja ihan sen takia, että firmalle ei tulisi sairaslomasta liikaa kustannuksia. Työskentelin siis puhelimitse tapahtuvassa asiakaspalvelussa, jossa mm. ääni on aika tärkeä työkalu. Jos flunssan tai muun takia ääni lähti ja määrättiin peräti puhekieltoon, niin korvaavaa työtähän siitä heilahti. Ihan niin kuin se ääni oikeasti lepäisi, jos olet ihmisten keskellä ja kaikki kysyvät sitä ja tätä. Ainoa keino olla siellä ihan hiljaa on teipata suu kiinni.

   Jos oli niin paha yskä ja nuha (mutta ei kuumetta), ettei pystynyt itse tekemään töitä, niin laitettiin kuuntelemaan jotakuta toista. Joka ei sitten tietenkään saanut asiakkaan puheesta selvää, koska ”korvaavaa” tekevä köhi ja niiskutti siinä vieressä. Ja tartutti kaupan päälle sen lentsun muihin.

   Ihan aluksi vuosia sitten kun tämä ”korvaava” tuli, niin ääniongelmaisia ym. laitettiin mm. siivoamaan keittiötä. Se saatiin onneksi loppumaan, kun luottamusmies/liitto ärähti, että siivoaamaan on palkattu ihan muut henkilöt. (Ja toki ne taudit siinä kyökkiä siivotessakin kivasti leviää.)

   Joskus harvoin siellä oli oikeasti jotain mielekästä korvaavaa työtä, mutta useimmiten se oli tätä muitten kuuntelua. Ja tartuttamista, meillä kun saatettiin välillä työterveydestä lähettää töihin myös kuumeisia ja ”ihan oikeasti” sairaita. Kukaan ei siis erityisen riemulla ottanyt näitä tautisia viereensä kuuntelemaan…

   • Rintsu

    Tuo ”korvaava työ” ei itsessään ole mikään peikko mutta kuten kaikkia maailman asioita sitä voidaan käyttää tai väärinkäyttää.

    Vaatii toki sen, että siinä mennään lääkärin määräysten mukaan ja toipilaan kuntoutumista ajatellen, eikä ihmetellen missä puolikuntoista voisi hyödyntää.

 7. Mirja Pekkonen

  Pitää tunnustaa, että niin nauroin minäkin. Samoin teki 78-vuotias äitini. Nämä ovat menneet niin hauskoiksi että näitä tulee pian ikävä.

  Voin sieluni silmin nähdä noin itseni ikäisen mummun kauhistelemassa kun uima-altaassa pärskitään vettä ja samalla vesi kielellä kyttäämässä josko näkisi maahanmuuttajan paljaan pyllyn.

  Joku kommentoikin videota, että ei Spede, Pahkasika, Kummeli eikä Petelius taitavimpienkaan näyttelijöiden kanssa saa aikaiseksi yhtä hykerryttävää komiikkaa.

 8. Nuutti Harju

  Tässähän on selvästi jakauduttu kahteen kuppikuntaan. Toisille 16-vuotiaan palkitseminen homogaalassa on järkytys ja toisille taas se, että evankelis-luterilaisen kirkon edustaja oli kyseisessä juhlassa ilmeisesti jakamassa tuota palkintoa (?). Minulle on yhdentekevää kuka jakaa kenellekin mitäkin, kysehän lienee pohjimmiltaan yksilövapaudesta ja oman seksuaalisuuden yksityisyydestä. Sitä minun on taas hieman vaikea ymmärtää, että kirkon piispatar kyseisiä meriitteja tapahtumassa jakoi. Ehkä olen vanhanaikainen, sellainen impivaaralaisen suppeamielinen.

 9. seppo mahkonen

  Tajuntani iski kirjoituksen loppuosaan. Pääsin kansalaiskoulusta-65. Kuri oli tietysti olemassa. Meillakin alakoulussa oli lauantaisin täisyyni, punikkien kakarat piti tarkastaa. Me kun olimme evakkojen jälkeläisiä, siis joidenkin mielestä ryssiä. Ajat kuitenkin muuttuivat. Kansalaiskoulussa opetusaineena oli kansalaisuuskasvatus ja uskontojen historia. Kansalaisuus kasvatuksessa käytiin läpi valtio-oppia ja puolueiden ohjelmia yms. Uskontojen historiassa käytiin yleisimmät uskonnet ja niiden näkemykset. Puperteetin kierteessä kun olimme, terveysoppitunnilla ei nukkunut ketään kun aiheena oli v”’u-oppi. Oli siis poikakoulu.

 10. Mauri Pulkkinen

  Persuille ei taida kelvata mikään.

  Vanhaan hyvään aikaan kuuluivat yhteissaunat ja ulkohuussit ilman kanan ja kukon kuvia. Intiimit asiat kuuluivat yksityisyyteen eikä niistä ”avauduttu” julkisuudessa. Homoja oli, vaikka homous oli rikos. Kaksinaismoraali kukoisti ja luokkajako oli selkeä. Ruokaa syötiin, mitä saatiin ja lautanen nuoltiin puhtaaksi. Sinnekö 40 – 50 lukujen SF-maailmaan pitäisi palata? Tosin elokuvia leimasi melkoinen sosiaalinen paatos.

  Paluuta menneeseen ei ole. Jotkin ilmiöt toisin pääsevät pinnalle tasaisin välein, jotkin painuvat taka-alalle.

  Taannoin valittiin varsin hyvämuotoinen miss Helsinki. Vaikka voin sanoa, että mikään inhimillinen ei iässäni ole vierasta, mutta tyrmistyttävää luettavaa oli lehtien kommenttipalstoilla missiin kohdistunut arvostelu. Lehtien moderaattorit tuntuivat jo uupuneen törkymäärän alle, koska seulan läpi pääsi varsin paksua huttua.

  Rakentavana ehdotuksenani heräsi mielessäni, että mikään ei estä järjestämästä miss Persu -kilpailua. Suomalaisten juurien pitäisi ulottua vähintään 1700-luvulle asti. Ikä- ja painorajoituksia ei tietenkään käytettäisi, vaan tittelin haltijaksi pääsisi kokonaisarviossa paras kombinaatio ulkoisesta olemuksesta ja voimallisista sloganeista.

  • Joni Pelkonen

   Miss Persu-kilpailun voittaisi joka vuosi Soini, koska kerran saatua hyvää äänestystulosta ei ole puolueessa ollut tapana muuttaa ainakaan 25 vuoteen.

   • Ilkka Tuukkanen

    Miss Persu-kisassa voiton veisi varmaankin Kiemunki. Hänessä yhdistyvät niin hengenlahjat ja tyyli kuin ulkoinen kauneuskin juuri niin kuin miss Persussa kuuluukin.

    • Johannes Aaltonen

     En tiedä mitään niin vastenmielistä kuin ihmisen arvostelu hänen ulkonäkönsä tai muiden ruumiillisten ominaisuuksiensa vuoksi.

     Kuvottavaa.

     • Rintsu

      Jos Terhi Kiemungista on puhe niin julkisuudessa olleiden kuvien mukaan hän näyttää ihan normaalilta ikäiseltään naiselta.
      Ei häntä tietääkseni ole ulkoisista ominaisuuksistaan moitittu?

      Voin heti kertoa, että jos näköisellään naisella on tolkullisia ajatuksia ja kotinsa tuoksuu vastaleivotulta pullalta niin minähän istun luonaan kahvilla heti ja lähden pois vasta jos käsketään.

      Ongelma on siinä, että vian ei tarvitse olla suuri jos se on pään sisällä.

      Ulkoiset viat on aina sitä kevyttä kauraa.

     • Ilkka T.

      En tiedä katsoitko kommenttini olevan kuvottava vai ovatko missikisat mielestäsi kuvottavia. Joka tapauksessa kyse oli miss Persusta, jonka valintaan vaikuttaisivat ilman ikä- ja painorajaa nimenomaan ”ulkoinen olemus ja voimalliset sloganit”. Eli haettaisiin mahdollisimman persumaista naista. Kyseiset ehdot täyttää Kiemunki – tuo vakavasti ylipainoinen hengen jättiläinen.

 11. Sami Lappalainen

  Kannatan vahvasti kasvisruuan lisäämistä peruskouluihin ja päiväkoteihin. Jos jonkun mielestä lapselle on parempi syöttää makkaraa ja nugetteja hampurilaisilla höystettynä niin antaa palaa, se ei ole multa pois, mutta voi välillä nämäkin ihmiset pysähtyä miettiin, että onko se tehotuotettu liha parempi vaihtoehto jos muutakin (jopa halvempaa)on tarjolla.
  Näille ihmisille voisi myös tehdä hyvää tutustua Jamie Oliverin luotsaamaan kouluruuan uudistukseen, joka ikävä kyllä koki jenkeissä stopin, kun ruuan tuottajat (pizzat,hampparit,nugetit) heräsivät siihen että tässä meinaa rahoittajat lähteä.
  Muutoin en edes kiinnostu persuvouhottajista joille tärkeintä on saada oman pään lisäksi muidenkin pää pahoitettua. Jälleen sanon sen mitä äiti aina toitotti, jos ei ole mitään nättiä tai fiksua sanottavaksi niin piä turpa kiinni (anteeksi annetaan idiootin ojennus).

  • Sami Lappalainen

   Ja olen tietoinen että suomen kouluissa ei niin tarjota ”roskaruokaa”, mutta välillä tuntuu,että sitä settiä ihminen pitää perusruokana huolestuttavan paljon 🙁

  • J Hautamäki

   Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa on jo pakollinen kasvisruokapäivä muistaakseni kerran viikossa. Pakollista lihansyöntipäivää ei ole.

   • Milla N

    ”Pakollisia” kasvisruokapäiviä on ollut peruskouluissa ja päiväkodeissa ja lukioissa vuosikymmenten ajan. Ilmeisesti ohrapuuroa ja mehukeittoa tai pinaattilettuja eivät jotkut osaa laskea kasvisruoaksi? :p
    Oma suosikkini oli muuten esikoulussa saatu puuro ruusunmarjasopan kanssa. Pieksi kaikki muut ruoat mennen tullen.
    Ja jo omat vanhempani saivat kansakoulussa sodan jälkeen helmivelliä (perunaryyneistä tehtyä) – ei siellä mitään pihvejä tarjoiltu. Kasvisruokaa sekin, kotimaisesta juureksesta tehtyä. Suomalaiseen pöytään on punainen liha tullut muuten kuin juhlaruoaksi vasta 1900-luvun lopulla, kun tehotuotanto alkoi pyöriä toden teolla 1970-luvulta lähtien.

    Pakollisia lihansyöntipäiviä on ollut 80-luvulla peruskoulussa. Muistan, kuinka jouduin ala-asteella istumaan niiden kuvottavien kaalikääryleiden kanssa kellon sointiin asti. Liha-riisitäyte oli kuivaa ja mautonta, ja kaali ympärillä limaista. Mikä tahansa vaihtoehto olisi ollut tervetullut, mutta niitä ei ollut, koska suomalaiseen periaatteeseen kuuluu lapioida naamaansa vaikka lautasellinen paskaa kun auktoriteetti niin käskee. Ja kiittää päälle.
    (Muut kuvotusinhokit: veriletut, tilliliha ja kanaviillokki. Pakollisia liharuokia nekin, aina lukioon asti. Silloin sai jo annostella itse – ja ilmoittautua kasvissyöjäksi.)

 12. Tupu

  En löytänyt nopeasti googlettamalla, mutta muistelisin, että vuoden homoksi on valittu maailmalla myös ei homoseksuaaleja. Olen ymmärtänyt, että tarkoitus on lähinnä antaa tunnustusta homoseksuaalisten ihmisten hyväksynnän ja oikeuksien ajamisen puolesta tehdystä työstä.

  • Angie

   QX-gaalassa sellainen ihminen saa yleensä Vuoden Hetero -palkinnon. Nyt sen sai merivoimien ylikersantti Juho Pylvänäinen.

   • Kaija Laine

    Vuoden homoksikin valitaan joku, joka on tehnyt jotain Tupun mainitsemien asioiden hyväksi. Ei ole kyse mistään ”homo-ikonista” kuten joku ylempänä kommenttiketjussa sanoi.

 13. Siru Pola

  Meillä kun oli pieni koulu, niin tytötkin oli otettava mukaan poikien leikkeihin. En muista oliko toisinpäin.

  Rosvoa ja poliisia leikittiin ja kaikilla oli tärkeä rooli. Seuraavalla välitunnilla vaihdettiin rooleja.

  • Rintsu

   Mä muistan hypänneeni narua ja ruutua. Ihan vapaaehtoisesti.

   Rofe-& poldehommat taas olis ollu ihan tylsiä ilman tyttöjä.

   Mä alan tajuamaan vasta nyt kuinka upean koulun sain käydä. Ja miten mahtavia opettajia sinne oltiinkaan saatu palkattua.
   Jos joku oli pyörätuolissa niin sit oli.
   Jos ”Victorilla” oli erivärinen iho niin sit oli. Tommoisissa asioissa ei ollut mitään kummallista.

   Just olin saunaillassa kymmenen kundin kanssa joiden kanssa yhteinen koulutaival alkoi 70- luvun alussa.
   Ollaan sentään sevverran sovinisteja, että jätkien saunailtaan tytöillä ei ole koskaan ollut mitään asiaa.

 14. Ei ole

  Tutkintapyyntö: Kuntavaaliehdokas tarkkaili alastomia ihmisiä Itäkeskuksen uimahallissa ja käskytti näitä ottamaan housut pois jalasta:

  https://www.docdroid.net/gOdwXxG/tutkintapyynto.pdf.html

 15. T.K. Lehtinen

  On se vaan jännää, kun setämiehet innostuu gaalasta, jossa ollaan vaatteet päällä. Mainoksissa (ja jossain urheiluseuran talkootempauksessa järjestäjän puolelta) laitetaan nuoria tyttöjä pyörimään mielellään vähissä vaatteissa ja kun joku asiasta huomauttaa, niin se on ”kateellisten vanhojen ja rumien” akkojen panettelua… Miellän kuitenkin tuon palkinnon annetun rohkeudesta ja viisaudesta, harva 16-vuotias uskaltaa olla sinut itsensä kanssa. Eikä se setämiesten ja tätinaisten puristuksessa helppoa olekaan. Mietityttää kyllä, minkälainen likakaivo aikuisten päässä onkaan, pitäisi pestä saippualla.

  • T.K. Lehtinen

   Ps. Sellainen likakaivo minulla on, että jos joku Sons of Sodoma pyörisi uimahallissa kyttäilemässä alakertaa, soittaisin poliisit…tanan pervot.

Kommentoi »

Comments are closed