Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Liirum laarum…

Maamme hallitus piti kaksipäiväisen strategiaseminaarin, jossa uutisten mukaan pudisteltiin kiviä kengistä, muodostettiin tilannekuva, laadittiin tiekartta, piiskattiin työllisyystyöryhmiä, ajateltiin boksin ulkopuolelta, nostatettiin henkeä ja tiivistettiin rivejä julkista painetta vastaan. Kansalaiselle nämä uutiset eivät kerro mitään, emmekä koskaan tule tietämään mitä siellä oikeasti puhuttiin. Mitään hyvää sieltä tuskin on tulossa.

Se tiedetään, että hallituksen puoliväliriihi siirrettiin pidettäväksi kunnallisvaalien jälkeen ilman mitään muuta syytä kuin juuri ne vaalit. Kaikki tarvittavat tiedot olisivat olleet saatavilla jo aiemmin ja puoliväliriihi olisi voitu pitää tavalliseen tapaan helmikussa.

Se tiedetään, että pääministerillä ja muutamilla muillakin ministereillä on ollut ongelmia median kanssa. Koko hallituksella on ongelmia kansalaisten kanssa, sillä hallituksen suosio on pohjalukemissa. Siinä mielessä rivien tiivistäminen paineita vastaan on ymmärrettävää, mutta myös ongelmallista. Hallitus aikoo asettua entistä pontevammin kansalaisia ja mediaa vastaan. Tulee mieleen vanha Ahmed Ahne -sarjakuva, jossa naapurivaltakunnan sulttaani Sittingbul karjui kapinoivalle kansalle: ”Huutakaa vaan, roskajoukko! Kyllä teiltä hymy hyytyy, kun säädän uudet verolait!”

sittingbul

Kuva: Goscinny & Tabary: Ahmed Ahne; Parantava porkkana

Hallitus aikoo hakea boksin ulkopuolelta uusia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi 72 prosenttiin. Tähän mennessä jo boksin sisältä on löytynyt paljon hirvittävää tavaraa. Lainaan Li Anderssonin listausta jo tehdyistä toimenpiteistä:

– Työttömyyspäivärahan enimmäiskesto on lyhennetty 500 päivästä 400 päivään. Jos työhistoriaa on alle kolme vuotta, kesto on 300 päivää.
– Omavastuuajan kesto on pidennetty viidestä seitsemään päivään.
– Palkkatukityötä ei enää lasketa kokonaan mukaan työssäoloehtoon, vaan ansiopäivärahan perusteeksi vaadittavaan työssäoloehtoon luetaan vain 75 % työssäoloehdon täyttävistä kalenteriviikoista.
– Kulukorvaukset poistettiin työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun ajalta.
– Työn vastaanottovelvollisuus on tiukennettu: Jos kieltäytyy varmasta työpaikasta, karenssi on 90 päivää aiemman 60 päivän sijaan. Työttömyysturvaa alhaisempi palkkataso ei enää aikaisempaan tapaan ole este ottaa työtä vastaan.
– Vuorotteluvapaan ehtoja on tiukennettu. Vuorotteluvapaan työhistoriavaatimus nousi 16 vuodesta 20 vuoteen. Vuorotteluvapaan kesto lyheni 180 kalenteripäivään. Vapaata ei voi enää pitää useassa jaksossa.
– Koeaika pitenee, irtisanottujen takaisinottovelvollisuus lyhenee ja oikeus määräaikaisen sopimuksen solmimiseen pitkäaikaistyöttömän kanssa kevenee.
– Työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea on leikattu.
– Työttömiä haastatellaan kolmen kuukauden välein, ilman, että TE-toimistojen resursseja oleellisesti on lisätty.
– TE-toimistolla on mahdollisuus poistaa ammattitaitosuoja, jos työnhakijan koulutusta ja työkokemusta vastaavaa työtä ei ole tarjolla.
– Työttömällä ei ole enää kolmen kuukauden ammattitaitosuoja-ajan jälkeen oikeutta kieltäytyä tarjotusta kokoaikaisesta työstä, vaikka työstä maksettava palkka jäisi pienemmäksi kuin työttömyysetuus.
– Työttömyyden jatkuessa työnhakija on velvollinen ottamaan vastaan myös pienempipalkkaista kokoaikatyötä.
-aikuiskoulutusrahaa on leikattu.

Tämän lisäksi palkansaajien asemaa on heikennetty kilpailukykysopimuksella, joka leikkaa palkansaajien nettoansioita, pidentää työaikaa ja vähentää valtion verotuloja.

Jos nämä ovat Sipilän mielestä ”helppoja keinoja”, kauhistuttaa ajatella, mitä hän tarkoittaa kun sanoo että seuraavaksi pitää ajatella ”boksin” ulkopuolelta.

Velkaantumisen taittamisen keinoista puolestaan keroo pilapiirtäjä Jari yhdellä kuvalla enemmän kuin minä osaan kirjoittaa:

74e8c7aa09564789a610d9c0fdd52f6f

Mitään hyvää ei ole siis odotettavissa, mutta saatiinpa nähdä uutisissa mustien autojen letkojen pudottelevan tärkeän näköisiä ministereitä kyydistään. Valtiovaraiministeri Petteri Orpon mukaan strategiaistunnossa naurettiin paljon ja välillä tehtiin töitä otsa rypyssä.

Jotenkin minun on helppo uskoa tuo nauraminen.

EDIT 8.2.2017 klo 13.15

Korjattu Ahmed Ahnetta koskeva kappale ja lisätty kuva. Kiitos tarkkaavaiselle lukijalle, joka muisti albumin ja sulttaanin nimen oikein.

Kommentit (44)

 1. Sami Lappalainen

  Summa summarum, yhdessä rintamassa kansaa ja mediaa vastaan?

 2. Virva Itäranta

  Demokratiassa media julkaisee ja avaa hallituksen suunnitelmat ja päätökset kansalle, jotta niitä voidaan kommentoida julkisesti. Nämä toimittajia ja kansalaisia vihollisina pitävät poteroon piiloutujat eivät enää edusta Suomen kansaa. Mitä he edustavat?

  • Virve Valoheimo

   Ihan yksinkertaisesti ja ehkä vanhanaikaisesti: He edustavat pääomaa.

  • Antero Pönni

   Tuohon olisi helppo vastata, jos ei YT- lakia olisi olemassa, yrityksiä.
   Yrityksetkin joutuvat lain mukaan jotain tulevaa kertomaan työntekijöilleen. Samoin päätöksistä joutuvat avautumaan henkilökunnalle.
   Vai eikö Sipilän omistamassa yrityksessä noudatettukaan aikanaa YT – ja muita työsopimuslakeja?
   Ainakin hallituksen nykyinen meno siltä vaikuttaa. Kun siellä tietoa ei edes jaeta toiselle ministeriölle. Puhumattakaan että otettaisiin suunnitteluun mukaan.
   Miksi sitä sitten jaettaisiin medialle tai ja kansalle sen paremmin?
   Todellinen salaseura tuo nykyinen hallitus!

 3. Antti Koli

  Vaalikokous tuo oli, että hallituksen virheistä, leikkauksista ym ei puhuta. Siis hallitusta ei saa arvostella, edes persut. Päätösten siirtämistä vaalien yli voi kutsua valehteluksi ja petokseksi, mutta sehän ei ole mitään uutta. Pian meillä ei enää mitään vaaleja tarvita.
  Mitä Sipilä puhui ennen eduskuntavaaleja? Ei yhtään siitä mitä tulee tekemään, ainakaan.

  • Jussi Parviainen

   Joopa! Teatteriltapa tuo tärkeine ihmisineen ja mustine autoineen vaikutti! Taitaapa vaalit olla tulossa!

 4. Riitta Pihlaja

  Kun kansa ei pidä hallituksen toimista, hallitus pyrkii vaihtamaan kansan. Kohta fiksuimmat ovatkin muuttaneet ulkomaille. Ihmettelen eniten sitä, miten hiljaa konkaripoliitikot kuten Kääriäinen, Pekkarinen ja Anttila sekä muut syrjäytetyt ovat. Millä heidän suunsa on tukittu?

 5. Seppo Laitinen

  Näin toimii itseään työmiehen-/naisen puolesta työntekijän ystäväksi valehtelevat puolueet, hävetkää toimintaanne.

 6. töytön

  Noo kiva, että on herroilla ja rouvilla hauskaa ollut, tarjoilu varmaanki kans pelannu moitteettomasti.

  • Johannes Aaltonen

   Luultavasti. Ei noissa illanistujaisissa ole tapana ollut syödä ohravelliä ja pettuleipää vedellä huuhdottuna.

 7. Johannes Aaltonen

  Eipä edelliset hallituksetkaan ole saaneet mitään hurrattavaa aikaan. Ei näytä saavan tämäkään. Tuskin tulee saamaan seuraavatkaan. Pessimisti ei pety koskaan.

  Poliittinen päätöksenteko kiertää samaa rinkiä vuodesta ja vaaleista toiseen. Oppositio tietää aina miten pitäisi asiat hoitaa ja kun pääsevät valtaan niin….No se rinki, mikään ei muutu paremmaksi ja se uusi oppositio taas tietää kuinka pitäisi toimia, kunnes taas koittaa vaalit ja….

  • Jyrki

   Ja siihen rinkiin harvemmin päätyy ne jos koskaan, jotka tietää mitä boksin ulkopuolella oikeasti tapahtuu ja mitä ideoita sieltä on syytä tuoda tuohon piirileikkiin mukaan.

   Voi tietysti olla, että ne ideat ei enää naurata eikä ole hauskaakaan, mutta ne toimii ja boksin ulkopuolelle pääsee taas viimein mukaan boksin sisälle ja boksia voidaan oikeasti alkaa laajentaa, niin että kaikki mahtuu mukaan.

   • Johannes Aaltonen

    Edustuksellinen demokratia on siitä paska juttu ettei sinne eduskuntaan päästetä kaikkia sinne haluavia.

    Boxin laajennus nähtiin ”sixpack”-hallituksessa josta ei tullut lasta eikä paskaa.

    Minusta olisi aika siirtyä sitoviin kansanäänestyksiin, joka olisi todella yksinkertaista toteuttaa nykypäivänä.

 8. Virva Heinonen

  Ei mitään kunnioitettavaa herrojen käytöksessä. Sipilä kirmasi iloisena kuin pikkupoika saatuaan narrattua hallituskumppanit muka kimppakolttosiin. Käytöksessä ei mitään, minkä perusteella voisi kuvitella, että näistä kolmesta kumppanista kasvaisi kunnioitettavia valtiomiehiä. Olisihan se ollut aikamoista, jos olisivat kertoneet, että vaalien jälkeen kehitellään voimakkaita leikkauksia suurituloisille. Kunnallisvaalien jälkeen ei taatusti mitään hyvää kerrottavaa, vain tyhjiä lupauksia. Sipilällä on mieletön hinku vallan kahvaan, vaikka taidot ovat harjoittelijan tasoa. Luottamusta ei voi ottaa kansalta, se pitää ansaita.

  • Johannes Aaltonen

   Itse olin toiveikas Sipilän noustua pääministeriksi, ajattelin että vihdoinkin raikas tuulahdus verrattuna poliittiseen broilerikasvattamoon.

   Noh, eipä ole ollut aihetta iloita.

 9. Klaus Tuurala

  Ei siellä ajateltu boksin ulkopuolelta. Sipilän sanoin: ”Pitää puristaa poksin ulkopuolelta.”
  Puristaa sitä poksiako?
  Ja paineesta Sipilä sanoi: ”Lisätkää vain painetta pökköön.” Painetta pökköön?
  On herralla sanonnatkin sekaisin puhumattakaan kolumnissa mainituista tärkeistä asioista.

 10. Turo Mustakallio

  Eiköhän kyseessä ollut kunnallisvaalityöseminaari, jossa sovittiin yhteiset kuviot vihervassareita vastaan.

 11. Jyrki

  Itsehän tiedän ja moni muukin suuren määrän ihmisiä, joilla on tietoa, osaamista, kokemusta, taitoa, ymmärrystä jne. Mitä boksin ulkopuolella tapahtuu ja mitä sen ulkopuolella pitäisi tehdä. Näitä ihmisiä on jo satoja tuhansia. Tuosta joukosta ne toimivimmat ideat varmasti löytyy. Tuleehan ne ideat suoraan boksin ulkopuoliseen kovaan ja julmaan ympäristöön lopullisesti pudonneista, joista monet tutustuneet hyvin tarkkaan mitä huonoja juttuja ja mitä toimivaa siellä voisi olla, mistä jalostaa oikeasti toimivaa.

  Mutta jostain syystä näiltä ei kysytä mitään. Ei vaan meidän kaikki pätevä ja osaava hallitus itse katselee tiukasti suljetuissa palavereissaan boksinsa ulkopuolelle ylimalkaisesti boksin korkean laidan yli. Ja tekee sen jälkeen laskuttavien konsulttien ja sen sellaisten tietäjien avulla uusia mahdollisuuksia boksin ulkopuoliseen maailmaan. Kysymys vaan kuuluu kenelle ne mahdollisuudet on oikeasti luotu? Siihenkin tiedetään jo vastaukset aika pitkälti ja tarkalleen täällä boksin ulkopuolella.

 12. Rintsu

  Osallistavaa sosiaaliturvaa tiedossa.
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702082200067095_pi.shtml

  Eli töitä sosiaaliturvan eteen.
  Uutisen mukaan tuossa on työttömille tarjolla keppiä ja porkkanaa mutta mitä itse luin niin porkkanan on jo joku ehtinyt syömään.

 13. Angie

  Ajattelin blogin alkua lukiessani, että Uuninpankkopoika pelasti paskan päiväni hyvillä nauruilla. Mut kyllä sekin nauru hyytyi kun pääsin tohon Li Anderssonin listaan asti.

  Kuka hitto uskoo tota liirum laarumia? Uskooko hallitus itsekään?

  • Johannes Aaltonen

   En nyt tarttuisi Anderssonin listaan kovinkaan tiukasti, varsinkin kun on tullut nähtyä ja koettua mitä hänen edustamansa puolue on saanut hallituksessa aikaiseksi.

   • Kaija Laine

    Täysin sitoutumattomana toteaisin vain että tämä nykyinen hallitus on kyllä huonoin mitä itse olen koskaan nähnyt (jotain olen politiikasta ja hallitusten toimista ymmärtänyt jo melkein neljänkymmenen vuoden ajan). En tiedä mitä vasemmistoliitto olisi saanut nykytilanteessa hallituksessa aikaan, mutta olettaisin kuitenkin ettei Li Anderssonin listaa tai muita tekemisiä voi arvostella sen mukaan että hänen puolueensa oli hallituksessa silloin kun Li oli 16-vuotias.

    • Rintsu

     Samma här.

     Nykyhallituksen surkeus ei ole siitä kiinni, että toteuttaisivat asioita joista minä olen eri mieltä. Ei se siitä ole kiinni.

     Jos saa käyttää niinkin surkeaa vertauskuvaa kuin valtamerilaiva, niin mahdollisia suuntia ovat eteen, taakse, oikealle tai vasemmalle. Mikään ei ole automaattisesti hyvä tai huono eikä minun mielipidettäni määränpäästä tarvitse kuunnella.
     Ilmaan se ei nouse ja suunta kohti pohjaa on kaikkien mielestä huono.
     Sipilän hallituksen touhuista tulee mieleen se, että hänen mielestään laiva ei ole matkalla kohti pohjaa koska hän yrittää nostaa sitä lentoon.

 14. mikko

  HS: Hallituksen tutkijaryhmä ehdottaa radikaalia muutosta: Koskisi 90 000 suomalaista
  Osallistumistulo korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan.
  http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/HS-Hallituksen-tutkijaryhm%C3%A4-ehdottaa-radikaalia-muutosta-Koskisi-90-000-suomalaista/926393?pwbi=86eb6010b183e54baeec3a5d7ed8c10a
  tällä touhulla aijotaan pistää huonosaisemmat ihmiset palvelmaan ilman palkaa hyväosaisia ihmisiä
  tai tehdä näistä ihmisistä ja alentaa ne muiden palvelioiksi pakolla
  korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan.eli halutaan tämä orja työ koskemaan kaikkia työttömiä
  entäs tasavertaisuus laki kuinka se toteutuu tämän porukan suhteen taI miten tämä toteutetaan
  palkataanko leirin johtajia kyttämään kuin auzwitchissa
  että *vapaaehtoisuus* toteutuu
  työmotivaatiot voivat olla näillä ihmisillä kynnysmattoihin verratavissa
  puuhapete töissä aika ongelmalisia
  kuka näitä vapaaehtoistyöntekiöitä muka arvostaa ei kukaan he ovat ihmisten mielestä jätettä niin kuin ovat kuntouttavan työtoiminnankin ihmiset ihmiste silmissä
  todella hyvällä prosentilla sitä kautta työlistynyt 0.2 prosenttia siellä oleista ihmisistä
  Osallistumistulon oikeisiin töihin pääsyn sitä kautta vaikutus olisi 0 prosenttia veikaisin

  mietikää sitä
  kai te sitä motivaatiota lisäätte jollain rangaistus sangtioilla
  luulisin jos entinen meiniki pitää paikkansa mitä tämä säästää ei mitään
  miten jos näiden vapaaehtois työntekijoillä aletaan pyöritämään sitä yrititys toimintaa koskatämän tarkoitus on murentaa kaikki työehdot lakipykälät missä ja kuka tätä puuhastelussa joutuu tekemään
  korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan.
  eli tarkoituson vain poistaa kaikki lakipykälät työttömän oikeudet mitä jo kuntouttavan työtoiminassa rikottu kunnissa teetämällä oikeata työtä työkykyisillä ammattitaitoisila ihmisillä kuntasäästöt ensin vaikka lakia rikomalla linström oli ylessä itse paikalla kun lakia rikotiin huolella kuntouttavan työtoiminan järjestämisessä atk tukihenkilön muodossa täysin työkykyisen ihmisen toimesta joka rikkoo kuntoutavanlainsäädäntoä huolella
  tämä teidän kieroilunne on aikamoista touhua te oikeasti aiotte samalla tuhota suomalaiset työehdot normaalityöpaikkojen syntymisen tällä lakialoitella jota te laajentaisitte vähän ajan päästä mitä se on tässä kokeilussa 8h orjatyöksi ilman palkaa yrityksissä kuka hyötyy yhteiskunta ei työtön ei yrittäjä kyllä ja paljon kun ei ole palkka kustanuksia
  siis oikeasti nämä vapa ehtoistyöt tuhoavat oikeiden työpaikkojen synnytämisen
  miten kilpailu lain säädäntö toinen yrittäjä pyöritää yritystään ilmaistyönteijoillä jonne pakotetaan siis kaikki jopa koulutetut normaali työkykyiset ihmiset
  ESIMERKKI MITÄ TULEE TAPAHTUMAAN SATA PROSENTISELLA VARMUUDELLA
  Jaska menee vapaaehtoistyöhön auto laakoselle kun on autonasentaja AMMATILTAANKIN
  TÄHÄN NÄMÄ PYRKII EIKÄ MIHINKÄÄN SYRJÄYTYMISEN ESTÄMISEEN
  90 000 TUHATTA IHMISTÄ ELÄÄ TÄYDELISEN VALTION KONTROLLIN ALAISUUDESSA TÄYSIN RIIPUVAISINA HEIDÄN VALTION VIRKAMIESTEN METKUISTA HEIDÄN PÄÄNMENOKSI KIVAA KUULOSTAA IHAN KOMMUNISTISEN VENÄJÄN TOUHULTA
  TAI EI KUULOSTA TOI JÄRJESTELMÄ ON
  90 000 IHMISILLE KUIN NE ALISTETAISIIN JOHONKIN KOMMUNISTISEEN JÄRJESTELMÄÄN MUITA SE EI KOSKE ESIM NIITÄ JOITA NÄMÄ VALTION KONTROLLOIMAT ORJAT PALVELEVAT

  LAAKONEN ON VAIN ESIMERKKI SORI SIITÄ

 15. Jyrki Heiniö

  Yritin kuunnella Sipilän ilmoitusta tarkalla korvalla,mutta mitään uutta en sattunut huomaamaan.
  Vaikka siinä lueteltiin hallituksen uretekoja tyyliin ”Pohjois-Korean viralliset uutiset”,niin
  pohjasävy oli valitettavan uhkaava.Oli siinä naivistinen kevennys,kun hän mainitsi,että
  jos kaikissa maakunnissa olisi yhtä hyvä työllisyystaso kuin Ahvenanmaalla,voisimme
  maksaa velkojamme takaisin.Mutta,kun ei ole.

 16. mikko

  Tajuatteko tämä toiminta muistutaa yhdyskuntapalvelua joka on rikoslain yksi rangaistus muoto
  HS: Hallituksen tutkijaryhmä ehdottaa radikaalia muutosta: Koskisi 90 000 suomalaista
  Osallistumistulo korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan

  Rikosseuraamuslaitos
  Yhdyskuntapalvelussa tuomittu tekee yleishyödyllistä työtä vapaa-aikanaan. Kunkin yhdyskuntapalvelurangaistuksen toimeenpanoa varten laaditaan rangaistusajan suunnitelma
  http://www.rikosseuraamus.fi/…/yhdys…/yhdyskuntapalvelu.html

  tässä Osallistumistulossa joutumiseen
  vapaaehtois työhön riitää työttömyys se on se rikos

  • Jyrki

   Ongelmahan korjattavissa tekemällä lakiteknisesti lopullisesti työttömyydestä rikoksen. Niin kuin se oikeastaan on jo epävirallisesti kun asiaa pohtii. Sitä ei vaan ole avoimesti kirjattu rikoslakiin. Lienee ei vielä ole siihen ollut pokkaa.

   Mutta pokka kasvaa kohisten eduskunnassa päivä päivältä, että eiköhän joku päivä jo aleta rohkeasti työttömyyden kirjaamista rikokseksi varmaan ehdottelee eduskunnassa. Menisi siinä samalla kun säädetään uudet lait työttömien kyykytyksen maksimointiin.

   Ja asia menee heittämällä läpi jossain äänestyksessä. Ja jos ei mene laitetaan asiasta äänestys ajankohtaan missä vaikka kesälomat alkamassa eduskunnassa ja kiire nuijia päätöksiä liukuhihnalta kaikilla. Niin kaikki passaa mitä niitä pohtimaan enää, joku pohtinut jo valmiiksi riittää, että itse seuraa puoluekurin mukaisia ohjeita äänestyksen edetessä. Eikä ketään kiinnosta mistä syystä painoi mitäkin nappia. Sen oloista tuntuu olevan eduskunnan touhu.

   • Rintsu

    Asiassa on se ero, että jos on rikoksesta tuomittu, niin avolaitoksessa on mahdollista tehdä työtä josta on mahdollista saada jopa 7 euroa tunnilta.

    • Jyrki

     Niin ehkä tässä onkin vastaus siihen 9e/pvä orjatyö ahdingon ratkaisuun hallitukselle sieltä boksin ulkopuolelta.

     Kerätään työttömät eli rikolliset avovankilaan ja aletaan maksaa siellä heille palkkaa 7e/h. Asuminen, ruoka, terveydenhuolto jne. Tulee kaupan päälle tai laki tietääkseni sen määrää vangeille.

     Toki tässä voi käydä niinkin, että kun kuntouttavan työn sopimuksissa teroittamalla teroitetaan, että kyseessä ei ole työsuhde. Joten palkkaa ei makseta jne. Niin varmaan työtönkään ei varsinaisesti vangittu ja vanki vangin oikeuksilla vaan työtön. Ja täten vaan tuomittu avovankilan tyyppiseen laitokseen tekemään työtä josta saa palkkaa. Ei sitten muuta.

 17. työtöntyötön

  Tuosta osallistavasta sosiaaliturvasta. Ilta-Sanomien jutussa sanotaan että ”Vuonna 2012 toimeentulotukea maksettiin yli kolmannekselle työmarkkinatuen saajista”. Eli näitä nyt ei juuri hetkauta vaikkei haluaisikaan ”osallistua” (toki jokin vähennys perustoimeentulossa on odotettavissa).

  Mutta muiden puolesta eli onko tässä nyt tarkoitus palata takaisin vanhaan eli esim. puolison kanssa asuva joka ei ole oikeutettu toimeentulotukeen niin se on 0euroa tai osallistu. Samoin vanhempiensa kanssa asuva eli max 355 euroa toimeentulotukea.
  Sama juttu tässä ”työttömille korvataan toimintaan osallistumisesta aiheutuvia kuluja ehkäisevällä toimeentulotuella” eli kaikille ei korvata vaan maksa vaan itse bussilippusi.

  Ja mitä h*ttoa tämä tarkoittaa ”kieltäytyminen ei veisi oikeutta toimeentulotukeen, joten osallistumistulon putoaminen kompensoituisi toimeentulotuen nousuna”? Mikä ihmeen nousu? Tulot putoavat mutta nousevat? Toimeentulotukeahan ei voi evätä kokonaan missään tapauksessa.

  Sen vaan sanon omalta kohdalta että mikään ei ole ollut syrjäyttävämpää kuin nämä työkokeilut sun muut palkattomat aktivoinnit. Palkkatuki sentään evätään vaikka se olisi auttanut eniten. Olenkin jo alkanut henkisesti varautua alennetulle toimeentulotuelle (kunnes koittaa se aamu kun senkin eteen on käytävä lakaisemassa kylän katuja).

 18. KatjaHoo

  Ajatus työllistämisestä on toki kaunis, mutta tämmöselle tavisinsinöörille ei kyllä ole vielä selvinnyt että miten nuo Li Anderssonin listaamat hallituksen työllistämiskeinot sitten loppupeleissä lisäävät työllisyyttä. Siis sitä sellaista työllisyyttä, jossa on työnantaja maksaa työntekijälle työpanoksesta asiaankuuluvaa palkkaa. Minun silmääni tuo vaan näyttää siltä, että työttömiä sysätään erilaisiin työkokeiluihin, -harjoitteluihin ja kuntouttavaan työtoimintaan, joka taas vie sen oikean työpaikan joltain muulta. Tätä menoa meillä on kohta palkatonta työtä tekeviä työttömiä työllistämistöissä, eikä kukaan muu saa palkaa kuin TE-toimiston väki ja yritysjohto. Jos meillä ei ole työpaikkoja jossa työtä tehdä, niin miten hemmetissä niitä näillä toimilla oikein tulee lisää?

  • Rintsu

   Minulle ei ole vielä selvinnyt edes se miten nuo toimet vähentävät työttömyyden kustannuksia?

   Yksittäisen ihmisen elämää ne saattavat kurjistaa huomattavastikin mutta ei siinä yhteiskunnalle suuria säästöjä tule jos väki tiputetaan työttömyyskorvaukselta karenssille ja toimeentulotuelle.
   Itse asiassa siinä käy päinvastoin, koska sieltä nouseminen on sitten huomattavasti vaikeampaa.

  • Kirsti Kuusisto

   Meillä ei kohta ole TE-toimistojakaan. Nyt sieltä lähetetään työtarjouksia. Siis lähetetään kirjeessä työttömälle ilmoituksia, jotka on mol:in sivuilla ja pakotetaan hakemaan niitä. Oli hakijalla sopivaa ammattitaitoa tai ei. Puhumattakaan että työpaikka olisi sellainen että hakija sinne haluaisi. Ja niistä ilmoituksista valtaosa on vuokrafirmoja, jotka käyttävät sivuja ilmaisena mainostilanaan. On siellä joukossa välillä todellisiakin ilmoituksia. Ymmärrän kyllä senkin, että hankkivat tekijöitä rekistereihinsä koska heidän asiakkaansa harvoin suunnittelevat työvoimatarvettaan seuraavaa päivää pidemmälle.
   Nyt siis ovat sekä työnantajat että -hakijat perin kyllästyneitä TE-toimistojen touhuun. Yhä useampi työnantaja jättää paikkansa sinne ilmoittamatta koska eivät halua hukkua sopimattomiin ja haluttomiin hakijoihin.
   Suosittelen TE-toimistojen jäljellä olevia työntekijöitä mitä pikimmin hakemaan itselleen järjellisempiä työpaikkoja.

   • Rintsu

    Kun ilmoituksista karsii pois haettavaksi julistetut virat, vuokrafirmojen mainokset ja nollatuntisopparit niin eipä mollin sivuille paljoa jää.

    Mainitsemastasi syystä oikeita työpaikkoja ei sinne kukaan tolkuissaan oleva ilmoita. Oikeat työpaikat menevät puskaradion ja viidakkorummun välityksellä. Pitkäaikaistyöttömät vaan ovat kuuluvuusalueen ulkopuolella. Jos olet Rahikaisen rakennusfirmassa töissä niin kuulet kahvipöydässä milloin Matikaisen maansiirtofirma etsii työnjohtajaa. Pitkäaikaistyöttömät ovat kaukana niistä ympyröistä joissa mahdollisista työpaikoista edes kuulee.

   • liisa

    Te-toimistot lakkautetaan Sote-uudistuksen myötä. Ne kuuluvat tulevaisuudessa maakuntahallinon vastuulle. Tilalle tulee jotakin, eikä kukaan taida tietää tarkalleen että mitä, mutta ilmeisestä on että henkilöstöyrityksille raivataan tilaa. Niille tehdään tilaa jo nyt, jos jokainen puoli miljoonaa työtöntä aiotaan jatkossa haastatella kolmen kuukauden välein. Henkilöstöpalvelu- ja rekrytointiyritykset voivat valita asiakkaansa, ja sen ne jo tekevätkin. Te-tmston palvelut ovat olleet yhdenvertaisesti kaikille. Työttömien valikointia tapahtuu nytkin, mutta kun yrityksille annetaan valta, ei työttömillä ole enää minkäänlaista oikeusturvaa. Yritykset takovat miljoonavoittoja omistajilleen työvoiman, ihmisten, myymisellä ja ostamisella.

    Viranomaistehtäviä, kuten työttömyysturvapäätöksiä, ei voi ulkoistaa yrityksille. On ilmeisesti kaavailtu, että Kela ja työttömyyskassat pannaan hoitamaan nämä välttämättömät hallinnolliset asiat.

 19. Matti Luomansuu

  Yksin eläen on hyvä olla. Ei rasitteita muista, passi voimassa ja oma päätäntävalta oman huushollin asioista 100%. Voi, kuinka odotankaan seuraavaa rajan yli ryntäystä. Semmoinen 50-100 tuhatta tekisi tästä nuutuneesta yhteiskunnasta entistä virikkeellisemmän, politiikkakin saisi ns pökköä pesään. Ex niin?

 20. Rintsu

  Pitäisikö vähän avata tuon karenssin merkitystä?
  Kaltaiselleni hulttiolle poikamiesäijälle sillä ei ole juurikaan merkitystä.
  Kun en omista mitään eikä ole velkoja hoidettavana niin joka kuukausi saa silti jonkun verran käyttörahaa riippumatta siitä millä nimellä se maksetaan. Vaikka se olisi 40% leikattu toimeentulotuki niin vuokra tulee hoidettua ja kaappiin saa ruokaa. Eli elämäntilanne ei juurikaan muutu, on vaan tultava toimeen pikkuisen vähemmällä.

  Tilanne muuttuu ihan toiseksi jos on puoliso, lapsia ja asuntovelkaa.
  Puolison tulot
  Lapsilisät
  mahdollinen asumistuki
  + oma työmarkkinatuki
  = perheen tulot
  Saattaa olla tiukkaa mutta työmarkkinatuksesi tekee sen, että kannat kotiin sen summan kuussa ja penniä venyttäen asuntolainan lyhentäminenkin saattaa olla mahdollista.

  Karenssi tekee sen, että työmarkkinatukesi lakkaa olemasta.
  Sen jälkeen
  Puolisosi tulot
  +lapsilisät
  = Taloutesi käytettävissä olevat tulot ja jos ne ylittävät taloutesi laskennallisen toimeentulominimin niin taloutesi ei ole oikeutettu toimeentulotukeen etkä sinä itse saa penniäkään mistään. Ts. taloutesi tulot romahtavat työmarkkinatukesi verran.
  Sit voikin miettiä miten sen asuntolainan käy.

  Eli ei noilla karensseilla, kepeillä ja raipoilla juurikaan pystytä kiusaamaan sitä työttömän stereotyyppiä, eli alkoholisoitunutta poikamiesäijää joka makaa sohvalla, piereskelee, räkii kattoon ja jua galjaa.
  Heitä niillä kiusataan joilla elämässä vielä on jotain menetettävää.

 21. mikko

  90 000 tuhanelta ihmiseltä kieletään saamasta viralisesti 50 euroa mummolta joulu rahaa jonka hän lähjoitaa ruoka rahaksi meidän köyhälle työ on parasta sosiaaliturvaa olevalle pojan pojalleen
  Se 50 euroo minustetaan seuraavasta toimeentulotuesta
  vaikka käyt imuroimassa 3 päivänä ilmaiseksi Heikki Hilamolle joka siitä työstä ei maksa penniäkään tälle lakialoiteensa uhrille kuselle menemistä pitää erikseen pyytää lupa
  huom Heikki Hilamolta hyvä osainen pörhö jota hänen huono osainen orja palvelee
  hänen ja hänen hyväveli pörhö elitisti kavereita hänen tekemän laki esityksen takia

  mihin olet menossa
  imuroimaan Heikki Hilamon kämpää ilmaiseksi jipii ja se on kivaa
  se on juha siplän naapuri sekin pyysi sopisiko imuroida meilläkin
  on niin ammatilaisen työnjälki Hilamoilla kimaltelee ja tuoksuu orgidea
  kai kun ammatti nimike on siivoja ja kävin kukkakaupassa kun hilamo pakotti
  siivojantyö Jota on tehnyt garabian risteily aluksilla palkalisena nuorempana
  ja
  kohta Jari Lindströmeillä ilmaiseksi että saa 519 euroo työkkäreitä
  jos et jynsää Jarin kämpää ilmaiseksi voi olla että kuolet nälkään ja pakkaseen
  valtion oikeuden mukaisten sanktioiden takia jotka Hilamon kaverin kaveri
  on sorvanut pääsi menoksi
  Kukaan äänestäjä ei vaan tiedä kuka

  sori mopo keulii mutta asia lähellä sydäntä

  • Jyrki

   Ei välttämättä keuli, moni uskomattomalta ja vitsiltä tuntuva juttukin käynyt toteen. Ja kuten Sipiläkin todennut ihmeitä tapahtuu: http://yle.fi/uutiset/3-9291544

 22. OS

  ”– Työttömyyspäivärahan enimmäiskesto on lyhennetty 500 päivästä 400 päivään. Jos työhistoriaa on alle kolme vuotta, kesto on 300 päivää.”

  Tämä on ihan hyvä uudistus. Ansiosidonnainen on hyvin pitkä ja pidentää työttömyysjaksoja. Talouspolitiikan arviointineuvosto sanoo raportissaan:

  ”The maximum duration of unemployment benefits is rather long in Finland. Shortening the maximum duration of benefits is a sensible policy initiative that is likely to reduce the average duration of unemployment spells. Extending the number of uncompensated days may also be a reasonable change as short unemployment spells can be financed with precautionary savings.”

  https://www.talouspolitiikanarviointineuvosto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2017/01/economic-policy-council-report-2016.pdf

  ”– Vuorotteluvapaan ehtoja on tiukennettu. Vuorotteluvapaan työhistoriavaatimus nousi 16 vuodesta 20 vuoteen. Vuorotteluvapaan kesto lyheni 180 kalenteripäivään. Vapaata ei voi enää pitää useassa jaksossa.”

  En löytänyt raportista kannanottoa tähän, mutta ainakin minun korviini tämä kuulostaa järkevältä. Jos haluaa itse ottaa taukoa töistä, pitäisi sen tapahtua enemmän omalla kustannuksella.

  • jhalmu

   Valitettavasti tuo vuorotteluvapaa on ollut ainoa paikka jossa valmistumisen jälkeen pätkä- ja nollatuntitöitä tekevä on saanut vähäksi aikaa turvatun toimeentulon. Puhumattakaan niistä joilla ei ole työkokemusta ja ovat saaneet vuorotteluvapaan aikana töitä – koska siihen valitaan työtön. Siis sellainen työnpätkä josta kertyy eläkettä ja saa ostettua uudet kengät, farkut ja takin kaappiin ja ehkä jotain säästöäkin odottamaan taas uusia nollatuntiaikoja.

   Ja se joka on sitä taukoa päässyt pitämään jaksaa taas oikeasti uudistetuin voimin ja vähemmillä saikuilla monta vuottaa hyödyllisenä työntekijänä (tosin tuo ei näy tilastotieteellisesti niin sillä ei liene väliä).

  • Ossi Saresoja

   Tuo ylempi kommentti on siis minun. Minun ei ollut tarkoitus käyttää nimimerkkiä (OS) blogin sääntöjen vastaisesti, vaan se oli puhdas vahinko.

 23. Maalaispoika

  Oheisena muutamia kehitysehdotuksia hallitukselle tragediariihen mausteeksi:

  Mediasuhteiden ja asiallisen tiedottamisen hoitamiseen ehdotan parlamentaarisen komitean perustamista, johon kuuluisivat Juha Sipilä ja Jussi Niinistö. Heillä tuntuu tuo sana olevan hallussaan….

  Perustuslain noudattamisen valvontaan ehdottaisin hallituksesta Timo Soinia, joka on erittäin huolissaan perustuslain noudattamisesta: https://www.suomenuutiset.fi/soini-arahtaa-julkipersujen-ehdokkuuden-torppaamisesta-sikamaista/ ja erityisesti seuraava suora lainaus: ”Mikäli tämä pitää paikkansa, kuten ilmeistä on, olemme tekemisissä vakavan kansalaisen perustuslaillisia oikeuksia loukkaavan sikamaisen painostuksen kanssa. Tällainen fasismi ei kuulu oikeusvaltioon.” Todella ilahduttavaa, että hallituspuolueissa on herätty tietoisuuteen perustuslain olemassaolosta, joka on tuntunut vähän väliä unohtuvan..

  Hallitukselta odottaisin kärkihankkeiden sijasta JÄRKIHANKKEITA, joilla työttömien syyllistämisen sijasta aikuisten oikeasti tehtäisiin tilastojen siivoamisen sijasta aitoja toimenpiteitä työllisyyden kohentamiseksi. Tähän ”boxiin” kuuluu ns. julkiset investoinnit ja investointihalukkuuden kasavattaminen. Edelleen odotan innolla Sipilän lupaamia toimenpiteitä laillisen ja laittoman veronkierron poistamiseksi. Suomi menettää verotuloja eri arvioiden mukaan 12-15 miljardia vuodessa veron kierrolla. Viranomaisten massiivisilla toimenpiteillä vitosen pitsojen myymisen selvittämiseen, ja parturikampaajien hintojen ilmoittamisen ratsaamisella ei Suomi lähde nousuun. Tämä ihan pikku vinkkinä Sipilälle ja kumppaneille…

  Kaksoiskansalaisuudesta puhuttaessa tulisi ei ainoastaan nähdä asiat Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuutta koskevana asiana, vaan kaksoiskansalaisuus pitää nähdä laajemmassa kontekstissa. Tällöin tulee pohdittavaksi ministeri Bernerin kaksoiskansalaisuus. Ajaako hän Suomen, Sveitsin vaiko mahdolisesti omaa etuaan ministerin tehtävissään. Kahdella hevosella yhtäaikaa ratsastaminen ei mielestäni nosta politiikan arvostusta. tulee mieleen rusinoiden poiminta pullasta…

  Hallitukselle myös tiedoksi. Kansalaiset myös nauravat teidän hölmöilylleen ja toistuvasti ”käsi hillopurkilla” kiinnijäämisillenne vaihtoehtoisten faktojenne kanssa, kuten Sipilä jäi eilisissa uutisissa Arhinmäelle talouskavusta j avastaavasti Lindströn työttömyysluvuissaan.

Kommentoi »

Comments are closed