Liirum laarum…

Maamme hallitus piti kaksipäiväisen strategiaseminaarin, jossa uutisten mukaan pudisteltiin kiviä kengistä, muodostettiin tilannekuva, laadittiin tiekartta, piiskattiin työllisyystyöryhmiä, ajateltiin boksin ulkopuolelta, nostatettiin henkeä ja tiivistettiin rivejä julkista painetta vastaan. Kansalaiselle nämä uutiset eivät kerro mitään, emmekä koskaan tule tietämään mitä siellä oikeasti puhuttiin. Mitään hyvää sieltä tuskin on tulossa.

Se tiedetään, että hallituksen puoliväliriihi siirrettiin pidettäväksi kunnallisvaalien jälkeen ilman mitään muuta syytä kuin juuri ne vaalit. Kaikki tarvittavat tiedot olisivat olleet saatavilla jo aiemmin ja puoliväliriihi olisi voitu pitää tavalliseen tapaan helmikussa.

Se tiedetään, että pääministerillä ja muutamilla muillakin ministereillä on ollut ongelmia median kanssa. Koko hallituksella on ongelmia kansalaisten kanssa, sillä hallituksen suosio on pohjalukemissa. Siinä mielessä rivien tiivistäminen paineita vastaan on ymmärrettävää, mutta myös ongelmallista. Hallitus aikoo asettua entistä pontevammin kansalaisia ja mediaa vastaan. Tulee mieleen vanha Ahmed Ahne -sarjakuva, jossa naapurivaltakunnan sulttaani Sittingbul karjui kapinoivalle kansalle: ”Huutakaa vaan, roskajoukko! Kyllä teiltä hymy hyytyy, kun säädän uudet verolait!”

sittingbul

Kuva: Goscinny & Tabary: Ahmed Ahne; Parantava porkkana

Hallitus aikoo hakea boksin ulkopuolelta uusia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi 72 prosenttiin. Tähän mennessä jo boksin sisältä on löytynyt paljon hirvittävää tavaraa. Lainaan Li Anderssonin listausta jo tehdyistä toimenpiteistä:

– Työttömyyspäivärahan enimmäiskesto on lyhennetty 500 päivästä 400 päivään. Jos työhistoriaa on alle kolme vuotta, kesto on 300 päivää.
– Omavastuuajan kesto on pidennetty viidestä seitsemään päivään.
– Palkkatukityötä ei enää lasketa kokonaan mukaan työssäoloehtoon, vaan ansiopäivärahan perusteeksi vaadittavaan työssäoloehtoon luetaan vain 75 % työssäoloehdon täyttävistä kalenteriviikoista.
– Kulukorvaukset poistettiin työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun ajalta.
– Työn vastaanottovelvollisuus on tiukennettu: Jos kieltäytyy varmasta työpaikasta, karenssi on 90 päivää aiemman 60 päivän sijaan. Työttömyysturvaa alhaisempi palkkataso ei enää aikaisempaan tapaan ole este ottaa työtä vastaan.
– Vuorotteluvapaan ehtoja on tiukennettu. Vuorotteluvapaan työhistoriavaatimus nousi 16 vuodesta 20 vuoteen. Vuorotteluvapaan kesto lyheni 180 kalenteripäivään. Vapaata ei voi enää pitää useassa jaksossa.
– Koeaika pitenee, irtisanottujen takaisinottovelvollisuus lyhenee ja oikeus määräaikaisen sopimuksen solmimiseen pitkäaikaistyöttömän kanssa kevenee.
– Työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea on leikattu.
– Työttömiä haastatellaan kolmen kuukauden välein, ilman, että TE-toimistojen resursseja oleellisesti on lisätty.
– TE-toimistolla on mahdollisuus poistaa ammattitaitosuoja, jos työnhakijan koulutusta ja työkokemusta vastaavaa työtä ei ole tarjolla.
– Työttömällä ei ole enää kolmen kuukauden ammattitaitosuoja-ajan jälkeen oikeutta kieltäytyä tarjotusta kokoaikaisesta työstä, vaikka työstä maksettava palkka jäisi pienemmäksi kuin työttömyysetuus.
– Työttömyyden jatkuessa työnhakija on velvollinen ottamaan vastaan myös pienempipalkkaista kokoaikatyötä.
-aikuiskoulutusrahaa on leikattu.

Tämän lisäksi palkansaajien asemaa on heikennetty kilpailukykysopimuksella, joka leikkaa palkansaajien nettoansioita, pidentää työaikaa ja vähentää valtion verotuloja.

Jos nämä ovat Sipilän mielestä ”helppoja keinoja”, kauhistuttaa ajatella, mitä hän tarkoittaa kun sanoo että seuraavaksi pitää ajatella ”boksin” ulkopuolelta.

Velkaantumisen taittamisen keinoista puolestaan keroo pilapiirtäjä Jari yhdellä kuvalla enemmän kuin minä osaan kirjoittaa:

74e8c7aa09564789a610d9c0fdd52f6f

Mitään hyvää ei ole siis odotettavissa, mutta saatiinpa nähdä uutisissa mustien autojen letkojen pudottelevan tärkeän näköisiä ministereitä kyydistään. Valtiovaraiministeri Petteri Orpon mukaan strategiaistunnossa naurettiin paljon ja välillä tehtiin töitä otsa rypyssä.

Jotenkin minun on helppo uskoa tuo nauraminen.

EDIT 8.2.2017 klo 13.15

Korjattu Ahmed Ahnetta koskeva kappale ja lisätty kuva. Kiitos tarkkaavaiselle lukijalle, joka muisti albumin ja sulttaanin nimen oikein.

Kommentit (44)
 1. Sami Lappalainen
  8.2.2017, 09:56

  Summa summarum, yhdessä rintamassa kansaa ja mediaa vastaan?

 2. Virva Itäranta
  8.2.2017, 10:19

  Demokratiassa media julkaisee ja avaa hallituksen suunnitelmat ja päätökset kansalle, jotta niitä voidaan kommentoida julkisesti. Nämä toimittajia ja kansalaisia vihollisina pitävät poteroon piiloutujat eivät enää edusta Suomen kansaa. Mitä he edustavat?

  1. Virve Valoheimo
   8.2.2017, 10:50

   Ihan yksinkertaisesti ja ehkä vanhanaikaisesti: He edustavat pääomaa.

  2. Antero Pönni
   8.2.2017, 11:22

   Tuohon olisi helppo vastata, jos ei YT- lakia olisi olemassa, yrityksiä.
   Yrityksetkin joutuvat lain mukaan jotain tulevaa kertomaan työntekijöilleen. Samoin päätöksistä joutuvat avautumaan henkilökunnalle.
   Vai eikö Sipilän omistamassa yrityksessä noudatettukaan aikanaa YT – ja muita työsopimuslakeja?
   Ainakin hallituksen nykyinen meno siltä vaikuttaa. Kun siellä tietoa ei edes jaeta toiselle ministeriölle. Puhumattakaan että otettaisiin suunnitteluun mukaan.
   Miksi sitä sitten jaettaisiin medialle tai ja kansalle sen paremmin?
   Todellinen salaseura tuo nykyinen hallitus!

Kommentointi suljettu.