Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvät ja pahat työttömät

Työttömät eivät kohta enää ole työttömiä vaan syrjäytyneitä, joihin voidaan kohdistaa enenevässä määrin erilaisia pakkotoimia. Hallitus ei suinkaan luo uusia työpaikkoja, vaan eliminoi työttömyyden nimeämällä sen uudelleen ja rankaisemalla siitä.

Näin osuvasti luonnehti Pekka Siikala eilen Facebookissa tutkijaryhmän ehdottamaa uutta osallistumistulomallia. Tarkkaan ottaen malli ei ole uusi, vaan jo viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Paula Risikko suunnitteli vastikkeellista sosiaaliturvaa. Se kuulosti liian selvästi pakkotyöltä, joten nimi muutettiin nopeasti osallistavaksi sosiaaliturvaksi. Tarkoitus oli muuttaa koko sosiaalipolitiikan paradigma ja asettaa jopa toimeentulotuen saamisen edellytykseksi päivittäinen kahden tunnin työpanos.

Nyt eivät tutkijat ehdota ihan niin hurjaa pakkotyövelvoitetta, mutta paradigmaa ollaan kovasti muuttamassa edelleen. Ajatus on, että jos ei tee työtä, niin ei saa työttömyyskorvausta. Samalla tunnustetaan, että kuntouttava työtoiminta ja jopa sosiaalinen kuntoutus ovat olleet silmänlumetta. Työryhmän mukaan ne sisältyisivät uuteen osallistumistuloon.

osall tulo

Kuva: Osallistavan sosiaaliturvan tutkimusryhmän työn esittely.

Kuntouttava työtoiminta on siis ollut huiputusta, kuten jokainen siihen osallistunut on aina tiennyt. Ainoa tarkoitus on ollut siivota tilastot ja saada palkatonta työvoimaa.

Toteutuessaan osallistumistulo jakaisi työttömät lopullisesti vuohiin ja lampaisiin. Olisi hyvät työttömät, jotka tekisivät palkatonta työtä ja saisivat palkkioksi nykyisen suuruisen työmarkkinatuen. Tätä palkkiota sanottaisiin osallistumistuloksi. Luitte oikein, työttömyyskorvausta ruvettaisiin kutsumaan tuloksi, jolloin sen eteen olisi moraalisesti hyväksyttyä teettää töitä.

Olisi myös pahat työttömät, jotka eivät suostuisi tekemään palkatonta työtä. He saisivat pelkän toimeentulotuen, jota sanottaisiin passiivitueksi. Heidät luokiteltaisiin jo tällä tuen nimellä passiiviseksi rupusakiksi, joten he varmaan olisivat niitä paljon puhuttuja kotisohvilla lojujia.

Heitä voitaisiin sitten ruveta vertaamaan vaikkapa rikollisiin. Ei siinä olisi mitään uutta, sillä jo vuonna 2011 työ- ja elinkeinoministeriö teki raportissaan tämän rinnastuksen pohtiessaan työstä kieltäytymisesta annettavia sanktioita ja verratessaan niitä rikoksista tuomittaviin rangaistuksiin. Tästä kirjoitin joulukuussa 2012.

Osallistumistuloa perustellaan taas vanhalla tutulla tavalla. Sen avulla työttömät pääsevät osallistumaan yhteiskuntaan ja välttävät syrjäytymisen. Tällä kertaa tarkoituksena ei ole työllistää, vaan ainoastaan pelotella. Se myönnetään ihan suoraan:

”Osallistumisen” tavoite ei ole työllistyminen, mutta tutkijoiden mukaan niin kutsuttu pelotevaikutus voi ”aktivoida työttömiä tarttumaan työtilaisuuksiin”.

Eipä sitä enää tuon selvemmin voi sanoa.

Työministeri Jari Lindström korosti eilen, että hänelle luovutettu työryhmän työn tulos ei ole hallituksen esitys, vaan vasta selvitys. Sen pohjalta valmistellaan jotain, jos valmistellaan. Toivottavasti ei valmistella. Jos ehdotukset toteutettaisiin, niin meillä olisi ihan virallisesti kahden kastin työttömiä: hyvät palkattoman työn tekijät ja pahat laiskottelijat.

Kommentit (55)

 1. Risto Penttinen

  Hallituskin myöntää että täystyöllisyys ei enää ole nykymallissa mahdollista, mutta sen sijaan että työaikaa laskettaisiin esim. kuuteen tuntiin päivässä työllisyyden ylläpitämiseksi, se haluaa luoda pysyvän työttömien alaluokan joka toimii halpatyövoimana ja työvoimareservinä.

  • Sonofhades

   Saati että poistettaisiin byrokraattisia esteitä työnteolle. Teepä päivän työkeikka ja ole kuukausi nälissäsi ennen kuin saat palkkasi ja palkkatodistuksen ja Kela päätöksen päivärahasta tehtyä jos et osaa vaatia palvelua ko. lafkasta. Silloin moni jättää hommat jatkossa tekemättä.

 2. Kaija Laine

  Aikoinaan, kun valmistuin hoitoalalle, työmme katsottiin niin kuormittavaksi että eläkeikä oli 58. Sitten se myöhemmin nostettiin 65:een ja nythän tuli taas uusi ja entistä ehompi eläkemalli. Jonka seurauksena esimerkiksi minä yritän jaksaa töissä 70-vuotiaaksi. Ikäluokkani naisten eläke-euro ei enää, ”supervuosien” poistuttua eläkekertymästä taatusti ole sitä 80 senttiäkään. Siis meillä, jotka olemme olleet muutaman kerran äitiys- ja vanhempainvapaalla.
  Eikö yhteiskunnalle tulisi edullisemmaksi päästää päivätyönsä tehneet ikäihmiset eläkkeelle ja antaa vapautuvat työpaikat nuoremmille?? Onhan se toimeentulotuki toki pienempi kuin monen eläke, mutta käsittääkseni eläkerahastoilla pyyhkii hyvin, varsinkin kun se suuri eläkepommikin räjähteli vain poliitikkojen puheissa.

  • Merja Nurmi

   Olet aivan oikeassa.

 3. Merja Nurmi

  Jokainen ihminen, joka laitetaan noihin minkä nimisiin tahansa ilmaistöihin, lisää työttömyyttä (aika vähän taitaa olla niitä paikkoja, joilla ei korvata palkkatyötä, eikä tehdä bisnestä) ja syö meidän yhteisiä verovaroja. Häpeällistä!

 4. Maija Pietilä

  Työryhmän esityksessä todetaan, ettei työskentely saisi tapahtua yrityksissä kuin poikkeustapauksissa ja että työtön voi itse suunnitella ja vaikuttaa siihen mitä tekee, opiskeleeko,toimmiko vapaaehtoistyössä tms.
  Suuri osa työttömistä toimii jo nytkin aktiivisesti eri tavoilla, heille tämä ei olisi muutosta mihinkään, vain tunnustus ja kannustus siitä vapaaehtoistyöstä mitä he tekevät. Ongelmaksi voi muodostua se, ettei kotiinsa jämähtäneille löydy sosiaalityöntekijää, joka auttaisi heidät ulos. Juuri eilen kuulin yhden sosiaalityöntekijän toteavan, että kodin kynnys on joskus kovin korkea. Kaikki eivät sieltä lähde helposti ainakaan viranomaisten juttusille oma-aloitteisesti. En tiedä, pitäisikö heidän sitten vain antaa olla siellä.

  • Heli Heikkinen

   Työskentely ei saisi tapahtua yrityksissä kuin poikkeustapauksissa. Saat uskoa, että niitä ”poikkeustapauksia” löytyy sitten vaikka 500 000, jos minkäänlainen ketkuilu ja porsaanreiät lakiin kirjataan.

 5. keke

  ”Suuri osa työttömistä toimii jo nytkin aktiivisesti eri tavoilla, heille tämä ei olisi muutosta mihinkään, vain tunnustus ja kannustus siitä vapaaehtoistyöstä mitä he tekevät.”

  Näistä voi kansalainen tehdä ilmoituksen TE-toimistoon niin saadaan karenssia niskaan ja tilastot kaunistuu.

  Ei työtömän mitään vapaaehtoistyötä pidä vapaaehtoisesti tehdä siihen pitää määrätä

  Lopuksi todettakoon että aika mielenkiintoinen kuva sinulla on sosiaalityöntekijöistä jos luulet heidän työssään ketään auttavan. Kävisit välistä siellä fattan jonossa niin tajuaisit minkä kaliiberin ihmiset kyseisessä puljussa työskentelee

  • Muistutus meille kaikille

   keke-ystäväin: sosiaalityöntekijöitä on yhtä monta erilaista, kuin mitä eri sosiaalityöntekijöitä on. Eikö?

   Osa on hyviä, osa vähemmän hyviä, osa karmeita. Toiset osaa työnsä, jotkut eivät, jotkut on siltä ja väliltä.

   Ja vaikka se onkin surullista, ei pidä yleistää. Joukkoon mahtuu myös osaavia sosiaalityöntekijöitä.

   Täydellisestä yleistämisestä kannattaa pyrkiä pois (koska siitä niin helposti paistaa läpi, että ihminen on saanut omakohtaisesti kokea työntekijän epäpätevyyden ja epäoikeudenmukaisuuden ja leimaa sen vuoksi kokonaisen ammattikunnan, vaikkei luonnollisestikaan ole heitä kaikkia itse tavannut).

   Epäpätevyyksiin pitää tarttua ja nostaa ne pöydälle, muttei yleistäen.

 6. Pertti Ikonen

  Osallistumistulomallilla sitten lopultakin saadaan vapaaehtoistyö vesitettyä, että pakolla pitäisi työttömän valita itselleen sopiva. Voi veikkoset kuinka nämä parpot ja hiilamot osaavat tuhota pakoillaan toimivia asioita, kuten työhönosoitukset aikoinaan asetti työnantajille vaikeuden tunnistaa oikeat työnhakijat pakotetuista työnhakijoista.

 7. Jaakko Lautaoja

  Eivät sentään ole lukeneet jonkin pakinoijan ideaa, joka meni näin:
  Tehdään työttömyydestä rikos, josta saa aina ehdottoman vankeustuomion. Koska kaikille ei riitä vankilapaikkoja, on oitis alettava uusien vankiloiden rakennustöihin, joihin osa työttömistä pääsee töihin. Uudet laitokset edellyttävät myös uuden vankeinhoitohenkilökunnan, jota varten suuri joukko työttömiä saisi koulutuksen uuteen ammattiin. Loput laitettaisiin lusimaan heidän vartioiminaan. Maassa ei olisi enää lainkaan työtömiä, joskin rikollisuustilasto pomsahtaisi. Se kansallinen häpeä pitäisi selittää jotenkin.
  Tulisihan tuo myös nykyistä paljon kalliimmaksi, mutta milloin sellaisesta on piitattu…

 8. Jarmo Hyväkkö

  Osallistumistulo voisi olla hyväksyttävissä tietyin reunaehdoin: 1. Työtä teetetään ainoastaan julkisella sektorilla ja yhteiseksi hyväksi toimivissa non profit -organisaatioissa. 2. Asianomaisen työn vallitseva palkkataso korotettuna esim 10%lla toimisi perusteena sille, kuinka paljon tätä työtä voisi teettää. 3. Osallistumistyön tuottamat kulut korvattaisiin täysimääräisenä.

  Pitkäaikaisen työttömyyden aiheuttaman turhautumisen ja syrjäytymisen ehkäisyssä on oma ponttinsa. Tärkeintä kuitenkin on, että torjutaan järjestelmän käyttö palkkatason alentajana sekä veronmaksajatoverien rahan käyttö liiketalouden piirissä työskentelevien palkan maksuun.

 9. Tapio Peltonen

  Mun mielestä toi esitys olisi selvä parannus nykytilanteeseen. Nykyään työmarkkinatukea saa, jos suostuu osallistumaan tempputyöllistämiseen. Jos tekee vapaaehtoisesti jotain hyödyllistä, niin saa tapella viranomaisten kanssa siitä, tarkoittaako tämä, että on työmarkkinoiden käytettävissä, vai ei.

  Ainakin siinä muodossa kuin tuo malli on ollut julkisuudessa, nyt siirtyisi tempputyöllistämisvastuu työvoimaviranomaiselta työttömälle itselleen. Tämä vähentäisi ihan varmasti pompottamista ja verovarojen syytämistä konsulttifirmoille.

  • Mirja Pekkonen

   Vuoden 2016 loppuun asti työmarkkinatukea sai jos oli työtön.

   Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen lakiuudistuksen jälkeen työttömien palkaton pakkotyöllistäminen tuli huomattavasti helpommaksi. Toki esim kuntouttavaa työtoimintaa on käytetty räikeästi väärin jo vuosia.

   Kenen muun kuin konsulttifirmojen sinä kuvittelet tuon sosiaalityön osuuden tekevän tuossa esitellyssä mallissa.

 10. Heli Heikkinen

  Kiitos taas tästä, Saku hyvä. Kiitos että jaksat taistella, vaikka hallituksen sampo suoltaa tuhkaa ja akanoita ja tuulimyllyt räjäyttelevät lepakoita maagisella magnetismillaan.

  Tänään koin ihmeellisen hetken ajaessani töihin: kuulin Ykkösaamusta puolustusministerin sodanjulistuksen Ylelle. Vai oliko se hyökkäys ilman sodanjulistusta? Röyhkeää sumutusta, vääristelyä ja harhautusta. Ministeritason propaganda-agitaatiota vapaata mediaa vastaan. Olisiko tässä aihetta blogiin?

  http://areena.yle.fi/1-3981819

 11. Olle Lillqvist

  Kyseiseen konseptiin kuuluu myös ns. perustulo, siten että sekin on yksi tapa siirtää palkkakustannuksia pois työnantajilta. Perustulo johtaa siihen, että veroista maksetaan osa perustulon saavien palkoista pysyvästi. Siltä kaudelta kun työntekijä saa osallistumistuloa työnantajan taas ei tarvitse maksaa mitään. Molempi parempi, työnantajan kannalta siis. Kansantaloudessa työnantajien maksama kokonaispalkkasummma laskee ja tämä tarkoittaa tietenkin, että palkansaajien ja eläkeläisten verotustasoa pitää nostaa, yritysten verotuksen kun uusliberalistisen ideologian mukaan pitää olla hyvin matala. Sekä osallistumistulo että perustulo ovat uusliberalistisen ideologian mukaiset tulonsiirtomenetelmiä työntekijöistä työnantajille.

 12. Orja

  Tuli vaan mieleen, ei varsinaisesti tähän ihan suoraan liity, mutta samoja asioita koskevaa kuin jutun kyykytykset…

  Meillä siis, oman kuntamme sossunakka, jonka pitäisi olla asiakkaiden etujen valvoja, on ottanut ilmeisesti asiakkaakseen vain kunnan kassan. Nyt oli keksinyt, että hänen määräämänsä orjat ovat liikaa sairaslomilla ja omilla poissaoloilla kuntouttavasta orjatyötoiminnasta, kun orjatyöohjaajat päättivät ettei poissaoloja saa enää korvailla, jollei ole pätevää syytä. Sossunakka oli siis huomannut, kun orjat ovat poissa, ei tule kunnan kassaankaan niiltä päiviltä sitä kymppiä, eli kuntahan jää ilman orjatuloja (vaikkei orjakyykytys saanut tuottavaa ollakkaan, viimeksi kun niitä lakitekstejä tavasin).

  Kai tuo akka jotain keksii taas, ainakin yrittää kaikki mahdolliset orjat saada maksimipäiville hommiin, jonka laki sallii. Se näyttää kunnan päättäjien silmissä hyvältä, kun näytetään pelkät nämä sakkomaksusäästöt ja orjapäivistä tulleet kympit. Ei ole enää paljon muuta kuin ne vihatunteet jäljellä.

  • töytön

   Ne kympit mistä kertyy äkkiä iso summa käytetään yleensä kunnan palkkatyöntekijöiden virkistypäiviin ym. Kannattaa kysästä piruuttaan mihi ne teidän kunnassa käytetään.

 13. Markku Kemppainen

  Tiedättekö mikä mua naurattaa? Se, kun Lindström tippuu eduskunnasta seuraavissa vaaleissa ja rupeaa hakemaan töitä. Ja kun se ei sitä saa, niin lähtee hakemaan kavereita paikallisesta kaljakuppilasta…. jne jne… Kuvitelkaa itse loput.

 14. Markku Kemppainen

  Tiedättekö mikä mua naurattaa? Se, kun Lindström tippuu eduskunnasta seuraavissa vaaleissa ja rupeaa hakemaan töitä. Ja kun se ei sitä saa, niin lähtee hakemaan kavereita paikallisesta kaljakuppilasta, eikä niitä saa…. jne jne… Kuvitelkaa itse loput.

 15. Jaana Rinta-Ruona

  Mitenhän mahtaa käydä sitten tällaisten surkeiden, työttömien työkyvyttömien joita roikutetaan TE-toimistojen listoilla asiantuntija lääkäreiden toimesta vuosi tolkulla? Hylkyjä hylkyjen perään työeläkelaitokselta. Omat hoitavat, erikoislääkärit kirjoittavat B-lausuntoja ja nämä etälääkärit veisaavat viis heidän lausunnoistaan. Itselläni tämä sama peli kestänyt vuodesta 2011 jatkuen edelleen. Koko tältä ajalta hoitavat, minua tutkineet, minut tavanneet erikoislääkärit ovat katsoneet minut työkyvyttömäksi. En todellakaan ole ainut. Monet eivät jaksa valittaa ja viedä asioitaan eteenpäin, koska prosessi on pitkä, syö ihmisestä loputkin voiman. Kallistakin on, lukuisia B-lausuntoja, uusia tutkimuksia, ajokilometrit, puhelinmaksuja jne. Niille, kun soittaa, niin puhelinnumero ei kuulu puhepakettiin. Pakko on soittaa, koska muuten ei tule ”lasta ei kakkaa”. Asiakirjat katoavat, niitä ei laiteta eteenpäin muutoksenhakulautakuntaan. Nyt tässä aivan parisen viikkoa sitten peräsin asiotani. Jossakin olivat mapissa Ö vaeltaneet 16 päivää….Tässä nyt osaa kaikesta, mitä on joutunut kokemaan näiden 6vuoden aikana. ”Tää korutont’ on kertomaa”, mutta totta.

 16. Rosa Warski

  Ellen väärin muista, tuo osallistumistuloehdotuksen ryhmineen kynäillyt Hiilamo tunnettiin joku vuosi sitten ”onnellisuusprofessorina” ja kovinkin oikeudenmukaisena tyyppinä. Niinä aikoina mietin tosissani, että olisin lähtenyt opiskelemaan sosiaalipolitiikkaa hänen luennoilleen.

  Onneksi en mennyt. Helpommalla pääsee, kun ottaa suoraan Kafkan kirjan käteen.

  • liisa

   Hiilamo sai tilaisuuden näyttää onko hän sanojensa mittainen. Ei ollut. Tai ei kyenyt tai ei halunnut.

   Seurattuani keskustelua, olen huomannut että monet poliitikot, puolueesta riippumatta, nostavat esille useiden/monien/joidenkin työttömien sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen tai vetävät esille taikasanan: syrjäytymisen ehkäisy. Hiilamo veti myös tämän ässän hihastaan. Hyväntahtoista?

   Ei, vaan ajattelemattomuutta. Jos kuka hyvänsä on sosiaalisen tuen ha avun tarpeessa, sosiaali- tai terveyspalvelujen tarpeessa, niin eihän sellaisia asioita ratkaista tai hoideta kuntoon palkattomalla työnteolla. Työkykyinen työtön tarvitsee ja haluaa vain yhden asian: palkkatyön.

   • elm

    Hei Liisa,

    olen viimeisestä lauseestasi ”Työkykyinen työtön tarvitsee ja haluaa vain yhden asian: palkkatyön.” eri mieltä.

    Itse olisin halukas osallistumaan yhteiskunnan toimintaan tavoin, joka ei olisi palkkatyötä, kunhan se mahdollistaisi ihmisarvoisen (perusturvan tasoisen) toimeentulon, tai vähän sen päälle.

    Esimerkiksi näin: perustulo (perusturva) takaisi noin nykyisen työmarkkinatuen tasoisen tulon ja sitten jonkinlaisen omaehtoisen, omiin kiinnostuksenkohteisiini ja taitoihini sopivan aktiivisen osallisuuden tai itse valitsemani (yhteiskunnallisesti hyväksytyn) toiminnan kautta voisin nostaa saamani tulot noin tuhanteen euroon kuussa (netto).

    Kykenen itse määrittämään minkälainen toiminta on rakentavaa ja hyödyllistä yhteiskunnalle. (ja jos sen toiminnan hyväksymiseen tarvittaisiin sosiaalityöntekijän ”leima” eli hyväksyntä, niin siitä vaan luomaan sellainen hyvin kevyt järjestelmä, jossa ilmoitan tekemiseni laadun, ja sillä selvä). Ei tarvita holhousta eikä raskaita rakenteita, vaan luottamusta ja uskoa kansalaisten kykyyn toimia. Suurin osa kansalaisista olemme tällaisia! 🙂

    Ministeri Lindström tuntui lausuman ”on tällaista työttömien syyllistämistä jne mutta sellaisesta ei pidä olla kyse” (huom: ei suora lainaus, vaan tällaista muistan eilen kuulleeni uutisissa!), joten otetaan nyt härkää (nimeltä Lindström) sarvista ja väännetään hänet t a j u a m a a n että nyt tulee lähteä syyllistämisestä täysin vastakkaiselle tielle. Ja että se (aito kannustaminen ja vaihtoehtoisten tapojen tarjoaminen toimeentuloon ilman syyllisyyttä) on oikea ratkaisu.

    Ajattele, jos meillä olisi perusturva ja sen päälle seuraavat mahdollisuudet:
    – kokoaikainen vakituinen palkkatyö
    – osa-aikainen palkkatyö
    – monimuotoiset pätkätyöt (jotka sopivat tietynlaisille ihmisille ihan omavalintaisesti! Elämäntilanteemme ovat erilaisia! Jotkut hyötyvät tiettyinä aikoina juuri pätkätöistä. Tämän tietenkin tulee pohjata ihmisen omaan valintaan)
    – yrittäjyys (joillekin tämä sopii, joillekin ei, kuten tiedämme. Taaskin: oma valinta lähtökohtana)
    – freelancing
    – osallisuustyö (kansalaistyö)

    Ja kaikkia näitä ilmankin – jos tilanne on se, että yhteenkään yllämainittuun ei ole syystä tai toisesta halua tai mahdollisuutta – ihminen tulisi säällisesti toimeen. Ihmistä ei hakuttaisi, ei leimattaisi, ei syyllistettäisi vaikka tämä olisi tilanne. Ihmisiin luotettaisiin.

    Joka ikisen meistä tilanne vaihtelee elämän varrella kovasti. Tarvitaan eriluonteisia mahdollisuuksia tulla toimeen eri aikoina. Siinä missä perusturvan vaatimattomuus sopii jollekin esimerkiksi osan vuotta, se olisi täysin sallittua – tällaisia ihmisiä voitaisiin jopa nostaa hyvinä ihmisinä jalustalle, koska he eivät VIE keneltäkään työpaikkaa 😉

    Ihminen voisi tehdä jotakin luovaa työtä perusturvalla osan vuotta (tai vaikka joitakin kuukausia), ja olla osan vuotta huomattavasti aktiivisempi. Ja tämäkin olisi sallittua!

    Olen sitä mieltä, että meidän tulisi mennä kohti sallivampaa yhteiskuntaa. Ylläolevan tapainen malli mahdollistaisi sen.

    Hyppyyttämisen, kyykyttämisen, pompottelun ja eriarvoistamisen täytyy nyt loppua. Vailla työtä oleminen ei _aina_ ole valinta (toki joskus se voi olla), vaan yhteiskunnallisen ja taloudellisen sekamelskaisuuden valitettava(?) seuraus.

    Maailma muuttuu ja meidän tulee muuttaa rakenteita sen myötä. Jos ihminen ei aiheuta harmia muille, tulisi yhteiskunnan tähän ihmiseen luottaa ja sallia monimuotoisemmat säällisen toimeentulon tavat.

    Ja se mikä kullekin on ”säällistä”, tietenkin vaihtelee. Ja se vaihtelee yhden ihmisen kohdalla myös eri aikoina. Siksi mielestäni voidaan sallia muutkin työnteon tavat kuin vain vakituinen täysipäiväinen palkkatyö.

    Kiitos sinulle kommentistasi – jatketaan keskustelua!

 17. Mikaelvuo

  Työryhmä olisi voinut kepin sijaan ehdottaa porkkanaa. Eli ehdottaa kohtuullista rahallista tukea aktivoimistoimiin, jolloin kyse ei olisi ollu natsihenkisestä pakosta vaan perustulohenkisestä positiivisesta tuesta, joka jättää yksilön vapaaksi.

  Mutta se sijaan työryhmä käytännössä tyrmää bonusten käyttämisen sivulla 31:

  ”Edellä mainittua kritiikkiä voitaisiin torjua maksamalla erillinen osallistumisbonus kaikille osallistujille. Osallistumisbonus ei välttämättä soveltuisi osallistumistulon perusfilosofiaan. Anthony Atkinson (2015) on todennut, ettei yhteiskunnan ole syytä tukea erikseen niitä, jotka haluavat omistautua vapaa-ajalle. Työttömyysaika ei ole vapaa-aikaa silloin, kun se suuntautuu työn etsimiseen ja työmarkkinavalmiuksien parantamiseen. Pitkittyneessä työttömyydessä on kuitenkin pulmana se, että se voi johtaa toimettomuuteen (osin aktiivisen työmarkkinapolitiikan resurssien niukkuuden vuoksi). Bonuksen ongelmana on myös se, että se voisi kannus-taa työttömiä työttömyyden pitkittämiseen, jos bonusta alettaisiin maksaa vasta työttömyyden kestettyä tietyn aikaa.” (s. 31)

  ks. http://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/18_2017_Nelj%C3%A4+osallistavan+sosiaaliturvan+mallia.pdf/4e31990f-5e94-4b64-b73a-a72784c91f85?version=1.0

  • elm

   Nimenomaan noin kun Mikal sanot: miksi ei KERRANKIN voisi perustaa mallia porkkanalle kepin ja sanktioimisen sijaan.

   No, hyvä on, ettei mitään ole vielä tehty vaan että ruotiminen nyt alkaa. Toivotaan, että järki voittaa.

   Erityisen suurta osaa näyttelee nyt myös se, minkälaisia termejä uudet mallit käyttävät. Syyllistetäänkö vai jätetäänkö syyllistämättä.

   Mielestäni ihmisarvoa loukkaamattomia termejä olisivat:
   – perustulo
   – perustuki (voisi korvata vaikkapa ’perustulo’-termin)
   – osallistumistulo (toimisi parhaiten jokaiselle kuuluvan perustulon ”päällä” ja olisi sananmukaisesti tulo perusturvan päällä ja myös henkilön itsensä harkinnassa harjoittaako tällaista toimintaa, joka osallistumistuloon oikeuttaisi. Linjanveto arvatenkin tulisi olemaan vaikeaa, mutta: voitaisiin pikkuhiljaa alkaa luottaa kansalaisiin ja heidän omaan raportointiinsa). Kun jokainen tulisi välttävästi toimeen perustulolla (joka olisi nykyisen työmarkkinatuen suuruinen), väärinkäytöksen vähenisivät mielestäni varmasti.

   Passiivituki on leimaava ja siten mielestäni täydellinen rimanalitus tältä varsin koulutetulta työryhmältä.

   Muistakaa haastaa tulevia kunnallisvaaliehdokkaita puhumaan tästä aiheesta. Kysykää mitä mieltä ovat perustulosta ja työttömistä / työttömyydestä. Tiedätte sitten, ketä kannattaa äänestää ja ketä jättää äänestämättä.

   Keskustelua tarvitaan nyt tämän työryhmän ehdotusta parantamaan.

   Parannetaan sitä osallistumalla ja lähettämällä palautetta!

 18. Angie

  Tässä romutetaan työnantajien palkanmaksumoraalia ja -velvollisuutta.
  Meidän kaikkien palkkatyössä olevien pitää olla todella huolissaan tästä kehityksestä!

 19. Jorma Reijonen

  Koskaan ei ole puhuttu työstä ja työttömyydestä näin paljon, jokainen arvonsa tunteva poliitikko kilpailee työttömien kyykyttämisestä. Kannattaisi mennä katsomaan leipäjonoja ja haastattelemaan jonottavia ihmisiä, mutta poliitikkoja ei tunnu kiinnostavan laskeutuminen kansan pariin. Helpompi on palaveroida Königstedtin kartanossa omien joukossa, ilman sitä kamalaa mediaa. Mielestäni tältä joukkiolta puuttuu todellinen kokonaisnäkemys työllisyyden hoidosta, sitä ei voi olla, jos tähyilee kaukoputkella norsunluutorneista. Mikäli työtön voidaan rinnastaa rikolliseen, mihin rinnastaisi työantajan, joka irtisanoo vaikka 150 työntekijää säästösyistä? Monasti tällaiset firmat maksavat voitoistaan veroina Suomeen mahdollisimman vähän. Ei muuta kysyttävää.

  • Jyrki

   Omassa boksissaan on kiva temmeltää poliitikonkin. Siellä ei tarvitse katsella vähän ehkä resuisissa ja ainakin vanhoissa kuluneissa vaatteissa pyöriviä työttömiä. Vaan kaikki politikoiden omassa boksissa temmeltävät on tasavertaisia hyvälle tuoksuvia puvuissaan ja sopivaa korvausta työpanoksestaan nauttivia ”asiantuntijoita” nyt vaikka tässä työttömyys asiassa.

 20. meikäläinen

  miksi maassa jo makaavaa potkitaan lisää yhteiskunnan toimesta?

  Monille työttömyys on oikeasti henkilökohtainen katastrofi ilman että siitä syyllistetään lisää.
  Eikä kukaan oikeasti pärjää työttömyyskorvauksella kovin pitkään, ennen kuin alkaa isompi luisu kun alta lähtee asunnot jne.

  Työnhaku ja työttömänä olo on aidoksi 24/7, se ei jätä rauhaan hetkeksikään.
  Töitä tehdään yleensä ”vain” 09-17 välisenä aikana

 21. Jyrki


  Toivottavasti ei valmistella. Jos ehdotukset toteutettaisiin, niin meillä olisi ihan virallisesti kahden kastin työttömiä: hyvät palkattoman työn tekijät ja pahat laiskottelijat.

  Minun mielestä ei ole kyse kastijaosta tässä mallissa. On vain kyse rikollisista joiden suorittaman rikoksen rikosnimike on työtön. Toki näin epävirallisesti ehkä sitten joskus ihan virallisesti lain mukaan, kun aivopesu työttömien demonisoimiseksi on riittävästi edennyt. Ja voidaan ottaa seuraava askel tässä uudessa työttömien kaiken kattavassa demonisoimisessa.

  Ainoa ero tässä on vain se, että toinen rikollinen on saatu erilaisin pakkokeinoin suorittaan rangaistustaan työttömyydestä. Jonka kakku on vaikka loppuelämä vailla mahdollisuutta päästä edes ehdonalaiseen.

  Tämä toinen rikoksentekijä eli työtön on taas toistaiseksi vain lainkouran tavoittamattomissa. Mutta kuinka kauan niin se riippuu ihan mitä sillekin asialle tehdään tulevaisuudessa. Tai päättääkö rikollinen antautua vapaaehtoisesti…

  • liisa

   Työttömän kafkamainen tilanne on, että hän ei ole tehnyt rikosta josta häntä rangaistaan. Rikoksen tehnyt tietää tehneensä rikoksen X, vaikka hän kiistäisikin sen. Rikoksesta epäilyllä on oikeus puolustusasianajajaan ja oikeudenkäyntiin. Työttämällä ei ole. Työtön on tavallaan täysin oikeudeton. Syyllinen tekoon, jota ei ole tehnyt, mutta joka on kohdistunut hänen elämäänsä (työttömyys).

   • liisa

    Lisään vielä:
    Työstä kieltäytyminen ei ole rikos. Tässä Hiilamon työryhmän mallissa työstä kieltätymistä tehdään teko, josta voidaan rangaista sanktioilla, työttömyysturvakarenssilla.

    Laki sanoo toisin:
    Työttömyysturvalain 2.luvun 5.pykälä määrittelee myös hyväksyttävät syyt työstä kieltäytymiseen. Lain mukaan saa myös kieltäytyä.

 22. Maija Jormakka

  Ylen uutisen mukaan osallisuustulolla olisi tarkoitus korvata kuntouttava työtoiminta. Tarkoittaako tämä siis sitä, että jatkossa osallisuustulolla tehtäisiin kuntouttavan työtoiminnan hommia ilman 9 e/päivä kulukorvausta?
  Entäpä vasta koulusta valmistuneet, jotka eivät heti löydä työpaikkaa? Heille ei ole kertynyt ansiosidonnaista opintojen aikana. Olisiko heillä oikeus työmarkkinatukeen joksikin aikaa? Vai joutuisivatko hekin heti tähän passiivitulo/osallisuustulo-systeemiin mukaan?

 23. Turo Mustakallio

  Miten kummassa rupesikin tuntumaan, että elämme jotain 1930- lukua suuressa sosialistisessa Suomessa.

  Eihän tässä tarvitse kuin vaihtaa sana työtön ====> kansanvihollinen!

  Onneksi Suomessa on paljon kohta tyhjää maaseutua minne haudata.

 24. Kati Vall

  Jos kyse olisikin siitä, että työtön saa itse valita haluamansa aktiviteetin (opiskelu/yhdistystoiminta/vapaaehtoistyö), tuo voisikin auttaa syrjäytymisen vähentämisessä. Mutta onkohan kuitenkin niin, että joku taho päättää, mikä on työttömälle ”kelvollista” toimintaa?

  • elm

   ”Mutta onkohan kuitenkin niin, että joku taho päättää, mikä on työttömälle ”kelvollista” toimintaa?”

   Ainoa ihmisarvoa loukkaamaton tapa olisi se, että työtön itse ehdottaa tekemisensä. Eli ei ulkoapäin määräämistä. (Toki jos joku apua tahtoo tai tarvitsee, voi sosiaalipuoli siinä olla avuksi).

   Toistan vielä oman mielipiteeni: tällaisen osallisuustyön malli voi toimia vain niin, että se _EI OLE_ millään tapaa sanktioiva. Eli niin, että se on oikeasti pienimuotoista tuloa kaikille kuuluvan perusturvan päälle. Muutoin tämä malli ei ole elinkelpoinen saati mielekäs.

   Kuvitelkaa mielessänne tulevaisuuden suomalainen yhteiskunta, jossa ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan kautta linjan niin, että ihmisille tarjotaan vaihtoehtoisia tapoja _tulla toimeen_ ja lisätä tulojaan, eikä päinvastoin. Porkkanoita, porkkanoita, ja vielä kerran porkkanoita.

   Ajattelu, jossa kuvitellaan, että eliitille kannustimena toimii raha ja vähätuloiselle sanktio, on eilistä päivää. Muistuttakaa tapaamianne valtuutettuja ja virkailijoita tästä aina kun voitte! Poliitikoidenin soisi vähitellen heräävän tähän. Ihmislajia on tasan yksi, ja motivointitavatkin olkoon siten kaikille yhtäläiset.

   Jaksakaa ihmiset keskustella: käännetään tämä Suomen kelkka nyt tämän vuoden 2017 aikana niin, että työttömätkin tunnustetaan elämän omaaviksi täysvaltaisiksi ihmisiksi.

  • töytön

   Vähä haiskahtaa jo ne vaipat tuolla vanhustenhoidossa. Sinne suuri osa työttömistä on tarkoitus työntää ”avustamaan” lähihoitajia. Palkkaa ei tarvitse/ole aikomusta toki maksaa, noh kun on työtön. Eikös Parpo ja Risukko jo väläytelly tätä aikasemmin..

 25. elm

  Muistatteko tämän uutisen vuodelta 2013: ”Kahvinkeitto kierrätyskeskuksessa katkaisi työttömyysturvan” (luettavissa http://yle.fi/uutiset/3-6786172)

  Lainaus:
  ”Parkanolainen Eija Partanen pitää työ- ja elinkeinotoimiston päätöstä työttömyysturvan keskeyttämisestä oikeustajunsa vastaisena. Partanen on ollut alkuvuodesta lähtien ilman työttömyystukea, koska halusi auttaa ystäväänsä kierrätyskeskuksen avaamisessa.”

  Aika moni meistä älähti kuullessaan tuollaisesta järjettömyydestä ja ”laintulkinnasta”.

  Nyt jos TE-toimistot hyväksyvätkin tällaisen toiminnan ja jopa _puoltavat_ henkilön itse mielekkääksi kokemaa toimintaa työttömyyden aikana, niin eikö se ole hyvä asia?

  Olen ymmärtänyt, että henkilö itse saisi päättää ja ehdottaa toimintansa sisällön.

  Siitä olen samaa mieltä, että syyllisyyden sisällyttäminen näihin termeihin (esim. passiivituki tms) tekee hallaa ja saattaa romuttaa ehkäpä jopa jossain määrin kelvon alkuperäisajatuksen.

  Mielestäni osallistumistulo toimisi parhaiten riittävän perustulon ”päällä”, eli: ihminen saisi täysimääräisen, elinkustannuksiin riittävän perustulon ja sen päälle voisi halutessaan toimia aktiivisesti, saaden siitä vielä jotakin ”pientä” tuloa perustulon päälle. Siis silloinkin, kun toiminta ei täyttäisi palkkatulon määritelmää.

  Itselläni ei ole mitään sitä vastaan, jos yhteiskunnassamme hyväksyttäisiin ihmisjoukko, jonka kantimena ja motiivina ei ole mammonan ja/tai omaisuuden kartuttaminen ja/tai rikastuminen vaan mielekäs elämä ja _toimeentuleminen_ sen kautta. Myös ilman vakituista palkkatyötä.

  On ihmisiä, jotka pystyvät toimimaan itsenäisesti ja omien näkemystensä pohjalta tätä yhteiskuntaa rakentaen. Perustulo + osallistumistulo voisi toimia näin. Mahdollistaen esimerkiksi katusoittajat, jotka toisivat iloa ohikulkevien elämään. Mahdollistaen esimerkiksi pienimuotoisen käsityönteon yleishyödyllisesti. Ja muuta vastaavaa.

  Haluaisin, että Suomessa laillistettaisiin merkityksellinen elämä (ja ihmisarvo) joka ei olisi sidottu vakituisen palkkatyön omaamiseen. Jätettäisiin stigmat ja leimat pois ja hyväksyttäisiin myös ihmisen omatoiminen aktiivisuus.

  Mitä mieltä olette sellaisesta?

  Kaikki voittaisivat.

 26. elm

  Kannattaa lukea tämä Johanna Perkkiön ehdotus: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005005551.html

  ”Vastikkeetonta perustuloa ja vastikkeellista osallisuustuloa ei pitäisi nähdä keskenään kilpailevina ratkaisuina. Perustulo ja osallisuustulo kannattaisi yhdistää.”

  -> Perustuloa maksettaisiin ilman ehtoja kaikille.
  -> Osallisuustuloa myönnetään harkinnanvaraisesti niille, jotka voivat osoittaa osallistuvansa johonkin yhteiskunnallisesti hyödylliseen toimintaan.

  (”Sekä perus- että osallisuustulon taustalla vaikuttaa ajatus, ettei täystyöllisyyden tavoittelu ole ainakaan perinteisessä muodossaan enää mahdollista”.)

  Kuinka hyvänä pitäisitte tilannetta, jossa meillä olisi perustulo, ja sen rinnalla osallisuustulo tai kansalaistyötulo, joka olisi kuvatun kaltaista?

  Minä pitäisin sitä oikein hyvänä parannuksena nykyiseen tilanteeseen.

  TE-keskusten harjoittama holhousperversio a) maksaa järkyttävän paljon, b) on alentavaa, ihmisarvoa ja itsemääräämisoikeutta halventavaa ja c) pitkän päälle maksaa sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti tarpeettoman paljon. Siitä kun pääsemme eroon, niin parannus olisi jo melkoinen. Yhteiskuntamme rakentuisi huomattavasti paremmaksi, jos holhousta ja huolenpitoa harjoitettaisiin näin intensiivisesti vain esim. lastensuojelussa ja vapautettaisiin työnvälitys sellaisesta kokonaan niin, että henkilökohtaisesti räätälöityä tukea saisi työnvälitykseen niin halutessaan. Työnvälitys toimisi parhaiten: asiakaslähtöisesti. Luotettaisiin aikuisiin kansalaisiin ja holhottaisiin vain alaikäisiä (ja heitäkin vain myönteisessä mielessä).

  Yritettäisiinkö viedä yhteiskuntaamme siihen suuntaan?

  Tehtäisiinkö rakentavia ehdotuksia tämän suhteen itsekin?

  Minä olen mukana ja yritän vaikuttaa niin, että Suomen systeemi saataisiin kaikkia ihmisiä kunnioittavaksi. Saanko seuraa teistä?

 27. elm

  Kansalaistyöstäkö ratkaisu pirulliseen työttömyyteen: http://areena.yle.fi/1-3024438

  Jos olet niin ylellisessä tilanteessa, että sinulla on 40 minuuttia vapaa-aikaa kuunnella ylläoleva radiohaastattelu, niin kuuntele. Siinäkin ehdotetaan jotakin varsin rakentavaa parantamaan nykyistä työttömien tilannetta.

  ”On ihan järjetöntä, että tällaista arkista, tavallista työtä työvoimapolitiikka ei tunnista työksi. Eikä siitä saa sellaista toimeentuloa, jonka varassa voisi elää”, sanovat kansalaistyöpamfletin kirjoittajat.”

  ”Kansalaistyöllä tutkijat tarkoittavat sellaisia töitä, joita julkinen sektori tai järjestökenttä hoitaa heikosti ja joita yksityisen sektorin ei tällä hetkellä kannata rahallisesti hoitaa. Keskustelun avaukseksi kirjoittajat ehdottavat kansalaistyöstä maksettavaksi noin 10 euroa tunnilta. Ajatus kansalaistyöstä eroaa oleellisesti perustulosta, sanovat Kuronen ja Moilanen.”

  ”Perustulo on vastikkeetonta rahaa, joka maksetaan kaikille. Kansalaistyö ei ole mitään sellaista, mitä pitäisi tehdä vastikkeeksi perustulosta. On ihan selvää, että kansalaispalkan, jota maksetaan kansalaistyöstä, niin sen täytyy olla suurempi kuin perustulo. Eli kyllähän vastikkeellisen rahan pitää olla suurempi kuin vastikkeettoman tulon.”

  Mielestäni sen pitäisi olla juuri näin:

  – perusturva, perustuki sille tasolle, että sillä juuri ja juuri pystyy tulemaan toimeen. Ja sen päälle ja rinnalle, kuin myös palkkatyön JA osa-aikaisten ja pätkä-työsuhteiden rinnalle ns. kansalaistyön tai osallistumistyön mahdollisuus.

  Silloin annamme mahdollisuuden mielekkääseen elämään, ilman, että se on sidottu ennaltamäärättyyn tapaan olla vain tiukasti tietynlaisessa työssä.

  Tämä olisi mielestäni radikaalia ja ennenkuulumatonta kaikenlaisten erilaisten ihmisten kunnioitusta ja ennen kaikkea: luottamusta oikeustoimikelpoisiin kansalaisiin.

  Itsemääräämisoikeus on tärkeä asia. Ja se kuuluu meistä kaikille.

 28. Rintsu

  Anteeksi pankkopoika, luvassa pitkä postaus toivoakseni edes aiheen vierestä.

  En ole koskaan kaivannut työhöni kummempaa motiivia kuin mielekkään työn ja siitä sovitun asiallisen korvauksen. Sipilän kuusminuuttiset eivät minua kiinnosta. Minä pidän röökitauon milloin minua huvittaa eikä se työtahtiini vaikuta.

  Minulla on aina ollut esimies tai -nainen mutta milloin minulle on työ annettu tehtäväksi niin ei siitä ole koskaan vastannut kukaan muu kuin minä.

  80- luvulla ensimmäisessä työpaikassani muu varaston henkilökunta lähti kesälomille ja paikalle jäin minä ja myynnin puolelta rahtikirjoja kirjoittamaan siirretty neitokainen.
  Kuukauden päästä tuli johtaja paikalle sanomaan, että hän tuli tarjoamaan kahvit ja vaikka lounaan kun kuukauteen ei ole kuulunut ensimmäistäkään valitusta… mutta hän tulee takaisin sitten kun kaikki ovat paikalla.

  Se olin minä joka tarrasi johtajaa hihasta ja sanoi, että täällä ei ole ainakaan kuukauteen ollut ketään muita kuin me kaksi. Ja että jos työpanos kelpaa niin olis kiva jos se näkyis palkassa. Johtaja poistui paikalta sanoen, että katsotaan mitä hän voi tehdä.

  Kesälomatuurariksi komennettu neitokainen sanoi mulle, että oletko sä ihan hullu? Tajuatko sä, että toi oli johtaja eikä johtajalle voi puhua noin? Nyt me molemmat saadaan varmasti potkut ja se on sun syytäsi kaikki.

  Mut ei me saatu potkuja. Me molemmat saatiin viissataa lisää kuukausiliksaan.

  Jos luet tätä niin en olisi koskaan pystynyt pyörittämään sitä varastoa yksin.
  Me molemmat teimme duunia mutta minä olin se hullu joka kehtasi pyytää siitä palkkaakin.

  Firman etu, asiakkaan etu tai mun liksa eivät koskaan ole olleet toisiaan poissulkevia juttuja.

  Mun työmotivaationi kaipaa asiallista duunia kelvollisella palkalla. Ei muuta.

  Jos taas duunina on täyttää sanaristikoita niin mä olen niin tehokas, että en mä niiden vuoksi lähde mihinkään. Jos se on vaadittu homma niin niit saa toimittaa postilaatikosta sisään ja mä toimitan ne ratkaistuna ulos.

  • elm

   Rintsu, kiitos kirjoituksestasi ja hyvästä esimerkistä!

   Olet loistava esimerkki ihmisestä, joka on tajunnut, että työ ei ole itsetarkoitus! (jos olisi, voisimme kaikki kaivaa kuoppaa, jota seuraava ihminen täyttää, kunnes alkaa kaivaa kuoppaa, jota taas seuraava ihminen täyttää..). (tai jos työ tai tekeminen olisi itsetarkoitus, puolet porukasta voisi täyttää ristikoita lyijykynää käyttäen, ja toinen puoli kumittaa vastaukset pois, jotta taas seuraava voisi niitä täyttää, jne). Työn tulee olla mielekästä tekijälleen, tavalla tai toisella (ja tapoja mielekkyyteen on monia!). Siitähän se työnantajan ja tekijän välinen sopimus koostuu. Sopimus on a i n a kahdenvälinen. Ei koskaan yksipuolinen.

   Olet myös esimerkki ihmisestä, joka luottaa paitsi itseensä, myös toisiin – työnantaja mukaanlukien. Mahtavaa. Ja näit mikä siitä oli tuloksena (myös työkaverisi näki).

   Lisää tällaista! 🙂 ja tällaisia esimerkkejä.

   Niin se on, että maailma tuppaa muuttumaan vain sellaisten ihmisten kautta, joska tarpeen mukaan uskaltavat tehdä myös toisin. Ja joskus jopa uida vastavirtaan. Itsensä kuunteleminen kantaa hedelmää. Omien arvojensa mukaan tulee toimia. (Muusta seuraa vain pahaa, sekä itselle että muille).

   Hyvä omatunto on paras päänalunen. Hyvä omatunto tulee myös siitä, että toimii omien arvojensa mukaisesti (kävi miten kävi) eikä anna kenenkään kävellä yli.

   Jos laitetaan vaakakupin toiseen päähän palkka ja toiseen moraali, kumpi voittaa?

   Me ihmiset voisimme useammin antaa moraalin voittaa. Ja joskus maailmassa vaadin saada nähdä hallituksen, joka suorastaan kannustaisi tällaiseen!

 29. MrrKAT

  Kun kuulin ”Hollannin mallista” ja muistin aiemmin mainitun ”Tanskan mallin” niin otin viimein esiin näkökulman jota ei tavallisesti tuoda esiin.
  Otin ikivanhan koulukartaston ja katsoin Euroopan karttaa.
  Suomi on itse asiassa tavattoman laaja harvaan asuttu maa.

  Hollanti ja Tanska on hyvin pieniä ja suht lämpimiä maita ja Hollanti erityisen tiheästi asuttu. Näin ollen siellä ja Tanskassakin paikallisen työttömän ollee paljon helpompi kävellä tai pyöräillä lähimpään aktivointi/työ- tms paikkaan. Mutta Suomessa maantiede ja kylmyys jne tekee tiukkaa. Muistuttaa usein enempi matkaa Siperian työleirille, jos nyt tällainen vertailu sallitaan. Syrjäseudulla on paljon työttömiä ja vähän julkista liikennettä.

  Maantieteelle emme voi mitään, vanha polittinen viisaus.

 30. 1% rules

  Mielestäni on juridisesti kummallista ja outoa, että osa työvoimasta olisi yleissitovien työehtosopimusten piirissä ja osa irrallaan näistä sopimuksista joillakin ”osallistumistuloilla” työelämässä mukana. Työehtosopimusten piirissä työntekijälle lain suojaamana kertyy yleensä eläkettä, ja hänelle on otettu vakuutukset työtapaturmia varten. Lisäksi sairastuessa on eriasteista työterveyshuoltoa saatavissa ja palkkaa maksetaan sopimusten mukaisesti. Jos joku on oikeissa töissä ”osallistumistulolla” hänelle kuuluisi silloin eläke, vakuutukset ja työterveyshuolto sen yhdenvertaisuusperiaatteen nojalla, jolla sivistysvaltio on velvollinen kansalaisiaan kohtelemaan. Inhimillisyys on tästä maasta kokonaan kadonnut, jos osaa kansalaisista aletaan kohdella oikeudettomasti. Sitäpaitsi perusturvamme on tippunut Romanian tasolle joidenkin OECD:n tilastoiden mukaan, eli olisi pikaisen kohottamisen tarpeessa. Tuskin tarvitsee olla kummoinen ennustaja, kun arvelee, että tuskin se siitä mihinkään kohoaa – ei vaikka kansalainen kuinka sen enteen töitä ”osallistumistuella” (josta huom. pidätetään jopa 25% veroa ) paiskisi.
  Ps. suorastaan huvittaa tämä hallituksen orwellilainen kyky keksiä näitä uuskielisiä ilmauksia kyykytyskonsteilleen.

 31. Jeremias Tampio

  Tiedän vain Atkinsonin dieetin, mutta en tätä uudempaa herra Atkinsonin mallia, johon tämä osallistava sosiaaliturvamalli perustuu. (Ah! kuinka ihana nimi!) Olen lukenut niin paljon uusliberalistien (vai pitäisikö paremminkin sanoa neokonservatiivien) jonninjoutavia höpinöitä, etten viitsi lukea yhtään enää.

  Nykymaailman yhteiskunnallinen substanssi on yhdellä sanalla sanottuna ”karmaiseva”. Maailma palaa takaisin Napoleonin sotien jälkeiseen restauraatioon, jolloin aateliset onnistuivat vielä sementoimaan valtansa joksikin vuosikymmeniksi. Nyt heidän tilallaan ovat raharikkaat; miljonäärit ja miljardöörit, joita sekaisin mennyt pölvästi kansa palvoo ja äänestää. Hekö muka asettavat kansan edun omiensa edelle! On muistettava, että kapitalismi on pahimmillaan orjayhteiskunta, ja orjuus näyttää palaavan takaisin muodossa jos toisessa.

  Aktivointi on päivän sana; se mainittiin ensimmäistä kertaa Lipposen 1. hallituksessa useammankin kerran. Sanana se on viitekehyksiinsä laitettuna tuontitavaraa, peräisin suuren valtameren takaisista ajatushautomoista. Sillä halutaan viitata yhteiskunnan alimpien kerrosten velttoiluun, joita vihreillä ja vahvemmilla oksilla istuvat eivät voi sulattaa.

  Kun työtä ei enää kaikille ole eikä sitä mistään lisää tule, on täysin irrationaalista huutaa
  ” työn olevan parasta sosiaaliturvaa.” Yhtä järjetöntä on jakaa työttömät eri kastiin ja panna näpertelemään jotain toissijaista menetetyn luterilaisen työnstatuksensa eteen. On selvää, että nomenklatuura ei tule koskaan hyväksymään perustuloa. Sen kokeilu on vain eräänlaista sumutusta.

  Mutta en ymmärrä mitä Heikki Hiilamo tästä saa.?Kymmenen vuotta sitten törmäsin häneen erään Vihreän Langan artikkelin kautta, mutta sittemmin arvostukseni häntä kohtaan on laskenut nollaan.

  • Rosa Warski

   ”Mutta en ymmärrä mitä Heikki Hiilamo tästä saa.”

   Rahaa, näkyvyyttä ja omanarvontunnon kohotusta. Ne perinteiset syyt, minkä vuoksi arvot myydään. Ja nälkä kasvaa syödessä.

  • 1% rules

   So true Jeremias, kirjoittamasi sanat kylmää todellisuutta jo kymmenille ellei sadoille tuhansille suomalaisillekin tänä päivänä. On pelottava se ajatus, että progressiivinen yhteiskuntakehitys olisi kestänyt vain muutaman vuosikymmenen toisen maailmansodan jälkeen, ja nyt oltaisiin tavallaan palaamassa takaisin 1800-luvun omistus- ja valtasuhteisiin. Mutta mihin muuhunkaan johtopäätökseen voi tulla, kun katsoo mitä Suomessa ja Euroopassa sekä laajemminkin maailmassa on meneillään, ja kun pitää mielessä, mihin esimerkiksi Kreikan oli troikan edessä loppujen lopuksi taivuttava. Voimmeko enää uskoa, että demokratia oikeasti edelleen toimisi? Teemaa käsittelee stand-up huippu George Carlin Youtubessa videolla ”It’s a Big Club and You Ain’t In It! The American Dream.” Ellei ole jo nähty, suosittelen.

 32. elm

  Toivottavasti valta vaihtuu seuraavissa vaaleissa.

  Minä en halua asua maassa, jossa osa ihmisistä on joidenkin toisten suoran määräysvallan alla. Ihmehommaa.

  Valinnanvapauden ja itsemääräämisoikeuden tulee kuulua, paitsi terveydenhuoltoon, niin ennen kaikkea työnhakuun ja työntekoon.

  Kuten perustuslain 18 § sanotaan: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

  Se, että meillä on osittain niin huonoja työpaikkoja, johtuu siitä, ettei hallitus kehota ihmisiä äänestämään jaloillaan (palvelujen ohella myös) työpaikoista. Haluan hallituksen, joka tajuaa, että laatu ja elinkelpoisuus – myös työpaikkojen laatu ja elinkelpoisuus – vain paranevat, kun annetaan ihmisten itsensä valita mihin ja minkälaiseen työpaikkaan kukin haluaa hakeutua. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii – jollei työmarkkinoita keinotekoisesti vinoutetta ilmais/pakko/velvoitetyöllä, jota ei saa itse valita.

  Ei Suomessa siten tällä hetkellä ainakaan kovin markkinataloushenkinen hallitus ole. Velvoitetyöllistäminen viittaa johonkin aivan toisenlaiseen ideologiaan.

  Ja jos työpaikkoja ei kaikille riitä, niin laitettakoon rakenteet ja työnteon mallit joustamaan nykyisen käytännön sijaan. Käytännön, jossa ihmiset halutaan pusertaa lihamyllyn läpi harmaaksi massaksi vailla omaa tahtoa.

  Häpeän näitä tämäntapaisia ihmistä alentavia työllisyystoimia. Sivistysvaltiossa vuonna 2017?

  Ajattelin pitää oman moraalini korkealla kaikesta huolimatta. Ja aion äänestää jaloillani.

  • töytön

   Mie avitin äänelläni eduskuntaan Vasemmistoliiton edustajan. Kyselin ennakkoon mitä mieltä näistä työttömien 9€ työllistämispelleilyistä. Noh palkkatukea kovasti kannatti ja koulutusta. Sitte ensimmäinen äläkkä minkä tämä nosti oli kuntouttavan työtoiminnan enimmäispäivien vähentäminen viidestä neljään viikossa 🙂 Mitähä sitä taas kunnallisvaaleissa lappuun rustailis..

   • elm

    Meidän pitäisi seuraaviin vaaleihin mennessä saada äänestettäväksi edes yksi Ihmisten Puolue 😉

    • töytön

     Siinäpä sitä onki aikamoinen kyntöreissu..

  • Jarkko

   ”Minä en halua asua maassa, jossa osa ihmisistä on joidenkin toisten suoran määräysvallan alla. Ihmehommaa. ”

   Niin mutta ei köyhillä, joilla ei ole omaisuutta, tuloja eikä mahdollisuutta hankkia näitä asioita ole mitään muuta rahanarvoista vietävää kuin vapaus- ja itsemääräämisoikeus. Ei järjestelmä pysty muuttamaan tulovirroiksi itselleen omaisuutta tai tuloja joita ei ole, mutta vapaus ja itsemääräämisoikeuden voi muuttaa rahanarvoiseksi toiminnaksi.

 33. työtöntyötön

  Tässä tulee vielä käymään kuin autoveroasiassa. Siinähän tullaan vielä viemään kaikki muut läpi paitsi ei sitä autoveroa joka siis vähentäisi uuden auton hintaa.

  Tämäkinhän on vain ehdotus ja hallitus kaikessa viisaudessaan muuttaa tätä siten ettei harrastukset, vapaaehtoistyö, opiskelu ym riitä vaan se on vaan työharjoittelu ja viisi päivää viikossa. Amen, näin ennustan.

  Siinä sitä porkkanaa kerrakseen!

 34. Jarkko

  Olen ollut ilmaisena harjoittelijana TE-toimiston koulutusten kautta varastossa ja rakennuksilla pelkällä kelan 9€ päivärahalla ja kela korvauksella. Viimeksikin sen firman urakka pysyi aikataulussa pelkästään oman ilmaisen työpanokseni turvin koska harjoittelunohjaajani oli useamman viikon sairaslomalla työmaalta ja jäin yksin tekemään töitä vaikka harjoittelija ei saisi edes yksin olla työmaalla ajattelin, että en valita asiasta ja hoidan hommat loppuun itsenäisesti jotta annan itsestäni hyvän kuvan ja saan töitä. Töitä ei silti tullut kun olisi pitänyt palkkaa ruveta maksamaan. Kuulemma firmalla ei ole varaa edes alan minimipalkkaan. Vaikka itsellni olisi riittänyt minimipalkka ja töitä edes kyseisen urakan loppuun saakka. Tämä siis palkinnoksi siitä, että et ole poissa päivääkään, olet aina ajoissa töissä toisin kuin osa vakituisista työntekijöistä ja hoidat hommat samalla teholla kun muutkin ja opit nopeasti nekin työt mitä et osaa.

  Varastossa missä olin tilanne taas oli se, että paras työpaikka minkä ilmaisena harjoittelijana voi saada oli joku nollatuntisopimus joka ei takaa mitään tuloja. Jonka voi saada palkintona siitä, että ensin huhkiin muutaman kuukauden ilman palkkaa töitä samassa paikassa.

  Oikeasti nämä Suomen touhut alkavat jo pikkuhiljaa ottaa päähän ihan oikeasti. Noi työt mitä olen ilman palkkaa täällä vuosien varrella tehnyt ovat raskaita ja aiheuttavat terveyshaittoja, sekä kuormitusta kropalle alkaa oikeasti vituttamaan että siitä ei edes makseta. Varsinkin kun tästä näyttää tulevan pysyvää elämää.

Kommentoi »

Comments are closed