Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Terrafamen ihmeet

Vähän aikaa sitten pääministeri Juha Sipilä julisti Talvivaarassa tapahtuneen Terrafamen ihmeen, tai oikeastaan kaksi. Toinen oli jätevesien puhdistuminen ja toinen kaivoksen muuttuminen kannattavaksi. Kuten aina, niin ihmeisiin on uskottava, jotta ne olisivat ihmeitä. Me epäuskoiset tiedämme, että kaivoksessa ei ole jätevedenpuhdistamoa, vaan siellä käytetään puhdistukseen kemikaaleja. Tiedämme myös, että vesitase saatiin tasapainoon poikkeusjuoksutuksilla eli laskemalla liiat jätteet suoraan luontoon.

Tiedämme senkin, että kaivos saatiin näyttämään voittoisalta kirjanpidollisella kikkailulla eli muuttamalla keskeneräisen tuotannon kirjanpidollista arvoa. Tosiasiassa kaivos on erittäin raskaasti tappiollinen, kuten on ollut koko ajan. Terrafamen onneksi hyvä kirjanpitäjä on parempi kuin huono tuotanto.

Koko ajan valtio on upottanut kaivokseen veronmaksajien rahaa. Sitä lienee mennyt kaikkiaan liki miljardin verran, mutta nyt kuulemma ei mene enää. Näin julistivat sekä Terrafamen johto että elinkeinoministeri Mika Lintilä. Viimeinkin on löytynyt sitä koirien ja kissojen kanssa etsittyä yksityistä rahaa. Monikansallinen Trafigura hankki investointiyhtiönsä Galenan kautta Terrafamesta omistukseensa 15 prosenttia.

Samalla Trafigura sitoutui ostamaan Terrafamen koko nikkelituotannon ja 80 prosenttia sinkkituotannosta seitsemän vuoden ajan hintaan, jota ei kerrota. Ehkä on veronmaksajien verenpaineen kannalta parempi, että ei kerrota. Kun vain yhdellä ostajalla on yksinoikeus tuotantoon, niin hinta ei ainakaan maailmanmarkkinoilla muodostu.

Trafiguralla on myös erittäin huono maine. Yhtiö on tuomittu miljoonan euron sakkoihin myrkyllisen jätelastin dumppaamisesta Norsunluurannikolle. Muuanne Afrikkaan se on myynyt dieseliä, jonka rikkipitoisuus ylittää monisatakertaisesti Euroopan raja-arvot. Tietenkin Kainuuseen se tulee puhtain purjein, koska sen edustajien mukaan kaivoksen ympäristöturvallisuus on jo nyt hyvällä tasolla. Varmaankin juuri sen ihmeen takia.

Maan hallituksella on tyypillinen uhkapelaajan syndrooma. Kun on hävitty valtavasti, niin on pakko jatkaa peliä siinä toivossa, että saisi edes vähän omiaan takaisin. Silloin kelpaa avuksi oljenkorsikin. Vaivaisen 15 prosentin myyminen kansainvälisille lippareille ilmeiseen polkuhintaan on pelkkä hukkuvalle heitetty oljenkorsi.

Pilapiirtäjä Jari osaa taas kertoa asian yhdellä kuvalla:

karjalainen 11.2.17

Kuva: Karjalainen 11.2.2017

Pidetäänpä mielessä elinkeinoministeri Lintilän vakuuttelut siitä, että enää ei Terrafame tarvitse veronmaksajien rahaa, vaan se rupeaa tuottamaan valtiolle tuloja. Pannaan hänet tilille sitten ensi kesänä, kun niistä, näistä ja muista erinäisistä syistä Terrafameen pitää taas sijoittaa muutama sata miljoonaa.

Kommentit (20)

 1. Pauli Hyvölä

  Laitanpa tännekin, jotta ei huku FB-seinälle. Ei unohdeta lahjontaa, mitä Suomen kepulaisten ja kokoomuslaisten kaivoskavereihin tulee:

  ”Juuri samaan aikaan kuin Yara osti suomalaispäättäjiltä GrowHown [suomalaisen lannoiteteollisuusmonopolin] pilkkahintaan ja sai Soklin huomenlahjana, se oli ostoksilla myös Venäjällä, Intiassa ja Libyassa. Kaikki ei mennyt ihan kuten piti, vaan seurauksena oli Norjan mittavin korruptio-oikeudenkäynti. Yle 15.1.2014:

  ”Norjalainen lannoitevalmistaja Yara on saanut 35 miljoonan euron sakot vuosia jatkuneesta lahjonnasta. Poliisin mukaan yhtiö maksoi säännöllisesti lahjuksia korkea-arvoisille hallitusten edustajille Intiassa ja Libyassa, kuten Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin öljyministerille sekä venäläisille yhteistyökumppaneille.
  […]
  Norjalaisen uutissivuston The Nordic Pagen mukaan eräitä Yaran johtohenkilöitä odottaa jopa yli kymmenen vuoden vankeustuomiot.”

  http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.nl/2015/04/ostaisitko-yaran-johtajilta-kaytetyn.html

  Muuten, kaivoslain mukaan Yaran olisi jo aikoja pitänyt joko aloittaa kaivostoiminta Soklissa tai sitten luopua siitä kokonaan. Miksi se saa nähtävästi lainvastaisesti pitää Soklia hallussaan? Koska Suomi?

 2. Mirja Pekkonen

  Nyt päästiin siis vähän halvemmalla kuin edellisellä kerralla, kun valtion rahaa työnnettiin Terrafameen. Lisälaina on nyt vain 75 miljoonaa euroa, kun edellisen kerran Terrafameen pumpattiin suoraan rahaa 100 miljoonaa ja sen lisäksi ympäristohaittojen varalta 107 miljoonaa ympäristövakuutuksiin, jotka maksatetaan veronmaksajien taskusta kun yksikään vakuutusyhtiö ei suostu Terrafamea vakuuttamaan ilman valtion vastavakuuksia.

  Tällä 75 miljoonalla saatiin siis finanssiyhtiö Sammolta 25 miljoonaa ja tältä uudelta yhtiökumppanilta 150 miljoonaa euroa, mistä puolet on lainaa ja puolet eli 75 miljoonaa sijoitusta yhtiöön.

  Valtio on edelleen vastuussa Terrafamen aiheuttamista ympäristötuhoista.

  Kaivos on sitoutunut myymään seitsemän vuoden nikkelintuotannon ties mihin hintaan. Toivottavasti ymmärsivät sentään sopia jonkinlaisen suojan mahdollisia ylivoimaisia toimitusvaikeuksia varten. Veikkaan nimittäin, että jos yhtiö on edelleenkin sysäämässä lumien sulamisaikaan kaiken saastan ympäristöön kuten parina edellisenä vuonna on tehty, niin siellä Sotkamon metsissä ja vesistöjen varsilla voi olla jo muitakin kuin muutama viherpiipertäjä ja paikallinen puolustamassa luontoarvoja. Alkaa nimittäin tämän kaivoksen suhteen olla aika monella mitta täynnä. Josko siinä kohden suomalaiset heräisivät puolustamaan perimmäisiä arvojamme joista puhdas luonto ja elinkelpoinen ympäristö ovat niitä tärkeimpiä.

  • Veli-Matti Hurskainen

   Juuri näin. Tuo valtion uusi 75 miljoonan sijoitus näemmä kummasti ohitetaan. Lintilä jäi siis kiinni valheesta tuoreeltaan.

 3. Mikko

  Tiedämme senkin, että keskeneräisen tuotannon arvon muutokset ovat osa IFRS-kirjanpitostandardia. Se ei ole kikkailua. Tiedämme senkin, että kirjanpidon manipulointi on mahdollinen rikos (yritys ja tilintarkastaja vastuullisia) ja jos blogikirjoittajalla on todisteita tästä, niin hänen tulee ottaa välittömästi yhteyttä poliisiin. Pliis, pidetään siis faktalinjasta kiinni ja älä pilaa hyvää blogiasi ylimalkaisilla tiedämme-heitoilla, vaikka Terrafame/Talvivaara kuinka polttelisi päreitä!

  • Saku Timonen

   Osaan kirjanpitoa ja tiedän, että kirjanpidolla kikkailu ei ole rikos. En niin väittänytkään. Mutta kuinka monessa uutisessa kerrottiin, että voitto on puhtaasti kirjanpidollista?

 4. työtöntyötön

  Lisäsin tämän suosikkeihini! Pitääpä seurata milloin kaivos alkaa tuottamaan. En lupaa kuitenkaan pidätellä henkeäni siihen asti.

  Jotenkin vaan tuntuu että nämäkin rahat olisi ollut parempi käyttää vaikka palkkatukeen vai onko talvivaaran työpaikat sitten niin paljon arvokkaampia kuin meidän muiden kun sinne riittää rahaa miljoonia toisensa jälkeen. Tietysti onhan tämä eräänlaista palkkatukea kun tarkemmin miettii.

 5. Vesa Ahoniemi

  Terve,
  Pitkän aikavälin toimitussopimuksissa hinnalla on aina kytkös maailmanmarkkinahintoihin jonkin laskukaavan perusteella. Näin vähennetään molempien riskejä.
  Yt Vesa

 6. Rintsu

  En tienntkään Talvivaaran olevan niin surkeassa jamassa, että sen mahdollisesti joskus tuottamille metalleille piti hankkia polkuhintainen ostaja?

  • Mirja Pekkonen

   Edellinen liikekumppani kylläkin sanoi sopimuksen irti. Terrafamen nikkelille ei siis ollut ostajaa siinä vaiheessa kun sen varaston arvoa veivattiin ylös viime vuoden lopulla. Tosin jonkinverran vaiheessa oli itse varastokin, kun ilmeisesti se nikkelimäärä on vasta niissä maa-aineskasoissa ja prosessointi on kesken.

  • Johannes Aaltonen

   ”Rintsu” tietää siis Talvivaaran metallien ostohinnan joka ei ole julkista tietoa? Kerro nyt minullekin.

   Pelkään että tämä Talvivaara/Terrafame taitaa olla vain surullista jatkumoa sille kuinka norjalaiselle Yaralle myytiin 30-50 miljardin fosforivarannot 200 miljoonalla eurolla, eli suomeksi sanottuna lahjoitettiin kansallisomaisuus norjalaisille että he voivat myydä sen takaisin meille hyvällä voitolla.

   Jokin käsittämätön typeryys tätä pientä pohjolan perukoilla elävää kansaa vaivaa.

   • Pauli Hyvölä

    Muuan kysymys: Miksi Yara saa pitää Soklia valtauksenaan, vaikka kaivoslaki yksiselitteisesti määrää että a) kaikki mineraalit kuten Soklin niobi, on otettava talteen, ei vain rauta ja fosfaatti kuten luvassa lainvastaisesti lukee ja b) miksi Soklin valtaus on yhä Yaran hallussa, vaikka kaivoslaki määrää, että kaivostoiminta olisi pitänyt jo aikoja sitten aloittaa. Ellei, valtaus pitää lain mukaan ottaa pois tai siirtää kolmannelle.

 7. Pauli Hyvölä

  Olisi kiva nähdä se soppari. Liekö tehty AktivHansat kuten Suvi-Anne Siimes myydessään eli lahjoittaessaan 90-luvun laman ulosottovelat ulkomaille. Sopparissa oli myyjälle korvausvastuu, jos perintä estyy jonkin tulevan lakimuutoksen takia. Se ehto eli ansa sitten laukesi ja valtio maksoi.

  En pätkääkään usko, etteikö sopparissa ole kaikenkattavaa riskivapautta ja bisnestakuuta Trafiguralle.

 8. Matti Luomansuu

  Tosielämän sirkusta. Jos en ihan väärin kuullut, niin uutisissa taidettiin mainita, että Terrafamen uudella osa omistajalle kytkökset Venäjälle? Illan uutisia seurata jos asiasta mainitaan. No joo, kunhan kuntavaalit ohi ja tämä hyväuskoinen, lammasmainen ilmaisia ämpäreitä jonottava kansa (huom. ei nyt sentään kaikki) saatu puhuttua liirumlaarumilla pökerryksiin ja äänestämään sitä vanhaa tuttua ja turvallista… niin vaalien jälkeen tulee tapahtumaan lisäihmeitä ex Talvivaaran lisäksi. Leikkauksia ja sopeutumista jne jne? Nykyisen eduskuntatalon paikalla sijaitsi 1900-luvun alussa sirkus. Sirkus lähti, mutta pellet jäivät.

 9. AMK

  Ja tavalliset veronmaksajat,eläkeläiset,työttömät ja opiskelijat maksavat koko hela hoidon rikkaat ja hyvätuloiset jos haluavat, viimeksi mainitut ovat tulopuolella ja sitähän nyky hallitus ajaa rikkaille-köyhiltä,köyhät orjiksi…miksi aina heitä sorretaan…puolustajia kun ei ole,missä on demokratia,mikä on tarkoitus pm:n eriarvoisuuden vähentäminen,kaikki päätökset jotka on lyöty lukkoon ovat eriarvoistamista.

  • AMK

   siis pååmisteri ei tiedä mitä on tehny,nyt hän haluaa uuden eriarvoistamisryhmän pysäyttämään eriarvoisuutta kun itse on eriarvoisuutta tehnyt päätöksillään.No keskusta ja hallitustahan sen päättää ja päätöstähän on aina toimitusjohtajalla.Pomo on aina pomo.Joten työttömät töihin ilman palkkaa ei kauan tarvitse aikaa odottaa kun vielä palkkaa saavatkin sen ihanuuden saavat kokea.Olettako valmiit vielä palkkaa saavat.suomesta ollaan tekemässä hallituksen …orja työläisijä…vaikka olet tai luulet olavasi ..oletko varma???kuka luottaa p….a puhuviin…mitäs stuppili teki???kansanedustajan palkka ei riittänyt.hän tekee työtä mistä kansanedustajan työ kärsii,työttömille tämä ei toimi mutta …miksi??joillekin se o mahdollista,mutta työttömille ei.koska työttömät ovat rikollisia,toki rikoislaissa esim.raiskaajat ihmisen tappajat heillä on pienempi rikosvastuu kuin työttömällä.No koska pmmä eikoskaan eikä milloinkaan tätä nää jos vaikka joku uskaltaa jotain mainita ettei saa kenkää…yle

 10. markku

  Tyhmyys on ainoa 100% uusiutuva luonnonvara. Nyt se näyttää keskittyneen meidän valtion johtoon.

 11. Kaisa Jokinen

  Off topic:

  Voisitko käsitellä homekoulujen juridista puolta jossakin kirjoituksessa:

  Eikö koululaisia koske työsuojelumääräykset? Opettajaa nyt ainakin koskee työsuojelumääräykset eikä kai kukaan voi pakottaa tekemään työtä epäterveellisissä tiloissa? Miten kummassa homeen saastuttama ympäristö poikkeaa esimerkiksi tupakansavusta? Miksi opettajat ovat niin munattomia ettei vie näitä asioita työsuojepiiriin? Eikö kunta syyllisty työsuojelurikokseen?

  Asia tuli mieleeni tästä jutusta:
  http://www.aamulehti.fi/kotimaa/vanhemmat-suuttuivat-luokkien-vaihtoaikeista-sisailmasta-sairastuneet-pois-terveet-lapset-tilalle-24270816/?sent=true#comments

 12. Juha Kinnunen

  ”Vähän aikaa sitten pääministeri Juha Sipilä julisti Talvivaarassa tapahtuneen Terrafamen ihmeen, tai oikeastaan kaksi. Toinen oli jätevesien puhdistuminen ja toinen kaivoksen muuttuminen kannattavaksi.”

  Ensimmäinen ”ihme” oli jäteveden määrän vähentyminen, ei jätevesien laatu. Keväällä 2016 on 10 milj. m3, nyt alle 4 milj. m3, mikä tarkoittaa sitä että tänä keväänä ei ole tarvetta juoksutuksiin. Toinen ”ihme” ei sipiläläisittäin ollut kannattavuus vaan prosessin toimiminen. Kannattavuutta ei Sipilän lausuessa ihmeitään ollut näkyvissä edes kirjanpitokikkailujen avulla.

  ”Me epäuskoiset tiedämme, että kaivoksessa ei ole jätevedenpuhdistamoa, vaan siellä käytetään puhdistukseen kemikaaleja.”

  Tutustu mihin tahansa jätevedenpuhdistamoon. Missä EI käytetä kemikaaleja?

  ”Tiedämme myös, että vesitase saatiin tasapainoon poikkeusjuoksutuksilla eli laskemalla liiat jätteet suoraan luontoon.”

  Kevät 2016 10 milj. m3. Nyt alle 4. Juoksutuksia max 2 milj. m3. Mitkä jätteet muuten laskettiin suoraan luontoon?

 13. Kirsti Era

  ”Tutustu mihin tahansa jätevedenpuhdistamoon. Missä EI käytetä kemikaaleja?”
  Kannattaa tehdä retki sinne Talvivaaraan. En oikein usko, että monessakaan paikassa kemikaaleja kaadetaan suoraa päätä ohutmuovipohjaisiin altaisiin ja jokiin maastossa. Suljettua ja hallittua jätevedenpuhdistamoa siellä ei todellakaan ole. Eikä kai oikein voikaan olla, kun käsiteltävät vesimassat on käytetyn toimimattoman teknologian takia niin kolossaalisia. Alunperin ei ympäristölupaa olisi pitänyt myöntää, eikä ehkä olisikaan myönnetty, ellei samat henkilöt olisi pyörineet Talvivaarassa ja viranomaisissa milloin missäkin hyvin palkatussa vakanssissa. Suosittelen elokuvaa Jättiläinen, johon on tehty laaja taustatyö.

  • Juha Kinnunen

   Vastaanpa näinkin pitkän ajan jälkeen, kun satuin huomaamaan…

   Tuli tehtyä 1,5 vuoden ”retki” kaivoksella. Taidat elää muutaman vuoden takaisessa todellisuudessa. Jokiin yms. luonnonvesiin pudotettu kalkki oli paniikkiratkaisu kipsisakka-altaan vuodon takia. Ei se ole vakiintunut ja systemaattinen tapa käsitellä vesiä. Nykyään siellä on keskuspuhdistamo, jossa muut haitta-aineet saadaan alle ympäristöluvan rajojen paitsi sulfaatti. Toki siellä on edelleen aikaisemman toiminnanharjoittajan jäljiltä yhtä ja toista. Vesimäärät ovat suuria, pelkästään sulamis- ja sadevedet, mutta teknologian toimivuudesta olen toista mieltä. Esim. bioliuotuskasat sitovat ja haihduttavat vettä satoja tuhansia kuutioita. Alkuperäisen ympäristöluvan myöntämisen en ota kantaa. Elän tätä tämän hetkistä todellisuutta.

Kommentoi »

Comments are closed