Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hokkus pokkus

Silmänkääntötempun läpi näkee, kun osaa katsoa.

Sipilä teki omistuksenohjaustyötä. Sijoitti Talvivaaran mustaan aukkoon valtion varoja jälleen lisää 75 000 000 € ja sai järjestelyn vastineeksi 100 000 000 € riihikuivaa. Netto 25 000 000. Siinä tosin meni Terrafamen seuraavien 7 vuoden tuotanto johonkin hintaan ja samalla 15 prosentin siivu kaivoksesta. Halvalla menee.

Seuraavat 7 vuotta Terrafame on samassa tilanteessa kuin Suomi eurostoliitossa. Kun tuotteen myyntihinnalla ei voi taloutta kohentaa, niin  sitä on kohennettava yhtiön sisäisin ratkaisuin. Ja mikäpä muu se ratkaisu voi olla kuin kaataa sinne lisää verovaroja. Valtion 84 % omistusosuus velvoittaa.

Näin kommentoi Facebookissa Veli-Matti Hurskainen eilistä juttuani Terrafamen uusimmista omistusjärjestelyistä. Emme tiedä millä hinnalla kaivoksen tuleva tuotto myytiin, mutta sen tiedämme, että muiden välitysyhtiöiden tapaan Trafigura ostaa halvalla ja myy kalliilla,

Lisäksi elinkeinoministeri Mika Lintilä onnistui samassa tiedotustilaisuudessa sekä sijoittamaan valtion rahaa lisää 75 miljoonaa että kiistämään lisäsijoitustarpeen. Tällä rahalla hallitus houkutteli myös Sammon antamaan kaivosyhtiölle Sammolle itselleen riskitöntä lainaa. Lasku veromaksajille lankeaa sitten joskus tulevaisuudessa, kuten kävi vaikkapa Soklin kaivoksen myymisessä norjalaisille.

Paljon läpinäkyvämpi hallituksen silmänkääntötempun yritys on hallitusohjelmaan kirjattu vene- ja moottoripyörävero. Muistamme kaikki, miten hallituksen tiedotustilaisuudessa tämän kirjauksen kertominen annettiin Timo Soinille. Hän ottikin siitä rehvakkaasti kaiken irti ja julisti herrojen huvijahtien ja ökyskottereiden joutuvan verolle.

Nyt näyttää siltä, että hallitus on kaatamassa tämän oman esityksensä. Se ei ole mikään ihme, sillä tämä hallitus on luultavasti tehnyt omien esitystensä perumisen ennätyksen. Se on ihme, että hallitusohjelmaan on jotenkin kirjautunut tämä vero, jota kukaan ei nyt tunnusta oikeasti sinne halunneensa.

Tämän aamun Sunnuntaisuomalaisen mukaan hallitus on julistanut salaiseksi osan liikenneministeri Anne Bernerin kiville menneen liikenneverkkosuunnitelman virkamiesvalmistelusta. Syynä ei kuulemma ole se, että osa virkamiehistä piti suunnitelmaa hosumalla tehtynä erityisesti autoveron alennuksen osalta. Suunnitelma olikin niin kelvoton, että se onnistui pysäyttämään autokaupan kokonaan muutamaksi päiväksi heti tultuaan julkisuuteen. Mutta ei, se ei ole syynä. Syynä on kuulemma laki, jonka mukaan virkamiesvalmistelun sisäiset muistiot ja lausunnot ovat salaisia.

Ovathan ne, jos niin päätetään. Laki ei kuitenkaan velvoita julistamaan niitä salaisiksi, mutta sallii sen kyllä. Valmisteluaineiston täytynee olla hallituksen ja ministeri Bernerin kannalta niin ikävää luettavaa, että se katsottiin viisaimmaksi salata.

Ihan sama. Hallituksen toiminta on muutenkin niin läpinäkyvän huonoa taikatemppuilua, että äänestäjät näkevät sen läpi. Siis näkevät, jos haluavat. Monet eivät halua.

***

Ilmoitusasiana kerron, että pitkällisen vastaanhangoittelun jälkeen liityin eilen myös Twitteriin ja minut löytää täältä: https://twitter.com/Uuninpankkopoik

En usko aikani riittävän kovin aktiiviseen twiittaamiseen. Oikeastaan tärkein syy liittyä oli se, että sain tarpeekseni minun nimelläni ratsastavasta trollista. Liian monet ovat luulleet tilin olevan oikeasti minun. Ymmärrän sammakkoprofiilien olevan parodiaa, mutta olen tunnetusti huumorintajuton.

Kommentit (12)

 1. Sami Lappalainen

  Mitäs seuraavaksi? Alkaako valtio vakuutteleen seuraavaksi sitä kuinka tällä tienataan vaikka päiväselvästi tuon puljun tienestit vedetään sisaryritysten kautta bahamalle ja eteenpäin valtion ulottumattomiin. Onko hallitus jo näin välinpitämätön vai onko nyt menty siitäkin yli?
  Hitto tämä hallituksen touhu vaan pistää vihaksi.

  • Pauli Hyvölä

   Mitä seuraavaksi: Luultavasti perhevapaat ovat menossa persujen luvalla tai jopa hiljaisesta aloitteesta leikkuriin, koska Soini on mukamas asettunut perhevapaiden takuumieheksi. Jos Soini olisi hiljaa, en huolestuisi.

   http://yle.fi/uutiset/3-9456001

   • Sami Lappalainen

    https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214344-valtiota-uhkaa-jopa-85-milj-eun-tappio-kl-kaynnissa-veneiden-ja-moottoripyorien
    Tuon lukeminen on myös surullista luettavaa, vaikka kuinka leikkais ja keksis verotettavia kohteita niin kyllä kansan mitta ja varallisuus jossain vaihees loppuu.

    Luin aiemmin päivällä jo aiheesta ”vähävaraisille ilmainen päivähoito lapsille”.
    Tuommoinen lippulaivateksti jo lisää itsellä epäuskoa mihinkään päätökseen. Kuten Timonen jo mainitti, hallitus on tehnyt perumisen ennätyksen ja taitaa vielä tehdä semmoisen ennätyksen että sitä ei ihan ihmisen elinaikana enää rikota.

 2. Virva Itäranta

  Sehän tässä hallituksen idioottipolitiikassa on erityisen kehnoa, että näistä ääreist typeristä päätöksistä seuraa valtiolle tulon menetyksiä ennen kuin ne perutaan. Vene -ja mootoripyöräverosta seurasi joukkopako rekisteristä, jolloin vakuutusmaksuja menetetään. Autoverosekoilusta loppui autokauppa.

  Hallituksen tietämys lakien säätämisestä on kehnoa. Lakien valmistelu on puutteellista. Seurannaisvaikutuksia ei tutkita.Joten.Summa summarum.Hallitus onnistuukin ns.säästötoimillaan itse asiassa hukkaamaan miljoonia siihen kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Suomi nousuun!

 3. Jouni Martiskin

  Tuo autoveron pimennossa ollut puoli on tainnut olla se, että jos ko. vero olisi poistunut, ostohalukkuus olisi todennäköisesti siirtynyt maastamme merkittävästi Keski-Eurooppaan. Sekä käytettyjen että uusien autojen osalta. Jos ei olisi verorasitetta Suomessa myydyissä peleissä, ei sitä voi vaatia ulkomailta tuotuihinkaan. Sieltähän sitä ostaa mistä halvimmalla saa.

 4. Jouko Haavisto

  Trafigura keississä kannattaisi perehtyä the Guardianin ja Trafiguran kiistaan ns. Minton raportin julkaisemisesta. Minton raportin laati Englannin parlamentin tutkimuskomissio ja se koski Norsunluurannikon myrkkyskandaalia, jossa kuoli 15 ja n. 100 000 sairastui. Trafiguran lakimiehet yrittivät estää jopa uutista koskevan otsikon julkaisemista. Mitenkähän ministeri Lintilä on perehtynyt sopparin kohtiin, jotka koskevat välimiesmenettelyä, käsittelypaikkaa ja noudattevaa lainsäädäntöä.

 5. Rintsu

  Tuo talvivaarasekoilu vaan paisuu päivä päivältä.

  Se mitä pääministerimme suulla kerrotaan on, että siellä on tapahtunut ihme.
  Mutta jos semmoinen olisi tapahtunut, niin kai pääministeri olisi samaan hengenvetoon kertonut, että prosessi on saatu toimimaan, jätevedet hallintaan ja mukaan on saatu yksityistä rahoitusta. Jos siis ihme olisi oikeasti tapahtunut niin noin helppoa siitä kertominen olisi.

  Sen sijaan ihme onkin se, että valtio pumppaa firmaan vielä 75mE, jätevesiä pumpataan tulvajuoksutuksina ja mukaan on saatu maineeltaan kyseenalainen firma jolle on epämääräiseen hintaan myyty oikeudet kaivoksesta ehkä joskus saataviin arvometalleihin.

  Mutta tuohon salauspäätökseen…
  Virkamiehet tekevät päivittäin päätöksiä jotka ovat enemmän tai vähemmän salaisia ihan jo lain käskystä. Sosiaaliviranomaisen päätös on semmoinen. Puolustusvoimien hankintapäätöset ovat semmoisia. Ylipäänsä yksityishenkilöiden asiat, firmojen liikesalaisuudet yms jne ovat asioita joista julkisuuteen ei huudella tai löytää itsensä leivättömän pöydän äärestä.
  Mutta normaali lainvalmistelutyö??? Anteeksi kuinka???
  Ei siinä pitäisi olla kenenkään henkilökohtaisia asioita, liikesalaisuuksia tai ylipäänsä mitään salattavaa. Toki voi olla, mutta lähtökohtaisesti meillä on kuitenkin julkisuusperiaate.
  Ja kun kyseessä on yleistä liikenneverkkoa koskevan suunnitelman valmistelu niin ei siellä lähtökohtaisesti kovin montaa salattavaa asiakirjaa pitäisi olla.

  Salausperuste ei saa olla se, että tätä osaa valmistelusta ministeri ei ole viitsinyt edes lukea ja nämä hän on ignoorannut täysin.

  • timo harju

   Lähtökohtainen julkisuusperiaate saa peräänsä ison liudan tuoreita kysymysmerkkejä nimistä Pekka Ervasti, Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja nyt viimeisenä Susanne Päivärinta. Teräväkynäistä osaavaa porukkaa, joka lähti tai ostettiin ulos Ylestä vain muutaman kuukauden sisällä. Varsin leppoisaa Ruben Stilleriäkin Ylen johto muisti varoituksella.

   Jokainen lähtijä, joita ainakin julkisen käyttäytymisen perusteella sopii pitää täysijärkisinä, kertoi joutuneensa painostuksen ja sensuurin kohteiksi ja kaikki sormet osoittivat Atte Jääskeläiseen, joka selvästi oli vain suuremman tahdon toteuttaja, eli renki.

   Suomalaisen tiedonvälityksen historia ei vastaavaa ilmiötä nykypäivinä tunne. Vertailukohdetta ei löydy muualtakaan Pohjoismaista.

   Meillä on pitkälti toistakymmentä ilmaista tv-kanavaa täynnä enimmäkseen cockoloroota. Jos muutaman terävän ajankohtaisohjelman säilyttäminen rupeaa tuntumaan yhteiskunnallisesti näin pelottavalta, niin Laki ja oikeus -puolueen Puolaa ja Erdoganin Turkkia kohti tämä suuntaviitta osoittaa, kun sitä tietä tarpeeksi pitkälle taivaltaa.

   • Rintsu

    Ylen toimari on kuin lätkäjoukkueen valmentaja.

    Jos ei tulosta ala tulemaan niin jengissä ei ole kovin montaa pelaajaa joille voi antaa kenkää.

 6. AMK

  Nyt on tapeetilla narkolepsia,silloinen ministeri rva risikko lupasi ummet ja lammet sairaistuneille,mutta ei ole sanojensa väärtti,on kunta-ja liikenneministerinä ja sisäministerinä toiminut sen jälkeen,mitä väliä sillä mitä lupasin sosiaali- ja terveysministerinä ,sehän on mennyttä aikaa,nykyinen sosiaaliministeri ei muista tapahtumista mitään eikä lupauksista,näin kun niinsanottuja alan asiantuntijoita kierrätetään pallista toiselle niin kai se oikea pallikin kohdalle osuu.Osuuko koskaan kohdalleen.Ainakin osataan vastuuta kierrellä,ja sehän on politiikan tarkoitus?Vai onko????Tavallisena ihmisenä sanoisin ON.Koska päättäjät ottavat vastuun päättämisestään???Heillähän on kansalaisten suuri luottamus,onko?Jos omaan taskuun rahaa kahmivat?

 7. Tero Kosonen

  Tuon mopoveronkin taustalla on mörkö.. Mörkö nimeltä Valvonta. Siinä samassa esityksessä tehdään kamera-autoista ja kameratolpista vouti. Nyt kun niiden päätehtävä on valvoa ensisijaisesti nopeuksia niin niiden tehtävää muutetaan valvomaan myös autoveroa ja vakuutuksien maksua päätehtävinään. Vain mielikuvitus on enää rajana tuon valvonnan ja kameroiden sijoittelun suhteen.

 8. Ossi Saresoja

  Ymmärrän vastaanhangoittelun Twitterin suhteen. Sen kovin lyhyt pituusraja teksteille vaikeuttaa kunnon keskustelua kohtuuttomasti.

Kommentoi »

Comments are closed