Hyväntekijät

Työttömien kyykytys saa luvan loppua. Pakottamalla, kuulustelemalla ja potkimalla ei synny yhtäkään työpaikkaa enempää.

Tiedän tasan tarkkaan, mikä yrityksen saa palkkaamaan lisätyöntekijöitä: se, että palkan, työajat ja muut ehdot saa vapaasti sopia työntekijän kanssa hänen kykyjensä ja halujensa mukaan liittojen puuttumatta siihen mitenkään. Kaikki muu on haitallista näpertelyä.

Näin julisti lahtelainen yrittäjä ja Lahden kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Francis McCarron blogissaan viime syyskuussa.

– Onhan tämä nyt aivan sikamaista. Tässä ei ole kyseessä minkäänlainen orjatyön teettäminen tai ilmaisen työvoiman etsiminen. Olemme tarjonneet työttömille nuorille työkokeilujaksoja, joissa he ovat päässeet tutustumaan yritykseemme ja työelämään. Tämä ei ole palkkatyötä, vaan yhteiskunnan työttömille tarjoama työllistymispalvelu.

Näin valittaa sama mies päätymistään Facebookin Orjafirmat-sivustolle. Hän näyttää noudattaneen omaa julistustaan ja tarjonneen työntekijöille työtä heidän kykyjään ja halujaan vastaavalla palkalla eli palkattomana työkokeiluna.

Syyskuun blogissaan McCarron pitää ay-liikettä pahimpana työllistämisen jarruna. Katsotaanpa, miten liitot nyt hankaloittivat työllistämistä.

Työtön työnhakija sai TE-toimistosta määräyksen hakea yrityksessä avoinna olevaa työpaikkaa työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Tällainen ukaasi on se työtarjoukseksi naamioitu uhkaus, joita TE-toimistot yleensä lähettävät ja joiden lähettämistä lisätään koko ajan.

orja 1

Kirjeessä ei puhuta mitään palkattomasta työkokeilusta. Ei tosin puhuta mitään palkastakaan, joten työnhakijan on arvailtava mistä mahtaa olla kysymys. Se selvisi kysymällä työnantajalta. Samalla selvisi kahden ensimmäisen kuukauden palkattomuuden lisäksi myös se, että viikonloppupainotteinen työ sisältää matkustamista ja majoittumista hotelleissa.

orja 2

Kun työnhakija ihmetteli asiaa TE-toimistolle, niin siellä arveltiin mahdollisesti tapahtuneen jonkin virheen.

orja 3

Kuvat: Facebook/Orjafirmat

Missäs välissä paha ay-liike pääsi sotkemaaan tämän rekrytoinnin?

Ei missään. Yrittäjä toimi ihan oman julistuksensa mukaisesti ja tarjosi täysin vapaata työsopimusta työn sisällön, työaikojen ja palkkauksen suhteen. Hän ei näe toiminnassaan mitään väärää, vaan pitää itseään hyväntekijänä, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden tehdä työtä. Palkkaa hän ei maksa, mutta hän pitääkin itseään myös yhteiskunnan tarjoamana työllistymispalveluna. Saahan työkokeilun ajalta korotettua työmarkkinatukea, kuten yrittäjä Verkkouutisten blogissaan selittää.

Lain mukaan työkokeilusta sovitaan TE-toimiston, yrittäjän ja työnhakijan kesken, kuten McCarron ihan oikein kertoo. Tällä kertaa virhe näyttäisi näiden tietojen valossa olevan TE-toimiston, joka ei työtarjouksessaan maininnut palkattomasta työkokeilusta mitään.

McCarronia on turha syyllistää tapahtuneesta. Hän toimi oman ajatusmaailmansa mukaisesti, ja sitä ajatusmaailmaa tukee koko nykyinen työllistämispolitiikka. Työ on itseisarvo ja sen tarjoaja on yhteiskunnallinen hyväntekijä, vaikka palkasta ei edes puhuta. Yhteiskunta maksaa työttömyysetuutta, jonka eteen pitää tehdä töitä.

Olen jo vuosia sanonut, että palkkatyö vähenee koko ajan. Kenenkään ei kannata palkata työntekijää edes koeajaksi, koska työkokeilijoita saa ilmaiseksi. Parhaat voi sitten palkata yhteiskunnan maksamalla palkkatuella ja loput heitetään ulos. Uusia palkattomia on oven takana jonossa.

Palkkaa vaativa ay-liike on haitallinen näpertelijä ja palkattoman työn kritisoijat sikamaisia. Ikävä kyllä yhteiskunta ei ole kehittynyt niin pitkälle, että työttömälle tarjottu mahdollisuus tehdä palkatonta työtä kävisi maksuvälineeksi kaupan kassalla.

Kommentit (82)
 1. Raimo Korhonen
  13.2.2017, 10:09

  “Rehelliset” yrittäjät edellyttävät, että valtio maksaa työntekijöiden palkat. Seuraava vaatimus on sitten, että yrittäjän vero valtion maksettavaksi.

  1. joonas mustonen
   13.2.2017, 17:41

   Ei ole yrittäjän vika jos toimii niinkuin lait ja säännökset sanovat. Koko tällainen kuntouttava työtoiminta jne. on puhtaasti turhaa narulla työntämistä ja aiheuttaa juritällaisia väärinkäyttötilanteita. Systeemi on suunniteltu huonosti, jos “väärinkäyttö” on laillista.

   Työnantaja palkkaa aina työntekijän, jos palkka, riski ja muut kulut on pienempi kuin työntekijän tuottaman työn arvo. Jos työtehtävään on kaksi yhtä hyvää hakijaa, niin jokainen järkevä ihminen valitsee halvemman. Jos tarjolla on ilmainen työntekijä ja työ on sellaista että sen oppii kuka tahansa nopeasti, niin näkeehän sen kaikki, että työnantaja palkkaa mieluummin ilmaisen. Tällainen palkkatuki vääristää kilpailua työpaikoista.

   No minkä takia tällainen palkkatukijärjestelmä on sitten luotu? Se on luotu, koska on olemassa iuhmisiä, jotka eivät työllistyisi TES-palkalla. Palkkatuen tarkoituksena on laskea työn kustannus tasolle jossa kannattaa palkata, niin että työntekijä kuitenkin saa TES-mukaisen palkan. Eli siis suomeksi sanottuna, valtio maksaa erotuksen, jos työntekijä on haettuun työtehtävään muuten liian “huono”.

   Kenellekkään ei varmaan tule yllätyksenä, että järjestelmä jossa ulkopuolinen viranomainen yrittää laskea työntekijän tuottavuuden ja TES mukaisen tuottavuuden erotuksen, ei voi ikinä toimia hyvin. Työnantajan kannattaa aina yrittää esittää työnhakijan taidot huonompina kuin ne ovat, jotta palkkatuki olisi mahdollisimman suuri osa palkasta.

   Ainoa keino tällaisen järjestelmän korjaamiseen, on estää työnantajien mahdollisuus palkata ihmisiä töihin alle markkinpalkan. Toisaalta työehtosopimusten täytyy olla vapaita, jotta nekin jotka nyt joutuvat turvautumaan palkkatukeen pääsevät töihin. Huonompaa palkkaa voi sitten kompensoida järjestelmällä joka ei mahdollista tällaista temppuilua, esim. perustulolla.

   Järjestelmä ei voi olla sellainen että se sulkee työmarkkinoiden ulkopuolelle tuhansittain ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä töitä, mutta jotka eivät sitä saa, koska joku muu on päättänyt ettei työtä saa tehdä alle tietyn hinnan. Millä tavalla on järkevää, että työkkäri voi pakottaa työttömän palkattomaan pakkotyöhön, mutta työnhakija ei saa itse mennä vapaaehtoisesti töihin alle TES hinnan?

 2. Johannes Aaltonen
  13.2.2017, 10:11

  “Meillä on ollut työkokeilussa henkilö nyt neljä kertaa ja kaksi heistä on yritykseemme työllistynyt. Kolmannen kohdalla on sovittu, että tulee tulevana suvena kesätöihin, kunhan opiskeluiltaan ehtii.”

  Hyvinhän tuo on näemmä toiminut jos ylläoleva lainaus pitää paikkaansa. Jos joku, varsinkaan nuori ilman työkokemusta, kuvittelee tänä päivänä pääsevänsä ilman harjoitteluita ja vastaavia suoraan vakityöhön 20e/h, saa istua kotonaan odottamassa sitä työpaikkaa loppuelämänsä.

  Tämä on kylmä ja raaka totuus.

  1. Saku Timonen
   13.2.2017, 10:15

   Hyvinhän se. Valtio maksaa palkat ja yrittäjä saa voiton.

   1. työtöntyötön
    13.2.2017, 10:24

    Olisipa vielä kertonut minkälaiset työtunnit näillä armeliaasti palkatuilla on.

    Täälläpäin olen kuullut niinkin käyvän että nuori on päässyt ilman merkittävää tai alalle soveltuvaa työkokemusta suoraan palkallisiin töihin. Tuskin saa tuota 20e tunti mutta sitä en ole kuulluut kenenkään lähipiirissä olevan nuoren tai vanhemman vaativankaan. Ilmeisesti Johanneksen lähipiiriin tällaisia työttömiä sitten kuuluu?

    1. Johannes Aaltonen
     13.2.2017, 10:35

     Valitettavasti tunnen muutaman tapauksen jotka eivät omien sanojensa mukaan aio alle tuon tason “eväänsä väräyttää”.

     Minulla itselläni on ollut nyt talven aikana kolme eri henkilöä tutustumassa työhön jota itsekin teen, kaikki ovat sanoneet suoraan ettei heidän kannata työhön tulla koska kotiin saa liki saman rahan.

     Tuntimäärä olisi n. 30-32h/viikko ja bruttopalkka n. 1400-1500e/kk. Töitä vähintään vuodeksi. Ja kesäkuukaudet saisi tehdä vaikka ympäri vuorokauden töitä jos haluaa, kesälomien vuoksi.

     1. työtöntyötön
      13.2.2017, 10:47

      Pitääkö olla koulutus hommaan vai riittääkö perehdytys? Minkä alan työtä noin suurinpiirtein? Itselle olisi kyllä kelvannut mutta ilmeisesti ei sitten kaikille.

      Itse olen ollut vain kokeilussa joissa paikka hankitaan itse, ei siis mitään hajua tarvitaanko siellä ikinä uutta työvoimaa ja niinhän sitä ei ole sitten tarvittu.

      1. Johannes Aaltonen
       13.2.2017, 11:03

       Muutaman päivän perehdytys, joilta päiviltä myös palkka. Työ on pääasiassa jakelua pakettiautolla, b-kortti riittää. Työaika n. klo 4.00-10.00, pääasiassa arkisin ja osin viikonloppuisin.

       Työautolla saa lähteä kotipihasta ja päättää päivän kotipihaan, joten työmatkakulujakaan ei ole.

       Itselleni ihan nappityö mm. siksi, että ehdin puuhastelemaan päivän aikana muutakin.

     2. Joni Pelkonen
      13.2.2017, 11:37

      Minkälaisesta työpaikasta on kyse? Onko yrityksessä yhtään työpaikkaa täyttämättä? Kuinka monta hakijaa työpaikkoihin oli? Mitä yritystä edustat?

     3. Vai ei ole työntekijöitä tulossa sekä työ ei kelpaa? Pistäs Aaltosen Johannes sähköpostiosoitteesi ja työnkuva tänne niin ainakin tästä osoitteesta lähtee kaksi työhakemusta samantien jos kerran tosissas olet.

      Keke painaa tällä hetkellä toki (osa-aika)duunia että sen verran pitää odottaa että irtisanomisajan joudun painamaan ennen työnvaihtoa. Pari sataa enemmän samoilla tunneilta kelpaa tänne vallan mainiosti jos muuttaa ei tartte

   2. Johannes Aaltonen
    13.2.2017, 10:27

    Minulle kyllä tuli tuosta “kaksi heistä on yritykseemme työllistynyt. Kolmannen kohdalla on sovittu, että tulee tulevana suvena kesätöihin” ihan toinen käsitys.

    1. Joni Pelkonen
     13.2.2017, 11:26

     Tuo firma “palkkaa” kaupparatsuja provisiopalkalla. Sellaisiin “töihin” pääsee kuka tahansa vaikka ostamalla jonkun verkostomarkkinointifirman aloituspakkauksen.

  2. Tanja Takalo
   13.2.2017, 10:33

   Missä firmassa maksetaan 20€/h ?? Palkat tuppaa olemaan sitä 6-12€/h. Mies on kaivoksella töissä 12€ tuntipalkalla, minä saan myyjänä 7€ ja rapiat. Ikinä ei ole ollut 20€ tuntipalkkoja kummallakaan.

   1. Allan Savolainen
    13.2.2017, 17:29

    IT-alalla helposti maksetaan 20-25€/h ja kovemmille tyypeille enemmänkin, rivikooderi “joutuu” tyytymään reiluun 15€/h.

    1. Joonas Mustonen
     13.2.2017, 19:49

     Suosittelen kouluttautumaan jollekin toiselle alalle. Suomalainen keskipalkka on 3500e/kk (=n.21e/tunti).

     Hyvistä koodareista on tosiaan pulaa. 10-vuoden kokemuksella hyvä koodari voi pyytää 6000-7000e/kk helposti. Aloittava koodari suoraan AMK:sta voi odottaa 2000-2500e/kk.

     Kaivosalalla tai kaupan myyjänä on aika mahdoton osoittaa omaa osaamistaan tai muutenkaan “kehittyä” vaativampiin tehtäviin. Paras tapa parantaa omaa palkkaansa on opetella asioita, joista muut ovat valmiita maksamaan. Jos ainoa mitä tekee tulojen parantamiseksi on ammattiliittoon kuuluminen, niin silloin joutuu kyllä tyytymään aika pieniin palkankorotuksiin.

   2. Sunnuntaisin kilahtaa itselle vähän reilu 20€/h työstä

   3. Kim Lindberg
    14.2.2017, 11:23

    Kaupan alan TES:in mukainen minimipalkka myyjällä on 10,41/h. Harjoittelijalle voidaan maksaa 85% tuosta (8,84/h). Ei tuo nyt ole lähelläkään 20 euroa, mutta 7 euroa/tunti on kyllä reilusti alle minimin

  3. Kaija Laine
   13.2.2017, 11:10

   Missä todellisuudessa joku edes kuvittelee lähtöpalkaksi 20 e/tunti?? Itse olen hoitoalalla työskennellyt 80-luvulta asti, täysillä ikilisillä tuntipalkka 13,5 euroa, enkä tunne ketään nuorta, vaikka paljon niitä työni ja lasteni kautta tunnenkin, joka puhuisi 20 euron tuntipalkoista.

   1. Ite tehny viime vuosina töitä osan vuotta 11€ tuntipalkalla. Mielelläni menny ku ei oo työpaikkoja mistä valita, hakijoita paljo tuonnekki joka vuos. Aiemmin oli tehdashommissa jotain 13€/tunti.

    Se on aina kiva viskata tuommone 20€/tunti hatusta, provosoida ja syyllistää 🙂

   2. Olen vähän reilu 20-vuotias puhelinmyyjä, tienaan 2800-3300 euroa kuussa. Pidän työstäni kovasti ja teen kuusituntista päivää. Tulkaa nyt sanomaan minulle miten se ei ole oikeaa työtä jos ei tuosta tule jo yli 20e tuntipalkka (tuntipalkkani on keskimäärin 25 euroa).

Kommentointi suljettu.