Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lyötyjä lyödään

Ikuiseen karenssiin 2006-12 tuomitut ovat yhteiskunnan silmissä niin pahoja rikollisia, että heille tuomitaan armahduksen jälkeen viiden kuukauden lisärangaistus. He eivät vieläkään saa työmarkkinatukea, vaikka he vapautuivat karenssista tämän vuoden alussa. Heille määrätään viiden kuukauden odotusaika.

Ikuinen karenssi on tiettävästi minun keksimäni nimitys työttömyysturvalainsäädännön viime vuosien synkimmälle episodille. Joulukuussa 2005 työttömyysturvalain 8 lukuun lisättiin vähin äänin uusi 4a §, joka määritteli uusiksi 500 päivää työmarkkinatukea saaneen pitkäaikaistyöttömän aseman ns. kieltäytymistilanteissa. Määräaikaisen karenssin sijaan hän menetti kokonaan oikeutensa saada työmarkkinatukea. Oikeus palautui vasta viiden kuukauden työssä, työkokeilussa, työelämävalmennuksessa tai työharjoittelussa olemisen jälkeen.

Tästä muutoksesta ei juuri tiedotettu eikä varoiteltu, joten ikuinen karenssi tuli yllätyksenä. Kieltäytymisen tulkinta jäi yksin työvoimaviranomaisille eikä valittaminen auttanut.

Näin elettiin kuusi vuotta, eikä kukaan tiedä ikuisen karenssin saaneiden määrää. Vuoden 2012 heinäkuun alussa lakia muutettiin uudelleen ja ikuisesta karenssista luovuttiin. Käyttöön otettiin taas määräaikaiset karenssit.

Lain siirtymäsäännökset määräsivät kuitenkin kaikki ennen 1.7.2012 ikuiseen karenssiin tuomitut jatkamaan rangaistuksensa kärsimistä vuoden 2016 loppuun saakka. Jos henkilön katsottiin kieltäytyneen työstä 30.6.2012, niin karenssi oli ikuinen. Seuraavana päivänä kieltäytynyt selvisi kolmen kuukauden karenssilla. Pahiten tämä tietenkin rankaisi niitä, joille oli annettu karenssi jo vuonna 2006. Heille siirtymäsäännökset tiesivät kymmenen vuoden turvautumista toimeentulotukeen.

Tästä synkästä episodista ei moni päättäjäkään ole tietoinen. Vuoden 2012 lakimuutos päätettiin viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa ja siirtymäsäännökset ovat niin vaikealukuiset, että minulta kesti aikoinaan puoli tuntia ymmärtää mitä siellä sanotaan. Toinen puoli tuntia meni lukemani uskomiseen.

Siirtymäsäännökset lupasivat armahduksen kaikille vuoden 2017 alusta lähtien. Armahdus ei kuitenkaan tullut vielä voimaan, vaikka TE-toimistojen antamien työvoimapoliittisten lausuntojen mukaan työmarkkinatuen maksamiselle ei ole estettä. Kela määrää heille viiden kuukauden mittaisen odotusajan.

Odotusaika perustuu kyllä lakiin, mutta Kelan tulkinta ja varsinkin perustelut ovat lievästi sanoen kummallisia. Jopa kymmenenkin vuotta karenssissa ja koko ajan TE-toimiston kirjoissa työttöminä työnhakijoina olleet rinnastetaan juuri työttömäksi jääneisiin tai koulunsa päättäneisiin.

Kaiken huipuksi jopa liki kuusikymppisille, aikoinaan useammankin alan ammattitaitonsa työssä oppineille kerrotaan, että heidän odotusaikansa perustuu ammatillisen koulutuksen puuttumiseen. Näin kävi Keijo Nevarannalle, joka kertoo tuntojaan blogissaan.

Nevaranta ei ole ainoa, vaan moni muukin on ihmetellyt samaa. Heidän työssä hankittu ammattitaitonsa on Kelan mielestä kadonnut jonnekin karenssivuosien aikana. Heitä kohdellaan kuin juuri peruskoulunsa päättäneitä nuoria, joiden patistamiseksi ammatilliseen koulutukseen tämä säännös on laadittu.

Tätä voi jo pitää – anteeksi sananvalintani – suoranaisena vittuiluna. Näitä ihmisiä on nöyryytetty vuosikausia ja heidät on pakotettu elämään pelkällä toimeentulotuella. Kuitenkin heiltä on edellytetty koko ajan aktiivista työnhakua. Kun nyt tunnelin päässä alkoi näkyä valoa, niin kujanjuoksun päätteeksi heitä lyötiin vielä kerran.

Vuonna 2012 nähtiin valtavasti vaivaa siirtymäsäännösten kirjoittamiseksi sellaisiksi, että karenssi kesti tämän vuoden alkuun saakka. Nyt ei viitsitty nähdä vaivaa sen vertaa, että nämä siirtymäsäännökset olisivat oikeasti koskeneet niitä, joita varten ne kirjoitettiin.

kahle

Kommentit (24)

 1. Kirsti Kuusisto

  Jos oletetaan että tälläisen ikuisen karenssin saanut pääsisi omin avuin töihin kuukaudeksi tai vuodeksi. Jatkuuko karenssi aina vaan vanhojen syntien tähden?

  • Saku Timonen

   Siinä on viiden kuukauden työssäoloehto eli jos työ kestää viisi kuukautta, niin vanhat synnit pyyhitään pois.

   • Mikko Nummelin

    On hyvä huomata, että työn on oltava työsuhteista, eli esimerkiksi laskutuspalvelun tai työosuuskunnan kautta työskentely ei karenssista vapauta.

   • rikollinen

    Tiedä onko totta mutta sossutäti sanoi että olisin päässyt karenssista eroon jo ennemmin,muutaman tunnin viikossa jos olisin ollut kuntouttavassa,tiedä sitten kuinka kauan..joka tapauksessa sanoi että ei ole hänen vikansa eikä minun vikani, asiasta kun kukaan ei ollut halaistua sanaa sanonut????Minulle niitä ikuisuus karensseja tuli kaksin kappalein vuosina 2008ja 2009 ja sain ne vaikka en edes ”nauttinut” työmarkkinatuesta, silloin oli laki voimassa jos puoliso tienaa (olisko ollu) 2500 euroa en ollut oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta.No,lusittu on elinkautinen,tiedä sitten koska uutta pukkaa päälle.Tänään siis sain pitkästä aikaa verollista ”tuloa”.
    Työkyvyttömyyseläkkeelle on tälläkin hetkellä haku päällä,ennemmin se jo hylättiin.

  • Markus Larjomaa

   Tuossahan sen Saku toteaa, että viiden kuukauden työssäololla karenssi raukeaa.

  • Jan Sergejeff

   Tämä oli 5kk sen takia että onnekas joka sai työn, ei silti pääse uhasta eroon koska on 4kk koeaika ja valtaosa määräaikaista töistä on 2-4kk.

   Tunnen kymmeniä jotka on ikuisessa karenssissa. Kukaan ei heistä silti ole työtön, vaan tekee pimeitä töitä. Luottamus valtioon on mennyt eikä he ikinä aijokaan enää virallista työtä tehdä. Suurimmalla osalla bisnes sujuu hyvin. On oma katto ja leivällä löörtaakia.

   Nämä on kaikki ajettu tähän väkisin, tietyt ammatit on hyviä siihen, esim. rakennushommissa, mikä on itselleni tuttu ala

 2. Lauri

  Kiitokset Sakarille mahtavasta blogista. Luen joka kirjoituksesi ja vaikka kaiken tämän hirveyden seuraaminen suunnatonta raivoa minussa herättääkin, antaa se silti toivoa kun on kaltaisiasi ihmisiä jotka näitä epäkohtia tuovat esille.

  Ikuinen karenssi on jotain käsittämättömän epäoikeudenmuikaista mutta valitettavasti sen kohteena eivät ole vain pitkäaikaistyöttömät. Sen uhriksi joutuivat ja joutuvat jatkossakin nuoret alle 25-vuotiaat kiitos sellaisen kivalta kuulostavan asian kuin nuorisotakuun vuoksi. Paperilla taas homma kuulostaa tosi fantsulta ja hienolta: kaikille alle 25-vuotiaille työttömille taataan kolmen kuukauden kuluessa töitä, koulutusta tai muita työllistymistä auttavia tukitoimia.

  Käytäntö taas… niin no. Sanotaan että olet juuri lukiosta valmistunut kaksikymppinen. Etenet ammatillisiin jatko-opintoihin ja edistyt niiden parissa hyvin ensimmäiset puoli vuotta, kunnes täysin tyhjästä kohdallesi osuu hirvittävän kivulias sairaus joka vie sinut yli puoli vuotta kestävään sairaala- ja leikkauskierteeseen. Selviät tästä kaikesta mutta jäljelle jää kipuja jotka estävät sinua jatkamasta paljon fyysistä työskentelyä vaativaa opiskelua tai tekemään kokopäivätyötä. Tähän vedoten opinnoistasi vastaava opettaja pyytää sinua keskeyttämään opinnot.

  Ilmoittaudut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi samalla kun mietit mitä voisit tehdä muuttuneessa tilanteessasi. Vastauksesi saatkin täystyrmäyksen: sinua ei hyväksytä työttömäksi työnhakijaksi koska olet keskeyttänyt opiskelun. Syyllä ei tässä tapauksessa ole väliä, TE-toimiston silmissä sinua tulee rangaista ankarimman mukaan koska kehtasit sairastua ja makasit sairaalaan pöydällä kirurgin veitsen alla useampaan otteeseen.

  Työmarkkinatukea et siis tule saamaan mutta kyseessä ei olekkaan mikä tahansa karenssi. Kiitos nuorisotakuun ainoat ulospääsytiesi ovat osallistuminen työllistymistä edistävään toimintaan (mitä et saa koska et ole työtön työnhakija), valmistut ammatillisesta koulutuksesta (2-3 vuotta, lukiota ei tosiaan lasketa), olet töissä viisi kuukautta tai täytät 25-vuotta (johon on neljä vuotta).

  Mutta miksi valitus, sossustahan saa ilmaista rahaa? Jos asut yksin niin jotain saattaakin irrota, mutta hyvä ihme jos satut vaikka asumaan parisuhteessa toisen opiskelijan kanssa. Tällöin puolisosi kaikki puolisosi ”tulot” (opintolaina mukaanluettuna) lasketaan sinunkin tuloiksi ja ainoa vastaus jonka saat on että sen pitäisi riittää teille kahdelle. Olet siis ilmen mitään yhteiskunnan tukia tai turvaverkkoja seuraavat neljä vuotta. Onnea muuten sairaudesta paranemiseen kun rahaa ei ole edes kipulääkkeisiin. Näin on onnistuttu tuhomaan tehokkaasti kahden ihmisen elämä ja TE-toimisto saa jälleen uuden sulan hattuunsa.

  Kuulostaako mahdottomalta? Eihän näin voi olla Suomessa? Kyllä vain on, ja se lukee ihan TE-toimiston omilla sivuilla: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/alle_25vuotiaat/index.html

 3. Pitkäaikaistyötön kohta 13v.

  Minulle soitettiin pari päivää sitten TE- keskuksesta ja tarjottiin työllistämissuunnitelmaa.
  Olen kohta 61 v. ja työttömänä osa-aikaisesta lähihoitajan työstä v. 2004. Olin ihmeissäni, koska silloinkin pystyin tekemään buranan voimalla muutaman tunnin kolmena päivänä viikossa töitä. Olen siis pitkäaikaissairainen, mutten ole niin sairas, ettei kiusata vois tolla karenssivaroituksella. Olen puolikkaalla sairaseläkkeellä ja toinen puoli tulee työmarkkinatuella. En saa toimeentulotukea tai asumistukea, koska mieheni tulot ylittävät rajat. Olen aiemmin saanut Te-keskukselta luvan, ettei tartte enää ilmoittautua koskaan, vaan he ovat myöntäneet, ettei he halua enempää kiusata sairasta ihmistä. Hain silloin eläkettä, muttei sitä myönnetty, vaikka oma lääkäri oli todennut työkyvyttömäksi monena vuonna. No tämä on varmaan monelle työttömälle tuttua.
  Sanoinkin tämän, että miksi te soitatte, kun olen saanut luvan olla siellä käymättä, täytän vain työtön,työtön jne. lomaketta.
  Nyt on tullut uudet kuviot, näin sanottiin.
  Kerroin, että odottelen, tota Lex-Lindsströmin ns. armahdusta, kun sen pitäisi koskea myös minua, sillä olenhan jo ollut pitkäaikaistyötön kohta 13 vuotta. Puhelimessa oli hetki hiljaista. Olin silloin kiireinen, joten hän lupasi soittaa tässä kuussa myöhemmin.
  Sitä jäin ihmettelemään, miksi he ei aloita nuoremmasta päästä tätä soittelua, kun he vasta syrjäytymisen vaarassa ovat.? Minä sentäs olen jo puolittain työkyvytön.

  • Sofia

   Mitä veetä? Olen nyt 62 v. ja monisairas. Jään tietääkseni vanhuuseläkkeelle 1.4.
   Alkoi kiinnostaa mahtaako vielä tulla joku yhteydenotto TE-keskukselta. Onhan tässä aikaa. Ei ole tarvinnut olla sinne yhteydessä vuosikausiin.
   Jäin työttömäksi vasta 4 vuotta sitten, mutta en ole ensimmäisen vuoden jälkeen kiinnostanut ketään. Jos nyt tulisi soitto niin nauraisin rumasti.

 4. Tupu

  Kenenkähän mielestä on oikeudenmukaista lätkäistä yhdentoista vuoden ikikarenssi jälkeen vielä viiden kuukauden lisäkarenssi? ……. Ehkä hämmästyttävintä kuitenkin on, että kyseiset henkilöt kuppavat ”ansiokkaasti” veronmaksajien rahaa omaan taskuunsa vuosi vuoden jälkeen, vaikka tuon kaltaisella sadistisella ajatusmallilla ajattelevan ihmisen olisi syytä olla työttömien joukossa.

  Työttömien kyykytyshän perustuu virheellisiin väittämiin työttömän isoista tuista, jotka eivät riittävästi kannusta työpaikan vastaanottamiseen:

  Minä en ymmärrä yleistä väitettä, että sossusta saa täsmälleen saman rahan kun tippuu työttömyyskorvauksilta, koska lähes aina alennetaan perusosaa sen lain maksimin mukaan eli 20 tai 40 %:ia. Ainakin Tampereella tuo ikikarenssi johti ensin kahden kuukauden perusosan alentamiseen 20 %:lla ja sen jälkeen jatkettiin 40 %:lla, koska työmarkkinatuen saaminen tulkittiin täyden perusosan saamisen ehdoksi. Jos ei valittanut joka kuukauden toimeentulotukipäätöksestä, niin alentamiset pysyivät. Minä sain lopulta lähes puolentoista vuoden kuluttua täyden perusosan ja hintana valittamisesta oli jatkuva simputtaminen, josta ei ihan helposti selviä hengissä. Toivottavasti minun päätöksien myötä aikoinaan lopetettiin myös toisten toimeentulotuen hakijoiden laiton perusosan alentaminen (mutta epäilen kovasti). Eli laki ei takaa oikeudenmukaisia päätöksiä vaan viranhaltijoille sallitaan mielivaltaisten päätösten tekeminen, koska köyhälle on suotu mahdollisuus valittaa.

  Minua ärsyttää tavattomasti väitteet, joissa väitetään työttömien saavan saman verran tukia kuin saisi käteen 2500 euron kuukausipalkasta. Jos työtön suostuu tekemään töitä tai osallistumaan työttömien päivähoitoon, niin työttömälle maksetaan kohtuullisten asumiskulujen jälkeen 486 euroa kaikkiin elinkuluihin (ja pakotettuihin osallistumisiin saa vielä toistaiseksi 9 euron kulukorvauksen). Jos työtön kieltäytyy, niin kohtuullisten asumiskulujen jälkeen maksetaan 292 euroa kuukaudessa kaikkiin elinkuluihin. Mikäli asuu omakotitalossa tai omassa osakeasunnossa, josta maksaa lainaa, niin tuolla 486 ja 292 euron perusosalla hoidellaan lainanlyhennykset (kuten myös kulutuslainat), jolloin kuukauden elinkuluihin jää vielä vähemmän rahaa. Asuinkuluiksi lasketaan kohtuullinen vuokra tai yhtiövastike sekä lainojen korot, joten parhaiten tukea asumiseen saa kun asuu vuokralla, mutta silloinkin todellinen vuokrataso on usein korkeampi kuin määritellään kohtuulliseksi asumismenoksi.

  Tuo 486 tai 292 euroa ei ole ”laskujen jälkeen” jäävä ”huvitteluraha” vaan tuolla summalla maksetaan kaikki muut menot paitsi kohtuuliset asumiskulut. Lisärahaa myönnetään terveydenhoitokuluihin, mutta nekin rahat menevät kuluihin eikä niillä rahoilla huvitella vaan kärsimys kasvaa samaa tahtia kuin terveydenhoitomenoihin myönnetään lisätukea. Puolison peruosa on pienempi, koska osa kuluista pysyy yhtenä menona, vaikka useampi asuu samassa taloudessa. Kullekin lapselle määräytyy ikävuosien perusteella oma perusosa, josta vähennetään tulona lapsilisä.

  Joku ynnää aina työttömälle maksettavat tuet yhteen, vaikka lähes kaikki muut tuet vähennetään myönnettävästä toimeentulotuen perusosasta (laissa mainitaan poikkeukset). Lisäksi usein lasketaan harhaanjohtavasti, että työtön saa kaikki teoreettisesti saatavilla olevat tuet maksimaalisesti, vaikka kaikkien tukien myöntämiseen liittyy tiukat ehdot.

  Toisin sanoen – työttömän saamat tuet ovat taatusti niin pienet, että töihin kykenevä taatusti menee mieluimmin palkkatyöhön kuin kituuttaa tuilla.

 5. Raili Pajula

  Järkyttävää, että joku voi joutua ikuisen karenssin alle. Kyllä silloin latistetaan ihminen. Kannustaa pitäisi, mutta eihän se ole tulevaisuudessakaan hallituksen tavoitteena. Kyykkyyn vaan.

  Suomi sai noottia, kun talous ei kasva ja velka lisääntyy. Syyksi sanottiin radiouutisissa kiky. On helpotettu veroja, jolloin valtion tulot on pienentyneet, mutta lisääntyneen työllisyyden olisi pitänyt vaje korjata. Ei ole työpaikkoja saatu luotua.

  Kirosana koko kiky. Sitä ei enää seuraavissa uutisissa mainittu. Olisiko tullut toimittajalle ohjeet ylhäältä. 🙂

  • elm

   Olisi suomalaisille sosiologeille paljon tutkittavaa: kuinka paljon syrjäytymistä, lamautumista ja mielenterveysongelmia TE-toimistot näillä käytänteillään (tahattomasti) aiheuttavat.

   Oikea karhunpalvelus kansantaloudelle. Inhimillisistä tragedioista ja lisääntyvästä huonovointisuudesta puhumattakaan.

   On puhetta, että kaikki ihmiset pitäisi saada mukaan yhteiskuntaan. No, tällä tavalla kyseinen suunnitelma ei ainakaan toteudu, päinvastoin. Valitettavasti.

  • Johannes Aaltonen

   Talous ei siis kasva ja velka lisääntyy kiky-sopimuksen vuoksi joka on ollut voimassa nyt puolitoista kuukautta?

   Millä radiokanavalla tuollaista tuubaa toitotettiin?

   Kikiy-sopimuksesta voi olla montaa eri mieltä mutta jotain rajaa nyt sentään.

  • Jorma Reijonen

   Kuuntelin saman uutisen radiouutisissa, mutta illan Tv-uutisissa asiasta ei mainittu Kiky-sopimusta, jota EU:n tasolla pidettiin haitallisena Suomen taloudelle.
   Tv-uutisisten jälkeen ruudussa luki: Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.
   Oli päässyt unohtumaan jotenkin kiireessä…

 6. Työkyvytön työtön työnhakija

  Kiitokset hyvästä kirjoituksesta ja katsauksesta kafkamaisen kyykytyskoneiston ytimiin. Toivottavasti jossain vaiheessa jaksat avata myös tätä asiakokonaisuutta:

  Sairas ja työkyvytön työvoimatoimistossa?
  perjantaina, lokakuuta 05, 2007

  ”Suosittelemme lukemaan myös tähän liittyvän >>> Miksi kahden lääkärin loukku on mahdollinen? – bloggauksen 18.4.2007. Samalla herää kysymys siitä, että kuinka monilla korttipakoilla esimerkiksi kokoomus, sdp, rkp ja keskusta pelaavat?

  Sitten otsikon mukaisesti eteenpäin. Monesti meiltä on kysytty siitä, että miksi työkyvyttömäksi hoitavan lääkärin tutkimuksissa todetun ja siten edelleen sairaan potilaan pitää ilmoittautua toimeentuloa saadakseen työvoimatoimistoon? ”

  Lue lisää osoitteessa:
  http://ajankuva.blogspot.fi/2007/10/sairas-ja-tyokyvyton-tyovoimatoimistossa.html?m=1

 7. Tarja

  Käsitykseni mukaan nämä karenssissa olevat eivät ole työttömyystilastoissa työttöminä. He vain joutuvat pitämään työnhakuaan yllä, jotta a) karenssipäivät kuluvat ja b) ovat hakukelpoisia toimeentulotuessa.
  Miten paljon tällä kyykytysmuodolla kaunistellaan työttömyystilastoja.

  • Rintsu

   Olet oikeassa.
   Jos olet karenssissa niin et ole työtön työnhakija.
   Karenssissa olija on aina yksi työtön vähemmän.

 8. Joni Jurmu

  Suomi 2017 🙁 Hävettää…

 9. Rintsu

  Asiassa on vielä semmoinen pointti, että karenssissa oleva äkkiä tottuu olotilaansa. Voisiko sanoa ”laitostuu”?
  Ei enää näe elämää karenssin ulkopuolella.

  Jos ihmiseltä viedään omaisuus, puoliso ja perhe niin ne kaikki ovat yksinäänkin suunnattomia menetyksiä, joista voi toipua.
  Mutta kun viedään toivo paremmasta huomisesta niin silloin ihmiseltä on totisesti viety kaikki.

  Ison kirjan mukaan maailmassa on kolme suurta.
  Jos usko ja toivo viedään pois valtion toimesta niin ihmisellä tarttee olla ihamperhanasti rakkautta viittiäkseen ylipäänsä sinnitellä hengissä.

 10. Tanja Takalo

  Herää kyllä kysmys miksi me suomalaiset nöyrän orjamaisesti anamme valtiovallan pelleillä kanssamme. Moniko nousi barrikadeille tuolloin vastustaakseen yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta? Olisikohan suomailaisilta unohtunut että kansakunnan muodostamme me suomalaiset yhdessä, kansallisvaltiota ei ole olemassa ilman meitä. Valtiovallan tehtävä on hoitaa kansakunnan yhteisiä asioita, ei kyykyttää työttömiä.

 11. timo kuusamo

  Terve Saku ja muut ihmiset !

  Kuulin että ns. Sossua ei ole enään vaan se on fuusioitunut Kelan kanssa?
  Eli jos ei myönnetä työmarkkinatukea perustuen 5kk työssöolovelvoitteeseen, niin saako sieltä jotain muuta esim. ”toimeentulotukea” ? Minulle lämäistiin 15.08.2016 tälläinen ja se on viimeisin Kelalta lähettämä viesti :

  ”Hakija on saanut työttömyysaikaista työmarkkinatukea 500 päivältä tai 180 päivältä työttömyyspäivärahan enimmäisajan täytyttyä ja on ilman pätevää syytä kieltäytynyt tai eronnut taikka omasta syystään erotettu työstä tai työvoima-koulutuksesta 11.03.2008. Työmarkkinatukeen ei ole oikeutta
  11.03.2008 alkaen.”

  • Saku Timonen

   Sinulle on määrätty karenssi, joten et saa työttömyysetuutta. Joudut hakemaan toimeentulotukea Kalalta. Kunnan sossusta voi edelleen saada ns. harkinnanvaraista toimeentulotukea. Perustoimeentulotukea haetaan Kelalta.

  • AMK

   Hmmmm.tässähän on kyse ikuisuuskarenssista,oikeus työmarkkinatukeen 1.1.2017 alkaen,joten hakemus kelaan.minulle tuli jopa te-tstolta muistutus hae työttömyyskorvausta tammikuun aikana,ei estettä työttömyyskorvaukselle ellei muuta estettä ole.

 12. Keijo Nevaranta

  Koska nimeni on mainittu, otan poikkeuksellisesti kantaa Sakun blogiin. Olen jättänyt Kelan päätöksestä valituksen, jonka käsittely kestää epämääräisen ajan. Omalla fb-seinälläni muuan kaveri otti kantaa linkitettyyn omaan blogitekstiini ja totesi, että myös hänen 14 vuoden työuransa ohjelmantuottajana eräällä musiikkitelevisiokanavalla oli mitätöity. Vuosisadan uudistus työttömyyden siirtymisestä Kelaan on aiheuttanut sen että ainakin tammikuussa jouduin hakemaan kahden luukun sijasta toimeentulotukea ja työttömyyskorvausta kolmelta luukulta: Sosiaalitoimistosta, Kelalta toimeentulotukea ja Kelalta työttömyyskorvausta. Lisäksi minun edelleen pitää olla työvoimatoimistossa työnhakijana. No nythän tuo työttömyyskorvaus ratkesi tavallaan kun sitä ei minulle myönnetty, mutta koska valitin siitä, neljällä luukulla tavallaan asioin edelleen. Pitäisi tehdä jokin ryhmävalitus kaikkien tästä Kela-uudistuksesta ja siirtymäajan siirtymäsäännösten noudattamatta jättämisestä eli ylimääräisestä 5 kuukauden odotusajasta. Minä en ymmärrä mitä hyötyä yhteiskunnalle tästä lyötyjen lyömisestä on, paitsi että he joutuvat jatkamaan passiivisena olemistaan hamaan tulevaisuuteen. Timonen toteaa blogissa että ikuisessa karenssissa olevien määrää on mahdoton laskea. Näin olen kuullut myös työvoimaministeriöstä. Ihmetyttää miten se laskeminen on mahdotonta. Eikö ne tiedot pitäisi olla työvoimaministeriön tiedossa. Eilen kuuliin radiosta myös että 50 000 kansalaista on kadonnut byrokratian rattaissa. he eivät maksa veroja, eivät saa työttömyyskorvausta eivätkä toimeentulotukea. Makoilevat varmaan kotona? Mihin Suomessa voi kadota 50 000 ihmistä ja minkä takia?

Kommentoi »

Comments are closed