Lyötyjä lyödään

Ikuiseen karenssiin 2006-12 tuomitut ovat yhteiskunnan silmissä niin pahoja rikollisia, että heille tuomitaan armahduksen jälkeen viiden kuukauden lisärangaistus. He eivät vieläkään saa työmarkkinatukea, vaikka he vapautuivat karenssista tämän vuoden alussa. Heille määrätään viiden kuukauden odotusaika.

Ikuinen karenssi on tiettävästi minun keksimäni nimitys työttömyysturvalainsäädännön viime vuosien synkimmälle episodille. Joulukuussa 2005 työttömyysturvalain 8 lukuun lisättiin vähin äänin uusi 4a §, joka määritteli uusiksi 500 päivää työmarkkinatukea saaneen pitkäaikaistyöttömän aseman ns. kieltäytymistilanteissa. Määräaikaisen karenssin sijaan hän menetti kokonaan oikeutensa saada työmarkkinatukea. Oikeus palautui vasta viiden kuukauden työssä, työkokeilussa, työelämävalmennuksessa tai työharjoittelussa olemisen jälkeen.

Tästä muutoksesta ei juuri tiedotettu eikä varoiteltu, joten ikuinen karenssi tuli yllätyksenä. Kieltäytymisen tulkinta jäi yksin työvoimaviranomaisille eikä valittaminen auttanut.

Näin elettiin kuusi vuotta, eikä kukaan tiedä ikuisen karenssin saaneiden määrää. Vuoden 2012 heinäkuun alussa lakia muutettiin uudelleen ja ikuisesta karenssista luovuttiin. Käyttöön otettiin taas määräaikaiset karenssit.

Lain siirtymäsäännökset määräsivät kuitenkin kaikki ennen 1.7.2012 ikuiseen karenssiin tuomitut jatkamaan rangaistuksensa kärsimistä vuoden 2016 loppuun saakka. Jos henkilön katsottiin kieltäytyneen työstä 30.6.2012, niin karenssi oli ikuinen. Seuraavana päivänä kieltäytynyt selvisi kolmen kuukauden karenssilla. Pahiten tämä tietenkin rankaisi niitä, joille oli annettu karenssi jo vuonna 2006. Heille siirtymäsäännökset tiesivät kymmenen vuoden turvautumista toimeentulotukeen.

Tästä synkästä episodista ei moni päättäjäkään ole tietoinen. Vuoden 2012 lakimuutos päätettiin viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa ja siirtymäsäännökset ovat niin vaikealukuiset, että minulta kesti aikoinaan puoli tuntia ymmärtää mitä siellä sanotaan. Toinen puoli tuntia meni lukemani uskomiseen.

Siirtymäsäännökset lupasivat armahduksen kaikille vuoden 2017 alusta lähtien. Armahdus ei kuitenkaan tullut vielä voimaan, vaikka TE-toimistojen antamien työvoimapoliittisten lausuntojen mukaan työmarkkinatuen maksamiselle ei ole estettä. Kela määrää heille viiden kuukauden mittaisen odotusajan.

Odotusaika perustuu kyllä lakiin, mutta Kelan tulkinta ja varsinkin perustelut ovat lievästi sanoen kummallisia. Jopa kymmenenkin vuotta karenssissa ja koko ajan TE-toimiston kirjoissa työttöminä työnhakijoina olleet rinnastetaan juuri työttömäksi jääneisiin tai koulunsa päättäneisiin.

Kaiken huipuksi jopa liki kuusikymppisille, aikoinaan useammankin alan ammattitaitonsa työssä oppineille kerrotaan, että heidän odotusaikansa perustuu ammatillisen koulutuksen puuttumiseen. Näin kävi Keijo Nevarannalle, joka kertoo tuntojaan blogissaan.

Nevaranta ei ole ainoa, vaan moni muukin on ihmetellyt samaa. Heidän työssä hankittu ammattitaitonsa on Kelan mielestä kadonnut jonnekin karenssivuosien aikana. Heitä kohdellaan kuin juuri peruskoulunsa päättäneitä nuoria, joiden patistamiseksi ammatilliseen koulutukseen tämä säännös on laadittu.

Tätä voi jo pitää – anteeksi sananvalintani – suoranaisena vittuiluna. Näitä ihmisiä on nöyryytetty vuosikausia ja heidät on pakotettu elämään pelkällä toimeentulotuella. Kuitenkin heiltä on edellytetty koko ajan aktiivista työnhakua. Kun nyt tunnelin päässä alkoi näkyä valoa, niin kujanjuoksun päätteeksi heitä lyötiin vielä kerran.

Vuonna 2012 nähtiin valtavasti vaivaa siirtymäsäännösten kirjoittamiseksi sellaisiksi, että karenssi kesti tämän vuoden alkuun saakka. Nyt ei viitsitty nähdä vaivaa sen vertaa, että nämä siirtymäsäännökset olisivat oikeasti koskeneet niitä, joita varten ne kirjoitettiin.

kahle

Kommentit (24)
 1. Kirsti Kuusisto
  14.2.2017, 08:20

  Jos oletetaan että tälläisen ikuisen karenssin saanut pääsisi omin avuin töihin kuukaudeksi tai vuodeksi. Jatkuuko karenssi aina vaan vanhojen syntien tähden?

  1. Saku Timonen
   14.2.2017, 09:02

   Siinä on viiden kuukauden työssäoloehto eli jos työ kestää viisi kuukautta, niin vanhat synnit pyyhitään pois.

   1. Mikko Nummelin
    14.2.2017, 11:44

    On hyvä huomata, että työn on oltava työsuhteista, eli esimerkiksi laskutuspalvelun tai työosuuskunnan kautta työskentely ei karenssista vapauta.

   2. Tiedä onko totta mutta sossutäti sanoi että olisin päässyt karenssista eroon jo ennemmin,muutaman tunnin viikossa jos olisin ollut kuntouttavassa,tiedä sitten kuinka kauan..joka tapauksessa sanoi että ei ole hänen vikansa eikä minun vikani, asiasta kun kukaan ei ollut halaistua sanaa sanonut????Minulle niitä ikuisuus karensseja tuli kaksin kappalein vuosina 2008ja 2009 ja sain ne vaikka en edes ”nauttinut” työmarkkinatuesta, silloin oli laki voimassa jos puoliso tienaa (olisko ollu) 2500 euroa en ollut oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta.No,lusittu on elinkautinen,tiedä sitten koska uutta pukkaa päälle.Tänään siis sain pitkästä aikaa verollista ”tuloa”.
    Työkyvyttömyyseläkkeelle on tälläkin hetkellä haku päällä,ennemmin se jo hylättiin.

  2. Markus Larjomaa
   14.2.2017, 09:56

   Tuossahan sen Saku toteaa, että viiden kuukauden työssäololla karenssi raukeaa.

  3. Jan Sergejeff
   14.2.2017, 12:36

   Tämä oli 5kk sen takia että onnekas joka sai työn, ei silti pääse uhasta eroon koska on 4kk koeaika ja valtaosa määräaikaista töistä on 2-4kk.

   Tunnen kymmeniä jotka on ikuisessa karenssissa. Kukaan ei heistä silti ole työtön, vaan tekee pimeitä töitä. Luottamus valtioon on mennyt eikä he ikinä aijokaan enää virallista työtä tehdä. Suurimmalla osalla bisnes sujuu hyvin. On oma katto ja leivällä löörtaakia.

   Nämä on kaikki ajettu tähän väkisin, tietyt ammatit on hyviä siihen, esim. rakennushommissa, mikä on itselleni tuttu ala

 2. Kiitokset Sakarille mahtavasta blogista. Luen joka kirjoituksesi ja vaikka kaiken tämän hirveyden seuraaminen suunnatonta raivoa minussa herättääkin, antaa se silti toivoa kun on kaltaisiasi ihmisiä jotka näitä epäkohtia tuovat esille.

  Ikuinen karenssi on jotain käsittämättömän epäoikeudenmuikaista mutta valitettavasti sen kohteena eivät ole vain pitkäaikaistyöttömät. Sen uhriksi joutuivat ja joutuvat jatkossakin nuoret alle 25-vuotiaat kiitos sellaisen kivalta kuulostavan asian kuin nuorisotakuun vuoksi. Paperilla taas homma kuulostaa tosi fantsulta ja hienolta: kaikille alle 25-vuotiaille työttömille taataan kolmen kuukauden kuluessa töitä, koulutusta tai muita työllistymistä auttavia tukitoimia.

  Käytäntö taas… niin no. Sanotaan että olet juuri lukiosta valmistunut kaksikymppinen. Etenet ammatillisiin jatko-opintoihin ja edistyt niiden parissa hyvin ensimmäiset puoli vuotta, kunnes täysin tyhjästä kohdallesi osuu hirvittävän kivulias sairaus joka vie sinut yli puoli vuotta kestävään sairaala- ja leikkauskierteeseen. Selviät tästä kaikesta mutta jäljelle jää kipuja jotka estävät sinua jatkamasta paljon fyysistä työskentelyä vaativaa opiskelua tai tekemään kokopäivätyötä. Tähän vedoten opinnoistasi vastaava opettaja pyytää sinua keskeyttämään opinnot.

  Ilmoittaudut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi samalla kun mietit mitä voisit tehdä muuttuneessa tilanteessasi. Vastauksesi saatkin täystyrmäyksen: sinua ei hyväksytä työttömäksi työnhakijaksi koska olet keskeyttänyt opiskelun. Syyllä ei tässä tapauksessa ole väliä, TE-toimiston silmissä sinua tulee rangaista ankarimman mukaan koska kehtasit sairastua ja makasit sairaalaan pöydällä kirurgin veitsen alla useampaan otteeseen.

  Työmarkkinatukea et siis tule saamaan mutta kyseessä ei olekkaan mikä tahansa karenssi. Kiitos nuorisotakuun ainoat ulospääsytiesi ovat osallistuminen työllistymistä edistävään toimintaan (mitä et saa koska et ole työtön työnhakija), valmistut ammatillisesta koulutuksesta (2-3 vuotta, lukiota ei tosiaan lasketa), olet töissä viisi kuukautta tai täytät 25-vuotta (johon on neljä vuotta).

  Mutta miksi valitus, sossustahan saa ilmaista rahaa? Jos asut yksin niin jotain saattaakin irrota, mutta hyvä ihme jos satut vaikka asumaan parisuhteessa toisen opiskelijan kanssa. Tällöin puolisosi kaikki puolisosi ”tulot” (opintolaina mukaanluettuna) lasketaan sinunkin tuloiksi ja ainoa vastaus jonka saat on että sen pitäisi riittää teille kahdelle. Olet siis ilmen mitään yhteiskunnan tukia tai turvaverkkoja seuraavat neljä vuotta. Onnea muuten sairaudesta paranemiseen kun rahaa ei ole edes kipulääkkeisiin. Näin on onnistuttu tuhomaan tehokkaasti kahden ihmisen elämä ja TE-toimisto saa jälleen uuden sulan hattuunsa.

  Kuulostaako mahdottomalta? Eihän näin voi olla Suomessa? Kyllä vain on, ja se lukee ihan TE-toimiston omilla sivuilla: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/alle_25vuotiaat/index.html

Kommentointi suljettu.