Arvoton näytelmä

On arvotonta, että hallituspuolueet junailevat vielä tasa-arvoista avioliittolakia kumoamaan pyrkivän esityksen eduskunnan täysistunnon äänestykseen – vain pari viikkoa ennen lain voimaantuloa. Tämä loukkaa paitsi tasa-arvoa myös kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat odottaneet vuosikymmeniä tasa-arvoa rakkaudelleen lain edessä. Miksi keskusta ja kokoomus ovat tähän suostuneet vain miellyttääkseen Soinia ja perussuomalaisia, se on käsittämätöntä.

Näin lunonnehti Ville Niinistö Facebookissa harvinaisen arvotonta poliittista teatteria, jossa perustuslaki alistettiin lopullisesti populistisen politiikan välineeksi aito avioliitto -kansalaisaloitetta käsiteltäessä. Ensin sen teki perustuslakivaliokunta ja heti perään lakivaliokunta.

Tasa-arvoinen avioliitto tulee voimaan 1.3. eli kahden viikon kuluttua. Sen vastustajat ovat yrittäneet kehittää ikiliikkujaa, jolla jo kertaalleen hyväksytty laki kumottaisiin kansalaisaloitteella, sen jälkeen lain kumoaminen kumottaisiin uudella kansalaisaloitteella ja niin edelleen. Tähän typerään leikkiin perustuslakivaliokunta lähti täysillä mukaan asiantuntijoiden varoittelusta huolimatta.

Perustuslakivaliokunnan mukaan yhdenvertaisuutta ei voi heikentää eli perusoikeuksia ei voi ottaa pois sen jälkeen, kun ne kerran ovat tulleet voimaan. Populistien vaatimuksesta valiokunta kuitenkin tulkitsi asiaa niin, että koska oikeus tasa-arvoiseen avioliittoon ei vielä ole tullut voimaan, niin se on mahdollista kumota jopa ilman perustuslainsäätämisjärjestystä. Maaliskuuun 1. päivän jälkeen näin ei enää olisi voitu tehdä.

Asian käsittelylle tuli siis hirmuinen kiire, ja siksi asiantuntijoiden mielipide sivuutettiin. Siitä voitte lukea lisää täältä. Perustuslakivaliokunta katsoi, että ei vielä voimaan tulleita perusoikeuksia voidaan heikentää normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä.

Heti perään lakivaliokunta päätti viedä aloitteen eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi. Esitys on, että aloite hylätään, mutta eduskunta voi päättää toisinkin. Lakivaliokunnan käsittelystä äänestyksineen kertoo Helsingin Sanomat.

Näin tehdään arvotonta politiikkaa perustuslain kustannuksella. Tämä episodi osoittaa, että tämä hallitus voi näköjään päättää ihan mitä tahansa jopa perusoikeuksien suhteen. Se osoittaa myös, että perussuomalaisilla ja erityisesti Timo Soinilla on luja ote muiden hallituspuolueiden kravatista. Kun hän puhaltaa pilliin, niin muut tanssivat.

Arvoton näytelmä huipentuu siihen, että asiasta vaahdonneet fundamentalistit pääsevät vielä kerran eduskunnan suuressa salissa mässäilemään homoihin liittyvillä seksuaalifantasiollaan. Jostain syystä tasa-arvoisen avioliiton vastustajat ajattelevat homoseksiä enemmän kuin kukaan muu tietämäni ihminen.

Sanoinpa vähän rumasti. Ville Niinistö sanoo nätimmin:

Lopputuloksena tästä hallituspuolueiden arvottomasta kaupankäynnistä on se, että täysistunto joutuu vielä kerran äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista – vain viikkoa ennen oikeuden voimaanastumista. Saisitte hävetä, kokoomus ja keskusta. Suomella pitäisi olla nyt syytä iloon ja juhlaan, kun astumme edistyksellisten maiden joukkoon tasa-arvossa. Hallituksen näytelmä jättää siihen vähintään ruman tahran.

Kommentit (35)
 1. Naurettavaa pelleilyä! Pitäskö tähänkin sanoa että joutilaalla teetättää. Pienet ne on tämän maan huolet ja murheet kun tästä asiasta riittää aina vaan uudelleen paatoksellista palopuhetta ja typeriä kansalaisaloitteita. Mitä se on keneltäkään poissa jos joku miespari tai naispari haluavat olla ja elää yhdessä tasavertaisina muiden kanssa.
  Tekopyhää lässytystä ”ollaan huolissaan lapsista”, kun tuolla on oikeitakin asioita mistä pitäisi olla oikeesti huolissaan. Huolestuttavampaa on syrjäytyminen, päihteet, nuorisotyöttömyys, mielenterveysongelmat kuin se että kuka rakastaa ketäkin. Jos aidosti ollaan huolissaan asioista ja niistä lapsista ja nuorista, niin kannattasko keskittyä vähän enempi niihin oikeesti haitallisiin asioihin eikä vatvoa jonninjoutavuuksia siitä kuka kenestäkin tykkää ja voiko uimahallissa käydä homo/mamuvapaasti suihkussa.

  1. Heli Heikkinen
   15.2.2017, 11:41

   Lasten suhteen näillä vouhkaajilla on ihan itse aiheutettu ongelma. He ovat huolissaan siitä, miten ihmiset suhtautuvat homoparien lapsiin, vaikka ongelma korjautuisi sillä, että he itse alkaisivat suhtautua inhimillisesti sateenkaariperheisiin. Ja opettaisivat positiivisen asenteen myös jälkikasvulleen.

   Noidankehä on valmis: homofoobikot vastustavat homoavioliittoja -> suhtautuvat homoparien lapsiin suvaitsemattomasti -> ovat huolissaan lapsiin kohdistuvasta suvaitsemattomuudesta -> vastustavat homoavioliittoja.

  2. Veli-Pekka Saarinen
   15.2.2017, 12:40

   Pieniin aivoihin ei mahdu isot murheet … Toisaalta onhan noi kuntavaalitkin tulossa, josko tällä taas sais muutaman äänen kerättyä kuntajytkyä varten.

 2. Sami Lappalainen
  15.2.2017, 08:50

  No voi että, se ainoa vaalilupaus guggenheimin rahoituksen estämisen lisäksi meinaa nyt lipsua käsistä. Voi hitsi voi harmi, kyllä nyt mahtaa verisuonia päässä kiristää, kun meinaa ihmiset saada oikeuksia.
  Tämä farssi kyllä rupeaa olemaan jo huononkin huumorin ulkopuolella.
  Blogin pitäjän isä oli kyllä oikeassa niistä toimettomista.

Kommentointi suljettu.