Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ulkoistettua kyykytystä

Työttömille kolmen kuukauden välein pidettävät määräaikaishaastattelut alkavat. Hallituksen tarkoituksena oli ulkoistaa haastattelut markkinoilla toimiville konsulttiyrityksille, mutta se tyssäsi perustuslakiin. Hallitukselle tuli yllätyksenä semmoinen pikkuasia, että viranomaistoimintaa ei voi ulkoistaa.

Nyt haastattelut järjestetään tuttuun tapaan TE-toimistoissa, ja pelin henki näyttäisi olevan karenssien määrän maksimoiminen. Näin voisi päätellä Tampereen TE-toimiston lähettämästä kutsusta asiaa koskevaan infotilaisuuteen.

te

Esteestä pitää ilmoittaa viikko etukäteen. Työttömän on siis tiedettävä mahdollinen sairastumisensa ja juuri tuona päivänä sattuva bussin aikataulusta myöhästyminen työttömuusetuuden menettämisen uhalla. Myöhästyä ei saa, sillä ovet lukitaan kymmenen minuuttia tilaisuuden alkamisen jälkeen. En sitten tiedä aiotaanko sieltä päästää ketään pois, vai viedäänkö kaikki paikalle tulleet johonkin tuntemattomaan paikkaan käsiteltäviksi.

Myönnän, että tuo oli ikävä mielleyhtymä. Työttömien kohtelu on kuitenkin mennyt niin ala-arvoiseksi syyllistämiseksi ja tylytykseksi, että ikäviltä ajatuksilta ei voi välttyä.

Haastattelujen ulkoistaminen meni myttyyn, mutta alan konsulttikavereille tuli luvatuksi sievoisia tuloja. Lupauksen pitämiseksi haastattelujen tukitoimintoja kilpailutetaan parasta aikaa.

te kilp

Hankittavan palvelun tavoitteena on hakea markkinaratkaisuja asiakkaiden työllistymiseksi ja ulkoisilta palveluntuottajilta hankitaan ensisijaisesti tulosperusteisia, työllistymiseen tähtääviä palveluja. Hankittavan palvelun tavoitteena on ensisijaisesti asiakkaan työllistyminen, mutta palkkio voidaan maksaa myös muista toimista, jotka edistävät asiakkaan työllistymissuunnitelmassa asetettuja tavoitteita.

Melkeinpä uskaltaisin lyödä vetoa, että ilmoituksen laatijakaan ei tiedä mitä tuo tarkoittaa. Työttömän asiakkuus kuitenkin siirretään määräajaksi yksityiselle toimijalle, joka ei saa hoitaa viranomaistehtäviä. Se saa vain etsiä niitä markkinaratkaisuja työllistymiselle, ja palkkio maksetaan kaikista toimista, joiden voidaan katsoa edistävän työllistymissuunnitelmassa asetettuja tavoitteita.

Tavoitteita edistäviksi katsottavia toimia löytyy takuulla ja minä voin suomentaa tuon liirumlaarumin. Se tarkoittaa sitä, että työtöntä jututetaan ja hänet ohjataan turhalle kurssille. Siellä tietotekniikan insinööriä opetetaan avaamaan tietokone ja muut opettelevat sanomaan käsipäivää. Koulutuksen järjestää sama firma, jolle työttömän osa-asiakkuus on ulkoistettu. Koulutus ei tietenkään kuulu kilpailutuspakettiin, vaan siitä laskutetaan erikseen TE-palveluja eli veronmaksajia. Ainoita työllistyviä ovat taas kerran nämä yritykset.

Tätä touhua markkinoidaan valinnavapautena ja sen pääasiallinen tarkoitus on kerätä kokemuksia tulevaa maakuntahallintoa varten. Maakuntahallinto lopettaa TE-toimistot kokonaan ja siirtää niiden tehtävät maakuntien vastuulle. Maakunnat hoitavat sitten itse viranomaistehtävät ja ulkoistavat kaiken muun kyykytyksen yksityisille toimijoille.

Kyykytys yksityistetään ja siitä ruvetaan maksamaan tuloksen mukaan. Ei hyvältä näytä.

Kommentit (53)

 1. Angie

  Tää on niin törkeää. Ja missäs on nyt ne pienen ja köyhän ihmisen puolustajapersut? Eipä kuulu pihaustakaan kun köyhää kyykytetään.

  Persuja näyttää kiinnostavan vain tasa-arvoisen avioliiton ja turvapaikanhakijoiden vastustaminen.

  Mitä se yhtäkään pitkäaikaistyötöntä auttoi se persujen äänestäminen?

  • Sami Lappalainen

   Soinikin sopivasti jäi sairaslomalle.

   • töytön

    Lie jo venekaupoille lähteny, lupasivat lämmintä kesää sääprofessorit.

  • Jarkko

   ”Persuja näyttää kiinnostavan vain tasa-arvoisen avioliiton ja turvapaikanhakijoiden vastustaminen. ”

   Ainahan populistiset konservatiivit ovat olleet valmiita romuttamaan talouden kunhan maahanmuuttajista saa sanoa mitä ikinä haluaa. Tälläinen puolue on globaalista kapitalismin avulla rikastuville täydellinen apupuolue kun puheiden hinnalla saa vapaat kädet kahmia loputkin maapallon omaisuudet ja luonnonvarat omalle pienelle porukalle ja heidän edukseen.

 2. töytön

  Suljettujen ovien takana kopitellaan työtöntä.

 3. Tiuhti

  Sitä samaa liirumlaarumia mitä ennenkin tarjotaan, nyt vain tulospalkkaisen konsultin toimesta. Tyhjän saa kyllä pyytämättäkin.

 4. Seppo Laitinen

  Mitkä ko. työllistämistaikatempussa on työttömäparan oikeudet????, hirvittää tämä tempputyöllistäminen näin sivusta katsottuna, HUH, HUH……… Veroeuroja kauhotaan kankkulan kaivoon.

 5. Anja Hirvonen

  Hei, tietääkö kukaan, voiko olla laillista, että kun/jos työtön valitsee tukitoimekseen työttömän terveystutkimuksen, niin TE-toimiston antamassa lomakkeessa vaaditaan suostumus työttömän terveystietojen jakamiseen? Ja jos ei allekirjoita, ei saa lähetettä eli näinmuodoin kieltäytyy työllistämistoimenpiteestä? Ja kun kysyttäessäkään, ei kerrota, ketkä kaikki tahot saavat tällä suostumuksella niitä ilmeisesti ihan kaikkia terveystietoja tutkia?

  • keke

   Saa kai sitä sopimukseen laittaa että kumppanisi ja sun sänkypuuhat pitää raportoida säännöllisesti instanssille X. Tyhmähän se on joka sitten semmosen allekirjottaa vaikka kuinka sopimuksen toinen osapuoli karenssilla uhkailee. Sinällään jos karenssilla virkamies tolleen uhkailee voi kysyä että mihin lakiin tämä toimenpide perustuu sekä saanko kirjallisena niin tarkastellaan tän tapahtuman jälkeen sitä että onko hyvää hallinnointi tapaa noudatettu sekä onko virkamies antanut paikkansapitävää tietoa kuten virkamiehen kuuluu tehdä.

   Jos kiinnostaa niin samaa vaadittiin minulta toimin abaout noin kuten edellä kerroin ja karenssia ei tullut eikä muuten tullut laitettua nimeäkään paperiin. Valitettavasti asiointini TYP:n kanssa päättyi siihen eivätkä he päässeet auttamaan minua vaan jatkoin asiakkuuteni hoitoa TE-keskuksessa.

   Huom! En kieltäytynyt mistään TYP:n palvelusta en vaan antanut lupaa terveystietojeni luovuttamiseen TYP nimiselle instanssille

  • L

   Jep. Sellaista lupaa ei pidä antaa. Se ei ole työllisyystoimenpiteestä kieltäytymistä. Voi tietenkin luvata terveystodistuksen, ja käydä itse terveyskeskuksessa, jos sitä nyt välttämättä tarvitaan johonkin. Lääkäri sit kirjoittaa sen sitä varten mihin sitä pyydetään.

 6. Markku Kemppainen

  Tiedättekö miten paljon tällainen kyykytys vituttaa ihmistä, joka on 61 vuotiaan työttömänä ansiosidonnaisella ja pääsee reilun vuoden päästä hakeutumaan eläkkeelle. Tätä ennen olin yhtäjaksoisesti töissä 32 vuotta. Yhtään työpaikkaa elämäni aikana en ole saanut työkkärin kautta. Kaikki olen ihan itse hakenut ja saanut. Ja nyt kun homma olisi kohta ohi niin ryhdytään tällaiseen natsitoimintaan.

  Minä tiedän mitä osaan ja mikä minua motivoi. Jos minulle tulee joku näppynaamainen konsulentti sanomaan, etten tiedä omaa parastani niin sanon hänelle suoraan, että haista vittu. Jos minulle tarjotaan haasteellista työtä sopivalla palkalla niin kiljuen lähden tekemään. Mutta kun niitä ei te-toimistoissa ole. Sen verran olen tilannetta seurannut.

  • Kirsti Kuusisto

   Melkein sama, mutta joskus olen vähän opiskellut markkinointiviestintää niin luepa kommenttini.

  • töytön

   Kyllähä nämä haistapaskakurssit vetuttaa ihan jokaista, älytöntä touhuu työntää rahaa tämmösiin lisääntyvissä määrin. Pitäähä jonku kauluspaidan toki päästä tienaamaan. Panostasivat aikuiskoulutukseen ym. Vaan ei, sieltäki leikataan.

   • Jarkko

    Itse olen käynyt useammankin TE-toimiston järkkäämän koulutuksen varasto ja rakennusalalle tässä vuosien varrella. Koulutuksen rakenne on yleensä se, että kuukausi vähän päälle opetusta ja sitten parikuukautta pyöritään harjoittelussa ilmaiseksi hommissa jossain firmassa. Työpaikan saa korkeintaan 10% koulutuksen hyväksytysti läpikäyneistä jos sitäkään. Yleensä työllistyneet saavat jonkun lyhyen määräaikaisuuden tai nollatuntisopimuksen jonnekin.

    Tämä siis on tilanne omassa kotikaupungissani ollut jo monta vuotta muualta Suomesta en tiedä. Koulutus on sinällään ollut ihan hyvää ja niistä on saanut erilaiset tarvittavat kortit ja pätevyydet voimaan, mutta työpaikan saaminen on silti kivenalla.

    • töytön

     Noista voi tosiaan olla hyötyäkin. Tarkotin viikon/kahen tietokonekursseja missä tutustutaan ihmeelliseen mol.fi-sivustoon, mistä kuulemma voi työpaikkoja löytää. Joku wc kans rakennetaan ym jännää.

 7. Kirsti Kuusisto

  Työttömille ohjeeksi. Se työllistymissuunnitelma, joka on henkilökohtainen. Älkää hyväksykö heti mitä teille ehdotetaan vaan miettikää valmiiksi oma ehdotus. Kyselkää koulutuksista, ammatinvaihdoista jne. Varsinkin jos olette olleet tai aiotte alalle, jossa tarvitaan joku kortti, hygieniapassi, työturvakortti tms mitä näitä nyt onkaan niin pyytäkää päästä suorittamaan sellainen koska se on välttämätön edellytys työn saannille.
  Kokemukseni mukaan siellä ei tiedetä eikä haluta ottaa selvää. Puhukaa, kyselkää, pyytäkää henkilökohtaista tapaamista, näytelkää innostunutta. Pelatkaa aikaa, venyttäkää haastatteluanne. Hyvinkin voitte saada olla pitkäänkin rauhassa tällä uuvutustaktiikalla. Aloittakaa olen ajatellut kyllä tälläistä tai minua enemmän kiinnostaa mutta älkää missään tapauksessa sanoko ei heidän ehdotuksilleen suoralta kädeltä. Kyllä mutta on hyvä sanapari.

  Jos alkaa vaikuttaa siltä, että ehdotellaan jotain kuntouttavaa kiirehtikää ehdottamaan voisiko sen suorittaa SPR: llä, merimieskirkolla, urheiluseurassa tai jossain mikä todella on vapaaehtoista ja hyödyllistä eikä vääristä markkinoita.

  Sain muuten juuri siirrettyä seuraavan yhteydenoton syyskuulle.

 8. AikaMies

  Tuossahan se jo tulikin.
  Tätä touhua markkinoidaan valinnavapautena ja sen pääasiallinen tarkoitus on kerätä kokemuksia tulevaa maakuntahallintoa varten. Maakuntahallinto lopettaa TE-toimistot kokonaan ja siirtää niiden tehtävät maakuntien vastuulle. Maakunnat hoitavat sitten itse viranomaistehtävät ja ulkoistavat kaiken muun kyykytyksen yksityisille toimijoille.
  Epähtälön rakentuu hallinnon hajauttamiseen säästöjä synnyttäen.
  Meinaan jotta J Okainenkin tajuaa, että jos isopyörä heittää ja koko fabriikkin ”tuotanto” kärsii..

 9. Kyösti Hyttinen

  Vapaus!
  ”Eivät ole töissä eivätkä hae niitä” – 79 000 työmiestä ”katosi” Suomessa

 10. Rauno Jääskeläinen

  Laitan tuolta tarjouakilpailuista tuon palkkiperusteosan näkyviin. Minulla on firma ja osaamista, mutta noilla määrityksillä ja hinnoilla harkitsen tarkkaan alanko tarjoamaan, tuo maksimi korvaus (100%) on 2000e jos saa henkilön yli 12 kk kestävään työhön:

  Tulos %-osuus asiakaskohtaisesta tulosperusteisesta enimmäishinnasta
  Maksuperuste
  Työllistyminen toistaiseksi voimassa olevaan tai yli 12 kk kestävään työsuhteeseen (yli 18 h / vko). Myös vuokratyösuhde.
  100 % Tulosperusteinen. Maksetaan dokumentaation perusteella.
  Työllistyminen yli 3 kk voimassa olevaan määräaikaiseen työsuhteeseen (yli 18 h /vko). Myös vuokratyösuhde.
  80 % Tulosperusteinen. Maksetaan dokumentaation perusteella.
  Positiivinen siirtyminen kohti työmarkkinoita. Asiakas aloittaa jonkin seuraavista hänen työllistymistään edistävistä palveluista (kesto min. 2 kk): – palkkatuki (yksityiselle) – ammatillinen työvoimakoulutus – omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella – työkokeilu
  30 % Tulosperusteinen. Maksetaan dokumentaation perusteella
  Muu suorite Hinta, joka maksetaan tulosperusteisen palkkion lisäksi
  Maksuperuste
  Raportointimaksu 300 euroa Kiinteä. Maksetaan kun asiakas päättää palvelun ja palveluntuottaja on toimittanut sovitut dokumentit.

  • Rauno Jääskeläinen

   Sori, kun lipsahti jokunen näppisvirhe, mutta jutun pointti on vanhan työpaikkametsästyksen uusi versio. Sillä entisellä eivät rikastuneet konsultit, eikä työttömät. Sarjassamme huuhaata!

 11. Milla K

  Minä olen käynyt kyseisessä infossa itseasiassa. Ensimmäisellä kerralla nousin väärään bussiin ja soitin karenssin pelossa vauhdilla työkkäriin mokastani. Sain järjestettyä itselleni onneksi uuden kutsun seuraavaan infoon. Mutta infon sisältö oli oikeastaan ”täyttäkää tämä paperinen työllistymissuunnitelma. Oletteko muuten koskaan käyttäneet te-palvelujen sivuja, siellä on kaikkea tietoa! Kun klikkaatte tästä aukeaa tähän tällainen hyödyllinen näkymä. Ketkä kaikki tietävät termin piilotyöpaikat ja mitä se tarkoittaa?”. En edes vaivaudu sanomaan kuinka hyödyllinen kyseinen info oli mielestäni.

  • Jarkko

   ”Ketkä kaikki tietävät termin piilotyöpaikat ja mitä se tarkoittaa?”.”

   Tässä huvittaa se, että ei termin piilotyöpaikka tunteminen auta mitään jos sinulla ei ole suhteita jollekin allalle ja mistähän työtön saisi niitä suhteita kun hänet on suljettu työelämän ulkopuolelle maassa jossa kaikki maksaa. Jos suhteita ei ole ei työtön niistä piilotyöpaikoista mistään kuule vaan ne menevät ihan muille ihmisille.

   Itse ainakin joudun lopettamaan kaikki sosiaaliset harrastukseni tipahdettuani niille pienimmille päivärahoille ja alkamaan liikkumaan yksin sen sijaan, että olisin käynyt ohjatuilla tunneilla mukana jossa tapaa muitakin ihmisiä. Koska yksin treenaaminen kotona ei maksa mitään toisin kuin vaikkapa ohjatulla tunnilla käyminen.

   • Jarkko

    Suomessahan on aina ihailtu vähää rahankäyttöä ja arvosteltu sitä miten työttömät hassaavat ruhtinaallisia kelapäivärahojaan. Eniten säästöä saa sillä, että ei tee mitään istuu vain neljän seinän sisällä, eikä käytä puhelinta tai käy parturissa. Silloin voi pienimmistäkin kelarahoista jäädä jotain jopa säästöön kun ei tee mitään eikä edes soittele vanhoille ystäville vaan irtisanoo kalliin puhelinliittymänsä säästöjen nimissä.

    Aina työtön voi luottaa siihen, että järjestelmä tajuaa ajatuksen voimalla sitten tarjota niitä piilotyöpaikkoja vaikka puhelintakaan ei säästöjen nimissä enää olisi.

    • töytön

     Oha niitä piilossa, kuulemma satojatuhansia paikkoja kiihkeimpien nettityöttömyysasiantuntijoiden mukaan. Piilossa on usein palkanmaksajatkin. Aika moni asia tässä maassa piilossa on, vaikka se korruptio ihan huippuluokkaa. Eiku siis…

 12. HVT-mies

  Olen kuvan kutsussa mainitussa rakennuksessa töissä, ja ihmetellyt jo useamman viikon mitä tilaisuuksia kokoushuoneissa järjestetään, kun pitää olla vartija ovella.

  Tuossa eräänä aamuna tuli tosiaan todistettua tällainen kohtaus jossa vartija ei päästänyt ihmistä sisään tämän tultua myöhässä. Aika epätodellista menoa.

  • Jyrki

   Vartija on siis vain varmistamassa työttömyyslukujen kaunistumista karenssien muodossa. Ei siis minkään muun syyn takia.

   Vai pidetäänkö työttömiä niin vaarallisina ihmisinä, että jos niitä kutsutaan X-määrä paikkaan X. Niin pakko järjestää vartiointia yms. Jotta heikompi aines ei laita hulinaksi. Vai mikä on idean ydin?

 13. Pispalal likka

  Olin itse vastaavassa tilaisuudessa Tampereella aiemmin. Ovella oli vartija, joku taisi tulla muutaman minuutin myöhässä, mutta pääsi sisään. Lopuksi piti TE-toimiston virkailijan kanssa allekirjoittaa paperi, jossa sitoutuu työllistymissuuniltemaansa (siinä voi olla ruksi yhdessä kohdassa esim. haen työtä ja se tietenkin pitää todentaa esim. Oma asioinnissa TE-keskuksen verkkosivuilla).
  Paikalla oli 50-60 kutsuttua, kaksi TE-toimiston ja kaksi konsulttifirman edustajaa, sekä jo aiemmin mainittu vartija. Itse kyseenalaistin näin suuren henkilökunnan osallistujamäärän, ja pohdiskelin, olisivatko he voineet sen ajan esim. etsiä meille sopivia työpaikkoja.

 14. Päivi Tyni

  Juuri tuolla kuvan kirjeessä mainitussa Valtatie 30:ssä olin syksyllä. Siellä tuli ”tehdyksi” työllistymissuunnitelma, jota minulla ei kahteen vuoteen ollut. Paikalla oli noin 50 henkilöä. Eri ikäisiä ja erilaisen koulutus- ja työhistorian omaanvia.
  Työllistymissuunnitelma kuitenkin pitäisi virallisesti tehdä henkilökohtaisessa tapaamisessa ja kunkin yksilölliset ominaisuudet huomioiden. Tuolla kuitenkin jaettiin kaikille kahtena kappaleena lomake, josta piti rastittaa jotain. Näin ainkin itse ymmärsin.
  Pari ihmistä yritti kysyä, että miten heidän kohdallaan on asia, kun on eläke alkamassa tai sairaus tms. Suoraa vastausta mahdollisesta karenssista ei annettu vaan neuvottiin vain kirjoittamaan oma tilanne paperiin.
  Kaksi yritystä markkinoi siellä työnhakuvalmennuksiaan mm. kehumalla, että tupakalle pääsee ja kahvia on tarjolla. Minäkin kaiken varalta semmoiseen ilmoittauduin, vaikka työnhakutaidot olivat jo tuolloin ihan mainiot ja lisäksi oli tieto tämän vuoden puolella alkavasta määräaikaisesta työstä. Olihan siellä kurssilla hyvä tehdä vaalityötä ja surffailla netissä ja pelata pasianssia.

 15. Rosa Warski

  Tärkeintä on vastuun ulkoistaminen ja kulujen maksimointi.

 16. Marko Koskelo

  Olen vähän samankaltaisen toimenpiteen piirissä. Kyseessä on Tampereen Back to Business -hanke vähintään 6 kk työttöminä olleille (tai oli silloin, kun siihen liityin). Liittyminen oli vapaaehtoista eikä varsinaisesti velvoita mihinkään.

  Toiveeni oli, että valitsemani yhteistyöyritys löytäisi minulle piilotyöpaikkoja. Olen DI ja FM, tehnyt pääosan työurastani koulutuksen parissa. Tähän asti, 3 kk aikana, on tapahtunut, että yrityksen edustaja jutteli kanssani puolisentoista tuntia mukavia. Hän esitteli muutamia työpaikkoja, joita olin jo hakenut tai olin jo pannut merkille ja hakemassa. Lopuksi totesimme, että osaan laatia työhakemuksen ja ansioluettelon. Sen jälkeen en ole yrityksestä kuullut mitään.

  Analyysini on, että yritys toivoo minun löytävän jonkin sijaisuuden tai jonkin pätkätyöpaikan, jolloin he keräisivät ansion ja rahat työllistymisestäni. Ainakaan minulle ei ole näyttänyt siltä, että hyväkseni olisi tehty mitään.

  Voi tietysti olla, että olen profiililtani täysin väärä ihminen kyseiseen ”palveluun”. Olen viime viikkoon asti täyttänyt yrityksen osoittamaa verkko”palvelua” siitä, kuinka työnhakuni on edistynyt, siis mitä paikkoja olen hakenut ja mitkä ovat suunnitelmani. Palautetta en ole saanut yhtään; en toisaalta ole paljon kaivannutkaan. Nyttemmin lopetin kaiken oma-aloitteisen yhteydenpidon kyseiseen yritykseen, koska en koe saavani heiltä mitään siitä hyvästä.

  Että tällainen tarina.

 17. Ilmari J

  Olin myös vastaavassa tilaisuudessa Tampereella, ja tragikoomista oli että tilaisuuden toinen vetäjä tuli tilaisuuteen yli 15min myöhässä. Siinä sitten vitsailivat että tälläistä tämä työelämä on, joskus viestiketju katkeaa. Eli he saavat kyllä sählätä ja myöhästellä, hehän ovat siellä tekemässä töitä :P.

  • töytön

   Jooh asenne kohillaan päivän joukkiota kohtaan 🙂 No hitsi vie, toivottavasti ei menny kiireinen duunipäivä piloille viestikatkoksen takia.

 18. elm

  Ja valtiovalta vielä ihmettelee miksi työttömyydenhoito maksaa niin paljon..

  Ihmekös tuo. Miksi pitää syytää rahaa tällaisiin käsittömyyksiin?

  Mikä siinä on niin vaikea käsittää, että työnvoimapalvelut voisivat olla myös asiakaslähtöisiä?

  Eikö julkisen puolen instanssin tulisi palvella meitä kansalaisia? On hullun hommaa tarjota ”bulkkina” kaikki samat palvelut kaikille. Palvelujen räätälöintikin on keksitty ja joissain yhteiskunnissa sitä nimitetään ammattitaidoksi. Mm. sairaalat toteuttavat tällaista asiakaskohtaista räätälöintiä joka päivä ja onnistuvat hyvin.

  Koska saataisiin TE-keskuksiin vastaava toimintaperiaate? Luulisi TE-keskuksen työntekijöille olevan mielekkäämpi työntekemisen malli ja tapa.

  • Rintsu

   Toi on todellakin asiapuhetta.

 19. Juha Penttinen

  Mistä lähtien yksityiselle yritykselle on voinut hoitaa viranomaistehtäviä ?

  http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hae.htm?lang=fi&hakusana=Työllistämisen+asiantuntija

  https://tietopalvelu.ytj.fi/yritystiedot.aspx?yavain=2011361&tarkiste=D19D4405922FED7BED49983EFA70163B20D12E70

  Entä ihmisten yksityisyyden suoja ?

  Voiko tuon firman henkilö antaa sinulle karenssinkin ?

  • Saku Timonen

   Ei voi antaa karenssia, vaan se on aina viranomaisen tehtävä. Lausunnon hän tietenkin antaa.

   • Ari Vehkanen

    Asia on juuri näin, kun itse olin ainoassa pakkokurssilla kuinka teet cv:n jne. Spring Housen kouluttaja puhui karensissa, sanoin sille kyllä et sinä päätä mitään vaan viranomainen ja se meni aivan hiljaiseksi. Otin vielä yhteyksiä sanoin muille pakkokurssilaisille tht ry pj. K. Laurilaan kurssilla suoraan maililla joka lähetti kyselyn vielä TEM ainaskin oli Päivi Virkki ja joku toinenkin ja on miulla jossain mailit tallessa että Spring House ei anna ja muutkaan firmat mitään karensseja vaan virainomainen kun etenkin 1-2 pelkäsi karenssia jos eivät löydä työkokeilupaikkaa, sitten se pitää järjestää muodonvuoksi josta ei mitään hyötyä mutta vältyttiin karensseilta.

 20. Juha Penttinen

  ”Ostopalveluissa asiakkuus siirretään määräajaksi (6 kk) palveluntuottajalle”,

  Siis hetkinen, luottamuksella viranomaiselle antamani tiedot annetaan ilman lupaani yksityiselle yritykselle ?

  Voiko tuollaisen mitenkään estää ?

  • tottakai

   Kyllä! Ottamalla ikuisen karenssin.

 21. Jussi Parviainen

  Eikös tämä muitutakkin jo ennenaikaista huutolaismeininkiä, missä köyhät myytiin sinne kuka otti halvimmalla! No tuloshan mitattiin ulos köyhän selkänahasta syöttämällä pahimmillaan sitä ihka oikeaa ja aitoa hevonkakkia!

 22. Pertti Ikonen

  Olin aikoinani tuollaisessa info-tilaisuudessa minne työttömyysturvan katkaisun uhalla oli mentävä asiaa kuulemaan. Tilaisuuden lopuksi täyttettiin läsnäolokaavakkeet jotka annettiin ovella seisovalle virkailijalle käteen. No niinhän siinä sitten kävi, että läsnäoloilmoitukset putosivat virkailija kädestä. Katseella seurasin kun yksi papereista liihotteli 5 metrin päähän seinään nojaamaan. Päätin katsoa tilanteen loppuun asti, että etsivätkö virkailijat huolella pudonneet läsnäoloilmoitukset. Etsivät aikansa papereita mutta tuota yhtä dokumenttia eivät löytäneet. No menin paikalle ja kerroin, että tuolla seinän vieresää on vielä yksi dokumentti, minkä virkailija haki.

  Tuosta viisastuneena kannattaa aina ottaa kuittaus läsnäolostaan noissa tilaisuuksissa että ei jäisi tilaisuudessa käymättömän statukselle, sillä tuostahan seuraa jonkinlainen sanktio.

 23. Rintsu

  Tuo ”ilmoitathan esteestä viikkoa etukäteen” on jokseenkin surkuhupaisa, koska ainoa mikä hyväksytään esteeksi on sairaus tai päällekäinen lääkäriaika. Eikä niitä välttämättä voi tietää viikkoa etukäteen.

  Esim. samalle ajalle sovittu työhaastattelu ei välttämättä esteeksi kelpaa.

  Muutenkin melko toistaitoista touhua. Tilaisuudessa täytynee täyttää jokin paperi, jota ei olla saatu samaan kuoreen kutsun kanssa, eikä sitä voi täyttää verkossa.

  Mutta toi ”palvelujen ulkoistaminen” on asia joka vetää sanattomaksi.
  Mä ymmärrän headhunterit täysin. Milloin firma tarttee johtajaa/asiantuntijaa niin ensiksi palkataan joku etsimään pätevä ja sopiva.
  Mutta että valtio palkkaa konsultteja keksimään työttömille hauskaa puuhasteltavaa niin se on pahanlaatuista valtion varojen väärinkäyttöä.

 24. Lari

  Tämä on erittäin tärkeää tilannekuvaa Suomesta. Kiitos siitä kirjoittajalle ja kommentoijille. Tuossa yhdessä aiemmassa kirjoituksessa oli ”Sairas ja työkyvtön työvoimatoimistossa” – linkki. Se kertoo karua kieltään kafkamaisesta koneistosta, jonne moni pitkäaikaisesti tai pysyvästi sairastunut/vammautunut joutuu, kun vakuutus- ja/tai eläkeyhtiö ja/tai Kela ovat tehneet hylkäävän päätöksen kuntoutuksesta ja/tai tapaturma- ja/tai eläkkeestä, vaikka onkin voimassa olevalla tutkivan/hoitavan lääkärin E- tai B- lausunnolla työkyvytön.

  Sitten eteenpäin. Tämän kertaisessa kirjoituksessa lainaan kohtaa ”Hallitukselle tuli yllätyksenä semmoinen pikkuasia, että viranomaistoimintaa ei voi ulkoistaa.”

  Kuitenkin näin on jo tehty. Lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan maailmassa. Vuosikymmenten ajan.

  Vuosina 1993 – 2009 vakuutusalan ylimpänä virkamiehenä toiminut Tarmo Pukkila kirjoitti Helsingin Sanomissa 15.3.2011 seuraavaa:

  ”Sekä työeläkevakuutuksen että tapaturmavakuutuksen toimeenpanossa tehdään kansalaisten kannalta erittäin tärkeitä ja kauaskantoisia sosiaaliturvaa koskevia päätöksiä. Käsitykseni mukaan kyse on perustuslain tarkoittamasta merkittävästä julkisen vallan käytöstä.

  Miten kansalaisten tasapuolinen kohtelu taataan, kun työkyvyttömyyseläkeratkaisut ja muut sosiaaliturvaa koskevat päätökset tehdään hajautetussa järjestelmässä – yksityisissä vakuutuslaitoksissa?

  Ei sitä pystytäkään takaamaan.

  – – – –

  Perustuslakivaliokunta on nyt on ottanut selkeästi kantaa siihen, mikä on merkittävän julkisen vallan käyttöä. Sen perusteella on selvää, että nykyinen yksityisen sektorin työeläkejärjestelmä on ainakin ratkaisutoiminnan osalta ristiriidassa perustuslain kanssa.

  Tästä seuraa yksiselitteisesti se, että lakisääteisen sosiaalivakuutuksen ratkaisutoiminta on siirrettävä viranomaisen tehtäväksi.

  Aika näyttää, miten kauan Suomessa edelleenkin toimitaan sosiaalivakuutuksessa perustuslain vastaisessa tilassa.”

  Mitä tapahtui? Mykistävä hiljaisuus.

  Eikä tuossa vielä kaikki.

  Lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan piirissä on toteutettu perustuslain mukaisen julkisen vallankäytön ulkoistaminen maksimaalisesti. Samat henkilöt ja organisaatiot käyttävät niin sanotusti tuoleja vaihtaen lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaa.

  Faktaa vai fiktiota? Tässä yksi lähestymiskulma isoon kuvaan:

  ”Suomen Lääkäriliitto – Ammattijärjestöjen aatelia”
  Julkaistu tammikuu 3, 2017

  Pääministeri Juha Sipilän hallituksen muodostama ekosysteemi hyökkäsi, nähtävästi työnantajapuolen järjestöjen vahvalla tuella; vuosien 2015 ja 2016 aikana voimakkaasti työntekijäpuolen ammattijärjestöjä vastaan. Tavoitteenaan muun muassa työntekijöiden palkkaamisesta syntyvien kustannusten alentaminen.

  Eikä tuossa pääministeri Sipilän yrittämässä järjestelmäuudistuksessa mitään pahaa ole. Kunhan samanlaista grillausta ja harjausta suunnataan tasapuolisesti koko järjestövaltaa pyörittävään, mutta perustuslain vastaiseen korporatismikoneistoon.

  Pisimmällehän tuo korporatismi kuvio on viety lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan piirissä. Miljardien eurojen liiketoiminnan parissa. Samat henkilöt ja organisaatiot käyttävät paikkoja vaihtamalla lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaa.

  Tältä näytti Lääkäriliiton jäsenten välinen asetelma. Melkein 10 vuotta sitten.”

  Lue lisää osoitteessa:
  https://suomi2017.wordpress.com/2017/01/03/suomen-laakariliitto-ammattijarjestojen-aatelia/

  Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea myös artikkelit
  Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta – TELK →
  Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta 2 – TELK →

  Ja niin kuin aina ennenkin. Olen mielelläni tämän asiakokonaisuuden suhteen väärässä.

 25. Sakke

  Kansalainen, jota kohdellaan kuin rikollista hukatkoot henkilöllisyys tietonsa ja ilmottautuu sossuun. Keksii uuden nimen, ja kertoo olevansa vainottu omassa maassaan. Tietysti syöttää samaa pajunköyttä kuin täällä loisivat elintaso turistit. Tämän jälkeen vaatii itselleen perustoimeentulon, joka myönnetään laittomasti maassa oleskeleville. Jos on oikein näppärä, voi pyytää kielikoulutuksen kulut rahana.. tässä kohdellaan ihmisiä eriarvoisesti. Ihme, ettei kukaan ole tehnyt kantelua EU:iin tasavertaisen kohtelun puuttumisesta natiiveja kohtaan.

  • Saku Timonen

   Ihan piruuttani päästin tämän kommentin läpi ja kerron, että sen lähetti nimeään ujosteleva Mika Junni. Täällä ei uuden henkilöllisyyden keksiminen toimi enempää kuin sossussakaan.

 26. Peppiina70

  Itse sain juuri eilen puhelun Tampereen TE-toimistolta tämän uuden haastattelukäytännön tiimoilta. Todella ystävällinen ja kohtelias henkilö kertoi mistä on kysymys, ja että haastattelu tehdään puhelimiste. Sain aikaisemmin viestin, jossa ilmoitettiin puhelun saapuvan. Olin puhelun saapuessa kaupassa. Haastattelija oli valmis palaamaan asiaan seuraavana päivänä, jos paikka olisi minulle hankala. Haastattelu kesti tovin ja siinä käytiin läpi tietoni päivitysmielessä, työhakuprofiilini ja lopuksi siirryttiin itse suunnitelman tekoon. Virkailija kehui CV-nettiäni ja kirjasi ylös opiskelusunnitelmani. Sain myös hyvät ohjeet siitä, miten toimia jos hakeudun opintojen pariin. Yhdessä todettettiin, että jatkan työhakua. Hän myös painotti sitä, että minun tulee käydä netissä hyväksymässä työllistymissuunnitelma kahden vuorokauden sisällä. Minulle ei lainkaan välittynyt minkäänlaista painostusta ja kyttäys-menttaliteettia. Päinvastoin, sain hyvää ja laadukasta palvelua mukavalta ihmiseltä.

 27. Jyrki

  Ajattelin haukkua tämän järjestelmän näin heti ensi alkuun kaikin tavoin. Mutta sitten päätinkin, että keksin paremman systeemin tilalle, koska nykyinen on sitä itseänsä.

  Heti ensin unohtaisin työttömien käskemisen karenssin uhalla tulemaan paikalle rakennukseen tiettynä aikana tiettyyn kellon aikaan, jonka ovet suljetaan vartijan valvovan silmän alla 10 min siitä, kun aikaraja on umpeutunut. Ja jos ei ole paikalla seurauksena on rangaistus. Näin toimitaan vain vankiloissa, armeijoissa jne. Siellä siihen on kyllä jo hyvä syy. Mutta työttömät ei ole armeijassa eikä vankilassa se on vissi ero. Eikä oikeasti armeijassakaan voida toimia noin mielivaltaisesti. Ja tuskin vankiloissakaan.

  Mutta en heittäisi tätä päivää missä työttömät on ”tervetulleita” käymään TE-toimistossa kokonaan pois. Vaan tekisin siitä oikeasti Tervetuloapäivän! Se tapahtuisi niin, että jos nyt kerran 3kk välein pitää käydä ”juttelemassa” nykyään. Niin nyt se muutetaan 3kk välein tapahtuvaksi omaehtoiseksi miellyttäväksi ja uusia eväitä antavaksi käymiseksi työkkärissä.

  Eli voidaan toki velvoittaa työtön käymään vähintään 3kk välein. Mutta työtön itse valitsee päivän sopivien joukosta. Ja tuona päivänä työkkäri on auki koko päivän, jolloin voi tulla käymään. Työtön voi myös muuttaa sitä käyntipäiväänsä miten tahtoo. Kunhan tämä 3kk aika jakso ei venähdä yli jos ei toisin ole sovittu. Tätä varten työkkärissä on näitä tervetulopäiviä vaikka 5-20 kappaletta kuukaudessa, josta voi valita mieleisensä itse kukin.
  Toki myös päivä voidaan peruakin pois jos kävijöitä on vain jollekin päivälle ehkä 1 tai 2.

  Mutta nyt nuo päivät on sellaisia, että silloin kun päivä on ja työttömät kertoneet tulevansa silloin paikalle klo 9-15 välisenä aikana omiin menoihinsa sopien mihin kellonaikaan tahansa tuon 9-15 välillä. Niin tällöin työttömiä käy tasaisesti ilman ruuhkan syntyä koko päivän jne. Ja työkkäristä löytyy ensinnäkin riittävä määrä työvoimavirkailijoita, joilla oikeus tehdä päätöksiä asioista. Ja joiden kanssa voi lyhyesti itse kukin keskustella tarpeista, ajatuksistaan jne.

  Lisäksi näille päiville voidaan kutsua firmojen edustajia kertomaan työvoimatarpeistaan ja keskustelemaan työttömien kanssa. Työttömät voi jopa varata etukäteen henkilökohtaisen lyhyen ajan keskusteluun paikalle saapuneen työnantajan kanssa halutessaan. Samoin kuin samalla voi tavata mahdollisista koulutuksista kertovia tahoja. Mahdollisuus myös ammatinvalintapsykologin kanssa keskusteluun on olemassa ja jatkokeskusteluista sopimiseen. Kuin myös lääkäriaikoja voisi olla myös mahdollista saada jne. Kaiken lisäksi työttömät ja työnantajat jne. Voi esittää näiden päivien suhteen jatkokehittely ideoita jne.

  Ja kas ehkä jo tällä pikaisesti hahmotellulla periaatteella ja vielä hiomista vaativalla periaatteella. Voidaan aktivoida oikeasti fiksummin työttömiä ja vähäisiä työttömyyden hoitoon varattuja resursseja tehokkaammin.

  Niin että kaikille osapuolille jää parempi maku toiminnasta suuhun. Lisäksi vähäisiä resursseja voidaan kohdistaa niihin päiviin, jolloin tulijoita on vapaaehtoisesti. Lisäksi työnantajat pääsee esittelemään firmaansa ja työpaikkojaan henkilöille, jotka oikeasti kiinnostuneista heistä, koska työttömät näkee heti mitä firmoja tulossa esittelemään itseänsä minäkin päivänä ja tietävät tulla silloin itsekin paikalle.

  Ja se vartijakin on paikalla vain esitelläkseen mahdollisuutta työllistyä vartiointipalveluja tuottavavan firman palvelukseen asiasta kiinnostuneille. Ei varmistamassa karenssien tehokasta syntymistä ja mahdollisten häiriöiden ehkäisemistä erinäisistä syistä. Niin kuin nyt minusta tämä näkyy selkeästi läpi. Kaiken tuon uhkailun ja työttömien käskyttämiseen liittyvien lappujen lähettämisen ohella.

  • Jarkko

   ”Lisäksi työnantajat pääsee esittelemään firmaansa ja työpaikkojaan henkilöille, jotka oikeasti kiinnostuneista heistä, koska työttömät näkee heti mitä firmoja tulossa esittelemään itseänsä minäkin päivänä ja tietävät tulla silloin itsekin paikalle.”

   Voin näin suoralta kädeltä sanoa, että ei tule toimimaan elleivät veronmaksajat maksa koko lystiä, koska esim. rakennusalalla urakkahinnat on kilpailutettu niin alas, että siellä ei ole hinnoissa mitään ilmaa mistä maksaa palkkaa jollekin esittelijälle joka käy esittelemässä TE-toimiston tilaisuuksissa firmaa kun siellä ei ole juurikaan varaa edes uusien työntekijöiden perehdyttämiskuluihinkaan. Urakat kannattavat juuri ja juuri sillä, että kokeneet työntekijät painavat satalasissa urakan läpi eikä tuntiakaan mene mihinkään muuhun.

   Kilpailutuksessahan urakat voittaa aina se firma, joka siivoaa urakasta pois kaikki esittely ja uusientyöntekijöiden perehdytyskulut kokonaan pois. Lopulta kaikki firmojen on pakko alkaa toimia samoin tai työt loppuvat kokonaan.

   Ainoa keino päästä rakennusalalle hommiin nykyään on tehdä se 6kk ilmaiseksi töitä jossain firmassa, jolloin työtön maksaa oman perehdyttämisensä kulut ilmaisena työpanoksena urakoissa ja yhteiskunta maksaa sen verran kela korvauksia, että työtön ei kuole nälkään ilmaistyövaiheessa. Vaikka tämänkin vaiheen kävisi läpi ei työllistyminen sittenkään ole varmaa.

   • Jyrki

    Rakennuspuolesta en niin tiedä. Mutta on kai niitä muitakin aloja, joilla ei kait mene niin huonosti kuin rakennusalalla rekrytoinnin suhteen? Mutta jos noin, että vain orjatyötä teettämällä voidaan edes harkita jossain vaiheessa palkan maksamista jos sittenkään, vaan hankitaan uudet orjat ”perehdytykseen”. Niin se on yhtä huono juttu itse asiassa pahempi, kuin se että töitä ei yksinkertaisesti ole.

    Samoin kuin se, että työvoimapulasta kärsivällä työnantajalla ei ole varaa edes yhtenä päivänä vuodessa lähettää edustajaansa työkkäriin luomaan yhteyksiä työttömiin, jotka on kiinnostuneita juuri heidän firmastaan.

    Tai ehkä jopa niin, että työttömät voisi tulla vierailemaan firmaan sovittuna päivänä vapaaehtoisesti juuri heidän valitsemaan firmaansa mistä ovat kiinnotuneet. Jolloin voi tutustua ja nähdä firmaa laajemminkin ja keskustella työmahdollisuuksista jos ei jopa lähde paikalta palkkatyösopimus taskussa pois. Tai ehkä jopa työtön ja firma toteaa, että ei tämä olekaan hyvä vaihtoehto kummallekaan, mikä myös erittäin hyvä juttu.

    Jos tämä on hankala ajatus kaikille firmoille, eduskunnalle, hallitukselle, työkkäreille jne. Niin voidaankin jo kysyä mitä järkeä enää missään on?

    Se olisi jo yhtä järjetöntä kuin tämä nykyinen työttömien maksimaallinen kyykytys ja nöyryytys muodot, jotka hakee aina vaan uusimpia kyykytyskeinoja ja muotoja. Jossa työttömyyden vähentäminen tuntuu olevan, että keinolla millä hyvänsä ja karenssi ja ulkopuolelle sulkeminenkaan käskyjen noudattamatta jättämisessä ei ole enää ongelma valtaa pitäville ja sitä toteuttaville. Vaan itse päämäärä ja tarkoitus.

    • Jarkko

     ”Samoin kuin se, että työvoimapulasta kärsivällä työnantajalla ei ole varaa edes yhtenä päivänä vuodessa lähettää edustajaansa työkkäriin luomaan yhteyksiä työttömiin, jotka on kiinnostuneita juuri heidän firmastaan. ”

     Ei firmojen tarvitse tälläistä tehdä, koska kaikki ammattikoulut suomessa pakottavat kaikki opiskelijansa harjoitteluun ilmaiseksi tai muuten ei valmistu jos ei suorita harjoittelua. Myös TE-toimisto koulutuksissa 2/3 on aina pakko harjoittelua jossain firmassa. Harjoittelijoita pyörii systeemmissä aina 5-10 kertaa enemmän kuin mitä ihmisiä palkataan töihin. Mitään lisäarvoa ei tule haalia lisää porukkaa sinne pyörimään jollain lisäpanostuksilla kun pakkoharjoittelu tuo porukkaa jo ihan tarpeeksi.

     Yhteydenpitotyöttömiin ei myöskään ratkaise sitä kuka maksaa uusien työntekijöiden opettamisen ammattilaisiksi, koska urakka hinnat on suomessa poljettu niin alas, että homma ei kannata jos kaikki töissä olevat eivät ole ammattilaisia ja halvin otetaan aina töihin siis se kuka laskee sen varaan, että mitään hitaampia osaamattomampia työntekijöitä ei oteta yhtään ainoaa hommiin urakkaa sotkemaan tai korkeintaan mahdollisimman vähän.

     • Jyrki

      Totta ilmainen palkaton työ ei näytä tuovan mitään ratkaisua, että työstä alettaisi maksamaan palkkaa. Tätä palkatonta orjatyöksi paremminkin kutsuttua työtä teetetään tosiaan kaiken maailman koulutuksissa. Mitä työkkäritkin järjestää samoin kuin nuoriso puolenkin koulutukset nykyään. Unohtamatta näitä 9e/pvä kuntouttavia ja työkokeiluja mitä kaikkea nyt onkaan ja vielä tullaan keksimään.

      Ideana on vain se, että esimerkiksi työkkärin koulutuksissa porukkaa pidetään hetki koulunpenkillä. Ja siitä pikaisesti 9e/pvä orjaksi johonkin firmaan vaikka nyt 6-12 kuukaudeksi jos ei pidemmäksikin aikaa. Nuorisopuolella vielä toistaiseksi hieman enemmän tuota koulun omilla penkeillä opiskelua.

      Mutta yhtä kaikki tämä ei toimi, koska meillä on työttömiä edelleen vaikka kuinka laitetaan orjatyön muodossa perehtymään työntekoon kuukausi kaupalla. Kaiken järjen mukaanhan työttömyyden pitäisi pienentyä jos homma toimisi. Eikö?

      Oma ratkaisu tähän on palkan maksaminen tästä perehdyttämisestäkin opiskelijalle/harjoittelijalle. Se ratkaisee heti sen ongelman, että opiskelija/ harjoittelija ei ole mikään ”roska”, jota voidaan hyväksi käyttää ja hyödyntää, kun nyt kerran ilmaiseksi saa suorastaan tuputetaan joka suunnalta.

      Mutta kun pitää maksaa palkkaa, niin siinä joutuu jo miettimään, että ihan miten tahansa ei kannata suhtautua näihin nykyisiin orjiin.

 28. Kuulustelumääräystä odotellessa – Pasi Faux

  […] jolloin palkkion saa kaikkein pienimmällä työpanoksella? Vai tyytyvätkö ne järjestämään tarpeettomia kursseja työttömien […]

 29. Berneristä viis – Hallituksen epäluottamusäänestys tehdään kunnallisvaaleissa! – Jan Kunnas Blog[i]

  […] Työttömien kyykyttämistä […]

Kommentoi »

Comments are closed