Ulkoistettua kyykytystä

Työttömille kolmen kuukauden välein pidettävät määräaikaishaastattelut alkavat. Hallituksen tarkoituksena oli ulkoistaa haastattelut markkinoilla toimiville konsulttiyrityksille, mutta se tyssäsi perustuslakiin. Hallitukselle tuli yllätyksenä semmoinen pikkuasia, että viranomaistoimintaa ei voi ulkoistaa.

Nyt haastattelut järjestetään tuttuun tapaan TE-toimistoissa, ja pelin henki näyttäisi olevan karenssien määrän maksimoiminen. Näin voisi päätellä Tampereen TE-toimiston lähettämästä kutsusta asiaa koskevaan infotilaisuuteen.

te

Esteestä pitää ilmoittaa viikko etukäteen. Työttömän on siis tiedettävä mahdollinen sairastumisensa ja juuri tuona päivänä sattuva bussin aikataulusta myöhästyminen työttömuusetuuden menettämisen uhalla. Myöhästyä ei saa, sillä ovet lukitaan kymmenen minuuttia tilaisuuden alkamisen jälkeen. En sitten tiedä aiotaanko sieltä päästää ketään pois, vai viedäänkö kaikki paikalle tulleet johonkin tuntemattomaan paikkaan käsiteltäviksi.

Myönnän, että tuo oli ikävä mielleyhtymä. Työttömien kohtelu on kuitenkin mennyt niin ala-arvoiseksi syyllistämiseksi ja tylytykseksi, että ikäviltä ajatuksilta ei voi välttyä.

Haastattelujen ulkoistaminen meni myttyyn, mutta alan konsulttikavereille tuli luvatuksi sievoisia tuloja. Lupauksen pitämiseksi haastattelujen tukitoimintoja kilpailutetaan parasta aikaa.

te kilp

Hankittavan palvelun tavoitteena on hakea markkinaratkaisuja asiakkaiden työllistymiseksi ja ulkoisilta palveluntuottajilta hankitaan ensisijaisesti tulosperusteisia, työllistymiseen tähtääviä palveluja. Hankittavan palvelun tavoitteena on ensisijaisesti asiakkaan työllistyminen, mutta palkkio voidaan maksaa myös muista toimista, jotka edistävät asiakkaan työllistymissuunnitelmassa asetettuja tavoitteita.

Melkeinpä uskaltaisin lyödä vetoa, että ilmoituksen laatijakaan ei tiedä mitä tuo tarkoittaa. Työttömän asiakkuus kuitenkin siirretään määräajaksi yksityiselle toimijalle, joka ei saa hoitaa viranomaistehtäviä. Se saa vain etsiä niitä markkinaratkaisuja työllistymiselle, ja palkkio maksetaan kaikista toimista, joiden voidaan katsoa edistävän työllistymissuunnitelmassa asetettuja tavoitteita.

Tavoitteita edistäviksi katsottavia toimia löytyy takuulla ja minä voin suomentaa tuon liirumlaarumin. Se tarkoittaa sitä, että työtöntä jututetaan ja hänet ohjataan turhalle kurssille. Siellä tietotekniikan insinööriä opetetaan avaamaan tietokone ja muut opettelevat sanomaan käsipäivää. Koulutuksen järjestää sama firma, jolle työttömän osa-asiakkuus on ulkoistettu. Koulutus ei tietenkään kuulu kilpailutuspakettiin, vaan siitä laskutetaan erikseen TE-palveluja eli veronmaksajia. Ainoita työllistyviä ovat taas kerran nämä yritykset.

Tätä touhua markkinoidaan valinnavapautena ja sen pääasiallinen tarkoitus on kerätä kokemuksia tulevaa maakuntahallintoa varten. Maakuntahallinto lopettaa TE-toimistot kokonaan ja siirtää niiden tehtävät maakuntien vastuulle. Maakunnat hoitavat sitten itse viranomaistehtävät ja ulkoistavat kaiken muun kyykytyksen yksityisille toimijoille.

Kyykytys yksityistetään ja siitä ruvetaan maksamaan tuloksen mukaan. Ei hyvältä näytä.

 

 

Kommentit (53)
 1. Tää on niin törkeää. Ja missäs on nyt ne pienen ja köyhän ihmisen puolustajapersut? Eipä kuulu pihaustakaan kun köyhää kyykytetään.

  Persuja näyttää kiinnostavan vain tasa-arvoisen avioliiton ja turvapaikanhakijoiden vastustaminen.

  Mitä se yhtäkään pitkäaikaistyötöntä auttoi se persujen äänestäminen?

  1. Sami Lappalainen
   16.2.2017, 09:01

   Soinikin sopivasti jäi sairaslomalle.

   1. Lie jo venekaupoille lähteny, lupasivat lämmintä kesää sääprofessorit.

  2. ”Persuja näyttää kiinnostavan vain tasa-arvoisen avioliiton ja turvapaikanhakijoiden vastustaminen. ”

   Ainahan populistiset konservatiivit ovat olleet valmiita romuttamaan talouden kunhan maahanmuuttajista saa sanoa mitä ikinä haluaa. Tälläinen puolue on globaalista kapitalismin avulla rikastuville täydellinen apupuolue kun puheiden hinnalla saa vapaat kädet kahmia loputkin maapallon omaisuudet ja luonnonvarat omalle pienelle porukalle ja heidän edukseen.

 2. Suljettujen ovien takana kopitellaan työtöntä.

Kommentointi suljettu.