Miten maa makaa?

Mikä on semmoinen maa, jossa valtiorahoitteista yleisradioyhtiötä ollaan muuttamassa hallituksen äänitorveksi, jossa ay-liike aiotaan vaientaa kertarysäyksellä, jossa vähemmistöjä vastaan saa kylvää vihaa kenenkään estämättä ja jota ollaan militarisoimassa? Onko se 1930-luvun Saksa? Ei ole, vaan se on 2010-luvun Suomi.

Ei tarvinne kerrata yksityiskohtaisesti viime aikoina Ylessä tapahtunutta. Riittää kun muistutan, että sen ajankohtaistoimituksesta on eronnut useita parhaita toimittajia ja yhden terveys ei kestä enää talk-shown isännyyttä hallituksen ja esimiesten painostuksessa. Hänen tuuraajanaan jo aiemmin ollut toimittaja näkyy Facebookissa petaavan ohjelman saamista itselleen syyttämällä eronneita toimittajia virheellisistä uutisista. Hän ei kuitenkaan suostu edes pyynnöstä nimeämään yhtään virheellistä uutista. Ylen sisäisistä ongelmista en tiedä enempää kuin tekään, mutta kaikki muistamme pääministerin julmistumisen Ylen uutisoinnista.

Rasistiset piirit ovat pitäneet Ylen toimittajia sylkykuppinaan jo kauan. Nyt näyttää pahasti siltä, että Yle on lähdössä virran mukana ajelehtimaan ja antaa rasisteille periksi. Lyhyessä ajassa on esitetty useampikin dokumentti, jossa kylvetään epäluuloja koko muslimivähemmistöä kohtaan. Tätä eivät rasistit hitaalla järjenjuoksullaan ole vielä huomanneet, mutta ehkä Ylessä osataan haistella ajan tuulia. Ainakin ajan markkinataloushenki on hyvin sisäistetty päätelleen jatkuvista yt-neuvotteluista, joiden seurauksena johtajien tulospalkkiot tuplaantuvat.

Elinkeinoelämän Keskusliitto rysäytti pommin, jonka tarkoitus on tuhota ay-liike. EK päätti eilen irtisanoa yksipuolisesti työmarkkinoiden keskusjärjestöjen yleissopimuksen. Sillä on mm. sovittu luottamusmiehistä, yt-laista, irtisanomissuojasta ym. asioista aloille, joiden omissa sopimuksissa niitä ei ole.

EK siis irtisanoi Tammikuun kihlauksena tunnetun sopimuksen vuodelta 1940. Silloin työnantajaosapuoli tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa asioissa. EK:n ilmoitus tarkoittaa 22 yleissopimuksen irtisanomista, ja listan niistä voitte lukea täältä. Käytännössä irtisanominen tarkoittaa sitä, että jokaisen liiton on sovittava erikseen tähän asti voimassa olleilla sopimuksilla päätetyistä perusasioista.

Ei se vielä tähän jää. EK:n tavoitteena ei ole sopiminen liittojen kanssa eikä edes paikallisesti. Sen pyrkimyksenä on, että jokainen työntekijä neuvottelee itse oman sopimuksensa työnantajan kanssa ”tasavertaisena” sopimuskumppanina. EK haluaa palata aikaan, jolloin ay-liikettä ei ollut ajamassa jäsenistönsä etuja.

Katselin eilen eduskunnan kyselytuntia. Pääministerin sijaisena toimiva Petteri Orpo vastasi opposition kysymyksiin niin automaattiohjauksella, että hänellä ei selvästikään joko ollut mitään hajua koko asiasta tai sitten hän kierteli tahallisesti. Hän sanoi hallituksen luottavan siihen, että vastuulliset työmarkkinaosapuolet osaavat neuvotella ratkaisun, joka on maltillinen ja omiaan lisäämään viennin kilpailukykyä.

Hän sanoi näin sopimuksista, jotka täysin vastuuton työmarkkinaosapuoli oli juuri irtisanonut yksipuolisesti. Nyt joku sanoo, että työmarkkina-asiat eivät kuulu hallitukselle. Ei niiden pitäisikään kuulua, mutta kovasti kuuluivat silloin, kun työmarkkinaosapuolet painostettiin allekirjoittamaan kiky-sopimus. Nyt ne ilmeisesti taas lakkasivat kuulumasta hallitukselle.

Helsingissä umpirasistinen, yhteiskuntavastainen ja Ilja Janitskinia presidentiksi haluava Suomi ensin -liike on jo viikon pitänyt telttaleiriä savuttavine nuotioineen keskellä kaupunkia ja häirinnyt ohikulkijoita. Tämä puolisuomalaisen sotilaskarkurin johtama yhteiskunnanvastainen liike on suoltanut koko tämän ajan turvapaikanhakijoita, maan hallitusta, poliisia ja jopa perussuomalaisia vastaan suunnattua kansankiihotusta YouTubessa. Eilen illalla tätä jo väsähtänyttä porukkaa kävi rohkaisemassa hallituspuolueen kansanedustaja Laura Huhtasaari. Hänellä ei tunnetusti ole estoja esiintyä vaikka Heil Hitler -tervehdyksiä tekevässä tilaisuudessa, kuten toissa itsenäisyyspäivänä nähtiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö esitteli eilen puolustusselonteon. Maailman tilanne on epävakaa ja naapuri on osoittautunut arvaamattomaksi, mutta puolustusministeri tuntuu varautuvan jatkosotaan. Hän kaipaa miehiä lisää, käsiaseita lisää ja miinoja takaisin. Hänen käsityksensä nykyaikaisesta sodankäynnistä tuntuu olevan sellainen, että jokaisen männyn takana on oltava ukko kyykkimässä kivääri kourassa, kun vihollinen ryntää maahan suoralla rintamahyökkäyksella Talvisota-elokuvan tapaan.

No, olkoon niin. Kaipa ministeri kenraaleineen nämä sota-asiat tietää minua paremmin. Selontekoon oli kuitenkin ujutettu kodinturvajoukkojen perustaminen. Tällaiset uutiset tuovat aina ikävästi mieleen Suojeluskunnat ja niiden roolin 1930-luvun Suomen poliittisissa vainoissa.

Äärioikeistolaiset rasistiset piirit ovat jo kauan haaveilleet suojeluskunnista. Niiden tehtävänä olisi toimia poliittisena poliisina ja etnisten puhdistusten toteuttajana. Onneksi nyt perusteilla olevat kodinturvajoukot näyttävät keskittyvän oikeasti maanpuolustukseen ja olevan tiukasti armeijan käsissä. Epäilyksiä hälventää paljon sekin tieto, että suurin osa vihervasemmistoa vihaavista äärioikeistolaisista rasisteista ei ole koskaan käynyt armeijaa eikä heitä sinne huolittaisikaan. Tavalliseen suomalaiseen reserviläiseen voi luottaa.

Mutta tähän hallitukseen en luota enää tipan vertaa. Se antaa fasismin, rasismin ja militarismin kukoistaa.

 

 

Kommentit (37)
 1. Merja Nurmi
  17.2.2017, 08:26

  Jotain hyvääkin on tapahtunut: öliöli-leirin johtaja kuuluu viedyn aamulla putkaan.

  1. Istun tuolissani miettien/
   kaktuskukkaani katsellen./
   maani arvoja punniten./
   Mikä
   olikaan maa
   jota minun tulisi puolustaa?/
   Istun tuolissani miettien,/
   kaktuskukkaani katsellen./

   (Lassi Sinkkonen, Muksut)

   Mitä tähän kaikkeen perkeleeseen sanoisi? Tulin juuri työviikolta Rovaniemeltä: 17, 15 ,15, ja 10 tuntia päivässä aivan vapaaehtoisesti ja veroja maksen ja sellaista yhteiskuntaa kannattaen, jonka hienoimpia ansioita tämä Sipilän hallitus on ehdoin tahdoin murtamassa.

   Miten tämä näin meni? Puolustusministerinä puolisotahullu tollo, jonka koko akateeminen tuotanto on Lapuan liikettä ja Aunuksen retkiä ihannoivaa historiallista roskaa. Muina ministereinä ihmisiä, joiden osaaminen ja tietomäärä ei kerta kaikkiaan ole niiden vaativien tehtävien tasalla, joihin heidät on nostettu. Herrajumala!!! Yhdistetty oikeus- ja työministeri? Eikä kumpaankaan sarkaan minkäänlaista koulutusta eikä edes kokemuksella saatua osaamista jne. jne. Luetteloa voisi jatkaa pitkään, mutta päädytään pääministeriin, joka ei ole tyhmä vaan laestadiolainen menestynyt yrittäjä, joka tosiaan uskoo olevansa oikeassa ja johtaa maata paimensauva kourassa kuten saarnamies ainakin.

   Mitä Suomelle on oikeasti tapahtumassa?

 2. Lainaus Sanna Ukkolan FB- kirjoituksesta: Nämä samat ihmiset pääsevät esiintymään sananvapauden sankareina, kun todellisuus on kuitenkin ihan jotain muuta.

  Olisin odottanut Ukkolan täsmentävän mitä tarkoittaa tuo ”jotain ihan muuta”. Tuo hänen ulostulonsa on siten yhtä tyhjän kanssa. Se toki tuli selväksi, että hän seisoo Jääskeläisen ja tämän linjan takana. Ehkä Ukkola myös kuvittelee olevansa vaikkapa Susanne Päivärinnan tai Ruben Stillerin tasoinen toimittaja. Sananvapaus kuuluu myös hänelle ja soisin, että hän sitä myös nyt kuuluvasti käyttäisi sen sijaan hän tyytyy vain mitättömään vihjailuun ja pois lähteneiden mitätöimiseen.
  Seuraavan kerran Ukkolan Pressiklubia katsoessa pitää pitää mielessä kenen lauluja hän siellä laulaa. Tuskin tulee katsottua.

  1. Virva Itäranta
   17.2.2017, 09:46

   Kyllä Noin viikon uutisetkin vetäisi Ruben Stillerin kanssa sellaista settiä, että kohta sapeli taas heilahtaa. Meinasin kuolla nauruun kun Stiller seisoi kuvaruudussa seitkytluvun DDR-karvahattu päässä Ylen tornin vieressä Pasilassa antamassa ”Täällä ei tapahdu yhtään mitään” -lausuntojaan ”Pohjois-Ylen” tilanteesta huutaen lopuksi megafoniin: ”Hajaantukaa!”. Mutta ehkä viihteelle sallitaan enemmän vapauksia kuin uutistoimitukselle. Vielä.

   On hyvä kysyä, mihin me olemme menossa. Ja miten me pysäytämme tämän taaksepäin kulkevan junan ennenkuin se on päätepysäkillä.

Kommentointi suljettu.