Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ääripäästä, päivää!

Minulla on sellainen huoli, että meillä suomalaisten kesken vain äärikannat keskustelevat. Kun äärikannat keskustelevat ja kaikki muut ovat hiljaa, se on vähän vakava juttu.

Näin perusteli sisäministeri Paula Risikko Helsingin Sanomille vierailuaan Suomi ensin -rähisijöiden leirissä. Toinen vierailija eli kansanedustaja Laura Huhtasaari ei ole perustellut omaa visiittiään mitenkään, mutta sitä ei häneltä kukaan odotakaan. Hän teki jo puheessaan selväksi, että hänen mielestään Suomi ensin -liike edustaa kansallismielistä ja tervettä isänmaallisuutta.

Poliisi purki tämän leirin ja otti kiinni kaksi henkilöä. Toinen oli liikkeen äänitorvi Marco de Wit, joka kiljuu nyt joutuneensa poliisiväkivallan ja kidutuksen uhriksi.

Suomi ensin -liike tekee läheistä yhteistyötä netin roskajulkaisu MV:n kanssa. MV on julkaissut kuvia ja videoita tuosta reilun viikon kestäneestä mielenosoituksesta, ja niiden perusteella jokainen voi päätellä liikkeen edustavan ääripäätä. Myös MV ja sen lukijat ovat sitä toista ääripäätä. Sen näkee vaikkapa jutusta, jossa kauhistellaan suomalaisen lapsen käymistä vanhempansa kanssa ”vastapuolen” eli mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden luona. Varoitan etukäteen, että kommentit ovat kuvottavaa luettavaa.

mv

kom 1

kom 2

kom 3

kom 4

kom 5

kom 6

Ja tätä riittää, loputtomiin. Missään en ole nähnyt näin paljon pedofiliasta sairaalloisen kiinnostuneita yhdessä läjässä.

Voinemme kaikki olla yhtä mieltä siitä, että olemme löytäneet sen Risikon mainitseman toisen äärikannan. Yleisen käsityksen mukaan minä edustan sitä toista äärikantaa, josta Risikko on huolestunut. Mitä minä olen sitten sanonut? Olenko joskus kannattanut pedofiliaa, sharia-lakia, terrorismia tai täysin kontrolloimatonta maahanmuuttoa? Olenko joskus kiistänyt, että turvapaikanhakijoiden joukossa on potentiaalisia rikollisia todennäköisesti samassa suhteessa kuin missä tahansa samankokoisessa ihmisjoukossa? Olenko yllyttänyt väkivaltaan toisia suomalaisia kohtaan, olenko uhannut viedä saunan taakse?

En ole, vaikka kaikkea tuota minun on väitetty sanoneen. Olen vaatinut Suomen perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten noudattamista. Olen vaatinut turvapaikanhakijoiden kohtelemista lain mukaan ja kritisoinut sitä, että viranomaiskäytäntöjä ja jopa äidinkieltä muutettiin vain neljän ministerin päätöksellä. Olen arvostellut lakimuutoksia, joilla turvapaikanhakijoiden asemaa lain edessä on heikennetty vastoin perustuslakia. Olen kertonut, että vastoin harhaluuloja turvapaikanhakijoiden saama rahallinen tuki on huomattavasti pienempi kuin toimeentulotuen perusosa.

Olen siis se toinen ääripää, se kamala suvakki. Kylläpä on sisäisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaavan ministerin syytäkin huolestua edustamastani ääripäästä ja käydä tervehtimässä sitä toista ääripäätä. Tolkun ihminen pysyy kultaisella keskitiellä eikä sorru äärimmäisyyksiin.

Paula Risikko on yksi niistä neljästä ministeristä, jotka muuttivat epävirallisella päätöksellä äidinkelen sanastoa ja viranomaiskäytäntöjä luoden samalla ilmiantokoneiston paperittomien löytämiseksi ja palauttamiseksi. Minun näkökulmastani katsoen Risikko on lähempänä Suomi ensin -liikettä ja MV:tä kuin halauaisin edes uskoa.

Mutta minähän olenkin se toinen ääripää, joka ihan hölmösti vielä uskoo perustuslakiin, lakiin, lailliseen yhteiskuntajärjestykseen, inhimillisyyteen ja hyviin tapoihin.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (44)

 1. Nikolai Ylirotu

  ”Mutta minähän olenkin se toinen ääripää, joka ihan hölmösti vielä uskoo perustuslakiin, lakiin, lailliseen yhteiskuntajärjestykseen, inhimillisyyteen ja hyviin tapoihin.”

  Loppu kiteyttää oman turhautumiseni käytävään keskusteluun. Ikäänkuin raiskaaja ja uhri olisivat keskustelun ääripäitä. Tai hakkaaja ja hakattava.

 2. Jussi Salmi

  Risikko koittaa hännystellä valkokaulusrasisteja, sillä suunnalla on kuitenkin joku prosentti ääniä. Ei tämä mikään vahinko ole ja Risikko varmasti tietää, mitä porukkaa noi on. Tuo kielenkäyttö on kyllä hämmentävää, S. Niinistö teki karhunpalveluksen yhteiskunnalle hyväksymällä presidentin arvovallalla rasismin tasaveroiseksi aatesuunnaksi ihmisoikeuksien kunnioittamisen kanssa.

 3. Kiki

  Olen niin samaa mieltä. Miten ministerit – siis laillisuuden edustajat! – voivat pitää ns. ”suvakkeja” ääripäänä, jos meikäläiset vain vaativat laillisuuden, demokratian, ihmisarvon ja kansainvälisten sopimusten kunnioittamista? Jos ministerit ovat keskitien ihmisiä, onko se kultainen keskitie sitten sitä, että rikotaan lakia ja demokratiaa ja ihmisarvoa ja sopimuksia, kun se itselle sopii, kunhan ei ruveta nyt suoraan tappamaan ihmisiä?

  Anteeksi. Tyhmä kysymys. Ihan selvästihän meillä on nykyään näin hallituksessa. Minäkin olen siis ääriainesta…

  • Lauri

   Noh. Kun on perussuomalaisten toimintaa hallituksessa seurannut niin ainakin kyseinen puolue toimii juuri noin.

 4. Johannes Keränen

  Ei liity itse asiaan, mutta kun näissä artikkeleissa on aiemminkin lainattu kirjallisuutta ja tässä artikkelissa mainittiin jälleen ne kuuluisat ”tolkun ihmiset”, haluaisin tuoda esille että ensimmäisen kerran tolkun ihmiset mainittiin vuonna 1935 julkaistussa Sinclair Lewisin kirjassa It Can’t Happen Here mikä on satiiri Yhdysvaltojen luisumista fasismin tielle.

  ”Under a tyranny, most friends are a liability. One quarter of them turn ”reasonable” and become your enemies, one quarter are afraid to speak, and one quarter are killed and you die with them. But the blessed final quarter keep you alive”

 5. Esko Merontausta

  Hienoa, että jaksat päivästä toiseen oikaista epäkohtia ja tuoda esiin näitä ryhmänsä kesken asioita hautovia henkilöitä, mitä valitettavasti purkautuu aika ajoin myös muiden kuultavaksi. Joskus sitä tulee miettineeksi, olisiko jokaiselle suomalaiselle järjestettävä jonkinlainen opintomatka ulkomaille (muualle kuin Teneriffalle tai Mallorcalle), jotta ihmiset näkisivät mitä se elämä oikeasti ulkomailla on. Ehdottomasti yksi arvokkaimmista opettajistani on ollut matkustaminen. Maailma ei ole pelkkää sotaa, nälänhätää ja luonnonkatastrofeja, vaan samanlaista arkea kuin meilläkin (usein toki vaatimattomampaa) ja pääsääntöisesti ihmisillä on elämässä samoja päämääriä ja toiveita, vain reitit ovat erilaisia lähtökohdista riippuen. Myös arvomaailmat ovat hyvin usein samankaltaisia, mutta jostain syystä pelko vierasta kohtaan saa jotkut ihmiset tuomaan esille vääristyneitä arvoja kulttuureista, joihin heillä ei ole minkäänlaista kosketuspintaa. Pelottavaa on, että ihmisen ajatusmaailma pyörii noin ahdistavissa ajatuksissa, kuin tekstissä tuodaan ilmi, ilman minkäänlaista järjellistä tai perusteltavissa olevaa syytä.

  • Mirjami Virtanen

   Kommentistasi tuli mieleen Pauli Vahtera, joka kovasti kirjoittelee matkakertomuksia, on omien sanojensa mukaan paljon reppumatkustellut, jotta näkee ihmisten elämän. Ja melkoisen lailla de Witin kanssa hengenheimolainen, kaikki ulkomaalaiset pitäisi lähettää Suomesta pois, kirjoitellen lukijoilleen kaikki tavalliset jutut. Asiallinen kieli tekee ne vielä ne uskottavammaksi ja nyt jutut ovat olleet säännöllisesti myös mv-lehdessä, jossa kommentoijat kääntävät ne kansankielelle.

 6. Kristiina Tyrväinen

  Minä pysty ymmärtämään näiden MV-sivujen ym. keskustelijoiden kommentteja. Ajatteluun ei ainakaan ole hukattu hetkeäkään. Onko heillä ehkä jokin keskinäinen kilpailu? En sano mistä.

 7. Mirjami Virtanen

  Marco de wit eilen olli heikkilän videoimissa jälkilöylyissä puhui myös erittäin rumasti näistä lapsista ja sopi iljan kanssa englanninkielisistä artkkeleista joista tämä kauheus leviää ympäri maailmaa, suvakit vievät lapsensa maailmaa. Mies, , joka ei rauhoittunut kuulustelukuntoon, asianajajakin oli saanut raivokohtauksen päälleen
  . On meille presidentti tulossa ja kannattajst hurjina. (Kännykkätekstiä)

  • Jartsa Kangas

   Netissä on useita videoita, joissa Marco de Wit käyttäytyy asiattomasti ja jopa törkeästi poliisia kohtaan. Poliisissa on kuulemma meneillään jatkuva suvakkikoulutus yms. älyttömiä väitteitä. Poliiseilla on ollut hänen kanssaan tarpeettomankin pitkä pinna. Jälkilöylyvideossa de Wit käytännössä myös uhkailee poliiseja seuraamuksilla, joita tulee kun valta vaihtuu. ”Meil on tähän lääkkeet monellakin tavalla… tietyt ihmiset saavat ansionsa mukaan.”

   Ottaen huomioon että Suomi Ensin -porukka tuntuu tehtailevan rikosilmoituksia ja hallinto-oikeuskanteluita milloin mistäkin, järjestää kymmenen hengen miekkareitaan hirvittävällä tahdilla sekä on jatkuvasti napit vastakkain virkavallan kanssa, niin olisi kiva tietää paljonko tämä SE:n jatkuva sekoilu tuottaa yhteiskunnalle kustannuksia?

 8. Jorma Reijonen

  Ministeri tuntuu kannattavan ääripääajattelua. Miksi pitää kylvää riitaa ja epäsopua, kun sitä tuntuu olevan riittävästi muutenkin? Kuvaajana sanoisin, että mustan ja valkoisen välissä on paljon harmaasävyjä. Itse lukeudun tähän harmaaseen massaan, joka ajattelee omilla aivoillaan, kuten luultavasti useimmat Suomalaiset.

 9. Marko Malezer

  Suurin huolenaihe on se, että laeista on päättämässä sellaiset ketkä rikkovat yhdenvertaisuuslakia ja perustuslakia oman mielensä mukaan ja ei pidä sitä yhtään ihmeellisenä asiana.

  Minäkin kuulun siihen samaan ääripäähän kuin Saku, olen jopa saanut yhteen kommenttiini missä puolustin turvapaikanhakijoita itse Iljalta kehotuksen painua naisen sukupuolielimeen haistaa ulosteen (sensuroitu pari sanaa).

  Onneksi aina on valinnan vapaus Suomessa ketä äänestää ja jos Ilja nyt saa jollain ilveellä tarvittavat kannattajakortit niin Iljaa en äänestä vaikka kuinka paljon maksettaisiin, sillä arvostan vielä isänmaatani sen verran. En kiellä etteikö pakolaisten joukossa olisi tullut myös niitä kenellä on taustalla sotarikoksia ja muita yhteyksiä terroristeihin, mutta uskon, että niitä on kuitenkin vähemmistö kaikista pakolaisista.

 10. Pasi Karonen

  Jotain pientä oivallustakin tuolla oli. Aki Teppola kirjoitti: ”Jos vanhemmat ovat mieleltään sairaita niin harvoin he pystyvät kasvattamaan terveillä arvoilla lapsiaan.”

  Sairasta vihanlietsontaa, laittomuutta ja rasismia lietsovien vanhempien lapsista on todellakin syytä olla huolissaan. Alaikäiset on pelastettava, ettei heistä tule samanlaisia.

 11. Tupu

  Saku ole vain ylpeä edustaessasi toista ääripäätä, sillä suomessa raamit ovat tärähtäneet niin pahasti sairaan puolelle, että se toinen ääripää on ihan normaalia ja älykästä toimintaa.

 12. Kalle*

  Kipeetä, kipeetä touhua. En voi ymmärtää.

  Suurkiitos Sakulle että jaksat ylläpitää järjen ja inhimillisyyden ääntä.

 13. Heikki

  Suvakki-nimitys on peräisin Hommaforumilta, samoin hyysäri, mokuttaja, mädättäjä, jne. Halla-ahon mestarikseen julistama joukko tarvitsi vastustajan, jotta ”omat rivit” saataisiin pysymään koossa. Maahanmuuttajat ovat vihan kohde, mutta suvakit pahoja vastustajia, joita vastaan pitää käydä leppymätöntä taistelua.

  Toinen ääripää oli luotu ja edellytykset kannatuksen haalimiseen saatu aikaan. Halla-ahon lisäksi eduskuntaan saatiin persujen sateenkaaren alla useampikin nuivan manifestin allekirjoittaja, mikä heillä olikin tavoitteena.

  ”Mestarin” kannattajat ovat julistautuneet ainoiksi isänmaallisiksi ja kansan ”valtavan enemmistön” puolustajiksi. ”Olet joko meidän kanssamme, tai sitten olet meitä vastaan” -asenne merkitsee sitä, että kaikki muut suomalaiset ovat muuttuneet ”toiseksi ääripääksi” ja sen syötin ovat nielleet niin osa mediasta, kuin osa poliitikoista.

  Sakun viittaamalla videolla näkyy, miten sisäministeri kuuntelee nyökytellen rasistien puheita ja kertoo ymmärtävänsä heitä. Lopuksi sisäministeri on huolissaan siitä, etteivät mieltään osoittavat rasistit vilustu kylmässä ilmassa ja toivottaa heille hyvää jatkoa.

  Soini sai jytkynsä, mutta sille tullaan esittämään lasku, kun Soini joutuu käymään persujen puoluekokouksessa kokemaan tappion puolueeseensa päästämille käenpoikasille. Tappio on kyseessä silloinkin, mikäli Soini onnistuu pitämään puheenjohtajan nuijan käsissään äänestyksen jälkeen saamansa niukan enemmistön avulla. Sitä kutsutaan arvovaltatappioksi, joka on poliitikolle paha juttu: Soini on kuitenkin ulkoministeri ja esiintyy myös varapääministerinä ulkomaisen median haastatteluissa.

 14. Erja Repo-Tervonen

  Olen kovin pettynyt Risikon ministerinä tekemään eleeseen. Käynnillään hän vahvistaa kaikenvihaajien, omasta mielestään, oikeutettua toimintaa sekä näkyvyyttä. Oletin Risikkon olevan tuommoisen poliitiikan tekemisen yläpuolella. Nyt ja tästä eteenpäin en oleta liikoja.

  • Angie

   Toivon todella, että tämä Risikon typeryys tiputtaa Kokoomuksen kannatusta!

   • Rosa Warski

    Ettei olisi käynyt juuri päinvastaisesta syystä. Tietää, etteivät suvakit juuri sekoomusta äänestä, ja päätteli että ääniä voisi olla tarjolla.

 15. Sauli

  Suomi ensin ja vastaavat ryhmät ovat näyteikkuna maailmaan jonka seinät ovat pehmustettuja ja ovet olivat ennen visusti suljettu suurelta yleisöltä. Eivät ole enää.

  Internetin vahvuus on siinä, ettei kenenkään peräkammarin pojan tarvitse enää huutaa pahaa oloaan yksin. Kuoroon pääsee kun osaa huutaa tarpeeksi kovaa, muuta kynnystä ei ole kuin auttava kirjoitustaito. Pitäisikö tästä marginaalista olla huolissaan?

  Kyllä vain. Ja varsinkin niistä, jotka harhaanjohtavat edellä mainittuja. Sen sijaan että he toppuuttelisivat ja puhuisivat järkeä, he kannustavat. Hoto Haba ei ehkä ymmärrä mitä sanoo, mutta Huhtasaari kyllä, joten Huhtasaari on monin verroin pahempi kuin syyntakeeton omasta vihasta kiihottuva nettirolli.

  • Mikko

   Hyvä pointti. Pahinta tässä on tosiaankin nuo kiihottajat, joilla ei ole mitään vastuuta tai moraalia omista touhuistaan. Lätäkön takana on heille elävä esimerkki, joka jatkaa sekoiluaan. Trumpin jokainen päivä vallassa ajaa meidän yhteiskuntaamme kohti kaaosta. Ja nämä huhtasaaret ja muut hyödylliset idiootit toimivat ymmärtämättään kaaoksen kiihdyttäjinä.

 16. Kirsi Saaros

  Lasken itseni harmaan alueen ihmiseksi. Eikä mulle koskaan ole tullut pelon tunnetta tai pahoinvointia ns. suvakkien puheista. Mutta se toinen ääripää…he ovat nimenomaan se ryhmä, joiden seurasta hakisin lapseni pois.
  Hyvä teksti Saku!

 17. Matti P. Pulkkinen

  Samaan ääripäähän kuului Savon ja Karjalan läänin maaherra Olof Wibelius, joka 1808 kieltäytyi kauhean suvakkimaisesti noudattamasta venäläisen miehitysjoukon komentajan, von Buxhoevdenin lainvastaisia määräyksiä.

  Tuo Wibelius oli niin kauhea propagandisti, että von Buxhoevdenkin rupesi suvakiksi ja veti takaisin määräyksen, jolla piti rankaista Ruotsin armeijassa yhä taisteilevia upseereita talojen takavarikolla. Merkittävää on, että von Buxhoevden ei yrittänyt muuttaa perustuslakia, vaikka se selvästi rajoitti hänen toiminnanvapauttaan.

  Tästä suvakista J. L. Runeberg kirjoitti yllyttävän runonsa ”Maaherra”. On tietysti selvää, että tällainen toiminta oli epäisanmaallista suvaitsevaisuutta.

 18. Ari Saarinen

  Saku, en usko, että edustat toista ääripäätä, etkä edes itse usko sitä edustavasi. Käytät tätä vain argumentaatiotekniikkana, joka näyttää uppoavan aika monin blogisi lukijoihin ja täällä kommentoiviin. Rakennat vain olkiukon, jota voit sitten hutkia. Oma arvioni, että edustat suvaitsevaisuus-haittamaahanmuuttokriittisyys -akselilla noin kolmasosaa vasemmalta. Et tietääkseni kannata pedofiliaa, sharia-lakia, terrorismia, täysin kontrolloimatonta maahanmuuttoa, etkä fyysistä väkivaltaa.

  Toisaalta en tunnista, että olisit kovin paljoa nostanut esiin maahanmuuton kustannuksia sekä taloudellisia että yhteiskunnallisia (mm. maahanmuuttajien tekemistä rikoksista johtuvia). Se miljardi, mikä on käytetty pakolaisiin, on jostain muusta pois. Se, että käytetäänkö pakolaisten aiheuttamiin kustannuksiin täysimääräisesti muiden kulujen leikkauksia tai otetaanko lisää velkaa, ei muuta tätä kansantaloudellista tosiasiaa.

  Korostat kovasti perustuslakia ja sitä, miten sinä osaat tulkita sitä ja kuinka olet sen tärkeyttä väsymiseesi asti meille ymmärtämättömille yrittänyt opettaa. Itse uskon, että perustuslain säätämisjärjestys suojaa riittävästi perustuslakia, liian nopeasti ja helposti sen muuttaminen ei tapahdu.

  Toisaalta en ole huomannut huoltasi siitä, että lakia pitäisi aina noudattaa. Minkä verran olet kantanut huolta siitä, että laittomasti maassa olevat pitäisi saada maasta pois? Minkä verran olet kantanut huolta maahantulijoiden aiheuttamista rikoksista? Minkä verran olet kantanut huolta siitä, ettei Dublinin sopimusta olla noudatettu kunnolla ja että Suomeen on päästetty vastoin kansainvälisiä sopimuksia pakolaiseksi pyrkiviä, joiden olisi pitänyt pysähtyä jo ensimmäiseen turvalliseen maahan?

  Olen lukenut, ettei kovin kriittisiä kommentteja kannata kirjoittaa tänne, koska niitä ei julkaista. Katsotaan, tuliko tässä jo ylitettyä rima.

  • Saku Timonen

   Olen kirjoittanut kaikista noista mainitsemistasi asioista. Sinä vain et ole lukenut niitä juttuja, tai sitten en ole kirjoittanut sinua miellyttävällä tavalla. Esim. Dublin-sopimuksesta olen kirjoittanut useampaankin kertaan. Löydät jutut, kun kirjoitat itse blogin hakukenttään Dublin-sopimus.

   Maahanmuuton kustannuksista olen sanonut, että vaikka heti poistettaisiin maasta kaikki ulkomaalaiset, niin yksikään suomalainen ei saisi ensi kuussa, ensi vuonna tai koskaan senttiäkään nykyistä enempää toimeetulotukea, koska ne rahat säästettäisiin. Tämäkään totuus ei ilmeisesti miellytä sinua. Perustuslaista olen kirjoittanut paljon ja todennut, että maan hallitus lyö jatkuvasti päätään perustuslakiin ja on jopa onnistunut joskus murtamaan sen. Koskaan en ole väittänyt, että maahanmuuttajien joukossa ei olisi rikollisia.

   Tästäkin jutusta löydät kaksi linkkiä juttuihin, jotka olen kirjoittanut paperittomien poistamisesta maasta. Korostan siinäkin laillista menettelyä, mutta hallitus on muuttanut viranomaiskäytäntöjä laittomilla neljän ministerin yhdessä tekemillä päätöksillä.

   • Johannes Aaltonen

    ”Maahanmuuton kustannuksista olen sanonut, että vaikka heti poistettaisiin maasta kaikki ulkomaalaiset, niin yksikään suomalainen ei saisi ensi kuussa, ensi vuonna tai koskaan senttiäkään nykyistä enempää toimeetulotukea, koska ne rahat säästettäisiin.”

    Onko tuo ymmärrettävä niin ettei tuo kulu ole keneltäkään pois?

    • Saku Timonen

     Ei, vaan se on ymmärrettävä juuri kuten se on kirjoitettu. Jos maahanmuutosta aiheutuvia kuluja ei olisi, niin ei niitä rahoja mihinkään muuhunkaan käytettäisi. Valtion budjetti olisi vain sen verran pienempi.

     • Rintsu

      Tämä!
      Toisekseen pitää ymmärtää se, että kansantalous (valtion budjetti) käyttäytyy eri tavoin kuin oma lompakko.
      Maahanmuuton kuluista merkittävä osa on palkkoja, tilavuokria ja vaikka toimeentulotukia jotka eivät sinänsä katoa kansantaloudesta mihinkään. Sen vuoksi niitä maahanmuuton kuluja on jokseenkin mahdoton laskea.

      Se on kuin juopon toimeentulotuki. Sitä voi paheksua, että juoppo ryyppää mutta ei voi laskea, että se maksaa yhteiskunnalle 500,- kuussa. Kas kun ne Alkoon kannetut sataset palautuvat lähes lyhentämättöminä budjettiin.

  • Jussi Salmi

   Pakolaisten kuluja on vaikea laskea, eikä sitä ehkä koskaan saada selville. On välittömät kulut, joita on sanotaan vaikka satoja miljoonia. Sitten on tuloja, kun väestö lisääntyy ja työvoima lisääntyy. Näiden suhde tiedetään vasta joskus kaukana tulevaisuudessa. Suomalaislapsistakin on pelkkiä kuluja ainakin ekat 18-25 vuotta. Jos pakolainen saa töitä 6 vuoden jälkeen, se on kuitenkin nopeammin kuin suomalainen lapsi. Tutkimusten mukaan maahanmuuton vaikutus BKT:hen on asukasta kohti aika lähellä +-nollaa keskimäärin länsimaissa. Esim. Ruotsissa talous kasvaa kohisten, vaikka siirtolaisia on tullut paljon enemmän. Talous tietysti kasvaa, sillä BKT kasvaa, jos työikäinen väkimäärä kasvaa ja työttömyys pysyy kurissa, kuten se on Ruotsissa tehnyt.

   • juha louhelainen

    Kyllä ruotsi olisi maailman köyhin maa jos pakolaiset ja maahanmuuttajat vain kuluttaisivat ,eivätkä mihinkään tuottavaan ryhtyisi. Ihmeellinen ajatus että joku ihmisryhmä tai kansa haluaisi sukupolvi toisensa jälkeen elää sosiaaliturvan varassa. Ehkä persuissa on sellainen halu ja he eivät halua kilpailevaa koiraa samalle kupillensa. En tiedä.

    • Jussi Salmi

     Joo, Ruotsissa on kymmeniä tuhansia maahanmuuttajien perustamia firmoja, joissa työskentelee satoja tuhansia ihmisiä.

  • Jukka Eräkare

   Ari, näköjään ylitit yhden ja alitit toisen riman.

 19. Tupu

  Miksi sakun pitäisi noista kirjoittaa: ”Minkä verran olet kantanut huolta siitä, että laittomasti maassa olevat pitäisi saada maasta pois? Minkä verran olet kantanut huolta maahantulijoiden aiheuttamista rikoksista? Minkä verran olet kantanut huolta siitä, ettei Dublinin sopimusta olla noudatettu kunnolla ja että Suomeen on päästetty vastoin kansainvälisiä sopimuksia pakolaiseksi pyrkiviä, joiden olisi pitänyt pysähtyä jo ensimmäiseen turvalliseen maahan?” – menee vähän samaksi kuin korpraali otto ottaisi kenraalin murheita.

  • Ari Saarinen

   Ei ehkä muuten, mutta kun Saku haluaa esiintyä vahvana laillisuusosaajana, niin olisi hyvä kantaa huolta laillisuudesta kattavasti, eikä pelkästään siitä osuudesta, mikä on itse lähellä.

   • Tupu

    Kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden karkoittaminen kuulunee poliisille.
    Rikollisten kiinniottaminen ja rikosten tutkiminen kuulunee polisiille.
    Pakolaisten tulon estäminen kuuluu viranomaisille siinä laajuudessaan kuin se on mahdollista.

    Kun noista asioista ei hyödytä kantaa huolta, niin pitäisikö Sakun ryhtyä kirjoittamaan vihapuheita ylläolevia ihmisryhmiä vastaan mm. tehottomasta viranomaistoiminnasta?

    Saku on kirjoittanut mm. turvapaikkaa hakevien alemmasta sosiaaliturvasta, joka loukkaa ihmisten yhdenvertaisuutta. Kun sallitaan maahanmuuttajien erilainen kohtelu, niin pian myös suomalaisiakin aletaan ryhmittelemään eri ihmisoikeusryhmiin tai kasteihin intian tapaan, jolloin jokaiselle määräytyy ihmisarvoluokituksen mukaiset oikeudet ja lain turva.

    Toisin sillä tiellä ollaan marssittu jo pitkään, koska nykykäytännön mukaan toinen saa työstään palkkaa ja toinen joutuu tekemään saman työn yhteiskunnan halveksimana sosiaalipummina.

    • Johannes Aaltonen

     Tuolla logiikalla Sakun ei sitten pitäisi kirjoittaa perustuslaista tai vaikkapa kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä,(josta hän on pitänyt kunnioitettavasti ääntä), koska nekään eivät ”kuulune” Sakulle.

     • Tupu

      Pitäisi luovuttaa kun olen jo kaksi kertaa yrittänyt kirjoittaa, että ymmärsin sinun kaipaavan maahanmuutovastaista ”huolta” eli maahanmuuttajien karkoituksen tehostamista(?), rikoksien päivittelyä(?) ja maahantulon estämistä(?) eikä niinkään niihin liittyvää lain tulkintaa.

      …mutta kuten Saku kirjoitti, niin hän on kirjoittanut kysymistäsi aihepiireitä.

      Yleensä Sakun kirjoituksiin on liittynyt selvitystä lain tulkinnasta, joten minä en ymmärrä ”tuolla logiikalla” -näkemystäsi, koska perustuslain tulkinnat ja työttömien pakkotyöhön liittyvät lain tulkinnat liittyvät LAKIIN.

      • Tupu

       Anteeksi, en huomannut, että henkilö vaihtui.

       Ei siis ”sinun” vaan Ari Saarisen eikä ”kysymistäsi” vaan Ari Saarisen kysymistä.

       … mutta sinun näkemystä en ymmärrä.

   • Rintsu

    Ajatusmaailmasi on nyt jotenkin vinksallaan.

    Sinä kyselet, että miksi blogisti ei kirjoita aiheesta x tavalla y?

    Jos tahdot blogin aiheesta x kirjoitettuna tavalla y eikä semmoista ole, niin sinun pitää perustaa semmoinen itse.

 20. Arto Alila

  Ari Saarinen kirjoittaa:

  ”Korostat kovasti perustuslakia ja sitä, miten sinä osaat tulkita sitä ja kuinka olet sen tärkeyttä väsymiseesi asti meille ymmärtämättömille yrittänyt opettaa. Itse uskon, että perustuslain säätämisjärjestys suojaa riittävästi perustuslakia, liian nopeasti ja helposti sen muuttaminen ei tapahdu”.

  Helsingin Sanomien taannoin julkaiseman selvityksen mukaan SOS-hallitus on joutunut vetämään pois yli kaksikymmentä laki-tai muuta esitystään. Niistä toistakymmentä oli tapauksia, joissa esitys törmäsi yksiselitteisesti perustuslakia vastaan. Yksiselitteisyyttä vahvisti se seikka, että kaikki perustuslakivaliokunnassa istuneet puolueet olivat yhtä mieltä päätöksestään – hallituspuolueitakin edustavat.

  Nyt istuva oikeistohallitus on tässä suhteessa aivan ylivertainen konlaavi, näissä määrin ei perustuslakia ole yritetty murtaa edes kriisiaikoina.

  Perustuslain säätämisjärjestys ei siten ole ollut mikään ”suoja” eikä mitenkään esteenä ainakaan tälle hallitukselle.

  Olemme tällä palstalla, kuten Ari kirjoitat, saaneet Sakun jakamaa ”jokamiehen” perustuslakitietoutta. Hyvä niin. Saku ei ole ainoa lakimies, joka on sydämestään toivonut tätä tietoa myös oikeusministerillemme ja hallitukselle yleensä.

 21. Tiina Kuikka

  Nyt tuntuu vallalla oleva käsitys olevan, että jos uskallat yhtään puhua laillisuudesta tai ihmisarvosta, olet heti suvakki! Aika heppoisin perustein tämä nimitys tulee ja kyllä se tiedetään mistä päästä se tulee…
  Itse yritän ajatella objektiivisesti, enkä aina välttämättä onnistu, olenhan ihminen! Näitä Sakun tekstejä lukiessa onneksi vahvistuu tunne, että laki on ajatteluni taustalla! Hyvä niin sillä muita mielipiteitä olen saanut yllinkyllin kuulla….

  • Rintsu

   Suvakiksi pääsee hyvin helposti.
   Jos et nosta kättäsi natsitervehdykseen etkä vaadi mamujen viemistä saunan taakse niin olet toista ääripäätä edustava suvakki joka kuuluu saunan taakse mamujen kanssa.

 22. Ossi Saresoja

  Saku: ”Yleisen käsityksen mukaan minä edustan sitä toista äärikantaa, josta Risikko on huolestunut. Mitä minä olen sitten sanonut? Olenko joskus kannattanut […] täysin kontrolloimatonta maahanmuuttoa?”

  Minä voinen kai ilmoittautua siksi toiseksi ääripääksi, sillä minä, toisin kuin Saku, oikeasti kannatan avoimia rajoja. Ikäväkseni vain olen siinä asiassa vähemmistössä.

 23. Reko Lehtilä

  No kävin minäkin sitten laittamassa kommentin. Mutta on se vaan niin kuvottava paikka tuo MV, etten aio palata ellei ole pakko.

Kommentoi »

Comments are closed