Tuli luvatuksi kavereille

Alkujaan hallitus suunnitteli työttömien kolmen kuukauden määräajoin tapahtuvien haastattelujen ulkoistamista kokonaan yksityisille yrityksille. Sitten hallitukselle selvisi, että haastattelu on viranomaistoimintaa, joka voidaan siirtää pois viranomaisilta vain lailla. Hallitus perui aikeensa ja ilmoitti, että haastattelut pysyvät viranomaistoimintana.

Hallitus päätti kuitenkin ostaa viidellä miljoonalla eurolla yksityisiltä yrityksiltä ”työllistymistä tukevia palveluita”. Kukaan ei tiedä mitä tämä tarkoittaa, mutta konsulttitoimistot rekrytoivat täyttä päätä ja suurin odotuksin henkilöstöä hoitamaan nimenomaan näitä määräaikaishaastatteluja, joita ne siis eivät voi lain mukaan hoitaa.

Taloussanomat etsi selvitystä tähän ristiriitaan. Ensin kukaan ei ottanut vastuuta mistään, vaan syytti muita väärinymmärryksestä. Yritykset ymmärsivät väärin, ely-keskus ymmärsi väärin, TE-toimistot ymmärsivät väärin. Lopulta selvisi, että kaikki olivat ymmärtäneet oikein. Haastattelut kilpailutetaan ja tarjouspyynnössäkin puhutaan määräaikaishaastatteluista.

hilma

Yritykset pääsevät tekemään työttömien määräaikaishaastatteluja vastoin lakia. Lakia kierretään, kuten maan tapa on. Se käy näin:

Työttömät ohjataan enintään kuuden kuukauden työllistymispalvelujaksoille, joista vastaavat yksityiset yritykset. Ajanjaksolle osuu vähintään yksi TE-toimiston pakollinen määräaikaishaastattelu, joka lain mukaan on TE-toimiston tehtävä. Se hoidetaan lyhyellä puhelulla, mutta muuten työttömät ovat konsulttiyrityksen omaisuutta. Heitä voidaan haastatella ja tentata, heidän terveystietojaan tutkitaan, heitä voidaan ohjata työllistämistoimepiteisiin tekemään palkatonta työtä.

TE-toimiston määräämästä toimenpiteestä ei voi kieltäytyä ilman sanktioita, mutta yrityksen määräämästä voi. Nähtäväksi jää mitä tapahtuu. Pessimistinä oletan, että vastaan hangoittelevasta lähtee TE-toimistoon niin negatiivinen lausunto, että TE-toimisto viran puolesta päättää antaa työttömysetuuden maksatuksen keskeyttämistä suosittelevan lausunnon. Tämä tarkoittaa karenssia.

Tämä kaikki vain sen takia, että maan hallitus ennätti luvata yrityksille sievoisia tuloja työttömien selkänahasta ja veronmaksajien kukkarosta.

 

 

Kommentit (33)
 1. Sami Lappalainen
  22.2.2017, 12:07

  Ihan ensin, kiitos, kiitos kun toit tämän esille. Eilen luin uutisen tästä ja sisäistettyäni sen aloin jo voimaan pahoin tästä hyväveli kulttuurista.
  Tämä hallitus on muodostanut linjansa selväksi.
  Työtön on heidän mielestään arvoton hernesäkki jota voi nykylain mukaan kopitella oikeastaan miten vain aina tietenkin juuri niin perustuslakia myötäillen, ettei kumpaankaan tule kolhua kummempaa. Oudoksi tämän tekee se, että hallitus on lopettanut häpeilyn ja nyt tuota kopittelua ja mätkimistä tehään surutta ja hyvillä mielin, koska työtönhän ei ole ihminen vaan taakka.
  Mielenkiinnolla ja kauhulla odotan sitä päivää kun joudun ottamaan sapattia töistä leikkauksen takia ja sairasloman pituus tulee olemaan pitkä. Sillä odotan kauhulla koska viimeksi leikkausta odotellessa sain kutsuja työnhakuun vaikka olin sairaslomalla ja työkyvytön.
  Suomi on sekapäinen maa jossa tavallisen tallaajan tila on ahtaalla.

 2. Hyvä asia tuoda esiin, mutta käsittääkseni tässä on tällä hetkellä kyse vain yhdestä TE-toimistosta ja ELY-keskusalueesta, joka on lähtenyt näin harmittavalle kikkailulinjalle. Esim. Pohjois-Karjalan TE-toimisto on käsittääkseni rekrytoinut haastattelijat omaan palvelukseensa.

  1. Martti, muuten hyvä, mutta ainakin Forssassa minulle ehdotettiin juuri Työhönvalmennusta, joka tilataan ulkopuoliselta tekijältä, joita ilmeisesti tällä seudulla on kolme, joista valita. Ilmeisesti ainakin vielä saan itse päättää haluanko kyseiseen toimenpiteeseen, mutta kuinka kauan se sitten kestää, onkin eri asia.

  2. Kennett Ylitalo
   22.2.2017, 12:57

   Ei pidä paikkaansa, näin ja vielä jaoin tuossa muutama päivä ennen tätä kohua keskipohjamaan työkkärin ilmotuksen samalta firmalta parilla sivulla. Nyt ilmotus on jo poissa, poistui samana päivänä kun lehti juttu tuli. Ne on ollu joka alueella koska hakevat koko suomen kattavaa verkostoa. Firmalla ei ole resursseja tätä hoitaa vaan joutuu nyt palkata hurjasti väkeä lisää.

   Veronmaksaja tän kaiken maksaa vaan veronmaksajalle on teroitettu kuinka työtön on se vihollinen ja jotta sitä voidaan potkia, siitäkin pitää vähän maksaa..

   1. Sami Lappalainen
    22.2.2017, 13:01

    No ihmettelinkin kun en löytänyt tuosta mitään aihetta kvg haulla.
    Nopeaa piilottelua kyllä.

    1. Tulen arka asia tykkää vähän niin kuin leimahtaa tuleen joskus lähes jopa katseesta ja palaa sitten voimalla ja katoaa lopulta näkyvistä. Vähän kuin liekkeihin kipinästä syttynyt bensa. Ja kuten varmaan kaikki tietää mitä tuli tekee kun se palaa voimalla. Syntyy vain ikävää jälkeä tai no hyvääkin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mutta tässä tapauksessa jälki ei ole hyvää eikä aika ja paikka oikea. Ja siksi alkaa varmasti jälkien piilottelu, siloittelu, kiistäminen monin tavoin.

     Tätä piilottelua ja siloittelua tehostetaan jälleen kerran demonisoimalla työttömiä kovimman ja ankarimman mukaan yhtään häpeilemättä niin eduskunnassa kuin muuallakin, jotka työttömillä bisnestä tekee.
     Ja tietty ylistämällä työttömiä kyykyttäviä tahoja maasta taivaaseen. Siitä ei tarvitse edes keskustella. Tai voidaan siitäkin syntyy aivan varmasti hyvin kuumat liekit, siksi tämä keskustelu halutaan vaieta viimeiseen asti.

   2. Saahan noita työntekijöitä hakea milloin mihinkin palveluun ja usein nämä työllisyyspalvelujen tarjoajat hakevat tekijöitä etupainotteisesti eli ennenkuin ovat mitään palvelua edes saaneet. Todennäköisesti joitain kilpailutuksia menossa ja niihin haetaan porukkaa tekemään. Toki voihan tuota Pirkanmaan kaltaista säätöä olla suunnitteilla muuallakin. Oman ensimmäisen viestini pointti oli lähinnä se, että tuo ei todellakaan ole valtakunnallinen linjaus vaan, että haastatteluja on järjestetty toisinkin. Ainakin P-K:ssa. Sen verran tulee tehtyä yhteistyötä työkkärin kanssa, että tiedän sinne palkatun ihan viranomaishaastattelijoita.

    1. Päivin Pylkkerö
     23.2.2017, 16:40

     Kyllä, TE-toimistoihin haettiin jo aiemmin asiantuntijoita niitä virallisia haastatteluja tekemään. Ilmoitukset olivat molin sivuilla viime kuussa ja niiden perusteella haastattelut ovat pääasiassa puhelinsoittoja asiakkaille. Nyt on käynnissä kilpailutus, jossa haetaan näiden TE-palveluihin palkattujen haastattelijoiden lisäksi konsultteja sparraamaan työttömiä. TE-palveluiden sivuilla lukee, että jokaisen TE-toimiston alueelle valitaan 3 palveluntarjoajaa. Myös sinne Pohjois-Karjalaan on siis tulossa konsultteja sparraushommiin, ei koske ainoastaan Pirkanmaata. Arffman Consulting etsii jo 3 konsulttia Joensuuhun.

     Tässä herääkin kysymys, että mitä vattua varten niitä asiantuntijoita ei voitu palkata suoraan sinne TE-palveluihin? Siis ainoastaan sinne.

  3. Kyllähän nytkin jopa mol.fi-sivuilla kolme eri yritystä etsii Joensuuhun ”työllisyyden asiantuntijoita”. Oikeasti. Jos haluttaisiin jotain hyötyä, annettaisiin nämä rahat suoraan sosiaalityöhön ja sosiaalityöntekijöille lisäresursseja. Menisi varmasti parempaan käyttöön kuin tämä. Toki riippuu katsantokannasta.

   Ps. Omaa nimeäni en halua julkaistavan, sillä olen entinen vs. aikuissosiaalityöntekijä. Yksi syy, miksi olen nimenomaan entinen sossu, ovat aktivointisuunnitelmat ja niiden kautta ihmisten pakottaminen ns. 9 euron töihin. Moraali ei antanut myöden, mihin yhäältä painostettiin. Myönnän, että nuorena työntekijänä kuitenkin liian usein taivuin ja se hävettää loppuelämäni.

   1. Rosa Warski
    23.2.2017, 04:37

    Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Onnittelut suoraselkäisyydestä !

  4. Päivin Pylkkerö
   22.2.2017, 23:36

   Tuollahan nuo ovat molin sivuilla Arffman Consultingin paikat avoinna. Ympäri Suomen haetaan työllistämisen asiantuntijoita.

Kommentointi suljettu.