Liivijengi

Helsingin rautatieaseman ympäristöä on kohta kahden viikon ajan terrorisoinut väkivaltainen liivijengi. Jengin jäsenet tunnistaa keltaisista huomioliiveistä, joihin on näkyvästi tekstattu jengitunnus ”Järjestyksenvalvoja”. Jengiä johtaa Suomi ensin -mielenosoittajien äänitorvi Marco de Wit, joka osoittaa jengiläisille kohteet. Väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi voi joutua vaikkapa ihan tavallinen keski-ikäinen nainen, joka on pysähtynyt kuvaamaan mielenosoitusta.

Laitetaanpa kaksi videota ja katsotaan sitten mitä laki sanoo järjestyksenvalvojista. Ensimmäinen video on 12 minuuttia kestävä kooste liivijengin toiminnasta

 

Järjestyksenvalvojat eivät edes yritä valvoa järjestystä puolueettomasti, vaan he provosoivat ohikulkijoita. Joskus he unohtavat järjestyksenvalvojan peiteroolinsa ja käyttäytyvät kuin olisivat mielenosoittajia – joita he tosiasiassa ovatkin. Joskus he unohtavat laittaa liivit päällensä ruvetessaan toimimaan kuin järjestyksenvalvojat. Tässä pahimmassa tapauksessa liiviin pukeutunut Suomi ensin -aktivisti väistyy syrjään ja päästää aggressiivisen mielenosoittajan tivaamaan paikalle pysähtyneeltä jankuttajalta tekosyytä käydä kimppuun.

 

Järjestyksenvalvojan on toiminnassaan asetettava etusijalle sellaiset toimenpiteet, jotka edistävät yleisön turvallisuutta.

Järjestyksenvalvojan on toimittava asiallisesti ja tasapuolisesti sekä sovinnollisuutta edistäen. Järjestyksenvalvojan tulee ensisijaisesti neuvoin ja kehotuksin ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta toimialueellaan.

Järjestyksenvalvojan toimenpiteet on suoritettava aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi. Toimenpiteiden on oltava perusteltuja suhteessa järjestyksenvalvojan tehtävään ja toimenpiteillä tavoiteltavaan etuun.

Näin sanotaan yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 29 §:ssä. Tällä tämän vuoden alusta voimaan tulleella lailla korvattiin mm. aiempi järjestyksenvalvojista annettu laki. Koko laki löytyy tästä linkistä.

Videoilla näkyvät järjestyksenvalvojat eivät piittaa tippaakaan yleisön turvallisuudesta, vaan vaan pitävät yleisöä vihollisena. He suojelevat jengin johtajaa jokaiselta, joka yrittää kyseenalaistaa hänen sanomansa. Asiallisuudesta, tasapuolisuudesta ja sovinnollisuudesta ei ole tietoakaan, vaan järjestyksenvalvojat suorastaan hakevat konfliktia. Töniminen ja uhkaava käytös eivät ole missään suhteessa tilanteeseen.

Lain 31 §:n mukaan järjestyksenvalvojan on järjestyksenvalvontatehtävässä ilmoitettava henkilöön kohdistuvan toimenpiteen peruste toimenpiteen kohteena olevalle tai tämän edustajalle, jollei se ole mahdotonta tämän tilan tai muiden olojen vuoksi. 

Yhdessäkään videoilla näkyvissä tapauksissa järjestyksenvalvojat eivät millään tavalla perustele toimintaansa.

Lain 32 §:n mukaan järjestyksenvalvojan on valvottava, ettei tilaisuudesta aiheudu vaaraa eikä kohtuutonta häiriötä sivullisille, liikenteelle taikka kotirauhalle.

Järjestyksenvalvojat itse aiheuttavat vaaraa sivullisille enemmän kuin itse tilaisuus.

Videoiden perusteella poliisin pitäisi vakavasti harkita näiden järjestyksenvalvojien kelvollisuutta tehtäviinsä.

EDIT 23.2. klo 14.30

Tässä vielä yksi kooste siitä, miten järjestyksenvalvoja pitää liivit päällään mielenosoituspuhetta ja yllyttää kansalaistottelemattomuuteen eli käytännössä vastustamaan virkavaltaa. Kiitos koosteen tekijälle.

Kommentit (77)
 1. J. Haapalainen
  23.2.2017, 10:24

  Voiko näillä olla virallista järjestyksenvalvojan lupaa, poliisihan ne myöntää. Lupa pitäisi ainakin ottaa pois välittömästi kun eivät lakia noudata.

 2. Johannes Aaltonen
  23.2.2017, 10:30

  Alemmalla videolla selvä moka järjestyksenvalvojilta päästää se nahkaliivimies häirikön kimppuun.

  Ylemmällä videolla ainakin kahdessa ensimmäisessä tapauksessa toimivat mielestäni kuten kuuluukin, pyytävät häiriöksi olevia huutelijoita poistumaan useaan otteeseen ja ohjaamaan pois paikalta jonka jälkeen kohdehenkilö käy agressiiviseksi, josta taas seuraa kiinniotto ja lopulta poliisin toimet.

  Noista muista nyt ei otanut selvää mitä niissä tapahtui.

  1. Mirjami Virtanen
   23.2.2017, 12:14

   Witin puheet eivät nyt kait niin tärkeitä ole, etteikö siihen joku voisi väliin kommentoida porukan Itiksen uimareissua tai jotain muuta. Heikkohermoista porukkaa, mielenosoittajat voivat odottaa eri mieltä olevien kannanottoja. Käviväthän he itse monta kertaa päivässä häiritsemässä sitä vastapuolen mielenosoitusta. Poliisi tuli sanomaankin, kun joku Ade (nainen) jonkun toisen kanssa tuppautui hyvin lähelle pahviviestiensä kanssa huutelemaan. SE leiri raivostui tietysti poliisille, saahan sitä nyt jalkakäytävää kävellä. Jossain heidän videossa näkyy, kun nuori nainen tulee juttelemaan, ei edes kovin lähelle tunkeudu niitä kalusteita vaan siellä muutaman metrin päässä kertoisi mielipiteitään, pyytää, ettei häntä kuvattaisi, mutta videolla se on silti nähtävissä, Yrittää keskustella, äijät puhuvat päälle ja kehoittavat lähtemään. Joku näistä järkkäreistä olkapäästä vie naisen pois, ei sentään tönäise, kuten usein tekevät. Jotain halveksivaa vielä sitten juputtavat naisista.

   1. Johannes Aaltonen
    23.2.2017, 12:22

    Kuka sen sitten mielenosoituspaikalla arvioi, onko jonkun puheet niin tärkeitä ettei niitä saa häiriköidä, vai niin merkityksettömiä että päällehuutelu ja häiriköinti on sallittua?

    Ja sehän on hyvä asia että poliisi on puuttunut vastapuolen mielenosoituksen häiriköintiin, vai eikö sinusta?

Kommentointi suljettu.