Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Saako ajatella itse?

Politiikka on rikki, sananvapaus on rikki! Muut puolueet vaativat ryhmäkuria, meillä saa ajatella itse! Meillä saa sanoa, meillä ei ole ryhmäkuria! 

Näin mainostaa Perussuomalaiset kunnallisvaalien alla. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi Teuvo Hakkaraisen ollessa käräjillä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, että puolue ei erikseen kiellä mitä saa sanoa ja mitä tehdä. Puolue näyttää olevan varsinainen sanan- ja ilmaisuvapauden tyyssija.

Se on kuitenkin vaihtoehtoinen totuus. Vapaasti saa ajatella, sanoa ja tehdä vain niin kauan, kun on samaa mieltä puoluejohdon kanssa. Puolueen eduskuntaryhmä antoi eilen huomautuksen kolmelle edustajalle, jotka äänestivät tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Tarkkaan ottaen kyse oli jo hyväksytyn ja vahvistetun, mutta ei vielä voimaan tulleen lain kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen vastustamisesta lakivaliokunnan esityksen mukaisesti.

Äänestyksessä oli siis valiokunnan ja siten myös hallituksen esitys, ja Perussuomalaiset on hallituspuolue. Hallituksen esityksen mukaisesti äänestäneet Tiina Elovaara, Arja Juvonen ja Ville Tavio saivat huomautuksen, koska äänestivät väärin. Heidän olisi pitänyt ryhmäpäätöksen mukaisesti äänestää hallituksen esitystä vastaan.

Kun kuulutaan puolueeseen, noudatetaan puolueen ryhmäpäätöksiä. Jos niin ei tehdä, siitä rangaistaan. Koska perussuomalaiset on erilainen puolue, sanoi puolueen puheenjohtaja Timo Soini. Laitetaan vielä sama Reija Härkösen Facebookissa julkaisemana kuvana.

väärin äänestetty

Puolue on tosiaan erilainen, jopa peräti erikoinen. Rasisti saa olla, natsien kanssa voi veljeillä, äärikansallismielisten tilaisuuksiin voi osallistua ja kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia voi vastustaa. Se on sitä ajattelun ja ilmaisun vapautta, jota ei puolue- tai ryhmäkuri sido. Pitää vain varoa, että ei ole omantunnon kysymyksissä eri mieltä puolueen puheenjohtajan kanssa. Puheenjohtaja on puolueen omatunto.

Vuoden 1985 Pahkasiassa tämä jo kerrottiin, mutta enpä olisi koskaan uskonut sen muuttuvan todeksi:

Loistava filosofi, tiedon aurinko Kimmo L. Sunkkila on fantastisesti kiteyttänyt tärkeimmän ongelman yhteen virkkeeseen: Jos ihmisen pitää ajatella muita kuin minun ajatuksiani, häneltä on riistetty tärkein kaikista – ajattelemisen vapaus.

Kommentit (16)

 1. Sami Lappalainen

  Tämä on nyt ihan harmaasta muistista, mutta eikö viime kuntavaaleissa SDP:llä ollut slogan ”politiikka on rikki, tule korjaustalkoisiin”. Koska jos muistin oikein, niin eipä ps osaa muuta kuin plagioida.
  Mutta noin helposti kelkka kääntyy, kaikkea saa sanoa ja vihata pitää, mutta jos olet eri mieltä niin tulee sanktioo.

  Säälittävää.

 2. Raili

  Tässä on kiteytettynä kaikki. ”Rasisti saa olla, natsien kanssa voi veljeillä, äärikansallismielisten tilaisuuksiin voi osallistua ja kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia voi vastustaa. Se on sitä ajattelun ja ilmaisun vapautta, jota ei puolue- tai ryhmäkuri sido. Pitää vain varoa, että ei ole omantunnon kysymyksissä eri mieltä puolueen puheenjohtajan kanssa. Puheenjohtaja on puolueen omatunto.”

  Pystyykö Soini luopumaan diktaattorin asemastaan. Tuskin.

 3. Jussi Salmi

  Veneveron suhteen Soini totesi seuraavaa, vieläpä eduskunnassa, jossa 200 kansanedustajaa perustuslain mukaan kokoontuu PÄÄTTÄMÄÄN Suomen asioista:

  ”Minun mielestäni hallitusohjelma on täysin yksiselitteinen. Siellä lukee se [venevero]. Tämä on tällä hetkellä tilanne, eikä sitä mikään yksittäinen ryhmä tai yksittäisten ryhmien rivikansanedustajat muuta. Eivät he siitä päätä, Soini korosti.”

  http://yle.fi/uutiset/3-9459594

  • Johannes Aaltonen

   Nämä ovat politiikassa hyvin yksiselitteisiä asioita. Ryhmäpäätöksiä ja puolueen ohjelmaa vastaan äänestävät saavat rangaistuksen, tämä on näkynyt varsinkin vasemmistopuolueiden toiminnassa hyvin vahvasti, ja on Persujenkin toimintamallina ihan julkisesti.

   Aiemmin arvostamani blogisti Timonen suoraan sanottuna kusettaa lukijakaartiaan uskottelemalla että tuossa tapauksessa kyse olisi ryhmäkurista, joka on täysin eri asia kuin ryhmäpäätös, ja Timonen tietää sen varsin hyvin, siksi tämä(kin) kommentti jäänee julkaisematta.

   En voi sietää sitä, että vääristelemällä ajetaan omaa poliittista agendaa ja harhaanjohdetaan ihmisiä, varsinkaan jos samalla haukutaan muita siitä että he valehtelevat ja vääristelevät ja harhaanjohtavat.

   • Saku Timonen

    Ryhmäkuri tarkoittaa sitä, että on noudatettava ryhmän päätöksiä. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, mutta ihmeellistä on se, että hallituspuolueiden edustajia rangaistaan hallituksen esityksen kannattamisesta.

   • Jussi Salmi

    Minunkin mielestäni se on normaalia toimintaa, mutta Soinihan siitä aiemmin irtisanoutui, kun hänen mukaansa persuedustajat saavat ajatella itse. Nyt hän jo raivoaa aivan toista ja haukkuu kaikki, jotka kritisoivat häntä, eivätkä veneveron tapauksessa edes ehtineet äänestää oman mielipiteensä mukaisesti.

   • yrjö perkko

    Eikös ryhmäkuri tarkoita, että toimitaan ryhmäpäötösten mukaan? Ellei, mtä se sitten tarkoittaa? Ja jos hallituksen on toimittava yhdessä, kurinalaisesti, eikös hallituspuolueen ryhmäpäätöksen olisi oltava hallituksen esityksen mukainen, jolloin edustajen olisi äänestettävä hallituksen esityksen mukaisella tavalla? Vai tarkoittaako kuri jotain aivan muuta kuin ylempiarvoisten
    käskyjen mukaan toimimista?

 4. Markku Kemppainen

  Mistä näitä persuääliöitä on tullut ja kuka niitä on äänestänyt?

  • Markku Kemppainen

   Luulisi, että kun Suomessa on peruskoulu niin ihmisiltä voisi olettaa jotain älyä ja kriittisyyttä omaa tekemistään kohtaan. Mutta ei persuilta.

 5. Karo Kankus

  Timo Soinilla on sentään vain tämä yksi omantunnon kysymys ja se koskee seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Hänen omatuntonsa sanoo, ettei heidän oikeuksiaan tule edistää.

 6. Rosa Warski

  Ettei vaan Soini olisi peloissaan asemansa heikentymisestä? Yleensähän yksinvaltiaat käyvät sitä raskaskouraisemmiksi mitä selkeämmin tappio häämöttää.

 7. Jaska Krapi

  Mitä yllättävää on siinä että fasistinen puolue vastustaa tasa-arvoa?

 8. Berneristä viis – Hallituksen epäluottamusäänestys tehdään kunnallisvaaleissa! – Jan Kunnas Blog[i]

  […] Rasistien harjaamista ja tasa-arvon kannattajien huomauttamista […]

 9. Jaakko Lautaoja

  Puoluekurihan sinänsä on aivan normaalia eduskunnassa, mutta jos hallituspuolue nuhtelee jäseniään hallituksen esityksen noudattamisesta, se on jo outoa. Muut hallituspuolueet voisivat laittaa Soinin vastaamaan, onko PS ollenkaan hallituksen linjan takana. No, hallitus ei tohdi alkaa kinata, kun puolueiden suosio kyntää. Uudet vaalit olisivat niille katastrofi.

  • Jouko Norvapalo

   Vastutuslupa Persuille tuli, kun juppiskootteri- ja huvikuunarivero peruttiin.

 10. Arto Alila

  Soinilla on ja oli tapana – varsinkin jytky-juhlinnan yhteydessä – muistuttaa, kuinka ”äänestäjä on aina oikeassa”.

  Tätä mantraa hän erikoisesti korosti brittien brexit-äänestyksen tulosta kehuskellessaan. Samalla hän suorastaan vaati, että meillä suomalaisilla ei voi olla oikeutta arvostella englantilaisia äänestystuloksesta eikä edes EU:nkaan sovi moittia tilannetta, onhan äänestäjä aina oikeassa

  Samaa virttä, mutta aivan ylikorostuneesti, Soini toitotti Trumpin valintaa ennen ja varsinkin voiton jälkeen. Meillä ei taaskaan saanut olla mitään poikkeavaa mielipidettä, koska ”Amerikan unohdettu kansanosa on sanansa sanonut”.

  Mitäpä tuohon on sanomista. Äänestäjä oli varmaankin oikeassa esimerkiksi Filippiineillä, kun äänesti valtaan Rodrigo Duterten, joka on muutaman kuukauden virkakautensa aikana tappanut (ihan itse) ja tapattanut yli 7000 huumausaineiden käyttäjää, kauppiasta tai muuten vain esim. huumeorjan naapureina asuneita. Sattumanvaraisesti. Tilaisuus on sielläkin tehnyt varkaan. Saksalainen media kertoo tapauksia, joissa vittumaisesta naapurista pääsee nyt näppärästi eroon ampumalla – kunhan on vain äänestänyt sopivaa presidenttiä.
  Sielläkin äänestäjä on siis aina oikeassa.

  Päteeköhän Soinin jumalainen käsitys ja Suuri Totuus myös tulevissa kunnallisvaaleissa? Tottakai se lienee voimassa yhä uhkaavammin lähestyvissä, ennenaikaisissa eduskuntavaaleissa?

Kommentoi »

Comments are closed