Sketsihahmo pääministerinä

Muistatte varmaan Kummelin pääministeri Jermun. Hänhän onnistui livahtamaan avustajien huomaamatta puhumaan medialle rehellisen tollosti. Parin viime päivän aikana on taas kerran käynyt selväksi, että meillä on oikeasti sellainen pääministeri.

Ensin ilmeisesti avustajilta karannut pääministeri sanoi eduskunnalle, että vuonna 2014 Malmin lentokentästä tehty päätös oli virhe, joka pitää korjata.

“Tämä hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän, jos löydämme Helsingin kaupungilta sopimuskumppanin siinä, että esimerkiksi maavaihdon kautta löydämme korvaavan alueen, tai jos me pystymme purkamaan tämän tehdyn sopimuksen.” (Sipilä eduskunnassa torstaina)

Hän väläytti myös pakkolunastuksen mahdollisuutta.

Seuraavana päivänä avustajat olivat nähtävästi tavoittaneet pääministerin ja neuvoneet häntä. Sipilä loivensi lausuntoaan ja sanoi, että pakkolunastus ei tule kysymykseen. Sen sijaan hän puhui edelleen maanvaihdosta, josta kuulemma on käyty neuvotteluja. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki kertoi, että mitään neuvotteluja ei ole käyty. Kukaan ei edes tiedä mitkä olisivat sellaisia alueita, joiden vaihdosta voitaisiin neuvotella. Hallituskumppanit ennättivät jo ihmetellä millä rahalla Sipilä aikoo pakkolunastaa alueen, koska sitä varten ei ole määrärahaa. Se maksaisi satoja miljoonia.

Taustasta ihan lyhyesti sen verran, että vuonna 2014 valtio siirsi alueen hallinnan Helsingin kaupungille. Kaupungilla on perustuslain mukaan kunnallinen itsehallinto, johon kuuluu kaavoitusmonopoli. Kuntien itsehallintoon kuuluvia asioita voi ottaa kunnilta pois vain lailla. Sitä ei tehdä pääministerin omien harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden mukaisesti.

Asiaa sotkee lentokentän säilyttämiseen tähtäävä kansalaisaloite. Se tullaan tyrmäämään viimeistään perustuslakivaliokunnassa juuri kunnallisen itsehallinnon perusteella.

Meillä on pääministeri, joka ei tunne hallintojuridiikan alkeita. Hän ei osaa hahmottaa mitkä asiat kuuluvat valtiolle ja mitkä kunnille. Hän luulee yritysjohtajan tapaan, että firman ylin päättäjä voi päättää ihan mistä tahansa firmalle kuuluvista asioista. Suomea pääministeri pitää firmana ja olettaa voivansa pääministerinä puuttua jopa yksittäisen kunnan kaavoitukseen.

Siellä on tärkeää harrastetoimintaa, siellä on huoltotoimintaa, siellä on parisataa työpaikkaa. (Lentämistä harrastava pääministeri Sipilä)

Tästä jää hyvä siivu meille kaikille. (Pääministeri Jermu)

 

PS: Minulla  ei ole mitään kantaa Malmin lentokenttään, sillä olen ollut helsinkiläinen viimeksi 17 vuotta sitten. Se on Helsingin päättäjien asia, ja uudet päättäjät valitaan kohta.

 

Kommentit (17)
 1. Virva Itäranta
  25.2.2017, 09:04

  Pala palalta se paljastuu. Sipilä hoitaa tehtävässään lähinnä omia asioitaan, kuten nyt tätä harrastekenttäänsä, mistään laeista tai päätäntävallasta piittamatta. Kaikkein vähiten hän välittää kansasta, jonka etuja pitäisi ajaa. Melkoinen diktaattori meillä. Pahinta on, että mies on 3-vuotiaan tasolla. Kuka antaisi tuollaisen vallan pikkulapselle?


  1. Pahinta on, että mies on 3-vuotiaan tasolla. Kuka antaisi tuollaisen vallan pikkulapselle?

   En osaa arvioida pääministerin henkistä ikää. Mutta henkisestä iästä puheen ollen olen kuullut sanonnan, joka menee muistaakseni jotenkin näin: “Totuus tulee lasten suusta.”

   Niin tämän sanonnan perusteella olisi kyllä mukava, että kaikilla politikoilla olisi pieni määrä lasta säilynyt ajatusmaailmassaan. Se voisi jopa johtaa siihen, että nykyiset toimet ei kävisi. Mitä nyt tulee vaikka työttömien, köyhien, sairaiden jne. Kyykyttämiseen ja nöyryyttämiseen loputtomasti. Ja varmaan paljon muuhunkin.

 2. Kuvioita sotkee entisestään se, että kunnallisvaalien listoilla on runsaasti ministereitä ja muita hallituspuoluiden kellokkaita. Tällöin vaaleista tulee väistämättä myös äänestys hallituksen luottamuksesta, mikä hämärtää entisestään kunnallisen itsehallinnon rajat polittiikkojen päissä. https://kunnasblog.wordpress.com/2017/02/24/bernerista-viis-hallituksen-epaluottamusaanestys-tehdaan-kunnallisvaaleissa/

Kommentointi suljettu.