Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvin sössitty

”Itsehän sain toimeentulotukena maksusitoumuksen apteekkiin tammikuun ajalle. Sain päätöksen tästä helmikuun puolella, jolloin maksusitoumus oli vanhentunut jo viikko sitten.”

Tämä Facebookissa näkemäni päivitys kertoo siitä, millainen katastrofi tuli toimeentulotuen perusosan maksatuksen siirtämisestä Kelalle. Aikaa siirron valmisteluun oli vuosia, mutta silti Kela yllätettiin housut nilkoissa. Se ei ollut varautunut ollenkaan uuteen toimintaan. Se ei varannut riittävästi henkilöstöä eikä saanut tietojärjestelmiä ajan tasalle. Ei sittenkään, vaikka tulevat ongelmat olivat tiedossa ja niistä oli varoiteltu.

Kunnissa toimeentulotukia käsitteli 1 500 henkilöä, mutta Kela aloitti yltiöoptimistisesti 750 henkilöllä. Sen seurauksena Kelan toimipisteet ovat ruuhkautuneet, soittaja joutuu maksamaan tuntikausien jonotuksesta ja henkilökohtaista tapaamista on turha edes yrittää. Kela neuvoo, että älkää soittako älkääkä tulko käymään, vaan odottakaa päätöstä. Suma seisoo ja köyhä kärsii.

Kokonaisuus on liian iso kerralla käsiteltäväksi, joten poimin vain kolme tavallisinta minulle kerrottua asiakaskokemusta.

Päätöksen viivästyminen tuli jo mainituksi. Asiaa ei yhtään auta se, että laissa säädetty hakemuksen käsittelyn ehdoton määräaika seitsemän arkipäivää sitoo myös Kelaa. Kela pahoittelee ja kertoo tekevänsä parhaansa. Se ei paljon auta sellaista, jolla ei kerta kaikkiaan ole yhtään rahaa.

Kiireellisissä tapauksissa neuvotaan kääntymään kunnan puoleen ja hakemaan täydentävää toimeentulotukea. Ei auta, sillä sitä ei myönnetä ilman perustoimeentulotukea koskevaa päätöstä. Ja se on siellä Kelan etuuskäsittelijän pöydällä pinon alimmaisena.

Toinen tavallinen ongelma on tulojen vyörytys. Työmarkkinatuki maksetaan neljän viikon välein ja toimeentulotuki myönnetään kalenterikuukaudeksi. Jokaiselle työmarkkinatukea saavalle sattuu sellaisia kuukausia, jolloin tukea maksetaan kahdesti. Kela katsoo kuun lopussa maksettavan työmarkkinatuen ylijäämäksi ja vähentää sen seuraavan kuukauden toimeentulotuesta. Näin siitä huolimatta, että sillä oli tarkoitus maksaa seuraavan kuukauden vuokra ja seuraavan kerran työmarkkinatuki maksetaan vasta neljän viikon kuluttua. Kunnissa käytetiin kokonaisharkintaa ja järkeä, mutta Kelassa ei. Sen kieltää viime vuonna vahvistettu laki.

Sama järjen ja harkinnan puute koskee työstä kieltäytyneiksi katsotuille määrättävää toimeentulotuen alentamista. Lain mukaan ennen tuen alentamista on tehtävä kokonaisharkinta asiakaan elämäntilanteesta ja lisäksi on laadittava suunnitelma asiakkaan selviytymisen edistämiseksi. Kela ei noudata lakia, vaan alentaa tukea ilman harkintaa ja laatimatta sunnitelmaa.

Lisää asiakkaiden kokemuksia voitte lukea lehtien yleisönosastoista ja sosiaalisesta mediasta päivittäin. Kaiken huippu lienee, että jopa vainajalle on haettava välttämättömään elämiseen tarkoitettua toimeentulotukea, jotta hänet saadaan haudattua.

Mitäpä tekee Kelan johto? Se pahoittelee ruuhkaa ja sanoo urheilijan tapaan tekevänsä parhaansa ja katsovansa mihin se riittää. Näin Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen Li Anderssonin Fb-sivulla:

e aaltonen

Mitäpä tekee hallitus? Se ei ainakaan vielä ole edes tiedostanut tilannetta. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sanoi vähän aikaa sitten eduskunnassa, että hänen tiedossaan ei ole ongelmia.

Ketä tästä sitten pitäisi syyttää? Elli Aaltonen on ollut Kelan pääjohtajana vasta pari kuukautta, joten valmistautumattomuus ei ole hänen vikansa. Maksatuksen siirtämisestä päätti edellinen hallitus, joten myös istuva hallitus on viaton tähän ongelmaan. Tehtiin se tavallinen virhe, että säädettiin laki ja unohdettiin sen täytäntöönpanon vaatimat toimet. Meillä kuvitellaan aina, että pelkkä lain säätäminen riittää.

No, ei tässä syyllistä kaivata. Tärkeintä on saada maksatus toimimaan, ja jos pääjohtaja ja maan hallitus eivät siihen kykene, niin sitten on piru merrassa. Minä nimittäin pelkään ihan tosissani, että jollain pompotellulla asiakkaalla katkeaa pinna ja tapahtuu kauheita.

Maha täynnä on vaikea ymmärtää, että toimeentulotukiasiakas joutuu koko ajan laskemaan jokaisen sentin. Yhdenkin päivän viivästys maksatuksessa tekee nälän, ja nälkäinen on tunnetusti vihainen.

Kommentit (62)

 1. Pertti Jussila

  Ihmetellä täytyy, kun Kelan virkailijat, jotka nyt kumminkin eniten tietävät työmäärästään, eivät ole ilmeisesti millään tavalla informoineet ylempää tasoa vai onko siellä kerta kaikkiaan kaikki ylemmän johdon toimet kaiken arvostelun yläpuolella? Aaltoska on nyt hyvä ja alkaa orkaniseerata oikein kunnolla ja jättää sen tuilla eläjien haukkumisen vähemmälle. Ensin alkuun sopisi palkata lisää väkeä etuuskäsittelyyn.

  • Kennett Ylitalo

   Jälkimmäinen. Kenttä on jättänyt mielipiteensä jo aikaa sitten ettei he mitenkään pysty hoitamaan tätä ajoissa, johto ei ole reagoinut mitenkään. Kelan työntekijöitten vika tää ei oo, eikä kunnan sosiaalitoimen. Vika on ylempänä, lakia muutettaessa on vain YKSI asia ollut mielessä: köyhien tuloja ja asemaa tulee huonontaa.

   • J E EEROLA

    Kukaan ei mainitE eläkeläisiä jotka myös asuvat tässä maassa ja kantavat suuren osan rahoistaan apteekkiin miitään apua ei tule koska rahan on riitettävä painoin kolme vuotta sitten 877kh nyt painan 62kg mut se siittä olen kylä iltaisin nälkäinen koska sydän astma särky ja maha :ja luusto lääkkeet eivät nälkääni auta sitten on lääkäri maksut ja vaatteetkin tarvitaan en juo enkä polta miten jaksan en tiedä jotenkin!MIETTIKÄÄ!!

 2. Mikko Makkonen

  Henkilökohtainen kokemukseni asiasta on, kun laitoin 2.1.2017 ( jäin työtyömäksi vuoden alusta ) yleisen asumistukihakemuksen sähköisesti Kelaan ja jäin odottamaan päätöstä. Päivät meni ku kävin aina kurkkimassa mitähän siellä lukee, mutta eipä toi ” yleinen käsittelyaika 3 viikkoa ” ole vieläkään mihinkään muuttunut, toista kuukautta venaillu kohta. Parempi show kyllä saatiin aikaseksi kun piti lapsen yksityisen kodinhoidon tuki muuttaa 40h / viikko -> 20h / viikko, ovat kolmesti soittanu että ollaanko uusi hoitosopimus tehty ? No ei olla ku hoitaja pysyny samana ja vastaus on aina puhelimen toitessa päässä ollu ” aa joo niimpä onkiin, näinhän täällä lukee”. Ainut mitä tehtiin, niin muutosilmoitus, kuten Kelan konttorissa meille neuvoivat ja oikeen antoivat lapun, että tämä täyttäkää. Noh sekii sieltä tammikuun alusta ollu käsittelyssä. Eipä toi kivaa ole, mutta ei varmasti mitään siihen verrattuna mitä toimeentulotukea odottavat saa kestää.

 3. sovitellulla päivärahalla

  Tuo työmarkkinatuki joka maksetaan neljän viikon välein. Olen itse osa-aikatöissä ja saan palkan lisäksi soviteltua päivärahaa (aiemmin sov. työmarkkinatukea) Pyysin jo työn aluksi että tuen tarkasteluväliksi otetaan kalenterikuukausi perusteena palkkatulon vaihteluus ja palkkalaskelman saaminen vain kerran kuussa. Pyyntöön suostuttiin eikä siitä ole ollut hankaluuksia.

  Jos siis toimeentulotuella asiakkaan ongelmana on kahdesti kuukaudelle osuva työmarkkinatuki, niin kannattaa ainakin kysyä jos tuen hakuväliksi sovitaan se kuukausi ainakin niissä tapauksissa joissa paria lisäpäivää suurempi työmarkkinatuki ei puolestaan leikkaa toimeentulotukea liikaa.

  • Kennett Ylitalo

   Ei mahdollista, ei mitään chanssia perustyöttömyyskorvausta muuttaa kuukausi pohjalle. Se on 4 viikkoa ja sillä hyvä. Kuulostaa kummalle että oot voinu sovitellun aikataulua muuttaa mutta tosin, en tiiä ihan tasan miten se homma toimii. Normaalisti ei ole asiakkaalla minkäänlaista sananvaltaa maksujen aikatauluun, se tulee määräysten mukaan. Ja jos maksaminen viivästyy, valtio ei maksa mitään korvauksia nääs valtio ei tee virheitä, asiakas ne tekee.

  • Sonofhades

   Toimii ainoastaan sovitellun päivärahan osalta. Ja jos käy niin, että epäsäännölliset tulosi ovat muutaman kuukauden ajan pyöreät nolla euroa, niin putoat takaisin 4 viikon välein tehtävään ilmoitukseen ilman että voisit tähän mitenkään vaikuttaa.

 4. Joonas Siivonen

  Tässä näkyy julkisen ja yksityisen organisaation erot pahimmillaan. Julkiset organisaatioille asiakkaan tyytyväisyys ei merkitse mitään, asiakas ei häviä minnekkään kun vaihtoehtoa ei ole. Toisin sanoen julkisen organisaation rahoitus ei riipu millään tavalla siitä täyttyvätkö asiakkaan odotukset.
  Jos tähän olisi otettu yksityinen yritys tekemään selvityksiä asiakkaan tilanteesta, sille olisi varmasti maksettu sovittu hinta kunkin asiakkaan tilanteen selvittämisestä vain jos se olisi pystynyt siihen määritellyissä aikarajoissa ja laadullisesti hyvin (ei valituksia tiettyä rajaa enempää). Käsittelijän oma työpaikka riippuu siitä kuinka tyytyväinen asiakas on, joten asian käsittely kiinnostaa varmasti enemmän. Se on sitten eri keskustelu onko tämä laillista.

  • Mirja Pekkonen

   750 työntekijää ei pysty tekemään 1500 työntekijän töitä olipa työnantaja kuka tahansa. Kyse ei ole työntekijöiden haluttomuudesta vaan kerta kaikkiaan liian isosta työmäärästä, koska uuden asian käsittely vie joka tapauksessa enemmän aikaakin kuin jo tutun asian käsittely.

  • Kennett Ylitalo

   Ei auta yhtään mitään yrittää laittaa tätä valtio vs yksityinen, varsinkaan kun perustelut ovat ”varmasti yksityinen hoitaa paremmin”. Ei hoida yksityinen yhtään paremmin ilman kilpailua, jos on monopoliasemassa niin asian hoidon tehokkuus ei muutu mihinkään, kulut moninkertaistuvat.

   Kysehän on siitä että mistä se yksityinen voittonsa repii jos se tekisi esim KELAn työt? Mieti ihan sekunti, koska tää on aika tärkeetä, mistä ne voitot oikein tulee? Veroista. Eli maksamme jollekin joka palkkaa ihmisen tekemään työtä ja ottaa siitä työstä voittoa. Kun taas KELA tekee se ilman voittoa. Saat yrittää tehostaa systeemiä moninkertaisesti ennenkuin siitä alkaa tulla yhteiskunnalle mitään hyötyä.

   Tämä koskee KAIKKIA toimialoja joissa voittoa ei tule suoraan asiakkaalta, jossa palvelu sinällään ei tuota voittoa. Terveydenhuolto on toinen hyvä esimerkki: mistä otetaan voitot kun asiakas on sairas ja ei voi tehä töitä? Koulutus: asiakas on nuori ja varaton ja koulutuksella ehkä voidaan parantaa tämän tuloja tulevaisuudessa: mistä ne voitot tulee? meillä on paljon alueita joissa yksityisillä ei ole MITÄÄN asiaa ja terveydenhuolto, toimeentulo ja koulutus ovat sellaisia joista ei voi voittoa tulla muuten kuin laskuttamalla enemmän kuin mitä sen työn tekeminen maksaa ja ottamalla se raha muilta kuin asiakkaalta..

   • Matti Laakso

    Tämähän se on koko yksityistämisraivon suurin ongelma: Toimija A hoitaa homman hintaan X, toimija Z hintaan X+Y jossa Y on liikevoitto. Ei ole vaikeaa.

 5. keke

  ”Kela katsoo kuun lopussa maksettavan työmarkkinatuen ylijäämäksi ja vähentää sen seuraavan kuukauden toimeentulotuesta. Näin siitä huolimatta, että sillä oli tarkoitus maksaa seuraavan kuukauden vuokra ja seuraavan kerran työmarkkinatuki maksetaan vasta neljän viikon kuluttua. Kunnissa käytetiin kokonaisharkintaa ja järkeä, mutta Kelassa ei. Sen kieltää viime vuonna vahvistettu laki.”

  Sen verran tähän että ei pidä paikkaansa. Itselläni ainakin on tämä vakuttanut aijemmin siis silloin kun toimeentulotukea on maksettu sossunluukulta siten että ”kaksi kertaa saatu” työmarkkinatuki on vaikuttanut seuraavan 3kk toimeentulotukeen vähentävästi aivan kuten veronpalautuksetkin. Nykykäytännöstä en tiedä, koska en ole hakenut toimeentulotukea KELA:sta ja toivottavasti en joudukkaan

  • Tiina Laine

   Nää on aina mainioita kun tullaan ”korjaamaan virheitä” ja lopuksi mainitaan, että ”nykykäytännöstä en tiedä”. Kuten Sakarin blogissa lukee, niin kela ei saa käyttää harkintaa. Ja se, että ennen työmarkkinatuka ketseltiin 3 kk jaksossa oli harkinnanavarainen päätös (yleinen ja käytetty, mutta silti harkinnan alaisuuteen kuuluva). Siinä se ratkaiseva muutos tähän päivään, jota blogissa yritettiin avata.

   • Mikko Järvinen

    Jos nyt en ihan omiani muista, niin sosiaalitoimella oli ihan valmis kaavakin tälle, eli laskettiin kuin työmarkkinatuki olisi ropissut tilille kuukausittain. Käytännössä siis sen määrä per kuukausi yleensä laskettiin vähän isommaksi kuin se todellisuudessa oli korvaamaan sitä, että joskus se maksettiin kuussa kahdesti.

    • Maija Lautsia

     Oikein muistat. Sen jälkeen työttömyyspäivärahat otettiin tulona huomioon käyttäen kuukautta kohden kerrointa 21,5. Tuloihin laskettiin siis 1,5 päivää lisää kuukaudessa aiemman 20 päivän sijaan.

     • Ohjeita ta-van-nut

      Kelan toimeentulotukioppaassa, jonka voi jokainen käydä itselleen lataamassa niin halutessaan, on tuo sama 21,5 päivän ohjeistus. Sen jälkeen kun työttömyystuki on maksettu kaksi kertaa saman kuukauden aikana, huomioidaan seuraava kuu vielä 20 päivän mukaan ja sitä seuraavasta alkaen 21,5 päivän mukaan.

    • töitön

     Asumistuessa käytetään myös tuita 21,5 kerrointa. Tilanteessa, jossa saa ansiosidonnaista kalenterikuukausittain. Kun päiväraha maksetaan kuukausittain, kuukausitulo vaihtelee, koska arkipäiviä on eri määrä eri kuukausina. Asumistuki myönnetään vuodeksi, ja siihen vaikuttaa kuukausitulot. Joten kuukausitulo lasketaan laskentakaavalla: 21,5 x myönnetty päiväraha = ns. laskennalinen kuukausitulo (ei se todellinen) jonka perusteella myönnetään asumistuki.
     Monimutkaista on työttömän elämä…

 6. Sami Lappalainen

  Kaippa tämäkin kohta peruutetaan, kun pitäähän sitä mieluummin mennä häntäluu edellä puuhun ja naama edellä alas kuin oltaisiin tämäkin mietitty loppuun asti.
  Kohta saa taas lukea kun eu varoittaa jälleen suomea huonosta sosiaalituesta ja sen toimivuudesta!

  • AMK

   Nimenomaan liian alhaisesta sosiaalituesta,mutta ”herroilla” ei ole kiirettä korjata asiaa,he mieluummin maksavat eu;lle sakko maksuja kuin kyykytellöille ja nöyryytetyille suomen kansalaisille,jotka ovat syyttömästi joutuneet taloudelliseen ahdinkoon suomeksi sanottuna ovat työttömiä mutta työttömyys ei ole oma syy eikä oma valinta.On paljon muitakin takuueläke esim. toimeentulotuki hahhah..sillä kun pitäisi herrojen tulla toimeen ei naurattaisi eikä puhuttaisi suomen suurista sosiaalituista no he eivät tiedä, ehkä kannataisi heidänkin kokeilla ja sen jälkeen vasta tehdä leikkauksia…ja puhua asiasta josta on omakohtaisia kokemuksia.Pilvilinnoissa on hyvä elää????Tietämättä todellisuudesta.

 7. Angie

  Uuninpankkopojan blogi saa kohta syytteen kuolemantuottamuksesta: kun luen blogia, niin joka toinen päivä meinaan kuolla nauruun ja joka toinen päivä suruun tai joskus jopa molempiin.

  On tää maa ihan järkyttävässä jamassa tällä hetkellä.

 8. verkkis

  Olen tämä ”ruuhkautumisen” takia ollut kylmässä talossa joulukuun puolestavälistä lähtien,, Kela on toimeentulo päätöksessä sitoutunut tilaamaa taloon lämmitys öljyä mutta öljy yhtiö ei ole saanut maksusitoumusta ja ei toimita öljyä., Kohta kolme kuukautta ilman lämmintä vettä, lämmitystä ja Kelaa ei kinnosta ja sieltä ei saa ketään kiinni eikä myöskään vastaa mihinkään sähköposteihin, kirjeisiin tai soittoihin. Mutta kesä tulee kohta niin eiköhän tässä parjät sitten. Kiitos Hallitus ja Kela kun pidätte kansalaisista huolta

  • Angie

   Ei jumalauta sentään, mitä toimintaa Kelalta. Voimia sulle verkkis, vaikka ei se mitään auta tietenkään.

  • Eetu S.

   Nyt hei paikallislehteen yhteys tommosessa tilanteessa, ne tekee ihan varmasti jutun tommosesta kohtelusta. Ja median painostus on harvinaisen tehokas tapa nopeuttaa julkisen puolen byrokratiaa.

   • Kennett Ylitalo

    Samaa mieltä, juttu lehteen niin alkaa tapahtua. Sieltä voi öljy-yhtiökin tulla lainaamaan sen verran PR vetona jos oikein osaa vedota tunteisiin.

    • Verkkis

     Olen ollut lehtiin yhteydessä mutta eipä niitä kiinnosta piirun vertaa, Hakenut öljy yhtiöltä ymmärrystä, mutta njääh ei voi jeesata,, (ymmärrän tietenkin kun yritys on kyseessä) Kelaan olen ollut yhteydessä viikottain mutta vastausta en ole saanut, ja lähimpään asiointipisteeseen on matkaa 60km, niin ei viitsi lähteä hiihtämälläkään sinne, sekä lapsen tapaamiset on peruttu, koska ei voi tuoda kylmään taloon yöksi sekä kun ei ole lämmintä vettä, ja voi nähdä vain päivisin satunnaisesti mukulaa, Mutta kuten arvatenkin Kelan ja päättäjien ajatuksen sanoin voi vain ajatella ”Eämä on” Joten ei vaan jaksa enään taistella tuulimyllyjä vastaan, odotetaan kesää ja kasvimaata,.,

 9. Marko Rantaiso

  Jos en saa sellaiselta kuukaudelta lainkaan toimeentulotukea, jona saan yhden kerran työmarkkinatukea kuun alussa ja toisen kerran saman kuun lopussa, niin se tulee johtamaan siihen, että joudun jättämään puolikkaan kuukauden vuokran vuokravelaksi. Minulla ei siis todellakaan ole kaksinkertaista määrää työmarkkinatukituloja sen kuukauden aikana.

 10. Marko Rantaiso

  Mietin yv:ssä, että kuka maksaakaan lopulta vainajan pesänhoito- ja hautauskulut niissä tapauksissa jos pesä on varaton? Varmaan sille löytyy jostain maksaja, jos ruumis rupeaa riittävästi happanemaan ja haisemaan maksajaa odottaessaan..

  • Ei kuulu kenellekään

   Samaa sain minäkin miettiä, kun äitini syksyllä otti ja kuoli tapaturmaisesti. Hänen kotikuntansa sosiaalitoimelta sain täysimääräisen hautausavustuksen, huimat 850e, jonka väitetään kattavan välttämättömät hautauskulut. Tässä tapauksessa kattoi ehkä kolmanneksen. Oman kuntani sosiaalitoimi totesi tiukasti, että tällaiset kulut eivät kuulu toimeentulotuen piiriin ja kannattanee ”sopia maksujärjestelystä” laskuttajien kanssa. Pankiltakaan ei osa-aikatyöläinen opiskelija saa lainaa ilman takaajia.

   Minä olin lopulta sillä lailla onnekkaassa asemassa, että osan kuluista kustansi muu suku ja suurimman osan sain lainaksi ystävältäni. Mutta kaikilla kuolinpesien osakkailla ei liene ystäviä, joilla on säästöjä ja hyvä sydän. Käy sääliksi heitä.

 11. AMK

  Tuli mieleen omakohtainen kokemus:Lääkärin todistus :tällä hetkellä työkyvytön kevyeenkin työhön.Kelan päätös sairauslomahakemus hylätty,emme katso jne…..

 12. Lauri

  ”No, ei tässä syyllistä kaivata. Tärkeintä on saada maksatus toimimaan, ja jos pääjohtaja ja maan hallitus eivät siihen kykene, niin sitten on piru merrassa. Minä nimittäin pelkään ihan tosissani, että jollain pompotellulla asiakkaalla katkeaa pinna ja tapahtuu kauheita.”

  Näitä kauheita tapahtuu säännöllisesti, ne tunnetaan nimellä ”itsemurha”.

  • AMK

   Sitähän nyky hallitus ajaa,köyhät kyykkyyn tai mieluummin arkkuun,että herroille on lisää jaettavaa.Työttömyystilastot saadaan pienemmiksi,millä tavalla sehän ei heitä kiinnosta,kunhan itsellä menee hyvin.Hyvin menee kunhan oma toimeentulo on turvattu,kansasta viis.Kela pahoittelee,mutta eivät korvaa maksujen korotuksia myöhästyneistä laskujen maksamisesta.Pahoittelee???Ja kaikki ovat tyytyväisiä pahoittelusta.
   Ea:lla omia mielipiteitä kelan asiakkaista,miksi hän tälläiseen virkaan pääsi?Jos kerta haluaisi että asiakkaita ei olisi mitä hänen virallaan on virkaa,jos ei olisi asiakkaita moni on menny konkkaan jos ei ole asiakkaita,mutta mutta eläkevirka arpapelillä saatu…politiikka ja hyväveli peli ja hyvintoimeentuleva eläkekkin tulossa.Ja hän haluu kyykytyksiä vähävaraisille.”Ei keskutan jäsenkirjaa mutta on hyvin lähellä puoluetta.”

 13. Leena Männistö

  Yksi vaikeimmista asioista, verrattuna kuntiin, on Kelan ymmärtää miten monimutkaisia ovat joka ihmisen tuentarpeet erikseen. Miten eri tavoin ihmiset asuvat, lämmittävät, syövät, juovat, sairastavat. Ja että toimeentulotuessa ei voi niputtaa ihmisiä vaan ihan oikeasti on joka tapaus käytävä läpi.

 14. Maarit Oinonen

  Luin henkilöstä, jonka laho vuoraamaton ja purkukunnossa oleva lautamökki oli laskettu tuloksi tammikuussa, arvo 1600 e. Seuraavalle kuulle se oli laskettu kaksinkertaiseksi, 3200 e. Eikä saanut lainkaan tukea, ei edes ruokaan. Tuli vain vaatimus, että tuo lautarötiskö pitää myydä. Kukaan ei sitä tule ostamaan edes KELAn määrittelemällä hinnalla, sellaisessa korvessa se sijaitsee. Eli tässä on menossa myös omaisuuden siirto köyhältä kansalta, jopa lahot lautamökit. On sinänsä tavallaan ymmärrettävää, että ylimääräinen omaisuus pitää myydä elannon saamiseksi, MUTTA jos on pudonnut toimeentulotuelle tai työttömyyskorvauksen minimituelle sen vuoksi, että ne työt, joita lähitienoolta aiemmin sai, ovat nyt ilmaiseksi teetettäviä tukityöllistämisiä ja vastaavaa palkatonta työtä, tilanne on varmasti epäoikeudenmukainen! Ja köyhän ihmisen pienestä omaisuudesta on kyse, sille myytävälle omaisuudelle pitäisi sentään olla jokin raja, minkä yli menevää omaisuutta myydä. Nämä puolitekoiset ja ilman kunnollista valmistelua tehdyt lait vievät viimeisenkin oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden maasta.

 15. Jyrki

  Sana ”kokonaisharkinta” on kyllä hyvä sana kuvaamaan minkä puutteesta nykyinen hallitus, eduskunta ja päättäjät ylipäätään on sanoutuneet irti. Hankaloittaahan se pienen piirin puuhailuja monessakin asiassa ja tekisi heidän piirileikit käytännössä mahdottomiksi.

  Piirit varmaan jokainen osaa itse päätellä erilaisista uutisista mitkä paljastaneet yhtä ja toista ja vielä varmaan tulee lisääkin paljastuksia tulevaisuudessa. Paljastuneet jutut on heikentäneet rajusti monen uskoa oikeudenmukaisuuteen, reiluun peliin, avoimuuteen jne.

  Mutta lopulta kumminkin kaikkihan menee ilmeisesti niin kuin pitääkin? Ja kokonaisharkintakin kun on näemmä saatu KELA:ssa, TE-toimistojenpalveluissa, terveydenhuollossa, työttömyyden hoidossa jne. Kirosanaksi joka haittaisi kansan kyykytystoiminnan ja eriarvoistamisen kehittämistä monilla eri saroilla monin tavoin.

  • Jyrki


   Sana ”kokonaisharkinta” on kyllä hyvä sana kuvaamaan minkä puutteesta nykyinen hallitus, eduskunta ja päättäjät ylipäätään on sanoutuneet irti. Hankaloittaahan se pienen piirin puuhailuja monessakin asiassa ja tekisi heidän piirileikit käytännössä mahdottomiksi.

   Korjataan vähän tätä lipsahdusta ja sanotaan näin:

   Sana ”kokonaisharkinta” on kyllä hyvä sana kuvaamaan mistä nykyinen hallitus, eduskunta ja päättäjät ylipäätään on sanoutuneet irti. Hankaloittaahan se pienen piirin puuhailuja monessakin asiassa ja tekisi heidän piirileikit käytännössä mahdottomiksi.

   • AMK

    ”kokonaisharkinta” tarkoittanee hyvävelijärjestelmää ja vähäosaisia (pieneläkeläisiä,työttömiä pienipalkalaisia,opiskelioita jne)Koska hehän katsovat ettei kukaan tienaa alle 2600 ekee kuukaudessa.Suomessa on kaikki hyvin kun minäkin tienaan yli 6000 euroa kuukaudessa ja lisänä ilmaiset taksimatkat sekä työmatkat.Hyvin menee työtönkin voi ihan ilmatteeksi mennä tai velkaa ottaa että se sanonta työ on parasta sosiaaliturvaa tulee toteen näytettyä.herroille se ei käy.Miksei???

 16. Teija Vaissi

  En ymmärtänyt tuosta Kelan pomon vastauksesta sanaakaan!

  • Saku Timonen

   Ulosanti on tosiaan heikko noinkin korkeaksi viranhaltijaksi.

  • Jyrki

   Silloin kaikki on mennyt nappiin. Toisinaan politikkojen, virkamiesten jne. Selostuksista voi toki ennustaa seuraavan parin viikon sään melko hyvin. Aivan kuten jotkut luontoihmiset osaa tehdä saman luontoa seuraamalla. Tosin sillä erotuksella, että sääennuste on paljon tarkempi.

 17. Kim

  Aaltosen palkka 15 000e/kk, mutta pätevyysvaatimuksena ei ole ilmeisesti ollut selkeä esitystyyli, vaan se, että hän on ”alkiolainen keskustalainen ilman jäsenkirjaa tosin”. Keskusta on johtanut Kelaa jo 62 vuotta, joten sikäli oiva poliittinen valinta. Aaltosen olisi pitänyt tietää toimeentuolon siirrosta, koska oli toiminut Kelan hallituksessa ennen nimitystä. Hän on osallistunut myös Sipilän hallituksen hyvinvointityöryhmän työhön Aamulehden mukaan. Tässä on tulos. Hyvinvointihan suorastaan on räjähtänyt nousuun Kelan asiakkaiden keskuudessa.

 18. J-P

  Mitenkäs muuten nykyään sellainen tilanne, jos normaalisti saa (muiden tukien ja/tai palkan muodossa) tarpeeksi rahaa (eikö täten ole edes oikeutettu toimeentulotukeen), mutta sitten jossain vaiheessa elämää tuleekin yllättäviä menoja, joiden kattamiseen tarvisikin lisää rahaa, joka kuuluu sosiaalituen piiriin?

  Perusosaanhan tässä ei ole edelleen oikeutta, mutta pitääkö sitä silti hakea?

  • Rintsu

   Nuo kulkevat vissiin nimillä ”täydentävä” ja ”ehkäisevä” joita haetaan siis kunnan sosiaalitoimesta. Termiensä puolesta ei ainakaan toimi jos ”ehkäisevää” hakiessaan pitäisi olla päätös perusosasta.

   Toisaalta, onhan meillä terminä surullisenkuuluisa ”kuntouttava työtoiminta”.

 19. Rintsu

  Asia tulee korjaantumaan pikaisesti. Raadollista kyllä, ei siksi, että vähävaraisten pitäisi elääkin vaan siksi, että suuria määriä vuokria alkaa jäämään rästiin.
  Vuokranantajat eivät siitä tykkää yhtään. Joten milloin he alkavat valittamaan, että kuinkas tässä näin kävi niin asia korjataan mitä pikimmin.

  Suureen työmäärään on vaikutusta paitsi henkilökunnan vähäisyydellä myös sillä, että jokainen toimeentulotukiasiakas oli Kelalle ”uusi” asiakas. Ts. jokainen joutui täyttämään ensimmäisen ns. perushakemuksen pohjatietoineen sen sijaan, että asiakkaan tiedot olisivat siirtyneet sähköisesti. Laillista estettä siirtoon ei olisi pitänyt olla, koska Kela tulee joka tapauksessa saamaan maksatusta varten tarvitsemansa tiedot. Mutta työmäärä on moninkertainen käsiteltäessä ”uutta” hakemusta verrattuna ”jatkohakemukseen”.

  Elli Aaltosta ei huonosta valmistelusta voi syyttää, koska aloitti vasta. Mutta lausuntonsa ovat sen suuntaisia, että hänellä ei ainakaan köyhien vuoksi ole suurta intoa laittaa asiaa kuntoon. Mutta kunhan vuokranantajat alkavat sanomaan asiasta niin ääni kellossa muuttunee.

  • Maija Lautsia

   Suurta työmäärää lisää myös se, että Kela tekee toimeentulopäätöksen vain kuukaudeksi kerrallaan, kun kunnat ovat tehneet niitä useamman kuukauden ajaksi silloin kun hakijan tilanteeseen ei ole tiedossa olennaista muutosta. Tämäkin liittynee siihen Sakarin mainitsemaan viime vuonna vahvistettuun lakiin, mikä estää kokonaisharkinnan ja järjen käytön?

   • Sosohjaaja

    Kyllä kunta tekee pidempiäkin päätöksiä osalle.

 20. Rosa Warski

  Kyllähän tässä tiesi, mitä tulee käymään. Tttuen siirtoa KELA:an markkinoitiin mm. helppoudella ja kätevyydellä: ”tuet siirtyvät nyt yhteen paikkaan !”. Mielikuvissa luuhasi pitkien päätösten saaminen toistaiseksi, mitä sossusta on harvemmin herunut.

  Samalla jätettiin sanomatta, että päätökset tehdään edelleen mielipuolisesti vain lyhyeksi ajaksi kerrallaan, ja harkinnanvaraista täytyy hakea erikseen toisesta paikasta. Hurraa kahden hakemuksen tekeminen ja kahden päätöksen odottaminen yhden sijasta! Huomiota ei myöskään kiinnitetty siihen, että sossu on koulutettu sosiaalityöhön, KELA:n virkailija ei.

  Mutta eiköhän tämä ollutkin koko homman pointti. Luotettiin siihen, ettei moni toimeentulon saajista jaksa hakea tukea erikseen kuukausittain kahta kertaa, varsinkin kun ottaa huomioon hakemusten pituuden ja raskauden liitteineen. Kuten aina, lyhyellä tähtäimellä ”kuluja vähennetään”, pitkäaikaisvaikutuksista ei välitetä kun eihän niistä kukaan ole vastuussa. Pienen ihmisen kärsimys katoaa tilastoihin, lainkohtien muodollisuuksiin ja virkailijoiden käsienlevittelyyn.

 21. Tupu

  Minusta olisi ollut ihme, jos Kelan toimeentulotukien käsittely ei olisi ruuhkautunut.

  Kelan entinen pääjohtaja: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001046866.html ”Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälän mielestä Suomen nykyinen sosiaaliturva ei kannusta työntekoon.” ja muunneltuun totuuteen perustuvaa väitettä todistellaan oikeaksi kertomalla neljän henkilön saamista tuista, mutta asia esitetään kuin yksittäinen työtön saisi niin paljon tukia ettei alle 2600 euron kuukausipalkalla kannata vastaanottaa töitä.

  Uusi Kelan pääjohtaja on myös sanonut sanasensa: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/han/kelan-uusi-paajohtaja-yllapidamme-jarjestelmaa-maksaa-ihmiselle-olemisesta/?shared=945677-59cb4157-500

  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000004883568.html

  http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/SK-Kelan-uusi-p%C3%A4%C3%A4johtaja-Elli-Aaltonen-lakkauttaisi-vastikkeettoman-sosiaaliturvan/882530

  http://www.ita-savo.fi/uutiset/kotimaa/sk-kelan-uusi-paajohtaja-elli-aaltonen-lakkauttaisi-vastikkeettoman-sosiaaliturvan

  ”Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen lakkauttaisi vastikkeettoman sosiaaliturvan. Hänen mielestään Suomen nykyisessä järjestelmässä on liikaa etuuksia ja kannustin- ja tuloloukkuja.”

  Nykyinen Kelan pääjohtaja kehtaa päästellä suustaan sellaisia mielipiteitä, että osa suomen kansasta on siinä määrin ali-ihmisiä, että heidät on (pakotettava) kannustavilla tuilla kokemaan osallisuutta: ”Kaikille töitä ei riitä eivätkä kaikki ole sitä kykeneväisiä tekemään, mutta Aaltosen mukaan ihmisillä on silti oltava mahdollisuus kokea osallisuutta.”

  Tottahan toki Kelan alemman tason työntekijät pyrkivät toteuttamaan pääjohtajiensa visioita. Nythän Kela kannustaa työttömiä vastaanottamaan töitä oikein ronskilla otteella, kun Kelalta jää toimeentulotuki maksamatta.

  Itse kannatan vanhaa tapaa, jossa työntekijälle maksettiin palkkaa, jolloin työnantajalla oli motivaatiota perehdyttää työntekijä töihinsä ja muutenkin kohdella työntekijäänsä asiallisesti. Ei pidä myöskään unohtaa, että tukien vastikkeellisuus ei johda työttömän oman elannon ansaitsemiseen vaan tukien lisäksi verovaroja valuu työttömien kyykytyspalveluita järjestäville tahoille. Ja tietenkin palkaton työ syö palkallisia työpaikkoja ja yhteiskunnan verotulot jää saamatta, jolloin verorasitus kovenee vielä toistaiseksi palkkaa saavien osalla.

  Minusta kaikki väitteet, että työttömän auttaminen ja kannustaminen palkattomaan työntekoon olisi työttömän omaksi eduksi voivat olla lähtöisin vain sairaasta ihmismielestä, sillä myös se päiviinsä puuhastelua kaipaavakin ansaitsee korvauksen työstään ja oikeastaan heille se olisi vielä tärkeämpi osoitus arvostuksesta.

  • Rintsu

   ”Aaltosen mukaan ihmisillä on silti oltava mahdollisuus kokea osallisuutta.”

   …………………..

   Tossa tulee ilmi kuinka kaukana todellisuudesta voikaan olla.

   Jos ei ole rahaa, eikä ole aavistustakaan koska tulee rahaa, paljonko sitä tulee ja miten ja milloin pystyy maksamaan vuokran tai ostamaan lääkkeet… tai tilaamaan tuota yllämainittua lämmitysöljyä.
   Jolloin elämä muuttuu selviytymistaisteluksi, niin kyky ja kapasitetti osallistua m i h i n k ä ä n on jokseenkin nollassa.
   Jos ei ole varaa bussilippuun käydäkseen edes kirjastossa ei tule lähdettyä edes sinne. Itse asiassa onko ensimmäistäkään syytä nousta aamulla sängystä paitsi kenties leipäjonoon, jos sinne pääsee.
   Kauppaan ei ole asiaa, apteekkiin ei ole asiaa. Ei voi oikeastaan muuta kuin kääntää kylkeä odotellessa päivää jolloin taas pääsee asunnostaan ulos.

   Siinä totisesti tuntee osallistuvansa.

 22. elm

  Ajatelkaa kuinka paljon parempi olisi, jos meillä olisi perustulo! Tällaisesta byrokratiahimmelistä päästäisiin eroon.

  Toki siirtymävaiheessa voisi olla monta monituista mutkaa, mutta sen jälkeen, toivottavasti, elämä olisi valoisampi jokaiselle. Myös Kelan ja sosiaalivirastojen työntekijöille (kun silloin he pystyisivät keskittämään työaikansa eniten apua tarvitseville).

  Haastakaa kunnallisvaaliehdokkaita ja kansanedustajia näistä asioista aina kun siihen tulee tilaisuus! Kysykää ja pyytäkää vastausta. Vaalit on tulossa. Ensin kunnalliset ja kohta jo eduskuntavaalitkin. Toivotaan, että valta vaihtuu. Ja sen myötä meidän kaikkien tulevaisuudennäkymät!

  • Rosa Warski

   Riittävä perustulo kaikille olisi kyllä varsin jees, mutta tulisi varsin kalliiksi. Esimerkiksi jos jokaiselle suomalaiselle antaisi 1000e / kk, tekisi se ~5 500 000 * 1000 * 12 = ~66 miljardia euroa. Verrokkina sosiaali- ja terveysministeriön budjetti vuodelle 2017 on 14,6 miljardia euroa, ja Suomen valtion koko vuosibudjetti 55,5 miljardia euroa.

   Lisäksi poikkeavat kulut jouduttaisiin jokatapauksessa hakemaan ns. byrokratian kautta. Esimerkkejä tallaisista ovat erilaiset sairauksien hoitoon kuuluvat välineet, joita ei suoraan maksusitoumus kata, kuten vaikkapa happihoito.

   • Rintsu

    Ei ihan noin voi laskea.
    Tosiasiallisesti perustuloa saavien määrä ei olis 5,5 miljoonaa vaan lähempänä peruspäivärahan ja toimeentulotuen saajien määrää.
    Sitä paremmin ansaitsevilta se verotettaisiin pois.

    Sinänsä en tiedä miten kaikille yhtäläisessä perustulossa olisi kenellekään mitään riemua, koska asumiskulut ja perhesuhteet ovat jokaisella omanlaisensa, että summa pitäisi silti laskea jokaiselle erikseen ja päivittää vaihtuvien elämäntilanteiden mukaan.

    Helpoin tapa olisi tehdä toimeentulotuesta perustulo joka myönnettäisiin tarvittaessa kerralla pidemmäksi aikaväliksi.

 23. Jan

  Tämä olisi toiminut jos olisivat siirtyneet nykyaikaan ja automatisoineet järjestelmää yhä enemmän ja ajoissa. Nyt mentiin vanhan mallin mukaan ja kaikki meni aluksi mönkään.

  Siksi perustulo olisi niin tärkeä meidän yhteiskunnassa jos halutaan vähentää byrokratian ja hallinnon määrää.

 24. Nelli

  On todella järkyttävää, että selvästi on ajateltu, että kuntien sosiaalitoimissa vaan lorvitaan eikä tehdä töitä, jos kerta on Kela on niin ylimielisesti ajatellut pärjäävänsa puolella (!) työvoimalla. Ja näinhän ei ole. Näin taas nähdään, että kaikki, tai edes suurin osa, byrokraateista eivät juo kahvia tuntitolkulla työpaikalla, vaan tekevät niska limassa töitä. Käy sääliksi Kelan työntekijöitä; niitä, jotka joutuvat kuuntelemaan asiakkaiden haukut, vaikka syy ei ole heidän. Jä eniten tietysti harmittaa kaikki asiakkaat. No, jospa tästä opittiin se, että sossu tai sossut eivät olekaan niin huonoja kuin maine on…

 25. töytön

  Palkka 15 000€/kk ja se näkyy pätevyytenä??? Osaa ainakin haukkua asiakkaansa.

 26. Anonymous

  Tässä tuli mieleen sellainen, että Kelallahan on tapana vähentää esimerkiksi säästettyä toimeentulotukea seuraavasta tukimäärästä. Nyt kun olisi erittäin hyvä, että viivästymisten takia on jonkin verran rahaa käytettävissä, niin tuotahan viivästymistähän ei oteta huomioon jos Kelan toimintaa tunnen. Neuvon siis kaikkia ottamaan säästetyn hätärahan pois tililtä välittömästi.

 27. Tupu

  Mitähän kelan ohjeet sanovat?

  Toimeentulotuesta on ainakin aiemmin saanut säästää jättämällä rahat tilille: http://www.finlex.fi/fi/oikeus/hao/2002/helsingin_hao20020317

  Jos tili menee nollille ja laittaa lainatut rahat tilille, niin laskelmassa lainat muuttuvat tuloiksi ja kuukauden elämiseen voikin jäädä hulppeat 60 euroa: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/03/05/laskelma-eli-toimeentulotuen-suuruus/

 28. Päivi Peräkasari

  Luulen, että alkuperäisen toimeentulotukilain uudistuksen tavoite ja toimeentulotuen siirron Kelaan tavoite lieni vilpittömästi vähentää byrokratiaa ja vaikeissa taloudellisissa tilanteissa elävien toimeentulotukiasiakkaiden kuukausittaista pompottelua luukulta toiselle. Uudistuksessa on tainnut kuitenkin mennä poliittiset intressit jotenkin ristiin jos se on totta, että todellakin toimeentulotukiroposensa saadakseen toimeentulotuen hakijoilla on toimeentulotuen Kelaan siirron jälkeen entisen sijaan kaksi luukkua missä laukata, saadakseen lakisääteinen minimisosiaaliturvansa toimeentulotukensa määrän kuukausittain kokoon räävityksi. Suomihan on saanut EU:lta myös huomautuksia viimesijaisen sosiaaliturvan määristä. Sitä toivottavasti ei hoideta tilastokikkailulla sitä asiaa ”kuntoon”, koska moni hurrasi toimeentulotuen siirtoa Kelaan ainoastaan siksi, että sitten pystytään yhteiskunnassa pitkällä aikavälillä arvioimaan, kuka on aiemmin saanut liian vähän ja nyt kuitenkin on Ylen uutisissakin selitetty ”tietoturvasyillä”, että toimeentulotuen asiakkaat eivät saa toimeentulotukeansa ajoissa.

  Käy sääliksi ihmisiä, jotka näkevät nälkää toimeentulotuen Kela-siirron vuoksi. Ilmiselvää on myös se, että jos ja mikäli Kela vaatisi satunnaisessakin hätätilanteessa eläviä tekemään perustoimeentulotuen hakemuksen ihmisten edes voidakseen jossakin yllättävässä erityistilanteessa hakea viimesijaista sosiaaliturvaa toimeentulotukea Kelasta, siinä voisi pahimmassa tapauksessa käydä niin, että juuri satunnaisesti sitä tukea hakevat joutuisivat taloudellisesti kärsimään. Toisin sanoen, en tiedä, mahdollisesti viimesijainen sosiaaliturva ei ole enää se sama summa mitä se aiemmin on ollut, mutta ei sille ole tässä yhteiskunnassa mitään perustulon tapaista korvikettakaan. Ihmettelen maani Suomen yhteiskunnassa tahoja, jotka kiihkeästi ovat vastustaneet pohjoismaista satavuotista sosiaaliturvan hyvinvointivaltiomallia, mutta sellaiset tässä maassa lienevät kaiketi usein tahoja, jotka luulevat, että jokainen toimeentulotukea hakeva saa toimeentulotuen perusnormin. Siksi juuri sinun kaltaisesi blogistit Saku Timonen, jotka nostavat pohditusti yhteiskunnallisia epäkohtia esille, olette tärkeitä. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan sosiaaliturvaa tässä maassa kehitetään. Toimeentulotukiasiakkaiden kokemukset Kela-siirron jälkeen vaikuttavat kammottavilta hyvinkin usein, jo iltapäivälehdistäkin luettuina.

  • Vastuutetaanko

   Suomi ei ole saanut huomautuksia sosiaaliturvasta EU:lta, vaan Euroopan Neuvostolta. Siihen kuuluvat kaikki eurooppalaiset valtiot erotettua Valko-Venäjää lukuunottamatta. http://yle.fi/uutiset/3-7797709 Se ei voi kuin suosittaa ja moittia tai ehkä kovimmillaan jäädyttää jäsenmaan kansanedustajien äänestysoikeuden yleiskokouksessa, mikä ei hallitusta ehkä paljon hetkauta. http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000741063.html

   EN:n Kidutuksen vastainen komitea antoi Suomelle moitteita viime vuosisadalla.
   ”Komitea esittää myös huolensa siitä, että sen aiempia suosituksia ei ole edelleenkään pantu täytäntöön, vaikka jotkut niistä on annettu yli 20 vuotta sitten.” 20.8.2015 http://yle.fi/uutiset/3-8239841

   Mitään EU-rangaistuksia ei todellakaan ole luvassa, vaan sosiaaliasiat kuuluvat kansalliseen päätäntävaltaan. Tasavallan hallitus tekee mitä huvittaa, Kela tekee mitä huvittaa.
   Liisa Hyssälä oli mm. kunnanvaltuutettuna, kansanedustajana, peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä ja Kelan pääjohtajana. Hänelle maksettiin verovaroista yli 20 vuoden aikana kunnanvaltuuston kokouspalkkioita, sosiaalilautakunnan kokouspalkkioita, erityishuoltopiirin valtuuston kokouspalkkioita, maakuntaliiton hallituksen kokouspalkkioita sekä vara-pj:n vuosipalkkoita, Kevan hallituksen kokouspalkkioita ja vuosipalkkioita, pääjohtajanpalkkaa, kansanedustajapalkkioita, valiokunnan jaoston pj:n lisäpalkkioita, verottomia kulukorvauksia, ilmaisia kotimaan taksi-, juna-, ja lentomatkoja, ja muita etuja.
   Nyt hän saa lihavaa eläkettä, ja ne köyhät, joiden asioista hänen piti huolehtia, kertovat vilusta ja nälästä.

   • Päivi Peräkasari

    Muistaakseni blogisti- Timonen on itse sanonut jossakin (olen lukenut tätä hänen blogiaan ja blogiinsa kommentoivien juttuja pitkään), että tämä hänen bloginsa kommenttiosio ei ole keskustelupalsta ja kunnioitan blogistin näkemystä, mutta jos tämä kommenttini pääsee vielä palstalle, sanottava nimimerkkikommentoijalle tuohon, että kiitos kun oikaisit asiavirheeni. Totta se, että Suomi ei ole saanut huomautuksia sosiaaliturvasta suoranaisesti ”EU:lta” ja ilmaisuni oli kaiketi epätarkka siten, kuin mielipideilmaisussa voi olla. En ole yhtään perehtynyt, mutta EU käsittääkseni on arvioinut Suomen sosiaaliturvan ”riittäväksi”, joskin joissakin esimerkiksi tutkimuksissa kyllä esiintyy viitteitä eriarvoistumiskehityksen kasvusta myös täällä Suomessa…

    Nimimerkkikommentoineelle sanon lisäksi sen verran, että tiedä sitten siitä, voiko siitä nyt yksittäisiä poliitikoita sen suuremmin syynätä, että jos (?) Kela on kaoottisesssa tilanteessa esim. toimeentulotukiuudistuksen tiimoilta.;) Itse toivon lähinnä sitä, että kun nyt ilmeisesti eletään jonkinlaista sosiaaliturvajärjestelmien uudistamisen ”murrosvaihetta” Suomessa, ettei ainakaan mitään ”ruokakuponkikulttuuria” Jenkkilän malliin yritetä pikkuhiljaa ” hivuttaa” pysyväksi osaksi Suomenkin sosiaaliturvamallia… Muistaakseni YLE:n haastattelussa Kelan pääjohtajakin sanoi jotakin(?), että ovat joillekin asiakkaille tehneet ruokakauppaan maksusitoumuksia asiakkaiden odotellessa myöhässä olevia toimeentulotukia. Toivottavasti siitä ei muodostu pysyvä ratkaisu, vaan toivottavasti kyse on tilapäisestä järjestelystä, jossa Kela sentään pyrkii pitämään toimeentulotukiasiakkaansa hengissä.

    Saku Timonen on kiitettävällä tavalla pitänyt julkisuudessa sosiaaliturvan monia yhteiskunnallisia epäkohtia ja siitä hänelle luonnollisesti iso kiitos.

 29. J Laine

  Minulla aivan sama tilanne kuin esimerkissä. Tammikuulle sitoumus ja päätös helmikuun alussa. Laitoin uuden hakemuksen 4. helmikuuta. Eilen vielä luki että käsittelyssä. No kuitenkin eilen tein myös toimeentulohakemuksen ja rahat ylihuomenna tilillä ja pääsen apteekkkiin. Mutta eilen myös laitoin Kelalle netin kautta viestiä, että milloin käsittelette/ratkaisette 4. helmikuuta laittamani anomuksen. Vastaus saapui tänään ja kerrottiin maksujen olevan ylihuomenna tililläni. No maksujahan en pyytänyt, ainoastaan sitoumuksen apteekkiin, joka on edelleen ”käsiteltävänä”. Mitäkö maksuja mahtavatkaan tarkoittaa 🙂
  Nimimerkki: 38 vuotta työelämässä, nyt pitkään työttömänä 🙂

 30. Sami Lappalainen

  http://yle.fi/uutiset/3-9484872?origin=rss
  No nyt on kela ruvennut pyytään apuja kunnilta noiden päätösten purkamiseksi.

  • Pertti Ikonen

   Ei ole vaikea arvata että kunnat ovat jo antaneet lopputilit etuuskäsitelijöille. Seurvaava vaihe on varmaankin pakottaa entiset etuuskäsittelijät työttömyysturvan menetyksen uhalla 9 euron töihin – käsittelemään toimeentulotukihakemuksia Kelaan.

Kommentoi »

Comments are closed