Hyvin sössitty

”Itsehän sain toimeentulotukena maksusitoumuksen apteekkiin tammikuun ajalle. Sain päätöksen tästä helmikuun puolella, jolloin maksusitoumus oli vanhentunut jo viikko sitten.”

Tämä Facebookissa näkemäni päivitys kertoo siitä, millainen katastrofi tuli toimeentulotuen perusosan maksatuksen siirtämisestä Kelalle. Aikaa siirron valmisteluun oli vuosia, mutta silti Kela yllätettiin housut nilkoissa. Se ei ollut varautunut ollenkaan uuteen toimintaan. Se ei varannut riittävästi henkilöstöä eikä saanut tietojärjestelmiä ajan tasalle. Ei sittenkään, vaikka tulevat ongelmat olivat tiedossa ja niistä oli varoiteltu.

Kunnissa toimeentulotukia käsitteli 1 500 henkilöä, mutta Kela aloitti yltiöoptimistisesti 750 henkilöllä. Sen seurauksena Kelan toimipisteet ovat ruuhkautuneet, soittaja joutuu maksamaan tuntikausien jonotuksesta ja henkilökohtaista tapaamista on turha edes yrittää. Kela neuvoo, että älkää soittako älkääkä tulko käymään, vaan odottakaa päätöstä. Suma seisoo ja köyhä kärsii.

Kokonaisuus on liian iso kerralla käsiteltäväksi, joten poimin vain kolme tavallisinta minulle kerrottua asiakaskokemusta.

Päätöksen viivästyminen tuli jo mainituksi. Asiaa ei yhtään auta se, että laissa säädetty hakemuksen käsittelyn ehdoton määräaika seitsemän arkipäivää sitoo myös Kelaa. Kela pahoittelee ja kertoo tekevänsä parhaansa. Se ei paljon auta sellaista, jolla ei kerta kaikkiaan ole yhtään rahaa.

Kiireellisissä tapauksissa neuvotaan kääntymään kunnan puoleen ja hakemaan täydentävää toimeentulotukea. Ei auta, sillä sitä ei myönnetä ilman perustoimeentulotukea koskevaa päätöstä. Ja se on siellä Kelan etuuskäsittelijän pöydällä pinon alimmaisena.

Toinen tavallinen ongelma on tulojen vyörytys. Työmarkkinatuki maksetaan neljän viikon välein ja toimeentulotuki myönnetään kalenterikuukaudeksi. Jokaiselle työmarkkinatukea saavalle sattuu sellaisia kuukausia, jolloin tukea maksetaan kahdesti. Kela katsoo kuun lopussa maksettavan työmarkkinatuen ylijäämäksi ja vähentää sen seuraavan kuukauden toimeentulotuesta. Näin siitä huolimatta, että sillä oli tarkoitus maksaa seuraavan kuukauden vuokra ja seuraavan kerran työmarkkinatuki maksetaan vasta neljän viikon kuluttua. Kunnissa käytetiin kokonaisharkintaa ja järkeä, mutta Kelassa ei. Sen kieltää viime vuonna vahvistettu laki.

Sama järjen ja harkinnan puute koskee työstä kieltäytyneiksi katsotuille määrättävää toimeentulotuen alentamista. Lain mukaan ennen tuen alentamista on tehtävä kokonaisharkinta asiakaan elämäntilanteesta ja lisäksi on laadittava suunnitelma asiakkaan selviytymisen edistämiseksi. Kela ei noudata lakia, vaan alentaa tukea ilman harkintaa ja laatimatta sunnitelmaa.

Lisää asiakkaiden kokemuksia voitte lukea lehtien yleisönosastoista ja sosiaalisesta mediasta päivittäin. Kaiken huippu lienee, että jopa vainajalle on haettava välttämättömään elämiseen tarkoitettua toimeentulotukea, jotta hänet saadaan haudattua.

Mitäpä tekee Kelan johto? Se pahoittelee ruuhkaa ja sanoo urheilijan tapaan tekevänsä parhaansa ja katsovansa mihin se riittää. Näin Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen Li Anderssonin Fb-sivulla:

e aaltonen

 

Mitäpä tekee hallitus? Se ei ainakaan vielä ole edes tiedostanut tilannetta. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sanoi vähän aikaa sitten eduskunnassa, että hänen tiedossaan ei ole ongelmia.

Ketä tästä sitten pitäisi syyttää? Elli Aaltonen on ollut Kelan pääjohtajana vasta pari kuukautta, joten valmistautumattomuus ei ole hänen vikansa. Maksatuksen siirtämisestä päätti edellinen hallitus, joten myös istuva hallitus on viaton tähän ongelmaan. Tehtiin se tavallinen virhe, että säädettiin laki ja unohdettiin sen täytäntöönpanon vaatimat toimet. Meillä kuvitellaan aina, että pelkkä lain säätäminen riittää.

No, ei tässä syyllistä kaivata. Tärkeintä on saada maksatus toimimaan, ja jos pääjohtaja ja maan hallitus eivät siihen kykene, niin sitten on piru merrassa. Minä nimittäin pelkään ihan tosissani, että jollain pompotellulla asiakkaalla katkeaa pinna ja tapahtuu kauheita.

Maha täynnä on vaikea ymmärtää, että toimeentulotukiasiakas joutuu koko ajan laskemaan jokaisen sentin. Yhdenkin päivän viivästys maksatuksessa tekee nälän, ja nälkäinen on tunnetusti vihainen.

 

Kommentit (62)
 1. Pertti Jussila
  26.2.2017, 08:40

  Ihmetellä täytyy, kun Kelan virkailijat, jotka nyt kumminkin eniten tietävät työmäärästään, eivät ole ilmeisesti millään tavalla informoineet ylempää tasoa vai onko siellä kerta kaikkiaan kaikki ylemmän johdon toimet kaiken arvostelun yläpuolella? Aaltoska on nyt hyvä ja alkaa orkaniseerata oikein kunnolla ja jättää sen tuilla eläjien haukkumisen vähemmälle. Ensin alkuun sopisi palkata lisää väkeä etuuskäsittelyyn.

  1. Kennett Ylitalo
   26.2.2017, 14:07

   Jälkimmäinen. Kenttä on jättänyt mielipiteensä jo aikaa sitten ettei he mitenkään pysty hoitamaan tätä ajoissa, johto ei ole reagoinut mitenkään. Kelan työntekijöitten vika tää ei oo, eikä kunnan sosiaalitoimen. Vika on ylempänä, lakia muutettaessa on vain YKSI asia ollut mielessä: köyhien tuloja ja asemaa tulee huonontaa.

   1. Kukaan ei mainitE eläkeläisiä jotka myös asuvat tässä maassa ja kantavat suuren osan rahoistaan apteekkiin miitään apua ei tule koska rahan on riitettävä painoin kolme vuotta sitten 877kh nyt painan 62kg mut se siittä olen kylä iltaisin nälkäinen koska sydän astma särky ja maha :ja luusto lääkkeet eivät nälkääni auta sitten on lääkäri maksut ja vaatteetkin tarvitaan en juo enkä polta miten jaksan en tiedä jotenkin!MIETTIKÄÄ!!

 2. Mikko Makkonen
  26.2.2017, 08:50

  Henkilökohtainen kokemukseni asiasta on, kun laitoin 2.1.2017 ( jäin työtyömäksi vuoden alusta ) yleisen asumistukihakemuksen sähköisesti Kelaan ja jäin odottamaan päätöstä. Päivät meni ku kävin aina kurkkimassa mitähän siellä lukee, mutta eipä toi ” yleinen käsittelyaika 3 viikkoa ” ole vieläkään mihinkään muuttunut, toista kuukautta venaillu kohta. Parempi show kyllä saatiin aikaseksi kun piti lapsen yksityisen kodinhoidon tuki muuttaa 40h / viikko -> 20h / viikko, ovat kolmesti soittanu että ollaanko uusi hoitosopimus tehty ? No ei olla ku hoitaja pysyny samana ja vastaus on aina puhelimen toitessa päässä ollu ” aa joo niimpä onkiin, näinhän täällä lukee”. Ainut mitä tehtiin, niin muutosilmoitus, kuten Kelan konttorissa meille neuvoivat ja oikeen antoivat lapun, että tämä täyttäkää. Noh sekii sieltä tammikuun alusta ollu käsittelyssä. Eipä toi kivaa ole, mutta ei varmasti mitään siihen verrattuna mitä toimeentulotukea odottavat saa kestää.

Kommentointi suljettu.