Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pää pensaassa

Tolkun ihmisiksi itsensä määrittelevät pitävät mukavasti oman päänsä pensaassa. Siellä pensaan sisällä he paheksuvat toisilleen ääripäiden välistä rähinää, ja tulevat mielellään kertomaan paheksuntansa myös sille minun edustamalleni ”toiselle ääripäälle”. Sen sijaan en ole koskaan nähnyt heidän paheksuvan vaikkapa tuota tapausta, josta linkittämäni juttu kertoo. He eivät paheksu sitä edes omissa ryhmissään, ja ainakaan MV:n ja muiden roskamedioiden sivuille he eivät uskaltaudu.

MV on nyt muutaman päivän ajan yllyttänyt tekemään perättömiä ja lastensuojeluilmoituksia naisesta, joka vieraili pienen lapsensa kanssa turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa. Käynnistä otettiin kuva, jossa lapsi on turvapaikanhakijamiehen sylissä. Naista on solvattu tavattoman törkeästi ja häntä on uhkailtu lastensuojeluilmoitusten lisäksi myös väkivallalla.

Tolkun ihmisille ja muillekin ihan vain tiedoksi muutama ote käydystä keskustelusta.

mv1

mv2

mv 3

mv 4

mv5

Ja tätä riittää, loputtomiin.

Eikö tolkun ihmisten pitäisi nyt mennä paheksumaan tällaista ääripään riehuntaa? Muutama tolkun ihminen tulee todennäköisesti kommentoimaan tätäkin juttua ja sanoo minun lietsovan vastakkainasettelua. He tietävät, että annan heille puheenvuoron. MV:n lukijoiden joukkoon he eivät uskaltaudu, koska heidät leimattaisiin suvakkihuoriksi ja punikeiksi. He rupeaisivat saamaan oman osansa vihapostista ja uhkauksista, onnekkaimmat saattaisivat jopa päätyä MV:n jutun aiheeksi.

Semmoinen ei sovi tolkun ihmiselle, sillä hän on kaiken yläpuolella. Hän puhuu siltojen rakentamisesta ja dialogista, mutta hänellä itsellään ei ole pienintäkään aikomusta istua omalla takamuksellaan tuleen. Hänelle tuo nuori äiti on toinen ääripää, jonka pitäisi käydä rakentavaa dialogia rähisevän joukon edustaman toisen ääripään kanssa.

Ymmärsitte ihan oikein, minä en todellakaan arvosta kovin korkealle näitä tolkun ihmisiksi itseään kutsuvia pelkureita. He vaikenevat pelokkaina silloin, kun yhden kimppuun käydään joukolla. Heistä ei ole sanomaan vastaan kenellekään muulle kuin sellaiselle, jonka tietävät sen suvaitsevan. Rähisijöiden edessä he ovat hiljaa, jotta eivät vain kiinnittäisi huomiota. He pelkäävät, vaikka selittävätkin sen itselleen tolkun ihmisen maltillisuudeksi.

Ei sinä mitään, jokainen selitelköön tekemisensä ja tekemättä jättämisensä itselleen miten haluaa. Minä aion kuitenkin kysyä jatkossa jokaiselta tänne kommentoivalta tolkun ihmiseltä, että mitäpä sinä olet tehnyt dialogin edistämiseksi, kun ei sinua ainakaan tuolla MV:ssä näy puhumassa tolkullisuudesta.

Kommentit (35)

 1. Joni Pelkonen

  Koska rasistisia riehujia on vain pieni joukko, meteli loppuisi hyvin nopeasti jos siihen puututtaisiin kunnolla. Ns. tolkunihmisten kanta on kuitenkin sellainen, että kaikki mikä ärsyttää on jotenkin ääripäätä. Ei saisi ärsyttää. Ärsyttävä ihminen, esmierkiksi hidas vanhus, kauppajonossa on väärässä, ärsyttävä ihminen, edimerkiksi turvapaikanhakija, naapurina pudottaa omistusasunnon arvoa ja on siksi väärässä. Meluava nuoriso on väärässä vaikka nuorisotila on suljettu ja muuta paikkaa ajanviettoon kuin kadunkulma ei ole. Ihmisoikeuksien puolustajalla on ärsyttävän voimakkaat mielipiteet. Siispä tolkunihminen haluaisi että kaikki olisivat hiljaa. Salaa ja hiljaa saa sitten tehdä ihan mitä huvittaa, kunhan eivät puutu tolkunihmisen elämään.

 2. Timo Laakso

  Noiden vihapuhesivustojen kirjoittelijat yllyttävät toinen toistaan yhä nokkelimpiin alatyyli/vihakirjoituksiin. Ehkä niiden tarkoitus ei ole mikään kritiikki mitään vastaan vaan keskinäinen loukkauskilpailu.
  Veikkaisin, että jos sinne päivittäisi, että ”pienessä kunnassa oleva vastaanottokeskus lisää paikallisen marketin liikevaihtoa”, niin kyllä tämäkin saisi masinoitua viharyöpytyksen.
  Parempi tapa voisi olla tukea esim. tätä äitiä ja lasta ihan positiivisin keinoin ja kirjoituksin jossain muulla sivustolla kuin MV. Tuskin se äiti MV-sivustoa lukee.

  • Rosa Warski

   Tuohan on yksi Facebookin lieveilmiöistä: suosiosta kilpaillaan ja sen määrittäjänä toimii viestien tykkäykset. Rasistipiireissä projisoidaan vihaa mamuihin ja suvakkeihin, ja kuka vihaa parhaiten saa eniten tykkäyksiä. Koko homma on näin eräänlainen pavlovilainen helvetinkone, jossa jäsenet ehdollistuvat yhä rankempaan kielenkäyttöön. Osasikohan Zuckerberg odottaa, miten keksimänsä lopulta toimisi ?

 3. Ritva Rask

  Timo Laaksolla hyvä kommentti. Itsekään en lue MV: n törkeyksiä kuin näistä blogeista. Täynnä vihaa ja raivoa, kuitenkin pidätellyt itseäni kirjoittamasta, koska uskon, että juuri vaikeneminen on heille parasta vastalääkettä.
  Ehkä tuo hyeenalauma vain odottaa uutta pureskeltavaa, ehkä vaikeneminen ja mukaan lähtemättömyys on paras tapa ylenkatsoa saastaa jota sylkevät?

 4. Ilkka T.

  Olenpa minäkin joskus kirjoitellut facessa näistä ”tolkun ihmisistä”, ja aivan samalla tavalla. Olen aivan samaa mieltä Sakarin kanssa näistä pelkureista. He ovat juuri niitä vaikenevia puhelimen tuijottajia julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä, kun joku rasistipaska möykkää ja sylkee uhrinsa päälle. Itse puutun aina ja on meinannut tulla pataan, mutta puutun silti. Tolkun ihmiset ovat muuten myös niitä, jotka saatuaan ravintolassa kylmän tai väärän annoksen eivät ”kehtaa” valittaa, vaan närkkivät sen tyytymätöminä napaansa ja valittavat vain pöytäseurueelleen, kuinka taas kävi näin.
  Tolkun ihminen ei näe, ei kuule, ei haista ja haluaa olla näkymätön, ettei kukaan vain pääsisi syyttelemään joksikin. Tolkun ihmiset ovat jo koulussa ne, jotka osallistuvat kiusaamiseen olemalla puuttumatta siihen ja joskus, kun on sopiva tilaisuus, myös osallistuvat siihen. Tiedän kokemuksesta.
  Tolkun ihmiset nostivat myös Hitlerin valtaan.

 5. Sarin

  Mietin usein onko parempi käydä lukemassa ja kommentoimassa MV:n kaltaisia juttuja vai pysyä kokonaan erossa ja olla lisäämättä lukuja laskureihin, jotta pysyisivät siellä äärimarginaalissa missä ovat. Toisaalta tekisi mieli kommentoida, mutta auttaisiko se yhtään mitään tai ketään? En tiedä. Sitäpaitsi tuntuu siltä että vaarannan oman terveyteni jos luen liikaa MV:n juttuja. Verisuoni meinaa poksahtaa päästä jo lyhyitä otteita lueskellessa.

 6. Rintsu

  ”The one thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”
  -Edmund Burke

  Eipä tuota paremmin taida sanoa.

 7. Pekka Forstadius

  Kiitos että jaksat lietsoa. Minut on tänään jo haukuttu koulupudokkaaksi, muuten syrjäytyneeksi, koulukiusaajaksi, psyykkisesti lapseksi ja asiattomuuksia kirjoittavaksi. Taloyhtiössä vedin ryhmää, joka hyvin perustellen vastusti kylpyhuoneremontteja. Minusta tehtiin rikosilmoituksia, joissa minusta tehtiin huumehörhö ja poliisia pyydettiin tutkimaan asuntoni luvattomista aseista. Tämä sankari muutti Kalasatamaan Senioritalon hallitukseen. Työpaikoilla tämän tolkunkansan kitinä maustaa kaikki kahvitauot ja pelko sulkee suut työyhteisön kokouksissa. Ei ihme, että Niinistö vuosi sitten kiitteli tätä ponnetonta kaasua.
  Olen parikin kertaa kirjoittanut, että näiden ötököiden puheita ja julkaisuja ei ehkä pitäisi levitellä vaan vaieta. Olen myös sanonut samassa yhteydessä että jätän tuon sakan sekoittamisen sinulle. Teet sen paremmin. Arvostan työtäsi ja pidän sitä tärkeänä, välttämättömänä.

 8. Ilkka

  Ei sinne ole mitään hyötyä lähteä kommentoimaan, niinkuin ei muihinkaan blogeihin väittelemään. Ainoastaan ylläpitäjä voisi rajoittaan solvaamista.

 9. Ipe Niemelä

  Sakari hyvä, olen yrittänyt puhua järkeä näille öyhöttäjille niin Iltalehden, Ilta-sanomien, YLE uutisten kuin Hesarinkin FB-sivuilla ja todennut sen yhtä hedelmälliseksi kuin oman pääni hakkaamisen kiviseinään. Ei näille mene järkipuhe jakeluun, ei vaikka kuinka yrittäis. Tunnustaudun myös siinä suhteessa pelkuriksi, etten MV-lehden kommentointiosioihin mene tieten tahtoen postaamaan yhtään mitään, koska sillä kerjäisi vain verta nenästään. Mielestäni en kuitenkaan ole ”tolkun ihminen”, koska täysin toimettomaksi en sentään ole jäänyt.

  • Mirja Pekkonen

   Minä olen koettanut samaa, juuri kävin kommentoimassa Iltalehden artikkelia Risikosta ja maahanmuutosta. Ei siellä varmaan näitä pahimpia saa kääntämään päätään mutta jos joku kantaansa epäröivä ymmärtäisi ottaa asioista paremmin selvää.

   Tämän päivän somemaailmassa heikomman puolustaminen on vaikeaa siksi, että nämä MV-lehden Facebook-keskustelijat eivät tappele rehdisti mies miestä tai mies naista vastaan vaan siellä on henkilöitä, joilla saattaa olla kymmenittäin feikkipersoonia, joiden jäljittäminen on oikeasti hankalaa. Siinä jää yksi omalla nimellään kirjoittava pian häviölle vaikka olisi kuinka hyvä väittelijä.

   Vielä vastenmielisempää on se, että jos siellä kuitenkin onnistuu antamaan jollekulle lierolle pataan niin se kostetaan ei sille, joka jäi tantereelle voittajana, vaan sille, jonka nämä hakkeroinnin mestarit onnistuvat kaivamaan taustaltasi. Se voi olla vaikka entisen naapurisi serkun kummin kaiman adoptoitu velipuoli mutta kun sopiva uhri löytyy niin sitten hyökätään. Onhan näitä jo nähty.

   Siksi siellä on käytävä niin, että ihan ensimmäiseksi sinun henkilöllisyyttäsi ei keksitä.

   Jos se on tolkun tohelointia niin sitten se on sitä. Minusta se on vain yksinkertaista ja viisasta taktikointia.

 10. Maria Karuvuori

  Eipä ole tullut esimerkiksi MV:n lukijakuntaa juuri haastettua. Tämä johtuu osittain siitä, että omassa tilanteessani on ollut selvittelemistä. Olen melko varma, että olen joutunut jonkun narsistin tai psykopaatin kohteeksi. En ole varma, kuvittelenko asioita, mutta minusta on tuntunut siltä, ettei tässä oikeusvaltiossamme joillekin psykologeillekaan tuota ongelmia ihmisen todellisuustajulla leikkiminen. Myönnän myös, että olen hieman pelännyt, pakkohoitoon joutumista nimittäin. Sain antipsykooteista niin pahoja harhoja, etten haluaisi kokea sitä uudestaan.
  Olen myös ehkä ajatellut, etten ole kovin hyvin perehtynyt esimerkiksi maahanmuuttokysymysten kiemuroihin. En tiedä, olisiko siitä sitten vain haittaa, jos joku pääsisi sanomaan: ”suvakkibimbo ei tiedä, mistä puhuu” (kauniisti ilmaistuna).
  Ehkä kuitenkin harrastan enemmän tuota MV:n riehujille kuittailua tulevaisuudessa.

 11. matti luomansuu

  Ystäväni, joka on liki 40 vuotta reissannut maailmalla työnsä puolesta, on todennut monet kerrat, että tämä kansa (Suomen) on mitä suurimmassa määrin henkisesti sairas, kateellinen ja pahansuopainen jne. Ns näitä tolkun ihmisiä olisi hyvä saada esim Mosuliin, Bagdadiin,saamaan tolkkua asioista. Lukeminen alkanut kiinnostamaan taas pitkästä aikaa, joten palaampa Veikko Huovisen, havukka ahon ajattelijan pariin. Mika Waltarin, nuori Johannes odottaa sitten seuraavana lukemisen jatkamista. Greene, kosmoksen rakenne sitten tuonnempana. Näillä mennään, tsau.

  • Juha-Pekka Markkula

   Anteeksi nyt vaan arvon Matti Luomansuu, mutta suomalaisetko siellä Mosulissa ja Bagdadissa ovat kaiken pahan takana ja joutavat korjaamaan jälkensä? Oletko koskaan miettinyt, miksi ihmeessä pakolaiset tulevat Suomesta hakemaan turvapaikkaa ja miksi niin moni tuntemani ei-kantasuomalainen on kertonut Suomesta ja suomalaisuudesta kaikkea muuta kuin tuo sinun, liki 40 vuotta reissannut kaverisi? Miksi tässä keskustelussa tulee aina nämä samat rivit esiin, että joku yksittäinen isolla rahalla suojattua travellerielämää elänyt tyyppi tulee ja kertoo totuuden koko maailman asioista, vaikka ei välttämättä edes osaa kuin jutella satunnaisten paikallisten kanssa tulkkipalvelun välityksellä ja vaihtaa englanniksi pari sanaa joidenkin kanssa. Lisäksi sinä keräät kaverisi matkakokemuksista kermat päältä ja kuvittelet olevasi yhtään fiksumpi kuin joku ulkomailla työtään tekevä maahanmuuttoon nuivasti suhtautuva? Siihen päälle jotain läppää lukemisesta ja jotain nimien tiputtelua, jotta voisit leikkiä ihan supersivistynyttä. Kuuntelemalla ja lukemallahan nämä maahanmuuttokriittisetkin ovat ”viisastuneet”.

   Anteeksi nyt vaan, mutta mulla särähtää korvaan joka kerta kun joku alkaa veistämään jotain kulunutta läppää suomalaisten pahasuopaisuudesta ja kateellisuudesta. Minun tuntemani suomalaiset eivät ikää tai taustaa katso kun auttavat ihmistä hädässä. Tiedoksi vaan sinullekin arvon besserwisser.

 12. Jari Kähkönen

  Jos ei olisi tolkun ihmistä, ei olisi olemassaolevaa valtarakennettakaan, jossa valtaa pitävät keskinäisen kaupankäynnin päätteeksi määrittävät todellisuuden tietynlaiseksi, mihin muut vain saavat sopeutua. Tolkun ihmistä, jolla tapaa olla vähintään 2-3 mielipidettä joka asiaan, mikä vaihtelee seuran mukaan. Vähintään yksi mielipiteistä on vaikeneminen ja antaa ymmärtäminen, että muka oltiin samaa mieltä edellisen puhujan kanssa.

  Onko siis pohjimmiltaan tolkun ihmisen syy, että keskustelemattomassa ja voimakkaasti ylhäältä johdetussa yhteiskunnassa tulee alistuvaiseksi sekä kyvyttömäksi omaan ajatteluun? Valitettavasti monet häntä moittivat unohtavat äänessä ollessaan muutamat perustotuudet siitä mikä Suomi oli ja mikä se on nyt. Ihan riittävän moni niihin ääripäihin kuuluva siis äilää nyt älyttömästi, koska menneen ajan rangaistuksen pelko puuttuu, ja riittävän montaa äilääjää ei tunnusteta ylhäältäpäin opettajaksi eli siispä hänen julkinen toimintansa niin sanotusti ärsyttää. No, näin sen estämättä, että samalla muka eletään maailmassa, jossa suuri yhteinen kertomus, yhtenäiskulttuuri, auktoriteetit ja säännöt ovat kuulemma kuolleet.

  Koeteltu kansalaiskunto, kas siinäpä on monellekin haastetta yhäkin. Tai kuinka moni kunniallinen työmies häpeäisi silmät päästään sitä taikauskoa ja tietämättömyyttä, jota moni vertaisensa osoittaa? Tämä sen estämättä, että hän joka työväenluokkansa tuntee, tietää kyllä riittävän hyvin ettei konservatiivisuus ole missään määrin keski- ja yläluokkien yksinoikeus. Niin kovassa menekissä ihmisraukkojen kesken on normaliteetti, samaistuminen ja itsensä hyväksytyksi kokeminen. No, jos ne ei sitä saa niin sitten niiltä menee turvallisuudentunne ja johan alkavat vouhottamaan. Kahvitauolla märmättäminen on siten vain osa kattausta, mitään äänneltyä eivät oikeasti tahtoisi ja puoliakaan eivät olisi valmiit tekemään itse, näin se vain on.

  Sakari kysyy halukkuutta dialogiin bloggauksessaan. Pahaa pelkään, että eiköhän nuo niin sanotut kunnon ihmiset ole korkeintaan kykeneviä soittamaan, tekemään valituksia ja sitten kauhistelemaan. Jos ne jätetään johtamattomina keskenään puhua purpottamaan, saattaa rähinämoottori kuriin joutuessaan vinkua heidät puolelleen säälittäväksi heittäytyessään. Kyllä, jos ne tolkun ihmiset keksivät, että heitä pelottaa. En tiedä, viimeinen olen ketään keskustelemasta kieltämään, mutta tämän elämän pohjimmiltaan arvaamattomaan ja epäoikeudenmukaiseen perusluonteeseen kuuluvan asian suosittelen pitämään mielessään, jos tälläistä keskustelua tosiaan mielii.

  Niin, siihen heh kansan oikeustajuun tukeutuminen on haastava homma. Liekö monenkin menneen ajan auktoriteetin toimintakin perustunut oikeammin ottaen röyhkeyteen, päällekäyvyyteen, yliotteeseen ja pelkoon. Suureisiin, joihin koulussa johdatettiin indoktrinaation kautta. Menetelmän, joka on miedosti sanottunakin vaarallinen, jos se kohdistetaan liian nuoriin ja persoonallisuudeltaan keskentekoisiin. Siksi kai sivistysvaltiossa asioita ei enää suodakaan käskytettämän selväksi, koska kyllin monesti sattui kyllin pahasti, ja nyt vasta tietoinen sekä huolelliseen harkintaan perustuva suostumus on sallittu. Että keskeyttää saa koska tahansa kieltäytyen oman tahtonsa varassa, ja turvata luotettavaan asiantuntijan neuvoon.

  Niin, se siinä tolkun ihmisessä tai kansassa vain on hankalaa, että kun ne voivat piruvie koska tahansa keksiä kaiken olevan vain yhteiseksi huviksi nuotiolla tarinoimista. Että eivät ne ymmärrä eikä niitä kiinnosta, mutta joko asia tai esittäjä oli kyllin virtuoosinen viihteestä käydäkseen, jos ei muuten niin huvikseen vänkäämällä asian ollevankin muka juuri täsmälleen päinvastoin tai heittämällä väliin mitä ikinä satunnaista vain mieleen tuleekin. Ymmärtämättömyyskin nyt oli vain vänkäämisensekainen torjuntamuoto, koska eivät kannata sitä mitä puhuttiin, mutta eivät osaa keskustellakaan. Aina sieltä lopulta tulee ”turpa kiinni” jossain muodossa, tai että tämä ja se on hänen mielipiteensä eikä hänen tarvitse sitä perustella. No, ei kai kun ei sellaista töllöyttä pystykään mitenkään perustelemaan.

  Tätä jos aikoo, tarvitsee vähintään kaksi kännykkää mistä toisen numeroa ei ole ihan kenellä tahansa, naulan mihin veskansa ripustaa, oven minkä suojaavasti sulkea perässään ja pitää olla penteleen tarkka keikkapalkoistaan. Enemmänkin voi ja pitääkin olla, luetteloni on parhaimmillaankin vasta ensimmäinen ajatushahmotelma lajissaan. Mutta jos ei ole senkään mainitsemat asiat kunnossa, olisi älyttävä välttää julkisen ajattelijan tai kirjoittajan hommia. Tielle sortumalla ei kykene ketään auttamaan, paras on kun uskoo kokeilematta. Olen keski-ikäistyessäni vähän kyynistynyt kansaan, jota nyttemmin tolkun ihmisiksi sanotaan. Jos haluan kuulla mielipiteensä, kerron sen heille etukäteen. Ja jos pitää jonnekin mennä, paimennan heidät sinne riittävällä huolellisuudella. 🙂

  Hyi s–na, pitäisikö muka puolustella ihmisvihaa, seksismiä, kunnian ja yksityisyyden suojan riistämistä, ennakkoluuloisuutta tai sortoa mitään sorttia lajiin LAINKAAN katsomatta? Tolkun ihmisyys ei ole muuta kuin tässä kulttuuripiirissä ja tällä kielialueella suosittu rasismidenialismin muoto. Amerikkalaisessa post racial society häksyttimessähän ne ovat kaikki tolkun ihmisiä koko joukko. Muka. Että trumtrump vaan, voi niitä ketkä ovat tunnistettavissa ei-valtaväestöisiksi, sillä heitähän sikäläiset tolkun ihmiset vasta äsken pannasta päästettyine sorron elkeineen nyt eniten vainoavat.

 13. Aikamies

  ”Lueskelin… Onko noista sanailijoista yksikään ihan oikea ihminen vai vain ”Ole N. Selín” tai ”Alan Dorkin”? [nimien varsinaisessa merkityksessä, ei todellisena nimenä]
  No joo – nimimerkillähän minäkin kirjoittelen erotellakseni saastan ja sonnan ihan oikeasta asiasta. Aikamies@gmail.com kyllä virtuaalipersoonana vastaanottaa ihan mitä vaan… olihan hän vuosikymmeniä vain Häjy Poika (tuo on pohjanmaan murteella ilmaistuna se vähäisin, pienimmäinen)

 14. MIrjami Virtanen

  Niin perussuomalaista tekstiä nuo kommentit, punainen on tyttöjen väri (eihän vaatteita perheessä voi periä, jos ovat eri sukupuolta) , aika leutojakin ilmoja, ettei siinä nyt varpaat palellu, jos jostain syystä vähän aikaa kävellään ulkona lapsi sylissä. Sopii niin hyvin noihin tiettyjen piirien ajatuksiin, tytöt eivät saa leikkiä autolla eivätkä tehdä puutöitä, pojista tulee homoja, jos ne leikkii nukilla tai pitää punaisia vaatteita. Näistä olen joskus nimimerkkiaikaan käynyt yhdessä lehdessä pitkän keskustelun. Ja nyt muuan nuorukainen teetti yhdistykselleen tyttö – ja poikalippikset.

  Vaikka menee aika henkilökohtaiseksi, lapseni perheessä lapset puettiin neutraalisti, vaatteet siirtyivät sujuvasti pienemmälle, vaikka olisi ollut punaista tai sinistä. Kun varttuivat, tytöstä tuli 5-vuotiaana puutöistä tykkäävä vaaleanpunainen prinsessa, poika vuoden vanhana löysi ihan itse lelulaatikoista autot ja niistä tulivat parhaat lelut.

  Noille jatkuville pedofiili-hömpötyksille peukku vahvasti alas. Pienet lapset ovat suloisia ja hellyttäviä, ei tarvitse olla pedofiili, jos ottaa tuttunsa lapsen syliin. Iljettäviä juttuja voi ihmiset suustaan päästää,.

 15. MIrjami Virtanen

  Timonen on löytänyt hyvin tyypilliset törkeydet, noitahan on ollut Facebookin puolella myös rajakkien sivuilla, Mistä nuo ihmiset niitä oikein ammentavat, miten paha olo heillä on?

  Miedommasta päästäkin tänään tein havainnon Facebookissa, lahtelainen valtuustoehdokas on pyörinyt tuolla Rautatientorilla, hänen vaimonsa kommentoi Joensuussa tapahtunutta pahoinpitelyä tyyliin, tietysti mamut. Voi olla tai ei, Sipoossakin oli kuitenkin ihan suomalaiset nuoret pahonpitelijöinä. Tytär taas on pyörinyt vokin lähellä kaupassa, häntä on katsottu siellä. Eli eiköhän sitä silloin ole tarvinnut itsekin kohdistaa katseensa pelikoneen pelaajiin. Ja eikös se yleensä nuoria naisia imartele, jos heitä katsotaan.

  • Rintsu

   En ole koskaan ollut nuori ja nätti nainen joten en tiedä miten reagoisin katseisiin.
   Itse olen ihan hyvällä mielellä katsellut ja katselen jatkossakin.
   Eipä sitä tarvitse pahana pitää jos silmäni eksyvät shakkilaudalta muuallekin?

   Kas kun tapoihini kuuluu se, että milloin baarin ovi käy niin katson miksi se käy ja bongaan oitis:
   a) minua kiinnostavat naarasotukset
   b) ne jotka kantavat kättä pitempää
   c) ne jotka ovat tulleet ainoastaan haastamaan riitaa

   Kohdassa a) saatan käyttäytyä kuin hölmö koska mitäpä minulla olisi menetettävää.
   Kohdat b) ja c) pitäis hoitaa portsari.

   Jos erehdyn häiritsemään kohdassa a) mainittua naarasotusta, niin portsarin pitäisi heittää minutkin pihalle, mutta vielä toistaiseksi olen saanut pelata shakkimatsit ihan rauhassa ja katsella naisia silmieni kyllyydestä.

 16. Päivi Peräkasari

  Kerrottakoon, etten koskaan aiemmin ole uskaltautunut kommentoimaan tänne blogisi kommenttiosioon, mutta lukenut tätä blogiasi kyllä monasti aiemminkin ja sanon, että arvostan sinua Saku Timonen blogistina suuresti, koska olet kunnioitettavalla tavalla blogissasi nostanut esille monia sellaisia yhteiskunnallisia epäkohtia, joista mielestäni puhutaan yhteiskunnassa liian vähän, koskien esimerkiksi työttömien asemaa tai turvapaikanhakijoiden asemaa tai yleisiä perustuslaillisia kiinnostavia näkökohtia. Arvostan rohkeuttasi, mutta se minun on sanottava, että hyvin vaikea minun ainakaan edes olisi ottaa kantaa vaikkapa internetin törkyjulkaisuihin tai niissä esiintyvään keskusteluun, kosken itse ole yhteisöpalvelu Facebookin edes jäsen, puhumattakaan MV-lehdestä törkyjulkaisusta tai mistään sosiaalisista medioista internetissä. Se MV-lehti on jokin netin valemedia, siten olen ollut ymmärtävinäni? Mielestäni yhteiskunnassa olisi tärkeää ymmärtää, että suinkaan kaikki tämän maan kansalaiset eivät ole sosiaalisten medioiden jäseniä tai käyttäjiä. Uskon, että minun kaltaisiani ihmisiä on vieläpä paljon, jotka emme tiedä mitään sosiaalisissa medioissa käydystä kohkauksesta yksiselitteisesti siksi, että emme ole sosiaalisen median käyttäjiä. Vastuuta pitäisi penätä nykyistä enemmän sellaisilta sosiaalisia medioita aktiivisesti käyttäviltä tahoilta, jotka joukolla ja joukossa lietsovat internetissä itsetarkoituksellista vihaa, mutta en ole varma onko kohtuullista vaatia, että tavallisen ihmisen pitäisi mennä pahimmanlaatuisten nettirähjääjien keskelle internetissä keskustelemaan henkilöllä. Itse en ainakaan edes uskaltaisi. Koska eikö se ole selvää, että jos on internetissä ryhmiä, jotka levittävät tarkoituksellista disinformaatiota tai joiden ryhmien itseasiallinen tarkoitus on silkka järjetön vihaaminen, eikä rakentava keskusteleminen, tuskinpa sellaisilla ryhmillä on edes pyrkimystä mihinkään dialogiin tai rakentavaan keskusteluun.

  On todellakin hyvin ikävä asia, että ihmiset jotka sitten kenties jostakin syystä kokevat katkeruuden tunteita tai silkkaa järkevämmän tekemisen puutetta, että jos sellaisten vihan kohteita internetskenessä ovat laillisuuden ja hyvien käytöstapojen puolesta puhujat. Kiitos sinulle Saku Timonen siitä, että pidät yhtä maan parhaista blogeista ja ainoastaan siksi että törmäsin netissä sinun blogiisi ja satuin lukemaan sitä, jopa tilasin itselleni Image- lehden. Hyvin teräviä huomioita olet esittänyt ja jokaista uutta blogipostaustasi suorastaan odottaa. Onneksi blogisi on luettavissa täältä Image-lehden nettisivuiltakin, ettei sentään Facebook- sosiaalisen median palvelun, tai minkään muunkaan sosiaalisen median palvelun jäseneksi ole pakko liittyä voidakseen lukea yhtä maan parhaista blogeista, kun itse toistaiseksi ainakin karsastaa Facebookia ja kaikenlaisia sosiaalisia medioita arjelle tarpeettomana. Kiitos Saku Timonen, kun pidät blogissasi esillä yhteiskunnan vähäosaisempienkin asemaa, terävä ajankuvan kriitikko olet.

 17. Sofia

  Jos ymmärsin oikein niin kaikkien pitäisi mennä MV- ja lehtiä mitä niitä on kirjoittelemaan hulluja vastaan? Ei tule kuuloonkaan. Joutuisin varmaan psykoosiin niistä solvauksista. Enkä lähde sanomaan vastaan joillekin korstoille jotka vainoavat ihmisiä julkisesti. Tai no, ehkä sitä kuitenkin. En kuitenkaan halua liikuntavammaisena saattaa itseäni fyysiseen vaaraan.

  Otin osaa erääseen Facebook keskusteluun koskien homoja ja mitä he saisivat ja eivät saisi tehdä. Sain hirveät haukut niskaan että olen liian suvaitsevainen ja minun kaltaiseni ihmiset vaarantavat Suomen tulevaisuuden ja lapsetkin turmeltuvat. Hirveää scheissea. En voinut oikeasti ymmärtää. Ja se oli sentään kohtuullisen siistiä palautetta. Ei tuollaiseen ”keskusteluun” kannata osallistua.

 18. kr

  Väittelin faktoilla FBssa aikuisten sukulaislasteni kanssa turvapaikanhakijoiden oikeuksista ja muista asioista ja he pudottivat minut ystäväjoukostaan, koska olen ´´kukkahattu” ja ´´suvakki´´. Jo tuo väittely, jossa latasin faktoja väitteideni tueksi, väsytti ja masensi niin, että en voisi kuvitellakaan meneväni MVn sivuille. Faktat eivät ketään kiinnostaneet, vain vihainen uhoaminen ja valheiden levittely ja paisuttelu. Ei minun mielenterveyteni, joka on tietääkseni tasapainossa, kestä jatkuvaa loan heiton ja ilkeilyn lukemista.

  Hiljaa oleminen kuulostaa hyväksynnältä. Sitä se ei ole. Ihmisten psyyke ei vain kestä taistelua ilkeyksien tuulimyllyjä vastaan. Siksi arvostankin sinua Sakari, että jaksat taistella. Jonkun täytyy olla eturintamassa. Meistä kaikista ei ole siihen. Onneksi on näitä sisukkaita ja urhoollisia kuten Sakari.

 19. J. Montonen

  Kiusaaja hakee huomiota. Jos tämän ymmärtää niin silloin ollaan jo pitkällä. Se että lähdet vastamaan älyttömyyksiin on juuri se mitä ei pitäisi tehdä. Kulutat sillä vain omaa aikaasi. Oletetaan että joku laittaa sinulle räävittömyyksiä ja uhraa tekstiin aikaa 5-15 min. Jos käytät 5 sekuntia siihen että poistat viestin niin jopa tyhminkin häirikkö ymmärtää jossain vaiheessa että tämä on peli jonka hän häviää. Hän ei tule saamaan haluamaansa huomiota ja kirjoittelu vie hänen aikaansa enemmän kuin viestien tuhoaminen. Ignooraaminen on se mistä häirikkö ei pidä. Se on turha kuvitella että voittaisit häirikön lähtemällä keskustelemaan hänen kanssaan faktoilla. Saat vastaasi tunteet, epäloogisuudet ja valheet. Kukaan ei riitele lopulta yksikseen. Jos eristät häirikön ja et ala hänen riitakumppanikseen niin se on jo puoli voittoa. Mikäli asiat menevät liian pitkälle (yli lain) niin käytä silloin ulkopuolista tahoa asiassa (poliisi jne.). Vältä sitä mitä häirikkö haluaa: ärsyyntymistäsi. Pidä pää kylmänä.

 20. Tero Paananen

  Sakun kanssa olen samaa mielta suurin piirtein kaikesta mista han kirjoittaa omassa blogissaan.

  Mutta tasta asiasta olen aivan eri mielta, suurin piirtein samasta syysta kuin Ipe Niemela ylla kirjoitti.

  Mieluummin kirjoitan/keskustelen tallaisista asioista sellaisten ihmisten kanssa, joilla on oikeasti joko jonkinlaista valtaa vaikuttaa vihapuheisiin, jos saan itse keskustelusta jotain uutta tai jos uskon muiden keskutelijoiden saavan omista kommenteistani jotain uutta.

  MV:n kommenteista ei saa muuta kuin paansarkya, ei sinne kannata menna ellei sitten jostain syysta tee mieli vittuilla noille jarjen jattilaisille samalla tasolla kuin he itse. Kannissa se on joskus ihan ”hauskaa”, tosin aamun saavuttua mielikuvat muuttuvat usein toisenlaiseksi.

  Eri asia on sitten jos tulee reaalimaailmassa kohdattua samanlaista alamoloa. Hesarissa oli juuri eilen Michaela Mouan kokemuksia kuinka julkisissa kulkuvalineissa ei-valkonaamat saavat kuulla rasistista alamoloa varsin usein. Tama on kylla sellaista kayttaytymista, etta siihen pitaisi jokaisen bussissa istujan puuttua valittomasti.

 21. Angie

  Miksi ylipäänsä tolkun ihmisiä kutsutaan tolkun ihmisiksi?
  Eikö oikea termi olisi: rasismin, vihapuheen ja kaikenlaisen syrjinnän hiljaa hyväksyvät ihmiset? Tällaisella hiljaisella hyväksynnällä ei ole mitään tekemistä minkään tolkun kanssa.
  Lähinnä sillä on tekemistä pelokkuuden kanssa.

 22. Ingrid Törnroos

  Kyseinen henkilö on tuonut taistelun ns. omalle pihalleen, mistä on helpompaa siivota täysin ala-arvoiset kommentit pois. Hän tekee uskomattoman hienoa työtä vastaillessaan asiallisesti ja positiiviseen sävyyn näille ”huutelijoille”. Samalla hän myös kannustaa omalle puolelleen asettuvia asiallisuuteen ja hyvään kielenkäyttöön. Mitä pidempään ketju jatkuu, sen vähemmän ”huutelua” kuuluu ja jopa maahanmuuttokriitikoiden joukosta paheksutaan tätä asiatonta käytöstä ja tuodaan esille että sellainen ei edistä heidänkään asiaa. Hänen kaltaisiaan tarvitaan enemmän ja meidän pitää kaikkien rohkaistua ja sanoa EI!, kun kohtaamme tällaista käytöstä. Olipa kyseessä rasismia, kiusaamista tai väkivaltaa. Kun tarpeeksi moni sanoo EI, viesti alkaa mennä perille että käytös ei ole hyväksyttävää.

  • Sami Lappalainen

   Aamen tälle 🙂

 23. Rosa Warski

  Jos oikein olen käsittänyt, ”Tolkun ihminen” -termin lanseerasi ensimmäisenä Jyri Paretskoi, ja sen nosti julkiseksi Ulla Appelsin vihapuheiden vastaisella kirjoituksellaan. Kirjoituksessa syyllistettiin henkilöitä, jotka eivät kuuntele ja keskustele rasististen yöhöttäjien kanssa, ja toitotettiin ”tolkun ihmisten” ylivertaisuutta rauhanpitäjinä, jotka eivät ole valinneet puoltaan tai osallistu vihapuheeseen.

  Sen voi lukea täältä: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005028792.html

  Tämä Timosen kirjoitus taitanee ainakin osittain olla piikki Appelsinia, ja hänen käsitteensä mukaisia ”tolkun ihmisiä” kohtaan. Eipä ole heitä juuri näkynyt langoissa vaatimassa kuuntelua, kun ”suvakkihuoraa” vaaditaan lahdattavaksi saunan takana.

 24. matti luomansuu

  Tolkkua
  Tämä 40 vuotta maailmaa kiertänyt ystäväni ei tosiaan ole mikään ”maailmaa kiertävä elitisti” vaan ihan rakennusalan ammattilainen ja ensi vuonna eläkkeelle. Ei voida kieltää sitä, että perusluonteeltaan suomalaiset ovat sisään päin kääntyneitä (no ei nyt sentään kaikki) ja tämä informatio teknologian suoma kännykkään tuijottelu on juuri sopiva suomalaisen luonteelle. Olen ehkä poikkeus siitä syystä kun itselleni ei ole muodostunut ”henkistä napanuoraa” edellä mainittuihin härpättimiin. Parhain tai PAHIN mitä eteeni on tullut, kun toissa kesänä satuin paikalle stadissa, vanhempi naishenkilö oli saanut jonkun kohtauksen. Niin ihmiset kuvasivat kännyköillään maassa makaavaa tiedotonta henkilöä. Onneksi ambulanssi oli soitettu ja saapui paikalle. Olivatko kuvaajat sitten näitä tolkun ihmisiä… ken tietää?

  • Ilkka T.

   Juuri heitä olivat. Olen todistanut samaa, ja kun kysyin, onko ambulanssi kutsuttu, ei kukaan tiennyt. He vain ottivat videopätkää sairaskohtauksen saaneesta. Soitin sitten 112 ja kommentoin aika napakasti näille haaskalinnuille. Osakseni sain vain vihaisia mulkoiluja ja jotain mutinaa, että ”me kyl luultiin et joku on soittanu, ei se oo mun velvollisuus ottaa selvää ym ym”. Kotona on sitten varmasti kiva hidastuksella katsella kun sairas ihminen kouristelee… Voihan Vinetto tätä porukkaa.

 25. Päivi Peräkasari

  Sanottava tähän Saku Timoselta lukemaani blogikeskusteluun vielä sen verran, että minulla ei todellakaan ole yleisesti tapana kommentoida blogistien tekstejä, vaikka tätä Saku Timosen blogia olenkin pitkään aktiivisesti lukenut. Saku Timonen blogisi todella on loistava, etkä missään mielessä edusta mitään ääripäätä kirjoituksillasi, vaan hyviä tapoja, järkeä ja analyyttisuutta. En oikeastaan tiedä, mistä tuossa blogitekstissä edes puhutaan, kosken ole sosiaalisen median käyttäjä, mutta jos lukemani pitää paikkansa, niin vähintäänkin rikosilmoituksen uhkailtu nainen kaiketi voisi tehdä, koska lienee käsittääkseni selkeästi rikos, että jos kiusamielessä tehdään esimerkiksi Saku Timosen blogitekstissään kertomia aiheettomia lastensuojeluilmoituksia ihmisistä perusteella, että jos joku on vieraillut lapsensa kanssa turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa; puhumattakaan, että jos motiivina sellaisessa törkeässä kiusanteossa olisi päälle päätteeksi vieläpä rasismi. Hyvin kyseenalaista olisi myös tuntemattomien ihmisten kuvaaminen ja kuvien levittely kiusattujen selkien takana internetissä rasistisissa yhteisöissä… Saa nähdä, että mihin suuntaan lainsäädäntö siinäkin kehittyy, koska uskon, että aika iso osa ”taviksia” alkaa olla lopen kyllästynyt, että millä tahansa motiivilla tuntemattomat yksityiskansalaiset saavat kännyköillään jopa kiusamielessä ihmisiä kaduilla kuvata ja estoitta laittaa kaiken ulkosalla näkemänsä nettiin lupaa asianomaisilta kysymättä. Itse ainakin haluan kävellä kadulla rauhassa ja ilman nettiöyhöttäjien osallistamista minua asioihinsa joihin en liity, aivan kuten kuka tahansa.

  Rasistiöyhääjät on siitä säälittäviä, että sillä aikaa kun he keskittyvät mölisemään vihaansa turvapaikanhakijoita ja eliittinä pitämiään ”suvakkeja” ( inhottava termi muuten tuo ”suvakki”, kuka lie senkin alunperin keksinyt…) kanssasuomalaisia vastaan, tietyt poliittiset piirit saa täysin vapaasti huseerata yrityksissään heikentää maan kansalaisten sosiaaliturvaa. Joskus myös tuntuu, että nykyisin suurikin määrä ihmisiä ei todella näe kuin oman nettitodellisuutensa, katsoen kaikkia asioita luulojensa läpi. Eniten pelottaa se, että hyvin monet ihmiset todella uskovat todeksi kaiken mitä netistä sattuvat lukemaan ja näkemään todeksi. Sellainen eniten ehkä sitä ”vastakkainasettelua” luo, mutta onneksi on Saku Timosen tapaisia rohkeita ihmisiä, jotka tuovat julki mitä kaikkia erikoisuuksia tässä maassa tänä päivänä oikein tapahtuukaan. Enpä kovin korkealle osaisi arvostaa Facebook- nimistä yhteisöpalveluakaan, jos se on totta mitä monet ihmiset ovat mulle kertoneet, että sellaisissa kuka tahansa voi vapaasti esiintyä kenenä tahansa… Joskus voi olla myös niin varmaankin, että tavikset eivät edes tiedä mitä heistä netissä väitetään, jos kiusantekoa esimerkiksi harjoitettaisiin selkien takana.

  Eikö niitä voisi jotenkin saada kuriin niitä sellaisia aikuisia ihmisiä, joiden ”harrastuksena” on internetissä ja kaikilla suomenkielisillä palstoilla ainoastaan pelotella.

 26. Karo Kankus

  Erkki Seppänen Tolkun tie-ryhmästä ei sitten malttanut olla kirjoittamatta tähän tekstiin vastinetta ja tuli samalla todistaneeksi Timosen väitteen oikeaksi.

  Joidenkin mielestä rasismi ja äärioikeistolaisuus häviävät sillä että olemme hiljaa ja katsomme muualle. Itse alan olla sillä kannalla, ettei ainakaan tolkun tie-porukan Erkki Seppäsen ajatuksille tulisi antaa edes sen vertaa huomiota kuin rasistien möläytyksille. Aina ei kuitenkaan malta olla hiljaa.

 27. Joonas Virta

  Itse mielsin tolkun ihmiset sellaisiksi joille maahanmuuttaja ei ole raiskaava eläin mutta ei myöskään eksottinen lemmikki, jalo villi joka on kyvytön pahaan. Eli siis sellainen joka ottaa ihmiset yksilöinä ja pitää näitä vastuussa vain omista teoistaan. Minusta nämä fobiat ja filiat ovat molemmat pohjimmiltaan rasistisia mutta tarinoita on tosiaan monia.

  Passiiviset myötäilijät ja pelokkaat hiljentyjät voivat kuulua mihin tahansa kohtaan janaa. Eivät välttämättä vaan kehtaa ääneen mielipidettään sanoa jos vaikka Timosen kaltainen sanavalmis ja päättäväinen kaveri ensin osoittaa omansa.

  Ei se hienoa ole että pelkää mutta ei sille mitään voi jos toimintakyky lähtee pelästyessä. Siinä vaiheessa kun ei oikein enää järkikään luista että voisi korjata tilannetta.

  Itse olen pakottanut itseni toimimaan mutta kyllä minua joskus pelottaa pirusti. Se tosin lohduttaa että niin se näyttää pelottavan toisellakin puolella, yleensä jopa enemmän.

  Se mikä minua tässä nyppii on se että pitäisi saada ne passiiviset liikkeelle. Enkä edes ajattele ensin mitään mamujuttuja vaan ihan tätä omaa roistohallitusta joka hieroo käsiään tyytyväisenä mamujen toimiessa syntipukkina.

  Jos ei hiljainen massa aktivoidu, ääripäät radikalisoituvat ja alkaa poliittinen väkivalta. Kaikkia kohtaan. Sen jälkeen voidaan vaan kaiholla muistella niitä aikoja kun jaksettiin tohista jostain mv-lehden kaltaisesta paskajulkaisusta.

  Jos se päivä koittaa, sitä ei saa perskeko-hallituksen puolueet ministereineen koskaan anteeksi. Eivät minulta, toivottavasti eivät myöskään historialta.

  Sipilä, nyt varovasti ettei taas paljastuisi porvari rysän päältä kädet veressä.

 28. Reko Lehtilä

  MV-lehden tai hommafoorumin lukeminen ei kiinnosta minua pätkääkään. En tiedä olisiko siellä keskustelusta hyötyä? Onko jollain kokemusta? Mutta kyllä sitä tulee kommentoitua muilla palstoilla noita kaikkeista mustavalkoisimpia rasismin ilmauksia. Vielä ei minua ole uhkailtu. Kerran on kommentteja kutsuttu ”myrkynvihreiksi”. Itse en hauku puhujaa henkilönä vaan yritän laittaa faktoja kehiin. Minusta monet aiemmat mustavalkorasistit ovat lieventäneet kantojaan viime vuosina, eli kyllä sitäkin tapahtuu. Samaten on myönnettävä että eivät kaikki muualta tulleet kauhean hyvin kotiudu, mutta osa kyllä kotiutuu mainiosti. Onhan Suomeenkin tullut paljon paluumuuttajia esim. Ruotsista, kun eivät sinne ole sopeutuneet.

 29. Esa Annala

  Kävin antamassa tukeni äidille ja lapselle MV-lehden sivulla. Olin hiukan liian agressiivinen, mutta tehty mikä tehty. Nyt on olo, että kaikki vaatteet pitää polttaa, silmälasit desinfioida ja saunoa tunti, jotta puhdistuisin uudelleen. 🙁

  Linkki Facebook-sivulleni jossa on kuva, en viitsi floodata keskustelupalstaa:
  https://www.facebook.com/PPPEsa/photos/a.238669813254799.1073741828.237476576707456/252075025247611/?type=3&theater

Kommentoi »

Comments are closed